.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 05 Μαϊος 2017 15:11

Test - Honda CB500F 2016

 

Σπορ εμφάνιση, ολοκληρωμένος χαρακτήρας

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης 

Νέο design απέκτησε το Honda CB500F για το 2016, γυμνώθηκε ακόμα περισσότερο με πιο διακριτικά πλαστικά, ενώ διαθέτει μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, LED φώτα, νέο τελικό εξάτμισης, επανασχεδιασμένο μηχανισμό αλλαγής ταχυτήτων, ρυθμιζόμενη μανέτα εμπρός φρένου και ρύθμιση προφόρτισης στο πιρούνι.

Οι αλλαγές για το 2016 - Επιγραμματικά

• LED φώτα εμπρός-πίσω
• Νέο design, νέα γραφικά, νέα χρώματα
• Προσθήκη ρύθμισης προφόρτισης στο πιρούνι
• Ρυθμιζόμενη μανέτα φρένου
• Βελτιωμένος μηχανισμός αλλαγής ταχυτήτων

Όμορφο & συμμαζεμένο

Πιο όμορφο, πιο sport, πιο γυμνό από ποτέ είναι το νέο Honda CB500F του 2016. Μικρότερη έγινε η μάσκα, αφήνοντας εκτεθειμένα τα όργανα, μικρότερα τα πλαϊνά πλαστικά του ψυγείου, σαφώς μικρότερα τα πλαϊνά πλαστικά της μοτοσυκλέτας, που αφήνουν να φανεί για πρώτη φορά το ατσάλινο πλαίσιο.
Νέα όμως είναι και η ουρά, πολύ πιο sport, χάνοντας τις χειρολαβές του προηγούμενου μοντέλου, και με νέα βάση πινακίδας. Νέο, πιο κοντό, πιο όμορφο και ελαφρύτερο κατά 2 κιλά είναι το τελικό της εξάτμισης, ενώ ρυθμιζόμενη είναι η μανέτα του φρένου, και το πιρούνι διαθέτει πλέον ρύθμιση προφόρτισης σε 5 θέσεις. Μικρότερα σε μέγεθος είναι τα μαρσπιέ, τόσο αναβάτη όσο και συνεπιβάτη.

Το CB500F είναι μια όμορφη γυμνή μοτοσυκλέτα με streetfighter look, ενώ επίσης όμορφοι είναι και οι χρωματισμοί της. Τα χρώματα της μοτοσυκλέτας δοκιμής μας ήταν η κλασική Racing τριχρωμία της Honda, ήτοι λευκό, μπλε και κόκκινο -με bonus μια “go faster stripe”, μια ρίγα δηλαδή που κόβει στα 2 το ρεζερβουάρ στο πάνω μέρος του, θυμίζοντας vintage racing όχημα. Σημειώστε πως το συγκεκριμένο χρώμα, άγνωστο γιατί, ΔΕΝ διατίθεται και στο Euro 4 μοντέλο του 2017! Η κατάργηση της τρικολόρ έκδοσης, πέρα από τις νέες προδιαγραφές Euro 4 είναι και η μόνη διαφορά μεταξύ 2016-2017 στο CB500F.

Οπτικά η μοτοσυκλέτα τραβάει το βλέμμα, ενώ κι ο υγρόψυκτος κινητήρας είναι πολύ... συμμαζεμένος, χωρίς καλώδια, ντίζες και λοιπά πράγματα που χαρακτηρίζουν κάποιες γυμνές μοτοσυκλέτες που μοιράζονται τα μηχανικά τους μέρη με άλλο “ντυμένο” μοντέλο. Η μάσκα επιθετική, το τιμόνι διαθέτει καβαλέτα που το τοποθετούν ψηλά, δίνοντας όρθια θέση οδήγησης στον αναβάτη, με καλούς μοχλούς και αντίστοιχα καλό έλεγχο. Καλή η εφαρμογή σε πλαστικά και μεταλλικά μέρη, ωραία η τάπα-κάλυμμα στον λαιμό, όμως αν θέλει κάποιος να την κλέψει την αφαιρεί ξεβιδώνοντας την με το χέρι στο πι και φι. Ευπρόσδεκτο φυσικά το σύστημα immobiliser HISS της Honda που ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό.

Άνετο για αναβάτη, όχι τόσο για συνεπιβάτη

Ενώ τώρα αναβάτης με ύψος 1.70 έχει χαλαρές γωνίες σε χέρια και κορμό, σκύβοντας ελαφρώς για να πιάσει το τιμόνι, τα γόνατα διπλώνουν ελαφρώς περισσότερο από το ιδανικό για ψηλά αναστήματα. Εγώ πάντως δεν είχα πρόβλημα, ενώ δεν πιάστηκα ακόμα και διανύοντας σερί 300 χιλιόμετρα (επί 2).

Το CB500F έχει κάποια πλαστικά (πάνω από τον προβολέα, στα προστατευτικά στα πόδια, και κάτω από τη σέλα, εκατέρωθεν της μτοσυκλέτας, κάτω από το πίσω φανάρι, προστατευτικό αλυσίδας) με carbon look, που τονίζουν την sport γραμμή της μοτοσυκλέτας. Η ουρά είναι αιχμηρή, ενώ sport είναι η σέλα του συνεπιβάτη, και ενώ σε εμφάνιση σε πείθει για τις αγριεμένες προθέσεις του CB500F, δυστυχώς μεταφράζεται σε λιγότερο άνετη διαβίωση για το 2ο άτομο, διαβίωση που γίνεται ακόμα δυσκολότερη σε μεγάλες αποστάσεις. Τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τα ψηλά τοποθετημένα μαρσπιέ και η απουσία χειρολαβών -υπάρχει μόνο ένα... λουρί στη σέλα για να πιαστεί ο συνεπιβάτης, το οποίο μάλιστα δεν εφαρμόζει καλά, και δεν βολεύει. Sport σε εμφάνιση λοιπόν ναι το design, μειώνοντας όμως έτσι τη χρηστικότητα όσον αφορά στη μεταφορά συνεπιβάτη.

Δυσδιάκριτα όργανα, εργονομικοί διακόπτες

Οι ενδείξεις των οργάνων δυστυχώς είναι δυσδιάκριτες, καθώς μιλάμε για μια μικρή ψηφιακή οθόνη τοποθετημένη σε λάθος κλίση, ενώ κι οι ενδείξεις είναι αντίστοιχα μικρές, και τα πράγματα χειροτερεύουν με το ατυχές σκούρο μπλε φως με το οποίο φωτίζεται το καντράν, με αποτέλεσμα οι ενδείξεις να μην φαίνεται καθόλου, ειδικά σε σκοτάδι, νύχτα ή τούνελ. Στο φως της ημέρας πάντως οι ενδείξεις είναι περισσότερο ευδιάκριτες.

Ο όγκος της πληροφορίας των οργάνων δεν είναι μεγάλος, αυτά έχουν τα βασικά, δηλαδή ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός χιλιομετρητής, 2 μερικοί χιλιομετρητές, μέση και στιγμιαία κατανάλωση, ρολόι και τις απαραίτητες λυχνίες. Σημειώστε πως οι ενδείξεις των οργάνων αλλάζουν από τα κουμπιά στα όργανα, και όχι από το τιμόνι.

Οι διακόπτες είναι οι γνωστοί σύγχρονοι διακόπτες της Honda, εργονομικοί, όμορφοι και μεγάλοι, ενώ θέλουν λίγη συνήθεια αρχικά για την επίσης γνωστή "ανάποδη" διάταξη κόρνας-φλας. Το CB500F διαθέτει και αλάρμ, ενώ ο ήχος της κόρνας είναι αστείος. Οι καθρέπτες προσφέρουν ικανοποιητικό οπτικό πεδίο, δείχνουν και λίγο τους αγκώνες λόγω κοντού στελέχους, ενώ δεν θολώνουν πουθενά.

Οικονομικά περιφερειακά

Όσον αφορά σε πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα, το CB500F κινείται σε πλήρως συμβατικό επίπεδο, ώστε να κρατηθεί το κόστος χαμηλά. Ατσάλινο πλαίσιο δυο δοκών, συμβατικό πιρούνι, συμβατική τοποθέτηση στις μπροστινές δαγκάνες των φρένων, ένας δίσκος εμπρός κι ένας πίσω (αμφότεροι σε στιλ "μαργαρίτα") 

Τα ελαστικά της Dunlop είναι ιδιαίτερα σκληρά για τις ελληνικές συνθήκες, και καλό θα ήταν να αλλαχθούν, αν ο αναβάτης δίνει έμφαση σε κράτημα και μέγιστη ασφάλεια, παρά στην μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Σε καλή άσφαλτο κρατάνε καλά, σε μέτρια και κακή όμως... όχι, ενώ δεν εμπνέουν και εμπιστοσύνη, γλιστρώντας εύκολα αν αρχίσεις να πιέζεις.

Κινητήρας & κιβώτιο για φίλημα

Δίχως αλλαγές παραμένει ο δικύλινδρος κινητήρας των 471 κυβικών εκατοστών με τους 47 ίππους, ίδιο παραμένει και το πλαίσιο, όμως νέο και μεγαλύτερης χωρητικότητας είναι το ρεζερβουάρ των 16,7 λίτρων που διαθέτει και μεντεσέ στην τάπα του. Νέο είναι και το κλειδί, όπως και στα μοντέλα της σειράς NC, νέο και το καλάθι του συμπλέκτη για πιο γλυκές αλλαγές.

Το κιβώτιο είναι ακριβές (μηδενικές "νεκρές" ανάμεσα σε ταχύτητες σε περίπου 700 χιλιόμετρα δοκιμής), και ο συμπλέκτης μαλακός και ξεκούραστος.

Ο ήχος του κινητήρα είναι χαμηλής στάθμης και δεν θα ενοχλήσει στο ζέσταμα σε αστικό περιβάλλον, ούτε όμως και εν κινήσει, αρκεί να μην τον δουλεύετε στις ψηλές, όπου η στάθμη δυναμώνει.

Η συμβίωση με το CB500F – Ευχάριστη έκπληξη!

Στη συμβίωση με το CB500F μάλλον εξεπλάγην ευχάριστα, καθώς τόσο σε αστική χρήση (χαμηλό βάρος, μεγάλο κόψιμο τιμονιού και μεγάλη ευελιξία) όσο και στο ταξίδι (ικανοποιητικό γκάζι, σταθερότητα, αίσθηση ασφάλειας) η μοτοσυκλέτα προσφέρει ηρεμία πνεύματος, εκπληρώνοντας άριστα τον ρόλο της, δίχως ο αναβάτης να ενοχλείται από το παραμικρό.

Μόλις ξεπεράσεις την οπτική μπλόφα (δείχνει πιο Sport από όσο είναι) στη συνέχεια ανακαλύπτεις πως ναι μεν εδώ δεν έχουμε ένα Streetfighter που σκοτώνει, όμως το CB500F είναι ευχάριστο, διασκεδαστικό και χρηστικό, με πολύ καλή ποιότητα κύλισης.

Οι μαλακές αναρτήσεις συνεισφέρουν στην άνετη διαβίωση του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνουν να μην παρουσιάζουν φαινόμενα... πλεύσης όταν ανεβάσεις ρυθμό. Την ίδια στιγμή καταλαβαίνεις πως πρόκειται για οικονομικές λύσεις, τόσο όταν περνάς πάνω από σαμάρια και λακκούβες, όσο και όταν αποφασίζεις να αρχίσεις την πίεση. Ο στόχος της Honda όμως ήταν να παρουσιάσει μια σχετικά οικονομική λύση, κι έτσι δεν μπορεί κανείς να περιμένει κορυφαία απόδοση από τα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας - την δουλειά τους πάντως την κάνουν.

Ο κινητήρας είναι ηλεκτρικός σε απόδοση, με άριστο ψεκασμό, ενώ έχει πιο πολύ τσαγανό από όσο νομίζεις αρχικά, τα φρένα λειτουργούν άψογα, το ABS -που δεν απενεργοποιείται- κάνει τη δουλειά του σε καταστάσεις πανικού, και στο τέλος της ημέρας αισθάνεσαι απόλυτα ικανοποιημένος με την επιλογή σου.

Η τελική του CB500F βρίσκεται κοντά στα 170χλμ/ώρα, ενώ σε κατωφέρεια είδα μέχρι και 173χλμ/ώρα δίχως να βρω κόφτη. 

Εξαιρετική είναι η κατανάλωση του δικύλινδρου CB500F, καθώς στην πόλη είδα 4 - 4,2 lt/100km ενώ στο ταξίδι η κατανάλωση έπεσε στα… 3,8lt/100! 

Αντίστοιχα θετική άποψη σχημάτισα και για τη σταθερότητα της μοτοσυκλέτας, η οποία είναι υποδειγματική ακόμα και σε καμπές κοντά στην τελική της.

Μπορεί οι αναρτήσεις να είναι όπως είπαμε μαλακές, αλλά μέχρι και την τελική η μοτοσυκλέτα είναι απολύτως ελεγχόμενη, δίχως κανένα κούνημα. Στα πολύ μεγάλα σαμάρια τις νιώθεις να γονατίζουν, αλλά ο έλεγχος παραμένει.

Τελειώνουμε με τις… καγκουριές, το CB500F δεν έχει φτιαχτεί για τέτοιου τύπου ατασθαλίες, και δεν επικροτεί τη σούζα -με 1η και συμπλέκτη δύσκολα. Παράλληλα, ο αναβάτης δεν μπορεί να παίξει ούτε με πλαγιολισθήσεις, ούτε και με endo -το ABS δεν απενεργοποιείται. Οι παραπάνω «αταξίες» όμως δεν ήταν ποτέ στο μυαλό των σχεδιαστών της μοτοσυκλέτας, ενώ το προφίλ της Honda δίνει πρωτίστως σημασία στην ασφάλεια, την ευχρηστία, και την ευκολία συμβίωσης.

Όμορφο, ευχάριστο, εύχρηστο & οικονομικό

Το CB500F του 2016 -το 2017 όπως είπαμε στην αρχή του άρθρου το μόνο που αλλάζει είναι η Euro 4 πιστοποίηση- είναι μια μοτοσυκλέτα όμορφη, ευχάριστη και εύχρηστη. Όμορφη να την κοιτάς, ευχάριστη σε οδήγηση σε όλες τις συνθήκες, αλλά και εύχρηστη, απροβλημάτιστη και οικονομική -υψηλή αξία για την εποχή μας, αλλά και για κάθε εποχή.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κινητήρας 4T, 2K, Y/Ψ, 8β
Κυβισμός (κ.εκ.) 471
Διάμετρος x Διαδρομή (χλστ.) 67x66,8
Συμπίεση (:1) 10,7
Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) 47/8.500
Ροπή (kgm/σ.α.λ.) 4,4/7.000
Τροφοδοσία Ηλ. Ψεκασμός
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (λίτρα) 16,7
Κατανάλωση (λίτρα/100χλμ.) 4,3
Βάρος, πλήρες (kg) 190
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 186
Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό τύπου διαμάντι
Αναρτήσεις Ε Συμβατικό, 41 χλστ., ΠΕ 
Διαδρομή (χλστ.) 125
Αναρτήσεις Π Αμορτισέρ, ΠΕ
Διαδρομή 63
Φρένα Ε (χλστ.) Δ /320, 2Ε, ABS 
Φρένα Π (χλστ.) Δ /240, 1Ε ABS
Τροχοί-Ελαστικά
Ελαστικό Ε 120/70-17"
Ελαστικό Π 160/60-17"
Διαστάσεις
Μήκος (χλστ.) 2080
Πλάτος (χλστ.) 790
Μεταξόνιο (χλστ.) 1410
Ύψος σέλας (χλστ.) 785

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Μαϊος 2017 15:15

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda CB650F 2016 TEST – Honda CB1100RS / EX »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon