.
Κατηγορία Συγκριτικά
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 20:17

Συγκριτικό επί χάρτου – Honda CB750 Hornet vs Suzuki GSX-8S

Δυο δίτροχοι εκφραστές του streetfighting στα μεσαία κυβικά, αρνούνται τις πάλαι ποτέ supersport καταβολές τους και επιστρέφουν το 2023 πιο ώριμοι και πιο πλήρεις.

Στη θεωρία όμως, πώς κοντράρονται;

Το Hornet υπάρχει σαν συνοδευτικό όνομα της μεγάλης των CB οικογένειας από το μακρινό 1995, με τους πρώτους supersport δεσμούς να έρχονται με το CBR 250 του τότε. Μέχρι το 2013, το Hornet θα είχε γίνει πια ένα γυμνό και πιο πολιτισμένο CBR 600, όταν και θα έπεφτε η αυλαία. Μέχρι τώρα έστω. Από την άλλη μεριά του ρινγκ, έρχεται το GSX-8S κοιτώντας τη «σφήκα» στα μάτια. Με τη σειρά του, το GSX-8S κουβαλά και αυτό το γυμνό alter ego των μεσαίων GSX-R ακόμα και αν δεν πηγαίνει τόσο πίσω στο χρόνο όσο το Hornet.

Συγκρ2.jpg

Στο μεταξύ, είναι σώφρον να πούμε πως οι μόνοι δεσμοί με τα προγενέστερα και των δυο μοντέλων ανήκουν στο παρελθόν μιας και έχουμε δυο «από λευκό χαρτί» σχεδιασμένες μοτοσυκλέτες. Κοινός τους τόπος; Η δομή και χρήση των κινητήρων τους που βρίσκει τις αντίστοιχες On/Off εκδοχές στα νέα Transalp XL750 και VStrom 800DE. (Για αντίστοιχη σύγκριση πατήστε εδώ)

Συγκρ6.jpg

Ξεκινώντας τις - αναπόφευκτες - συγκρίσεις, ας δούμε πρώτα τους κινητήρες. Οι 4 κύλινδροι ανήκουν στο παρελθόν και των δύο σειρών, με αμφότερα τα Hornet και 8S να διαθέτουν δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες στα 755 και 776 κ.εκ., αντίστοιχα. Στον πρώτο πάνε τα εύσημα του ισχυρότερου, με την απόδοση του Hornet να αγγίζει τους 90.7 ίππους έναντι των 82.9 του GSX-8S. Η ροπή ωστόσο του 8S είναι ελαφρώς ανώτερη, όντας στα 7.95 kgm έναντι των 7.5 του Hornet.

Συγκρ3.jpg

Γύρω από τους προαναφερθέντες κινητήρες, συναντάμε ένα ελαφρύ ατσάλινο πλαίσιο τύπου «διαμάντι» για τη Honda και ένα ατσάλινο πλαίσιο όμοιας μορφής και για τη Suzuki, με την ειδοποιό διαφορά του αφαιρούμενου υποπλαισίου για το δεύτερο. Το μπροστινό μέρος έχει την υπογραφή της Showa με το SFF-BP στα 41 mm και το μονοσόκ Pro-Link αμορτισέρ πίσω για το Hornet, ενώ στα 43mm είναι η εμπρός ανάρτηση του 8S, με το λογότυπο της KYB αυτή τη φορά. Φωτοτυπία οι τετραπίστονες δαγκάνες της Nissin και στα δυο μοντέλα, με το GSX-8S να έχει ελαφρά μεγαλύτερους του διπλούς εμπρός δίσκους (στα 310mm έναντι 296mm).

Συγκρ4.jpg

Γεωμετρικά και εντελώς θεωρητικά, το 8S όντας ελαφρά μακρύτερο και με φαρδύτερο πίσω ελαστικό από το Hornet, αναμένεται να υστερεί ελαφρώς στην κατευθυντικότητα και τις στροφές, πλεονεκτώντας όμως στη σταθερότητα στις ευθείες. Στα πλην του εκ του Hamamatsu τέκνου, βάλτε και βάρος στα σχεδόν 202 κιλά έναντι των 190 του CB750.

Συγκρ5.jpg

Στον τομέα των ηλεκτρονικών, η έγχρωμη οθόνη TFT 5’’ του GSX-8S προσαρμόζεται αυτόματα στις συνθήκες φωτισμού με τις λειτουργίες Day και Night, ενώ οι ενδείξεις LED μεταδίδουν πρόσθετα δεδομένα στη διαδρομή. Οι χρήστες μπορούν επίσης να χειριστούν πλήρως τη σουίτα της Suzuki, Intelligent Ride System μέσω του πάνελ οργάνων. Αυτό περιλαμβάνει τρεις λειτουργίες οδήγησης (Active, Basic και Comfort), σύστημα ελέγχου πρόσφυσης πολλαπλών επιπέδων, σύστημα υποβοήθησης συμπλέκτη και Quickshifter διπλής κατεύθυνσης.

Συγκρ1.jpg

Ακολουθώντας τον αντίπαλό της στο Hamamatsu, η Honda εξοπλίζει το CB750 Hornet επίσης με μια οθόνη TFT 5’’. Αυτό το ταμπλό περιλαμβάνει το σύστημα φωνητικού ελέγχου της Honda (όχι για το δικό μας χωριό ακόμα), το οποίο έχει συμβατότητα τόσο με συσκευές iOS όσο και με συσκευές Android. Ένα quickshifter μπορεί να μην είναι στάνταρ, αλλά οι τέσσερις λειτουργίες οδήγησης του Hornet (Standard, Sport, Rain και User) ρυθμίζουν τόσο την ισχύ του κινητήρα όσο και το φρενάρισμα του κινητήρα ανάλογα με την κατάσταση. Ο διακόπτης που ορίζει το Honda Selectable Torque Control και το ενσωματωμένο Wheelie Control λειτουργούν ως πρόσθετα δίχτυα ασφαλείας, ενώ τα all-around LED είναι κάτι αναμενόμενο πλέον. Μάλλον η ζυγαριά γέρνει και πάλι προς το μεγάλο «H».

Κερασάκι της σύγκρισης είναι πάντα η εικόνα. Εφόσον μιλάμε για γυμνές μοτοσυκλέτες, δεσπόζουν και στις δυο περιπτώσεις δυο μυώδη ρεζερβουάρ καυσίμου (με τη χωρητικότητα του Hornet να είναι στα 15,2 λίτρα έναντι των 14 λίτρων του 8S) και γύρω τους κρίνονται οι λεπτομέρειες. Στον τομέα της εμφάνισης, η Suzuki μάλλον έχει το πάνω χέρι καθώς αν και αμφότερες οι μοτοσυκλέτες έχουν επιθετικά και ευχάριστα στο μάτι χαρακτηριστικά, η Honda «πάσχει» ελαφρώς από μια σχεδιαστική ατολμία, με γραμμές που παραπέμπουν π.χ. στο CB500. Βέβαια, το κομμάτι του design είναι μια πονεμένη ιστορία που έχουμε ξαναδεί εδώ.

Στο φινάλε είναι το ταμείο, με το CB750 Hornet να ζητάει 8.750 ευρώ και η τιμή του Suzuki GSX-8S ακόμη αναμένεται - εκτιμάται πάντως στην ίδια γειτονιά, κρίνοντας από την τιμολόγηση που έχει ανακοινωθεί σε άλλες χώρες.

Προφανώς, έχουμε δυο μοτοσυκλέτες πολύ κοντά σε όλα θα έλεγε κανείς, με τον πραγματικό «νικητή» να είναι από δύσκολο έως αδύνατο να προκύψει με την τεχνική του… «υπερατού». Ιδίως με τον ανταγωνισμό να παίρνει διάφορες μορφές, ήδη γνωστές όπως του Yamaha MT-07 και του 790 Duke της KTM, ή παραλλαγών τους όπως το NK800 της CFMOTO, το μόνο σίγουρο είναι πως οι λεπτομέρειες θα κρίνουν την αγορά.

Κατασκευαστής Honda Suzuki
Μοντέλο CB 750 Hornet GSX-8S
Τιμή 8.750 Ευρώ Αναμένεται
     
Κινητήρας    
Τύπος Δικύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, 4Β/Κ, OHC, στρόφαλος 270°, Uni-Cam 4χρονος, 2κύλινδρος, υγρόψυκτος, DOHC 
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 87 x 63,5 84 x 70
Κυβισμός (cc) 755 776
Σχέση συμπίεσης (:1) 0:00 12.8:1
Τροφοδοσία Ψεκασμός της Bosch PGM Fi Ηλεκτρονικός Ψεκασμός
Ανάφλεξη Ψηφιακή Ψηφιακή
Εκκίνηση μίζα μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος ολίσθησης/υποβοήθησης - Assist/Slipper Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος ολίσθησης/υποβοήθησης - Assist/Slipper
     
Πλαίσιο    
Τύπος Ατσάλινο τύπου διαμάντι Ατσάλινο τύπου ραχοκοκκαλιά
Μήκος  (mm) 2090 2115
Πλάτος  (mm) 780 775
Ύψος (mm) 1085 1105
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 140 145
Ύψος σέλας (mm) 795 810
Μεταξόνιο (mm) 1420 1465
Ίχνος (mm) 99 -
Γωνία κάστερ (°) 25 -
Ρεζερβουάρ (lt) 15,2 14
Βάρος (kg) 190 202
     
Αναρτήσεις    
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa SFF-BPTMTM 41mm, διαδρομή 130mm, καμία ρύθμιση Ανεστραμμένο πιρούνι KYB 43mm, διαδρομή 130mm, καμία ρύθμιση
Πίσω Αμορτισέρ Showa monoshock με μοχλισμό Pro-Link, διαδρομή εμβόλου 50mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου Αμορτισέρ KYB monoshock , ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
     
Τροχοί / ελαστικά Χυτοί αλουμινένιοι Χυτοί αλουμινένιοι
Μπροστά 120/70-17" 120/70ZR17 M/C (58W) 
Πίσω 160/60-17" 180/55ZR17 M/C (73W) 
     
Φρένα    
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 296mm, με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες 4 εμβόλων της Nissin και δικάναλο ABS Δύο δίσκοι διαμέτρου 310mm, με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες 4 εμβόλων της Nissin και δικάναλο ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm,  με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin δικάναλο ABS Δίσκος διαμέτρου 240mm,  με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin δικάναλο ABS
     
Επιδόσεις    
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 91,8 / 9.500 82.9/ 8.500
Ροπή εργοστασίου Nm / σ.α.λ.) 75 / 7.250 78 / 6.800
     
Κατανάλωση καυσίμου 4.35l/100km 4.35l/100km
     
Εξοπλισμός Οθόνη TFT, προβολέας LED, συνδεσιμότητα HSVC, USB Type C, Auto Winker Cancel, σύστημα προστασίας HISS, ESS, 4 riding modes Οθόν+A1:C48η TFT, προβολέας LED, S.I.R.S., SCAS, Easy Start, Low RPM Assist, Riding Modes, TC, Quickshifter
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 19:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon