.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 11:25

Plugshare – Παγκόσμιος χάρτης με σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Αναδεικνύεται η ανυπαρξία της Ελλάδας

Στην αναδυόμενη αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, ένα από τα σημεία έντονου ενδιαφέροντος είναι φυσικά η πρόσβαση σε σταθμούς φόρτισης. Προς το παρόν, με την παγκόσμια οικονομία στημένη δεκαετίες τώρα πάνω σε πετρελαϊκή βάση, θα βρει κανείς ένα βενζινάδικο σε κάθε ραχούλα, αλλά προφανώς η μετάβαση από τις αντλίες στις πρίζες κρύβει λακκούβες.

Για να μη βρεθείτε λοιπόν με άδειες μπαταρίες στη μέση του πουθενά, η πλατφόρμα του plugshare.com προσφέρει έναν αναλυτικό παγκόσμιο χάρτη με σημεία φόρτισης. Αυτός μπορεί αν βοηθήσει κάποιον που βρίσκεται στη δύσκολη θέση να ψάχνει πρίζα σε άγνωστο μέρος, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως μια καλή βάση για τον σχεδιασμό ενός ταξιδιού με ηλεκτρικό όχημα.

Ο χάρτης του plugshare διαθέτει μάλιστα και πληροφορίες για τους τύπους των σταθμών φόρτισης που διατίθενται, έτσι ώστε να γνωρίζει κάποιος πού θα βρει superchargers ή αν ο τύπος πρίζας που διαθέτει το δικό του όχημα είναι συμβατός με τους σταθμούς στον δρόμο του.

Παράλληλα, βέβαια, ο χάρτης του plugshare μας υπενθυμίζει πως η Ελλάδα είναι, όχι ένα, μα εκατοντάδες βήματα πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη σε υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με αποτέλεσμα φυσικά να κόβει και τον ρυθμό ανάπτυξης της σχετικής αγοράς – ποιος θα εισάγει ηλεκτρικά οχήματα, όταν δεν υπάρχει δίκτυο να φορτιστούν;

ev infrastructure infographic small 728 410 c1 t l 2

Μια σχετική μελέτη της Ε.Ε. το περασμένο καλοκαίρι ποσοτικοποίησε τα χάλια μας, αναδεικνύοντας την προτελευταία μας θέση σε σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, μόνο η Κύπρος υπολείπεται ημών, με δύο σταθμούς λιγότερους, μα αν βάλουμε στο παιχνίδι και τον πληθυσμό ανάγοντας τα σημεία φόρτισης ανά αριθμό κυκλοφορούντων οχημάτων, τότε είναι σαφές πως είμαστε πολύ πιο πίσω και από την Κύπρο.

Για την ιστορία, η έρευνα έδειξε πως το 76% των σταθμών φόρτισης συγκεντρώνεται σε τέσσερις μόνο χώρες – Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία – ενώ στις τελευταίες έξι θέσεις της σχετικής λίστας βρίσκονται οι: Ρουμανία με 114 σημεία φόρτισης, Μάλτα με 97, Βουλγαρία με 94, Λετονία με 73, Ελλάδα με 38 και Κύπρος με 36.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης του δικτύου, καθώς με τον ραγδαίο ρυθμό εξάπλωσης των ηλεκτρικών οχημάτων που αναμένεται την ερχόμενη δεκαετία, η Ε.Ε. θα πρέπει να αποκτήσει εκατομμύρια σημεία φόρτισης, από τις μερικές δεκάδες χιλιάδες που έχει σήμερα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 11:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon