Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 11:53

BMW R 1200R 2015 - Αποστολή στην Ισπανία

Χαώδης διαφορά!

 

Του Thierry Sarasyn

Πως μπορείς να συνδυάσεις την απλότητα μίας Naked μοτοσυκλέτας με την σύγχρονη τεχνολογία και ευελιξία; Μία ερώτηση στην οποία η BMW R 1200 R δίνει μία αποστομωτική απάντηση. Το νέο R 1200 R είναι κάτι περισσότερο από επανάσταση. Είναι ένα πολύ καλά μελετημένο νέο μοντέλο που δείχνει ότι οι roadster μοτοσυκλέτες μπορούν να είναι ταυτόχρονα και άγριες, και φιλικές, και “naked” και ακόμη περισσότερα. Το ανακαλύψαμε στην παρουσίαση που έγινε στην Ισπανία.

Όλα νέα


Πριν προχωρήσουμε σε μερικές προκαταλήψεις σχετικά με το νέο R 1200 R, πρώτα ας μιλήσουμε λίγο για την παρουσίαση που έγινε στην Νότια Ισπανία. Ήμασταν δύο group δημοσιογράφων που οδηγήσαμε την νέα roadster μοτοσυκλέτα της BMW, με το ένα group να οδηγεί υπό βροχή - ευτυχώς εμείς οδηγήσαμε στο στεγνό.
Οι φίλοι δημοσιογράφοι όμως που οδήγησαν την R1200R στους βρεγμένους ισπανικούς δρόμους, μας αποκάλυψαν πως είναι απόλαυση να την οδηγάς σε τέτοιες συνθήκες. Πρώτα είναι ο κινητήρας που αποδίδει γραμμικά, και δεύτερον, όλα αυτά τα ηλεκτρονικά που διαθέτει την κάνουν τόσο ασφαλή που απολαμβάνεις πραγματικά την βόλτα σου.
Εμείς είχαμε την τύχη – και τον καιρό με το μέρος μας, και οδηγήσαμε σε μία όμορφη διαδρομή με συνεχόμενες στροφές με στεγνό οδόστρωμα, με τον χειμωνιάτικο ήλιο να δημιουργεί μία καλή θερμοκρασία για οδήγηση – και να ζεσταίνει το οδόστρωμα όσο πρέπει για να μας προσφέρει καλό κράτημα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν οι ιδανικές συνθήκες για να οδηγήσουμε την νέα R, όπου είδαμε και την ποιότητά της συνολικά.

Και ίσως χρειαζόμασταν αυτές τις ιδανικές συνθήκες στην πρώτη μας επαφή, πριν προχωρήσουμε περαιτέρω σε οδήγηση για να κρίνουμε την νέα R. Αυτή είναι η τέταρτη BMW στην οποία χρησιμοποιείται ο νέος αερο-υγρόψυκτος κινητήρας boxer LC που κατασκευάστηκε το 2013, πρώτα για τα GS / Adventure και έπειτα για το RT και RS. Αλλά είναι ο πρώτος boxer της σειράς που οδηγούμε χωρίς την κλασική ανάρτηση Telelever της BMW, αλλά με το μπροστινό σύστημα να αποτελείται από ένα ανεστραμμένο πιρούνι διαμέτρου 45 χιλιοστών, της Marzocchi.
Στην standard έκδοση, το μπροστινό αυτό δεν διαθέτει ρυθμίσεις, ενώ στην έκδοση με τις ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, ESA, το μπροστινό προέρχεται από την Sachs. Αντίστροφα, ένα αμορτισέρ της Sachs βρίσκεται στην απλή έκδοση ενώ ένα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο της Marzocchi με το σύστημα ESA.

Κινητήρας και ηλεκτρονικά


Ο κινητήρας έχει χωρητικότητα 1170 κυβικά εκατοστά και τώρα η είσοδος του αέρα βρίσκεται ψηλά δίπλα στο ρεζερβουάρ, για να φτάνει στα σώματα ψεκασμού που βρίσκονται τοποθετημένα κάθετα στις κεφαλές. Αποδίδει 125 ίππους στις 7.700σ.α.λ. και η καμπύλη απόδοσης έχει ρυθμιστεί ανάλογα με την χρήση που θα κάνει η roadster μοτοσυκλέτα. Η ροπή αντίστοιχα, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα της καμπύλης, ενώ ο κινητήρας αποδίδει γραμμικά μέχρι τις 8.000σ.α.λ.
Ο νέος κινητήρας, δεν αποτελεί μόνο την κινητήρια μονάδα, αλλά τον συναντάμε ως μέρος του πλαισίου – τύπου γέφυρα,
Για μία ακόμη φορά βέβαια, συναντάμε άξονα μετάδοσης ο οποίος δεν χρειάζεται συχνά συντήρηση, αλλά η μεγάλη αλλαγή είναι επίσης και ο υγρός πολύδισκος συμπλέκτης που βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά, αντί για μονόδισκο του παλαιού R.

Συγκριτικά με τον προκάτοχο, το βάρος έχει αυξηθεί ελαφρώς στα 231 κιλά, σε σχέση με τα 225, αλλά υπάρχουν επίσης σημεία τα οποία έχουν εξελιχθεί ξεχωριστά. Για παράδειγμα, ο αναβάτης έχει επιλογή ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά ύψη στην θέση οδήγησης. Και δεν μιλάμε απλά για ρυθμίσεις καθ’ ύψος, αλλά για τέσσερεις διαφορετικές σέλες, από τα 760 χιλιοστά, στα 790, στα 820 ή 840 χιλιοστά. Έτσι μπορείς να επιλέξεις το ύψος που θες και να ρυθμίσεις ανάλογα την μοτοσυκλέτα στα μέτρα σου.

Στο δικό μου ύψος, 1,77m, ένιωθα καλά στα 790 χιλιοστά ενώ τις ίδιες επιλογές, έχει και ο συνεπιβάτης – άλλες τέσσερις διαφορετικές σέλες.
Και μετά την επιλογή ανάλογης θέσης, ανακαλύπτεις την άνεση που προσφέρει η R 1200R κατά την οδήγηση, συνδυάζοντας δύο πλαϊνές βαλίτσες και ένα top case που προσφέρει η BMW, σκεπτόμενη τους ταξιδιώτες που θα την επιλέξουν.
Στην άνεση και την ασφάλεια, παίζουν σημαντικό ρόλο τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που διαθέτει η μοτοσυκλέτα.
Το ABS λειτουργεί εξαιρετικά και αν θέλει ο αναβάτης μπορεί να το απενεργοποιήσει για να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των φρένων σε πλαγιολισθήσεις. Το R 1200R διαθέτει επίσης και traction control αλλά Gear Shift Assist – σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων, το οποίο ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα να αλλάζεις σχέσεις χωρίς την χρήση συμπλέκτη – κόβει την ηλεκτρονική ανάφλεξη κατά την αλλαγή.

Εκρηκτικός συνδυασμός


Όλα τα προαναφερόμενα, σε κάνουν να νιώθεις πολύ καλά μιας και οδηγείς μία από τις καλύτερες εξοπλισμένες μοτοσυκλέτες.
Για να το επιβεβαιώσεις, η BMW σου προσφέρει μία επιλογή από τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, με την μία από αυτές να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τις μέρες των δοκιμών. Την ρύθμιση Rain. Υπάρχει επίσης η Road και Dynamic γι’ αυτούς που δεν αρκούνται στην γραμμικότητα, ενώ για όσους δεν κρατιούνται και θέλουν περισσότερη απόδοση, διατίθεται και η Custom mode, η οποία προγραμματίζεται ανάλογα με τα γούστα του αναβάτη.
Όλα τα ηλεκτρονικά καταλήγουν σε ένα νέο ηλεκτρονικό πολυόργανο με αναλογικό ταχύμετρο, που γύρω του έχει ψηφιακές ενδείξεις. Αυτό ρυθμίζει σε τρεις επιλογές – στην πρώτη, θα βρεις τα πάντα, στην δεύτερη περιορίζονται οι πληροφορίες και στην τρίτη, παραμένουν μόνο οι βασικές πληροφορίες - το ταχύμετρο δηλαδή! Το καλύτερο βέβαια είναι η επιλογή δύο ώστε να έχεις όσα μπορείς να διαχειριστείς γιατί στην πρώτη επιλογή, είναι πολλές οι πληροφορίες.

Ωστόσο, οι απορίες μας κατά πόσο η ανανεωμένη R 1200 R είναι καλύτερη από την προκάτοχο, παρέμεναν.
Διαθέτει ότι καλύτερο υπάρχει επάνω της, τόσο για γρήγορη οδήγηση ή για χαλαρές βόλτες, αλλά σίγουρα είναι δύσκολο να τα ταιριάξεις όλα αυτά σε μία μοτοσυκλέτα.
Αλλά βλέπεις κατευθείαν ότι ο νέος κινητήρας είναι εκρηκτικός, τόσο ώστε να επιταχύνεις γρήγορα, βασιζόμενος απλά στο γκάζι, αλλά επίσης, τόσο καλά προσαρμοσμένος στις ανάγκες της roadster μοτοσυκλέτας. Συνδυάζει με ευκολία την ευστροφία στις χαμηλές στροφές με την δύναμη στις ψηλές, και είναι τόσο σταθερός σε απόδοση που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή.
Λίγη προσοχή χρειάζεται στο άνοιγμα του γκαζιού στις στροφές μιας και η δύναμη έρχεται γρήγορα, αλλά ούτως ή άλλως το πλαίσιο θα προσφέρει σταθερότητα και θα διορθώσει όποιο λάθος του αναβάτη. Το απότομο άνοιγμα του γκαζιού προσφέρει άμεση επιτάχυνση και αν το κάνεις αυτό σε δρόμο με ανωμαλίες, το stabilizater θα φροντίσει να διατηρήσει την ευστάθεια, οπότε δεν έχεις να ανησυχείς για κάτι.

Οι αναρτήσεις


Αν οδηγήσεις με το σύστημα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων ESA, διαλέγεις απλά ανάμεσα στις επιλογές, sport, comfort, normal και θα βρεις σίγουρα αυτή που ταιριάζει στο οδηγικό σου στυλ. Για εμάς, η πιο sport ρύθμιση απέδωσε καλύτερα στους συγκεκριμένους δρόμους, και λόγω του ότι απουσιάζει το σφιχτό Telelever μπροστινό, με το τηλεσκοπικό σύστημα, η μοτοσυκλέτα μας φάνηκε περισσότερο ενδοτική σε όλες τις καταστάσεις.
Ακόμη και τα περισσότερα κιλά της, εξαφανίζονται κατά την οδήγηση, αλλά θα πρέπει να πούμε ότι εδώ, έχεις σαφή αίσθηση για το που πατάει ο τροχός, τόσο στην επιτάχυνση και στα φρένα, όσο και στις στροφές. Μέσα σε πέντε λεπτά οδήγησης, έχεις καταλάβει ακριβώς πόσο διαφορετικό και καλύτερο είναι το τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα.

Ανάλογα και που έχεις τοποθετημένη την σέλα, κατεβαίνει αντίστοιχα και το βάρος του αναβάτη προς το κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας και έχεις αντίστοιχα αλλαγή στην συμπεριφορά – ειδικά από τα 840 στα 760 χιλιοστά, την καταλαβαίνεις. Ο έλεγχος γίνεται με άνεση από τα χειριστήρια τα οποία προέρχονται από το νέο R 1200GS, με τους διακόπτες να είναι όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες πλέον, και τα φλας σε κάθε πλευρά του τιμονιού, να έχουν καταργηθεί.
Άλλο ένα ισχυρό σημείο είναι τα φρένα, τα οποία προσφέρουν προοδευτικότητα και με ελάχιστη δύναμη σταματούν την μοτοσυκλέτα χωρίς ο αναβάτης να πιεστεί.

Όλα όσα διαπιστώσαμε αφορούν στην οδήγηση των δύο από τα τρία μοντέλα, με απλές ή ηλεκτρονικές αναρτήσεις, αλλά προφανώς, αφορούν και το βασικό μοντέλο της γκάμας. Το βασικό μοντέλο είναι μπλε - blue Cordoba, και διαθέτει ως standard το ABS και το traction control. Η έκδοση Sport είναι για μας η πιο όμορφη, με λευκό χρωματισμό και κόκκινα γραφικά – το τεράστιο R στο ρεζερβουάρ πετυχαίνει το στόχο του. Επιπρόσθετα, διαθέτει καρίνα που του δίνει στυλ, αλλά και τις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις του κινητήρα, το σύστημα αλλαγής ταχυτήτων GSA, όλα του προσδίδουν sport στυλ. Η ακριβότερη της σειράς είναι η Exclusive που έχει τα πάντα, και επιπρόσθετα το χρυσό μπροστινό σύστημα ως μέρος της ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενης ανάρτησης. Διαθέτει ακόμη το cruise control, το on-board computer, αλλά και βάσεις για βαλίτσες.

Χαώδης διαφορά


Ο βασικός λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να οδηγήσουμε την Sport και Exclusive έκδοση, είναι γιατί διαθέτουν και σύστημα keyless start, όπου χρειάζεται απλώς να διατηρείς το κλειδί στην τσέπη σου για να πάρει μπροστά ο κινητήρας, ενώ, έχουν και θερμαινόμενα γκριπ. Αλλά η φρέσκια αίσθηση του νέου R 1200 R είναι εμφανής σε κάθε μοντέλο, με έναν εκπληκτικής απόδοσης και λειτουργίας κινητήρα, εύκολο στην χρήση, σε μία μοτοσυκλέτα που προσφέρει οδηγική απόλαυση και σε εκπλήσσει έξυπνα. Όλα αυτά περιλαμβάνονται σε ένα πακέτο που ξεκινάει από τα 13.490 euro που είναι μόλις 290 euro περισσότερα από το προηγούμενο μοντέλο. Αλλά η διαφορά σε αίσθηση, επιδόσεις, ηλεκτρονικά και απόδοση ανάμεσα στα δύο μοντέλα, είναι χαώδης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW
Μοντέλο R1200R
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή (euro) Αναμένεται
 Εγγύηση  2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 2Κ, A/Ψ, boxer, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (c.c.) 1170
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 101  x 73
Συμπίεση (:1) 12,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 52mm
Σύστημα εξαγωγής 2 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος,  υδραυλικός
Μετάδοση Με άξονα, 2,9:1
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, δύο τμημάτων με τον κινητήρα ενεργό τμήμα
Κάστερ (°) 27,7
Ίχνος (mm) 125,6
Μεταξόνιο (mm) 1.515
Ύψος σέλας (mm) 790 / 820 (760 με χαμηλή σέλα)
Πλάτος (mm) 880
Μήκος (mm) 2165
Ύψος (mm) 1300
Βάρος (kg) 218
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 18lt
Αναρτήσεις
Μπροστά  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 45mm, διαδρομή τροχού 140mm / ESA - Electronic Suspension Adjustment
Πίσω Paralever με μονό αμορτισέρ  /  διαδρομή τροχού 140mm / ESA - Electronic Suspension Adjustment
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-19
Πίσω 180/55 - 17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης και Integral ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 276mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Integral ABS
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, ASC, ABS, θερμαινόμενα γκριπ, led φλας, νίκελ εξάτμιση
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 125/7.700
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 12,74/6.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαϊος 2015 21:00

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW R 1200R 2015 Test - BMW S1000R 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube