.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 21:01

Test - BMW S1000R 2014

Καθημερινές δόσεις superbike!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Όντας το δυνατότερο τετρακύλινδρο streetfighter, με ιδιαίτερα πλούσιο εξοπλισμό και μοναδική αισθητική, το νέο S 1000R προσφέρει ασταμάτητα δόσεις από οδήγηση superbike στην απλή καθημερινότητα!

Ήχος και φως


Ο ήχος που δραπετεύει από το μικρό τελικό εξαγωγής, δύσκολα θα σε κάνει να πιστέψεις για τις συνέπειες στο γύρισμα του δεξιού γκριπ στο τέρμα. Από την ηρεμία, στην πλήρη παράνοια, μόλις σε μερικές μοίρες περιστροφής του drive by wire ηλεκτρονικού γκαζιού, με το S 1000R να μετατρέπεται ξαφνικά από ήρεμο naked καθημερινής χρήσης, σε απόλυτο streetfighter με αίσθηση superbike. Η BMW, καταφέρνει με μία μόνο κίνηση, να σταθεί δίπλα στο έτερο naked μοντέλο της, K 1300R, και να του πάρει με τη μία τα σκήπτρα.

Όντας ελαφρύ σε αίσθηση, με τα 205 κιλά του να μην φαίνονται κατά την οδήγηση, αποτελεί ένα κορυφαίο παιχνίδι το οποίο μπορείς να οδηγάς καθημερινά, προσφέροντάς σου, όσο ακριβώς χρειάζεσαι. Και το ‘’όσο ακριβώς χρειάζεσαι’’, δεν αναφέρεται φυσικά στα 160 άλογα που ανακοινώνει η BMW, ούτε στα 154,5 που το S 1000R αποδίδει στο δυναμόμετρο, έχοντας μία μικρή μόνο απόκλιση από την πραγματικότητα. Αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο το νέο S 1000R προσεγγίζει την κατηγορία streetfighter, δημιουργώντας μία μοτοσυκλέτα που καταφέρνει ταυτόχρονα να σε ξεσηκώνει οδηγικά, όταν το θελήσεις, αλλά και να διατηρεί τον εξοπλισμό σε πλούσια επίπεδα – σε επίπεδα BMW, αγγίζοντας και τις πιο ευαίσθητες ψυχές των πιο χλιδάτων αναβατών.

Και σαν τέτοιο, συναντάμε πακέτα ηλεκτρονικών και εξοπλισμού, που θα επέλεγε κανείς να τοποθετήσει σε μία μοτοσυκλέτα τουρισμού, ή σε μία superbike – αυτούς τους δύο κόσμους, τους “δένει” με άνεση το νέο S 1000R προσφέροντας και τα δύο, σε ένα, και προσπαθώντας φυσικά να τα ταιριάξει. Τα καταφέρνει;

Καθαρόαιμη streetfighter


Είναι αξιοπερίεργο όμως πως αναφερόμαστε σε μία καθαρόαιμη streetfighter με τον δυνατότερο κινητήρα παραγωγής – κομμένο πλέον στα 160 άλογα σε σχέση με τα 193 ανακοινώσιμα του S 1000RR, η οποία όμως, διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό, λες και είναι τουριστική: Θερμαινόμενα grip, cruise control, trip computer, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, διαθέσιμες χαρτογραφήσεις για την ηλεκτρονική ανάφλεξη, αλλά και shifter για γρήγορη αλλαγή ταχυτήτων! Όλα αυτά σε μία μαζεμένη σιλουέτα, όμορφη αναμφίβολα, με αεροδυναμικά χαρακτηριστικά και φυσικά επιρροές από το superbike S 1000RR σε κάθε τμήμα του – σε αυτό έχει βασιστεί άλλωστε: στα πλαστικά περιφερειακά με την λεπτή ουρά σήμα κατατεθέν, η οποία τονίζει με το μέγεθός της ότι δεν θα φιλοξενήσει συνεπιβάτη πάνω από 48,5 κιλά. Με την προσθήκη ενός διπλού χαρακτηριστικού φαναριού – το ένα με ελλειπτική διατομή, ώστε να ξεχωρίζει απευθείας από κάθε άλλη μοτοσυκλέτα, και να θυμίζει BMW.

Το οποίο, αν και δένει οπτικά στην μοτοσυκλέτα, αν το δεις από την πλευρά του αναβάτη καθώς οδηγάς, σε ενοχλεί όλος αυτός ο όγκος που κινείται μαζί με το μπροστινό σύστημα. Με καλή όρθια θέση οδήγησης, στην οποία πατάς άνετα κάτω αν είσαι άνω του 1,80 και βρίσκεις εύκολα το φαρδύ τιμόνι, ώστε να ελέγχεις την μοτοσυκλέτα μέσα στην κίνηση. Παρ’ όλ’ αυτά, η θέση οδήγησης φέρνει εικόνες από το superbike S 1000RR μιας και είναι κάπως σκυφτή, και σε προδιαθέτει για γρήγορη οδήγηση. Το μικρό κόψιμο τιμονιού θα σε δυσκολέψει μέσα στην πόλη, ενώ είναι και αρκετά βαρύ σε αίσθηση λόγω του stabilizater, κι έτσι, μέσα στην κίνηση θα κουράσει – θα ήταν προτιμότερο να ρύθμιζε ώστε να είναι πιο εύκολο μέσα στην πόλη.

Προσαρμογή στην καθημερινότητα


Η βάση του είναι αυτή του superbike S 1000RR, το οποίο, αποτελεί από μόνο του μία από τις καλύτερες μοτοσυκλέτες για αγώνες, μιας και, η ακαμψία του συνόλου δεν χρειάζεται καμία αλλαγή ακόμη και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα – οι εργοστασιακές ομάδες τρέχουν με το standard ψαλίδι! Το άκαμπτο πλαίσιο, ειδικά στην περιοχή του λαιμού, σε συνδυασμό με το βαρύ τιμόνι, δημιουργεί ένα δύσχρηστο σύνολο μέσα στην πόλη, αλλά από την άλλη, δεν σε βάζει στην διαδικασία να κάνεις καγκουριές. Είναι μία μοτοσυκλέτα που δεν σε εξιτάρει οδηγικά με το που βρεθείς στην σέλα, και αυτό, για μεγάλη μερίδα αναβατών, είναι πολύ θετικό. Δεν είναι ότι ανοίγεις το γκάζι και μέσα σε πέντε μέτρα τα έχεις κάνει όλα, όπως συμβαίνει με δικύλινδρα ή και τρικύλινδρα σύγχρονα streetfighter, αλλά ούτε και το S1000R δείχνει πρόθυμο για κάθε είδους καγκουριά – το S10000R είναι ένα καθαρόαιμο superbike με ψηλό τιμόνι και αλλαγές ώστε να προσαρμοστεί στο νέο στυλ, και ως τέτοιο, θέλει δρόμο, ανοιχτές διαδρομές, ώστε να ξετυλίξει την δύναμη του κινητήρα και τις δυνατότητες του στιβαρού και άκαμπτου πλαισίου.

Σε τέτοιες διαδρομές θα απολαύσεις οδήγηση, ποιότητα στην κύλιση και μοναδική σταθερότητα, που σε συνδυασμό με την ασφάλεια από αναρτήσεις και ηλεκτρονικά συστήματα, θα σε κερδίσουν. Δεν θα κάνει σούζες, όχι από μόνο του, επειδή έτσι ήθελε αυτό, επειδή έτσι ήρθε απότομα η δύναμη. Θα πρέπει να το θες. Και τότε θα κάνει τα πάντα – αρκεί να έχεις απενεργοποιήσει το σύστημα DTC – έξτρα στην μοτοσυκλέτα της δοκιμής, το οποίο μέσω αισθητήρων, μειώνει το σπινάρισμα αλλά και την σούζα, έως ενός ορίου, ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας και το προεπιλεγμένο mode στην ηλεκτρονική ανάφλεξη.

Ζήτησε του ότι θες


Ότι παιχνίδια του ζητήσεις θα τα κάνει, αλλά αυτό δεν θα στα “προτείνει”. Έχει τρόπους και φιλική συμπεριφορά, όσο του δουλεύεις σε χαμηλές στροφές. Αν του το ζητήσει να ξεσαλώσει όμως, θα απολαύσεις την λειτουργία του τετρακύλινδρου superbike κινητήρα, με τον ήχο να αλλάζει από τις 7.000σ.α.λ. και πάνω, και την δύναμη να έρχεται γρήγορα, απότομα, καταιγιστικά. Ως Naked, είναι πολύ δυνατό, βγάζει τα ίδια άλογα στον τροχό ακριβώς με το Suzuki GSXR 1000 του ‘13 και πιθανότατα, τα ίδια με τα υπόλοιπα ιαπωνικά superbike. Μόνο αδύναμο δεν το λες λοιπόν, κι ας υπολείπεται 28 άλογα σχεδόν του superbike S 1000RR με τις αλλαγές που έγιναν στον κινητήρα, προκειμένου να είναι πιο φιλικός για την νέα χρήση.

Ο κινητήρας δέχτηκε μία σειρά αλλαγών προκειμένου να είναι διαθέσιμη η δύναμη σε χαμηλότερες στροφές. Ο ψεκασμός, είναι διαφορετικός, BMS-X αντί για BMS-KP, με ίδιας διαμέτρου 48mm σώματα, ενώ η συμπίεση μειώθηκε από το 13:1 στο 12. Η ιπποδύναμη κατέβηκε έτσι στα 160 ανακοινώσιμα άλογα από 193, ενώ άλλαξε και η τελική μετάδοση, όπου πλέον η σχέση βρίσκεται στο 2.647 από 2.588 – έγινε πιο κοντή για αμεσότητα στο άνοιγμα του γκαζιού. Και ενώ ο κινητήρας, στην αρχή της καμπύλης απόδοσης έχει την “κούφια” αίσθηση ενός τετρακύλινδρου, στις μεσαίες στροφές που το τράβηγμα γίνεται κάτι παραπάνω από αισθητό και η επιτάχυνση σε κολλάει στην σέλα, νομίζεις ότι αυτό ήταν και τελείωσε. Και κάπου μετά τις 7.000σ.α.λ., αρχίζει το πανηγύρι. Ο κινητήρας λυσσάει και δύσκολα θα τον απολαύσεις αν δεν έχεις μπροστά σου ευθείες. Μπορεί να ανεβάζει 2.000 στροφές λιγότερες σε σχέση με τον κινητήρα του RR, πρόκειται όμως για στροφές που δεν χρειάζεσαι στην συγκεκριμένη χρήση.

Κόντρα με το αδελφάκι


Το S 1000R δηλώνει εξ αρχής ότι δεν προτιμά γλιστερούς δρόμους στο μενού, αφού το σφιχτό σύνολο θα ενοχληθεί, παρά τα εξαιρετικά ελαστικά της Pirelli Diablo τα οποία θα χάσουν την πρόσφυση. Οι πολύ καλές αναρτήσεις, που είναι ενδοτικές ακόμη και στις μικρού μεγέθους ανωμαλίες, θα σώσουν την κατάσταση, αλλά καλύτερα να απολαύσεις το συνολάκι σε ιδανικές συνθήκες, με καλή άσφαλτο και ροή στην ταχύτητά σου. Οι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας, που δίνουν την επιλογή ρύθμισης ακόμη και εν κινήσει, λύνουν τα χέρια αναφορικά με τον χρόνο που χρειάζεσαι για να την φέρεις στα μέτρα σου. Το σύστημα DDC – ημιενεργητικές αναρτήσεις, το οποίο με το πάτημα ενός κουμπιού ρυθμίζει ανάλογα τις αποσβέσεις, μας έκανε να καταλάβουμε σύντομα ότι η επιλογή Soft ήταν η καλύτερη για τις καθημερινές συνθήκες, μιας και η Medium ή Hard, προτιμούν δύο άτομα στις σέλες, αλλά και καλύτερη ποιότητα ασφάλτου.
Στο πλαίσιο, οι αλλαγές είναι πάλι αρκετές σε σχέση με το RR, με το μεταξόνιο να αυξάνεται στα 1439 χιλιοστά από 1432, την γωνία κάστερ στις 24,6 μοίρες από 23,9, το ίχνος στα 98,5 χιλιοστά από 95,9, το πλάτος στα 845 χιλιοστά από 826 και το ύψος σέλας στα 814 χιλιοστά από 820. Το βάρος, έφτασε στα 185 ανακοινώσιμα κιλά, αντί για τα 183 (ως άδειες), της RR.

Ως αντάλλαγμα, η αίσθηση που προσφέρει είναι ελαφριά, και η αλλαγή κατεύθυνσης γίνεται με άνεση, χωρίς ο αναβάτης να κουράζεται. Και καταλήγεις γρήγορα, πως πρόκειται για μία μικρών διαστάσεων μοτοσυκλέτα, η οποία παρά τον κυβισμό, ελέγχεται με λίγη δύναμη. Και μιας και δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο από πλευράς της ιαπωνικής σχολής ακόμη, μιας και, τα γυμνά μοντέλα των Yamaha, Kawasaki, Honda, δεν βρίσκονται τόσο κοντά στις superbike αντίστοιχες μοτοσυκλέτες τους, καταλήγεις εύκολο στο ότι το νέο S1000R είναι κορυφαία επιλογή για όσους θέλουν γκάζια superbike στην καθημερινότητά τους.

Ώρες απόλαυσης


Σίγουρα πάνω στη σέλα του S 1000R θα περάσεις περισσότερες ώρες καλύτερα και πιο απολαυστικά, συγκριτικά με το superbike αδελφάκι του. Σε απόλυτες συνθήκες πίστας όμως, τόσο λόγω ελαστικών, θέσης οδήγησης και clip on, αλλά και περισσότερων ίππων, το RR θα είναι καλύτερο. Αν όμως χρειάζεσαι μία μοτοσυκλέτα με αίσθηση superbike, κορυφαία δύναμη και ποιότητα, πλούσιο εξοπλισμό και απόλαυση στα ύψη, τότε το S 1000R είναι η μοτοσυκλέτα σου. Βέβαια, παρά τις αλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα, η ευκολία στην οδήγηση είναι δεδομένη. Όπως και η σταθερότητα βέβαια, αφού ακόμη και στην τελική που ξεπερνάει τα 260χ.α.ω., το S 1000R παραμένει στην πορεία του άνετα και χωρίς αίσθηση φόβου. Το τελευταίο το αναφέρουμε, μιας και η δύναμη του ξεφεύγει από τα πλαίσια των τετρακύλινδρων streetfighters.

Η θέση οδήγησης δεν θα σε αφήσει να τοποθετηθείς σωστά σε στροφές, όπως σε μία superbike. Θα παραμείνεις όρθιος και θα βγάλεις το σώμα σου όσο επιτρέπει το φαρδύ τιμόνι. Τα χειριστήριά του είναι πολύ φιλικά, οι διακόπτες διαθέτουν όλα τα απαραίτητα κουμπιά στις κατάλληλες θέσεις για να ρυθμίζεις ότι θες. Τα όργανα είναι μικρά και ευανάγνωστα ενώ διαθέτουν ακόμη και shift light για τις αλλαγές σχέσεων. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι σκληρό, σφιχτό στις αλλαγές, αλλά διαθέτει shifter κι έτσι κρατώντας ανοιχτό το γκάζι, πιέζεις – δυνατά! – τον λεβιέ και οι ταχύτητες αλλάζουν με μία μικρή διακοπή στην παροχή ισχύος, χωρίς χρήση συμπλέκτη. Ο συμπλέκτης είναι σκληρός, δεν είναι υδραυλικός όπως θα περίμενε κανείς, αλλά μηχανικός με ντίζα, και η μανέτα δεν ρυθμίζεται – είναι μεγάλη σε μέγεθος και απομακρυσμένη από το γκριπ.

Ηλεκτρονικά τερτίπια


Όπως και να φτάσει η δύναμη στο δρόμο, υπάρχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που την ελέγχουν, την περιορίζουν, κι έτσι, ο αναβάτης αισθάνεται ασφαλής. Ή μπορεί να νιώσει ανασφαλής, αν επιλέξει να τα απενεργοποιήσει, κάτι που δεν συστήνουμε μιας και το παιχνίδι γίνεται απόλυτα ελεγχόμενα με την ρύθμιση Dynamic στον χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης. Η ρύθμιση Dynamic είναι αυτή που θα προσφέρει την περισσότερη απόλαυση στον αναβάτη επιτρέποντας ταυτόχρονα μικρή εμπλοκή του Traction Control αφήνοντας τον τροχό να γλιστρήσει όσο πρέπει για να σου αυξήσει την αδρεναλίνη. Η Road όμως είναι η πιο σοφή επιλογή για να μπορείς να το οδηγήσεις ξεκούραστα χωρίς να προσπαθεί να σου φύγει από τα χέρια. Η κάθε ρύθμιση στον χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης ενεργεί αυτόματα και στο σύστημα πρόσφυσης, κι έτσι, ο αναβάτης μπορεί να αφήσει την μοτοσυκλέτα να κάνει τα δικά της, και να οδηγεί με ασφάλεια απολαμβάνοντας την βόλτα του.

Τα φρένα του λειτουργούν εξαιρετικά, με συνδυασμένη λειτουργία καθώς πατάς το μπροστινό, κίνηση που βοηθάει σημαντικά όσους δυσκολεύονται ή φοβούνται να φρενάρουν δυνατά. Η αίσθηση είναι άμεση, οι ακτινικές δαγκάνες της Brembo λειτουργούν πολύ δυνατά και σταματούν το θηρίο εκεί που θες, χωρίς το ABS να αυξάνει σημαντικά την απόσταση ακινητοποίησης. Για τους πιο γρήγορους, όλα αυτά απενεργοποιούνται αλλά τελικά στις γλιστερές συνθήκες της χώρας μας, δεν είναι κάτι που συνίσταται.

Απόλυτη και φιλική


Με την νέα S1000R, η BMW καταφέρνει να μεταμορφώσει μία superbike σε streetfighter προσφέροντας στην αγορά μία μοτοσυκλέτα που καταφέρνει να προσεγγίσει τον αναβάτη που δεν θέλει να περνάει την μέρα του σκυμμένος πάνω στα clip on. Αυτόν που θέλει να συνδυάσει την απόλυτη δύναμη με την χρηστικότητα μίας μοτοσυκλέτας με όρθια θέση οδήγησης, αλλά και με πλούσιο εξοπλισμό. Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής διέθετε ASC – Automatic Stability Control στον στάνταρ εξοπλισμό, όπως είναι και το ABS. Στα 13.500euro που κοστίζει φαίνεται άκρως δελεαστική πρόταση, ενώ με το πακέτο αξεσουάρ* της συγκεκριμένης, φτάνει στα 15.730euro, που και πάλι είναι λογική τιμή για τις επιδόσεις και γι’ αυτά που προσφέρει.


*Πακέτο sport: Shifter – υποβοήθηση αλλαγής ταχυτήτων, DTC – Dynamic Traction Control που αντικαθιστά το ASC του βασικού εξοπλισμού, cruise control και Riding Modes Pro με κόστος 930euro
Πακέτο Dynamic: DDC – Dynamic Damping Control, θερμαινόμενα γκριπ, Καρίνα κινητήρα, LED φλας, με κόστος 1.050euro
Συναγερμός: 250euro

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Ελάχιστη απόκλιση από τα ανακοινώσιμα νούμερα είχε στο δυναμόμετρο το S1000R. Από τα 160 ανακοινώσιμα άλογα, έβγαλε 154,92 στην ρύθμιση Dynamic, 154,85 στην Road και 146,38 στην Rain - οι δύο πρώτες είναι λίγο πιο απότομες σε απόκριση και πιο γεμάτες μετά τις 7.000σ.α.λ. όπου η Rain είναι πιο ήπια και γραμμική.

Συγκριτικά με το S1000RR από το οποίο προέρχεται ο κινητήρας, υπάρχει διαφορά στην απόδοση της τάξεως των 27,48 ίππων, αλλά και περισσότερη γραμμικότητα υπέρ του RR. Το R της δοκιμής, είναι πιο "κούφιο" στις μεσαίες στροφές, κάτι που δεν φαίνεται στην πράξη λόγω τελικής μετάδοσης, ενώ αρχίζει να κρεμάει και από τις 10.000σ.α.λ., την ώρα που το RR αρχίζει την "λύσσα"!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο S 1000R
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή 13.500euro (μοτοσυκλέτα δοκιμής 15.730euro)
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 999
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 80 x 49,7
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός με τέσσερις χάρτες (Road, Sport, Rain, Dynamic)
Σύστημα εξαγωγής  4 σε  1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος
Μετάδοση  6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια  / 1.652
1η σχέση 2.647
2η σχέση 2.091
3η σχέση 1.727
4η σχέση 1.500
5η σχέση 1.360
6η σχέση 1.261
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα / 2.647
Πλαίσιο
Τύπος   Αλουμινένιο δύο δοκών 
Κάστερ (°)  24,6
Ίχνος (mm)  98,5
Μεταξόνιο (mm) 1.439
Ύψος σέλας (mm) 814
Μήκος (mm) 2057
Πλάτος (mm) 845
Ύψος (mm) 1810
Βάρος (kg)   185 (207 γεμάτη)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  17l
Αναρτήσεις
Μπροστά (mm) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 46mm, ρυθμίσεις: Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή τροχού 120mm, προφόρτιση ελατηρίων, SA DDC
Πίσω (mm) Μονό αμορτισέρ μοχλισμού, διαδρομή τροχού 120mm. Ρυθμίσεις:   Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή τροχού 120mm, προφόρτιση ελατηρίου, SA DDC
Ελαστικά
Μπροστά  120/70-17
Πίσω   190/55-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και Race ABS - part integral
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Race ABS - part integral
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, 3 θέσεις χαρτογράφησης, 3 θέσεις traction control με ένδειξη λειτουργίας, δύο mode οργάνων, BMW Motorrad ASC SA: BMW Motorrad DTC
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/σαλ)  160/11000 
Ροπή εργοστασίου (Kgm/σαλ)  11,42/9.250

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 21:30

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon