.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016 12:16

Test - Triumph Speed Triple S και R 2016 - Αποστολή στην Ισπανία

 

Τελείως νέα!

 

 

Του Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες:: Barbanti and Cavadini
 
Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά έχουν περάσει ήδη είκοσι χρόνια από το λανσάρισμα του πρώτου Speed Triple - είκοσι δύο για την ακρίβεια. Η Triumph διατηρεί την ίδια φιλοσοφία στις naked τρικύλινδρες μοτοσυκλέτες της, οι οποίες είναι πιο πολύπλευρες από ό,τι δείχνουν φαινομενικά. Σε αυτό μάλιστα δεν διαφέρουν από την πρώτη Speed Triple, όλα τα υπόλοιπα όμως είναι εντελώς νέα.

Ανανεωμένος κόσμος


Ο κόσμος στον οποίο λανσάρεται η νέα Speed Triple δεν είναι πια ο ίδιος με εκείνον του 1994. Εκείνη την εποχή οι βαριές naked μοτοσυκλέτες δεν είχαν τόση ζήτηση, θα λέγαμε μάλιστα ότι χάρη σ’ αυτήν δημιουργήθηκε το νέο αυτό trend. H Speed Triple ήταν η πρώτη “rock ‘n’ roll” μοτοσυκλέτα, τουλάχιστον στη μαύρη βρεσιόν της, αφού η πορτοκαλί έχει σχεδόν ξεχαστεί. Η 885cc Speed Triple ήταν βαριά, παρά τους λίγους ίππους της (98hp) και όχι και τόσο εύκολη στην οδήγηση όπως το τωρινό μοντέλο. Ήταν μια μοτοσυκλέτα για αληθινούς άντρες. Έτσι και τώρα, μόνο που τώρα έχει και περισσότερα να σου δώσει, αφού χάρη στις καίριες αλλαγές της έγινε πολύ πιο πολύπλευρη. Και όποιος γνωρίζει την ιστορία της Speed Triple καταλαβαίνει πόσο βαρύνουσας σημασίας είναι αυτό.

Εκ πρώτης όψεως η νέα Speed Triple δεν διαφέρει και πολύ από τον προκάτοχό της. Οι διαφορές τους βρίσκονται στις λεπτομέρειες, όπως είναι το μπροστινό φέρινγκ. Τα φωτιστικά μέρη έχουν αλλάξει επίσης. Εξακολουθεί να έχει διπλούς προβολείς (μόνο το πρώτο μοντέλο διέθετε μονό προβολέα) αλλά δεν θυμίζουν πλέον «έντομο». Αυτά είναι πιο στρογγυλεμένα, παραπέμποντας διακριτικά στην Triple 1050 που κυκλοφόρησε στην αγορά από το 2005 έως το 2010. Αυτό αν και ήταν μια καλή κίνηση της Triumph, εντούτοις οι υπόλοιπές επιλογές της είναι πολύ πιο μελετημένες.

Το ηλεκτρονικό γκάζι ride-by-wire συμβάλλει στην μείωση της κατανάλωσης κατά 10%. Οι περισσότεροι κατασκευαστές μπορεί να αρκούνταν σε αυτές τις αλλαγές, η Triumph όμως το πήγε ακόμη παραπέρα. Θεωρώντας ικανοποιητική την αυτονομία της Speed Triple προχώρησε σε μείωση της χωρητικότητας του ρεζερβουάρ, από τα 17 στα 15,5 λίτρα. Έτσι τώρα είναι πολύ στενό, όπως και η σέλα. Ο κινητήρας είναι επίσης πιο λεπτός, έτσι χωρίς να χρειαστεί χαμήλωμα, οι κοντύτεροι αναβάτες ακουμπούν άνετα στο έδαφος, αφού τα πόδια "κλείνουν" περισσότερο. Αυτό λέγεται νίκη! Τα άλλα καλά νέα είναι ότι διατηρούνται και οι δύο βερσιόν, η στάνταρ S και η R, εξοπλισμένη με κορυφαίες αναρτήσεις από την Öhlins.

Σε δρόμο και πίστα


Η δοκιμή μας έγινε στην Calafat της Ισπανίας με το ομώνυμο σιρκουί. Ένα σιρκουί το οποίο αν και διαθέτει έντονη ιστορία ισπανικών αγώνων, έχει μείνει κάπως στο περιθώριο εξαιτίας των νέων σιρκουί που έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου, καθώς είναι πιο στενό και πιο “τεχνικό” συγκριτικά. Πραγματικά όμως ταίριαξε γάντι για την παρουσίαση της νέας Βρετανίδας.

Το test drive μας ήταν συνδυασμός οδήγησης τόσο και πίστα όσο και σε δημόσιους δρόμου, και πριν καν φτάσουμε στην πίστα μας είχε ήδη γίνει κατανοητό ότι οι 140 ίπποι του Speed Triple είναι υπεραρκετοί, σε βαθμό που άνετα μπορείς να την συγκρίνει με μια BMW S1000R, μία Ducati Monster ή μια KTM Super Duke R. Η δύναμη αυτή σε μια άλλη μοτοσυκλέτα ενδεχομένως να έδειχνε ελλιπής, για την Speed Triple όμως είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Η σωστή διάχυση της ροπής εγγυάται ότι παντού και πάντα θα έχεις την επιτάχυνση που χρειάζεσαι για να κάνεις ό,τι θελήσεις. Ο τρικύλινδρος κινητήρας, το πλαίσιο, όλα είναι τέλεια εναρμονισμένα και το αποτέλεσμά τους είναι μια εντυπωσιακά ευέλικτη – για naked – μοτοσυκλέτα.

Η Speed Triple σου δίνει την επιλογή ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά modes οδήγησης: Road, Rain, Sport, Track κι ακόμη ένα mode εξατομίκευσης. Τα Road, Sport και Track σου προσφέρουν μια προεπιλεγμένη ρύθμιση λειτουργίας του κινητήρα, ABS και traction control. Στο τελευταίο εξατομικευμένο mode μπορείς να ρυθμίσεις τις τρεις αυτές παραμέτρους όπως επιθυμείς. Η δυνατότητα αυτή είναι πολύ χρήσιμη για οδήγηση σε πίστα, όπου θα ήθελες το ABS το traction control να παρεμβαίνουν λιγότερο από το mode Track.

Συνδυασμός παραγόντων


Κινείται με άνεση τόσο στην πόλη και στους επαρχιακούς δρόμους, όσο και στην πίστα. Εκεί στην Triumph μελέτησαν πολύ την θέση οδήγησης, τοποθετώντας έναν αεραγωγό στο κάτω μέρος της ζελατίνας του φέρινγκ, ακριβώς πάνω από τους προβολείς, ο οποίος συμβάλει στην προστασία από τον αέρα. Το νέο ρεζερβουάρ είναι κατά 2 εκατοστά λεπτότερο και τα πόδια το αγκαλιάζουν άνετα. Μπορεί αυτή η αλλαγή να προσφέρει μικρότερη η αντίσταση στον αέρα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί πλεονέκτημα, αφού μπορείς να χειριστείς τη μοτοσυκλέτα καλύτερα.

Το κοντρόλ με τα πόδια είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όχι μόνο στο δρόμο, αλλά και στην πίστα. Τα Pirelli Super Corsa SP ελαστικά προσφέρουν καλό κράτημα και στον δρόμο και στην πίστα, έχουν καλό κράτημα, ζεσταίνονται γρήγορα και προσφέρουν ακριβή χειρισμό. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα σπορ ελαστικό.
Η έκδοση R με την ΤΧ36 πίσω ανάρτηση της Öhlins και η μπροστινή ανάρτηση ΝΙΧ30 προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα στην πίστα. Στον δρόμο, η διαφορά στην σπορ οδήγηση είναι μεν εμφανής, στην πίστα όμως θα αντιληφθεί κανείς πλήρως τις αρετές της Öhlins. Μπορεί να μην σπάσεις το ρεκόρ πίστα με την Speed Triple, το σίγουρο όμως είναι ότι θα οδηγείς με ένα τεράστιο χαμόγελο κάτω από το κράνος σου.

Σε αυτό συνεισφέρει βέβαια και το εξατομικευμένο mode, το οποίο έχεις ρυθμίσει κατάλληλα ώστε traction control και abs να μην παρεμβαίνουν νωρίς και σου χαλάσουν το wheelie party. Δυνατά φρένα, μόχληση και εντυπωσιακά πλαγιάσματα, αυτά είναι τυπική συμπεριφορά για τον νέο Speed Triple – και ήταν ανέκαθεν. Το νέο μοντέλο είναι απλώς λίγο καλύτερο από πριν, και με κάθε ειλικρίνεια, αυτό δεν οφείλεται στους λίγο περισσότερους ίππους ή στην λίγη περισσότερη ροπή. Οφείλεται στον συνδυασμό της λεπτότερης κατασκευής, του πιο ομαλού χαρακτήρα του κινητήρα και του ποιοτικού πλαισίου. Και όποιος θυμάται πόσο θερμής υποδοχής είχε τύχει η προηγούμενη Speed Triple, αμέσως καταλαβαίνει ότι η βελτίωσή της αποτέλεσε ένα πρότζεκτ – πρόκληση για την Triumph. Εκείνη όμως τα κατάφερε, κάνοντας την καλύτερη naked αγοράς ακόμη καλύτερη.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Triumph
Μοντέλο Speed Triple 1050 R / S
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.
Τιμή βασικής έκδοσης Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, τρικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 1050
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 79 x 71,4
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  3 σε 1 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Τελική μετάδοση/ Αλυσίδα, Γρανάζια
18/44
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο 2 δοκών
Κάστερ (°)  22,8
Ίχνος (mm) 90,9
Μεταξόνιο (mm) 1.439
Ύψος σέλας (mm) 825
Μήκος (mm) 2086
Πλάτος (mm) 728
Βάρος (kg)   192
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15-Ιαν
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά (mm) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα  Showa 43mm /  διαδρομή  120mm. Ρυθμίσεις: Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς,  προφόρτηση ελατηρίου. R: Ohlins NIX30
Πίσω (mm) Αμορτισέρ  Showa με μοχλισμό / διαδρομή 130mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτηση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς. R: Öhlins TTX36 RSU
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70-17  Pirelli Super Corsa SP
Πίσω  190/55-17 Pirelli Super Corsa SP
   
Φρένα  
Φρένα  Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων της Brembo και ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 255mm με δαγκάνα 2 εμβόλου της Nisin και ABS 
   
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, θερμοκρασία, ώρα, φώτα, φλας, ψεκασμό, ABS, μέση κατανάλωση καυσίμου
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm)  140/9.500
Ροπή εργοστασίου (Kgm/rpm)  11,2/7.850

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 21:30

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Triumph Street Triple 675 ABS 2015 Test - Triumph Speed Triple S 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon