.
Κατηγορία Συγκριτικά
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 16:45

Συγκριτικό Test - Triumph Trident 660 vs Yamaha MT-07 2021 - Γύμνια και value for money αγριάδα

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Είναι αρκετό το Euro 5 φρεσκάρισμα της MT-07 2021 ώστε να καταφέρει να ανέβει η μοτοσυκλέτα της Yamaha για μια ακόμη φορά στην κορυφή των πωλήσεων της μεσαίας γυμνής κατηγορίας, ή μήπως θα έχουμε αλλαγή φρουράς με νέο βασιλιά την ολόφρεσκη Triumph Trident 660;

Η ΜΤ-07 έχει θέσει εδώ και χρόνια ψηλά τον πήχη στην κατηγορία των γυμνών value for money και fun μοτοσυκλετών, έχοντας σημειώσει περισσότερες από 125.000 πωλήσεις.

Για το 2021, η Yamaha ανανέωσε συντηρητικά την MT-07, δίνοντας περισσότερο βάρος στην δραστική ανανέωση της MT-09.

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως όλοι οι κατασκευαστές θέλουν να εκθρονίσουν την MT-07, παρουσιάζοντας μοτοσυκλέτες που θα γίνουν αυτές με τη σειρά τους «Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη». Κάπως έτσι κι η Triumph παρουσίασε για το 2021 μια εξαιρετική και ολόφρεσκη πρόταση στην κατηγορία, την Trident 660.

Μάλιστα η Trident δεν είναι σημαντική μόνο λόγω της εξαιρετικής μελέτης που έχει κάνει η Triumph για να εκθρονίσει την MT-07, αλλά και επειδή σηματοδοτεί την εξάπλωση της βρετανικής εταιρείας σε οικονομικότερες κατηγορίες, μια κίνηση που έχει τη δύναμη να φέρει ένα μεγάλο νέο κοινό στους κόλπους της.

Η τιμή τιμή δεν έχει και χαρά στον που την έχει

triumph trident660 vs yamaha mt07 2021 bikeitgr 00045

Στην Ελλάδα η Trident 660 κοστίζει 7.990 ευρώ, τιμή εξαιρετική για όσα προσφέρει η μοτοσυκλέτα, τιμή που παράλληλα είναι υψηλότερη κατά 840 ευρώ από της MT-07 που κοστίζει 7.150 ευρώ.

Οι παραπάνω τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές για ένα ευρύ τμήμα του αγοραστικού κοινού, ενώ παρόλο που στην Ελλάδα η κατηγορία των γυμνών μοτοσυκλετών δεν ανήκει στις πλέον δημοφιλείς, η οικογένεια ΜΤ (125, 03, 07, 09 και 10) δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα, με τα 7 και 9 να σημειώνουν εξαιρετικές ταξινομήσεις.

Το αντίκρισμα των 7 και 8 χιλιάδων ευρώ

triumph trident660 vs yamaha mt07 2021 bikeitgr 00051

Με το συγκεκριμένο budget παίρνει κανείς μια μοτοσυκλέτα που τα καταφέρνει πολύ καλά σε μια πλειάδα περιστάσεων, από καθημερινό commuting, μέχρι ταξίδια με μέση ωριαία 120-140 χλμ/ώρα λόγω έλλειψης προστασίας από τον αέρα, ακόμα και track day στην πίστα.

Τι αναζητά ο αγοραστής σε αυτή την κατηγορία πέρα από την χαμηλή τιμή; Ευκολία χειρισμού, όμορφη εμφάνιση, fun χαρακτήρα, καλή ποιότητα κατασκευής και ένα μέσο επίπεδο εξοπλισμού.

triumph trident660 vs yamaha mt07 2021 bikeitgr 00013

Η ΜΤ-07 έχει καταφέρει να κερδίσει πολλές καρδιές με την ζωηρή απόδοση του δικύλινδρου κινητήρα της, που μέχρι σήμερα δεν είχε αντίπαλο, ενώ την ίδια ώρα φέρει εις πέραν την αποστολή της με συμβατικό εξοπλισμό. Συμβατικό πιρούνι, συμβατικές δαγκάνες στα φρένα, παντελής έλλειψη ηλεκτρονικών βοηθημάτων, LCD οθόνη οργάνων, κ.α.

Εδώ έρχεται η Triumph να ανεβάσει το επίπεδο του εξοπλισμού, και είναι εύκολο να καταλάβεις που πηγαίνουν αυτά τα 840 περισσότερα ευρώ από την τιμή του ΜΤ-07.

triumph trident660 vs yamaha mt07 2021 bikeitgr 00066

Η Trident έχει ανάποδο πιρούνι, κτηνώδες ψαλίδι, μια TFT και μια LCD οθόνη οργάνων, ηλεκτρονικά βοηθήματα που περιλαμβάνουν 2 Ride Modes και ρυθμιζόμενο Traction Control που μπορεί να απενεργοποιηθεί αν θέλετε, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό θα βρείτε και το σύστημα συνδεσιμότητας My Triumph, που μέσω Bluetooth επικοινωνεί με το smartphone του αναβάτη και χαρίζει στο Trident χαρακτηριστικά turn-by-turn πλοήγησης, έλεγχο κάμερας GoPro, και υπηρεσίες τηλεφωνίας, διαδικτύου και μουσικής.

Θα μας πείτε, ναι, αλλά το My Triumph δεν ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό. Σωστά, όμως ακόμα κι αν θέλεις, στην περίπτωση της MT-07 δεν υπάρχει συνδεσιμότητα ούτε ως έξτρα.

Μη νομίσετε πάντως πως κι η Triumph δεν αποφεύγει τη χρήση συμβατικού εξοπλισμού σε ορισμένους τομείς, καθώς αν δεν το έκανε αυτό, η τιμή θα ξέφευγε από τα όρια της κατηγορίας.

Η μεγαλύτερη παραχώρηση της Trident 660 κατά τη γνώμη μας είναι στα φρένα, όπου όχι μόνο βρίσκουμε συμβατικές και όχι ακτινικές δαγκάνες μπροστά όπως και στην MT-07, αλλά η Triumph εξόπλισε τη μοτοσυκλέτα της με… διπίστονες δαγκάνες με γλίστρα, αντί για των 4 εμβόλων της Yamaha.

Full LED είναι τα φωτιστικά σώματα και στις 2 μοτοσυκλέτες, αμφότερες διαθέτουν δικάναλο ABS, ενώ όσον αφορά στους διακόπτες του τιμονιού η Triumph έχει σαφώς πιο σύγχρονους και εργονομικούς, απέναντι στους ελαφρώς «πολυκαιρισμένους» της Yamaha.

Εμφάνιση και θέση οδήγησης

triumph trident660 vs yamaha mt07 2021 bikeitgr 00062

Να σταθούμε και στην εμφάνιση των 2 μοτοσυκλετών που διαφέρει παρασάγγας, καθώς η Yamaha διακρίνεται για το προχωρημένο έως φουτουριστικό design της, ιδιαίτερα στον νέο προβολέα αλλά και στους «αεραγωγούς» στα πλάγια που της δίνουν μεγαλύτερο όγκο, ενώ η Triumph χαρακτηρίζεται από έναν πιο κλασικό χαρακτήρα, με τον στρογγυλό προβολέα και το επίσης στρογγυλό όργανο, ενώ το ρεζερβουάρ της είναι σαφώς πιο «καθαρό» δίχως αεραγωγούς και εξογκώματα.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση και στις ουρές των μοτοσυκλετών, με τη Yamaha να έχει τον αριθμό κυκλοφορίας στην κλασική του θέση, ενώ στην Triumph εδράζεται στο ψαλίδι.

Δικύλινδρος εν σειρά ο κινητήρας της MT-07, τρικύλινδρος της Trident, ενώ και στις δυο μοτοσυκλέτες η εξάτμιση βγαίνει κάτω από τον κινητήρα, καταλήγοντας σε ένα κοντό τελικό, για συγκέντρωση των μαζών.

triumph trident660 vs yamaha mt07 2021 bikeitgr 00046

Η θέση οδήγησης είναι όρθια και στις 2 μοτοσυκλέτες, ενώ θα βολέψει μια πλειάδα αναστημάτων και κιλών, δίχως να χρειαστεί να διπλώσουν γόνατα και αγκώνες. Χαλαρές γωνίες σε χέρια και πόδια βόλεψαν στη δοκιμή μας τόσο αναβάτη του 1.70 και 60 κιλών, όσο και αναβάτη του 1.85 και 100 κιλών. Κανείς δεν αισθάνθηκε ζορισμένος σε καμιά από τις 2 μοτοσυκλέτες, ούτε και πιαστήκαμε μετά από διαδρομή 150 χιλιομέτρων.

Η Triumph έχει πραγματικά ιδανικές εσοχές για τα τους μηρούς, που επιτρέπουν στον αναβάτη να αγκαλιάσει μοναδικά το ρεζερβουάρ, δίνοντας έτσι το κάτι παραπάνω στη θέση οδήγησης, αλλά και στην ευκολία με την οποία μπορείς να «πετάξεις κάτω» τη μοτοσυκλέτα στην είσοδο της στροφής, και να αλλάξεις κατεύθυνση γενικότερα.

Στον δρόμο

triumph trident660 vs yamaha mt07 2021 bikeitgr 00042

Παρόλο που έχουν κατασκευαστεί με το ίδιο κοινό στο μυαλό, και με το ίδιο περίπου budget, οι δυο μοτοσυκλέτες δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικές στην οδήγηση.

Η μεν MT-07 έχει τον κινητήρα στο επίκεντρο, που μαζί με τις μαλακές αναρτήσεις επιτρέπουν να σηκώσεις σούζα τη μοτοσυκλέτα ακόμα και με 3η στο κιβώτιο, ενώ αντίθετα η Triumph έχει δώσει έμφαση στην ενιαία συμπεριφορά πλαισίου-αναρτήσεων, και στο σφιχτό σπορ κράτημα, με τη μοτοσυκλέτα να σηκώνεται σούζα κυρίως με 1η στο κιβώτιο, και μόνο αν το προσπαθήσεις.

Στην πόλη κι οι 2 αποδεικνύονται άριστες, έχοντας συμμάχους τους ροπάτους και ελαστικούς κινητήρες, το μεγάλο κόψιμο τιμονιού, το χαμηλό ύψος σέλας και το σχετικά χαμηλό βάρος. Ελαφρώς καλύτερη και πιο ευρύχωρη είναι η σέλα συνεπιβάτη στην Triumph, ενώ επίσης πιο μεγάλο και με καλύτερους μοχλούς το τιμόνι της. Δυο πραγματικά ολοκληρωμένα commuter μοντέλα, που όμως δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό τον ρόλο.

triumph trident660 vs yamaha mt07 2021 bikeitgr 00018

Κι αν η MT-07 θα σε διασκεδάσει με τις μεγαλοπρεπείς σούζες της και με την ευκολία που σηκώνει τον μπροστινό τροχό με πολλά στο κοντέρ, η Trident θα κάνει το ίδιο με drift στο άνοιγμα του γκαζιού, ενώ όσον αφορά στην ροπάτη μετακίνηση και στις λιγότερες αλλαγές, η Triumph θα πάρει τα πρωτεία με τον απίστευτα γεμάτο τρικύλινδρο κινητήρα της και το κοντύτερο γρανάζωμα της.

Μάλιστα στην αρχή η Trident θέλει κάποια εξοικείωση για να μην βρίσκετε συνέχεια κόφτη. Στο κοντέρ με την Trident θα δείτε κοντά στα 205 χλμ/ώρα τελική, ενώ με την MT-07 θα φτάσετε και τα -κοντερίσια πάντα- 225.

Ακαδημαϊκά πάντως τα παραπάνω νούμερα, καθώς μετά τα 140-160, όπως και με κάθε γυμνή μοτοσυκλέτα, είναι θέμα χρόνου και αντοχής σβέρκου να κλείσετε το γκάζι, καθώς η προστασία από τον αέρα είναι ανύπαρκτη.

Σημειώστε πως η ελαφρώς μεγαλύτερη ιπποδύναμη της Trident με 73,32 hp στον τροχό έναντι 70,02 hp της MT ισορροπείται από το αντίστοιχα ελαφρώς μεγαλύτερο βάρος της Triumph στα 189 κιλά έναντι 184 κιλών της Yamaha, με τους λόγους κιλών ανά ίππο να βρίσκονται στο 2,577 για τη βρετανική μοτοσυκλέτα και στο 2,627 για την ιαπωνική. Ελάχιστη διαφορά, με το κοντύτερο γρανάζωμα της Triumph να βάζει το λιθαράκι της για τις ελαφρώς καλύτερες επιταχύνσεις της Trident στον δρόμο, ενώ την κατάσταση αντισταθμίζουν κάπως τα ελαφρώς περισσότερα κυβικά της MT-07.

Σε διαδρομή εκτός πόλης με στροφές, η Trident λάμπει με το σφιχτό στήσιμο της, με τον αναβάτη της να μπορεί να πιέσει πολύ περισσότερο από ότι στην MT-07. Μόνη παραφωνία τα φρένα, που έχουν μεν παραπλήσια απόδοση με της Yamaha, όμως θα τα θέλαμε πιο δυνατά ώστε να ταιριάζουν με τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας να κινηθεί με μεγαλύτερες ταχύτητες σε γρήγορες διαδρομές. Σημειώστε πάντως πως σε διαδρομή με ροή και οι δυο μοτοσυκλέτες τα καταφέρνουν μια χαρά, ενώ μόνο σε εξαιρετικά έντονο φρενάρισμα / φρενάρισμα πανικού θα φανούν οι όποιες αδυναμίες.

Μέχρι ένα επίπεδο, Trident & MT-07 ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό, όμως όταν ο ρυθμός ανέβει περισσότερο, οι μαλακές αναρτήσεις της Yamaha θα σηκώσουν πρώτες τα χέρια ψηλά, όταν εκείνες της Trident θα βρίσκονται στο στοιχείο τους.

Αντίθετα, στην ελληνική πόλη με τα σαμάρια και τις λακκούβες, οι μαλακές αναρτήσεις της MT προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση, ενώ με την Trident θα ελέγχετε περισσότερο διεξοδικά την άσφαλτο για να αποφύγετε τις ανωμαλίες.

Οι καταναλώσεις είναι και αυτές παραπλήσιες, με 5,8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα για την Trident και με 5,6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα για τη Yamaha, με τα ρεζερβουάρ των 14 λίτρων να χαρίζουν αυτονομία 240 και 250 χιλιομέτρων.

Αν τώρα είστε ψείρας με το κόστος συντήρησης, η Triumph αναφέρει πως η Trident έχει τις χαμηλότερες ανάγκες συντήρησης από οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα της κατηγορίας, με τους Βρετανούς να αναφέρουν πως η τρικύλινδρη τρίαινα είναι κατά 25%-65% πιο οικονομική στο service από τον ανταγωνισμό!

Παράλληλα η εγγύηση των 2 ετών της Trident μπορεί να επεκταθεί κατά 1 ή 2 ακόμα χρόνια με το ανάλογο κόστος, ενώ η εγγύηση των 2 ετών της Yamaha δεν μπορεί να επεκταθεί.

Ο νέος είναι ωραίος κι ο παλιός είναι αλλιώς

triumph trident660 vs yamaha mt07 2021 bikeitgr 00061

Δυο μοτοσυκλέτες για το ίδιο περίπου κοινό, με διαφορετικές δυνάμεις και αδυναμίες. Η MT-07 έχει χτίσει εδώ και χρόνια το όνομα και τον μύθο της, ενώ ο παιχνιδιάρικος κινητήρας της είναι ακόμα και σήμερα κορυφαίος στον παράγοντα διασκέδαση, χαράζοντας χαμόγελα και προσφέροντας σούζα με το κιλό. Παράλληλα, με τις μαλακές αναρτήσεις της προσφέρει παραδειγματική άνεση στο κακό ελληνικό οδόστρωμα, ενώ δεν πάσχει πουθενά δραματικά σε σχέση με τον Βρετανό αντίπαλο της.

Από την άλλη, η νεότευκτη Trident ρίχνει το βάρος στο αρκετά ανεβασμένο επίπεδο εξοπλισμού (ανάποδο πιρούνι, ηλεκτρονικά βοηθήματα, TFT οθόνη, δυνατότητα συνδεσιμότητας, κ.α.), στην ελαφρώς καλύτερη ποιότητα κατασκευής, και στην κορυφαία συνεργασία πλαισίου και σφιχτών αναρτήσεων που χαρίζουν πολύ καλύτερο κράτημα που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους φαν των track day.

Κατά τη γνώμη μας η Trident έχει περισσότερο ολοκληρωμένο χαρακτήρα, καταφέρνοντας να αποστάξει την σπορ συμπεριφορά και τη μοναδική αίσθηση της οικογένειας Triple σε ένα οικονομικότερο πακέτο, δίχως εμφανείς εκπτώσεις, πέρα από τα φρένα. Βρίσκεται ένα σκαλί πάνω από την MT-07 σχεδόν σε όλους τους τομείς, κάτι που αντικατοπτρίζεται και από την ακριβότερη τιμή της.

Για τους κάγκουρες, τους φαν της σούζας, και τους οπαδούς του Dark Side of Japan ονόματος η ΜΤ-07 συνεχίζει να αποτελεί μονόδρομο.

Για τους φαν της σπορ οδήγησης, για όσους πάντα ήθελαν μια Triumph αλλά δεν διέθεταν την ανάλογη οικονομική επιφάνεια, για τους οπαδούς του τρικύλινδρου μοτέρ και τους early adopters κάθε νέας / προηγμένης πρότασης, η Trident 660 είναι η μοτοσυκλέτα που θα τους γεμίσει περισσότερο.

Εξοπλισμός αναβατών: Κράνη Airoh & Bell, μπουφάν Macna & Nordcode, μποτάκια forma και γάντια five, από το Moto Market gr.

Test Triumph Trident 660 2021

Test Yamaha MT-07 2021

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ    
Μοντέλο Triumph Trident 660 2021 Yamaha ΜΤ-07 2021
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε. ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ 
Τιμή 7.990 ευρώ 7.150 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια 2 χρόνια
Κινητήρας Υ/Ψ, 3Κ, 12Β, 2ΕΕΚ Υ/Ψ, 2Κ, 8Β, 2ΕΕΚ
Κυβισμός 660 cc 689 cc
Διάμετρος x διαδρομή 74.0 mm x 51.1 mm 80 mm x 68,6 mm
Συμπίεση 11.1:1 11,5:1
Τροφοδοσία Ψεκασμός Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 3 σε 1 2 σε 1
Ισχύς εργοστασίου 80 hp / 10,250 rpm 72,4 hp / 8.750 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό 6,5 kgm / 6,250 rpm 6,8 kgm / 6.500 σ.α.λ.
Λίπανση  Αντλία λαδιού, Υγρό κάρτερ Αντλία λαδιού, Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος Υγρός Πολύδισκος 
Κιβώτιο 6 σχέσεων 6 σχέσεων 
Τελική μετάδοση Αλυσίδα Αλυσίδα
Πλαίσιο Περιμετρικό, σωληνωτό, ατσάλινο Ατσάλινο, υβριδικής σχεδίασης 
Ψαλίδι Ατσάλινο Αλουμινένιο
Μπροστά Showa 41mm ανάποδο πιρούνι SFF Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω Showa μονό αμορτισέρ RSU, ΠΕ Μονό Αμορτισέρ, ΠΕ, ΑΕ
Μπροστά 120/70R17 120/70-17
Πίσω 180/55R17 180/55-17
Φρένα μπροστά Nissin δαγκάνες 2Ε, 2Δ 310mm, ABS 2Δ 298 mm / ABS 
Φρένα πίσω Nissin δαγκάνα 1Ε, Δ 255mm, ABS Δ 245 mm / ABS
Όργανα TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT και LCD οθόνες οργάνων
Μήκος 2020 mm 2085 mm
Πλάτος 795 mm 780 mm
Ύψος 1089 mm 1105 mm
Ύψος σέλας 805 mm  805 mm
Μεταξόνιο 1401 mm 1400 mm
Γωνία κάστερ 24.6 ° 24° +/-50 
ίχνος 107.3 mm 90 mm
Βάρος με υγρά 189 kg 184 kg
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα 14 l 14 l
Κατανάλωση δοκιμής 5,8 5,6
Αυτονομία δοκιμής 250 240
Ιπποδύναμη δυναμόμετρου 73,32 hp 70,02
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 16:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon