.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 13:08

Άλλο ένα δυστύχημα με αυτόνομο όχημα

 

Tesla συγκρούεται σε στηθαίο αυτοκινητόδρομου

Πολλά ερωτήματα εγείρονται πλέον για την αποτελεσματικότητα των αυτοματοποιημένων συστημάτων οδήγησης στα αυτοκίνητα, αφού μετά από την μοιραίο ατύχημα με αυτόνομo όχημα της Uber που παρέσυρε και σκότωσε πεζή, άλλο ένα περιστατικό, αυτή την φορά με Tesla, προστέθηκε στην λίστα.

Συγκεκριμένα , ένα Tesla Model X, έπεσε πάνω σε στηθαίο αυτοκινητόδρομου και παραδόθηκε στις φλόγες, με τον οδηγό του, 38 ετών, να υποκύπτει  λίγο μετά, στο νοσοκομείο.

H Tesla, σε επίσημη ανακοίνωση της, μετά από την εξέταση των δεδομένων που είχαν αποθηκευθεί στο “μαύρο κουτί” του αυτοκινήτου, παραδέχθηκε ότι ο αυτόματος πιλότος ήταν ενεργοποιημένος, ωστόσο υπογράμμισε παράλληλα τα εξής:

-Ο οδηγός είχε αφήσει το τιμόνι από τα χέρια του, για ένα διάστημα έξι δευτερολέπτων πριν την μοιραία σύγκρουση.

-Ο οδηγός είχε προειδοποιηθεί μέσω ηχητικών και οπτικών σημάτων, ώστε να επανατοποθετήσει τα χέρια του στο τιμόνι.

-Υπήρχε περιθώριο 5+ δευτερολέπτων και 150 μέτρων (βάση της καταγεγραμμένης ταχύτητας του αυτοκινήτου) ώστε ο οδηγός να ανακτήσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου πριν την σύγκρουση στο στηθαίο.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα “αυτόματου πιλότου” της Tesla, χαρακτηρίζεται ως βοηθητικό και όχι ως πλήρως αυτοματοποιημένο, ενώ απαιτεί σε κάθε περίπτωση τα χέρια του οδηγού να βρίσκονται πάντα σε επαφή με το τιμόνι. Μάλιστα η Tesla, έχει συμπεριλάβει δικλείδα ασφαλείας για αυτό, καταργώντας τον αυτόματο πιλότο και προειδοποιώντας τον οδηγό ηχητικά και ακουστικά, αν αφήσει το τιμόνι από τα χέρια του για μεγάλο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, πέραν της αποτελεσματικότητας των πολυδιαφημιζόμενων συστημάτων αυτόνομης οδήγησης, είναι η εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα κατά την οδήγηση, που απ΄ότι φαίνεται πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και όχι να επαφίεται πλήρως στον “αυτόματο πιλότο.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 13:08

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon