.
Κατηγορία Συγκριτικά
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 20:39

Συγκριτικό επί χάρτου – Honda XL750 Transalp vs Suzuki V-Strom 800DE

Το διπλό χτύπημα του 2023

Η ταυτόχρονη παρουσίαση νέων γενεών για δύο ιστορικές και ιδιαίτερα δημοφιλείς μοτοσυκλέτες αλλάζει την εικόνα της adventure κατηγορίας. Πόσο διαφορετικές είναι μεταξύ τους οι δύο νέες Γιαπωνέζες;

Το 2024 η Suzuki θα γιορτάσει τα 20ά γενέθλια του V-Strom 650, ενός μοντέλου που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2004 με κεντρικό στόχο να εκθρονίσει το Honda Transalp 650 που ως τότε έπαιζε ουσιαστικά δίχως αντίπαλο (από το 1987!) στη μεσαία κατηγορία κυβισμού, είχε ωστόσο αρχίσει να γερνά πια.

23YM XL750 Transalp

Η έλευση του πολύ ισχυρότερου V-Strom 650 άλλαξε άμεσα τις ισορροπίες καθώς η Suzuki είχε πια μια εμπορική επιτυχία στα χέρια της, κάτι που δεν κατάφερε να αλλάξει με την τελευταία αναβάθμιση σε Transalp 700.

Η μεν μοτοσυκλέτα της Honda στην πορεία χάθηκε από το προσκήνιο, καθώς η εταιρεία έστρεψε το βλέμμα της σε μια νέα γενιά adventure βασισμένη σε δύο καινούργιες, οικονομικές πλατφόρμες δικύλινδρων σε σειρά: CB500 και NC700. Η Suzuki από την άλλη κράτησε το V-Strom 650 σχεδόν ως είχε όλα αυτά τα χρόνια, εναρμονίζοντάς το με τις εκάστοτε προδιαγραφές και χαρίζοντάς του δύο facelifts, αλλά κάτω από τα κουστούμια πολύ λίγα άλλαξαν στις δύο δεκαετίες που μεσολάβησαν.

dl800dercm3 qt7 right

Στο μεταξύ η αγορά των adventure συνεχίζει να μεγαλώνει και να εξελίσσεται, καθώς πλέον έχει δημιουργηθεί μια ξεκάθαρη στρωμάτωση: υπάρχουν τα Α2 (έως 500 cc ως επί το πλείστον), μετά τα “μεσαία” που κατά κόρον κυμαίνονται από 650 ως 900 cc και φυσικά τα μεγάλα θηρία που ολοένα μεγαλώνουν και δυναμώνουν και εξοπλίζονται και ακριβαίνουν – και απομακρύνονται από το βασίλειο των κοινών θνητών.

Σε αυτό το τοπίο ήρθε η ταυτόχρονη εμφάνιση των δύο νέων προτάσεων από Honda και Suzuki, αμφότερες με ντεμπούτο στην έκθεση EICMA 2022 στο Μιλάνο και με απόλυτη αρμονία στο ξεφόρτωμα των V2 για νέους δικύλινδρους σε σειρά κινητήρες.

Λες και ήταν συνεννοημένες, αμφότερες οι ιαπωνικές εταιρείες παρουσίασαν μοτοσυκλέτες που, όσο δε μοιάζουν στην όψη, τόσο συγγενεύουν σε τεχνολογία.

23YM XL750 Transalp

Κινητήρας

Δύο δικύλινδροι σε σειρά, με παρόμοια χαρακτηριστικά, πολύ κοντινούς κυβισμούς και αναλόγως παραπλήσια απόδοση.

Αν έχουμε κάτι να παρατηρήσουμε εδώ είναι η πιο υπερτετράγωγη αρχιτεκτονική της Honda που αποδίδει τη μέγιστη ισχύ της χίλιες στροφές ψηλότερα από αυτή της Suzuki, ενώ εντύπωση μας κάνει η μεγάλη διαφορά σε λόγο συμπίεσης μεταξύ των δύο μοτέρ.

dl800dercm3 engine 1

Το Transalp δείχνει λίγο πιο δυνατό από το V-Strom, με μια αντίστροφη και πολύ μικρή διαφορά στη ροπή υπέρ του δεύτερου, αλλά αυτά να νούμερα δε λένε σχεδόν τίποτα χωρίς τις καμπύλες απόδοσης. Το ζητούμενο είναι πώς απλώνεται αυτή η απόδοση στην κλίμακα στροφών του κινητήρα, τι έχεις χαμηλά και τι στις μεσαίες, και αυτό είναι κάτι που προφανώς θα δούμε μόνο όταν οι μοτοσυκλέτες έρθουν στην Ελλάδα και περάσουν από τα γραφεία μας για τη δοκιμή τους.

Προσέχουμε επίσης την ταύτιση και των δύο στις ονομαστικές τιμές κατανάλωσης (κατά το πρότυπο WMTC).

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Honda XL750 Transalp

Suzuki V-Strom 800DE

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ (Unicam), 8 βαλβίδες

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

755

776

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

87 x 63.5

84 x 70

Σχέση συμπίεσης

11.0:1

12.8:1

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

90.5 / 9,500

83 / 8,500

Μέγιστη ροπή (kgm/rpm)

7.7 / 7,250

7.9 / 6,800

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση (assist/slipper)

Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση (assist/slipper)

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Κιβώτιο 6 σχέσεων, quickshifter up/down

Λίπανση

Υγρό κάρτερ

Υγρό κάρτερ

Χωρητικότητα καυσίμου (l)

16.9

20

Ονομαστική κατανάλωση (l / 100 km)

4.35 l / 100 km

4.40 l / 100 km

dl800dercm3 frame 2

Πλαίσιο

Κλασικά κι αναμενόμενα, θα μπορούσε να είναι τίτλος εδώ. Πολύ παραπλήσια γεωμετρία και για τις δύο μοτοσυκλέτες, με το Transalp να είναι μια ιδέα στενότερο από το V-Strom κατά 1.5 εκατοστό. Η διαφορά στο ύψος πιθανότατα οφείλεται στον ψηλότερο ανεμοθώρακα του Honda.

Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική διαφορά εδώ και συγκεκριμένα στην ένδειξη της ζυγαριάς. Στα 208 (υγρά) κιλά το Transalp δείχνει πολύ ελαφρύτερο του V-Strom που ζυγίζει 230 κιλά στην ίδια υγρή κατάσταση. Ναι, έχει τρία λίτρα μεγαλύτερο ρεζερβουάρ καυσίμου, αλλά αυτό δικαιολογεί κάτι παραπάνω από δύο κιλά στη διαφορά που προκύπτει στο ζύγι. Τα υπόλοιπα; Δε μπορεί να είναι μόνο η (πλαστική) ποδιά, οι χούφτες και η σίτα ψυγείου που βαραίνουν τόσο το Suzuki.

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Honda XL750 Transalp

Suzuki V-Strom 800DE

Τύπος

Ατσάλινο

Ατσάλινο

Μεταξόνιο (mm)

1,560

1,570

Γωνία κάστερ (μοίρες)

27

28

Ίχνος (mm)

111

114

Μ x Π x Υ (mm)

2,325 x 838 x 1,450

2,345 x 975 x 1,310

Ύψος σέλας (mm)

850

855

Aπόσταση από έδαφος (mm)

210

220

Υγρό βάρος (kg)

208

230

Αναρτήσεις, φρένα, τροχοί

Τα μπροστινά 21 ιντσών είναι η νέα μόδα και φυσικά οι δύο συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες την ακολουθούν πιστά. Για κάποιον λόγο που δυσκολεύομαι να κατανοήσω, οι κατασκευαστές πρώτα μας έπεισαν πως αυτά που κάνει ο τάδε πρωταθλητής εντούρο στο διαφημιστικό βίντεο της δείνα νέας adventure θα μπορείς να τα κάνεις κι εσύ, μα τώρα αυτή “αύρα Ντακάρ” δεν περιορίζεται σε γενικά σχήματα και off-road ηλεκτρονικά, αλλά και σε κομμάτια που δεν αλλάζουν και επηρεάζουν τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και στα ασφάλτινα καθήκοντά της.

Εδώ και οι δύο μοτοσυκλέτες έχουν σχεδόν πανομοιότυπα μπροστινά, και η ομοιότητα επεκτείνεται και σε τροχούς και φρένα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρεις βασικές διαφορές ουσίας: πρώτον, οι διαδρομές των αναρτήσεων.

23YM XL750 Transalp

Το V-Strom έχει 20 χιλιοστά μπροστά και 30 πίσω περισσότερα από το Transalp στις αναρτήσεις του, στοιχείο που μόνο στην πράξη θα φανεί αν προσφέρει οδηγικώς κάτι ή όχι. Πάντως δε φαίνεται να επηρεάζει την εργονομία της μοτοσυκλέτας, με τις δύο σέλες να είναι στο ίδιο ύψος.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στον πίσω τροχό, εκεί όπου η Honda πήγε για μια πιο χωματερή επιλογή 18 ιντσών, ενώ η Suzuki προτίμησε τις πιο κλασικές 17 ίντσες. Και εδώ το αποτέλεσμα θα φανεί μόνο στην οδήγηση, αν και ομολογώ πως σε θεωρητικό επίπεδο δεν περιμένω ότι ο μικρότερος πίσω τροχός του V-Strom θα είναι πιο αισθητός από τα 22 επιπλέον κιλά που κουβαλάει. Αυτή νομίζω πως θα είναι μια ειδοποιός διαφορά στο δύσκολο χώμα, εκεί δηλαδή που θα πάει το 1 με 2% των νέων ιδιοκτητών αυτών των μοτοσυκλετών.

dl800dercm3 front fender

Η τρίτη διαφοροποίηση είναι ίσως και η σημαντικότερη. Μιλώ για τις αναρτήσεις και συγκεκριμένα για τις ρυθμίσεις τους. Εδώ η Honda το έριξε λίγο παραπάνω στην οικονομία, αφήνοντας μόνο προφορτίσεις ελατηρίων μπροστά και πίσω, ενώ η Suzuki δεν τσιγκουνεύτηκε και τα έκανε όλα πλήρως ρυθμιζόμενα.

Η ύπαρξη ρυθμίσεων είναι ένα σημαντικό ατού παντού, πολύ χρήσιμο για να προσαρμοστεί η μοτοσυκλέτα σε διαφορετικά οδηγικά στυλ, σε διαφορετικά πεδία (αυτοκινητόδρομος, στροφιλίκι, πόλη, χώμα), αλλά και σε διαφορετικές συνθήκες φόρτου.

Σε αυτό το επίπεδο ικανοτήτων, κυβικών και φυσικά χρημάτων, είναι ένα μικρό φάουλ από πλευράς Honda, ειδικά όταν βλέπεις πως η Suzuki δίπλα έχει φροντίσει να βάλει και απομακρυσμένο περιστροφικό ρυθμιστήρι προφόρτισης πίσω.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ / ΦΡΕΝΑ / ΤΡΟΧΟΙ

 

Honda XL750 Transalp

Suzuki V-Strom 800DE

Ανάρτηση Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι Showa 43 mm SFF-CA, διαδρομή 200 mm

Ανεστραμμένο πιρούνι Showa, διαδρομή 220 mm

Ρυθμίσεις

Προφόρτιση ελατηρίων

Προφόρτιση ελατηρίων, αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς

Ανάρτηση Πίσω

Ένα αμορτισέρ Showa, διαδρομή 190 mm

Ένα αμορτισέρ Showa, διαδρομή 220 mm

Ρυθμίσεις

Προφόρτιση ελατηρίου

Προφόρτιση ελατηρίου, αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς

Φρένο Εμπρός

Δύο δίσκοι 310 mm, δαγκάνες Nissin δύο εμβόλων, δικάναλο ABS

Δύο δίσκοι 310 mm, δαγκάνες Nissin δύο εμβόλων, δικάναλο ABS

Φρένο Πίσω

Δίσκος 256 mm, δαγκάνα Nissin ενός εμβόλου, δικάναλο ABS

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα Nissin ενός εμβόλου, δικάναλο ABS

Ελαστικό Εμπρός

90/90-21 με σαμπρέλα

90/90-21 με σαμπρέλα

Ελαστικό Πίσω

150/70-18 με σαμπρέλα

150/70-17 με σαμπρέλα

23YM XL750 Transalp

Ηλεκτρονικά

Εδώ η Honda δείχνει να προσφέρει περισσότερη παραμετροποίηση στη μοτοσυκλέτα της, με πιο πολλές επιλογές ρυθμίσεων, αλλά αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά δεν είναι η μια mode
παραπάνω ή παρακάτω. Είναι η User mode που ξεχωρίζει στο νέο Transalp, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις ένα δικό πακέτο στην περίπτωση που δε σε καλύπτει πλήρως κάποιο από τα προεγκατεστημένα.

Τα ατού της Suzuki στρέφονται περισσότερο στην πρακτικότητα, με τα Easy Start και Low RPM Assist που έρχονται να σου κάνουν τη ζωή ευκολότερη σε κάθε πεδίο - το δεύτερο και στο χώμα, απομακρύνοντας τα ακούσια σβησίματα στο άνοιγμα του γκαζιού σε πολύ χαμηλές στροφές.

DL800DERCM3 USB outlet

Δε μπορώ παρά να στηλιτεύσω την επιλογή της Honda να βάλει μεν παροχή φόρτισης USB-C στη μοτοσυκλέτα, αλλά να την κρύψει κάτω από τη σέλα. Προφανώς είναι απείρως πρακτικότερο να την έχεις στο πλάι των οργάνων (V-Strom 800DE) ή τέλος πάντως κάπου μπροστά, όπου πιθανότατα και θα σου χρειαστεί για να φορτίσεις κινητό τηλέφωνο, GPS ή ο,τιδήποτε άλλο μπορείς να χρησιμοποιείς καθ’ οδόν στηριγμένο σε βάση στο τιμόνι.

Πρέπει ακόμη να τονίσουμε πως το σύστημα Honda Smartphone Voice Control υπάρχει μεν προεγκατεστημένο στο βασικό πακέτο του Transalp 750, μα δεν είναι λειτουργικό ακόμη στην Ελλάδα.

dl800dercm3 instrument cluster 1

Όσον αφορά στη συνδεσιμότητα, δε μας είναι ξεκάθαρο τι δυνατότητες προσφέρει (αν προσφέρει) η καθεμιά εκ των δύο σημερινών μονομάχων, καθώς η μόνη αναφορά στο θέμα γίνεται από τη Honda για το παραπάνω σύστημα φωνητικού ελέγχου – το οποίο πάντως μάλλον υπονοεί πως το Transalp πρέπει να έχει στάνταρ υποστήριξη Bluetooth.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

 

Honda XL750 Transalp

Suzuki V-Strom 800DE

Όργανα

Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών

Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών

Ride Modes

Sport, Standard, Rain, Gravel, User

A, B, C

ABS

2 επίπεδα, δυνατότητα απενεργοποίησης πίσω (μόνο στη User mode)

2 επίπεδα, δυνατότητα απενεργοποίησης πίσω

Traction Control

5 επίπεδα και Off

3 επίπεδα, λειτουργία G (off-road) και Off

Engine Brake

3 επίπεδα

-

Λοιπά

Ηλεκτρονικό γκάζι (ride-by-wire)
Θύρα USB (κάτω από τη σέλα)
LED φώτα και φλας
Αυτόματη ακύρωση φλας
Immobilizer (HISS)
Honda Smartphone Voice Control (δε λειτουργεί ακόμη στην Ελλάδα)

Ηλεκτρονικό γκάζι (ride-by-wire)
Easy Start
Low RPM Assist
Θύρα USB (στα όργανα)
LED φώτα και φλας

Συμπερασματικά

Όπως θα πρέπει να ήταν εξαρχής σαφές, μια τέτοια θεωρητική σύγκριση δε γίνεται για να βγάλει νικητή, αλλά για να βάλει τις δύο μοτοσυκλέτες στο τραπέζι για μια λίγο λεπτομερέστερη μελέτη στα βασικά τους τεχνικά χαρακτηριστικά.

Μόνο με βάση αυτά συμπέρασμα δε βγαίνει, αφενός διότι μας λείπουν μερικές βασικές πληροφορίες, αφετέρου γιατί μόνο όταν περάσεις πόδι πάνω από τη σέλα και ανοίξεις το γκάζι μπορείς να καταλάβεις πλήρως περί τίνος πρόκειται.

23YM XL750 Transalp

Μια σημαντική πληροφορία που δεν έχουμε αφορά στον πλήρη κατάλογο του βασικού εξοπλισμού, όπου ακόμη δε μας είναι 100% ξεκάθαρο τι έχει και τι όχι η κάθε μοτοσυκλέτα.

Φαίνεται πως η Suzuki έχει δώσει εδώ το κάτι παραπάνω, βάζοντας στο βασικό πακέτο και μια πλαστική ποδιά κινητήρα και χούφτες και σίτα ψυγείου, στοιχεία που πιθανότατα όλα ανήκουν στα έξτρα της Honda.

dscf0320 eps

Ομοίως δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν το κεντρικό σταντ είναι στάνταρ στοιχείο του V-Strom 800DE, ξέρουμε όπως σίγουρα ότι είναι έξτρα στο Transalp.

Συνολικά το V-Strom δείχνει να είναι ένα μικρό βήμα μπροστά σε πρακτικό εξοπλισμό, από τις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και το quickshifter ως τα παραπάνω προστατευτικά στοιχεία.

23YM XL750 Transalp

Από την άλλη, στο Transalp πιθανότατα δε θα χρειαστείς έξτρα ανεμοθώρακα, ενώ στο V-Strom θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε από κοντά. Ο συγκεκριμένος δείχνει αισθητά πιο κοντός και, παρότι ρυθμίζεται (με εργαλεία) σε τρεις θέσεις, στις επίσημες φωτογραφίες του press kit είναι τοποθετημένος στην ψηλότερη τρύπα!

Όλα αυτά όμως μπορούν εύκολα να γίνουν χαρτοπόλεμος όσο δε γνωρίζουμε τις λιανικές τιμές των δύο μοτοσυκλετών. Ο εξοπλισμός κρίνεται για την ευχρηστία του, αλλά πάντοτε και σε συνάρτηση με το κόστος, οπότε για να είναι πλήρης μια τέτοια σύγκριση θα πρέπει να έχουμε και τις τιμές των Transalp και V-Strom.

dl800dercm3 accessories diagonal 1

Προς το παρόν έχουμε μόνο εικασίες και δεδομένα άλλων αγορών, με βάση τα οποία φαίνεται πως το ταμπελάκι στις βιτρίνες των Honda και Suzuki θα δείξει κάπου μεταξύ 11,500 και 12,000 ευρώ.

Μαντεύοντας πως οι τιμές τους δε θα απέχουν και πολύ στην πράξη, περιμένουμε σκληρές μάχες των δύο νέων μοτοσυκλετών από το 2023 στο πεδίο της αγοράς, καθώς τα ονόματά τους και μόνο εγγυώνται το ενδιαφέρον του κόσμου.

Για ο,τιδήποτε άλλο, σε λίγους μήνες ελπίζουμε να κάνουμε την ίδια κουβέντα πάνω στην οδηγική τους σύγκριση και όχι επί χάρτου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 20:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon