.
Κατηγορία Ducati
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 20:26

TEST - Ducati Monster 797 2017

 

Τερατοκρατία! 

 

Του Κώστα Γαμβρούλη
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης 

Το Monster 797 της Ducati παρουσιάστηκε 25 χρόνια μετά από την πρώτη εμφάνιση του προ-προ-προ-πάππου του, που το 1992 είχε για πρώτη φορά τρομοκρατήσει... ευχάριστα τον κόσμο της μοτοσυκλέτας, αποτελώντας ένα concept bike στο περίπτερο της Ducati στην EICMA. Μεσολάβησαν πολλές τερατογενέσεις μοντέλων από τότε, τα Monster έφτασαν να έχουν 160 άλογα και υγρόψυκτους τετραβάλβιδους κινητήρες, όντας εξαιρετικές μοτοσυκλέτες, αλλά κάπως μακρυά από την πρωτόλεια σύλληψη της ιδέας.

Μέχρι που στην Μπολόνια αντιλήφθηκαν το προφανές, ότι εκείνο το πρώτο M900 του 1992 όφειλε και έπρεπε να τιμηθεί με έναν άξιο απόγονο, κοινωνό της “παλιάς” φιλοσοφίας. Ιδού λοιπόν το 797, αναμφίβολα ένας άξιος συνεχιστής της τερατοκρατίας, ο οποίος τιμά τις παραδόσεις!

Eπιστροφή στις ρίζες

 Μοναδικό προνόμιο το να έχεις στα χέρια σου κάτι που αποτελεί κλασική ποιότητα, χωρίς να είναι απαρχαιωμένο. Το Monster είναι κλασικό και ας αποτελεί “βρέφος” συγκριτικά με άλλες μοτοσυκλέτες που φέρουν αυτό τον τίτλο. Στην σύγχρονη ιστορία της μοτοσυκλέτας, το “τέρας” έπαιξε καθοριστικότατο ρόλο, γέννησε μια ολόκληρη κατηγορία (τα streetfighter), επηρέασε τους υπόλοιπους κατασκευαστές και επανασύστησε στους αναβάτες όλου του κόσμου μια φιλοσοφία και προσέγγιση που θέλει τις μοτοσυκλέτες απλές, όμορφες και διασκεδαστικές. Το 797, αυτό το τρίπτυχο των αξιών θέλει να επαναπροσδιορίσει, με βάση όμως τα σημερινά δεδομένα. 

Καλά τα ηλεκτρονικά και η πληθώρα GB στην επεξεργαστική ισχύ, ελκυστική η υπερβολή σε όλες της τις εκφάνσεις, αποτελούν όμως όλα αυτά βασική προϋπόθεση, για να χαρεί κανείς μια μοτοσυκλέτα; “Όχι”, είναι η απάντηση που δίνει το νεότερο των “τεράτων” και έχει επιχειρήματα αλλά και χάρες για να το υποστηρίξει! Το “επαναστατικό μανιφέστο” του 1992, αυτή η διακήρυξη ελευθερίας από τις εκάστοτε μοτο-νόρμες συγκινεί και έχει ακροατήριο και στις μέρες μας.

Επιστροφή στις ρίζες λοιπόν με την Ducati να φροντίζει πρωτίστως τα της εμφάνισης στο 797, φέρνοντας το όσο πιο κοντά γίνεται στο Μ900.

Πόσο του μοιάζεις...

Το 797 δεν θα ερχόταν ποτέ αντιμέτωπο με το κλασσικό ερώτημα των γιαγιάδων: “τίνος είσαι εσύ;”. Monster είναι 100% και στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι άνθρωποι της Ducati ανέδειξαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνιστούσαν την σχεδιαστική ταυτότητα του Μ900. Το βλέμμα “αγκυρώνει” σε συγκεκριμένα σημεία:

1) Πλαίσιο, ατσάλινο χωροδικτύωμα φυσικά και να φαίνεται, σε όλη του την έκταση και την χάρη, όχι σαν τα μισά ή τα κρυμμένα πλαίσια που συναντάμε σε άλλα Monster. Στην περίπτωση του 797, οι γραμμές του είναι πιο ρευστές βέβαια, θα λέγαμε πιο “φιλικές” ίσως σε σχέση με την industrial αισθητική του 900 σε αυτό το σημείο.

2) Ρεζερβουάρ, σαν κυρτωμένη ράχη αγριμιού, έτοιμου για επίθεση, άλλο ένα χαρακτηριστικό των τεράτων που δεν θα μπορούσε να λείπει από το συγκεκριμένο μοντέλο. Στην περίπτωση του 797 μάλιστα έχει τοποθετηθεί και η χαρακτηριστική άρθρωση στο πίσω μέρος του, για να ανασηκώνεται το ρεζερβουάρ καθώς και η ασφάλεια ταχείας απελευθέρωσης, φωλιασμένη σε εσοχή, στο μπροστινό του μέρος. Ένα σημείο – φετίχ!

3) Τροχοί, όμορφες οι ζάντες των δέκα μπράτσων, απλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, η αναφορά σε αυτούς γίνεται περισσότερο επειδή αποτελούν ένα από τα τρία βασικά δομικά σχήματα της αφαιρετικής σχεδιαστικής προσέγγισης του Monster.

Κοιτάζοντας το, αυτό εισπράττεις: Ρεζερβουάρ, πλαίσιο – κινητήρας, τροχοί. Ότι θα προσπαθούσαμε να ζωγραφίσουμε σε ένα χαρτί αν καλούμασταν να σχεδιάσουμε μια μοτοσυκλέτα δηλαδή. Αυτή είναι και η επιτυχία των Monster, αυτό αναπαράγει και το 797, χτυπά “κέντρο” στις αρχετυπικές καταχωρήσεις του εγκεφάλου μας, εκεί που έχουμε καταχωρίσει στην μοτοσυκλέτα ως σχήμα.

 Αερόψυκτα, διβάλβιδα και δεσμοδρομικά

Αυτό θα μπορούσε να το χτυπήσει κάθε βετεράνος Ducatista και ως tattoo, αφού όντως αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά χαρακτηριστικά του μύθου της εταιρείας.

Πως θα μπορούσε το 797 να διαφέρει; Ο δικύλινδρος, αερόψυκτος και διβάλβιδος L2 desmo που εφαρμόζεται στα Scrambler λοιπόν βρήκε την θέση του και στο Monster 797. 803 κ.εκ. η χωρητικότητα του και τροφοδοτούμενος μέσω σωμάτων ψεκασμού διαμέτρου 50 χλστ., αποδίδει 75 ίππους στις 8.250 σ.α.λ. και 7 kgm ροπής στις 5.750 σ.α.λ., με την Ducati να κάνει λόγο για το ότι το 80% της ροπής αυτής κάνει την εμφάνιση της από τις 3.500 σ.α.λ.

H απόδοση αυτή είναι πολύ κοντά στις τιμές απόδοσης του Μ900 του 1993 (80 ίπποι / 7.000 και 7,7 kg-m / 6.000 σ.α.λ.) εντείνοντας ακόμη περισσότερο τους συγγενικούς δεσμούς. Το 797 φέρει επίσης APTC συμπλέκτη ολίσθησης, ο οποίος πέρα από την αποτροπή των μπλοκαρισμάτων του πίσω τροχού στα απότομα κατεβάσματα ταχυτήτων προσφέρει επίσης και πολύ ελαφριά λειτουργία στην μανέτα του συμπλέκτη.

Φιλικό “τέρας”

Στην Ducati ήθελαν να επαναπροσδιορίουν την “τερατώδη” εμπειρία στα αρχικά της δεδομένα αλλά όχι και να... κοψοχολιάσουν τον κόσμο με την απολυτότητα της.
Έτσι λοιπόν έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην εργονομία, δημιουργώντας ένα πλαίσιο και φροντίζοντας την χωροταξία με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή να έχει ένα φιλικό πρόσωπο. Οι βασικές αρχές του ήταν: Μαζεμένες διαστάσεις, Sport φιλοσοφία, Ευχάριστη εμπειρία οδήγησης.

Σε ότι αφορά στο τελευταίο, πέραν της απαραίτητης οδηγικής συμπεριφοράς, το “ευχάριστο” έχει άμεσα συνάρτηση και με τη θέση οδήγησης. Το “τρίγωνο” που σχηματίζουν χέρια, πόδια και... έδρα του οδηγού πάνω στην μοτοσυκλέτα λοιπόν, είναι στην περίπτωση του 797, αρκετά πιο άνετο από το αντίστοιχο τρίγωνο του Monster 821 και αυτό έχει επιτευχθεί φέρνοντας τα μαρσπιέ πιο μπροστά και πιο χαμηλά σε ύψος και φέρνοντας το τιμόνι πιο ψηλά στις βάσεις του.

Η σέλα έχει επίσης αποκτήσει αρκετό αφρώδες, ενώ το μέγεθος της επιτρέπει ευχέρεια κινήσεων πάνω της. Κανένα άλλο τέρας στην ιστορία επίσης, δεν είχε φερθεί τόσο φιλικά στον συνεπιβάτη. Εκεί που τα άλλα Monster ήθελαν απλά να τον ξεφορτωθούν, με τις προς τα πίσω κλίσεις στην σέλα, τούτο εδώ προσφέρει ένα -συγκριτικά- πολύ μεγάλο, επίπεδο τμήμα σέλας και μαρσπιέ σε φυσιολογικές θέσεις. Ακόμα και “χωνεύτες” στην ουρά χειρολαβές υπάρχουν!

Προσοχή στην περιφέρεια

Δεν μιλάμε για μπάσκετ αλλά για το 797, το οποίο είναι όσο πρέπει προσεγμένο στα περιφερειακά του. Ξεκινάμε από το νέο, κυρτό ψαλίδι αλουμινίου το οποίο πέραν από την σεβαστών διαστάσεων διατομή του που εγγυάται ακαμψία, προσθέτει αρκετά και στην εμφάνιση. Στην αριστερή του πλευρά εδράζεται χωρίς μοχλισμό το έκκεντρα τοποθετημένο πίσω αμορτισέρ της Sachs, που ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου και την απόσβεση επαναφοράς. Τα της μπροστινής ανάρτησης, τα αναλαμβάνει ένα ανεστραμμένο πιρούνι της Kayaba, διαμέτρου 43 χλστ., χωρίς ρυθμίσεις, ενώ τα της μπροστινής πέδησης, τα διαχειρίζονται δύο δίσκοι διαμέτρου 320 χλστ. και τετραπίστονες, ακτινικά διατεταγμένες M4.32 monobloc δαγκάνες της brembo! Να το highlight λοιπόν!

Όπως μας είχαν εξηγήσει κατά την δημοσιογραφική παρουσίαση του 797 στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας, σε μια ενδεικτική της Ducati φιλοσοφίας τοποθέτηση: “Κύριοι, μια μοτοσυκλέτα πρέπει πρωτίστως να φρενάρει! Αν δεν φρενάρει, δεν έχει νόημα τίποτα άλλο!”. Σαφές και έτσι εξηγείται λοιπόν! Συνεχίζοντας με το πίσω φρένο, αυτό αποτελείται από μονό δίσκο 245 χλστ. και μονοπίστονη δαγκάνα, ενώ μια μονάδα ABS της Bosch, ελέγχει τις... ατασθαλίες τόσο μπροστά όσο και πίσω. Τέλος, στις ζάντες του 797 έχουν φορεθεί τα εξαιρετικά ελαστικά Pirelli Diablo Rosso II, σε διαστάσεις 120/70-17” και 180/55-17”.

Τα “στολίδια” του

Full LED τα φώτα τόσο μπροστά όσο και πίσω για το Monster 797 και επίσης Full ψηφιακός ο πίνακας οργάνων, ο οποίος αποτελείται από μια ενιαία ψηφιακή οθόνη LCD που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις και ακόμα παραπάνω, εκτός από μία που μάλλον παραλήφθηκε για... παραδοσιακούς λόγους.

Αναφερόμαστε στην ένδειξη στάθμης της βενζίνης, που όσο και αν σας ακούγεται περίεργο, κανένα Monster της ιστορίας δεν την έχει τιμήσει στον πίνακα οργάνων του. Γιατί λοιπόν να το κάνει το 797; Πέρα από την πλάκα, αυτό καταγράφεται σίγουρα ως φάουλ, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα πίνακα οργάνων που είναι συμβατός με το Ducati Multimedia Sustem (προαιρετικός εξοπλισμός), μέσω του οποίου μπορεί κανείς να ελέγξει smart συσκευές. Η μοτοσυκλέτα έχει επίσης την δυνατότητα να εξοπλιστεί με πληθώρα αξεσουάρ από τον σχετικό κατάλογο της Ducati, αναβαθμιζόμενη στο αισθητικό κομμάτι, στην πρακτικότητα ή και στις επιδόσεις.

Το πιο φιλικό Ducati. Tελεία και παύλα.

Ξεκινάμε το οδηγικό κομμάτι με κάτι που αποτέλεσε και την μεγαλύτερη έκπληξη στην διάρκεια που το έιχαμε στην κατοχή μας. Περιμένεις από ένα Ducati να έχει τουλάχιστον πολύ καλή συμπεριφορά στον δρόμο, να στρίβει, να φρενάρει, να έχει φανταστικές μεσαίες, να το κοιτάνε στο δρόμο, να έχει ωραίο ήχο. Αυτό που δεν περιμένεις, όχι για λόγους προκατάληψης αλλά λόγο πρότερων εμπειριών, είναι ένα Ducati με επίπεδα εργονομίας, φιλικότητας και ευκολίας στην χρήση, που φτάνουν ή ακόμα και ξεπερνούν ιαπωνικά commuters! Ναι, πιστέψτε το, είναι αλήθεια, το Monster 797 ενδείκνυται και προτείνεται ανεπιφύλακτα για καθημερινή χρήση! Δεν σας κρύβουμε τίποτα, δεν ακολουθεί “αλλά”, δεν υπάρχουν ψιλά γράμματα. 

Αν τα Scrambler είχαν δικαίως τον τίτλο των πιο φιλικών Ducati μέχρι πρότινος, πλέον τον παραδίδουν στο 797, το οποίο αποδεικνύεται ακόμα πιο άνετο και εύκολο στην χρήση. Ξεχάστε τις αναρτήσεις “κούτσουρα” και τις σέλες “στασίδια”, στο 797 έχει επιτευχθεί ένας εξαιρετικός συγκερασμός μεταξύ άνεσης και sport χαρακτηριστικών στις αναρτήσεις, ενώ η σέλα του δεν θα κουράσει ακόμα και σε πολύωρη παραμονή επάνω στην μοτοσυκλέτα. Ούτε οι καρποί και τα γόνατα σας θα παραπονεθούν, μιας και η θέση οδήγησης είναι φιλική για κάθε σας μέλος και άρθρωση σας, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται “καναπεδάτη” ή “αραχτή” σε σημείο που να μην προσφέρεται για sport οδήγηση.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν ο συμπλέκτης που έχει μαλακή, προοδευτική λειτουργία με σαφήνεια αλλά και η εξαιρετική απόδοση του ψεκασμού, η εικόνα ολοκληρώνεται! Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι μπορείς να κατέβεις στο κέντρο, Τρίτη μεσημέρι, με δύο πορείες σε εξέλιξη και επίσκεψη υψηλά ιστάμενου προσώπου από το εξωτερικό. Η μοτοσυκλέτα έχει πανάλαφρη αίσθηση, τα πόδια πατάνε εύκολα κάτω, το τιμόνι της κόβει αρκετά και τίποτα δεν θα σε προβληματίσει ακόμα και σε πολύ – πολύ πυκνές συνθήκες κυκλοφορίας. Στην περίπτωση που θελήσει κανείς να εκδράμει εκτός της πόλης, το Monster 797 αποτελεί μια από τις καλύτερες και πιο ευχάριστες all around naked προτάσεις.

Το ταξίδι με 140 είναι άνετο και συμπεριλαμβάνεται σαφώς μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του κινητήρα, ο οποίος έχει άμεσα διαθέσιμα αποθέματα ισχύος για γρήγορες προσπεράσεις. Όταν η εθνική δώσει την θέση της στον επαρχιακό, η φιλική και συνεργάσιμη αυτή μοτοσυκλέτα αποδεικνύει την “κόκκινη”καταγωγή της! Υπέροχος κινητήρας με την παραδοσιακή, μοναδική αίσθηση των αερόψυκτων L2 και τις εκπληκτικές, “γεμάτες” μεσαίες. Η ροπή και η μεστή απόδοση που απορρέει από την παρουσία αυτής, όντως κάνει την εμφάνιση της από πολύ χαμηλά, δεν έκανε λάθος η Ducati στους ισχυρισμούς της, με αποτέλεσμα ελάχιστοι συνδυασμοί σχέσεων και στροφών να αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Όπως και όπου ανοίξεις το γκάζι θα εισπράξεις πειστική επιτάχυνση, γεγονός που ελαχιστοποιεί την ενασχόληση με το κιβώτιο, ενώ ακόμα και ψηλά, υπάρχει διάρκεια στην ισχύ.

Το πλαίσιο και οι αναρτήσεις ανταποκρίνονται άψογα στα καθήκοντα τους, με τα όρια να ξεπερνούν αρκετά τα συνήθη της κατηγορίας, ενώ τα φρένα είναι επιπέδου superport παρέχοντας απίστευτη ισχύ, γραμμική απόδοση και αίσθηση. Σε συνδυασμό με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, το Monster 797 μπορεί να κάνει party στα στροφιλίκια αλλά αυτό δεν αποτελεί νέο δεδομένο για μοτοσυκλέτα της Ducati σωστά; Το νέο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν διατηρώντας την φιλικότητα και την ευκολία που χαρακτηρίζουν την μοτοσυκλέτα στα καθημερινά πεδία χρήσης. Πρωτόγνωρα πράγματα, αφού η τραχύτητα και ο απόλυτος χαρακτήρας ήταν αυτά που μας είχε συνηθίσει η εταιρεία σε προηγούμενες υλοποιήσεις του ίδιου concept.

Αλλαγή πλεύσης

Το Monster 797 είναι μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα που προσθέτει χαρακτήρα στην φιλικότητα και στην ευκολία, τα δύο στοιχεία δηλαδή που αποτελούν τα προαπαιτούμενα για ένα μοντέλο της συγκεκριμένης κατηγορίας. Η Ducati πέτυχε μια μοναδική ισορροπία χαρακτηριστικών, ίσως την καλύτερη αυτή την στιγμή στον χώρο, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά ετερόκλητα στοιχεία, ακριβώς στις ποσότητες που έπρεπε για να παραχθεί ένα σπάνιο “χαρμάνι”.

Ναι, το Monster 797 είναι μια μοτοσυκλέτα την οποία μπορείς να την κυκλοφορείς κάθε μέρα, να την ζεις όλη την εβδομάδα, χωρίς ο “χαρακτήρας” της να σε κουράσει. Αλλά είναι επίσης και Ducati, δεν χωρά αμφιβολία, δεν έχουν γίνει ούτε παραχωρήσεις, ούτε “εκπτώσεις” σε αυτό. O απόηχος του πρώτου M900, συντονίζει και δονεί το 797 από άκρη σε άκρη. Πριν 25 χρόνια, στην Μπολόνια είχαν μια ιδέα, να επανασυστήσουν την γυμνή μοτοσυκλέτα στον κόσμο των δύο τροχών. Μετά από 25 χρόνια επιστρέφουν με μια παρόμοια ιδέα, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής μας. To 797 μπορεί να μην προκαλεί τον “πάταγο” του πρώτου Monster αλλά επαναπροσδιορίζει και αυτό με την σειρά του ορισμένα πράγματα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ίδιες αξίες που πρέσβευε ο πρόγονος του αλλά με ένα μεγάλο “+”, αυτό της φιλικότητας.

Tεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής

Ducati

Μοντέλο

Monster 797 2017

Αντιπρόσωπος

KOSMOCAR Α.Ε.

Τιμή

Από 9.750 ευρώ

Εγγύηση

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

Δικύλινδρος, αερόψυκτος, διβάλβιδος

Καύσιμο

Αμόλυβδη βενζίνη

Διάμετρος x Διαδρομή(mm x mm)

88 x 66

Κυβισμός (cc)

803

Σχέση συμπίεσης (:1)

11,0:1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός, με σώματα διαμέτρου 50 χλστ.

Ανάφλεξη

Ηλεκτρονική

Εκκίνηση

Μίζα

Κιβώτιο

6 σχέσεων

Συμπλέκτης

Μηχανικός, υγρός, πολύδισκος

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο χωροδικτύωμα

Μήκος

Δ.Α.

Πλάτος

Δ.Α.

Ύψος

Δ.Α.

Ελάχιστη απόσταση από έδαφος

Δ.Α.

Ύψος σέλας: 

805 χλστ.

Μεταξόνιο: 

1.435 χλστ.

Ίχνος: 

90 χλστ.

Γωνία κάστερ: 

24 μοίρες

Ρεζερβουάρ

16,5 λίτρα

Βάρος

175 κενό / 193 (γεμάτο)

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι Kayaba, διάμετρος 43 χλστ.

Πίσω

Μονό αμορτισέρ Sachs, προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς

   

Τροχοί / ελαστικά

 

Μπροστά

120/70-17", Pirelli Diablo Rosso II

Πίσω

180/55-17", Pirelli Diablo Rosso II

   

Φρένα

 

Μπροστά

2 Χ Δίσκος διαμέτρου 320 χλστ. με ακτινική monococ τεραπίστονη δαγκάνα brembo / ABS

Πίσω

Δίσκος διαμέτρου 245 χλστ. με δαγκάνα brembo ενός εμβόλου /

   

Επιδόσεις

 

Μέγιστη ισχύς

75 ίπποι / 8.250 σ.α.λ.

Μέγιστη ροπή

7,0 kg-m / 6.000 σ.α.λ.

 

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές



Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 20:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon