.
Κατηγορία Suzuki
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 08:41

TEST - Suzuki Katana 2019

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Katana. Μια λέξη που εμπνέει σεβασμό, και προκαλεί την προσοχή. Το παραδοσιακό σπαθί των σαμουράι αποτελεί σύμβολο της δύναμης, της περηφάνιας, της τέχνης του πολέμου. Αντίστοιχα, στον κόσμο των δύο τροχών η λέξη Katana είναι άρρηκτα δεμένη με την εμβληματική μοτοσυκλέτα που σχεδίασε ο Hans Muth για τη Suzuki, προκαλώντας πραγματική σχεδιαστική επανάσταση στον τομέα. Τώρα, η Suzuki παρουσιάζει την σύγχρονη εκδοχή του θρύλου, δια χειρός όχι Γερμανού, αλλά Ιταλού αυτή τη φορά σχεδιαστή.

test bikeitgr suzuki katana 2019 1

Ο 83χρονος πλέον Γερμανός σχεδιαστής Hans A. Muth του design studio «Target Design» ήταν ο υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του θρυλικού Suzuki Katana που ξεκίνησε να διατίθεται το 1981, σε μια στροφή της ιαπωνικής φίρμας προς το ευρωπαϊκό design, ενώ ο 52χρονος Ιταλός Rodolfo Frascoli, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για το design των Moto Guzzi Griso, Breva & Stelvio, των Triumph Speed Triple και Tiger, της Vespa Granturismo, και των μοτοσυκλετών της Moto Morini, είναι ο άνθρωπος πίσω από την σύγχρονη έκδοση του Katana.

Το ξίφος πρέπει να είναι πολύ ανώτερο από ένα απλό όπλο: πρέπει να αποτελεί μια απάντηση στα ερωτήματα της ζωής - Miyamoto Musashi.

Τη δεκαετία του 1970 ο Muth είχε εξελίξει ένα προχωρημένο concept σε μοτοσυκλέτα της MV Agusta, concept που κέρδισε τις προτιμήσεις του κοινού, και τον διαγωνισμό του γερμανικού περιοδικού Motorrad, με αντιπάλους την F.A. Porsche και τον Giorgio Giugiaro. Όταν η φίρμα του Hamamatsu αποφάσισε να αναθέσει τον «καλλωπισμό» των μέχρι πρότινος βαρετών σε στιλ μεσαίων και μεγάλων μοτοσυκλετών της, ο Muth εξέλιξε το σχέδιο του concept που είχε κάνει για το MV Agusta, δημιουργώντας αρχικά το Katana 650 με βάση το GSX650, και κατόπιν τελειοποιώντας το design, το «μεγάλο» πανέμορφο Katana με βάση το GSX1100S.

katana old

Όταν ο Hans Muth, παρέα με τον Hans-Georg Kasten παρουσίασαν το Katana 1100 στους Ιάπωνες της Suzuki, σε μια συνάντηση που παρευρέθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας Osamu Suzuki, μετά την παρουσίαση έπεσε βαριά σιωπή. Μετά από λίγο, και μέσω ενός διερμηνέα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε στους Γερμανούς πως το σχέδιο του άρεσε, ενώ του θύμιζε το υπερηχητικό αεροπλάνο Concorde!

Κατόπιν ο πρόεδρος ρώτησε τον Muth γιατί ονόμασαν «Katana» τη μοτοσυκλέτα. Ο Γερμανός απάντησε πως μελετώντας την ιστορία της Ιαπωνίας και τον θρύλο των Σαμουράι, βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέροντα κοινά στοιχεία μεταξύ του σπαθιού Katana και μιας δυνατής μοτοσυκλέτας, και το Katana εξελίχθηκε σε συμβολικό project. Το σπαθί Katana είναι ένα όπλο για να πολεμήσεις και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, και πρέπει να το σέβεσαι για να μην τραυματιστείς από αδέξιο χειρισμό. Το ίδιο συμβαίνει και με μια μοτοσυκλέτα. Πρέπει να την μάθεις, να την σεβαστείς, να έχεις συναίσθηση για τις δυνατότητες της και να γίνεις πραγματικός κένταυρος πάνω της. Και όπως και στη χορογραφία της μάχης, έτσι και κάθε λεπτομέρεια πάνω στη μοτοσυκλέτα, τα κουμπιά, οι λεβιέδες, το γκριπ του γκαζιού, θέλουν τον σωστό χειρισμό για να μην διαταραχθεί η φυσική ροή της οδήγησης.

Μάλιστα στο αρχικό σχέδιο του Katana 1100, η μοτοσυκλέτα βελτιώθηκε αεροδυναμικά στην αεροσήραγγα του Pininfarina, όπου έγινε και η αντίστοιχη μελέτη για το φέρινγκ και τη ζελατίνα.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο ζει ο πολεμιστής είναι για να πολεμά, και ο μόνος λόγος που πολεμά είναι για να νικά - Miyamoto Musashi

suzuki katana press kit 5

To Katana 650 πήρε 4 μήνες να σχεδιαστεί, ενώ το Katana 1100 4 ακόμα. Στη συνέχεια, ο Hans Muth, που είχε σχεδιάσει και το υπέροχο BMW R90S, συνεργάστηκε για αρκετά ακόμα χρόνια (1980-1989) με τη Suzuki, δημιουργώντας 23 ακόμα μοτοσυκλέτες -καμία όμως με την διαχρονική γοητεία του πρώτου Katana 1100. Παράλληλα εκπαίδευσε τους Ιάπωνες σχεδιαστές στην εξέλιξη νέων concept, ενώ σχεδίασε και Katana σε νέους κυβισμούς, όπως τα 250-400 που στόχο είχαν το γυναικείο αγοραστικό κοινό.

Ένα από τα επόμενα Katana που ξεχώρισαν ήταν το Katana 750SE του 1984 με προβολέα που… ανοιγόκλεινε, και υγρόψυκτο κινητήρα. Δυστυχώς το όνομα «Katana» χρησιμοποιήθηκε κατόπιν από τη Suzuki κατά βούληση, σε διάφορα μοντέλα, από τα κακομούτσουνα Katana 600 της δεκαετίας του 200 στην αμερικάνικη αγορά, έως και σε scooter 50 κυβικών.

Το σήμερα είναι μια νίκη απέναντι στον εαυτό σου: το αύριο είναι η νίκη σου απέναντι στους κατώτερους εχθρούς σου - Miyamoto Musashisuzuki katana press kit 1

Αυτή εν συντομία είναι η σχεδιαστική ιστορία του πρώτου Suzuki Katana, ενώ η ιστορία της αναγέννησης του Katana ξεκινά στην EICMA του 2017, όταν ο Rodolfo Frascoli παρουσίασε το Katana 3.0 Concept με βάση ένα GSX-S 1000 με διαφορετικό κοστούμι που απέτινε φόρο τιμής στο θρυλικό Katana του Muth.

Η Suzuki Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως δεν εμπλεκόταν άμεσα στο project, και πως το concept αποτελούσε one-off project της Suzuki Ιταλίας και του Frascoli, όμως το ενδιαφέρον του κοινού για τη μοτοσυκλέτα ήταν τόσο μεγάλο, που οι Ιάπωνες αποφάσισαν να «υιοθετήσουν» το νέο Katana, και να το βγάλουν σε μαζική παραγωγή με κάποιες μικρές αλλαγές.

test bikeitgr suzuki katana 2019 10

Ο Frascoli είχε γοητευτεί από το σχέδιο του Katana από όταν ήταν παιδί (ήταν 14 ετών όταν το είδε για πρώτη φορά), από τη σύνδεση όλων των μερών του κουστουμιού της μοτοσυκλέτας, κάτι μοναδικό για την εποχή, όπου όλες οι μοτοσυκλέτες αποτελούνταν από ανεξάρτητα τμήματα που ελάχιστη συνοχή είχαν το ένα με το άλλο. Μαζί με τον μοναδικό τετράγωνο προβολέα, το αιχμηρό φέρινγκ, την μοναδική σέλα που παρέπεμπε σε μονόσελο, τις ζάντες ξεχώριζαν από τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες της εποχής, και εκείνα τα απαράμιλλης σχεδίασης όργανα, το Katana μίλησε στην καρδιά του Ιταλού. Με τη βοήθεια του Ιταλού αντιπροσώπου της Suzuki σχεδίασε το 2017 το Katana 3.0 Concept, δίχως να ξέρει πως η δημιουργία του θα έβγαινε σε παραγωγή από την ίδια τη Suzuki.

Αρκετοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τη Suzuki για έλλειψη τόλμης και πρωτοτυπίας στη σύγχρονη εποχή της, και η υιοθέτηση του σχεδίου ενός ανεξάρτητου σχεδιαστή πιθανώς να θεωρείται ως σχεδιαστική δυστοκία των Ιαπώνων. Παράλληλα όμως η ιστορία του 1980 δείχνει να επαναλαμβάνεται, με τη διαφορά πως τότε η Suzuki είχε αναθέσει επίσημα τον σχεδιασμό του Katana σε Γερμανούς σχεδιαστές, ενώ το 2018 επέλεξε να αγοράσει το σχέδιο ενός concept που είχε δημιουργηθεί δίχως την αρχική εμπλοκή του ιαπωνικού εργοστασίου. Ας είναι καλά ο Ιταλός αντιπρόσωπος που «έσπρωξε» τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικό ενός σπουδαίου πολεμιστή είναι πως πολεμάει με τους δικούς του όρους, αλλιώς δεν πολεμάει καθόλου - Sun Tzu

test bikeitgr suzuki katana 2019 55

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ρώτησαν τον Muth να τους πει τη γνώμη του για το νέο Suzuki Katana, εκείνος είχε μερικά αρκετά δηκτικά σχόλια για τη δημιουργία του Frascoli.

«Η πρώτη σκέψη είναι πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα remake μιας εμβληματικής μοτοσυκλέτας, που δεν θα μπορέσεις ποτέ να ξεπεράσεις, εκτός κι αν δημιουργήσεις μια εξελικτική ερμηνεία. Είμαι διχασμένος για το Katana του Frascoli. Καταρχήν είναι μια καλή επαγγελματική δουλειά στην απεικόνιση μιας νέας εφαρμογής του αρχικού σχεδίου, στην πραγματικότητα του σήμερα: Γωνιώδες σχέδιο και τραβηγμένο, αντίθετα με τα πιο απαλά σχήματα του πρώτου μοντέλου. Το νέο Katana έχει στιλ, αλλά δεν φέρει κάποιο νέο, σύγχρονο και εξελικτικό μήνυμα. Σήμερα η trendy εμφάνιση με design που χαρακτηρίζεται από μικρή διάρκεια ζωής είναι κοινός τόπος. Η Suzuki θα πρέπει να στείλει ξανά ένα τολμηρό προιοντικό μήνυμα: ουσία αντί για επιφανειακή ομορφιά, είναι αυτό που χρειάζεται για να κάνει τη διαφορά και να δείξει ηγετικό χαρακτήρα.»

Αυστηρός; Ανταγωνιστικός; Ή ευθύς και πραγματιστής; Το παλιό ή το καινούργιο; Ή μήπως ΚΑΙ το παλιό ΚΑΙ το καινούργιο; Διαλέγετε και παίρνετε.

suzuki katana press kit 3

Προσωπικά συμφωνώ με τον Muth, στο γεγονός πως το πρώτο Katana έντυνε με ανυπέρβλητο μεν design ένα εξίσου κορυφαίο sport μηχανολογικό σύνολο που στην εποχή του δεν είχε αντίπαλο, με τον ελαιόψυκτο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα του GSX1100, πατέρα των GSX-R 1100 να διαλύει τον ανταγωνισμό σε θέμα επιδόσεων.

Για να πετύχει τον ίδιο συνδυασμό, το νέο Katana θα έπρεπε να ντύσει ένα ανάλογα υπέρ-σύγχρονο μηχανολογικό σύνολο, με κορυφαίες για τη σημερινή εποχή επιδόσεις και ανάλογα κορυφαίο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο και εξοπλισμό. Όμως αυτό δεν συμβαίνει, καθώς ο κινητήρας προέρχεται από το GSX-R1000 Κ5, το ψαλίδι από μεταγενέστερο GSX-R του 2016, οι μπροστινές δαγκάνες προέρχονται από τη Brembo, η πίσω από τη Nissin, το τιμόνι είναι όρθιο αντί για κλιπ-ον, και γενικά έχεις την εικόνα πως το μηχανολογικό σύνολο του νέου Katana είναι ένα αμάλγαμα στοκ εξαρτημάτων, και naked αντί για supersport χαρακτήρα. Αντίστοιχα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα είναι πεπαλαιωμένα, ενώ και ο εξοπλισμός είναι εξαιρετικά λιτός. Με άλλα λόγια εδώ έχουμε design που παραπέμπει σε κορυφαίο μοντέλο του παρελθόντος, με πραγμάτωση όμως ενός χρηστικού μεγάλου γυμνού μοντέλου του σήμερα, που ναι μεν έχει σεβαστές επιδόσεις, δεν φέρει όμως πάνω του κανένα επαναστατικό μηχανολογικό / ηλεκτρονικό στοιχείο.

Ναι, η Suzuki επέλεξε τον οικονομικό τρόπο για την «ανάσταση» του Katana, με συνδυασμό εξωτερικού σχεδιαστή, τοπικού αντιπροσώπου και μιας μοτοσυκλέτας που όταν παρουσιάστηκε το 2015, αποτελούνταν από εξαρτήματα που προερχόταν από προηγούμενα μοντέλα, ακόμα και από το μακρινό 2005.

Ευτυχώς όμως για τους Ιάπωνες και για την ιστορική σημασία του Katana, το project της νέας έκδοσης τελικά καταφέρνει και ανυψώνεται σε επίπεδα που υπερβαίνουν ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ το low-budget story της εξέλιξης της μοτοσυκλέτας, πωρώνοντας τον αναβάτη και χαρίζοντας του ανεπανάληπτες εμπειρίες, τόσο οπτικά και ατμοσφαιρικά, όσο και οδηγικά, ξυπνώντας μνήμες αλλά και διεγείροντας τις αισθήσεις.

Η υπέρτατη τέχνη του πολέμου είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς να πολεμήσεις - Sun Tzu

test bikeitgr suzuki katana 2019 4

Ας δούμε τις διαφορές μεταξύ GSX-S 1000 και Katana.

  • Νέο κοστούμι και διαφορετικά χρώματα
  • Διαφορετικός προβολέας
  • Διαφορετικό πίσω φωτιστικό σώμα
  • Διαφορετικά φλας
  • Νέα, δίχρωμη σέλα αναβάτη-συνεπιβάτη
  • Διαφορετικά όργανα
  • Νέα ελαστικά με custom μοτίβο χάραξης
  • Νέα ρύθμιση στη ντίζα του γκαζιού για πιο γλυκιά απόδοση στο άνοιγμα
  • Νέο τιμόνι σε νέα θέση, πιο κοντά στον αναβάτη και πιο όρθιο
  • Διαφορετική στήριξη πινακίδας -στο ψαλίδι για το Katana
  • Μικρότερο ρεζερβουάρ 12 λίτρων αντί για 17 στο GSX-S
  • Ελαφρώς πιο κοντή πρωτεύουσα σχέση

Κατά τα άλλα ίδια παραμένουν τα εξής: κινητήρας και 4 σε 2 σε 1 εξάτμιση, πλαίσιο και αναρτήσεις, φρένα, ηλεκτρονικά βοηθήματα, κλπ.

suzuki katana press kit 2

Τα βοηθήματα του αναβάτη είναι τα εξής: Δικάναλο ABS της Bosch που δεν απενεργοποιείται, Traction Control εύκολα ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα, και με δυνατότητα απενεργοποίησης, σύστημα εύκολης εκκίνησης (πιέζεις άπαξ τη μίζα και εκείνη συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι να μπει μπροστά ο κινητήρας, ενώ δεν χρειάζεται πλέον να πιέζεις και τον συμπλέκτη), και σύστημα low rpm assist, που ανεβάζει ελάχιστα τις στροφές στην εκκίνηση, βοηθώντας να αποφευχθούν τα σβησίματα στα χαμηλά.

Τι θα μπορούσε να διαθέτει ακόμα; Χάρτες ανάφλεξης, Smart Key, Cornering ABS, Wheelie Control, ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα, Supermoto Mode στο ABS, υποβοήθηση στον συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης για πιο εύκολο τράβηγμα, TFT οθόνη με σύστημα πολυμέσων, κ.α. Πολλά ζητάμε από το αγαπημένο μας δίτροχο σπαθί;

Το σπαθί και το μυαλό πρέπει να είναι ένα. Η τεχνική από μόνη της είναι ανεπαρκής, ενώ το θάρρος μόνο του δεν είναι αρκετό - Yamada Jirokichi

test bikeitgr suzuki katana 2019 43

Μπορεί το original Katana να παραμένει… original, όμως κι ο νέος είναι ωραίος, και το καινούργιο σπαθί δια χειρός Frascoli έχει και αυτό την γοητεία του, γοητεία που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. «It grows on you» που λένε και οι Άγγλοι. Συνήθως, στέκεσαι δίπλα του λίγη ώρα, το χαζεύεις… το ξανακοιτάς, κι όταν χορτάσεις το καβαλάς και έφυγες. Κι όταν σταματήσεις, η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται. Πενήντα τα εκατό βόλτα, πενήντα τα εκατό «ζαχάρωμα». Εννοείται πως τη μοτοσυκλέτα τη χαζεύει όλος ο κόσμος, είτε είναι αναβάτες είτε άσχετοι με τη μοτοσυκλέτα. Ξεχωρίζει και μαγεύει τους πάντες, κι έτσι θα πρέπει να είστε έτοιμοι για κοινωνικοποίηση, θέλοντας και μη. «Εσύ την έφτιαξες;» «Είναι η παλιά;» «Τι είναι αυτό ρε φίλε;» και πάει λέγοντας.

Εντάξει κύριε Muth, δεν είναι όπως το δικό σας, έχει όμως και αυτό το ζενεσεκουά του, μια αύρα που σε ταξιδεύει. Και ξεχωρίζει το άτιμο, ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στον δρόμο, νέο ή παλιό.

Η σέλα είναι σαφώς πιο άνετη από το GSX-S 1000, και με περισσότερο αφρώδες. Αυτό το αφρώδες είναι που φέρνει και το ύψος σέλας λίγο ψηλότερα από του GSX-S, στα 825mm αντί για τα 810mm. Με ύψος 1.70 πάταγα το ένα πέλμα όλο κάτω, αν έβγαζα ελαφρώς το μερί μου στο πλάι. Το βάρος των 215 στεγνών κιλών (περίπου 230-235 γεμάτα) γίνεται αντιληπτό στις επιτόπιες και μόνο μανούβρες, ενώ προσοχή και συνήθεια απαιτεί το ελάχιστο κόψιμο του τιμονιού που θυμίζει Superbike και κάνει δύσκολες τις αναστροφές στον δρόμο.

katana instruments2

Γυρίζοντας το κλειδί στον διακόπτη χαίρεσαι τον σχεδιασμό των νέων οργάνων, όμως δυστυχώς όπως και σε αρκετές άλλες σύγχρονες ιαπωνικές μοτοσυκλέτες (βλέπε για παράδειγμα Honda CB500X) η φωτεινότητα τους δεν είναι ικανοποιητική για όλες τις συνθήκες. Αν για παράδειγμα ο ήλιος χτυπάει κάθετα την οθόνη, τότε οι ενδείξεις είναι λαμπερότατες. Αν όμως ο ήλιος είναι μπροστά σας, ή αν έχετε φιμέ ζελατίνα, ή βρίσκεστε σε τούνελ, τα όργανα είναι πραγματικά δυσδιάκριτα, παρόλο που τα είχα στην πιο φωτεινή σκάλα.

Τα ελαστικά της Dunlop μπορεί να είναι πανέμορφα στη χάραξη που θυμίζει… σπαθιές, όμως είναι καλά μόνο σε καλή άσφαλτο (τουλάχιστον σε ελληνικές συνθήκες), καθώς σε βρεγμένο ή γλιστερό οδόστρωμα γλιστράνε πολύ. Θα τα άλλαζα με ένα ζευγάρι πιο μαλακά για μεγαλύτερη διασκέδαση και σαφώς καλύτερο κράτημα σε κακό οδόστρωμα.

Η μίζα θέλει ένα μόνο πάτημα, καθώς κατόπιν γυρίζει μόνη της μέχρι να βάλει μπροστά τον κινητήρα, κάτι που στη δοκιμή μας συνέβαινε σε κλάσματα δευτερολέπτου. Και μετά… η αποκάλυψη. Το μουγκρητό από το κοντό τελικό είναι πραγματικά φοβερό, κάνοντας τους πάντες να γυρίσουν το κεφάλι για να δουν τι διάολο τέρας πλησιάζει, ενώ τα παιδάκια κλείνουν ενστικτωδώς τα αυτιά τους. Απόλαυση για τον αναβάτη, και ηχητική προειδοποίηση που μεταφράζεται ως «κάντε στην άκρη» από τους περισσότερους άλλους χρήστες του δρόμου.

test bikeitgr suzuki katana 2019 7

Βάζεις πρώτη στο κιβώτιο, και ξεκινάς. Στα πρώτα λεπτά της πρώτης κιόλας βόλτας, καταλαβαίνεις πως το Katana είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Tough Motherfu*#er που λένε και οι Άγγλοι. Σκληρό κιβώτιο με δυνατή κλαγγή (των όπλων) στην εμπλοκή της πρώτης σχέσης, σκληρός συμπλέκτης που θέλει κάποια δύναμη στο τράβηγμα, βροντερός ήχος, και 143 άλογα στον τροχό, που θέλουν είτε Traction Control στο κακό οδόστρωμα, είτε έμπειρο καρπό όταν το TC είναι εκτός λειτουργίας.

Όταν είχα οδηγήσει για πρώτη φορά το GSX-S 1000, το 2016, είχα παρατηρήσει πως στο άνοιγμα του γκαζιού από την κλειστή θέση υπήρχε ενοχλητικό τίναγμα, που σου χάλαγε τις γραμμές, και πολλές φορές ήθελε στιγμιαίο πάτημα του πίσω φρένου σε διαδρομή με στροφές, για να μην χαλάσεις την πορεία σου.

Ευτυχώς η Suzuki επιλήφθηκε του θέματος στο Katana (το αναφέρει στο press kit), κι έτσι η κατάσταση έχει βελτιωθεί δραματικά. Μόνο στην αρχή θέλει λίγη συνήθεια στο πόσο θα γυρίζεις τον δεξιό καρπό στο γκάζι, καθώς η γκαζιέρα είναι αρκετά ευαίσθητη, όμως μόλις περάσεις λίγο χρόνο πάνω στο Katana, βλέπεις πως πραγματικά υπάρχει διαφορά σε σχέση με το GSX-S.

Στη μάχη, αν κάνεις τον αντίπαλο σου να διστάσει, έχεις ήδη κερδίσει - Miyamoto Musashi

test bikeitgr suzuki katana 2019 6

Στην κίνηση στην πόλη, το Katana εμπνέει και απαιτεί σεβασμό, τόσο από τον αναβάτη του, όσο και από τους γύρω. Το μουγκρητό που προηγείται κάνει τα αυτοκίνητα να κάνουν στο πλάι, κατάσταση που θυμίζει τον Μωυσή στην Ερυθρά Θάλασσα. Το γκάζι μπορεί να στείλει τον πίσω τροχό σε πλαγιολίσθηση διαρκείας ανά πάσα στιγμή (προσοχή σε διαβάσεις ή στο βρεγμένο), ή να σηκώσει τον μπροστινό τροχό στον αέρα με 1η, και με λίγο συμπλέκτη και με 2α. Θυμίζουμε το μικρό κόψιμο του τιμονιού στα μειονεκτήματα της κίνησης στην πόλη, όμως από την άλλη εξαιρετική δουλειά έχει γίνει με τον ζεστό αέρα του κινητήρα, καθώς όταν πάρει μπροστά το βεντιλατέρ απομακρύνει αποτελεσματικά τον αέρα από τον αναβάτη.

Τα όργανα παρέχουν αρκετή πληροφορία, ενώ το μικρό ρεζερβουάρ των 12 λίτρων είναι υπεύθυνο για τη μικρή αυτονομία του Katana, καθώς όταν γέμισα βενζίνη, η πρόβλεψη των οργάνων έκανε λόγο για 130-140 χιλιόμετρα πριν τον επόμενο ανεφοδιασμό.

Η κατανάλωση τώρα, λόγω των 143 αλόγων και των 1.000 κ.εκ., θα κυμανθεί σε μια μεγάλη κλίμακα, αναλόγως των ορέξεων του αναβάτη. Είδα από 6,5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα όταν πήγαινα χαλαρά, έως και 9 λίτρα στα 100 σε sport οδήγηση. Τα παραπάνω νούμερα μεταφράζονται σε αυτονομία από 184 χιλιόμετρα σε ιδανικές συνθήκες έως 133 χιλιόμετρα σε συνθήκες «λύσσας». Μην ξεχνάμε όμως πως μιλάμε για, βελτιωμένο μεν, αρκετά παλαιό όμως δε κινητήρα -Κ5 γαρ.

Αρκετά με την αυτονομία και την οικονομία όμως, εδώ δεν έχουμε ένα παπί, ή ένα V-Strom, αλλά ένα σπαθί Σαμουράι, και όπως ένα Katana που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το Suzuki οπλίζει τον αναβάτη του ως αστακό, προετοιμάζοντας τον για τις καθημερινές μάχες.

test bikeitgr suzuki katana 2019 47

Όταν λοιπόν ανοίξει το γκάζι, η sport συμπεριφορά του Katana σε κερδίζει αμέσως, ανεβάζοντας διάθεση και αδρεναλίνη, και σκορπώντας απλόχερα χαμόγελα διαρκείας. Μουγκρητά και σούζες διαρκείας παντού, παντιλίκια με τον πίσω τροχό να στριγγλίζει μανιασμένα, και άριστες ικανότητες στο στροφιλίκι, με ενιαία συμπεριφορά πλαισίου και σφιχτών αναρτήσεων -το πιρούνι είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, όμως δυστυχώς το πίσω αμορτισέρ μόνο ως προς την προφόρτιση.

Η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας είναι υποδειγματική, ακόμα και στα 250+ χιλιόμετρα που δείχνει στο κοντέρ της, ενώ προσοχή θέλει σε δρόμο με πολλές κοφτές ανωμαλίες, καθώς οι σφιχτές αναρτήσεις έχουν και το τίμημα τους. Παράπονο είχαμε από το ABS, καθώς σε οριακές καταστάσεις μπαίνει πιο εύκολα από ότι θέλεις σε λειτουργία, επιμηκύνοντας την απόσταση πέδησης, ενώ δεν μπορείς και να το απενεργοποιήσεις. Κρίμα, γιατί τα φρένα του Katana είναι αρκούντως δυνατά και με πολύ καλή αίσθηση.

Στις μανέτες μόνο η μία είναι ρυθμιζόμενη ως προς την απόσταση της από το χέρι του αναβάτη, ενώ οι καθρέπτες είναι πολύ καλοί σε οπτικό πεδίο και δεν θολώνουν.

Ο κινητήρας έχει κάποιους κραδασμούς σε μεσαίες (4-4.5 χιλιάδες στροφές) και ψηλά, όμως τους συνηθίζεις και δεν σε ενοχλούν ιδιαίτερα.

Η διαφορετική θέση οδήγησης σε σχέση με το GSX-S και το πιο όρθιο τιμόνι βοηθούν στην πιο άνετη συμβίωση με το Katana αλλά και στις πιο εύκολες σούζες! Προσοχή θέλει η πινακίδα που εδράζεται στο ψαλίδι, και έτσι μπορεί να βρει σχετικά εύκολα στον δρόμο.

Μικρό παράπονο από το μακρύ γρανάζωμα του Katana, το οποίο θυμίζει Superbike. Προσωπικά θα το κόνταινα από γρανάζια, όμως είναι μακρύ και στις σχέσεις του κιβωτίου.

Η καλύτερη στιγμή για να αγοράσεις ένα Katana ήταν 40 χρόνια πριν. Η δεύτερη καλύτερη είναι τώρα - Αγνώστου

test bikeitgr suzuki katana 2019 5

Ήταν εξαιρετικά θετικό το γεγονός πως στο τέλος της δοκιμής, όταν έδινα το Katana πίσω, στεναχωριόμουν που δεν είχα κάνει περισσότερα χιλιόμετρα στη σέλα του. Αυτό συμβαίνει γιατί η λεπίδα της Suzuki σε προκαλεί να μην κατέβεις από τη σέλα, και μόλις το κάνεις δεν βλέπεις την ώρα να ανέβεις ξανά πάνω της. Αν θα μπορούσα να δω το Katana ως μια μοτοσυκλέτα την οποία θα αγόραζα; Εύκολα! Η αίσθηση, η αύρα και η ατμόσφαιρα είναι αυτές που πρέπει να είναι, και το σπαθί των Σαμουράι είναι ακονισμένο όσο χρειάζεται, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε ουσία. Και μετά; Μετά υπάρχει ο δρόμος του πολεμιστή (Bushido). Ο μοναδικός δρόμος.

Suzuki Katana - Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Αντιπρόσωπος Σφακιανάκης ΑΕΒΕ
Μοντέλο Katana
Τιμή 13.695 euro
Εγγύηση 4 χρόνια & 4 χρόνια οδική βοήθεια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (c.c.) 999
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 73,4x59
Συμπίεση (:1)  12,2
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  4 σε  1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα
Σχέσεις ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα σχέση 1,523
Τελική σχέση 2.588 (44/17)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο δύο δοκών
Κάστερ (°)  25
Ίχνος (mm) 100
Μεταξόνιο (mm) 1.460
Ύψος σέλας (mm) 825
Συνολικό ύψος (mm) 1.110
Μήκος (mm) 2.125
Απόσταση από έδαφος (mm) 140
Πλάτος (mm) 830
Βάρος χωρός υγρά (kg)   215
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  12l
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα KYB διαμέτρου 43mm / διαδρομή 120mm /  Πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω  Μονό αμορτισέρ KYB / Διαδρομή τροχού 135mm / Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου σε 7 θέσεις
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70 Dunlop Roadsport2
Πίσω  190/50 Dunlop Roadsport2
   
Φρένα  
Μπροστά Δυο δίσκοι διαμέτρου 310mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 250mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακη οθόνη με ενδείξεις ταχυμέτρου, στροφομέτρου, θερμοκρασίας, σχέσης κιβωτίου, lap timer, δύο μερικών χιλιομετρητών και ενός ολικού, μέση και στιγμιαία κατανάλωση καυσίμου, εναπομείναντα χιλιόμετρα μέχρι τον επόμενο ανεφοδιασμό, επιπέδου TC, ρολογιού, βολτόμετρου, λυχνίες ψεκασμού, φώτων, νεκράς, φλας, προβολέα, αλαρμ, TC, shift light - Ρυθμιζόμενη ένταση φωτισμού
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  144 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (kg /σαλ)  10,6 / 9.500
Ισχύς πραγματική (ίπποι/σαλ)  143,19 / Δ.Α.
Ροπή πραγματική (kg /σαλ)  Δ.Α.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 10:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon