.
Κατηγορία Honda
Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 11:05

Test - Honda CB 750 Hornet 2023 - Αποστολή στην Ισπανία

Με ιστορία που ξεκινάει το 1998, η Honda επαναφέρει το όνομα Hornet σε ένα τελείως νέο σύνολο σχεδιασμένο σε λευκό χαρτί. Ταξιδεύουμε στην Ισπανία για να γνωρίσουμε από κοντά την νέα naked της Honda.

Επιτυχής επιστροφή!

Του Thierry Sarasyn

Νούμερα και πραγματικότητα

Με ένα τελείως νέο κινητήρα, νέο πλαίσιο και εντελώς διαφορετικό concept α' ότι ξέραμε μέχρι τώρα, η Honda μας συστήνει το νέο Hornet, στα 750 κυβικά εκατοστά.

Ακόμη και από τα χαρτιά, τα πρώτα επίσημα στοιχεία, το νέο CB750 Hornet δείχνει ωραίο. Αποδίδει 92 ίππους από έναν τελείως νέο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα χωρητικότητας 755cc, με 7,5 κιλά ροπής, και 190 κιλά. Και επιπρόσθετα, με την τιμή του να ανακοινώνεται στα 7.799 ευρώ (τιμή Βελγίου), είναι σίγουρα νούμερα που ταιριάζουν άριστα μεταξύ τους, γι' αυτό που είναι η μοτοσυκλέτα, και το πόσο κοστίζει.

Detail-4-web.jpgΠάντα βέβαια, τα νούμερα προμηνύουν καλά αποτελέσματα, αλλά ωστόσο υπάρχει συχνά μια τεράστια διαφορά μεταξύ αυτού που ανακοινώνεται στα χαρτιά και αυτού που πραγματικά αισθάνεται ο αναβάτης κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Γι' αυτό ταξιδέψαμε στην Ισπανία για να δούμε και από κοντά πόσο καλά θα ήταν και στην πράξη όλα αυτά που ήδη είχαμε στα χέρια μας, για να πάρουμε μια γενική ιδέα για το πώς θα χειριζόταν αυτή η μοτοσυκλέτα, και αν πρόκειται για μία naked καθημερινής χρήσης, ή ένα πιο απαιτητικό streetfighter - κάτι για το οποίο ούτως ή άλλως, το όνομα Hornet δεν ήταν γνωστό στο παρελθόν.

Για να πάμε κατευθείαν στο θέμα:  Ο νέος κινητήρας του Hornet είναι κάτι περισσότερο από την καρδιά του, είναι και η ψυχή του. Για πρώτη φορά δικύλινδρος εν σειρά, που αντικαθιστά τους τετρακύλινδρους του παρελθόντος στην οικογένεια, και με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μόνο δύναμη, αλλά και χαρακτήρας. Χαρακτήρας που ξετυλίχθηκε στους άδειους ελικοειδείς δρόμους της ισπανικής οροσειράς Sierra Nevada, όπου αποδείχθηκε εξαιρετικό τοπίο για να αναδείξει τις δυνατότητές του.

Opener-met-ruimte-voor-titel-en-wat-tekst_2-web.jpgΔυνατό και εύκολο

Η δύναμη έρχεται μεστή από τις χαμηλές στροφές και ανεβαίνει σταθερά μέχρι την κορύφωση, σε ευθεία γραμμή. Καμία μείωση της απόδοσης στο κράτημα του γκαζιού, με την ροπή να σε οδηγεί σταθερά στις εναλλασσόμενες στροφές, με το γκάζι να αποτελεί το μαγικό κουμπί που σε οδηγεί σε μία ατελείωτη παιδική χαρά. Ο πλοηγός μας άλλωστε ήταν πολύ σταθερός στον ρυθμό του, γεγονός που μας έκανε να πηγαίνουμε σταθερά σβέλτα στις στροφές, ανακαλύπτοντας πως με το νέο CB 750 Hornet, δεν χρειαζόταν να κατεβάζω συχνά ταχύτητες στις στροφές. Η ροπή του φρόντιζε πάντα για την επιτάχυνση, και σε σχέση με άλλες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας αντίστοιχου κυβισμού, κατέβαζα μία ταχύτητα λιγότερο για να επιταχύνω σωστά. Άλλωστε και για τις ελάχιστες αλλαγές που χρειάζονταν, βοηθούσε η λειτουργία του άψογου Quickshifter που χρησιμοποιούσαν οι μοτοσυκλέτες της δοκιμής, και ανήκει στο προαιρετικό πακέτο της Honda. Το Quicksfhifter είναι αναμφίβολα ένα πακέτο που αξίζει να τοποθετήσεις στο νέο Hornet, με το προστιθέμενο κόστος των 290euro να μην  απογειώνει τελικά την συνολική τιμή της μοτοσυκλέτας πάνω από το ψυχολογικό όριο των 8.000euro. Πάντως, λειτουργεί άριστα και σε upshift, και σε downshift, οπότε το προτείνουμε.

Επιστροφή στην οδήγηση και στον εκπληκτικά γρήγορο ρυθμό που μπορούσε να αντέξει το Honda CB750 Hornet. Χάρη στον δυνατό δικύλινδρο κινητήρα, αλλά και με εκπληκτικά καλή συμπεριφορά στο δρόμο, απλώς χρειάζεται λίγος χρόνος  να συνηθίσεις ένα 750 με λάστιχο 160 πίσω, το οποίο αποδεικνύεται τελικά η σωστή επιλογή. Το Hornet είναι ένα πρότυπο ευελιξίας και με την επιλογή όχι τόσο φαρδιού πίσω ελαστικού, κινείται πανεύκολα στις στροφές.

23YM HONDA CB750 HORNETΕυχάριστο και απολαυστικό

Με το συνολικό του βάρος στα 190 κιλά πλήρες υγρών, σου δίνει την εντύπωση ότι οδηγάς μικρότερη μοτοσυκλέτα σε κυβισμό, και προσομοιάζει την ευκολία μίας naked 500cc, ειδικά όσον αφορά στην ανταπόκριση που έχει στις κινήσεις του τιμονιού. Αλλά με απόδοση 92 ίππων και 7,5 κιλών ροπής, διαθέσιμης παντού, μπορείτε εύκολα να μαντέψετε ίππους και 75 Nm και μια πανταχού παρούσα ροπή. Μπορείτε να μαντέψετε το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού, το οποίο σε οδηγεί σε μία κεφάτη βόλτα. Όχι, δεν μας έλειψε καθόλου ο τετρακύλινδρος κινητήρας των προηγούμενων εκδόσεων, και αυτό ήταν αρχικά ένα κομμάτι του φόβου μας.

Αναφορικά με τις αναρτήσεις, η τυπική ρύθμιση του 41mm up side down μπροστινού συστήματος της Showa είναι αρκετά καλή. Και αυτό είναι ένα μπόνους, επειδή το πιρούνι δεν ρυθμίζεται καθόλου. Το αμορτισέρ έκανε τη δουλειά του καλύτερα αφού αυξήσαμε ελαφρώς την προφόρτιση του ελατηρίου, με εύκολο τρόπο.

23YM HONDA CB750 HORNETΤο ελαφρώς σκληρότερο αμορτισέρ, δεν μείωσε καθόλου την άνεση, αλλά αύξησε ελαφρώς τις sport διαθέσεις του Hornet, το οποίο προσφέρει έναν καλό συμβιβασμό μεταξύ άνεσης και σπορ οδήγησης.

Σίγουρα θα μπορούσε να αποδίδει και καλύτερα σε sport οδήγηση, στην περίπτωση που διέθετε κάποιες ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, π.χ. της Ohlins, αλλά ο χαρακτήρας του μοντέλου είναι τέτοιος που κάνει σωστά την χρήση για την οποία προορίζεται, οπότε δεν βλέπουμε το λόγο. Το ίδιο θα ίσχυε ίσως και για τα φρένα της Nissin, τα οποία χωρίς να αποτελούν κορυφαία επιλογή, απέδωσαν σωστά σε κάθε ρυθμό οδήγησης, με αρκετή δύναμη και σωστή αίσθηση.

Άλλωστε, πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό ότι η Honda έφτιαξε μία μοτοσυκλέτα με άκρως ανταγωνιστική τιμή για την κατηγορία, και όχι το απόλυτο streetfighter για να ψάχνουμε τέτοιες λεπτομέρειες και εξοπλισμό.

Χρηστικότητα και ευκολία

23YM HONDA CB750 HORNETΈνας εξαιρετικός κινητήρας, σωστό πλαίσιο, με καλά περιφερειακά που δημιουργούν ένα χρηστικό και οδηγήσιμο σύνολο, και δεν χρειάζεται κανένας συμβιβασμός.

Παρεμπιπτόντως, πρέπει πάντα να είσαι λίγο προσεκτικός αν αποδίδεις καλή σχέση τιμής-ποιότητας σε μια μοτοσυκλέτα. Μερικές φορές υποδηλώνει ότι υπάρχει τσιγκουνιά στο φινίρισμα, τον εξοπλισμό ή τα υλικό που χρησιμοποιειούνται. Αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Honda CB750 Hornet 2023 προσφέρει το οποίο παρέχει επίσης ένα καλό πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων, με ρύθμιση τριών παραμέτρων σε καθένα από τα τέσσερα προγράμματα οδήγησης: Την ισχύ, το φρενάρισμα του κινητήρα και τον βαθμό ελέγχου πρόσφυσης. Στην τέταρτη λειτουργία, User, μπορείτε να ρυθμίσετε κάθε παράμετρο ξεχωριστά και επίσης να απενεργοποιήσετε το Traction Control. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους τους αρέσει να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και να σπινάρουν όποτε θέλουν. Το Hornet άλλωστε σχεδόν στο ζητάει αυτό, και όσοι θέλουν να κάνουν σούζες, θα έχουν τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσουν.

Για τους απαιτητικούς ή όσους θέλουν να προσθέσουν το δικό τους χρώμα στην νέα αυτή μοτοσυκλέτα, θα μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο σε ένα από τα τρία προαιρετικά πακέτα. Δίνεται έμφαση στην sport οδήγηση, στο στυλ ή στην τουριστική χρήση. Τρία έτοιμα πακέτα να διαλέξεις και να εξοπλίσεις την Hornet για την χρήση που επιθυμείς, μιας και πρόκειται για μία τυπική μοτοσυκλέτα που σχεδόν σε αναγκάζει να προσθέσεις μια προσωπική πινελιά. Και είμαστε σίγουροι ότι λίγα θα είναι τα Hornet που θα κυκλοφορούν τελικά στους δρόμους χωρίς προσωπικές πινελιές.

 141476_Honda_CB750_Hornet_YM23_3191_jpg-web.jpgΕπιτυχής επιστροφή

Το συμπέρασμα μετά από δύο ημέρες δοκιμών είναι ότι η Honda θα κάνει την επιστροφή της με το Hornet πολύ δυνατά. Μετά την πρώτη παρουσίαση στην Intermot -πριν από δύο και πλέον μήνες - ακούσαμε ότι υπήρχαν αμφιβολίες για την εμφάνιση του. Τώρα είναι πραγματικότητα και γεγονός πως ο κινητήρας είναι πολύ πιο εντυπωσιακός στην οδήγηση, παρά στα χαρτιά, και μεταξύ άλλων, η κιτρινόλευκη έκδοση εκτιμήθηκε σχεδόν από όλους τους δημοσιογράφους. Δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο προβολέας θα μπορούσε να ήταν περισσότερο εμπνευσμένος από αυτόν του αρχικού Hornet παρά από αυτόν ενός CB500. Αυτό είναι το μόνο σημείο κριτικής. Η αισθητική του, και ίσως η χλιαρή σχεδίαση. Κατά τα άλλα, το Hornet κάνει ό,τι μπορείς να του ζητήσεις και μάλιστα προσφέρει κάτι επιπλέον.

Έναν ενθουσιώδης κινητήρας, που σε κάνει να θες να οδηγείς ακόμη και αν ο καιρός είναι κακός, ή αν η διάθεσή σας είναι εξίσου κακή όπως το βαρόμετρο με τις καταιγίδες. Ακόμα κι αν το Hornet δεν σας αρέσει οπτικά, αρκεί να ανοίξετε το γκάζι για να σας κάνει να χαμογελάσετε όταν επιταχύνετε.

Το Honda CB750 Hornet κάνει όλα αυτά και πολλά άλλα, σαν μία κλασική Honda, αλλά με τρομερή ροπή και ευκολία στην οδήγηση. Μπορεί να μην είναι η μοτοσυκλέτα με τον υψηλότερο παράγοντα διασκέδασης στην αγορά, αλλά είναι αναμφισβήτητα η πιο διασκεδαστική μοτοσυκλέτα σε ολόκληρη τη γκάμα της Honda.

Ο νέος κινητήρας προσθέτει άλογα στην οικογένεια και επαναφέρει με το Hornet την παιχνιδιάρικη διάθεση στην Big H. Και επειδή ο νέος δικύλινδρος δεν περιορίζεται σε αυτό το μοντέλο, ανυπομονούμε να βρεθούμε στη σέλα του Transalp!

139150_Honda_CB750_Hornet_YM23_002_JPG-web.jpgΤεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CB 750 Hornet
Αντιπρόσωπος ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ Α.Ε
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση  
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, 4Β/Κ, OHC, στρόφαλος 270°, Uni-Cam
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 87 x 63,5
Κυβισμός (cc) 755
Σχέση συμπίεσης (:1) 0:00
Τροφοδοσία Ψεκασμός της Bosch PGM Fi
Ανάφλεξη Ψηφιακή
Εκκίνηση μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος ολίσθησης/υποβοήθησης - Assist/Slipper
Τελική Σχέση μετάδοσης Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου διαμάντι
Μήκος  (mm) 2090
Πλάτος  (mm) 780
Ύψος (mm) 1085
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 140
Ύψος σέλας (mm) 795
Μεταξόνιο (mm) 1420
Ίχνος (mm) 99
Γωνία κάστερ (°) 25
Ρεζερβουάρ (lt) 15,2
Βάρος (kg) 190
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa SFF-BPTMTM 41mm, διαδρομή 130mm, καμία ρύθμιση
Πίσω Αμορτισέρ Showa monoshock με μοχλισμό Pro-Link, διαδρομή εμβόλου 50mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Τροχοί / ελαστικά Χυτοί αλουμινένιοι
Μπροστά 120/70-17"
Πίσω 160/60-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 296mm, με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες 4 εμβόλων της Nissin και δικάναλο ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm,  με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin δικάναλο ABS
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 91,8 / 9.500
Ροπή εργοστασίου Nm / σ.α.λ.) 7,5 / 7.250
   
Κατανάλωση καυσίμου  
  23km/l - 4.35l/100km
Εξοπλισμός  
  Οθόνη TFT, προβολέας LED, συνδεσιμότητα HSVC, USB Type C, Auto Winker Cancel, σύστημα προστασίας HISS, ESS, 4 riding modes
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 13:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Honda CB 500F 2022 Test - Honda CB750 Hornet (2023) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon