.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 11:03

"Aναλογικά" τέλη κυκλοφορίας

 

Τι προβλέπεται για τις προσωρινές άρσεις ακινησίας – τι πρέπει να προσέξετε!



 

Με σχετική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δόθηκαν οι οδηγίες για την εφαρμογή του συστήματος αναλογικών τελών κυκλοφορίας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί ο καθένας που έχει θέσει σε ακινησία το όχημα του, να κυκλοφορεί για έναν ή περισσότερους μήνες μέσα στο έτος, πληρώνοντας αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, για το διάστημα αυτό. Η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος, το οποίο τηρείται στο αρχείο της Δ.Ο.Υ., ενώ για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

Στην εγκύκλιο, αναγράφονται συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία και παραθέτουμε:

- για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας
- για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας
- για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

“Τσουχτερά” όμως θα είναι τα πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης κατάθεσης των άδειας και πινακίδων, μετά το πέρας του διαστήματος της προσωρινής άρσης ακινησίας. Συγκεκριμένα, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή εάν ο ιδιοκτήτης έχει καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών 40€ και δεν επιστρέψει άδεια και πινακίδες εμπρόθεσμα, θα του επιβληθή πρόστιμο ύψους 120€ x 2=240€.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 11:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon