.
Κατηγορία Ducati
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 14:39

Test - Ducati Streetfighter 848

 

Streetfighter με DNA!

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Λευτέρης Πίππος

Το έργο το έχουμε ξαναδεί: Μοτοσυκλέτες street στις οποίες αφαιρούνται τα fering, τοποθετούνται ψηλά τιμόνια και αλλάζει η θέση οδήγησης, με στόχο να απολαμβάνεις την μοτοσυκλέτα σου σε περισσότερες διαδρομές, ανεξαρτήτως ταχύτητας και επιπέδου πρόσφυσης. Το Streetfighter 848 όμως δεν είναι ακόμη μία naked προσαρμοσμένη, είναι μία καθαρόαιμη streetfighter που έρχεται να προσφέρει την αληθινή μεταφορά του όρου στο δρόμο.

Από τα supersport στο δρόμο


Το κοινό που έχει με τις υπόλοιπες naked είναι ότι, και αυτή προήλθε από μία street, την 848 Evo, αλλά απ’ ότι φαίνεται η Ducati δεν αρκέστηκε απλά στην απομάκρυνση των περιφερειακών και την τοποθέτηση νέου τιμονιού. Το Streetfighter διαθέτει το μπροστινό σύστημα του Monster 1100 στο οποίο δεν ρυθμίζει η προφόρτιση των ελατηρίων, αλλά και απλές δαγκάνες Brembo, και όχι τις Monoblock του 848 Evo. O κινητήρας όμως έχει μικρές διαφορές και είναι ο Testastretta 11° που χρησιμοποιείται τόσο στο Evo αλλά και στα πιο “φρέσκα” 820 Hyperstrada / Hypermotard, με απόδοση που έχει ρυθμιστεί στους 132 ίππους από τους 140 του supersport μοντέλου, και 110 των άλλων δύο. Τα διαστήματα service ωστόσο παραμένουν στα 24.000 χιλιόμετρα, νούμερο ιδιαίτερα συμπαθητικό προς την τσέπη του εκάστοτε ιδιοκτήτη.

Οι αλλαγές στο πλαίσιο του 848 Evo έχουν γίνει ώστε να πλησιάσει το Streetfigher 848, το μεγαλύτερο αδελφάκι του 1098, που δεν παράγεται πλέον. Η γωνία κάστερ παραμένει ίδια στις 24.5° ενώ το ίχνος αυξήθηκε στα 103mm. Συνδυασμένο με το ιδιαίτερα μικρό βάρος στα 169 κιλά ως μικρό αλλά και το κοντό μεταξόνιο στα 1373 χιλιοστά, το αποτέλεσμα είναι μία μαζεμένη σε διαστάσεις, μικρή και ελαφριά μοτοσυκλέτα, με θηριώδη δύναμη! Η Streetfighter 848 έχει αναβαθμισμένη σχεδίαση σε σχέση με την 1098, με επιθετικές γραμμές, σκληρές επιφάνειες και καθόλου γραφικά σε όλο του το σώμα. Το κόκκινο χρώμα σε περιφερειακά και πλαίσιο αναδυκνείται όσο ποτέ άλλοτε και η επιθετική μάσκα / προβολέας, δένει δυναμικά στο σχέδιο. Τα δύο τελικά εξαγωγής στην δεξιά πλευρά, το μονόμπρατσο ψαλίδι αλλά και η αιχμηρή ουρά, απλά τονίζουν τον sport χαρακτήρα και φοβίζουν όποιον σταθεί πίσω του.

Σφιχτή και απόλυτη


Πάνω του αισθάνεσαι περίεργα. Το ίσιο τιμόνι έχει τοποθετηθεί σε νέα πλάκα στο μπροστινό σύστημα, της οποίας οι βάσεις έχουν φτιαχτεί επί τούτου, ώστε να προεκτείνουν την θέση προς τα εμπρός. Η δουλειά που έχει κάνει η Ducati είναι πολύ ποιοτική, ωστόσο το Streetfighter σε τοποθετεί αρκετά μπροστά, και τα χέρια σου στηρίζουν όλο σου το βάρος. Τα μαρσπιέ είναι στην ίδια θέση με το Evo, και το στενό ρεζερβουάρ δεν σε συγκρατεί. Νιώθεις ότι κάθεσαι σε μία στενή και ελαφριά μοτοσυκλέτα, αλλά σύντομα τα χέρια σου θα κουραστούν. Ειδικά μέσα στην πόλη, στην καθημερινή μετακίνηση, θα νιώσεις σύντομα την πίεση στις παλάμες και θα ψάχνεις ανοιχτές διαδρομές για να τα “χώσεις” και να ξεκουραστείς.

Άλλωστε, τόσο η γωνία στροφής του τιμονιού, όσο και οι σφιχτές αναρτήσεις, δυσανασχετούν με τις αργές ταχύτητες και σου δυσκολεύουν τη ζωή όσο απλά κινείσαι. Φρένα, γκάζι, αναρτήσεις, θέση οδήγησης, μαρτυρούν μία μοτοσυκλέτα που έχει ως στόχο τον αναβάτη που θα ανοίξει το γκάζι από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στην σέλα. Μόνο καλό για την κίνηση στην πόλη; Τα Pirelli Diablo Rosso Corsa τα οποία ζεσταίνονται γρήγορα και βοηθάνε στους γλιστερούς δρόμους μίας μεγαλούπολης. Καθώς προσπαθείς να σκεφτείς τι φταίει, είναι προτιμότερο να μαλακώσεις τις αποσβέσεις των αναρτήσεων ώστε να απορροφούν καλύτερα τις ανωμαλίες και τις λακκούβες των δρόμων, ώστε να κινείσαι πιο ξεκούραστα. Εκτός αν αποφασίσεις ότι θέλεις να του φερθείς όπως του αρμόζει και κρεμαστείς στο δεξί σου χέρι.

 Σκληρή καθημερινότητα


Η ροπή του δικύλινδρου κινητήρα των 132 ίππων έρχεται από τις χαμηλές στροφές. Και αυτό είναι ένας πολύ σημαντικό βοήθημα για την καθημερινή μετακίνηση, μιας και απουσιάζουν σκορτσαρίσματα που θα δυσκόλευαν περαιτέρω την βόλτα.
Καθώς ξεπερνάει τις 2.000 – 3.000 σ.α.λ., ο κινητήρας αισθάνεται καλύτερα και μαζί του παρασέρνει και όλη την μοτοσυκλέτα.
Ανεβάζοντας στροφές και χιλιόμετρα, η ακαμψία αρχίζει να εμφανίζει σημάδια… ελαστικότητας, και τότε είναι που αρχίζει το παιχνίδι. Ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, όταν πιέζεις την μοτοσυκλέτα ανοίγοντας απότομα το γκάζι, ή πλαγιολισθαίνοντας στα φρένα, η βόλτα αποκτά ενδιαφέρον.

Ξεχνάς την πίεση στα χέρια και απολαμβάνεις το ελεγχόμενο γλίστρημα που σου δίνουν τα άριστα ελαστικά. Κίνδυνος; Όχι, μιας και το πλαίσιο είναι αρκετά στιβαρό για να διαχειριστεί όποια καγκουριά θελήσεις να κάνεις στο Streetfighter. Όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, και παλεύεις με τις ονειρώξεις σου από τα ντιφταρίσματα με γκάζι στο MotoGP, διαπιστώνεις ότι με τον Testastretta 11°, το σφιχτό πλαίσιο και τις προοδευτικές αναρτήσεις, τα παιχνίδια είναι εφικτά. Αρκεί να το λέει η καρδιά σου, να έχεις τις ικανότητες να το πιέσεις, για να σου δώσει αυτό που θέλεις εκείνη τη στιγμή.
Η ροπή από τις χαμηλές στροφές σε συνδυασμό με το επίπεδο δύναμης που νιώθεις από τις μεσαίες στροφές και πάνω, σου δίνει την δυνατότητα να αξιοποιείς τον κινητήρα ανά πάσα στιγμή. Και να βασίζεσαι στον δεξιό σου καρπό ώστε να κάνεις πραγματικότητα τα θέλω σου.

 Ελεγχόμενη δύναμη


Σίγουρα η δύναμη στις ψηλές στροφές δεν είναι εφάμιλλη του 848 Evo, και δεν είναι μόνο η απουσία οκτώ ίππων στο σύνολο, αλλά η διαφορά στην απόδοση που έχει ρυθμιστεί έτσι από την Ducati. Σε ανοιχτές γρήγορες στροφές όμως δεν θα σου λείψει κάτι, εκτός αν βρίσκεσαι σε πίστα και είσαι τόσο καλός που η κορύφωση της δύναμης, θα ήταν αυτή που θα σου έφερνε καλύτερο χρόνο. Στις καθημερινές συνθήκες όμως, σε κοινούς δρόμους και ανοιχτές γρήγορες διαδρομές, η απόδοση του Streetfighter 848 θα σε βολέψει και μάλιστα, θα είναι περισσότερη απ’ ότι θα περίμενες από τον κυβισμό του. Σε ανηφορικές στριφτερές διαδρομές, σε σφιχτά κατηφορικά “S”, για παιχνίδι όλη μέρα, το Streetfighter θα αποδειχθεί το απόλυτο παιχνίδι, ειδικά γι’ αυτούς που έχουν εξαντλήσει τα όρια στο Monster ή σε κάποιο ιαπωνικής προέλευσης εφάμιλλου κυβισμού naked.

Το Streetfighter 848 διαθέτει ότι καλύτερο έχει δημιουργηθεί από την Ducati για τις μοτοσυκλέτες Superbike, με τα φρένα του να είναι ένα από τα σημαντικότερα θετικά χαρακτηριστικά, προσφέροντας όση δύναμη χρειάζεται ο αναβάτης για να ελέγξει την μοτοσυκλέτα του. Νιώθουν καλύτερα όταν ζεσταθούν, αποδίδουν πιο άμεσα όταν έχεις χιλιόμετρα, και η δύναμη τους είναι τέτοια που θα ελέγξει τα χιλιόμετρα που μαζεύει το 848. Διαθέτει το σύστημα Ducati Traction Control – DTC το οποίο ρυθμίζει σε οκτώ επίπεδα ανάλογα το.. επίπεδο οδήγησης του αναβάτη, κι έτσι, μπορείς να βάζεις στο δρόμο την δύναμη, όπως επιθυμείς. Θες να γλιστράς, θέλεις να έχεις πλήρη πρόσφυση, μπορείς να το ρυθμίσεις ακριβώς στα μέτρα σου εύκολα.

 Το DNA ολόκληρο!


Αν και ο χαρακτηρισμός Streetfighter ριζώνει κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αρχές του ’80, με μετατροπές βασισμένες σε γρήγορες μοτοσυκλέτες, μπορούμε να πούμε ότι στην σύγχρονη εποχή, το 848 Streetfighter είναι αυτό που καλύπτει πλήρως τον ορισμό. Αν βρίσκεται εντός ή εκτός εποχής, είναι ένα θέμα που θα κρίνει ο κάθε αναβάτης, ανάλογα τις απαιτήσεις του. Σίγουρα όμως, το DNA της κατηγορίας βρίσκεται εδώ στο 100%, παρουσιάζοντας την άγρια πλευρά μίας σκληρής και απόλυτης Streetfighter, κατασκευασμένης επίσημα με τα καλύτερα υλικά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Streetfighter 848
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Τιμή 13.950euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Testastretta 11°, διαμήκης V2, 4-χρονος, 4-βάλβιδος, δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης, υγρόψυκτος
Κυβισμός 849
Διάμετρος/Διαδρομή 94 x 61,2
Συμπίεση 13,2
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Magneti Marelli με ελλειπτικά σώματα διαμέτρου 45mm
Καταλύτης / Εξάτμιση 2 σε 1 σε 2
Τύπος συμπλέκτη Yδραυλικός πολύδισκος με ακτινικής στήριξης τρόμπα
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.84:1 
37/15
30/17
28/20
26/22
24/23 
23/24
Τελική σχέση μετάδοσης Γρανάζια / αλυσίδα: 15/42 
Πλαίσιο
Τύπος Χαλύβδινο χωροδικτύωμα τύπου Trellis, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Μήκος (mm) 2.102
Πλάτος (mm) 775
Ίχνος (mm) 103
Υψος (mm) 1114
Ύψος σέλας (mm) 840
Γωνία κάστερ (°) 24,5
Μεταξόνιο (mm) 1475
Βάρος (kg) 169 (199 πλήρες υγρών)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 16,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi, διαμέτρου 43mm, διαδρομή τροχού 127mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Αμορτισέρ μοχλισμού της Sachs, διαδρομή  127mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm, με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo και ABS της Bosch 9MP
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS της Bosch 9MP
Ελαστικά
Μπροστά Pirelli Diablo Corsa 180/60 ZR17
Πίσω Pirelli Diablo Corsa 120/70 ZR17
Εξοπλισμός
ABS, Riding Modes, Traction Control - DTC, οθόνη LCD με ενδεικτικές λυχνίες για θερμοκρασία, νεκρά, μεγάλη σκάλα, ρολόι, όριο στροφών, πίεση λαδιού, ολικό και μερικούς χιλιομετρητές
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / σ.α.λ.)  132 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (Nm / σ.α.λ.)  93,5 / 9.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 14:59

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Ducati Hypermotard 820 SP 2013 Test - Ducati Monster 821 - 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon