.
Κατηγορία Ducati
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015 11:18

Test - Ducati Monster 821 - 2015

Στυλάτο User Friendly!

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Θανάσης Μαρινόπουλος

Έχει πλάκα να κάνεις... πλάκα στα Monster 1100 που έρχονται δίπλα σου, και να τους φεύγεις στις επιταχύνσεις, ανοίγοντας απλά το γκάζι. Αλλά το Monster 821 δεν βασίζεται μόνο στον εκπληκτικό του κινητήρα για να κάνει εντύπωση. Εντυπωσιάζει ακόμη και σταματημένο.

Στυλ "Entry Level"


Η Ducati, παρουσίασε την "entry level" έκδοση του πρόσφατου Monster 1200, στα 821 κυβικά εκατοστά. Τώρα πόσο entry level μπορεί να είναι μία μοτοσυκλέτα με απόδοση 112 ανακοινώσιμων ίππων, είναι σχετικό. Αρκεί να ξέρουμε - οι παλαιότεροι γνωρίζουν σίγουρα - πως το νούμερο 8 στην αρχική αρίθμηση των μοντέλων της Ducati, έφερνε στο μυαλό το superbike 851. Πλέον, με κοντινά κυβικά, η Ducati παρουσιάζει μία μοτοσυκλέτα με στυλ για καθημερινή μετακίνηση, αλλά και απόδοση που θα τολμούσαν οι μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του '90, να αποκαλούνται Superbike. Χαρακτηριστικά, το νέο Monster 821, έχει 50% περισσότερη ιπποδύναμη από το πρώτο Monster M900, που παρουσιάστηκε το '93!

Μόνο που εδώ, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα - βλέπε οι τρεις χάρτες ρύθμισης της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, το Traction Control και το ABS, αναλαμβάνουν να τιθασεύσουν το ''Τέρας΄΄ - αυτό είναι και το όνομά του, και να το κάνουν user friendly. Και το καταφέρνουν!
Ουσιαστικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα Monster 1200 με τον κινητήρα των 821 κυβικών εκατοστών, με το ίδιο πλαίσιο Trelis Design, και ίδια γεωμετρία - με διπλό ψαλίδι αντί για μονόμπρατσο, για λόγους κόστους, 2,5 κιλά ελαφρύτερο (179,5 - 182kg), και μεταξόνιο 1490 χιλιοστά, από 1511.

Αναμφίβολα, όλη η ομορφιά του 1200 έχει περάσει αυτούσια στο 821 και η ποιότητα είναι εμφανής σε κάθε σημείο. Απαλές γραμμές στο 17,5 λίτρων ρεζερβουάρ, προβολέας που συμβάλει στην σχεδίαση, λευκό στο φτερό αλλά και στο μονόσελο - το οποίο αφαιρείται με δύο βίδες με άλεν που περιλαμβάνεται στα εργαλεία, και ένα κατακόκκινο πλαίσιο να τονίζει την ποιοτική βαφή. Το νέο Monster 821 είναι πολύ όμορφο, και αυτή είναι η σημαντικότερη πλευρά που πρέπει να καλύψει, και το καταφέρνει στο 100%, προσδίδοντας στυλ στην κίνηση και στην καθημερινή μετακίνηση.

Εκμεταλλεύσιμη δύναμη


Οδηγώντας το Monster 821, το πρώτο που σε ξενίζει είναι πως, για να μιλήσεις με τον συνεπιβάτη ή με την διπλανή μοτοσυκλέτα, θα πρέπει να σβήσεις τον κινητήρα. Ο θόρυβος είναι αρκετός, λες και του έχεις βάλει τελείως ελεύθερες εξατμίσεις, και καταντάει σύντομα κουραστικός. Αναρωτιέσαι αμέσως πως περνάει προδιαγραφές θορύβου, ωστόσο, ο ήχος είναι απολαυστικός για τους "πειραγμένους" αναβάτες, αφού στο άνοιγμα του γκαζιού, νιώθεις πως βρίσκεσαι σε εκκίνηση αγώνα dragster.

Ωστόσο, θα λέγαμε ότι δεν ταιριάζει με το στυλ της μοτοσυκλέτας, αφού το Monster 821 λανσάρει ένα μοναδικό στυλ στην καθημερινή μετακίνηση, στο οποίο δεν ταιριάζει η φασαρία. Ούτως ή άλλως, και η μοτοσυκλέτα τεχνικά, δεν σε προδιαθέτει για "καγκουριές", παρά το ότι ο κινητήρας διαθέτει αρκετή δύναμη για να το κάνει. Για παράδειγμα, σούζες δεν γίνονται απλώς με το άνοιγμα του γκαζιού όπως στο Yamaha MT-09, - λόγω γεωμετρίας, και ακόμη και με την χρήση συμπλέκτη, θα σε δυσκολέψει. Ο χαρακτήρας του είναι πιο "streetάδικος" από τα προηγούμενα Monster, και λιγότερο παιχνιδιάρικος.

Σε αυτό συμβάλλει φυσικά η απόδοση του κινητήρα του νέου Monster 821, που είναι πολύ πιο δυνατός από αυτόν του προηγούμενου Monster 796, αλλά ομαλοποιημένος λόγω ηλεκτρονικών. Στον αντίποδα, είναι τόσο ελαστικός στο άνοιγμα του γκαζιού, όσο ο αερόψυκτος διβάλβιδος, χωρίς κραδασμούς και σκορτσαρίσματα - ένα θετικότατο σημείο στην οδήγηση μέσα σε πόλη και σε κίνηση, χωρίς μηχανικούς θορύβους - που να ακουστεί κάτι με τέτοιες εξατμίσεις! Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει πλέον έξι σχέσεις και είναι τόσο μαλακό σε αλλαγές, που άδικα ψάχνεις να βρεις μαλακότερο στην ιστορία της Ducati.

Παρά το ότι διαθέτει μηχανική οδήγηση για τον μονόδρομο συμπλέκτη, οι σχέσεις εναλλάσσονται με άνεση, ενώ η κλιμάκωση τους δεν σου δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα - θα μπορούσε η τελική σχέση να ήταν και λίγο κοντύτερη συνολικά, ώστε να εκμεταλλεύεσαι καλύτερα την δύναμη σε αργές ταχύτητες.

Ομαλότητα στην οδήγηση

Ως 821, χρησιμοποιεί τον κινητήρα του Hyperstrada / Hypermotard που παρουσιάστηκε ως μοντέλο 2013. Η διαφορά εδώ είναι πως η Ducati ανακοινώνει δύο ίππους περισσότερους για το Monster, στους 112, και τα διαγράμματα δυναμομέτρησης που διαθέτει στην επίσημη σελίδα της, αναφέρουν το Monster ως πιο "γεμάτο" στην καμπύλης ιπποδύναμης, στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Οι διαφορές με το Hypestrada εστιάζονται στο μεγαλύτερο φιλτροκούτι και το νέο σύστημα εξατμίσεων, που έδωσε την έξτρα δύναμη και άλλαξε ελαφρώς και τον χαρακτήρα του κινητήρα. Σε αντίθεση όμως με τα λεγόμενα της Ducati, στο δυναμόμετρο ο κινητήρας του Monster είναι πιο ήρεμος μέχρι τις μεσαίες στροφές ενώ η ομαλότητα συνεχίζεται μέχρι και το τελείωμα των στροφών, όπου κόβει λίγο πιο νωρίς. Οι στροφές που ανεβάζει παραμένουν ίδιες, η ταχύτητα επίσης λόγω και ίδιων σχέσεων κιβωτίου και τελικής μετάδοσης, αλλά η καμπύλη παρουσιάζει μείωση της απόδοσης 500 στροφές πριν το τέλος.

Τα νούμερα από μόνα τους δεν λένε και πολλά πράγματα, αφού η Ducati ήθελε να δώσει φιλικό χαρακτήρα στην απόδοση του Monster, γλυκαίνοντας συνολικά την καμπύλη. Και το πέτυχε. Τα περισσότερα άλογα, ο κινητήρας του Monster 821 τα έβγαλε στην Touring ρύθμιση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, και ο κινητήρας εκεί ήταν πιο απολαυστικός. Πιο γλυκός στο άνοιγμα του γκαζιού, ομαλός σε όλη την καμπύλη απόδοσης. Στην ρύθμιση Sport ήταν πιο απότομος - ότι λέει και το όνομα της ρύθμισης, με περισσότερο ξέσπασμα στις ψηλές.

Επιλέγοντας ανάμεσα στις ρυθμίσεις Touring, Sport και Urban, εναλλάσσεσαι ανάμεσα στην μαλακιά αίσθηση απόδοσης, στην Sport απόδοση - οι δύο προαναφερθείσες στην ίδια ιπποδύναμη, αλλά και στον περιορισμό των 75 ίππων της τελευταίας. Και οι τρεις, επηρεάζουν ανάλογα και την παρεμβολή του traction control αλλά και του ABS. Η επιλογή Touring ήταν η καλύτερη για μας, με τον κινητήρα και το Traction να συνεργάζονται άριστα, επιτρέποντας να οδηγάμε την μοτοσυκλέτα με ευκολία σε καθημερινές συνθήκες και απολαμβάνοντας με ασφάλεια την δύναμη της.


 Άνεση και ασφάλεια

Στα πλαίσια της απολαυστικής οδήγησης, η Ducati εξέλιξε τις αναρτήσεις του Monster 821 έτσι ώστε ο αναβάτης να μην χρειάζεται να ασχοληθεί με αυτές. Οι αναρτήσεις του είναι απλές σε σύλληψη - αφορούν σε ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi διαμέτρου 43mm το οποίο δεν διαθέτει ρυθμίσεις, και σε αμορτισέρ της Sachs, με ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου. Σε κάθε χρήση οι αναρτήσεις θα δείξουν θετικά στοιχεία προσφέροντας άνεση με τις αποσβέσεις τους, αλλά το μπροστινό σύστημα θα αποδειχθεί γρήγορο σε επαναφορά, μεταφέροντας κουνήματα στα χέρια σε συνεχόμενες λακκούβες. Το αμορτισέρ, ακόμη και με δύο επιβαίνοντες αντέχει και διατηρεί την άνεση και την πρόσφυση σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Με τις αναρτήσεις να δουλεύουν σωστά στις περισσότερες διαδρομές, η αλλαγή κατεύθυνσης γίνεται εύκολα και το ζύγισμα του Monster 821 βοηθάει σημαντικά σε αυτό, και η μοτοσυκλέτα δεν σε κουράζει κατά την οδήγηση. Τα φρένα του διαθέτουν όση δύναμη χρειάζεται για να σταματήσεις ακαριαία και όση αίσθηση απαιτείται για να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο. Οι τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες της Brembo έχουν ταιριάξει στις απαιτήσεις του Monster 821 και θα λέγαμε μάλιστα ότι για την καθημερινή χρήση του Monster, ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Με την τεχνολογία να προχωράει όμως, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, η ομαλή λειτουργία - κατ' επιλογήν, η ρυθμιζόμενη καθ' ύψος σέλα από τα 785 στα 810 χιλιοστά, έρχονται να τονίσουν την φιλικότητα του νέου μοντέλου και να προσελκύσουν ακόμη και το αντίθετο φύλο - πάντα τα μικρά Monster αποτελούσαν πόλο έλξης για τις γυναίκες. Το νέο Monster 821 διαθέτει μία εκπληκτικής ποιότητας οθόνη TFT, αλλά με πολλές μικρές ενδείξεις, που σε μπερδεύουν και είναι δύσκολο να διακρίνεις τα νούμερα - ειδικά την ημέρα. Επιπρόσθετα, δεν μπορείς να βγάλεις εύκολα άκρη με τους διακόπτες - κυρίως με τις επιλογές της ηλεκτρονικής ανάφλεξης. Στο νέο Multistrada οι διακόπτες έχουν αλλάξει, και λογικά, θα τους δούμε στα επόμενα μοντέλα Monster.

Μοναδικό στυλ και ποιότητα


Το μοναδικό του στυλ με τις δύο εξατμίσεις να ακολουθούν κυκλική διαδρομή στα δεξιά, έρχεται να θολώσει η ζέστη που βγαίνει από εκεί και θα χρειαστεί λίγη προσοχή - το καλοκαίρι προφανώς- στα πόδια του αναβάτη. Πολλοί σωλήνες που εξέχουν από το ψυγείο και τον κινητήρα, στην αριστερή πλευρά, θα σε προβληματίσουν για το "τι μέλλει γενέσθαι" σε περίπτωση πτώσης - κάτι στο οποίο άλλωστε τα περισσότερα naked θα προβληματιστούν.

Όμως, σε ένα Monster, ειδικά με τέτοιο στυλ, είναι πράγματα στα οποία μπορείς να κάνεις παραχωρήσεις. Πλέον το νέο Monster 821 ακροβατεί ανάμεσα σε τρία μοντέλα της οικογένειας Monster, προσφέροντας περισσότερη δύναμη από τα παλιά 1100 και ίδιο χαρακτήρα με το νέο 1200, σε πιο προσιτή τιμή. Το λευκό με κόκκινο πλαίσιο κοστίζει φτάνει στα 12.000euro, 150euro παραπάνω από το κόκκινο με κόκκινο πλαίσιο, και 550euro από το Dark. Το πιο ακριβό της σειράς είναι το Stripe που φτάνει στα 12.650.

Μπορεί το Monster 821 να δείχνει ακριβό αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μοτοσυκλέτα 800 κυβικών εκατοστών, η οποία στο μενού του συναγωνισμού το ίδιο πλούσιες σε εξοπλισμό μοτοσυκλέτες, όπως το MV Agusta Brutale, αλλά και το Triumph Street Triple R. Ότι πληρώνεις παίρνεις άλλωστε, και με το Ducati Monster 821, παίρνεις πολλά σε ένα πανέμορφο και ουσιαστικό "user friendly" πακέτο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Monster 821
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Εγγύηση 2 χρόνια
Τιμή 12.000euro
Κινητήρας
Τύπος Testastretta 11°, διαμήκης V2, 4-χρονος, 4-βάλβιδος, δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης, υγρόψυκτος
Κυβισμός (cc) 821.1
Διάμετρος / Διαδρομή (mm) 88 x 67,5
Συμπίεση (:1) 12,8
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Magneti Marelli με σώματα διαμέτρου 53mm, γκάζι Ride by Wire
Καταλύτης / Εξάτμιση 2 σε 1 σε 2
Τύπος συμπλέκτη Μηχανικός, πολύδισκος, μονόδρομος  APTC
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 33/61 (1.85:1 )
1η σχέση 37/15
2η σχέση 30/17
3η σχέση 28/20
4η σχέση 26/22
5η σχέση 24/23 
6η σχέση 23/24
Τελική σχέση μετάδοσης Γρανάζια / αλυσίδα: 15/46
Πλαίσιο
Τύπος Σχεδίαση Trelis με ατσάλινους σωλήνες  στρογγυλής διατομής και τον κινητήρα ως ενεργό τμήμα
Κάστερ (°) 24,3
Ίχνος (mm) 93,2
Μήκος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.480
Ύψος σέλας  (mm) 785-810
Βάρος (kg) 179,5
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 17,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi διαμέτρου 43mm, χωρίς ρυθμίσεις. Διαδρομή τροχού 130mm
Πίσω Mονό αμορτισέρ Sachs, ρυθμιζόμενο ως προς την απόσβεση επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου. Διαδρομή τροχού 140mm
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-ZR17 σε τροχό με δέκα ακτίνες / Pirelli Diablo Rosso II
Πίσω 190/55-ZR17 σε τροχό με δέκα ακτίνες / Pirelli Diablo Rosso II
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες της Brembo M4-32 και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Εξοπλισμός
Θθόνη TFT με ενδείξεις για ηλεκτρονικό στροφόμετρο και κοντέρ, ενδείξεις για φώτα, φλας, λάδι, ψεκασμό, ABS , Riding Modes, Power Modes, DSP, Ducati Safety Pack, Riding modes,Power modes, DSP Ducati Safety Pack (ABS + DTC), RbW, έτοιμο για αντικλεπτικό και DDA
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 112 / 9.250 
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 8,94 / 7.750
Ισχύς πραγματική (ίπποι/στροφές)  Urban: 97,24 / 9.400, Sport: 96,32 / 9.400, Wet: 72,91 / 8.100 
Ροπή πραγματική (χλγμρ/στροφές)  Urban: 7,77 / 7.900, Sport: 7,77 / 7.700, Wet: 6,98 / 7.200

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Λεζάντα δυναμομέτρησης

Η δυναμομέτρηση του Monster 821 μας δείχνει ότι τελικά, οι δύο περισσότεροι ανακοινώσιμοι ίπποι (112 - 110), είναι λιγότεροι στην πράξη, από τον κινητήρα του Hyperstrada. Με 98,93 ίππους, το Hyperstrada προηγείται στις ψηλές στροφές έναντι των 97,24 (Touring), και 96,32 (Sport), ενώ χάνει στην ρύθμιση Wet όπου βγάζει 71,16 έναντι 72,91 του Monster, στην αντίστοιχη ρύθμιση Urban (σύγκριση στο τρίτο διάγραμμα ). Αυτό που δεν φαίνεται στο δυναμόμετρο είναι η ομαλότητα σε όλη την καμπύλη απόδοσης στην οποία το Monster 821 κερδίζει, και αντικατοπτρίζει και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας (στα δύο πρώτα διαγράμματα - ιπποδύναμη και ροπή).

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015 11:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon