.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 15:13

TEST - Yamaha MT-07 2021 - Η χαρά της ζωής!

Μπορεί το 2021 η Yamaha να βελτίωσε εκ βάθρων το MT-09, όμως την ίδια χρονιά στο ΜΤ-07 επέλεξε να κινηθεί σε χαμηλότερους τόνους, προικίζοντας την γυμνή δικύλινδρη μοτοσυκλέτα της με νέα εμφάνιση, και με ένα γενικότερο Euro 5 φρεσκάρισμα. Κάπως έτσι, η μοτοσυκλέτα που αντικατοπτρίζει ιδανικά την χαρά της ζωής φόρεσε νέα ρούχα, και εκσυγχρονίστηκε για να συνεχίσει να γοητεύει τους πάντες, όπως μόνο αυτή γνωρίζει.

Με περισσότερες από 125.000 πωλήσεις MT-07 από το ντεμπούτο της μοτοσυκλέτας, η Yamaha γνωρίζει καλά πως έχει στο χέρι της… την κότα με τα χρυσά αυγά. Μια μοτοσυκλέτα εύκολη για όλους και για όλες, οικονομική σε αγορά και χρήση, αλλά και παράλληλα συναρπαστική στην οδήγηση. Δύσκολα λοιπόν θα απομακρυνθεί πολύ από την αρχική συνταγή της, και δεν την ψέγουμε για αυτό.

Οι αλλαγές για το 2021

Yamaha MT07 2021 Bikeitgr test 00023

Για το 2021, το MT-07 κερδίζει έναν Euro 5 κινητήρα, δυνατότερα φρένα, νέο LED προβολέα στα πρότυπα εκείνου από το MT-09 του 2021, LED φλας, και νέα LCD οθόνη οργάνων.

Νέο όμως είναι και το τιμόνι μεταβλητής διατομής, νέο το ρεζερβουάρ, νέα και η σέλα. Και ως ελαστικά πρώτης τοποθέτησης το MT-07 φορά πλέον τα Michelin Road 5, για ακόμα καλύτερο κράτημα. Τέλος, νέα είναι και τα χρώματα.

Σημειώστε πως μπορεί ο νέος προβολέας να ξένισε αρκετούς παρατηρητές στην εφαρμογή του στο ΜΤ-09, όμως η εκδοχή του για το ΜΤ-07 είναι αρκετά πιο καλαίσθητη και εύπεπτη με την πρώτη ματιά. Διαθέτει LED λάμπες, ενώ μαζί με τα DRL φώτα δίνει στη μάσκα ένα σχήμα που θυμίζει το γράμμα “Υ”, το σήμα που συμβολίζει τη νέα γενιά της οικογένειας ΜΤ.

Ο Euro 5 δικύλινδρος κινητήρας των 690 κ.εκ. διαθέτει βελτιωμένο design στην εισαγωγή αέρα, ενώ βελτιωμένες είναι και οι ρυθμίσεις του ψεκασμού. Νέα είναι η 2 σε 1 εξάτμιση, νέα και η ECU.

Οι παραπάνω αλλαγές δίνουν πιο γραμμική απόκριση κινητήρα, ενώ παράλληλα διατηρούν τις χαρακτηριστικές επιδόσεις για τις οποίες έχει γίνει γνωστό το ΜΤ-07.

Η μέγιστη απόδοση φτάνει τους 72,36 Hp / 9.000 rpm και η μέγιστη ροπή τα 6,8 Kgm / 6.500 rpm. Τα νούμερα αυτά μεταφράζονται σε 1,4 Hp λιγότερο και 0,1 Kgm λιγότερα από το Euro 4 μοντέλο.

Yamaha MT07 2021 Bikeitgr test 00003

Η Yamaha φρόντισε να ενισχύσει την πέδηση στο νέο MT-07 με ένα ζεύγος μεγαλύτερους δίσκους μπροστά στα 298 mm αντί για τα 282 mm του προηγούμενου μοντέλου.

Το νέο ρεζερβουάρ των 14 λίτρων διαθέτει προτεταμένους αεραγωγούς στα πλάγια του, για πιο μυώδες και sport look, ενώ εντυπωσιακά είναι τα πλαϊνά τμήματα που ακουμπούν τα γόνατα του αναβάτη, που θυμίζουν τα γνωστά “Stomp” αυτοκόλλητα που βάζουν πολλοί αναβάτες για χρήση πίστας, και προσφέρουν μεγάλη πρόσφυση (κράτημα) στα γόνατα του αναβάτη σε γρήγορη οδήγηση.

Πολλές ακόμα λεπτομέρειες έχουν αλλάξει ως προς το χρώμα και το φινίρισμα, όπως τα προστατευτικά καλύμματα του πιρουνιού, τα μαρσπιέ, τμήματα του κινητήρα, κλπ., ώστε να ανέβει ένα σκαλοπάτι η ποιότητα κατασκευής, με τη Yamaha να θέλει μεν να συνεχίσει στα ίδια οικονομικά πρότυπα (κάτι που καταφέρνει να πετύχει στην τελική τιμή των 7.150 ευρώ), αλλά με βελτίωση στην αντοχή στον χρόνο.

Μια νέα τεχνολογική πινελιά της Yamaha, με μια νέα ελαφριά μπαταρία και μια νέα ηλεκτρική βαλβίδα καθαρισμού αναθυμιάσεων καυσίμου χαρίζουν εύκολες εκκινήσεις ακόμα κι αν η μοτοσυκλέτα έχει ακινητοποιηθεί για καιρό.

Το τιμόνι μεταβλητής διατομής είναι νέο, όπως προείπαμε, 32 mm πιο μακρύ από το προηγούμενο για καλύτερες λαβές και μεγαλύτερο έλεγχο κατά την οδήγηση.

Η νέα ψηφιακή οθόνη οργάνων δεν είναι TFT, παραμένοντας LCD, είναι όμως πιο όμορφη, πιο ευκρινής και πιο ελαφριά από πριν.

Νέα είναι τα LED φλας, ενώ τα ελαστικά Michelin Road 5 έρχονται σε διαστάσεις 120/70-17 και 180/55-17, προσφέροντας άριστο κράτημα τόσο στο στεγνό όσο και στο βρεγμένο οδόστρωμα.

Το MT-07 του 2021 διατίθεται σε Storm Fluo (η μοτοσυκλέτα δοκιμής μας), Icon Blue (μπλε) και Tech Black (μαύρο), ενώ νέα είναι τα γραφικά και το φινίρισμα, νέες και οι μαύρες μανέτες, και βελτιωμένη η διαδρομή καλωδίωσης στο cockpit, για μια πιο «καθαρή» εμφάνιση.

Τέλος, η σέλα έχει ύψος 805 mm, ύψος χαμηλό, ώστε να πατούν στο έδαφος άνετα ακόμα και οι κοντύτεροι αναβάτες.

Joie de vivre

Yamaha MT07 2021 Bikeitgr test 00025

Το MT-07 αποτελεί τον εκπρόσωπο της χαράς της ζωής σε 2 τροχούς, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο διασκεδαστικές, πιο υπέροχες στην οδήγηση μοτοσυκλέτες ανεξαρτήτως κατηγορίας, τιμής και κυβικών! Αν ένας νέος αναβάτης ξεκινήσει το ταξίδι του στον κόσμο της μοτοσυκλέτας με το ΜΤ-07, ακόμα και στην κλειστή έκδοση για το Α2 δίπλωμα, είναι σίγουρο πως η άποψη που θα σχηματίσει για την οδήγηση μοτοσυκλέτας θα διαποτιστεί με ενθουσιασμό, και με ατόφια δίτροχη απόλαυση. Κι όταν το ΜΤ-07 πέσει σε χέρια έμπειρου αναβάτη, εκείνος θα κυκλοφορείς 24/7 με ένα πλατύ χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, σαν άλλος Joker, και με έκφραση που έχουν οι λίγοι εκλεκτοί που έχουν βρει το νόημα της ζωής.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω στο ίδιο μοτίβο, αλλά καλό θα ήταν να αναφερθώ συγκεκριμένα και σε όσα κάνουν τη μοτοσυκλέτα να ξεχωρίζει μέσα στην πλημμύρα προτάσεων της κατηγορίας αλλά και όχι μόνο.

Yamaha MT07 2021 Bikeitgr test 00042

Στο επίκεντρο της υπέρ-επιτυχημένης συνταγής της Yamaha βρίσκεται ο πυρήνας της ευτυχίας, δηλαδή ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 70 ίππων στον τροχό, όπως τους μετρήσαμε στο νέο μοντέλο.

Πρόκειται για κινητήρα που μαζί με ιπποδύναμη παράγει παράλληλα και ευδαιμονία που οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει. Εδώ ταιριάζει γάντι και η έκφραση «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο». Γιατί δεν είναι δύσκολο να έχεις 100 βαρετούς ίππους, με απόκριση σε ορισμένες μόνο στροφές, με τρύπες και σκαμπανεβάσματα, και να μην ξέρεις από πού να φύγεις.

Αν όμως έχεις δυνατή απόκριση από χαμηλά, γεμάτες μεσαίες, υποδειγματική καμπύλη – πλαγιά βουνού, και ελαφρύ ξέσπασμα ψηλά, δεν μπορείς να μην απολαύσεις την κάθε διαδρομή, την κάθε έξοδο από στροφή, το κάθε άνοιγμα του γκαζιού.

Yamaha MT07 2021 Bikeitgr test 00034

Έτσι ακριβώς συμβαίνει με τον κινητήρα του ΜΤ-07. ΑΥΤΟΣ είναι που δίνει τον ρυθμό, ΑΥΤΟΣ δίνει και τον τελικό χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας.

Και με τη βοήθεια του μπορείς εύκολα να ξεχάσεις τις όποιες αδυναμίες του συνόλου, που εστιάζονται κυρίως στις υπέρ του δέοντος μαλακές αναρτήσεις, που συντροφεύουν από γεννησιμιού του το MT-07. Ναι, στο παρελθόν έγινε μια προσπάθεια για πιο σφιχτές αποσβέσεις, δίχως όμως πραγματικά να το εννοεί η Yamaha, και δίχως να αλλάξει κάτι δραματικά. Έτσι, και το 2021 τα όρια στην γρήγορη οδήγηση θα έρθουν από τις αναρτήσεις, που κάποια στιγμή θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να ευχαριστηθείς sport καταστάσεις με το MT-07, όμως τα όρια του συνόλου πλαισίου-αναρτήσεων θα εμφανιστούν πιο νωρίς από ότι στον ανταγωνισμό.

Ναι λοιπόν, το ΜΤ-07 δεν προσφέρεται για χρόνους στην πίστα, αλλά δεν είναι αυτές οι προθέσεις της εταιρείας.

Η πρόθεση της Yamaha είναι να προσφέρει ένα «τα κάνω όλα και συμφέρω» σύνολο με συμβατικές λύσεις που εξυψώνονται πολύ πάνω από το σύνολο των μερών τους.

Συμβατικό πιρούνι λοιπόν και όχι ανάποδο, αναρτήσεις δίχως ρυθμίσεις, συμβατικές και όχι ακτινικές δαγκάνες στα φρένα, παντελής έλλειψη ηλεκτρονικών βοηθημάτων και Riding Modes, LCD και όχι TFT οθόνη, απουσία μοχλικού στο πίσω αμορτισέρ, και πάει λέγοντας.

Κι όμως οι παραπάνω λύσεις δουλεύουν και δουλεύουν καλά, σε μια μοναδική συνεργασία που εκπλήσσει ευχάριστα.

Yamaha MT07 2021 Bikeitgr test 00004

Φυσικά πάνω από όλα, το ΜΤ-07 αριστεύει στον κινητήρα, ενώ προσφέρεται για ονειρεμένη καθημερινή συμβίωση, πραγματική ανάταση ψυχής, με τη φιλικότητα και την ευελιξία του συνόλου, την όρεξη που δείχνει για ανύψωση του μπροστινού τροχού (με το γκάζι μόνο σε 1η, 2α και με συμπλέκτη άνετα με 3η), και με τα βελτιωμένα φρένα που έχει για τη νέα χρονιά. Βελτιωμένα χάρη στους μεγαλύτερους δίσκους, όμως μην περιμένετε δραματική αλλαγή, καθώς σε πολύ γρήγορη οδήγηση και πάλι θα θέλαμε μεγαλύτερη δύναμη.

Το κιβώτιο ήταν σχετικά σφιχτό, όμως πρέπει να πούμε πως η μοτοσυκλέτα δοκιμής μας δεν είχε ακόμα στρωθεί, κι έτσι αναμένουμε να μαλακώσει στη συνέχεια. Πάντως οι αλλαγές ήταν θετικές, δίχως ψεύτικες νεκρές και περιττούς τζόγους, ενώ η μανέτα του συμπλέκτη δεν είναι ούτε δύσκολη στο τράβηγμα, ούτε όμως από τις πιο μαλακές.

Μέσα στην πόλη θα κινηθείτε ταχύτητα και με χαμόγελο, η όρθια θέση οδήγησης είναι ότι πρέπει για να μην πιαστείτε ούτε και μετά από πολλή ώρα, το φαρδύτερο τιμόνι από πριν προσφέρει καλύτερο έλεγχο, ενώ το κόψιμο του θα σας βοηθήσει να ελιχθείτε και στο πιο στριμωγμένο μποτιλιάρισμα, το μικρό βάρος των 184 κιλών με τη χαμηλή σέλα των 805 mm θα κάνουν τις μανούβρες παιχνιδάκι, ενώ στο φανάρι αναβάτης με ύψος 1.70 θα πατά κάτω με άνεση όλο το πέλμα του ενός ποδιού.

Yamaha MT07 2021 Bikeitgr test 00007

Η σέλα του αναβάτη έχει σωστό αφρώδες και καλό σχεδιασμό, ενώ του συνεπιβάτη είναι ελαφρώς πιο σπορ από ότι θα τη θέλαμε για μια μοτοσυκλέτα γενικής χρήσης.

Η μαγεία του ΜΤ-07 ξεπηδά απλόχερα με κάθε άνοιγμα του γκαζιού, με τη μοτοσυκλέτα να τινάζεται μπροστά ζωηρά, ενώ οι μαλακές αναρτήσεις «καταπίνουν» σαμάρια και λακκούβες, κρατώντας άνετους τους επιβαίνοντες, δίχως να κοπανούν χέρια και μέση.

Κι όταν βρεθείτε σε κλειστή / μέτρια ανοιχτή διαδρομή με στροφές, το ΜΤ-07 θα φροντίσει να σας διασκεδάσει με τις ικανότητες του, και με τη δυνατότητα που έχει να βγαίνει με σούζα από κάθε έξοδο στροφής με τσίμπημα στον συμπλέκτη μέχρι και με τρίτη στο κιβώτιο.

Yamaha MT07 2021 Bikeitgr test 00005

Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας είχε και μερικά aftermarket αξεσουάρ όπως οι ergal ρυθμιζόμενες μανέτες, η μικρή ζελατίνα μπροστά, και το τελικό της Akrapovic, νόμιμο για οδήγηση στον δρόμο, ή όπως λέμε «ταπωμένο». Μην βιαστείτε λοιπόν να πείτε «ναι αλλά 70 άλογα στον τροχό με την Akrapa», γιατί εδώ έχουμε μια εξαιρετικά ήσυχη και απόλυτα νόμιμη εξάτμιση, που προσφέρει πλεονέκτημα κυρίως σε βάρος και εμφάνιση.

Yamaha MT07 2021 Bikeitgr test 00016

Η LCD οθόνη οργάνων διαθέτει πλήθος πληροφορίας, όπως ενδείξεις ταχύμετρου και στροφόμετρου, ένδειξη σχέσης κιβωτίου, ένδειξη στάθμης καυσίμου, 2 μερικούς και ολικό χιλιομετρητή, ένδειξη στιγμιαίας και μέσης κατανάλωσης καυσίμου, θερμοκρασία περιβάλλοντος και ρολόι, ενώ ο αναβάτης αλλάζει ενδείξεις με τον διακόπτη Trip / Info στο αριστερό γκριπ.

H μέση κατανάλωση κατά τη διάρκεια δοκιμής μας κυμάνθηκε στα 5,6 λίτρα / 100 χιλιόμετρα, αν και πρέπει να προσθέσω πως δεν φανήκαμε ιδιαίτερα… συμπονετικοί απέναντι στη μοτοσυκλέτα, οδηγώντας κυρίως στις ψηλές στροφές.

Yamaha MT07 2021 Bikeitgr test 00015

Η κόρνα είναι καλή, οι καθρέπτες δεν θολώνουν και παρέχουν καλό οπτικό πεδίο, ενώ το MT-07 έχει παλαιάς σχεδίασης διακόπτες, σινιάλο αλλά και αλάρμ.

Σημειώστε τέλος πως η ζελατίνα μπροστά, που είναι έξτρα αξεσουάρ, μπορεί να κάνει μικρή έως μηδενική δουλειά στην προστασία του αναβάτη, γεμίζει όμως το κενό αισθητικά, και κάνει το ΜΤ να δείχνει ομορφότερο.

Φρεσκάρισμα και εκσυγχρονισμός μεν, χαρακτήρας αναλλοίωτος δε

Yamaha MT07 2021 Bikeitgr test 00044

Μπορεί το MT-07 να φέρει νέα «ρούχα» και να έχει πληθώρα αλλαγών πάνω του, όμως ευτυχώς ο απαράμιλλος χαρακτήρας του παραμένει αναλλοίωτος και για το 2021, προσφέροντας άφθαστη διασκέδαση και παραδειγματική φιλικότητα.

Η εμφάνιση είναι σαφώς πιο φουτουριστική και επιθετική από πριν, ο κινητήρας ακόμα πιο ραφιναρισμένος και πιο ήσυχος λόγω Euro 5, το ίδιο όμως ξεσηκωτικός όπως και πριν.

Μαζί με τον παράγοντα Value for Money, το ΜΤ-07 συνεχίζει να αριστεύει στο πεδίο Fun for Money, εκεί όπου κατά τη γνώμη μας δεν έχει αντίπαλο στην κατηγορία.

Αν μας ρώταγε κανείς «τι σημαίνει διασκέδαση με μοτοσυκλέτα δίχως να ξοδέψεις μια περιουσία» το σωτήριο έτος 2021, θα του δείχναμε δίχως καμία δεύτερη σκέψη το MT-07.

Μια μοτοσυκλέτα που θα μπορούσε ακόμα και να συνταγογραφείται από γιατρούς, ως το καλύτερο θεραπευτικό μέσο κατά της κατάθλιψης.

Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος Airoh, μπουφάν Macna, μποτάκια Forma, γάντια Five, από το Moto Market.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Yamaha MT07 2021 Bikeitgr test 00038

Μοντέλο Yamaha ΜΤ-07 ABS 2021
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ 
Τιμή (euro) 7.150
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος σε σειρά,  4βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 689
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 80 mm x 68,6 mm
Συμπίεση (:1) 11,5
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός Πολύδισκος 
Κιβώτιο Μηχανικό, 6 σχέσεων 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, υβριδικής σχεδίασης 
Μήκος (mm) 2.085
Πλάτος (mm) 780
Ύψος  (mm) 1.105
Μεταξόνιο (mm) 1.400
Γωνία κάστερ (°) 24 +/-50 
ίχνος (mm) 90
Ύψος σέλας (mm) 805
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)  184
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 14
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω Μονό Αμορτισέρ, Προφόρτιση Ελατηρίου, Απόσβεση Επαναφοράς 
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 298 mm / ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245 mm / ABS
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55-17
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 72,4 / 8.750 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  6,8 / 6.500 σ.α.λ.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon