.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 14:05

Test - Triumph Speed Triple S 2016

 

Naked Track Fighter με hardcore βρετανικό φλέγμα

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Triumph Speed Triple S του 2016 διαθέτει περισσότερες από 104 αλλαγές στον κινητήρα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ και η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα βρίθει βελτιώσεων, μηχανικών αλλά και εργονομικών. Όπως ήταν φυσικό, διαθέτει ηλεκτρονικά τελευταίας γενιάς, ενώ διατίθεται και σε έκδοση R. Street fighter είπατε; Naked Track Fighter με hardcore βρετανικό φλέγμα, θα αντιτείνουμε.

Βελτιώσεις & αλλαγές


Στόχος στα μοντέλα Speed Triple S & R του 2016 ήταν για την Triumph η βελτίωση σε επιδόσεις, ικανότητες αλλά και χαρακτήρα.

Για τον παραπάνω σκοπό, ο κινητήρας που μοιράζονται οι 2 εκδόσεις του Speed Triple δέχθηκε 104 βελτιώσεις για να βελτιώσει τη μέγιστη ιπποδύναμη αλλά και τη ροπή του σε όλη την κλίμακα των στροφών. Νέος είναι και ο slip and assist συμπλέκτης αλλά και τα γρανάζια των ταχυτήτων, ενώ ελαφρύτερα και με πιο απολαυστικό ήχο είναι τα νέα τελικά εξατμίσεων (139 γραμμάρια ελαφρύτερα έκαστο).

Το Ride-by-Wire σύστημα στο γκάζι επέτρεψε στους τεχνικούς της Triumph να εξοπλίσουν το Speed Triple με 5 Rider Modes, για βροχή, για τον δρόμο, την πίστα, αλλά και με δυνατότητα απενεργοποίησης, και κερασάκι το Rider Mode, το οποίο φτιάχνει ο αναβάτης στα μέτρα του.

Στις αισθητικές βελτιώσεις, δείτε και μόνοι σας τι άλλαξε. Στην κάτω φωτογραφία το Speed Triple του 2015.

speed triple 2015

Και στην επόμενη φωτογραφία το Speed Triple του 2016.

speed triple 2016

Νέοι οι προβολείς (και με DRL) χαμηλότερα τοποθετημένοι από πριν, νέα και μικρότερη η μάσκα, ενώ απουσιάζει η καρίνα στο S του 2016 -την έχει το R, ενώ διατίθεται και ως αξεσουάρ. Μαύρισε το δοχείο υγρών φρένου μπροστά, και οι καθρέπτες άλλαξαν με μικρότερους που πιάνουν στα άκρα του τιμονιού.

speed triple statikes 2

Στο χρώμα του μετάλλου πλέον οι δαγκάνες των φρένων, αντίθετα “μαύρισαν” με ασπίδες θερμότητας τα νέα τελικά, ενώ άλλαξε και η βάση της πινακίδας. Ελαφρώς διαφορετικά τα πλαϊνά πλαστικά της μοτοσυκλέτας, και πιο εκτεθειμένο πλέον το ψυγείο. Άλλα καπάκια κινητήρα, και όχι τόσο χτυπητά χρώματα τόσο σε πλαίσιο και πιρούνι, όσο και στα βαμμένα τμήματα (ρεζερβουάρ, φτερά, πλαστικά). Πιο στενή η σέλα μπροστά κατά 20 mm, ενώ ξανασχεδιασμένο είναι το ρεζερβουάρ.

“All New” ο κινητήρας


Ο νέος κινητήρας ανεβάζει πιο εύκολα στροφές, ενώ είναι και δυνατότερος.

speed triple statikes 12

Μεταξύ των 104 αλλαγών περιλαμβάνονται και οι εξής:

  • Νέο πιστόνι & νέος στρόφαλος
  • Νέα ECU
  • Νέο design θαλάμου καύσης
  • Βελτιωμένο design κεφαλών
  • Αυλοί εισαγωγής με αυξημένη ροή
  • Νέο design στις εξατμίσεις
  • Νέα σώματα ψεκασμού με Ride-by-Wire
  • Ξανασχεδιασμένο φίλτρο αέρα
  • Βελτιωμένο σύστημα παροχής βενζίνης
  • Μικρότερο, στενότερο αλλά πιο αποδοτικό ψυγείο

Λεπτομέρειες να έχεις να χαζεύεις όλη μέρα

Οι προβολείς του Speed Triple είναι έργα τέχνης, καθώς μέσα στα κρύσταλλα βρίσκουμε λάμπες που μοιάζουν να...αιωρούνται, με φοβερό 3D εφέ, ψαρώνοντας οποιονδήποτε τα κοιτάξει από κοντά.

speed triple statikes 15

Το μονόμπρατσο είναι μούρλια, ενώ η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας ξεχωρίζει από οτιδήποτε κυκλοφορεί δίνοντας της μοναδική ταυτότητα. Οι προβολείς ακροβατούν ανάμεσα στις καμπύλες και τις αιχμές, η μασκούλα από πάνω κάνει αρκετά καλή δουλειά στην εκτροπή του αέρα, δίνοντας και αισθητικούς πόντους στο Speed Triple μαζί και με τον αεραγωγό που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτή και τους προβολείς, ενώ η μοτοσυκλέτα βρίθει από λεπτομέρειες για να χαζέψεις.

speed triple statikes 16

Από τους cafe-racer καθρέπτες που βρίσκονται στα ακρόμπαρα (μην περιμένετε και πολλά από το οπτικό τους πεδίο), το υπέροχο δοχείο υγρών του μπροστινού φρένου στο τιμόνι, στις ρυθμιζόμενες μανέτες, στη ραφή της όμορφης σέλας αναβάτη και συνεπιβάτη, στο ιδιαίτερο ατσάλινο πλαίσιο, στους εργονομικούς διακόπτες, στην κοντή ουρά, στις ακτινικές δαγκάνες των φρένων μπροστά, στα διπλά ψηλά τελικά πίσω... και ο κατάλογος συνεχίζεται. Όμορφη, ιδιαίτερη, μοναδική, και με ποιότητα κορυφής.

Σκληρή, φλεγματική, με τσαγανό

Στους επιτόπιους ελιγμούς η αίσθηση είναι αρκετά βαριά (η μοτοσυκλέτα ζυγίζει 192 κιλά στεγνή), με ψηλό κέντρο βάρους και ψηλή σέλα (825 mm), αλλά και τιμόνι που κόβει ελάχιστα, θυμίζοντας Superbike -όμως εδώ δεν έχουμε μια κλιπονάτη μοτοσυκλέτα, αλλά ένα γυμνό μοντέλο.

speed triple action15

Η μοτοσυκλετά είναι ψηλή, και για να πατήσω κάτω με όλο το πέλμα του ενός ποδιού (ύψος αναβάτη 1.70) χρειαζόταν να βγω λίγο από τη σέλα. Σημειώστε πως για να βάλετε μπροστά το Speed Triple, πρέπει να έχετε πιεσμένη τη μανέτα του συμπλέκτη -ασφάλεια γαρ.

speed triple statikes 17

Τα όργανα είναι καλαίσθητα, παρέχουν όλες τις πληροφορίες που θέλει κανείς, και οι ενδείξεις τους εύκολα ορατές (νέα λεπτομέρεια ο δείκτης σχέσης κιβωτίου), ενώ το μπλε shift light είναι ρυθμιζόμενο. Οι αλλαγές στο κιβώτιο ταχυτήτων είναι σχετικά θορυβώδεις είτε χρησιμοποιείς συμπλέκτη είτε όχι, ενώ η διαδρομή στο λεβιέ από σχέση σε σχέση είναι λίγο πιο μεγάλη από το ιδανικό. Σημειώστε επιπλέον πως ο συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης είναι σκληρός στο τράβηγμα και θα κουράσει στην συνεχή χρήση στην πόλη.

speed triple statikes 14

Και μια και μιλήσαμε για σκληρότητα, οι αναρτήσεις είναι πραγματικά σκληρές, ενώ και το πλαίσιο δίνει άκαμπτη αίσθηση. Όσο κι αν έπαιξα με τις ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, εκείνες δεν έχασαν τη συγκεκριμένη αίσθηση, που φωνάζει για χρήση πίστας, ή για καλό οδόστρωμα και λείες επιφάνειες. Στα σαμαράκια ο αναβάτης θα ταλαιπωρηθεί, καθώς θα κοπανηθεί έντονα.

speed triple action7

Τα ελαστικά Dragon Pirelli Supercorsa είναι πραγματικά απίστευτα καλά σε απόδοση, ζεσταίνονται στο πι και φι, και μετά κολλάνε στην άσφαλτο σα βεντούζες!

Το Traction Control είναι μέτριο σε απόδοση, δεν το λες κακό, όμως κρίνοντας από τον ανταγωνισμό έχει μείνει λίγο πίσω, καθώς όταν μπαίνει σε λειτουργία φρενάρει τον κινητήρα πιο πολύ από ότι θέλουμε. Όσον αφορά στην ασφάλεια δεν επιδέχεται κριτικής, αλλά όσον αφορά στις επιδόσεις, αυτές περιορίζονται αισθητά όταν το Traction Control μπαίνει σε λειτουργία.

speed triple statikes 13

Αυτό που φτιάχνει, πωρώνει, ανεβάζει και ενθουσιάζει τον αναβάτη είναι ο μπάσος, βαρύς, τσαμπουκαλίδικος και άκρως χορταστικός ήχος που βγάζουν τα 2 τελικά των εξατμίσεων. Οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου κάνουν αυτόματα στο πλάι ακούγοντας σας να πλησιάζετε, και κάθε άνοιγμα του γκαζιού συνοδεύεται από το απολαυστικότερο soundtrack που μπορεί να βάλει ο νους λάτρη της μοτοσυκλέτας!

Καλοί οι 140 hp, καλύτερα τα 11,42 Kgm ροπής!

Η επίσημη ανακοινώσιμη ιπποδύναμη κάνει λόγο για 140 ίππους στις 9.500 rpm, ενώ αν ο αναβάτης έχει συνηθίσει στην τετρακύλινδρη απόδοση, θα πρέπει να αλλάξει τρόπους. Βλέπετε ψηλά η απόδοση τελειώνει πιο νωρίς, και έτσι ο βέλτιστος τρόπος για να κινηθεί κάποιος γρήγορα είναι η αναζήτηση της χορταστικής ροπής στις μεσαίες στροφές (μέγιστη απόδοση 11,42 Kgm στις 7.850 rpm), και όχι το κοκκίνισμα στις σχέσεις -τα κόκκινα ξεκινούν στις 10.000 με το κοντέρ να έχει ενδείξεις μέχρι τις 12. Μπορεί να μην θυμάμαι καλά, πάντως είχα την εντύπωση πως παρότι η απόδοση σε χαμηλές και μεσαίες στροφές είναι απολαυστική, σα να έχει χαθεί μέρος της τρικύλινδρης γροθιάς του παρελθόντος. Από την άλλη, ίσως οι πιο πρόσφατες αναμνήσεις μου από έτερα γυμνά τέρατα με απόδοση 160+ hp να έχουν μετατοπίσει τα στάνταρ μου.

speed triple action21

Η απόδοση είναι γραμμική και ελεγχόμενη, ο ψεκασμός ακριβής δίχως τινάγματα, ενώ σούζα θα κάνετε εύκολα με το γκάζι με 1η και με συμπλέκτη με 2α, κατόπιν το γρανάζωμα δυσκολεύει τα πράγματα.

Τα κτηνώδη φρένα της Brembo μπροστά (μονομπλόκ, ακτινικές δαγκάνες και δίσκοι 320 χιλιοστών) είναι εξαιρετικά σε αίσθηση, με μεγάλα ποσά δύναμης, ενώ και το ABS αποδεικνύεται πολύ καλό. Ελαφρώς ασαφής η αίσθηση στο πίσω φρένο, αλλά αυτό είναι κάτι με το οποίο μπορούμε εύκολα να συμβιβαστούμε -ειδικά όταν υπάρχει και το ABS να μας ξελασπώσει.

speed triple action11

Όσον αφορά στα mode των Traction Control, ABS και χαρτών μπερδεύτηκα μόνο στην αρχή, μέχρι να καταλάβω πως υπάρχει εύκολος τρόπος μόνιμης παραμετροποίησης τους. Απλώς ρυθμίζεις όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα στα επίπεδα που θέλεις -ή απενεργοποιείς ABS και TC- χρησιμοποιώντας το Rider Mode. Κι όποτε ξεκινήσεις τη μοτοσυκλέτα, επιλέγεις το συγκεκριμένο Mode, που “θυμάται” τις προτιμήσεις σου. Απλά, εύκολα, ξεκούραστα. Παρόλα αυτά, για λόγους ασφαλείας, όταν ξεκινάς κάθε φορά, ABS & TC είναι ενεργοποιημένα.

Βρετανικό φλέγμα, αθλητικό πνεύμα & καθαρόαιμος τσαμπουκάς

Η γενικότερη αίσθηση που έλαβα από το Speed Triple S στην εβδομαδιαία μας συνύπαρξη, είναι εκείνη μιας πανέμορφης εξειδικευμένης Naked Track Fighter και όχι μιας εύκολης στην καθημερινή αστική συμβίωση, αλλά απολαυστικής σε sport χρήση Street Fighter μοτοσυκλέτας.

speed triple action2

Ιδανική μοτοσυκλέτα για όσους ψάχνουν κάτι εναλλακτικό από τα mainstream γυμνά, που να συνδυάζει ιδιαίτερα αισθητικά στοιχεία (τρικύλινδρος κινητήρας, πρωτότυπο πλαίσιο, μονόμπρατσο ψαλίδι, μοναδικοί προβολείς) αλλά και σφιχτή sport συμπεριφορά δίχως παραχωρήσεις!

speed triple action3

Αν βρείτε καλή άσφαλτο, θα σας ανεβάσει στα ουράνια, στα σαμαράκια όμως θα αναπηδήσει, αναγκάζοντας σας να κόψετε ρυθμό, ενώ ο σκληρός συμπλέκτης, το μικρό κόψιμο τιμονιού και το ψηλό κέντρο βάρους δυσκολεύουν τα πράγματα στις αστικές μανούβρες. Όμως δεν θέλουν όλοι ένα αρνάκι για συμβίωση, και οι sport περιορισμοί ασκούν τη δική τους γοητεία σε ένα κοινό που ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ μια γατούλα, δεν εξιτάρεται με τα εύκολα, θέλει έντονο χαρακτήρα και τσαμπουκά, μαζί με όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συνεπάγεται αυτός. Σούζες, endo και drift περιλαμβάνονται φυσικά στο ρεπερτόριο του μεγάλου Triple, το οποίο θα διαπρέψει και σε Track Days.

speed triple action1

Εν κατακλείδι, η τρικύλινδρη γυμνή γοητεία του Speed Triple S είναι αναμφισβήτητη, και συνεχίζει να ξεσηκώνει μάτια, αυτιά και μυαλό σε αυτή την τελευταία ενσάρκωση της. Για τους φαν του βρετανικού φλέγματος, του αθλητικού πνεύματος και του καθαρόαιμου τσαμπουκά, η τριπλή απειλή του Hinckley αποτελεί ίσως ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε μοτοσυκλέτα δίχως ρούχα & δίχως φτιασίδια. Μην ξεχάσουμε τέλος να αναφέρουμε και την έκδοση R για όσους κυνηγούν την υπέρτατη έκδοση, που διαθέτει carbon fiber parts, κορυφαίες αναρτήσεις της Ohlins, εξαρτήματα από billet αλουμίνιο, μοναδικές αισθητικές λεπτομέρειες και φυσικά αρκετά υψηλότερο κόστος απόκτησης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Triumph
Μοντέλο Speed Triple 1050 S
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.
Τιμή (με ΦΠΑ 24%) 14.290 (R: 15.990)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, τρικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 1050
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 79 x 71,4
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  3 σε 1 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Τελική μετάδοση/ Αλυσίδα, Γρανάζια
18/44
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο 2 δοκών
Κάστερ (°)  22,8
Ίχνος (mm) 90,9
Μεταξόνιο (mm) 1.439
Ύψος σέλας (mm) 825
Μήκος (mm) 2086
Πλάτος (mm) 728
Βάρος (kg)   192
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά (mm) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα  Showa 43mm /  διαδρομή  120mm. Ρυθμίσεις: Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς,  προφόρτηση ελατηρίου.
Πίσω (mm) Αμορτισέρ  Showa με μοχλισμό / διαδρομή 130mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτηση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς.
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70-17  Pirelli Super Corsa SP
Πίσω  190/55-17 Pirelli Super Corsa SP
   
Φρένα  
Φρένα  Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων της Brembo και ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 255mm με δαγκάνα 2 εμβόλου της Nisin και ABS 
   
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, θερμοκρασία, ώρα, φώτα, φλας, ψεκασμό, ABS, μέση κατανάλωση καυσίμου
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm)  140/9.500
Ροπή εργοστασίου (Kgm/rpm)  11,2/7.850

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες σύγκρισης 2015-2016

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016 00:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon