.
Κατηγορία Συγκριτικά
Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 20:23

Συγκριτικό - Honda CRF 300 L Rally vs Voge 300 Rally

Σε γνωστά μονοπάτια

Η μικρή κατηγορία των γνήσιων on/off, όπως τις γνωρίσαμε πριν από δεκαετίες, επιστρέφει δυνατά. Άξιοι εκπρόσωποι, οι Honda CRF 300L Rally και Voge 300 Rally, βγάζουν τα ξίφη και προτάσσουν τα όπλα τους.

Συνεργάστηκαν: Ηλίας Τσανικλίδης, Μηνάς Κιτσιλής

 Honda_CRF_300_Rally_vs_Voge_300_Rally__12.jpg

Μικρή ή μεγάλη;

Οι μικρές On/off Μοτοσυκλέτες κυριάρχησαν στις αρχές του '90, με δίκυκλα όπως τα Honda AX / NX / XR, Kawasaki KLR, Suzuki DR, Yamaha TT, κ.α., να αποτελούν την καλύτερη επιλογή για διπλή χρήση. Κάποια στιγμή οι μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες που άρχισαν να τοποθετούν - και να οριοθετούν προς τα πάνω - τον όρο adventure στην αγορά, πήραν τα σκήπτρα, προσφέροντας πολυχρηστικότητα αυξημένων αναγκών, αλλά και μία ουτοπία στην χρήση σε άσφαλτο και χώμα. Ουσιαστικά, η χρήση ήταν η ίδια ή παραπλήσια, αφού τόσο οι μεγάλες adventure, όσο και οι μικρές on/off, πήγαιναν εκδρομή στην παραλία και στο βουνό, στην δουλειά καθημερινά, στις βόλτες και στις εξόδους, σε κάθε είδους ''παιχνίδι'', και για να ακριβολογούμε, οι μικρές, το έκαναν καλύτερα στο μεγαλύτερο ποσοστό.

Γιατί κακά τα ψέματα, πιο εύκολα πας στη δουλειά σου με μία ελαφριά, ευέλικτη, οικονομική σε χρήση και κτήση, μικρή On/off, παρά με ένα θηρίο των 1200 κυβικών εκατοστών. Όμως, η μόδα - κυρίως, έφερε μεγάλους κυβισμούς, και φτάσαμε να θέλουμε μοτοσυκλέτες των 25.000euro για να πάμε μέχρι τη γωνία, να κινηθούμε σε εκτός δρόμου διαδρομές, να ταξιδέψουμε σε κάθε είδους έδαφος, να πάμε για καφέ και βόλτα με το έτερον ήμιση.

Στο παρελθόν, όπου διοργανώνονταν και κάποιοι φιλικοί αγώνες off road, trail ride, αλλά και παρεϊστικες χωμάτινες εξορμήσεις, μάλλον οι μικρές On/off ήταν πιο διαδεδομένες, έκαναν καλύτερα αυτή τη ''δουλειά'', αποτελούσαν και το εφαλτήριο για την είσοδο στον μαγικό κόσμο της εκτός δρόμου οδήγησης. Γενικά, οι αναβάτες των μικρών On/off περνούσαν καλά τότε. Έχοντας μικρές καταναλώσεις, μικρό κόστος κτήσης και χρήσης, ελάχιστο κόστος επισκευής από πτώσεις, συνολικά ήταν πιο εύκολο να κάνεις χωμάτινες εκδρομές, αλλά και να χρησιμοποιείς καθημερινά την ίδια μοτοσυκλέτα για μετακίνηση.

Honda_CRF_300_Rally_vs_Voge_300_Rally__42.jpgΟι μοναδικές

Αυτή τη στιγμή, στην αγορά υπάρχουν μόλις δύο προτάσεις για τέτοια χρήση, με τους ακτινωτούς τροχούς των 21/18 ιντσών με χωμάτινα ελαστικά διπλής χρήσης να τις ξεχωρίζουν από όποια άλλη μοτοσυκλέτα ίδιου κυβισμού και στυλ. Μάλιστα, και οι δύο λέγονται Rally, και έρχονται η μία από την Honda, η CRF 300L Rally, και η άλλη από την Voge, η 300 Rally. Ουσιαστικά, η πρώτη είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει η δεύτερη, και μάλιστα, η CRF φέρει και αρτικόλεξα με βαρύ ιστορικό στα fering της, μιας και η τετράχρονη σειρά Motocross που υπάρχει από το 2004, έχει κερδίσει αμέτρητα παγκόσμια και εθνικά πρωταθλήματα Motocross και supercross αλλά και enduro.

Το βασικό όμως που φέρει η CRF 300L Rally είναι το στυλ, που προήλθε από τις αγωνιστικές Rally που συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Rally και στο Rally Dakar - μοιάζει λες και ξεπήδησε απευθείας από εκεί. Το κοστούμι από μπροστά έως πίσω, το ξεχωριστό διάφανο fering / ζελατίνα, οι χρωματισμοί και τα αυτοκόλλητα HRC, μέχρι και η ποδιά, είναι τα ίδια που συναντάμε στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της Honda στους προαναφερθέντες αγώνες. Επιλέγοντας λοιπόν μία CRF 300 L Rally γίνεσαι αυτόματα "μέλος" της αγωνιστικής ομάδας, παίρνεις αυτούσια την οπτική από τους αγώνες, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή είναι μία αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Είναι βασισμένη στο Honda CRF 300L και όχι στα αγωνιστικά CRF 250/450R, κι έτσι, ο κινητήρας είναι αυτός που μοιράζονται αμφότερα με το CB/CBR 300R, που ανανεώθηκε πρόσφατα.

Από την άλλη, η Voge δημιούργησε μία μοτοσυκλέτα από το ''πουθενά'', από λευκό χαρτί, χρησιμοποιώντας έναν μονοκύλινδρο κινητήρα που σε γενικές γραμμές θυμίζει Kawasaki KLX 300 (προφανώς είναι αντιγραφή), έχει το ίδιο στυλ σε fering και θυμίζει και αυτή Rally μοτοσυκλέτα, με αρκετό εξοπλισμό να την καθιστά έτοιμη για εξορμήσεις.

Honda_CRF_300_Rally_vs_Voge_300_Rally__2.jpg

Διαφορές ουσίας

Οι διαφορές μεταξύ τους είναι μικρές αλλά ουσιαστικές. Το Honda διαθέτει μεγάλο ρεζερβουάρ 18 λίτρων, ευμεγέθη πλαϊνά fering, σχεδόν κάθετη διάφανη ζελατίνα, δίδυμους προβολείς, μεγάλη άνετη σέλα, ενώ έχει αρκετό όγκο στο μπροστινό τμήμα.

Το Voge είναι πιο στενό στην θέση οδήγησης, το 11λιτρο ρεζερβουάρ δημιουργεί μία πιο λεπτή σιλουέτα και η σέλα του σε αφήνει να ανέβεις πιο μπροστά στο τμήμα του. Το fering εδώ είναι ενιαίο με τα πλαϊνά περιφερειακά και δένει όμορφα με το σύνολο με τους προβολείς να θυμίζουν Triumph Tiger και την σκουρόχρωμη ζελατίνα να προστατεύει και αυτή εξαιρετικά.

Η σέλα του Honda είναι πιο άνετη και θα σε κρατήσει περισσότερο χρόνο επάνω της, ενώ στο Voge ενδεχομένως να χρειαστεί βελτίωση στο υλικό της για πολύωρη χρήση.

Οι κινητήρες έχουν μικρές διαφορές σε απόδοση με αυτόν του Voge να διαθέτει περισσότερη ανακοινώσιμη δύναμη με 29 ίππους, και του Honda να αποδίδει 27,1 ίππους. Η μεγάλη διαφορά τους ωστόσο είναι στην λειτουργία, με αυτόν του Voge να έχει τραχύ δούλεμα δείχνοντας ότι τεχνολογικά προέρχεται από προηγούμενη δεκαετία, ενώ του Honda λειτουργεί σαν "ραπτομηχανή", άριστα, αθόρυβα, ανάλαφρα στο άνοιγμα του γκαζιού. Κάτι που στην πράξη όμως δεν στερεί κάτι από το Voge το οποίο σε συνδυασμό και με την κοντή κλιμάκωση του 6τάχυτου κιβωτίου συμβάλλει ώστε η μοτοσυκλέτα να δείχνει και να είναι επιθετική σε κάθε επιτάχυνση. Ειδικά σε ανηφόρες, όπου συνήθως οι μονοκύλινδροι τέτοιου κυβισμού χωλαίνουν, το Voge επιταχύνει ακατάπαυστα χωρίς να μειώνει απόδοση στις αλλαγές σχέσεων. Επιταχύνει πιο εύκολα και είναι πιο θετικό στο άνοιγμα του γκαζιού, προτάσσοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα για off road χρήση. Σε αντίθεση με το Honda που διαθέτει στο τελευταίο μοντέλο της δοκιμής μία νέα 6η σχέση, η οποία παίζει το ρόλο overdrive.

Οδήγηση και επιδόσεις

Για παράδειγμα, με το Voge μπορείς να επιταχύνεις δικάβαλλο σε ανηφόρα με 6η και να ανέβει χωρίς πρόβλημα αυξάνοντας μάλιστα χιλιόμετρα, με το Honda θα χρειαστείς κατέβασμα σχέσης μιας και ακόμη και μονοκάβαλος, δεν θα ''σηκώσει'' την 5η σε ίδιες συνθήκες. Θα πρέπει να κατεβάσεις 4η, να επιταχύνεις, να βάλεις 5η και ου τω καθεξής. Μία διαφορά στην κλιμάκωση που δίνει επιπρόσθετα δέκα χιλιόμετρα τελικής υπέρ του Honda στην τελική ταχύτητα, η οποία αγγίζει τα 130χ.α.ω. με σχετική άνεση, ενώ στο Voge, θα φτάσεις στα 125χ.α.ω., δουλεύοντας το μοτέρ στα "κόκκινα". Στην περίπτωση του Honda, χρειάζεται μείωση της τελικής σχέσης μετάδοσης για να αυξήσει λίγο την ''έκρηξη'' στις χαμηλές, ενώ στο Voge, έχεις άνετα το περιθώριο να μακρύνεις την τελική σχέση μετάδοσης, αφού δύναμη και ροπή στις χαμηλές στροφές υπάρχει. Έτσι, θα πάρεις και περισσότερη τελική για μακρύτερες διαδρομές / ταξίδια και θα φτάσεις στα 135-140χ.α.ω., ενώ θα ''απλώσει'' λίγο και το κιβώτιο, ώστε να μην αλλάζεις τόσο συχνά σχέσεις και θα εκμεταλλεύεσαι καλύτερα την δύναμή του.

Honda_CRF_300_Rally_vs_Voge_300_Rally__40.jpgΥπάρχουν δίσκοι σχεδίασης "μαργαρίτα" και στα δύο μοντέλα για μπροστά και πίσω, με το μπροστινό του Honda να χρησιμοποιεί μεγαλύτερο δίσκο στα 300 χιλιοστά από 260 του Voge, με φρένα της Nissin αντί για J.Juan (θυγατρική της Brembo). Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν δικάναλο σύστημα ABS στο οποίο αφαιρείται το ABS στον πίσω τροχό με κουμπί, (Honda - Στο κοντέρ, Voge, στην βάση του αριστερού καθρέπτη).

Το Honda υπερτερεί στην αίσθηση που προσφέρουν τα φρένα, αλλά στις ταχύτητες που κινούνται, δεν θα σου λείψει κάτι και στο Voge, ειδικά αν προσθέσεις στα έξοδά σου και την αλλαγή της μανέτας με μία ρυθμιζόμενη.

Εξοπλισμός και άνεση

Η οθόνη του Honda είναι πιο πλούσια σε ενδείξεις, πιο φωτεινή και ευκρινής, σε σημείο που με κάθετο ήλιο βλέπεις τις ενδείξεις. Είναι και πιο σύγχρονη σχεδιαστικά, ενώ μέσω άλλων, διαθέτει και την πολύ χρήσιμη για off road εκδρομές ένδειξη στάθμης καυσίμου, κάτι που στην περίπτωση του Voge καλύπτεται  μόνο από ένα λαμπάκι ρεζέρβας. Επίσης, όταν η μοτοσυκλέτα μπει στην ρεζέρβα, ο κινητήρας εισέρχεται σε κατάσταση safe mode με μείωση απόδοσης, για οικονομία. Επίσης, δύσκολα βλέπεις τις ενδείξεις λόγω αντίθεσης, ενώ με γυαλιά ηλίου, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο. Υπάρχει ένδειξη σχέσεων ταχυτήτων και στα δύο μοντέλα όπως και ψηφιακό στροφόμετρο, ενώ στο Voge συναντάμε και μία πολύ χρήσιμη θύρα φόρτισης κινητού.

Το Voge είναι καλύτερα εξοπλισμένο και το βλέπεις αυτό και από την θέση οδήγησης, με το τιμόνι μεταβλητής διατομής να προσφέρει ικανοποιητική στάση σώματος, ενώ στο Honda, το τιμόνι είναι απλό, σιδερένιο, σκληρό, και δεν απορροφά κραδασμούς στην χωμάτινη οδήγηση,  και μάλλον είναι κάτι που θα χρειαστεί αντικατάσταση σύντομα. Συναντάμε κλειστές προστατευτικές χούφτες για προστασία στο Voge, ανοιχτές στο Honda, ενώ τα μπροστινά φτερά είναι ψηλά και στις δύο, για off road χρήση, με αυτό του Voge να πετάει περισσότερες λάσπες στο μπροστινό τμήμα - και στο fering αντίστοιχα.

Στην περίπτωση του Voge υπάρχουν προστατευτικά πλαϊνά κάγκελα, αλουμινένια ποδιά κινητήρα, σχάρα φόρτωσης, πράγματα που απουσιάζουν από το Honda, και να λέμε την αλήθεια, δεν θα θέλαμε να έχουμε μία πτώση με το CRF 300L Rally και να γδάρουμε αυτά τα πολύ όμορφα πλαστικά του. Άρα, θα τοποθετούσαμε άμεσα κάποια προστατευτικά γύρω του.

Το Voge έρχεται πιο ολοκληρωμένο και σωστά εξοπλισμένο για adventure χρήση και εκδρομές και δεν απαιτεί τίποτα έξτρα. Επιπρόσθετα, το μαύρο - κίτρινο με τα επίσης δίχρωμα στεφάνια τροχών, δημιουργεί μία διαφορετική πρόταση, στην οποία τα κινέζικα ελαστικά της Timsun συμπληρώνουν την εικόνα σε καλή άσφαλτο και χωματόδρομο. Το Honda διαθέτει επώνυμα ελαστικά της Bridgestone, που δουλεύουν πιο καλά σε όλες τις συνθήκες, ακόμη και στο βρεγμένο συγκριτικά.

Τόσο κοντά, τόσο μακριά

Είναι δύο μοτοσυκλέτες που βρίσκονται αρκετά κοντά σε σχεδίαση και προσανατολισμό, με την Honda να απαιτεί προσπάθεια για να φτάσεις στο μπροστά τμήμα της σέλας μιας και είναι κάπως φαρδιά, ενώ την Voge να σε τοποθετεί απευθείας εκεί. Όταν σηκωθείς όρθιος στο Honda θα νιώσεις λίγο το ρεζερβουάρ στα πόδια, ενώ στο Voge δεν θα καταλάβεις την ύπαρξή του. Η θέση οδήγησής του τελευταίου είναι πολύ πιο επιθετική, τοποθετείσαι άνετα στο μπροστινό τμήμα της σέλας, ελέγχεις πιο εύκολα την μοτοσυκλέτα που είναι ελαφρώς πιο χαμηλή και μαζεμένη σε διαστάσεις και σε τοποθετεί πιο κοντά στον μπροστινό τροχό. Έτσι, μπορείς να έχεις καλύτερο έλεγχο, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα, ιδιαίτερα για κλειστές και αργές διαδρομές.

Honda_CRF_300_Rally_vs_Voge_300_Rally__54.jpgΗ μεγάλη διαφορά των δύο μοτοσυκλετών έρχεται στις αναρτήσεις με αυτές του Honda να είναι πολύ μαλακές και δεν ρυθμίζουν. Ούτε στο Voge ρυθμίζουν, αλλά είναι σφιχτές, σωστά σεταρισμένες για οδήγηση σε άσφαλτο και χώμα. Με προοδευτική συμπίεση, με ελατήρια που ανταπεξέρχονται σωστά στην διατήρηση βάρους αναβάτη και μοτοσυκλέτας και αποσβέσεις ιδανικές για βόλτα αλλά και γρήγορη οδήγηση. Ισχύει το ίδιο για άσφαλτο και χώμα, και δεν θα χρειαστούν καμία επέμβαση μιας και απορροφούν ανωμαλίες με εξαιρετική άνεση και προοδευτικότητα, διατηρούν τους τροχούς πάντα στο έδαφος, ότι και να κάνεις στη μοτοσυκλέτα, όσο γρήγορα και αν οδηγήσεις. Νιώθεις ασφάλεια οδηγώντας τέρμα γκάζι και οι αναρτήσεις σε βγάζουν ασπροπρόσωπο σε ότι τερέν κι αν κινηθείς.

Με το Honda θα πας εξίσου γρήγορα, αλλά κυρίως σε ανοιχτές διαδρομές, αλλά οι μαλακές και γρήγορες αποσβέσεις θα περιορίσουν τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας, μαζί με την άνεση του αναβάτη, και τελικά, θα χρειαστεί να κόψεις ρυθμό. Οι μέτριες αποσβέσεις δημιουργούν αναπηδήσεις και ο αναβάτης θα πρέπει να συμβάλλει περισσότερο με το σώμα του, και αυτό το κάνουν και στο χώμα, αλλά και στην άσφαλτο. Προσφέρουν μεν άνεση στον καθημερινό αναβάτη που δεν θα έχει απαιτήσεις οδηγώντας με αργό ρυθμό, αλλά ανεβάζοντας ταχύτητα, θα πρέπει να προχωρήσεις σε αναβάθμιση προκειμένου να μπορέσεις να οδηγήσεις όπως αρμόζει σε μία τέτοια μοτοσυκλέτα.

Honda_CRF_300_Rally_vs_Voge_300_Rally__15.jpgΔιαφορά τιμής

Καλούνται και οι δύο να κάνουν την ίδια δουλειά, να κινηθούν σε άσφαλτο και χώμα και θα το κάνουν με αξιώσεις, θα χρησιμοποιηθούν στην καθημερινότητα και στις βόλτες με στυλ, ενώ θα εκδράμουν σε χωμάτινες διαδρομές πολύ άνετα. Με το δικό της στυλ η κάθε μία, με sport διάθεση, full εξοπλισμό η Voge, με περισσότερη ποιότητα, ομορφιά και ιστορία αλλά και ραφιναρισμένο δούλεμα, η Honda.

Η βασική τους διαφορά βρίσκεται αλλού, και είναι τεράστια, τόσο που μπορεί να αλλάξει τελείως το σκεπτικό του αναβάτη. Η Honda κοστίζει 7.670euro προσφέροντας ένα όνομα με ιστορία, ομορφιά και διαχρονικότητα, αλλά και στυλ. Η Voge, έρχεται με αξιώσεις, εξαιρετική οδηγικά και full εξοπλισμό όντας μία νέα παρουσία, με τιμή στα 4.645euro. Μία τιμή που δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις μιας και σαν πρόταση είναι ολοκληρωμένη. Η ψαλίδα είναι τεράστια, και όταν θελήσεις να βελτιώσεις τις αναρτήσεις, τον εξοπλισμό και το τιμόνι του Honda, θα ξεπεράσεις κατά πολύ τις 8.000euro.

Η οικονομική διαφορά είναι τόσο μεγάλη μιας και η Voge προσφέρει την εξαιρετική 300 Rally σε πολύ προσιτή τιμή, και αν θέλεις να κάνεις την καθημερινότητά σου και να την έχεις δεύτερη για adventure εκδρομές, είναι μονόδρομος. Αν η Honda είχε φροντίσει να διαθέτει όλο αυτό τον εξοπλισμό, και σωστές αναρτήσεις, χωρίς να χρειάζεται βελτίωση σε κάτι, τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για το όνομα, την ιστορία, την εμπορικότητα και ότι άλλο σκέφτεται κάποιος που κάνει μία επένδυση. Αυτή τη στιγμή, όμως, η Voge στέκεται δίπλα σε μία καταξιωμένη μοτοσυκλέτα με όνομα και ιστορία, την οποία κοιτάει στα μάτια, και την κάνει να νιώθει άβολα.

Διαβάστε την αναλυτική δοκιμή του Honda CRF 300 Rally

Διαβάστε την αναλυτική δοκιμή voge/item/32836-test-voge-300-rally">Voge 300 Rally

Δείτε την video δοκιμή του Honda CRF 300 Rally

Δείτε την voge-300-rally-video">video δοκιμή του Voge 300 Rally

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος Airoh Commander, jacket Nordcode Adventure EVO, παντελόνι Nordcode Senegal, μπότες Forma Adventure, γάντια Five X-Rider από MOTOMARKET

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 20:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon