.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 16:46

BMW - Πατέντες για υβριδική μοτοσυκλέτα με αυξομειούμενο…. Ρεζερβουάρ!

Η μετάβαση προς τα ηλεκτροκίνητα, έχει ένα ενδιάμεσο στάδιο, το αποκαλούμενο υβριδικό, όπου κινητήρες εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικά μοτέρ συνεργάζονται και συνδράμουν ταυτόχρονα στην παραγωγή ενέργειας για την κίνηση των οχημάτων. Στα αυτοκίνητα, η υβριδική φιλοσοφία είναι ευρέως διαδεδομένη, ενώ υπάρχουν αντίστοιχές εφαρμογές και στα δίτροχα, οι οποίες αφορούν όμως μόνο στην κατηγορία των scooter.

Πρόσφατα σχέδια που κατέθεσε η BMW Motorrad προς κατοχύρωση όμως, δείχνουν ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να περάσει την συγκεκριμένη τεχνολογία και στις μοτοσυκλέτες.

Μια μικρή παρένθεση για λίγη… θεωρία, πριν αναλύσουμε την ιδέα της BMW:

Ένα υβριδικό σύστημα κίνησης, αποτελούμενο από κινητήρα εσωτερική καύσης και ηλεκτρικό μοτέρ, μπορεί να είναι διατεταγμένο παράλληλα ή σε σειρά.

Σε σειρά, σημαίνει ότι ο κινητήρας εσωτερική καύσης λειτουργεί ως γεννήτρια, για να παράγει το ρεύμα που χρειάζεται ένα ηλεκτρικό μοτέρ, το οποίο και είναι ο αποκλειστικός πάροχος έργου για την κίνηση ενός οχήματος.

Παράλληλη διάταξη, σημαίνει ότι τόσο το ηλεκτρικό μοτέρ, όσο και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης παράγουν έργο για την κίνηση του οχήματος, ταυτόχρονα ή εναλλάξ. Το ηλεκτρικό μοτέρ, μπορεί σε αυτή την περίπτωση να κινεί από μόνο του το όχημα όταν οι ταχύτητες είναι μικρές ή να λειτουργεί ως “boost” ισχύος όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, όπως σε επιτάχυνση από στάση για παράδειγμα.

Το σύστημα που παρουσίασε η BMW λοιπόν, είναι παράλληλο, ωστόσο δεν δίνονται πληροφορίες σχετικά με το πότε και πως θα εμπλέκεται το ηλεκτρικό μοτέρ στην κίνηση της μοτοσυκλέτας. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό που στην ουσία περιγράφουν τα συγκεκριμένα σχέδια, είναι η δυνατότητα προσθαφαίρεσης της μπαταρίας του ηλεκτρικού μοτέρ, με ανάλογη αυξομείωση στην χωρητικότητα του ρεζερβουάρ.

Βλέπουμε λοιπόν στα σχέδια, ότι η μπαταρία (το τμήμα με τον αριθμό 15) τοποθετείται στο κάτω μέρος του ρεζεβρουάρ καυσίμου, καταλαμβάνοντας έναν σεβαστό χώρο και όγκο από αυτό, πράγμα που σημαίνει φυσικά λιγότερα λίτρα βενζίνης και κατά συνέπεια μιρκότερη αυτονομία, για τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

bmwp 1

Στο δεύτερο σχέδιο της BMW όμως, βλέπουμε ότι η μπαταρία έχει αφαιρεθεί και τον χώρο της έχει άνα-καταλάβει το ρεζερβουάρ, αυξάνοντας την χωρητικότητα του! Προφανώς λοιπόν, πρόκειται για ένα ρεζερβουάρ κατασκευασμένο από εύκαμπτο υλικό, τουλάχιστον στην βάση του, ώστε να μπορεί να αυξομειώνει τον όγκο του.

bmwp 2

Στην προκειμένη περίπτωση, τα modes λειτουργίας της μοτοσυκλέτας θα είναι δύο, ένα “αστικό”, δηλαδή μικρές αποστάσεις, μικρές ανάγκες σε ισχύ, όπου το ηλεκτρικό μοτέρ θα ενέχεται σε μεγάλο βαθμό στην κίνηση της μοτοσυκλέτας (άρα χρειάζεται η μπαταρία του) και ένα “ταξιδιωτικό”, δηλάδη μεγαλύτερες απαιτήσεις ισχύος, μεγάλες αποστάσεις, όπου τα πράγματα θα είναι συμβατικά, με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, να αναλαμβάνει όλο το έργο της κίνησης (αφαίρεση μπαταρίας – αύξηση χωρητικότητας ρεζερβουάρ).

Παρ΄όλα αυτά, δεν αποκλείεται ακόμα και στο “ταξιδιωτικό” mode, το ηλεκτρικό μοτέρ να λειτουργεί ως booster, τραβώντας ρεύμα από την κανονική μπαταρία της μοτοσυκλέτας. Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί βέβαια αλλά είναι πολύ πιθανό.

Υβριδικό 2 σε 1 λοιπόν; Κάτι τέτοιο… ίδωμεν.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 17:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon