.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 10:37

H Benelli έχει μεγάλα πλάνα για την Ινδία

Η παλαί ποτέ Ιταλική εταιρεία μεγαλώνει κι άλλο

Πριν από περίπου 25 χρόνια το μέλλον της Benelli φάνταζε αβέβαιο. Κάπου τότε εμφανίστηκε ο Andrea Merloni και επανεκκίνησε την εταιρεία παράγοντας την τρικύλινδρη σειρά κινητήρων που γνωρίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τα Tornado και TnT.

Αν και η εταιρεία από το Pesaro δεν κατάφερε να μιμηθεί τη δυναμική εταιρειών όπως η Triumph και η MV Agusta, αυτό που πέτυχε ήταν τόσο σημαντικό όσο και το οξυγόνο. Ουσιαστικά η Benelli ξαναπάτησε στα πόδια της, έδειξε πως μπορεί να έχει μια θέση στην αγορά και έγινε ένα ελκυστικό επενδυτικό πακέτο που σύντομα βρήκε την οικονομική πλάτη που χρειαζόταν στο πρόσωπο του Κινεζικού κολοσσού Group Qianjiang.

Τα τελευταία χρόνια η Benelli μας έχει χαρίσει μια ευρεία γκάμα μοντέλων με πολύ ενδιαφέρον και τουλάχιστον όσα έχουμε καβαλήσει (λ.χ. TRK, Leoncino) είναι ικανά να σταθούν σε οποιαδήποτε αγορά.

benelli trk502 action 12

Στο μεταξύ η Benelli αναζητούσε τρόπο να επεκταθεί στην Ινδία, όπου είχε συμφωνήσει με τη DSK Motowheels για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, ωστόσο ο Ινδικός όμιλος DSK Group χρεοκόπησε. Η συνέχεια βρήκε την Ιταλική εταιρεία να βρίσκει έναν νέο συνεργάτη στο πρόσωπο του Mahavir Group, ενός ομίλου με έδρα το Hyderabad της Ινδίας και με χρόνια εμπειρίας στον χώρο των αυτοκινήτων.

Η νέα συνεργασία ξεκινά με την ανακοίνωση πως θα εισαχθεί στην Ινδία σχεδόν όλη η γκάμα της Benelli, αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται στα πιο μελλοντικά πλάνα των Κινέζων και των Ιταλών για το μέλλον αυτής της συνέργειας.

Η Ινδία δεν είναι απλώς άλλη μια χώρα που αναζητάμε αντιπρόσωπο για να πουλάμε. Απεναντίας, η Benelli έχει πλέον μια νέα γραμμή παραγωγής στο Hyderabad που μπορεί να βγάλει 7,000 δίκυκλα ετησίως και οι άνθρωποί της ήδη αναζητούν μια δεύτερη παραγωγική εγκατάσταση στη χώρα, της οποίας η χρηματοδότηση (άρα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς;) θα μοιραστεί εξίσου στη Benelli/QJ και τον όμιλο Mahavir.

Ο επίσημος λόγος είναι πως θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ινδία ως κεντρικό σημείο κατασκευής και εξαγωγής δικύκλων σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία.

Αυτό αρχικά προκαλεί απορίες, αφού θα περίμενε κανείς αυτόν τον ρόλο να παίξει η έδρα της Qianjiang, που από τη νοτιοανατολική Κίνα θα ήταν άριστα τοποθετημένη για να εξυπηρετήσει την εν λόγω αγορά. Καθώς όμως απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα δεν έχουμε, ας ασχοληθούμε με όσα είναι γνωστά.

benelli zafferano250 5 800x0w

Η μετακίνηση του κέντρου βάρους από την Κίνα στην Ινδία έχει ήδη επηρεάσει τη στρατηγική της Benelli, καθώς ήδη ματαιώθηκαν (ή αναβλήθηκαν, αν προτιμάτε) τα πλάνα για την κατασκευή δύο σκούτερ, κατηγορία που Ινδοί θεωρούν ότι δεν ταιριάζουν στο προφίλ της αγοράς τους.

Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες λένε πως το πλάνο αυτό δεν έχει πεθάνει εντελώς, καθώς πολύ θα ήθελαν να μιμηθούν την επιτυχία των Piaggio και Aprilia στον τομέα των σκούτερ. Απλά τα φημολογούμενα σκούτερ Pesaro και Zafferano θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμη πριν μεταφερθούν από το χαρτί στην πράξη, μέχρι δηλαδή να βρεθεί ο κατάλληλος συνεργάτης που θα τα εξελίξει.

Στο μεταξύ η Benelli συνεχίζει να μεγαλώνει και, με τη βοήθεια των νέων της Ινδών συνεργατών, αναμένεται να συνεχίσει στον εκρηκτικό ρυθμό ανάπτυξης που ακολουθεί εδώ και μερικά χρόνια.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 10:40

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon