.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 13:17

R.I.P. Francesco Villa (1933-2020)

Έφυγε από τη ζωή μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ιταλικής μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας.

Ήταν ο τελευταίος από τους αδελφούς Villa που είχε μείνει εν ζωή, ιδρυτής και ιθύνων νους πίσω από την εταιρεία Moto Villa.

Γεννημένος στην καρδιά της Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην περίφημη Moto Valley, ο Francesco Villa ξέφυγε από την αγροτική παράδοση της οικογένειάς του όταν ξεκίνησε να δουλεύει το 1955 στη Ducati ως μηχανικός της αγωνιστικής ομάδας υπό τις οδηγίες του αείμνηστου Fabio Taglioni.

Παράλληλα, ο Villa δεν περιοριζόταν μόνο στις τεχνικές του γνώσεις, αλλά και στις οδηγικές του ικανότητες, γεγονός που σύντομα μεταφράστηκε σε επιτυχίες σε αγώνες όπως το Motogiro.

Η συνέχεια της καριέρας του έφερε αρκετές αγωνιστικές επιτυχίες με τις Ducati, MV Agusta και Mondial, με την τελευταία να αποτελεί έναν ιδιαίτερο σταθμό στη ζωή του αφού με τις μοτοσυκλέτες της κατέκτησε εθνικούς τίτλους στην πατρίδα του.

20200219 154521424 8161
Από αριστερά προς τα δεξιά: Walter, Francesco και Alfonso Villa

Όντας ένας παθιασμένος και ικανότατος μηχανικός, το 1968 ίδρυσε τη δική του εταιρεία, Moto Villa, μαζί με τους αδελφούς του Walter και Alfonso. Αυτή έφερε μια συνεργασία με την Ισπανική Montesa στην οποία πούλησαν τεχνολογία για τις αγωνιστικές τους μοτοσυκλέτες, ενώ ο ίδιος εισήγαγε τις Ισπανικές μοτοσυκλέτες στην Ιταλία.

Η Moto Villa μεσουράνησε κατά τη δεκαετία του 1970, έφτιαξε ιστορικές δίχρονες αγωνιστικές ΜΧ και GP και γνώρισε τη δόξα κυρίως με τα κατορθώματα των μοτοσυκλετών του στο ΜΧ και το Enduro.

H εταιρεία του άρχισε να φθίνει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπό την κλιμακούμενη πίεση του Ιαπωνικού ανταγωνισμού, για να κλείσει τις πόρτες της οριστικά το 1987.

francesco villa 1280
Francesco Villa

Το 2012 τα δικαιώματα του ονόματος αγοράστηκαν από την οικογένεια Bivio, οι οποίοι ήταν παλιότεροι έμποροι και συνεργάτες της Moto Villa στο Varese, και παρέα με τον Francesco Villa ξεκίνησαν μια προσπάθεια επιστροφής στην κατασκευή μοτοσυκλετών.

Το 2018 το ιστορικό λογότυπο έκανε την εμφάνισή του στην έκθεση EICMA στο Μιλάνο κοσμώντας μια σειρά ηλεκτρικά off-road mini bikes, καθώς και πρωτότυπες χωματερές μοτοσυκλέτες με δίχρονο κινητήρα 50 cc και τετράχρονα 125 και 400 (ιστοσελίδα).

Ο Francesco Villa άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο το πρωί της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2020 πλήρης ημερών στα 87 του χρόνια για να συναντήσει ξανά τα αδέλφια του Walter, Romano και Alfonso που είχαν φύγει τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 13:31

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon