.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 17:19

TEST – Honda CB1100RS / EX

 

"Nεο - classic" ή "Ρετρο - Sport";

 

Tου: Thierry Sarasyn

Φωτογραφίες: Thierry Sarasyn  

Έχει πέσει δουλίτσα τον τελευταίο χρόνο εκεί στη Honda. Μετά το λανσάρισμα του πρωτοποριακού (και αρκετά τολμηρού) X-ADV, όπως επίσης και της ναυαρχίδας της εταιρείας, του νέου Fireblade, σειρά έχουν τώρα τα  νέα CB1100 EX και CB1100RS. Μιλάμε δηλαδή για κάτι παραπάνω από απλές αλλαγές στη γκάμα, μιλάμε για ριζική ανανέωση. Η Honda επιδιώκει να επαναφέρει κάτι από την παλιά της ιστορία, σε ένα όμορφο και αρκετά βελτιωμένο πακέτο.

Επιλεκτικές διαφορές

Το CB1100 μετράει ήδη τέσσερα χρόνια ζωής, από το 2013 που πρωτολανσαρίστηκε. Η πρώτη απόπειρα  δεν ήταν και πολύ… συνεπής στο ρετρό.  Χυτές ζάντες, μοντέρνο λογότυπο στο ντεπόζιτο, εξάτμιση στο πλάι της μοτοσυκλέτας. Η Honda απ' ό,τι φαίνεται βιαζόταν να παρακάμψει το ένδοξο παρελθόν των CB.

Ένα χρόνο μετά, το CB αποκτά ακτινωτούς τροχούς, τέσσερις σε δύο εξατμίσεις και νέο σχεδιασμό στο ντεπόζιτο. Για να φτάσουμε στο 2017 όπου η Honda προχωρά ακόμη πιο πέρα, κι ευτυχώς προς τη σωστή κατεύθυνση: Με δύο διαφορετικές εκδόσεις, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επιλέξει την μοτοσυκλέτα εκείνη που έρχεται πιο κοντά στο δικό του στυλ.

Η έκδοση RS είναι η πιο σπορ, με έμφαση στο vintage στυλ και πιο “άγρια” εικόνα. Διαθέτει χυτούς τροχούς 17 ιντσών, μεγαλύτερα δισκόφρενα 310 χλστ. , πιρούνι μεγαλύτερης διαμέτρου 43 χλστ. της Showa , διπλά αμορτισέρ με δοχείο αζώτου επίσης από την  Showa , χαμηλότερο τιμόνι, και διάφορες αισθητικές αλλαγές, παραπέμπει δηλαδή στα cafe racers του '70   

Η έκδοση ΕΧ από την άλλη μεριά αποτείνει  ξεκάθαρα φόρο τιμής στην οικογένεια των CB, με πιο κλασική εμφάνιση (δείτε τους ακτινωτούς τροχούς) ενώ ξεχωρίζει για το 41 χλστ. SDBV πιρούνι της Showa.

Το δίλημμα

Τα δύο μοντέλα όμως μοιράζονται την ίδια καρδιά: 1.140 κυβικά εκατοστά σε τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με 90 ίππους και 9,3 kg-m ροπής,  πολύ καλά διανεμημένα. Το γεγονός ότι η έκδοση RS είναι η πιο σπορ εκ των δύο οφείλεται στο χαμηλότερο και φαρδύτερο τιμόνι της. Η εν λόγω έκδοση είναι κι αυτή που δέχτηκε τις περισσότερες αλλαγές, μιας και η ΕΧ προσομοιάζει αρκετά στην έκδοση του 2014.

Έτσι επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην RS κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας. Και τα δύο μοντέλα όμως έλαβαν βελτιώσεις, για ακόμη πιο ομαλή απόδοση του κινητήρα, αν και από αυτή την άποψη ούτε οι προηγούμενες εκδόσεις είχαν κάποιο πρόβλημα.

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στις εκδόσεις RS και ΕΧ λοιπόν αφορά στο στυλ τους: Ρέτρο-σπορ η μεν, νεο-κλασσική η δε. Αυτό είναι και το βασικότερο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι μελλοντική ιδιοκτήτες τους, ποια από τις δύο να επιλέξουν.

Σπορ, αλλά όχι σπαρτιάτικη



Στην έκδοση RS η Honda έβαλε αρκετή σκέψη. Σαφέστατα πιο σπορ στη νοοτροπία της, στην καρδιά της όμως ξεκάθαρα μια CB1100, σαν την προκάτοχό της. Η οδηγική της συμπεριφορά είναι όπως θα την περίμενες, ενώ η άνεσή της ξεπερνά τις προσδοκίες σου.

Στις χαμηλές ταχύτητες ορκίζεσαι ότι οδηγάς μια απλή CB, με πολλή δύναμη διαθέσιμη από τη στιγμή που η βελόνα θα ξεπεράσει τις 2.500 στροφές. Από εκεί και πέρα γίνεται εξαιρετικά γραμμική. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι μαλακό σαν βούτυρο, αλλά εξαιρετικά ακριβές. Κι αυτή η έκτη ταχύτητα μπορεί άνετα να θεωρηθεί overdrive.

Το RS θέλεις πιο πολύ να το οδηγήσεις με χαμηλότερη ταχύτητα σε επαρχιακούς δρόμους, και πολύ γρήγορα θα καταλάβεις ότι “σπορ” δεν σημαίνει απαραίτητα “αγριεμένο”. Aπλώς έχει αυτό το καθαρόαιμο στυλ των CB, αυτό ακριβώς που θα περίμενες από μια τέτοια μοτοσυκλέτα.

 Το ίδιο ισχύει και για τα φρένα, δυνατά και προοδευτικά, που δεν σε πετάνε έξω από τη μοτοσυκλέτα με το παραμικρό άγγιγμα της μανέτας.

Οι αναρτήσεις της Showa είναι σεταρισμένες δίνοντας βάρος στην νορμάλ χρήση, όμως οι πιο σπορ αναβάτες θα θελήσουν να κάνουν μικρές ή και μεγαλύτερες αλλαγές σύμφωνα με τα γούστα τους.

Η όλη εικόνα του CB1100 RS είναι εκείνης ενός φιλικού γίγαντα. Ενδιαφέροντα αλλά όχι και επικίνδυνου. Η επιτάχυνση του είναι ομαλή , είναι σταθερό και με ωραίο ήχο.  Οι σπορ δυνατότητες είναι μεγάλες, αλλά όχι σε σημείο που θα κάνει τους ιδιοκτήτες  των  Fireblade να τα πουλήσουν για να αγοράσουν CB! Πολλές φορές όμως όλοι αυτοί, θα αντάλλασσαν τις sport μοτοσυκλέτες τους για ένα CB, όταν οι δρόμοι δεν πλησιάζουν το τέλειο ή όταν η διάθεση τους είναι πιο βολταδόρικη.

ΕΧ: Η κλασική

Η έκδοση ΕΧ του νέου CB1100 σου παρέχει όλα αυτά που θα ήθελες από την πιο κλασική εκδοχή του CB. Σου παρέχει τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο κλασικούς χρωματισμούς, το κόκκινο και το κίτρινο, εγείροντας μνήμες από τα CB750s και 400 περασμένων εποχών. Η Honda μάλιστα, και όχι τυχαία, επέλεξε να προσθέσει λεπτομέρειες για ακόμη πιο αυθεντικό feeling.

Η αίσθηση πάνω στο ΕΧ είναι πιο χαλαρή συγκριτικά με το RS, οι αναρτήσεις είναι κατά τι πιο μαλακές από του RS, έτσι η οδήγηση είναι πιο χαλαρή, ενώ οι 18 ιντσών τροχοί συμπληρώνουν την αίσθηση ενός κλασικού CB. Κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι μειονέκτημα!

Επιλέγοντας με την καρδιά

Η επιλογή ανάμεσα στις δύο εκδόσεις δεν θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά με γνώμονα τις ελλάσσονες διαφοροποιήσεις στην οδήγηση, αλλά – όπως συμβαίνει πάντα – και με γνώμονα τις προσωπικές προτιμήσεις σε ό,τι αφορά στην εξωτερική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας. Η Honda δηλώνει ότι επέλεξε τις λεπτομέρειες εκείνες που ταιριάζουν τόσο στην ιστορία της μάρκας όσο και στην κληρονομιά ολόκληρης της οικογένειας των CB. Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι και οι δύο μοτοσυκλέτες έχουν άριστη οδηγική συμπεριφορά, διαφορετικό χαρακτήρα η κάθε μία αλλά κοινή καρδιά.

Μπράβο, Honda!

Φωτογραφίες Στατικές

Φωτογραφιίες Κίνησης

Tεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας 
4Τ, τετρακύλινδρος σε σειρά, αερόψυκτος 
Χωρητικότητα: 1.140 κ.εκ.
Ισχύς : 90 ίπποι / 7.500 σ.α.λ.  
Ροπή: 93. Kg-m / 5.500  σ.α.λ. 
Κιβώτιο 6 ταχυτήτων  
Μετάδοση: Αλυσίδα  

Πλαίσιο 
Πλαίσιο: Ατσάλινο σωληνωτό  
Πιρούνι : 41 χλστ.(EX) / 43 χλστ. (RS)  
Αμορτισέρ : Διπλά Showa  (Showa με δοχείο αζώτου στο RS) 
Φρένα: 2Δ 310χλστ., τετραπίστονη δαγκάνα (RS), 2Δ 296 χλστ, (EX) 
Φρένα πίσω:  Δ 240mm χλστ. 

Διαστάσεις
Mεταξόνιο: 1.455 χλστ. 
Ύψος σέλας: 795 χλστ. 
Bάρος: 252 κιλά (RS) / 255 κιλά (EX) 
Ρεζερβουάρ: 16.8 λίτρα

 

 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 17:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda CB500F 2016 ΤΕΣΤ: Honda CB125R 2018 - Αποστολή στη Λισαβόνα »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon