.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 14:15

KTM Adaptive Cruise Control και Blind Spot Detection

 

Παρουσιάστηκαν και επίσημα ως πρωτότυπα, έρχονται το 2021

 

Πριν περίπου έναν μήνα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης Άγγλων δημοσιογράφων στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΚΤΜ, αποκαλύφθηκε πως οι Αυστριακοί εξελίσσουν σύστημα ραντάρ που ανιχνεύει πιθανά εμπόδια και προσαρμόζει αυτόματα το cruise control της μοτοσυκλέτας ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη σύγκρουση.

Μετά από αυτή την αποκάλυψη, η ΚΤΜ αποφάσισε να παρουσιάσει επισήμως το πρόγραμμά της, κοινοποιώντας την πρόθεσή της να εξοπλίσει μελλοντικά τις μοτοσυκλέτες της με τον συνδυασμό των συστημάτων Adaptive Cruise Control (ACC) και Blind Spot Detection (BSD).

Ουσιαστικά το BSD βασίζεται σε ένα ραντάρ μικρής εμβέλειας που αντιλαμβάνεται αν κάτι κινείται σε συγκεκριμένες ζώνες γύρω από τη μοτοσυκλέτα και αρχικά προβάλλει ειδοποιήσεις στην αναβάτη μέσω της οθόνης TFT στα όργανα.

KTM Adaptive Cruise Control system front

Αν εντοπιστούν οχήματα που βρίσκονται σε τυφλά σημεία της μοτοσυκλέτας, μια σειρά πορτοκαλί λαμπάκια ανάβουν μέσα στον ανάλογο καθρέπτη, προσφέροντας άλλη μια σημαντική προειδοποίηση για ενδεχόμενο κίνδυνο – αν, λ.χ., εκείνη την ώρα ετοιμάζεσαι να αλλάξεις λωρίδα και δεν έχεις δει επερχόμενο αυτοκίνητο στην πίσω γωνία, σε σημείο που δεν το πιάνει ο καθρέπτης.

Ωστόσο το BSD το πάει κι ένα βήμα παραπέρα. Εκτός της προειδοποίησης, σε συνεργασία με το ACC η μοτοσυκλέτα ρυθμίζει αυτοβούλως την ταχύτητά της ώστε να αποφευχθεί πιθανό ατύχημα.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, το σύστημα αναμένεται να μπει στην παραγωγή σε επιλεγμένα μοντέλα από το 2021. Μάλιστα η ΚΤΜ λέει πως προτίθεται να το συνδυάσει και με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που θα χρησιμοποιούν τους ίδιους αισθητήρες. Αυτόνομη οδήγηση μυρίζει ή είμαστε πολύ καχύποπτοι;

Δείτε τον Gerald Matschl, αντιπρόεδρο της ΚΤΜ Research & Development, στο παρακάτω βίντεο να εξηγεί τις αρχές λειτουργίας του συστήματος και να το δοκιμάζει ο ίδιος σε ένα 1290 Super Adventure S.

Φωτογραφίες

Βίντεο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 14:21

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon