.
Κατηγορία Bajaj
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 19:35

TEST - Bajaj Pulsar RS 200 2017

 

Euro 4 ολοκληρωμένος σύντροφος

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η Bajaj ανεβάζει επίπεδο ποιότητας και εναρμονίζει τα προϊόντα της με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και απαιτήσεις. Έτσι το Euro 4 Pulsar RS 200 είναι βελτιωμένο παντού σε σχέση με το Euro 3 μοντέλο, αποτελώντας ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο all-round μοντέλο, σε σπορ ύφος.

Η βελτίωση στο Euro 4 μοντέλο της Bajaj είναι εμφανής με την πρώτη, και το Pulsar RS 200 στέκεται αξιοπρεπέστατα πλέον απέναντι σε ευρωπαϊκό και ασιατικό ανταγωνισμό.

Από εμφάνιση & ποιότητα, σκίζει

bajaj pulsar rs200 det 9

Καλά πλαστικά, καλή συναρμογή, ανάγλυφο το logo Pulsar στο ρεζερβουάρ, φωτιζόμενοι μπλε διακόπτες, όμορφα όργανα με μπλε φωτισμό, κτηνώδες πλαίσιο δυο δοκών, υγρόψυκτο και ψεκαστό κινητήρα από KTM 200 Duke / RC 200 με την γνωστή πατέντα της Bajaj στην κεφαλή (3 μπουζί), λασπωτήρες που κρατάνε μακριά νερά και λάσπες, κ.α.

bajaj pulsar rs200 det 11

Το design της μοτοσυκλέτας είναι ιδιαίτερο και στην αρχή σε μπερδεύει, καθώς από τη μία βλέπεις το φέρινγκ, τους στρογγυλούς αγριεμένους προβολείς με τα DRL “φρύδια” από πάνω, τις sport σέλες αναβάτη-συνεπιβάτη και σκέφτεσαι... Supersport, από την άλλη κοιτάς το ψηλά ανασηκωμένο τιμόνι και λες... commuter.

bajaj pulsar rs200 det 13

Η αίσθηση που έχεις για τις commuter αρετές μεγαλώνει με μια πιο προσεκτική ματιά στις σέλες των επιβαινόντων, που μπορεί να είναι διαφορετικών επιπέδων και sport σε σχεδίαση, όμως διαθέτουν μπόλικο αφρώδες υλικό -φαίνεται και με το μάτι- κάνοντας άνετη τη διαβίωση 2 ατόμων για πολλή ώρα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Καλοδεχούμενο το πλαστικό προστατευτικό που αγκαλιάζει το ρεζερβουάρ, προφυλάσσοντας το καβάλο του αναβάτη από... στενές επαφές τρίτου τύπου.

Οι ζάντες είναι χυτές, με όμορφη σχεδίαση, ενώ το Pulsar RS 200 έχει αρκετά τμήματα σε φέρινγκ και όργανα που έξυπνα μοιάζουν με ανθρακόνημα, ανεβάζοντας διάθεση και status.

bajaj pulsar rs200 det 1

Πολύ καλό είναι το φινίρισμα, LED τα φλας, LED και τα φώτα, με το πίσω φωτιστικό σώμα να εντυπωσιάζει με το design του! Ένα τμήμα που κάνει το Pulsar μοναδικό, και άμεσα αναγνωρίσιμο όταν βλέπεις το πίσω μέρος του.

bajaj pulsar rs200 det 17

Η εξάτμιση βγαίνει κάτω από τον κινητήρα, με το τελικό να είναι αρκετά μεγαλύτερο από εκείνο των παλαιότερων KTM Duke, αλλά διακριτικό παρόλα αυτά.

bajaj pulsar rs200 det 12

Τα φρένα είναι της Bybre (By Brembo), οι καθρέπτες είναι τοποθετημένοι στο φέρινγκ, διπλώνουν για το μποτιλιάρισμα, ενώ έχουν εξαιρετικά μακριά μπράτσα. Δυστυχώς όποτε διπλώνουν οι καθρέπτες, στο ξεδίπλωμα πρέπει να τους ρυθμίσεις ξανά, καθώς δεν έχουν εσωτερικό κρύσταλλο που παραμένει στην ίδια θέση, αλλά ρυθμίζονται από τα καλύμματα τους. Επίσης ξεδιπλώνουν δύσκολα, και η κίνηση αυτή θέλει δύναμη και... τεχνική, καθώς πρέπει να προσέξεις να πάρει τη μέγιστη κλίση προς τα έξω το στέλεχος, για να έχεις καλό οπτικό πεδίο.

bajaj pulsar rs200 det 18

Τα μπλε φωτιζόμενα όργανα είναι όμορφα σε εμφάνιση, διαθέτοντας στο κέντρο ένα στροφόμετρο με αναλογικές ενδείξεις και κόκκινο στις 9.500 rpm, και μια μικρή ψηφιακή οθόνη στα δεξιά, με ενδείξεις ταχύμετρου, ρολογιού, ολικού χιλιομετρητή και 2 μερικών χιλιομετρητών, ένδειξη για ανοιχτό πλαϊνό σταντ, και ένδειξη για στάθμη βενζίνης με μπάρες.

Στα αριστερά του στροφόμετρου βρίσκουμε ενδεικτικές λυχνίες για ψεκασμό, λάδι, θερμοκρασία κινητήρα, μπαταρία, μεγάλη σκάλα φώτων, νεκρά και φλας, ενώ μια περίεργη λεπτομέρεια είναι το σήμα της Bajaj δίπλα στις λυχνίες, που φωτίζεται μπλε. Ναι, σαν τη λυχνία του προβολέα, κάτι που σε μπερδεύει αρκετά, καθώς προσπαθείς συνέχεια να... χαμηλώσεις τα φώτα σου. Μια ακόμα λυχνία είναι αυτή του shift light, για να σε βοηθάει να κάνεις τις ιδανικές αλλαγές ταχυτήτων.

Οι ενδείξεις των οργάνων αλλάζουν από 2 κουμπιά στην κονσόλα, κάτω από το στροφόμετρο, ενώ από τα όργανα απουσιάζει η ένδειξη κατανάλωσης και η ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου.

Στην οδήγηση, συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα

bajaj pulsar rs200 5

Η μοτοσυκλέτα είναι αρκετά χαμηλή, με ύψος σέλας 810 mm, και ιδιαίτερα μανιτζέβελη, καθώς ζυγίζει 164 κιλά γεμάτη. Λόγω της χρήσης μπόλικου μετάλλου, το βάρος είναι περί τα 10 κιλά περισσότερα από το KTM RC 200, αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνεις εύκολα, ενώ το τιμόνι κόβει αρκετά, βοηθώντας στις αστικές μανούβρες και στο μποτιλιάρισμα. Απλώς στο μποτιλιάρισμα πρέπει απαραίτητα να κινείσαι με κλειστούς καθρέπτες, γιατί είναι τεράστιοι και βρίσκουν. Έτσι όμως δυστυχώς δεν έχεις καθρέπτες.

bajaj pulsar rs200 9

Η στάση οδήγησης είναι όρθια, χάρη στο τιμόνι, ενώ και τα πόδια έχουν άνετες γωνίες. Πάνω στο Bajaj θα βολευτεί μια πλειάδα αναστημάτων, από τα χαμηλά μέχρι τα ψηλά, με τις διαστάσεις της μοτοσυκλέτας να είναι παντού σαφώς πιο μεγάλες και τις γωνίες πολύ πιο άνετες από την μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ στην οποία βασίζεται.

Ένα πρόσθετο bonus των μεγάλων διαστάσεων είναι πως η μοτοσυκλέτα δείχνει μεγαλύτερη σε κυβισμό από ότι είναι.

bajaj pulsar rs200 det 5

Η διαβίωση μας πάνω στη σέλα του RS 200 στην εβδομάδα της δοκιμής ήταν πολύ άνετη, με το Bajaj να έχει όλα τα φόντα που χρειάζεται ένα καλό, σύγχρονο και εμφανίσιμο commuter, ενώ σαν κερασάκι... δεν καίει τίποτα! Με μέση κατανάλωση στα 2,9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, το RS 200 βγάζει και μεγάλη αυτονομία -τι μεγάλη, τεράστια- που πλησιάζει τα 450 χιλιόμετρα! Άντε και καλό ταξίδι.

bajaj pulsar rs200 16

Πέραν της άνεσης, το RS 200 έχει πολύ καλή οδική συμπεριφορά, κινητήρα που έχει τσαγανό και έβγαλε 24 άλογα στον τροχό, και υψηλή τελική ταχύτητα. Είδαμε μέχρι και 150 χλμ/ώρα στο κοντέρ, ενώ θέλει λίγη προσοχή το γεγονός πως στα 120 χλμ/ώρα βρισκόμαστε 1.000 στροφές πριν την κόκκινη περιοχή του κινητήρα, ενώ στα 130 χλμ/ώρα το μοτέρ έχει μπει στα κόκκινα.

bajaj pulsar rs200 11

Το Pulsar έχει σχετικά κοντό γρανάζωμα, και νιώθεις πως η 6η δεν είναι overdrive, έτσι μπορεί εύκολα να βρεθείς στα κόκκινα αν δεν έχεις το νου σου.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ινδικής μοτοσυκλέτας είναι πως ο κινητήρας ακούγεται δυνατά παντού -ακόμα περισσότερο ψηλά.

Το κιβώτιο είναι σφιχτό και ακριβές, ενώ λίγη προσοχή θέλει η ένδειξη της νεκράς, καθώς μια-δυο φορές άναβε, ενώ στο κιβώτιο υπήρχε πρώτη.

bajaj pulsar rs200 15

Το Pulsar RS 200 έχει μονοκάναλο ABS, το οποίο επενεργεί μόνο στον μπροστινό τροχό. Το σύστημα χρειάζεται λίγη συνήθεια, για να μην ξεχνιέσαι και πιέζεις και το πίσω φρένο δίχως αύριο. Παρόλα αυτά, ακόμα κι έτσι, το πίσω φρένο έχει αίσθηση και δεν μπλοκάρει εύκολα.

Γενικότερα τα φρένα της Bybre είναι πολύ καλά και δυνατά και με αίσθηση. Το ABS μπροστά είναι άριστο, μπαίνει μόνο όταν χρειάζεται, ενώ θέλει λίγη προσοχή όταν πιέζετε τα φρένα, καθώς όταν η μπροστινή ανάρτηση συμπιέζεται, η πίσω εκτείνεται, και γίνεται πιο εύκολο να μπλοκάρει ο πίσω τροχός.

Με το μονοκάναλο ABS, ο αναβάτης μπορεί να παίξει με πλαγιολισθήσεις είτε με το φρένο είτε κατεβάζοντας ταχύτητες, αν και... λες και έχει συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης, ο πίσω τροχός και δεν μπλοκάρει εύκολα στα κατεβάσματα.

bajaj pulsar rs200 6

Πλαίσιο και αναρτήσεις συνεργάζονται άριστα, και χαρίζουν άνεση στην καθημερινή οδήγηση, και αίσθηση δεμένου συνόλου. Κι όταν ανεβάσεις ρυθμό, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται πολύ καλά, επιτρέποντας σου να κινηθείς σβέλτα, να πάρεις κλίσεις, και να διασκεδάσεις με ασφάλεια. Μόνο σε οριακές καταστάσεις σε κακό οδόστρωμα αισθάνθηκα πως το πίσω αμορτισέρ της Nitrox (χωρίς μοχλικό) δεν είχε το ραφινάρισμα ενός κορυφαίου αντίστοιχου μοντέλου, αλλά για την τιμή της μοτοσυκλέτας η λειτουργία των αναρτήσεων κρίνεται κάτι παραπάνω από άριστη!

bajaj pulsar rs200 12

Τα ινδικά ελαστικά του Pulsar RS 200 αποτέλεσαν μεγάλη ευχάριστη έκπληξη, καθώς είναι πολύ καλά! Κρατάνε άριστα ακόμα και σε κακή άσφαλτο, σε γεμίζουν εμπιστοσύνη, και δεν σε προδίδουν όταν αρχίσεις να πιέζεις. Λες και οδηγούσαμε με μαλακή πάστα κορυφαίου ευρωπαϊκού ή ασιατικού ελαστικού. Καλή λεπτομέρεια, καθώς δεν χρειάζεται έτσι ο αναβάτης να ξοδέψει έξτρα λεφτά για να αλλάξει τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης.

H ζελατίνα του φέρινγκ είναι σχετικά ψηλή και κάνει δουλειά στον κορμό του αναβάτη, αν και χρειάζεται σκύψιμο για να δρέψεις μεγάλα οφέλη, ενώ η κόρνα του Pulsar είναι ευχάριστα δυνατή.

Τέλος, ο τρόπος συναρμογής των πλαστικών μπροστά δημιουργεί ηχείο, και όταν η μοτοσυκλέτα μπει σε λακκούβα ακούγεται ένας ήχος που στην αρχή σε τρομάζει, αλλά μετά καταλαβαίνεις πως προέρχεται κυρίως από την αντήχηση που κάνει το... “ηχείο” του φέρινκ -η μοτοσυκλέτα είναι γενικά “κλειστή” από πλαστικά.

Πολύπλευρο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο

bajaj pulsar rs200 1

Στα 3.580 ευρώ το Bajaj Pulsar RS 200 δείχνει πραγματική ευκαιρία! Μπορεί να αποτελέσει τον άριστο “τα κάνω όλα και συμφέρω” καθημερινό σας σύντροφο, ενώ συνάμα θα το χαζεύετε / χαζεύουν λόγω της ξεχωριστής του εμφάνισης. Όλοι θα πιστεύουν πως οδηγείτε μια μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα, ενώ εσείς θα κινείστε άνετα, σβέλτα και απροβλημάτιστα, σε πόλη, επαρχιακό και αυτοκινητόδρομο, και θα το χαίρεστε.

bajaj pulsar rs200 13

Το ABS του μπροστινού τροχού θα φροντίζει για την ασφάλεια σας, και η μηδαμινή κατανάλωση του κινητήρα θα φροντίζει την τσέπη σας. Και με το όνομα της KTM South East Europe να βρίσκεται πίσω από τη Bajaj στην Ελλάδα, δεν θα ανησυχείτε για service, ανταλλακτικά και αξιοπιστία στον χρόνο. Άντε, καλοτάξιδο!

To Pulsar RS200 στο Δυναμόμετρο

 

Ευχαριστούμε το PowerHouse Engineering για τη δυναμομέτρηση.

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Bajaj Pulsar RS 200

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Κινητήρας

4T, 1Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β

Κυβισμός (κ.εκ.)

199,5

Ισχύς (ίπποι/σ.αλ.)

24,52/9.750

Ροπή (kgm/σ.α.λ.)

1,87/8.000

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Χωρητ. Ρεζερβουάρ (lt)

13

Κατανάλωση (λίτρα/100χλμ.)

2,9

Βάρος (kg, γεμάτο)

164

Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα)

150

   

Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα

 

Τύπος

Ατσάλινο, δυο δοκών

Αναρτήσεις Ε

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 37mm

Αναρτήσεις Π

Μονό αμορτισέρ Nitrox

Φρένα Ε (mm)

Δίσκος, 2Ε / 300, συμβατική δαγκάνα, μονοκάναλο ABS

Φρένα Π (mm)

Δίσκος, 1Ε / 230

 

 

Τροχοί-Ελαστικά

 

Ελαστικό Ε

100/80-17"

Ελαστικό Π

130/70-17"

   

Διαστάσεις

 

Μήκος (mm)

1999

Πλάτος (mm)

765

Μεταξόνιο (mm)

1355

Ύψος σέλας (mm)

810

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 22:00

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Bajaj Pulsar NS 200 TEST - Bajaj Dominar 400 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon