.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 18:40

Test – Honda CRF300 Rally (2022)

Ντακάρ τζούνιορ

Δοκιμάζουμε τη νέα γενιά CRF Rally που εμπλούτισε σημαντικά τις χάρες του με μεγαλύτερο και ισχυρότερο κινητήρα, καθώς και ψηλότερες αναρτήσεις.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Οι μοτοσυκλέτες που νομοθετικά ευθυγραμμίζονται με την κατηγορία διπλωμάτων Α2 χαρακτηρίζονται από μια ποικιλότητα επιλογών που θα μπορούσε να χωριστεί θεωρητικά σε δύο κεντρικές υποενότητες με βάση τον κυβισμό τους: 300 και 500 cc.

Φυσικά και η κατηγορία δεν στριμώχνεται αποκλειστικά σε τόσο αυστηρή στρωμάτωση, αλλά χοντρικά γύρω από τα 300 κυβικά εκατοστά συγκεντρώνεται ένας ολάκερος κόσμος που εξαπλώνεται σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες της αγοράς και στην πλειοψηφία του φορά μονοκύλινδρους κινητήρες, σε αντίθεση με τη δικύλινδρη νόρμα που διέπει το άνω άκρο του μισού λίτρου.

Με τη δημοφιλία που χαρακτηρίζει τις πάσης φύσεως adventure μοτοσυκλέτες ήδη από την περασμένη δεκαετία, ήταν αναπόφευκτο αυτή η φυλή να επεκταθεί και στις μικρότερες κατηγορίες κυβισμών, κάτι που έχει συμβεί εδώ και αρκετά χρόνια με μικρούς πρωτοπόρους όπως το Derbi Terra 125 του 2007, για παράδειγμα.

A15A1838 web

Για τη Honda αυτή η γενιά μικρών, απλών μοτοσυκλετών διπλής χρήσης ουσιαστικά γεννήθηκε το 2012 με την εμφάνιση του CRF250L, την υγρόψυκτη επόμενη μέρα του CRF230L – δηλαδή της προηγούμενης on-off μοτοσυκλέτας της που δανειζόταν την εμφάνιση των αγωνιστικών CRF σε μια ταπεινότερη αερόψυκτη και διβάλβιδη εφαρμογή.

Η έκδοση Rally ακολούθησε αρκετά αργότερα, το 2017, με αύρα Ντακάρ και χτισμένη πάνω στην ίδια βάση πάνω-κάτω με το “απλό” CRF250L.

Η νέα γενιά παρουσιάστηκε το Φθινόπωρο του 2020 για τη γκάμα του 2021 και έφερε μεγάλες αλλαγές και στα δύο μέλη της οικογένειας, καθώς πλέον φορούν τον μεγαλύτερο κινητήρα των 286 cc που γνωρίζουμε από το CB300R.

Η Honda σκέφτηκε έξυπνα εδώ και βρήκε τα επιπλέον κυβικά μακραίνοντας τη διαδρομή του πιστονιού, αφήνοντας τη διάμετρό του ίδια με αυτή του 250. Το αποτέλεσμα είναι ένας κινητήρας με αισθητά αυξημένη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες, η οποία καταφέρνει να μεγενθύνει ως εντύπωση την πραγματική αύξηση της αποδιδόμενης ισχύος, ενώ στην ουσία η μεγαλύτερη χωρητικότητα αντισταθμίζει τον Euro 5 στραγγαλισμό.

A15A1795 web

Τα δύο CRF300, L και Rally, χωρίζονται μεταξύ τους από συγκεκριμένες διαφορές, οι οποίες καθορίζουν εν πολλοίς περιφερειακά ζητήματα. Μεγάλη και φωτεινή εξαίρεση σε αυτή τη λογική, που προβλέπει ολόιδιο κινητήρα και αναρτήσεις για τις δύο εκδόσεις, είναι το μπροστινό δισκόφρενο που στην περίπτωση του Rally βασίζεται σε μια αρκετά μεγαλύτερη δισκόπλακα, 296 mm αντί 256 του αδελφού μοντέλου, με την ίδια διπίστονη δαγκάνα.

Η εμφάνιση είναι φυσικά το πρώτο που θα προσέξει κανείς, καθώς οι πιο παρατηρητικοί θα εντοπίσουν τον LED προβολέα του Rally, σε αντίθεση με τον συμβατικό γλόμπο του L.

Οι αναρτήσεις, όπως είπαμε, είναι ίδιες και για τα δύο CRF300, αυξημένες από αυτή τη γενιά στα χορταστικά 260 mm μπρος-πίσω. Η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος είναι παραδόξως μικρότερη κατά 10 χιλιοστά στο Rally, και θα μάντευα πως οφείλεται στο αυξημένο βάρος του, καθώς με όλα του τα έξτρα κομμάτια φορτώνει 11 κιλά ως προς το L, φτάνοντας στα 153 με όλα του τα υγρά.

Στον αντίποδα, το ύψος σέλας στο Rally μετρά 885 χιλιοστά από το έδαφος, δηλαδή 5 περισσότερα από το απλό μοντέλο για μια διαφορά που δύσκολα γίνεται αισθητή.

Το τελευταίο και ουδόλως ασήμαντο στοιχείο που αλλάζει στο Rally είναι η χωρητικότητά του σε καύσιμο, η οποία σκαρφαλώνει από τα 7.8 του L στα 12.8 για να ικανοποιήσει πιο τουριστικές ή περιπετειώδεις διαθέσεις.

A15A1894 web

Το CRF300 Rally χρησιμοποιεί ποιοτικά υλικά και είναι προσεγμένο και καλοφτιαγμένο, όπως θα περίμενε κανείς από τη Honda παραδοσιακά. Εμφανισιακά είναι εντυπωσιακό, ψηλό και σχετικά ογκώδες στο μάτι χάρη στο μπροστινό φέρινγκ, αν και στην ουσία δεν είναι φαρδύτερο από το CRF300L.

Η μεγάλη είδηση στο νέο μοντέλο των 286 κυβικών εκατοστών είναι ο κινητήρας του και εδώ η Honda δεν απογοητεύει. Από τα πρώτα μέτρα είναι εμφανές το πόσο δυνατότερος φαίνεται και είναι χαμηλά ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος, με πολύ δυνατές επιταχύνσεις και στις μεσαίες για τα δεδομένα της κατηγορίας του.

Το σπουδαίο είναι πως τα περισσότερα οφέλη που αποκόμισε ο κινητήρας αυτός στη διαδικασία αύξησης του κυβισμού του εστιάζουν στις χαμηλομεσαίες, δηλαδή εκεί που θα δουλέψει τον περισσότερο καιρό, είτε μιλάμε για καθημερινή χρήση στην πόλη ή στο χώμα.

Εύκολο, με ακριβή και προβλέψιμο ψεκασμό, ελαφρύ συμπλέκτη και μαλακό κιβώτιο, το Rally θα προβληματίσει μόνο όποιον δε φτάνει καλά να πατήσει στο έδαφος από τα 885 χιλιοστά ύψους της σέλας του, ωστόσο εδώ το βάρος είναι τέτοιο που κάνει τη μοτοσυκλέτα πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμη από μια μεσαία ή μεγάλη adventure των 200 ή 250 κιλών αντιστοίχως.

Το κούρδισμα του κινητήρα και η επιλογή αύξησης κυβισμού με μακρύτερη διαδρομή πιστονιού ευνοεί και την κατανάλωση, καθώς με την ενίσχυση της ροπής και το γεγονός πως αυτή μεγιστοποιείται από νωρίς (4,000 rpm) το αποτέλεσμα είναι πως σε φυσιολογικές συνθήκες ο κινητήρας περνά τον περισσότερο χρόνο του γύρω από την πιο οικονομική περιοχή του.

Έτσι δεν μας παραξένεψε καθόλου που η μέση κατανάλωση κυμαινόταν σταθερά μεταξύ 3.5 και 4 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, μια τιμή εξαιρετική που θα ζηλέψουν και σκούτερ ανάλογου κυβισμού.

A15A1818 web

Παρόλο δε που η έμφαση της Honda είναι στις ταχύτητες πόλης και χώματος, ο ανοικτός δρόμος δεν είναι απαγορευτικός για το CRF300 Rally. Απεναντίας, με τελική που ξεπερνά τα 140 km/h στο κοντέρ μπορεί να κρατά σταθερά μια μέση ταχύτητα γύρω στα 110-120 για να καταπίνει χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου πολύ άνετα για τα κυβικά του.

Το ευχάριστο στην τουριστική διαδικασία είναι πως με τις αλλαγές που έφερε η νέα γενιά του 2021-2022 φάρδυνε και η σέλα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ξεκούραστη στην παρατεταμένη παραμονή. Δεν έγινε τουριστικός θρόνος και παραμένει ένα εντουράδικης λογικής σχέδιο, απλά λίγο πιο φιλόξενο από το προηγούμενο μοντέλο των 250 cc.

Η μοτοσυκλέτα χαρακτηρίζεται από ουδέτερο ζύγισμα και εργονομία, ενώ η θέση οδήγησης αποδείχθηκε ταιριαστή με τον σωματότυπό μου και σε όρθια στάση. Ομοίως το μεγαλύτερο μπροστινό φρένο βγάζει τα λεφτά του με το καλημέρα, προσφέροντας ξεκάθαρα ανώτερη απόδοση από το CRF300L, γεγονός που σημαίνει πως ο χειρισμός του απαιτεί λιγότερη πίεση στη μανέτα και διευκολύνει την ακρίβεια και γραμμικότητα στο χέρι.

Η Honda προσφέρει τη δυνατότητα απενεργοποίησης του ABS στον πίσω τροχό για εκτός δρόμου χρήση, γεγονός χρησιμότατο για όσους θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις ουσιαστικότατες διαδρομές των αναρτήσεων που πλησιάζουν σε επίπεδα καθαρόαιμων εντούρο.

A15A1881 web 

Το μόνο στοιχείο που περιορίζει τις δυνατότητες του CRF300 Rally είναι οι αναρτήσεις του, οι οποίες είναι πολύ μαλακές σε όλα τους, και κυρίως στις υδραυλικές αποσβέσεις – κάτι που δεν αλλάζει απλά με ένα σκληρότερο ελατήριο δηλαδή.

Θεωρητικά οι μαλακές αναρτήσεις είναι προαπαιτούμενο για άνεση στην καθημερινότητα και σημαντικό εφόδιο εκτός δρόμου όπου δε θες μια σφικτή ανάρτηση που θα στέλνει τους τροχούς στον αέρα σε κάθε ευκαιρία. Χρειάζεται όμως μια σχετική ισορροπία και εδώ η Honda το έχει πάει λίγο παραπέρα από τη χρυσή τομή, ειδικά στην περίπτωση του αμορτισέρ πίσω.

Στην πόλη αυτό δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα, όμως εκτός αυτής αρχίζει να κατεβάζει πιο νωρίς το όριο στις στροφές, καθώς σε κάθε χορταστικό άνοιγμα του γκαζιού η έντονη και γρήγορη βύθιση του αμορτισέρ συχνά αποσταθεροποιεί τη μοτοσυκλέτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο ρυθμός που μπορεί να πετύχει ο αναβάτης σε μια διαδρομή διάσπαρτη από γρήγορες στροφές, παρότι η εικόνα του πιρουνιού είναι πιο συνεπής.

Μπορείτε να το δείτε και στις φωτογραφίες, όπου με έναν αναβάτη 182 εκατοστών και 100 κιλών το πίσω μέρος του CRF300 Rally είναι μονίμως βυθισμένο, ειδικά στις εξόδους από στροφή που το γκάζι ανοίγει αποφασιστικά. Εκεί η βύθιση είναι αρκετά έντονη ώστε η μοτοσυκλέτα να μπαίνει σε υποστροφή καθώς νιώθεις το μπροστινό να ελαφρώνει απότομα.

Στο χώμα η ενδοτικότητα των αποσβέσεων προβληματίζει λιγότερο, ειδικά όσο οδηγείς σε αργό, περιηγητικό ρυθμό. Εκεί η άνεση στην απορρόφηση των ανωμαλιών λειτουργεί υπέρ του αναβάτη, ενώ η εικόνα αλλάζει μόνο όταν προσπαθήσεις να πιέσεις για να πας λίγο πιο γρήγορα. Τότε το φαινόμενο είναι παρόμοιο, καθώς οι αναπηδήσεις στα εμπόδια που συναντούν οι τροχοί λόγω της πολύ γρήγορης συμπίεσης και επαναφοράς τους στέλνουν πιο συχνά στον αέρα, ενώ οι έντονες επεμβάσεις σε φρένο ή γκάζι επιφέρουν ανάλογα έντονες μεταβολές στην κατανομή της μάζας.

A15A1914 web

Η νέα αυτή γενιά Honda CRF300 Rally δείχνει σαφώς αναβαθμισμένη από την προηγούμενη, με πρωταγωνιστή τον υπέροχο κινητήρα που διαθέτει ελαστικότητα ασυνήθιστη για τα λίγα κυβικά του, χωρίς θυσίες ψηλά και με κερασάκι την εξαιρετική οικονομία σε καύσιμο.

Μετά αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς η τιμολόγησή του το φέρνει σε περίεργη θέση ως προς τον ανταγωνισμό του. Υπάρχουν πολλές adventure επιλογές στην κατηγορία πέριξ των 300 κυβικών που κοστίζουν πολύ φτηνότερα. Στα €7,620 το CRF300 Rally βγαίνει ακριβότερο και από το KTM 390 Adventure, ενώ βρίσκει κανείς στην αγορά και δικύλινδρα 500 σε καλύτερη τιμή. Ακόμη και το εν Honda αδελφάκι CB500X κοστολογείται μόλις 130 ευρώ παραπάνω.

Ο “ανταγωνισμός” βέβαια είναι από μόνος του ένα ζήτημα που σηκώνει συζήτηση, καθώς ο συνδυασμός μπροστινού τροχού 21 ιντσών και πολύ μεγάλων διαδρομών αναρτήσεων είναι μάλλον μοναδικός στην κατηγορία, καθώς οι αντίπαλοι κινούνται περισσότερο στη μέση οδό των adventure με 19 ίντσες μπροστά, γεγονός που δίνει στο CRF300 Rally έναν ξεχωριστό αέρα. Ο ανταγωνισμός όμως εξελίσσεται και ήδη περιμένουμε μια πολύ άμεση απειλή για το Honda, το Voge 300 Rally.

Στο τέλος πάντως, η αναπόφευκτη κριτική στην τιμή του γαρνίρεται από δύο-τρία πράγματα που δείχνουν κάπως παράταιρα σε αυτήν την κοστολόγηση στο ψηλότερο ράφι. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτά τα χρήματα δύσκολα δικαιολογούν την απουσία σχάρας φόρτωσης, την πλαστική ποδιά κινητήρα, ενώ και τα μαρσπιέ συνεπιβάτη που δένουν κατευθείαν στο υποπλαίσιο είναι κάπως δυσλειτουργικά καθώς μεταφέρουν αφιλτράριστες όλες τις ανωμαλίες στα πόδια του συνεπιβάτη, ο οποίος επιπλέον με τα μαρσπιέ εκεί ψηλά έχει και τα γόνατα πολύ διπλωμένα.

Τα παραπάνω σημαίνουν πως αποκτώντας το CRF300 Rally ο ιδιοκτήτης του είναι πολύ πιθανόν να σπεύσει να αγοράσει μερικά έξτρα πράγματα που θα βελτιώσουν την πρακτική του πλευρά, ενώ ιδανικά θα χρειαστεί λίγη δουλειά στις αναρτήσεις για να πάρει από τη μοτοσυκλέτα όλο το πλουσιοπάροχο πακέτο ικανοτήτων που μπορεί να του δώσει σε πιο απαιτητικές οδηγικές συνθήκες.

Το Honda CRF300 Rally είναι ένα σπουδαίο on-off εργαλείο μικρού κυβισμού και μεγάλων δυνατοτήτων, αρκετά μοναδικό μεταξύ των ανταγωνιστών του και με πολλά χαρίσματα που περιμένουν να αναδειχθούν. Παρά τα λίγα κυβικά του, μπορεί κάλλιστα να είναι η μία και μοναδική μοτοσυκλέτα για όλες τις δουλειές μέσα στη βδομάδα και το όχημα απόδρασης σε ορεινούς παραδείσους το Σαββατοκύριακο.

dyno 2022 Honda CRF300 Rally

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Nox N312 Crow

Μπουφάν: Nordcode Senegal

Γάντια: Five WFX3 WP

Μπότες: Forma Adventure Low

 

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Honda / CRF300 Rally

Τιμή:

€7,620

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

286

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

76 x 63

Συμπίεση

10.7: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση

Μετάδοση

Kιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,230 x 920 x 1,415

Μεταξόνιο (mm)

1,455

Γωνία κάστερ (°)

27.5

Ίχνος  (mm)

109

Ύψος σέλας  (mm)

885

Απόσταση από έδαφος  (mm)

275

Βάρος (kg)

153 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

12.8

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι Showa 43 mm / διαδρομή 260 mm

 Πίσω

Ένα αμορτισέρ Showa με μοχλικό Pro Link / διαδρομή 260 mm / ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου

   

Ελαστικά / Τροχοί

IRC Trails GP (με σαμπρέλα)

Μπροστά

80/100-21 (51P)

Πίσω

120/80-18 (62P)

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 296 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS

Πίσω

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS

   
Εξοπλισμός Οθόνη LCD / δικάναλο ABS με διακόπτη απενεργοποίησης / LED φώτα μπροστά / LED φλας / ανεμοθώρακας / προστατευτική ποδιά κινητήρα / χούφτες τιμονιού / πλαϊνό σταντ / εργαλειοθήκη
   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

27 / 8,500

Ροπή (kgm / rpm)

2.7 / 6,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 12:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda CRF1100L Africa Twin DCT (2022) Dyno Test Ride - Honda CRF 300 Rally 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon