.
Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 04 Μαϊος 2015 11:13

Test - BMW R 1200R 2015

Αψεγάδιαστο!

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Θανάσης Μαρινόπουλος

Όπως και να το χαρακτηρίσεις, ως roadster, naked ή streetfighter, το νέο R 1200R θα υπερτερήσει των κατηγοριών και θα σε οδηγήσει με έναν απολαυστικό και ποιοτικό τρόπο, σε κάθε διαδρομή που επιθυμείς.

 Roadster, Sport ή Classic;


Ό,τι στόχο και να είχε βάλει η BMW με το νέο R1200R, προφανώς τον ξεπέρασε. Δεν εξηγείται διαφορετικά η οδηγική προσαρμοστικότητα του νέου μοντέλου σε κάθε συνθήκη: Στην καθημερινότητα στην πόλη, στις γρήγορες ορεινές διαδρομές στην εξοχή, στη ροματζάδα στην παραλιακή, στο ταξίδι σε εθνικές οδούς. Η προσαρμοστικότητα και ευκολία στην οδήγηση μάλιστα, είναι τέτοια που το νέο R 1200R, είναι ικανό να κλέψει κοινό από το R 1200GS LC - το Adventure της εταιρίας, το οποίο φημίζεται για την ευχρηστία του. Και πραγματικά, αν δεν κινείσαι σε χωματόδρομους, τότε το R 1200R, είναι η μοτοσυκλέτα που θα σε καλύψει στα πάντα - εκτός φυσικά από την απαράμιλλη άνεση του GS στο ταξίδι. Ωστόσο, με το νέο R 1200R, η BMW καταφέρνει να διαχωρίζει την θέση της σημαντικά από το παλαιό μοντέλο με τον αερόψυκτο κινητήρα, και να δημιουργεί ουσιαστικά, μία τελείως διαφορετική μοτοσυκλέτα, που ουδεμία σχέση έχει με το ομώνυμο παρελθόν της.
Αν το αερόψυκτο R του 2014, ήταν ένα Roadster προορισμένο για sport βόλτες με χαρακτήρα και ποιότητα BMW, το νέο, προσθέτει αρκετό sport στην συμπεριφορά του, και διατηρεί μόλις ένα μικρό ποσοστό της cafe racer μορφής, που συναντούσαμε μέχρι πρότινος. Η αιτία φυσικά κρύβεται και στην παρουσίαση του NineT, του επετειακού μοντέλου της BMW με το οποίο γιορτάζει τα 90 χρόνια του εργοστασίου, και όπου μπορεί κανείς να συναντήσει περισσότερα χαρακτηριστικά του παλιού R - με το οποίο μοιράζεται και τον αερόψυκτο κινητήρα, και είναι και έτοιμο για customizing. Το νέο, είναι πραγματικά νέο, με ουσιαστικές διαφορές κατασκευαστικά, τεχνολογικά, και οδηγικά.

 Αλλαγή εκ των έσω


Είκοσι χρόνια μετά την παραγωγή του πρώτου μοντέλου R, του 1100, το 1994, το όνομα τραβάει νέο δρόμο αφήνοντας τα κλασικά στοιχεία και την ουδέτερη έως και παλιομοδίτικη σχεδίαση, στην άκρη. Το πρώτο R 1100R έμεινε στην παραγωγή έως το 2000, για να έρθει το R 1150R στην παραγωγή από το 2001 έως και το 2005. Το 2006, αντικαταστάθηκε από το R 1200R, και παρέμεινε στην παραγωγή έως και το 2014, πάντα με αερόψυκτο κινητήρα. Όλα αυτά τα χρόνια, οι αλλαγές κυβισμού, ακολουθούσαν αντίστοιχα αυτές της σειράς GS, από όπου και προερχόταν πάντα ο κινητήρας. Οι ουσιαστικές αλλαγές όμως, όλα αυτά τα χρόνια, εστίαζαν σε μικρές βελτιώσεις οπτικά, αλλά και τεχνολογικά, πάντα πάνω στην ίδια δομή.

Το 2015, η μοτοσυκλέτα αλλάζει τελείως, με νέο υγρόψυκτο κινητήρα που προέρχεται από το τελευταίο R 1200GS LC του 2013, ο οποίος διαφοροποιεί τελείως το R 1200R, αφού πάνω σε αυτόν, έχει ''χτιστεί'' μία τελείως νέα μοτοσυκλέτα. Εν αρχή, υπάρχει κανονικό πλαίσιο, στο οποίο ο κινητήρας "κρέμεται" ως ενεργό μέρος, και πάνω στο πλαίσιο τύπου γέφυρας, το οποίο, με τους στρογγυλής διατομής ατσάλινους σωλήνες σε μορφή χωροδυκτιώματος, μαγνητίζει το βλέμμα. Και σε αυτό το έντονο κόκκινο χρώμα, προσφέρει και μία αρκετά sport, θα λέγαμε, νότα. Σε αυτό, εδράζονται τόσο το υποπλαίσιο όσο και το ψαλίδι. Στο παλιό, ο κινητήρας ήταν φέρον τμήμα του πλαισίου, με δύο υποπλαίσια, ένα μπροστά και ένα πίσω, να ολοκληρώνουν τη βάση της μοτοσυκλέτας. Έτσι, με τη νέα δομή, ΔΕΝ έχουμε, για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, μπροστινή ανάρτηση Telelever - το γνωστό σύστημα ψαλιδιού μπροστά, με ένα αμορτισέρ, πήγε στο ράφι. Την θέση του εδώ, έχει πάρει ένα τηλεσκοπικό ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα, διαμέτρου 45 χιλιοστών, το οποίο με το χρυσό του χρώμα, δημιουργεί έναν μοναδικό συνδυασμό με το πλαίσιο, αλλά και τον λευκό χρωματισμό της μοτοσυκλέτας. Sport αίσθηση και οπτικά, με τεράστια αλλαγή στο μπροστινό σύστημα, οδηγικά.

Ενώ μέχρι το 2014, η σύγκριση με το αντίστοιχο μοντέλο του '94, είχε αρκετές ομοιότητες, το νέο R 1200R, βρίσκεται σε άλλο κόσμο. Όχι μόνο οπτικά, όπου οι συνδυασμοί χρωμάτων του δίνουν την νότα που χρειάζεται για να ξεχωρίσει - με μόνη ένσταση στο νίκελ της εξάτμισης που μάλλον δεν "κολλάει" στο σύνολο, ανήκει όμως στον έξτρα εξοπλισμό - αλλά και οδηγικά, αφού από τα πρώτα μέτρα, μπορείς να το... αγαπήσεις! Η θέση οδήγησης είναι εκπληκτικά άνετη - "κουμπώνεις" επάνω του αμέσως, σαν να είναι δικό σου. Η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με το τιμόνι και τα μαρσπιέ, να τοποθετούν τον αναβάτη αμέσως εκεί που θέλει, χωρίς να ενοχλείται από κάτι. Ούτε σκυφτός, ούτε πολύ όρθιος, ο αναβάτης θα βρει αμέσως την θέση του στο πρώτο λεπτό της βόλτας. Η extra σέλα που χρησιμοποιούσε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής είναι πιο sport, με περισσότερο υλικό στη μέση, που δημιουργεί μία μικρή καμπούρα, στην οποία τα μαλακά μόρια νιώθουν σαν να ''καλουπώθηκε'' ειδικά γι' αυτά. Αν και σε τοποθετεί λίγο πιο ψηλά από την standard, την προτείνουμε ανεπιφύλακτα τόσο για την άνεση, όσο και για τη θέση οδήγησης. Το τιμόνι του είναι βαρύ στην αρχή, όταν κινείσαι με λίγα χιλιόμετρα, λόγω του stabilizater, αλλά μόλις ο δείκτης του ταχυμέτρου περάσει τα 20χ.α.ω., ελαφραίνει και δεν σε δυσκολεύει. Το stabilizater λειτουργεί σωτήρια σε όλες τις άλλες χρήσεις, αφού με όσα χιλιόμετρα κι αν πας, το R 1200R δεν κουνάει, παραμένοντας σταθερό. Ο boxer κινητήρας λειτουργεί ομαλότατα από τις χαμηλές στροφές και η ροπή του σου επιτρέπει να εκμεταλλευτείς τις χαμηλές στροφές, αλλάζοντας συνεχώς ταχύτητες.

 Διαφορές τεχνολογίας


Πρώτη διαφορά: Ανοίγοντας το γκάζι, δεν έχεις μεταβολή της κινητικής κατάστασης της μοτοσυκλέτας προς τα δεξιά, φαινόμενο που οφειλόταν στον μονόδισκο συμπλέκτη, και προκαλείτω με την δεξιόστροφη περιστροφή του, λόγω στροφορμής. Το νέο μοτέρ, έχει πολύδισκο συμπλέκτη, το οποίο αφήνει ανεπηρέαστη τελείως τη μοτοσυκλέτα, στην πορεία που έχεις επιλέξει - ακόμη και στο άνοιγμα ή κλείσιμο του γκαζιού, δεν αισθάνεσαι κάποια μεταβολή.

Οι σχέσεις στο μαλακό κιβώτιο κουμπώνουν με άνεση, ενώ ο συμπλέκτης είναι... βούτυρο! Δεύτερη διαφορά: Η λειτουργία του κινητήρα είναι πολύ πιο ήρεμη, με λιγότερους μηχανικούς θορύβους, γεγονός που διαφοροποιεί τελείως το νέο από το προηγούμενο R, με αποτέλεσμα, πιο απολαυστική βόλτα. Η ροπή στο νέο σύνολο, όπως και η δύναμη, έρχονται με το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού με περισσή απόκριση, μιας και το γκάζι είναι Ride by Wire (ηλεκτρονικό), χωρίς ντίζα. Νέα πράγματα, νέα αίσθηση, σύγχρονη λειτουργία, η οποία συνδυάζεται με ένα εκπληκτικό σύστημα το οποίο προστίθεται ως έξτρα: Το Quick Shifter Pro, το σύστημα αλλαγής ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο στον λεβιέ ταχυτήτων. Ο αναβάτης, χρησιμοποιεί τον συμπλέκτη για την εκκίνηση, αλλά μετά, δεν είναι ανάγκη να τον πιάσει ξανά, αφού αρκεί η κίνηση του ποδιού με ανοιχτό το γκάζι, για να αλλάξει η σχέση.

Το νέο αυτό σύστημα που μέχρι πρότινος συναντούσαμε μόνο στα S 1000RR HP4 ως standard, ήρθε και στα "καθημερινά" μοντέλα παραγωγής, διευκολύνοντας την οδήγηση. Ανεβάζεις σχέσεις διατηρώντας το γκάζι στις 3.000σ.α.λ., με τον ήχο του κινητήρα να επιβεβαιώνει την αλλαγή σχέσης, από το στιγμιαίο κόψιμο του ρεύματος - όταν το shifter ενεργοποιείται- και συνεχίζεις δυνατά για την επόμενη αλλαγή. Το σύστημα, που κόβει στιγμιαία το ρεύμα, επιτρέπει στην ταχύτητα να αλλάξει, και είναι μία μέθοδος γνωστή στους αγωνιζόμενους, οι οποίοι με ένα σύντομο άνοιγμα-κλείσιμο του γκαζιού, το πετύχαιναν, γλυτώνοντας χρόνο. Με την τεχνολογία όμως, όλοι οι αγωνιζόμενοι χρησιμοποιούν shifter, κι έτσι, οι αλλαγές γίνονται ακόμη και με το γκάζι στο τέρμα, χωρίς κανένα μηχανικό πρόβλημα. Η αίσθηση είναι μοναδική, η επιτάχυνση κατά την αλλαγή είναι μεγάλη, και ο αναβάτης μπορεί να παίζει όλη μέρα, αλλάζοντας σχέσεις. Τόσο προς τα πάνω, όσο και προς τα κάτω. Και το ερώτημα που ακολουθεί επομένως είναι, ''τι ακριβώς χρειάζεται ο συμπλέκτης σε μία τέτοια μοτοσυκλέτα;''.

 Ποιότητα στην μετακίνηση


Η δύναμη του boxer κινητήρα είναι αισθητή από τις χαμηλές ήδη στροφές. Έχεις τρία διαφορετικά modes - προγράμματα, για να διαφοροποιείς τον τρόπο απόδοσης, διατηρώντας πάντα την ίδια δύναμη, στα 115 άλογα. Το νέο R 1200R, έβγαλε στο δυναμόμετρο μόλις 4 ίππους λιγότερους σε σχέση με το R 1200GS LC το οποίο είχαμε μετρήσει και απ' όπου προέρχεται ο κινητήρας. Ωστόσο, από μοντέλο σε μοντέλο και από χιλιόμετρα σε χιλιόμετρα, ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές στην απόδοση, οπότε δεν είναι κάτι άμεσα μετρήσιμο. Στο R, έχουμε ωστόσο νέο φιλτροκούτι, νέο τελικό εξαγωγής, διαφορετικές εισαγωγές αέρα, αλλά και ενιαίο ψυγείο. Εκτός από τα νούμερα όμως, η αίσθηση στην απόδοση είναι ίδια με του GS, όπως και τα riding modes, τα οποία απλά αλλάζουν την απόκριση από αργή σε γρήγορη, από Rain σε Road, αλλά και σε πιο άμεση, Dynamic, η οποία διατίθεται ως έξτρα.

Η ανάρτηση ESA ρυθμίζει συνεχώς μόνη της κι έτσι έχεις πάντα ένα στιβαρό μπροστινό σύστημα που σου προσφέρει πρωτόγνωρη πρόσφυση, αλλά ταυτόχρονα είναι προοδευτικό στην λειτουργία του χωρίς να χτυπάει ή να τινάζει. Ακόμη και στα φρένα σε λακκούβες, αποσβένει ομαλότατα τις ανωμαλίες, ενώ την ίδια άνεση συναντάμε και στο αμορτισέρ. Εκεί, τα πράγματα είναι ακόμη πιο καλά, αφού ακόμη και με δύο άτομα, η άνεση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ όσο και αν το πιέσεις, όσο υπερβολικό κι αν είναι το άνοιγμα του γκαζιού, θα διαπιστώσεις ότι η μοτοσυκλέτα δεν συμπιέζεται πολύ, διατηρώντας πάντα την πρόσφυση. Αυτή η λειτουργία γίνεται από το σύστημα ESA - Electronic Suspension Adjustment το οποίο μεταβάλλει τις αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς, ανάλογα με το άνοιγμα ή κλείσιμο του γκαζιού, προκειμένου η μοτοσυκλέτα να παραμένει πάντα οριζόντια ως προς το έδαφος, χωρίς να μεταφέρει τα βάρη μπρος - πίσω, τα οποία επηρεάζουν και την πρόσφυση.

Παράλληλα, το μαγικό κουμπάκι των ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να επιλέξει ανάμεσα σε έναν επιβαίνοντα, σε έναν με βαλίτσες, ή σε δύο επιβαίνοντες και δύο με βαλίτσες. Αυτή η μεταβολή αφορά στην προφόρτιση του ελατηρίου της πίσω ανάρτησης, ανάλογα με το βάρος. Εμείς, όταν οδηγούσαμε με ένα άτομο στην σέλα, νιώσαμε περισσότερη εμπιστοσύνη επιλέγοντας ένα άτομο και βαλίτσες, με την ανάρτηση να είναι πιο σφιχτή. Και ανάμεσα στις επιλογές Road και Dynamic - όπου η πρώτη είναι η πιο καθημερινή και άνετη, και η δεύτερη η Sport, προτιμήσαμε την δεύτερη.

 Αψεγάδιαστο Roadster


Η ευκολία στη μετακίνηση είναι το σημαντικότερο χαρτί που διαθέτει το νέο R 1200R. Η BMW εστίασε στη σχεδίαση μίας νέας μοτοσυκλέτας και κέρδισε. Το νέο R 1200R προσφέρει τρεις διαφορετικές εμφανίσεις των γραφικών στο ηλεκτρονικό πολυόργανο, με την επιλογή 2 να απλοποιεί τα πράγματα και να εμφανίζει το ταχύμετρο ψηφιακά. Στις άλλες δύο, οι ενδείξεις είναι πολλές, μπερδεύοντας το μάτι και τα μικρά νούμερα δημιουργούν σύγχυση. Θα προτιμούσαμε την ρύθμιση 2, αλλά και το στροφόμετρο στη θέση του αναλογικού ταχύμετρου, το οποίο είναι δυσδιάκριτο.

Ο ήχος της μοτοσυκλέτας είναι εκπληκτικός, το traction control ενεργεί όταν χρειάζεται, επεμβαίνοντας για την ασφάλεια του αναβάτη και πραγματικά, ποτέ δεν θέλεις να το απενεργοποιήσεις για να ''παίξεις''. Τα φρένα του με ακτινικές τετραέμβολες δαγκάνες της Brembo, είναι όσο δυνατά χρειάζεται, ακόμη και για να σε σταματήσουν από τα 240χ.α.ω. που μπορεί να κινηθεί η μοτοσυκλέτα. Η σταθερότητα είναι υποδειγματική σε κάθε ταχύτητα και μέχρι και τα ελαστικά, ταιριάζουν άριστα στις δυνατότητες του R. Τα φώτα του είναι δυνατά, με απλωτή και πεντακάθαρη δέσμη. Η ζελατίνα όμως, προσπαθεί αλλά δεν καταφέρνει να κρατήσει τα μυγάκια μακρυά - για ταξίδι θα χρειαστεί οπωσδήποτε μεγαλύτερη, ενώ το cruise control, θα φροντίσει να ξεκουράσει τα χέρια σου. To keyless σύστημα, που καταργεί το κλειδί και το κουβαλάς στην τσέπη, αφήνει την μοτοσυκλέτα να λειτουργεί σε περίπτωση που σου πέσει εν κινήσει, και βγάζει ερωτηματικό στην οθόνη μέχρι να το "ξαναδεί" κοντά της, αλλά αν δεν πλησιάσεις αρκετά, η μοτοσυκλέτα, δεν τίθεται σε λειτουργία. Άριστο σύστημα από πλευράς ασφάλειας, αφού η μοτοσυκλέτα παίρνει μπροστά με το πάτημα του κουμπιού και κλειδώνει το τιμόνι με ένα παρατεταμένο πάτημα. Αν ο διακόπτης είναι κλειστός, σου επιτρέπει για δύο λεπτά να ανοίξεις την τάπα του ρεζερβουάρ, αφού και αυτή επίσης δεν έχει κλεδί και κλειδώνει ηλεκτρονικά! 

Πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα που καταφέρνει να προσθέτει άνεση και απόλαυση στην καθημερινότητα, ενώ είναι ιδανική και για μεγάλα ταξίδια εντός ή εκτός Ελλάδος. Το μεγάλο κόκκινο R στο ρεζερβουάρ, δικαιολογεί την ύπαρξή του, μιας και η BMW, κατάφερε να δημιουργήσει μία αψεγάδιαστη μοτοσυκλέτα η οποία τιμά τον τίτλο Roadster, αλλά και κάτι ακόμη: Μπαίνει στα χωράφια των Kawasaki Z 1000 και KTM 1290 Super Duke R, προσφέροντας μία πολύ πιο χρηστική πρόταση για κάθε μέρα, με sport χαρακτήρα, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όμως streetfighter, αλλά με κορυφαία χαρακτηριστικά οδήγησης, ποιότητα και ομορφιά, που θα εκτιμηθεί από κάθε είδους και τάξεως - πλέον - αναβάτη. Αυτό κι αν είναι σημαντικό νέο!

Δεύτερη γνώμη - Νίκος Προβιάς

Ανοίγει το γκαράζ και τι να δω. Κόκκινο ducatiσιο πλαίσιο, μπροστινό 45άρι ανάποδο, brembo ακτινικά μπροστά, χρώματα υπέροχα. Μόνο από τους κυλίνδρους φάνηκε ότι ήταν BMW, αλλά κι αυτοί ήταν διαφορετικοί. Πιο μαζεμένοι, πιο καλλίγραμμοι και ποιοτικοί. Οι εισαγωγές μετακόμισαν από πάνω, μια ομορφιά. Ωχ, ψυγείο είναι αυτό μπροστά; Μάλλον έχω μείνει πίσω. Ο Boxer έγινε υγρόψυκτος;- ρωτάω. «Μη ρωτάς τίποτα, παρ’ το και πες μου μετά»- μου λέει ο Τάκης.

Τι κουμπάκια είναι αυτά ρε φίλε. Χαμός. Κάτι style βλέπω, κάτι dynamic έλεγε, κάτι cruise control, κάτι mode και η λίστα ατελείωτη. Το μόνο που συγκράτησα ήταν πως μπαινοβγαίνει το traction και το ABS. «A!!! πάρε και το κλειδί και βάλτο στην τσέπη σου». Άλλο τούτο πάλι. Α… ναι το είχα συναντήσει ξανά στο multi το 2010. «Λοιπόν κοίτα. Πατάς, παίρνει μπροστά, πατάς, σβήνει, πατάς, κλειδώνει, πατάς, ξεκλειδώνει, όλα από το ίδιο κουμπί. Εκεί που κανονικά έμπαινε το κλειδί. Α… και η τάπα μένει για δύο λεπτά ξεκλείδωτη για να γεμίσεις καύσιμα». Μπερδεύτηκα, ζαλίστηκα. Βάζω μπροστά, ακούω μπάσο και νιώθω τσαμπουκά. Η σέλα με δέχτηκε σαν να με ήξερε. Βγάζω το ABS και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και δρόμο.

Βαρύ το μπροστινό όταν ξεκινάς. Όλα αυτά μέχρι που άρχισα να τσουλάω. Στο πρώτο χιλιόμετρο μπερδεμένος σταματάω και ξανακοιτάω τον κινητήρα. Ναι είναι Boxer. Κι όμως αυτή η μοτοσυκλέτα συμπεριφέρεται με τέτοια ευκολία σαν να φοράει «Κ» κινητήρα. Απίστευτο!!!

Λίγο αργότερα μπαίνω στην Αττική οδό. Αποκάλυψη!!! Συμπεριφορά μοναδική. Κλίσεις οριακές χωρίς ταλαντώσεις (βρίσκει το διπλό σταντ από την δεξιά μεριά). Φρένα άγκυρες και αναρτήσεις που προσαρμόζονται μόνες τους σε ότι προκύψει. Στα επόμενα 400 χιλιόμετρα το μόνο που με κούρασε ήταν οι στιγμές στην εθνική οδό. Το cruise control σώζει μεν την κατάσταση, αλλά η έλλειψη προστασίας από τον αέρα σε σπρώχνει προς τα ορεινά στροφιλίκια. Εκεί κατοικεί το καινούριο R1200R.

Κατεβάσματα, πλαγιολισθήσεις, σούζες και endo, ακριβώς όπως και όπου τα ήθελα. Δίχως ίχνος προσαρμογής από μέρους μου, πρωτοφανές για Boxer. 

Είναι σπάνιο να κουμπώνεις με την πρώτη καβάλα πάνω σε μοτοσυκλέτα.
Ε λοιπόν στο καινούριο «Κ» εε... συγνώμη στο καινούριο «R» αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Τόσο γεμάτο από χαμηλά που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Εύκολο στον χειρισμό με γλυκό γκάζι για ελεγχόμενες σούζες σε κάθε έξοδο από στροφή. Δεν ψάχνεις πια το σινιάλο και τα φλας, είναι στην θέση που πρέπει, κι αν βαριέσαι τον συμπλέκτη, το shifter σου φτιάχνει την διάθεση. Οι Γερμανοί έκαναν απίθανη δουλειά δημιουργώντας μία απόλυτα σύγχρονη μοτοσυκλέτα, που σε κάνει να χαμογελάς σα χαζός. 

Πνιγμένος στα μυγάκια επέστρεψα το απίθανο BMW στη βάση του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα: Ναι επιτέλους έχουμε ένα αυθεντικό street fighter με κινητήρα R για πολύ παιχνιδιάρηδες αναβάτες, τελεία!!

Νίκος Προβιάς

Διαφορές βασικής έκδοσης


Η βασική έκδοση του R1200R έχει προτεινόμενη βασική τιμή €14.100 και περιλαμβάνει ABS, ASC και RidingModes. Η μοτοσικλέτα της δοκιμής έχει επιπλέον, τον παρακάτω πρόσθετο εργοστασιακό εξοπλισμό:
DTC (Dynamic Traction Control)
Keyless Ride €300
Εμπρός Φανάρι Pro
Υποβοήθηση Αλλαγής Ταχυτήτων Pro €500
Πακέτο Comfort €500 περιλαμβάνει:
Χρώμιο Εξάτμισης
Θερμαινόμενα Γκριπ
Έλεγχος Πίεσης Ελαστικών

Πακέτο Touring €1.800 περιλαμβάνει:
Dynamic ESA
Υπολογιστής Ταξιδιού Pro
Προετοιμασία GPS
Cruise Control
Κεντρικό Σταντ
Σχάρα Αποσκευών
Βάσεις για Πλαϊνές Βαλίτσες
Πακέτο Dynamic 2 €700 περιλαμβάνει:
-Φώτα Ημέρας LED
-Riding Modes Pro
-LED Φλας
Συναγερμός €250
Πακέτο Style 1 €500 περιλαμβάνει:
Κάλυμμα Ρεζερβουάρ "Pure
Ζελατίνα Pure
Καρίνα Κινητήρα

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW
Μοντέλο R1200R
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή (euro) 14.100euro (βασική) - 18.650euro (μοτοσυκλέτα δοκιμής)
 Εγγύηση  2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, boxer, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (c.c.) 1170
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 101  x 73
Συμπίεση (:1) 12,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 52mm
Σύστημα εξαγωγής 2 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος,  υδραυλικός
Μετάδοση Με άξονα, 2,9:1
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, δύο τμημάτων με τον κινητήρα ενεργό τμήμα
Κάστερ (°) 27,7
Ίχνος (mm) 125,6
Μεταξόνιο (mm) 1.515
Ύψος σέλας (mm) 790 / 820 (760 με χαμηλή σέλα)
Πλάτος (mm) 880
Μήκος (mm) 2165
Ύψος (mm) 1300
Βάρος (kg) 218
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 18lt
Αναρτήσεις
Μπροστά  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 45mm, διαδρομή τροχού 140mm / ESA - Electronic Suspension Adjustment
Πίσω Paralever με μονό αμορτισέρ  /  διαδρομή τροχού 140mm / ESA - Electronic Suspension Adjustment
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55 - 17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης και Integral ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 276mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Integral ABS
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, ASC, ABS, θερμαινόμενα γκριπ, led φλας, νίκελ εξάτμιση
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 125/7.700
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 12,74/6.500

Διαγράμματα δυναμομέτρησης

Μικρές οι διαφορές σε απόδοση σε σχέση με τον κινητήρα του R 1200GS LC από το οποίο και προέρχεται, με την ιπποδύναμη να έχει 4 ίππους λιγότερους, αλλά ίδια αίσθηση και λειτουργία. Τα riding modes, απλά διαφοροποιούν την απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού

{gallery}tests/naked-sm/bmw/2015/r1200r/dyno{/gallery}

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/naked-sm/bmw/2015/r1200r/odigika{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/naked-sm/bmw/2015/r1200r/statika{/gallery}

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Μαϊος 2015 13:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « BMW R 1200R 2015 - Αποστολή στην Ισπανία TEST - BMW G 310 R 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon