.
Κατηγορία Bajaj
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 14:44

Test - Bajaj Pulsar NS 200

 

Χρηστικό, τίμιο & αξιόλογο

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Ο Ινδός κατασκευαστικός κολοσσός που ακούει στο όνομα Bajaj κάνει την είσοδο του στην ελληνική αγορά, με αντιπρόσωπο την KTM SEE, και πρώτο μοντέλο το γυμνό Pulsar NS 200 που βασίζεται στο KTM Duke 200, προβάλλοντας όμως αντιδιαμετρικό, χρηστικό χαρακτήρα.

Αν το KTM Duke 200, πάνω στο οποίο έχει χτιστεί / δημιουργηθεί το Bajaj Pulsar NS 200 είναι το απόλυτο επιθετικό / sport / μανιακό / μικροσκοπικό / πολεμικό μοντέλο της κατηγορίας, θα χαρείτε να μάθετε πως το NS 200 είναι το ακριβώς αντίθετο!

Και λέμε “θα χαρείτε” γιατί δεν θα είχε κανένα νόημα για την Bajaj να προσπαθούσε να βγάλει μια μοτοσυκλέτα με αντίστοιχο χαρακτήρα και προορισμό με το KTM Duke 200. Ούτε θα κατάφερναν να παράγουν κάτι αντίστοιχα πολεμικό, ούτε όμως τους ενδιέφερε.

Αντίθετα, οι Ινδοί... πραγματιστές, έπραξαν σοφά και αφού προσεταιρίστηκαν την αξιοπιστία και τη μηχανική αρτιότητα του κινητήρα του Duke, έσπευσαν να βάλουν την δική τους σφραγίδα στα περιφερειακά, αλλάζοντας... τα πάντα!

Συμβατικός εξοπλισμός - καλή ποιότητα κατασκευής

Το παρών άρθρο δεν είναι συγκριτικό μεταξύ KTM 200 Duke και Pulsar NS 200, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθούμε τόσο στον άριστο κινητήρα της ΚΤΜ όσο και στο που επέλεξε να διαφοροποιηθεί η Bajaj με την μοτοσυκλέτα της.

Αν λοιπόν η ΚΤΜ επέλεξε τα ακριβότερα και ποιοτικότερα περιφερειακά, η Bajaj προτίμησε συμβατικά και οικονομικότερα.

Συμβατικό πιρούνι, συμβατική δαγκάνα φρένου μπροστά, πίσω αμορτισέρ της Nitrox, ατσάλινο πλαίσιο 2 δοκών και ατσάλινο ψαλίδι και καρμπιρατέρ στην τροφοδοσία. Συμβατικός εξοπλισμός, καλής ποιότητας όμως, ο οποίος δουλεύει μια χαρά. Σημειώστε πως το μοντέλο δοκιμής μας ήταν προδιαγραφών Euro 3, δίχως ABS.

Γενικότερα τώρα η ποιότητα κατασκευής του Pulsar NS 200 είναι παραπάνω από ικανοποιητική, όπως είναι και η συναρμογή και το φινίρισμα των μερών του.

Από εμφάνιση, το Pulsar NS 200 δείχνει σύγχρονο, επιθετικό και μυώδες, αρκούντως σπορ, δίχως να φτάνει ακραία επίπεδα. Εκεί μόνο που είναι ίσως πιο σπορ από ότι θα έπρεπε είναι στη σέλα του συνεπιβάτη.

Τα όργανα είναι ευανάγνωστα, με ένα στροφόμετρο αναλογικών ενδείξεων στο κέντρο του πίνακα, με κόκκινο στις 9.500 rpm -δείξτε προσοχή στην τελική ταχύτητα, για να μην βρίσκεστε για πολλή ώρα στα κόκκινα.

Στα αριστερά έχουμε τις ενδεικτικές λυχνίες -και το φωτιζόμενο σήμα της Bajaj που στην αρχή το περνάς για τον προβολέα καθώς είναι μπλε χρώματος- και στα δεξιά μια ψηφιακή οθόνη που χωρίζεται στα 2 από το στροφόμετρο. Στο εσωτερικό του στροφόμετρου έχουμε δείκτη καυσίμου, ενώ στο εξωτερικό βρίσκουμε το κοντέρ, τον ολικό και τον μερικό χιλιομετρητή, ρολόι, και ένδειξη για κατεβασμένο σταντ. Στο πάνω μέρος των οργάνων έχουμε και λυχνία για αλλαγή ταχύτητας -κάτι μάλλον υπερβολικό για τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, που δίνει όμως μια έξτρα sport πινελιά.

Η εναλλαγή στις ενδείξεις γίνεται μέσω δυο κουμπιών που βρίσκονται στα όργανα.

Στο Pulsar θα βρείτε τόσο πλαϊνό όσο και διπλό σταντ. Δυστυχώς το ανέβασμα στο διπλό θέλει πολλή δύναμη, πάντως είναι θετικό που υπάρχει στον στάνταρ εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας.

Αξιόπιστος καθημερινός σύντροφος

Καβαλώντας το Pulsar NS 200 η πρώτη εντύπωση είναι πως διαθέτει άνετη σέλα, και άνετη, όρθια θέση οδήγησης, με χαλαρές γωνίες σε γόνατα, αγκώνες και μέση.

Η σέλα καμία σχέση δεν έχει με το σπορ... σανίδι του Duke, διαθέτει αρκετά περισσότερο αφρώδες υλικό, ενώ είναι και πιο πλατιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σέλα του συνεπιβάτη, ενώ το NS 200 δείχνει -και είναι- φτιαγμένο για άνετη διαβίωση δυο μεγαλόσωμων ατόμων. Μην ξεχνάμε και τις χειρολαβές που έχει ο συνεπιβάτης.

Η μίζα φέρνει άμεσα στη ζωή τη μοτοσυκλέτα, ενώ το μακρύ γρανάζωμα -μακρύτερο από το Duke- έχει κυρίως θετικά αποτελέσματα, και ένα μικρότερο αρνητικό. Ξεκινώντας από το τελευταίο, στην εκκίνηση το Pulsar θέλει ελαφρύ πατινάρισμα στον -μαλακό- συμπλέκτη. Περνώντας τώρα στα προτερήματα του γραναζώματος, μεγαλύτερη είναι η τελική ταχύτητα, που σε ευνοϊκές συνθήκες θα φτάσει και τα 150 χλμ/ώρα, μικρότερη η κατανάλωση -μετρήσαμε την απίθανη μέση κατανάλωση των 2,9 λίτρων στα 100 χλμ- και χαλαρή η αίσθηση στην οδήγηση.

Το πλαίσιο των 2 δοκών μπορεί να είναι ατσάλινο αντί αλουμινένιο -προσθέτοντας μερικά κιλάκια στο Pulsar, που παραμένει ελαφρύ- είναι ταυτόχρονα όμως και στιβαρό, ενώ συνεργάζεται άριστα με τις αναρτήσεις.

Το πιρούνι και το αμορτισέρ είναι μαλακά σε αποσβέσεις, χαρίζοντας άνεση στους κακούς ελληνικούς δρόμους, ενώ παράλληλα προσδίδουν καλή συμπεριφορά στη μικρή μοτοσυκλέτα, που ακόμα και κοντά στην τελική της συμπεριφέρεται ως ενιαίο σύνολο.

Παράπονα είχαμε από το συνδυασμό των σκληρών ελαστικών που σε συνδυασμό με το ελαφρώς ασαφές μπροστινό φρένο χάριζαν μικρή ανασφάλεια σε γυαλισμένο οδόστρωμα. Βέβαια το χαρακτηριστικό αυτό (σκληρά ελαστικά πρώτης τοποθέτησης) είναι κοινός τόπος στα οικονομικά δίκυκλα που φτάνουν στη χώρα μας, και η συμπεριφορά του Pulsar θα βελτιωθεί κατακόρυφα με ένα σετ πιο μαλακών και πιο ποιοτικών ελαστικών.

Μπορεί τώρα το NS 200 να μην έρχεται με ABS, παρόλα αυτά το μπροστινό φρένο πολύ δύσκολα θα μπλοκάρει, κι έτσι αντίστοιχα δύσκολα θα πέσει ο αναβάτης από φρένα πανικού.

Στο δυναμόμετρο το Bajaj Pulsar NS 200 έβγαλε το πολύ αξιόλογο νούμερο των 23,3 Hp στον τροχό, αν και η καμπύλη του απέχει από το να χαρακτηριστεί γραμμική.

Το γυμνό Pulsar μας έβγαλε ασπροπρόσωπους στο μποτιλιάρισμα της πρωτεύουσας, ενώ μόλις συνηθίσαμε το σχετικά βαρύ τιμόνι του στις επιτόπιες μανούβρες, βρεθήκαμε να κινούμαστε ιδιαίτερα σβέλτα στο κέντρο, με κατανάλωση που θύμιζε περισσότερο... παπί παρά μοτοσυκλέτα 200 κυβικών!

Επιταχύνει αξιόλογα, και διαθέτει δύναμη και τελική που το κάνει ασφαλές στην κίνηση ακόμα και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, ενώ σε καλή άσφαλτο θα διασκεδάσει τον αναβάτη με την καλή συμπεριφορά του -για όλα τα υπόλοιπα οδοστρώματα, μια αλλαγή ελαστικών θα βοηθήσει τα μάλα.

Στα συν της μοτοσυκλέτας τα κάγκελα προστασίας με τα οποία έρχεται εξοπλισμένη, η καλή προστασία που παρέχει στους επιβαίνοντες από τα νερά -μεγάλα φτερά και έξτρα προστασία πίσω, ενώ οι καθρέπτες μπορεί να είναι μεγάλοι, έχουν όμως κοντό στέλεχος κι έτσι ο αναβάτης πρέπει να μαζέψει τα χέρια του όταν κοιτάζει σε αυτούς, για να έχει καλή ορατότητα προς τα πίσω.

Αξίζει της προσοχής σας

Το Bajaj Pulsar NS 200 έχει πολλά δυνατά σημεία που το κάνουν μια πραγματικά αξιόλογη πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα. Με τον δυνατό, εξελιγμένο και αξιόπιστο κινητήρα του KTM 200 Duke -με τα ιδιαίτερα αραιά διαστήματα service- και με την στήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας KTM South East Europe, κάνει την καλύτερη αρχή. Συνεχίζει το ίδιο καλά με τη σύγχρονη εμφάνιση, την άνετη σέλα για 2 μεγαλόσωμα άτομα, και τις μεγάλες διαστάσεις, και εντυπωσιάζει με την απίθανα μικρή του κατανάλωση, αλλά και με τις γενικότερες επιδόσεις του τόσο σε καθημερινή αστική χρήση, όσο και έξω από την πόλη -και σε sport ρόλο. Χρηστικό, οικονομικό στη χρήση, αξιόπιστο και με κορυφαία αντιπροσώπευση, στόχο έχει να γίνει η αγαπημένη καθημερινή μοτοσυκλέτα στον δοκιμαζόμενο ελληνικό χώρο. Και με αυτά που προσφέρει, στα 3.280 ευρώ πραγματικά το αξίζει.

Φωτογραφίες κίνησης

{gallery}tests/naked-sm/bajaj/2017/pulsar_ns200/action{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/naked-sm/bajaj/2017/pulsar_ns200/details{/gallery}

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Bajaj Pulsar NS 200

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Κινητήρας

4T, 1Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β

Κυβισμός (κ.εκ.)

199,5

Ισχύς (ίπποι/σ.αλ.)

23,52/9.500

Ροπή (kgm/σ.α.λ.)

1,87/8.000

Τροφοδοσία

Καρμπιρατέρ

Χωρητ. Ρεζερβουάρ (lt)

12

Κατανάλωση (λίτρα/100χλμ.)

2,9

Βάρος (kg, γεμάτο)

151

Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα)

150

   

Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα

 

Τύπος

Ατσάλινο, δυο δοκών

Αναρτήσεις Ε

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 37mm

Αναρτήσεις Π

Μονό αμορτισέρ Nitrox

Φρένα Ε (mm)

Δίσκος, 2Ε /280, συμβατική δαγκάνα

Φρένα Π (mm)

Δίσκος, 1Ε /230

 

 

Τροχοί-Ελαστικά

 

Ελαστικό Ε

100/80-17"

Ελαστικό Π

130/70-17"

   

Διαστάσεις

 

Μήκος (mm)

2017

Πλάτος (mm)

804

Μεταξόνιο (mm)

1363

Ύψος σέλας (mm)

805

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 20:50

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: TEST - Bajaj Pulsar RS 200 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon