.
Κατηγορία Benelli
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 18:15

TEST - Benelli BN 302 2017

 

Ιταλικό design, κορυφαία ποιότητα, καθημερινή απόλαυση

 

Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η αναγεννημένη Benelli φέρνει και στην Ελλάδα το γυμνό Euro 4 μοντέλο BN 302, με δυνατά στιλιστικά χαρακτηριστικά, υψηλή ποιότητα κατασκευής, οικονομικό χαρακτήρα, και αξιοπρεπέστατες επιδόσεις και στήσιμο. Μοναδική εμφάνιση, fun και χρηστικότητα, σε ανταγωνιστική τιμή.
Η δημοφιλής κατηγορία των 300 κ.εκ. περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις, που συνδυάζουν σχετικά χαμηλό κόστος απόκτησης, δυνατότητα οδήγησης με δίπλωμα Α2, και χαρακτηριστικά που μέχρι πρότινος αποτελούσαν προνόμιο των μεγαλύτερων σε κυβισμό κατηγοριών.

Το BN 302 είναι η πρόταση της Benelli στην παραπάνω κατηγορία, της Benelli που διαθέτει ιταλικές ρίζες και βαρύ όνομα με έτος ίδρυσης το 1911, μέλος πλέον του Group Qianjiang χάρη στα κεφάλαια του οποίου αναγεννήθηκε και διανύει μια δεύτερη νεότητα στη σύγχρονη εποχή. Σημειώστε πως το design και η εξέλιξη των μοτοσυκλετών της Benelli συνεχίζει να γίνεται στην Ιταλία.
Δυνατό χαρτί του BN 302, χαρτί που διακρίνεται με την πρώτη εμφάνιση, είναι τα ιδιαίτερα δομικά του χαρακτηριστικά, που αποπνέουν... ιταλική sport ατμόσφαιρα. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Σπορ γονίδια, ιταλικό στιλ

Πλαίσιο κόκκινο, ατσάλινο χωροδικτύωμα, κτηνώδες ανάποδο πιρούνι 41mm, αντίστοιχα κτηνώδες σωληνωτό (!) ψαλίδι “μπανάνα”, μονό αμορτισέρ χωρίς μοχλικό, τοποθετημένο στα πλάγια, δικύλινδρος εν σειρά υγρόψυκτος και ψεκαστός κινητήρας με ανάφλεξη 360 μοιρών (με αρκετά ψηλή συμπίεση 12 προς 1) και μοναδικό ήχο, τελικό εξάτμισης κάτω από τον κινητήρα για συγκέντρωση μαζών, χυτές σπορ ζάντες, και δίσκοι μαργαρίτες είναι οι λεπτομέρειες που χτυπάνε αμέσως στο μάτι -αλλά και στο αυτί όσον αφορά στον ανεπανάληπτο ήχο- του παρατηρητή.

Οι μεγάλες διαστάσεις του Benelli σε κάνουν να νομίζεις πως έχεις να κάνεις με μοτοσυκλέτα μεγαλύτερου κυβισμού, ενώ τα πλαϊνά ανακλαστικά και το ABS μας υπενθυμίζουν πως το BN 302 πληροί τις πρόσφατες Euro 4 προδιαγραφές.
Αξίζει να σημειωθεί πως το BN 302 είναι από τις λίγες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας στις οποίες ο αναβάτης μπορεί -αν θέλει- να απενεργοποιήσει το ABS για sport καταστάσεις, και παιχνίδια με πλαγιολισθήσεις.

Η χαμηλή σέλα είναι άνετη για τον συνεπιβάτη, λιγότερο άνετη για τον συνεπιβάτη, με τον τελευταίο να διαθέτει την πολυτέλεια όμως των χειρολαβών που βρίσκονται στην ουρά του BN 302. Αν προσέξατε το “τσαλάκωμα” της ταπετσαρίας της σέλας, αυτό συνέβη στα πρώτα μοντέλα που ήρθαν στην Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένου και του μοντέλου δοκιμής- ενώ όπως μας είπαν οι άνθρωποι της Benelli, το πρόβλημα λύθηκε και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους αγοραστές.

Το τιμόνι είναι φαρδύ και εργονομικό, ενώ άνετα θα αισθανθεί ο αναβάτης όσον αφορά στις γωνίες που τοποθετούνται τα άκρα του – ελαφρώς σκυφτή sport θέση οδήγησης, με χαλαρές γωνίες που θα βολέψουν ένα μεγάλο εύρος αναβατών, από 1.60 έως 1.80 ή και ψηλότερους.
Σε πιο κοντινή εξέταση, το BN 302 βρίθει από ποιοτικές λεπτομέρειες που εντυπωσιάζουν ευχάριστα.
Η τάπα ρεζερβουάρ αεροπορικού τύπου κλειδώνει, η μανέτα του φρένου διαθέτει εργονομική ρύθμιση 4 θέσεων, το καλαίσθητο δοχείο πλήρωσης του ψυκτικού ελέγχεται εύκολα, ο κινητήρας είναι τακτοποιημένος όσον αφορά σε ντίζες και καλώδια, τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα πολύ καλά Pirelli Angel, η σέλα διαθέτει όμορφο κόκκινο σιρίτι, τα ποδωστήρια ρυθμίζονται για να βολέψουν όλα τα μήκη πέλματος, αμφότερα τα μαρσπιέ αναβάτη – συνεπιβάτη διαθέτουν ελαστικά παρεμβύσματα για τους κραδασμούς, τα όργανα είναι πλήρη και καλαίσθητα, κλπ.

Απίθανη λεπτομέρεια που αξίζει ιδιαίτερης μνείας, το φοβερό σε design κλειδί του ΒΝ 302, με το τρισδιάστατο σήμα της Benelli. Το κλειδί είναι σπαστό, και ανοίγει με το πάτημα ενός κουμπιού, θυμίζοντας... μαχαίρι “πεταλούδα”!
Όμορφο σε design είναι το πίσω φωτιστικό σώμα, ενώ αν θέλαμε να γκρινιάξουμε για κάτι, αυτό θα ήταν η αισθητική του προβολέα που δεν μας τρελαίνει όσον αφορά στο design -υποκειμενική όμως λεπτομέρεια.
Τροφή για σκέψη ο υπερβάλλων ζήλος της Benelli να δώσει όγκο και υπόσταση μεγάλης μοτοσυκλέτας στο BN 302, καθώς ψαλίδι, πιρούνι και λοιπά μεταλλικά μέρη προσθέτουν αρκετό βάρος, ενώ υπερβολική είναι και η διάσταση 160/60 του πίσω ελαστικού. Μπρος στα κάλλη όμως...

Υπεράνω κάθε προσδοκίας

Πέρα από την υψηλή ποιότητα κατασκευής, υψηλή αποδεικνύεται και η ποιότητα κύλισης του BN 302.
Ο ήχος του κινητήρα του BN 302 είναι μοναδικός στην κατηγορία, θυμίζοντας ελαφρά... BMW F 800 GS, προσθέτοντας κυβικά και “φτιάχνοντας” τον αναβάτη! Χάρη σε αυτόν η ακουστική εμπειρία δεν θυμίζει σε τίποτα την πλειονότητα των αθόρυβων μοτοσυκλετών της κατηγορίας, χαρίζοντας πόντους στο Benelli.

Ο κινητήρας διαθέτει ηλεκτρικό χαρακτήρα, με τυπικά δικύλινδρη απόδοση, αρκετά “κούφιος” χαμηλά (ξεχάστε τις σούζες, απαιτούν ιδιαίτερο ζόρισμα σε συμπλέκτη από στάση με 1η στο κιβώτιο), δυναμώνει σε μεσαίες, και δείχνει τα δόντια του στις ψηλές. Στο δυναμόμετρο είδαμε 32,97 Hp, νούμερο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις κορυφαίες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας.
Ο συμπλέκτης είναι μαλακός, και το 6τάχυτο κιβώτιο ακριβέστατο, ενώ η τελική ταχύτητα του BN 302 βρίσκεται στα 165 χλμ/ώρα -ένδειξη κοντέρ- και η μέση κατανάλωση καυσίμου στα 4,8 λίτρα / 100 χλμ.
Σε αστική οδήγηση το BN 302 είναι υπέροχο, με γραμμική απόδοση από χαμηλά, ελαστικό κινητήρα, θετικό κιβώτιο, και γρήγορη γεωμετρία που του επιτρέπει να αλλάζει πανεύκολα κατεύθυνση.

Τα φρένα είναι καλά, αν και η μανέτα θέλει αρκετή πίεση για να αποδώσει όπως πρέπει.
Άριστη είναι η πληροφόρηση του αναβάτη, χάρη στην μελετημένη γεωμετρία, στις αξιόλογες αναρτήσεις, στο καλό πλαίσιο αλλά και στα Pirelli Angel. Το ABS μπροστά ενεργοποιείται εκεί που χρειάζεται, ενώ πίσω μπαίνει σε λειτουργία πιο εύκολα από ότι θα θέλαμε.
Τα όργανα είναι σχετικά λιτά, με έλλειψη Trip Computer (καταναλώσεις, υπολειπόμενη χιλιομετρική απόσταση μέχρι να αδειάσει το ρεζερβουάρ, κλπ.), και ένδειξης ταχύτητας κιβωτίου. Στις ενδείξεις τους περιλαμβάνονται το στροφόμετρο, το κοντέρ, η στάθμη βενζίνης και η θερμοκρασία κινητήρα, ολικός και μερικός χιλιομετρητής και ρολόι. Είναι πάντως ευανάγνωστα και διαθέτουν όμορφο φωτισμό.

Το BN 302 είναι καλό και σε sport αναζητήσεις, παρέχοντας εμπιστοσύνη στον αναβάτη του σε διαδρομή με στροφές, και επιτρέποντας του να ανεβάσει ρυθμό και να διασκεδάσει, ειδικά αν η άσφαλτος είναι καλή. Τα Pirelli Angel είναι καλά, σχετικά σκληρά όμως και θέλουν ζέσταμα για να αποδώσουν τα μέγιστα.

Ποιοτικό, ιδιαίτερο, ανταγωνιστικό

Εν τέλει, το Benelli BN 302 είναι μια ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση στα γυμνά τρακοσάρια μοντέλα που θέλουν να τα κάνουν όλα καλά. Δείχνει και ακούγεται μεγαλύτερο σε κυβισμό, διαθέτει εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, μοναδική εμφάνιση, δυνατό κινητήρα και φιλικό χαρακτήρα. Στημένο άψογα, εντυπωσιάζεται τόσο σε στάση όσο και εν κινήσει, και αποδεικνύεται εξαιρετικά ανταγωνιστικό σε όλα τα επίπεδα: αστική αλλά και sport οδήγηση, οικονομία καυσίμου, επιδόσεις, ασφάλεια, και τιμή απόκτησης -4.750 δίχως τέλος ταξινόμησης. Καθημερινό, όμορφο και ικανό, αφήνει άριστες εντυπώσεις και πείθει εμφατικά όσον αφορά στο αξιόμαχο της νέας εποχής της Benelli.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Benelli
Μοντέλο BN 302
Αντιπρόσωπος Motoway
Τιμή 4.750 euro (ΔΕΝ περιλαμβάνεται τέλος ταξινόμησης)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος εν σειρά, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 65.0 x 45.2
Κυβισμός (cc) 300
Σχέση συμπίεσης (:1) 12:1
Τροφοδοσία Ψεκασμός 37mm
Ανάφλεξη Ψηφιακή
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης υγρός, πολύδισκος, μηχανικός
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Τελική Σχέση μετάδοσης Γρανάζια - αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος  (mm) 2.130
Πλάτος  (mm) 800
Ύψος (mm) 1.120
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 175
Ύψος σέλας (mm) 795
Μεταξόνιο (mm) 1.410
Ρεζερβουάρ (lt) 16
Βάρος (kg) 185 (ABS) - πλήρες υγρών
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα με διάμετρο καλαμιών 41mm και διαδρομή 135mm. Καμία ρύθμιση
Πίσω Αμορτισέρ δίχως μοχλικό με διαδρομή 146mm - ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά Pirelli Angel 120/70-17
Πίσω Pirelli Angel 160/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα δύο εμβόλων & ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου & ABS
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 37,5 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (kg / σ.α.λ.) 2,6  / 9.750

Δυναμομέτρηση

benelli bn302 dyno

Η δυναμομέτρηση έγινε στο POWER HOUSE ENGINEERING.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 19:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: TEST - Benelli BN 251 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon