.
Κατηγορία Bajaj
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 19:30

TEST - Bajaj Dominar 400

 

Πασπαρτού με κυριαρχικές προθέσεις

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

To Euro4 Bajaj Dominar 400 έρχεται το 2018 να εντυπωσιάσει τόσο με το στιλ του, όσο και με αυτά που προσφέρει, σε μια τιμή που κυριολεκτικά δεν έχει αντίπαλο, τιμή που ανταγωνίζεται τα ακριβά… 125!

Η γυμνή μοτοσυκλέτα της ινδικής Bajaj είναι καλοσχεδιασμένη, ενώ το design της δανείζεται στιλιστικά στοιχεία από αρκετές ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες -όμως ποιος πιστεύει πλέον στην παρθενογένεση;

Αν είστε από εκείνους που θέλουν το ζουμί και γρήγορα, το Dominar 400 είναι μια από τις πλέον τίμιες προτάσεις της αγοράς, για όσους προσέχουν τα έξοδα τους και ξέρουν να ξεχωρίσουν μια ευκαιρία όταν τη βλέπουν.

Σε roadster ύφος

bajaj dominar 400 details 2 2

Μπορεί το Dominar να βασίζεται στο KTM 390 Duke, όμως ευτυχώς οι Ινδοί επέλεξαν τον δικό τους δρόμο στο design, κι έτσι εδώ δεν έχουμε ένα κακέκτυπο του μικρού δούκα.

Η εμφάνιση του Dominar είναι όμορφη, σε custom / roadster ύφος. 

bajaj dominar 400 details 13

Με την πρώτη ματιά ξεχωρίζεις το κτηνώδες πλαίσιο δυο δοκών, όπως και το επίσης τιτάνιο ψαλίδι. Η διατομή τους ταιριάζει άνετα σε τετρακύλινδρη sport μοτοσυκλέτα 600+ κυβικών εκατοστών, και δεν πρόκειται να δείτε στρεβλώσεις, ούτε για αστείο, από τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 373 κυβικών του Dominar.

bajaj dominar 400 details 5

Με την ίδια πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς, πριν καθίσει καν στη μοτοσυκλέτα, πως το Dominar έχει σαφώς μεγαλύτερους χώρους για αναβάτη-συνεπιβάτη από ότι το Duke, και θα βολέψει άνετα 2 μεγαλόσωμα άτομα.

bajaj dominar 400 details 2 7

Οι μεγαλόσωμοι θα εκτιμήσουν και το ψηλό τιμόνι, το οποίο είναι ταυτόχρονα άριστο και για χαμηλότερα αναστήματα, ενώ το μήκος του βοηθάει στους ελιγμούς. Σημειώστε πως το τιμόνι είναι ρυθμιζόμενο σε ύψος και στην απόσταση από τον αναβάτη!

bajaj dominar 400 18

Η ποιότητα κατασκευής του Dominar είναι ιδιαίτερα ψηλή, με άριστη συναρμογή πλαστικών και μεταλλικών μερών, καλοσχεδιασμένα τμήματα, ανάγλυφα λογότυπα στο ρεζερβουάρ και στην ουρά, όμορφες και πρακτικές χειρολαβές συνεπιβάτη, και ιδιαίτερες / μοναδικές σε σχεδίαση ζάντες βουρτσισμένες στο πλάι.

Τα μεγάλα φτερά και οι λασπωτήρες, μαζί με την καρίνα, θα κάνουν καλή δουλειά σε νερά και λάσπες του δρόμου, κρατώντας τα μακριά από τους επιβαίνοντες.

bajaj dominar 400 details 16

Ο προβολέας είναι σχετικά επιθετικός σε εμφάνιση, ενώ συμπληρώνεται αισθητικά από μια μικρή ζελατίνα από πάνω του που κόβει ελάχιστα τον αέρα, απομακρύνοντας τον από το κέντρο του κορμού του αναβάτη.

Στα καπάκια του κινητήρα από τη μία μεριά αναγράφεται η φίρμα (Bajaj) και από την άλλη το DTS-I Triple Spark, το σύστημα δηλαδή με τα 3 μπουζί στην κεφαλή, σύστημα που βρίσκουμε και στα Bajaj Pulsar.

bajaj dominar 400 21

Χρηστική λεπτομέρεια το διάφανο πλαστικό στο ψυγείο μπροστά, που κάνει εύκολο τον έλεγχο της στάθμης.

Υψηλά επίπεδα εξοπλισμού

Στα όργανα βρίσκουμε 2 ψηφιακές οθόνες, μία στην κλασική θέση μπροστά από το τιμόνι, και μία ακόμη πάνω στο ρεζερβουάρ.

bajaj dominar 400 details 2 3

Η πρώτη οθόνη έχει τον κύριο όγκο πληροφοριών, με ψηφιακό κοντέρ, στροφόμετρο με μπάρες που μετράει μέχρι τις 13.000 rpm -που δεν θα πιάσετε ποτέ καθώς ο κόφτης επεμβαίνει πριν τις 10.000-, δείκτη βενζίνης, ολικό και 2 μερικούς χιλιομετρητές, ρολόι και ένδειξη service. Σχετικά λιτή η πληροφόρηση καθώς απουσιάζει το trip computer, με καταναλώσεις και λοιπές ενδείξεις ταξιδιού.

bajaj dominar 400 details 12

Η δεύτερη οθόνη διαθέτει μόνο προειδοποιητικές λυχνίες για βλάβη του ABS, υψηλή θερμοκρασία, μπαταρία, προβολέα και ανοιχτό σταντ. Αν τώρα διαθέτετε κράνος με φαρδύ εμπρόσθιο κάτω μέρος θα δυσκολευτείτε να διαβάσετε τις λυχνίες της δεύτερης οθόνης όταν κινείστε, καθώς θα πρέπει να σκύψετε πολύ.

bajaj dominar 400 details 2

Ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας όσον αφορά στα περιφερειακά είναι συμβατικός, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος. Συμβατικό και όχι ανάποδο το πιρούνι των 43mm, πίσω μονό αμορτισέρ χωρίς μοχλικό (αλλά με ρύθμιση προφόρτισης), συμβατική δαγκάνα φρένου μπροστά της Bybre -σημειώστε πως η μοτοσυκλέτα διαθέτει, σύμφωνα με τις Euro 4 προδιαγραφές, δικάναλο ABS.

Τα φώτα του Dominar 400 διαθέτουν LED λαμπτήρες, τόσο εμπρός όσο και πίσω, ενώ η εμφάνιση τους είναι όμορφη. 

bajaj dominar 400 16

Εντυπωσιακά είναι τα DRL φώτα, με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει αν θέλει να κινείται και με τα πλαϊνά φώτα αναμμένα ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βράδυ τα φώτα του Dominar κάνουν τη νύχτα-μέρα, καθώς είναι εξαιρετικά δυνατά και με σωστή δέσμη.

Ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος και ψεκαστός κινητήρας που προέρχεται από το KTM 390 Duke έχει εδώ χρυσό χρώμα στα κάρτερ, με κύλινδρο στο χρώμα του μετάλλου.

Το ρεζερβουάρ χωράει 13 λίτρα καυσίμου και έχει τάπα αεροπορικού τύπου με μεντεσέ, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό υπάρχει tank-pad που δεν αφήνει το καβάλο να γρατζουνίσει το ρεζερβουάρ.

bajaj dominar 400 details 2 5

Εντυπωσιακοί είναι οι φωτιζόμενοι διακόπτες -στα KTM σε λευκό χρώμα, στα Bajaj σε μπλε, ενώ το Dominar έχει ακόμα και shift light!

Τέλος, μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τα κάγκελα προστασίας κινητήρα, που βρίσκονται στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ η μοτοσυκλέτα έρχεται με μονό σταντ μόνο.

Κινητήρας με γονίδια… ευγενούς

bajaj dominar 400 details 1

Ο μονοκύλινδρος κινητήρας προέρχεται από το KTM 390 Duke (με μονό όμως εκκοντρόφορο επικεφαλής αντί για τους 2 του ΚΤΜ), ενώ με απόδοση 34,5Hp / 8.000rpm, βρίσκεται περίπου 10 hp κάτω από το Duke -δεν φαντάζομαι να σας χαλάει λίγη έξτρα αξιοπιστία;! Όπως και να έχει, το Dominar 400 είναι το δυνατότερο μοντέλο στην ιστορία της Bajaj. Το επίσημο νούμερο για τη ροπή είναι τα 3,6 Kgm / 6.500 rpm, 500 στροφές χαμηλότερα από τη ροπή του Duke.

Η Bajaj αναφέρει πως έχει επέμβει στο μοτέρ του δούκα, για να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του, ώστε να τον προσαρμόσει στον νέο custom του ρόλο, ενώ παράλληλα τον εξόπλισε με την δική της τεχνολογία τριπλού μπουζί DTS-I Triple Spark.

bajaj dominar 400 details 8

Οι Ινδοί κάνουν λόγο για επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 8.23 δευτερόλεπτα, και τελική ταχύτητα 148 χλμ/ώρα (μάλλον αναφέρονται στα πραγματικά χιλιόμετρα, καθώς στο κοντέρ είδαμε 160+). Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η αναφορά της Bajaj στην άψογη λειτουργία του Dominar έως και 5.600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς η μοτοσυκλέτα δοκιμάστηκε και σε τέτοιο υψόμετρο.

Το κιβώτιο είναι 6 σχέσεων, ενώ το Dominar διαθέτει και τον συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης του 390, κι έτσι γίνεται το πρώτο ινδικό μοντέλο με ανάλογο συμπλέκτη.

Ιδανικό πολύ-εργαλείο!

bajaj dominar 400 24

Αναβάτης ύψους 1.70 πατάει κάτω άνετα όλο το πέλμα του ενός ποδιού, και ταυτόχρονα και τη μύτη του δεύτερου.

Το επίσημο γεμάτο βάρος του Dominar 400 είναι αρκετά μεγάλο σε σχέση με το 390 Duke καθώς μιλάμε για 182 γεμάτα κιλά (!) σε σχέση με τα 144 του ΚΤΜ, παρόλα αυτά το χαμηλό ύψος της σέλας (800mm) σε συνδυασμό με τις σωστά συγκεντρωμένες μάζες δίνουν ελαφριά αίσθηση κατά τους ελιγμούς.

Οι καθρέπτες δεν θολώνουν και παραμένουν καθαροί στο μεγαλύτερο μέρος της κλίμακας των στροφών του κινητήρα, ενώ κάποιοι κραδασμοί θα περάσουν στη σέλα κοντά στις 6-7.000 στροφές. 

bajaj dominar 400 19

Σε αστικές συνθήκες το Dominar αισθάνεται σαν ψάρι στο νερό, με το τιμόνι να κόβει πολύ, τον συμπλέκτη να είναι μαλακός στο τράβηγμα, το κιβώτιο να είναι θετικό και ακριβές (αν και με ελαφρώς μεγαλύτερες διαδρομές από το ιδανικό, όπως και στο Duke), ενώ και ο ψεκασμός είναι άριστος. 

Παράπονο είχαμε από τη συμπεριφορά του πίσω αμορτισέρ, καθώς η έλλειψη του μοχλικού σημαίνει πως δεν ακολουθεί εύκολα τις ανωμαλίες του ελληνικού οδοστρώματος, και αν βρεθείτε σε δρόμο με πολλά σαμαράκια, καλό θα είναι να κόψετε ταχύτητα για να μην ταλαιπωρηθείτε. 

bajaj dominar 400 17

Αντίθετα από τα σαμαράκια, σε καλύτερο οδόστρωμα το Bajaj είναι στιβαρό, ενώ παραμένει στιβαρό και σταθερό ακόμα και σε καμπές στην τελική του!

Η τελική ταχύτητα βρίσκεται στα 160 χλμ/ώρα -στο κοντέρ- ενώ είδαμε μέχρι και 164 χλμ/ώρα σε ελαφρά κατωφέρεια, ταχύτητα στην οποία και επεμβαίνει ο κόφτης.

bajaj dominar 400 6

Με αυτές τις επιδόσεις, το Dominar μπορεί να κινηθεί παντού με ασφάλεια, ακόμα και σε αυτοκινητόδρομο υψηλών ταχυτήτων, αλλά και να ταξιδέψει, ενώ η αυτονομία του ξεπερνάει τα 300 χιλιόμετρα -309 για την ακρίβεια, με τη μέση κατανάλωση των 4,1 lt/ 100 χιλιόμετρα, όμως στο ταξίδι η κατανάλωση πέφτει κι άλλο, και αυξάνεται ακόμα περισσότερο η αυτονομία.

Τα ελαστικά είναι ινδικής προέλευσης (MRF Revz) και δεν μας εντυπωσίασαν θετικά όπως είχε συμβεί με τα μικρότερου κυβισμού Pulsar. Αντίθετα, δεν παρέχουν καλή πληροφόρηση, ειδικά στο βρεγμένο, και θέλουν προσοχή ή αντικατάσταση, αν θέλετε να πιέσετε, να στρίψετε, ή απλώς να αισθάνεστε έξτρα σιγουριά όταν βρέχει.

bajaj dominar 400 22

Όσον αφορά σε καγκουριές το Dominar 400 δεν αποτελεί ιδανικό εργαλείο, καθώς θα ζοριστεί στη σούζα ακόμα και με πρώτη και συμπλέκτη, όμως η μοτοσυκλέτα δεν φτιάχτηκε για αυτό τον σκοπό.

Κίνηση ματ

bajaj dominar 400 27

Με 3.980 ευρώ αγοράζεις μια μοτοσυκλέτα 400 κυβικών, με κινητήρα αποδεδειγμένης αξιοπιστίας, με όμορφη εμφάνιση και μεγάλους χώρους, άριστο επίπεδο εξοπλισμού, και ένα δυνατό όνομα (KTM South East Europe) από πίσω. Το Bajaj Dominar 400 έχει όλα τα φόντα να γίνει best-seller στην Ελλάδα, τόσο από πλευράς δυνατοτήτων και επιδόσεων, όσο και από πλευράς τιμής. Άλλωστε το λέει και το όνομα… Dominar… από το Dominate που σημαίνει «κυριαρχώ»!

To Bajaj Dominar 400 στο Δυναμόμετρο

Ευχαριστούμε το PowerHouse Engineering για τη δυναμομέτρηση.

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Bajaj Dominar 400

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Κινητήρας

4T, 1Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4Β

Κυβισμός (κ.εκ.)

373,3

Ισχύς (ίπποι/σ.αλ.)

34,5/8.000

Ροπή (kgm/σ.α.λ.)

3,67/6.500

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Χωρητ. Ρεζερβουάρ (lt)

13

Κατανάλωση (λίτρα/100χλμ.)

4,2

Βάρος (kg, γεμάτο)

182

Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα)

160

   

Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα

 

Τύπος

Ατσάλινο, δυο δοκών

Αναρτήσεις Ε

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 43mm

Αναρτήσεις Π

Μονό αμορτισέρ Nitrox, ΠΕ

Φρένα Ε (mm)

Δίσκος, 2Ε / 320, συμβατική δαγκάνα, δικάναλο ABS

Φρένα Π (mm)

Δίσκος, 1Ε / 230, δικάναλο ABS

 

 

Τροχοί-Ελαστικά

 

Ελαστικό Ε

110/70-17"

Ελαστικό Π

150/60-17"

   

Διαστάσεις

 

Μήκος (mm)

2156

Πλάτος (mm)

813

Ύψος (mm) 1112

Μεταξόνιο (mm)

1453

Ύψος σέλας (mm)

800

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 10:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Bajaj Pulsar RS 200 2017 TEST – Bajaj Pulsar NS 125 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon