.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 17:04

Αφιέρωμα – Η τάξη των Supersport 2023

Η επικαιρότητα του 2023 στην ασφάλτινη αθλητική πτέρυγα έχει πολλές ανανεώσεις και λίγα νέα μοντέλα – αλλά τι μοντέλα…

Οι εποχές που οι εταιρείες έβγαζαν μια ολοκαίνουργια superbike κάθε δύο χρόνια και ενδιάμεσα μπορεί και να έστηναν 2-3 διαφορετικές εκδόσεις ή μικρές αναβαθμίσεις έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Στη σημερινή εποχή που στο WorldSSP τρέχουν ακόμη τετρακύλινδροι γιαπωνέζικοι κινητήρες που πρακτικά πρωτοπαρουσιάστηκαν το 2009 (Yamaha R6, Kawasaki ZX-6R) και έκτοτε εν πολλοίς φρεσκαρίστηκαν και ενημερώθηκαν με νέα ηλεκτρονικά, θα μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αν οι κατασκευαστές συνέχιζαν να επενδύουν τόσο βαριά σε μια γωνιά της αγοράς που έχει γίνει πανάκριβη, πανίσχυρη πέραν κάθε λογικής δρόμου και έχει συρρικνωθεί εμπορικώς τόσο που δε θυμίζει σε τίποτε τις εποχές που η πρόσοψη κάθε ελληνικής καφετέριας που σεβόταν τον εαυτό της έμοιαζε με paddock παγκοσμίου SBK.

MY23 Ducati Panigale V4 R 018 UC440846 Mid

Διά του λόγου το αληθές, η σοδειά των σπορ μοτοσυκλετών του 2023 έχει πολύ λίγες πραγματικά νέες μοτοσυκλέτες, με την επικαιρότητα να στρέφεται γύρω από ανανεώσεις, αναβαθμίσεις και νέους διάκοσμους.

BMW και Ducati είναι αυτές που έριξαν περισσότερη δουλειά για να φρεσκάρουν τις μοτοσυκλέτες τους στα πάνω ράφια, με την πρώτη να θέλει επιτέλους να γίνει πιο ανταγωνιστική στο WorldSBK, ενώ η δεύτερη επιστρέφει από μια μαγική χρονιά που τα πήρε όλα (ΟΛΑ) και παρόλα αυτά συνεχίζει να βελτιώνει τόσο την απλή Panigale V4, όσο και το σπεσιαλάκι ομολογκασιόν V4R.

kove 400rr 2

Εκεί που έχουμε σοβαρές ειδήσεις είναι στους μικρούς κυβισμούς, όπου εξ αίφνης εμφανίζονται δύο νέα τετρακύλινδρα 400άρια εξ ανατολών: το ιαπωνικό Kawasaki ZX-4R και το κινέζικο Kove 400RR ανασταίνουν μια κατηγορία που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στους δρόμους.

kawasaki ninja zx4r

Το ενδιαφέρον για τα μικρά δεν τελειώνει εδώ, καθώς η Honda ενίσχυσε το ασιατικό δικύλινδρο CBR250RR, η BMW παρουσίασε στην Ινδία το G310RR, ενώ η Kove έφερε στο Μιλάνο και το δικύλινδρο 321R.

Η χρονιά έχει ακόμη πολλές ειδικές εκδόσεις, συνήθως ειδικές αφιερωματικές εκδόσεις γνωστών υπερόπλων που για την περίσταση συνοδεύονται από πολύ περιορισμένη παραγωγή και αχαλίνωτες τιμές.

19 SUPERNEX white background

Τέλος, οφείλουμε να ξεχωρίσουμε την κίνηση της KYMCO να πάει στην EICMA με μια φουτουριστική ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα, τη Supernex, η οποία αφενός ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα σε αυτό το άρθρο-αφιέρωμα, είναι όμως μια ματιά σε αυτό που έρχεται με φόρα και χωρίς φρένα.

APRILIA

RS660 Extrema

aprilia rs660 etrema

Μια μοτοσυκλέτα που επαναφέρει ένα όνομα από το παρελθόν παρουσίασε η Aprilia στην EICMA 2022 στο Μιλάνο. Ο λόγος για την RS660 Extrema, η οποία μας υπενθυμίζει ένα ιδιαίτερα γρήγορο δίχρονο RS125 Extrema που η Aprilia κατασκεύαζε από το 1992 ως το 1994.

Η τεχνική βάση του RS660 δεν έχει δεχτεί καμιά αλλαγή, πλην μιας εξάτμισης της ιταλικής SC Project με ανθρακονημάτινο τελικό που πλέον κρέμεται στο πλάι της ουράς και όχι κάτω από τον κινητήρα, όπως το εργοστασιακό τελικό. Μάλιστα αυτή η εξάτμιση συνοδεύεται από μια επίσης ανθρακονημάτινη βάση για την τοποθέτησή της ακόμη κι αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να αφαιρέσει τα μαρσπιέ συνεπιβάτη.

Ένας καλός λόγος γι’ αυτό είναι το ότι η μοτοσυκλέτα θα παραδίδεται τόσο με κάλυμμα ουράς που την κάνει μονόσελη, αλλά και με την εργοστασιακή σέλα (ή μάλλον “σέλα”) συνεπιβάτη, καθώς παραμένει ομολογκαρισμένη για δύο επιβαίνοντες.

Προορισμός της έκδοσης Extrema ωστόσο είναι κυρίως η πίστα και το στροφιλίκι, με την πρώτη να απολαμβάνει ένα ακόμη δωράκι: η νέα έκδοση διαθέτει το απαραίτητο λογισμικό ώστε το quick shifter να λειτουργεί ακόμη και αν το κιβώτιο στηθεί ανάποδα, σε αγωνιστική λογική.

Το σύνολο ολοκληρώνεται με μερικά ανθρακονημάτινα κομμάτια, όπως η καρίνα και τα φτερά, καθώς και μια αποκλειστική βαφή για να ξεχωρίζει από μακριά.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να ελαφρύνει κι άλλο η μοτοσυκλέτα, κατεβαίνοντας στα 166 στεγνά κιλά. Αυτό μεταφράζεται σε δίαιτα 3 κιλών ως προς την ανάλογη τιμή του βασικού RS660, οπότε εύκολα υπολογίζουμε πως και το υγρό βάρος θα έχει πέσει από τα 183 στα 180 κιλά για τους 100 ονομαστικούς ίππους που αποδίδει αυτός ο κινητήρας στη στοκ μορφή του. Η Aprilia δεν κάνει καμιά αναφορά σε τόνωση της απόδοσης με τη νέα εξάτμιση.

RSV4 Xtrenta

aprilia rsv4 xtrenta

Εξαιρετικά αφιερωμένη από το αγωνιστικό τμήμα της Aprilia, η νέα RSV4 XTrenta με 230 ίππους και απόβαρο 160 κιλά τιμά – όπως αποκαλύπτει το όνομά της – την επέτειο συμπλήρωσης 30 ετών από το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της εταιρείας.

Οι μηχανικοί της Aprilia υποστηρίζουν ότι η νέα XTrenta είναι ότι πιο κοντινό στις τεχνολογίες του MotoGP σε όλους τους τομείς, από τα ηλεκτρονικά μέχρι την ποιότητα των πρώτων υλών και από την προσοχή στη λεπτομέρεια μέχρι τη διαμόρφωση του μεγάλου όπλου για τους αγώνες, της αεροδυναμικής.

Ολόκληρο το φέρινγκ είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες με αυτές των αγωνιστικών μοτοσυκλετών από την Pan Compositi.

Η προσοχή στην αεροδυναμική λεπτομέρεια δεν τελειώνει εκεί. Το εμπρός φτερό είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να προσθέτει το απαραίτητο αεροδυναμικό φορτίο για τη σταθερότητα του εμπρός τροχού. Επίσης υπάρχει το πιο χαμηλό πίσω φτερό – το αποκαλούν “το κουτάλι” – που έρχεται κατευθείαν από την RS-GP και φορτίζει 25% περισσότερο τον πίσω τροχό.

Η αύξηση της συμπίεσης του κινητήρα, σε συνδυασμό με τη νέα εξάτμιση από τιτάνιο και ανθρακονήματα, η χρήση του Sprint Filter – επίσης με καταβολές από MotoGP και F1 – έχουν ανεβάσει την απόδοση στους 230 ίππους και σε συνδυασμό με τη χρήση εξωτικών, πανάκριβων αλλά και πανάλαφρων υλικά, το βάρος έχει περιοριστεί στα 160 κιλά.

Μια ειδικά προσαρμοσμένη μονάδα της Magneti Marelli ελέγχει την απόδοση του V4 κινητήρα, ενώ άλλη μία αποκλειστικότητα της XTrenta είναι τα γρανάζια από τιτάνιο στην τελική μετάδοση.

Οι αναρτήσεις είναι της Ohlins και έχουν βελτιωθεί από την Andreani σε συνεργασία με τους μηχανικούς της Aprilia. H βάση στήριξης του τιμονιού έρχεται κατευθείαν από τους αγώνες και για την πέδηση έχει προτιμηθεί η κορυφαία εταιρεία Brembo με δίσκους εμπρός 330 mm. Οι τροχοί Marchechini M7R GENESI είναι περίπου δύο κιλά ελαφρύτεροι από τους στάνταρ και με ελαστικά 120/70 εμπρός και 200/65 πίσω.

Θα παραχθούν 100 μοτοσυκλέτες μόνο με κόστος €50,000 κάθε μία, ενώ οι τυχεροί αγοραστές θα μπορούν να παραλάβουν τη νέα τους RSV4 XTrenta από το αγωνιστικό τμήμα της Aprilia στο Noale. Εκεί επίσης η μοτοσυκλέτα τους θα πάρει την μοναδική της αρίθμηση καθώς και το ειδικό κάλυμμά της.

BMW MOTORRAD

M 1000 RR / M Competition

bmw m1000rr

Η BMW παρουσίασε τη νέα γενιά της ομολογκαρισμένης superbike με όλη την έμφαση να πηγαίνει στην αεροδυναμική.

Στην πρώτη της σημαντική αναβάθμιση από το 2020 που πρωτοπαρουσιάστηκε, η κορυφαία αγωνιστική έκδοση της S 1000 RR διατηρεί τη βάση της μοτοσυκλέτας που τρέχει ήδη στο WorldSBK, δίχως αλλαγές στον βασικό κορμό κινητήρα, πλαισίου, αναρτήσεων, φρένων και ηλεκτρονικών.

Ο τετρακύλινδρος σε σειρά με σύστημα μεταβλητού βυθίσματος των βαλβίδων τιτανίου (ShiftCam) αποδίδει όπως και πριν 212 hp στις 14,500 rpm και 11.5 kgm στις 11,000 rpm για 193 υγρά κιλά, καθώς η BMW μας λέει πως για το 2023 το νέο αεροδυναμικό πακέτο είναι αυτό που κάνει όλη τη διαφορά. Εξελιγμένο με βάση τα δεδομένα και την εμπειρία των αναβατών της στο WorldSBK, η BMW παρουσίασε ένα νέο φέρινγκ από ανθρακόνημα με νέα πτερύγια που συνολικά προσφέρει 39% περισσότερη κατακόρυφη δύναμη (downforce), μειώνοντας τη φυσική τάση της μοτοσυκλέτας να ανασηκώνει το μπροστινό της μέρος στο άνοιγμα του γκαζιού και καθοδηγώντας τον τροχό να βρίσκει επιπλέον πρόσφυση.

Σε συνδυασμό με το επανασχεδιασμένο μπροστινό φέρινγκ, που περιλαμβάνει και λίγο ψηλότερο ανεμοθώρακα, η νέα Μ 1000 RR ανεβάζει την επίδοση τελικής ταχύτητάς της από τα 306 στα 314 km/h, ενώ υπόσχεται πιο ξεκούραστη οδήγηση στον αναβάτη της χάρη στην καλύτερη αεροδυναμική προστασία που προσφέρει.

Στον μπροστινό τροχό έχουμε δύο νέους ανθρακονημάτινους αεραγωγούς (M Brake Ducts) που ψύχουν τις τετραπίστονες δαγκάνες της σειράς Μ, ενώ από κάτω τα καλύμματα από το ίδιο υλικό (M Aero Wheel Covers) υπόσχονται να μειώσουν ακόμη περισσότερο την αεροδυναμική αντίσταση, ειδικά σε ταχύτητες άνω των 250 km/h.

Όλο αυτό το πακέτο για τον μπροστινό τροχό αποτελεί μέρος του ανασχεδιασμένου φτερού, αλλά τα M Aero Wheel Covers προορίζονται αποκλειστικά για την ακόμη πιο κορυφαία έκδοση M RR M Competition.

Οι αλλαγές στο Μ 1000 RR του 2023 συνεχίζονται με την επανασχεδιασμένη ουρά, τη νέα σέλα M Endurance και το νέο φινίρισμα με γυαλιστερό βερνίκι για τις ανθρακονημάτινες ζάντες M Carbon wheels που διακοσμούνται με αυτοκόλλητες περιμετρικές ταινίες M Design Tapes. Μπορεί πάντως να παραγγελεθεί και με σφυρήλατες ζάντες κατ' επιλογή του πελάτη.

Προσθέτοντας εκλεκτή γαρνιτούρα για την ακόμη πιο κορυφαία έκδοση της νέας Μ 1000 RR, το πακέτο M Competition περιλαμβάνει το σύστημα M GPS Laptrigger, τη συλλογή billet εξαρτημάτων M milled parts, το ανθρακονημάτινο M Carbon package, ελαφρύτερο κατά 220 γραμμάρια ψαλίδι, αλυσίδα μετάδοσης M Endurance με επίστρωση DLC και το κάλυμμα ουράς.

Χρωματικώς η “βασική” έκδοση της νέας M 1000 RR προσφέρεται σε λευκό Lighwhite, ενώ η M RR M Competition στο μαύρο Blackstorm.

S 1000 RR

bmw s1000rr

Στην πρώτη εντύπωση, εκείνη της εικόνας, βλέπουμε περισσότερες γωνίες και πιο επιθετικό σχεδιασμό. Σε αυτό συμβάλλουν δεόντως όχι μόνο τα νέα γραφικά, αλλά και τα αεροδυναμικά φτεράκια, με τα winglets να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας. Το εν λόγω αεροδυναμικό βοήθημα, φέρεται να μπορεί να προσθέσει ως και 10 κιλά κάθετης δύναμης στο εμπρός μέρος της μοτοσυκλέτας, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις ανεπιθύμητες (;) σούζες.

Πάνω από τους χαρακτηριστικούς από το 2019 διπλούς Led προβολείς, συναντάμε μια μεγαλύτερη ζελατίνα που έρχεται να καλύψει καλύτερα τον αναβάτη, ενώ κλείνοντας στα της όψης, στο πιο αιχμηρό mood έχει κινηθεί και η ελαφρώς επανασχεδιασμένη ουρά.

Στα πιο ουσιαστικά, οι Γερμανοί δεν περιόρισαν τη μεταφορά στοιχείων από το M1000RR μόνο στα πλαστικά, αλλά και στον κινητήρα και τη γεωμετρία του φρεσκαρισμένου μοντέλου. Έτσι, μετά από επανασχεδιασμένες εισαγωγές αέρα η ισχύς φτάνει πια τους 210 και πλέον ίππους, +3 σχεδόν πάνω από τον προκάτοχο, ενώ πολλές μικροαλλαγές υπάρχουν στη γεωμετρία του πλαισίου, με στόχο τη μεγαλύτερη ακρίβεια και την καλύτερη πληροφόρηση του αναβάτη.

Ένα διαφοροποιημένο γρανάζωμα έρχεται να βοηθήσει στην πρόσφυση, με το quickshifter να είναι παρών σε ανεβάσματα αλλά και κατεβάσματα, ρυθμιζόμενο κατά δοκούν για χρήση δρόμου ή πίστας. Μιας και πιάσαμε τα ηλεκτρονικά, στο οπλοστάσιο των βοηθημάτων προστίθεται το Slide Control, που «αισθανόμενο» τη γωνία της μοτοσυκλέτας δίνει δυο επιλογές για το πως θα πλαγιολισθήσει η μοτοσυκλέτα κατά το άνοιγμα του γκαζιού στην έξοδο της στροφής. Ακόμα, χρήσιμο για την πίστα είναι και το Brake Slide Assist που προηγείται του Slide Control. Τέλος, στις επιλογές του ABS υπάρχει πλέον και η επιλογή «Slick».

Οι επιρροές του M1000RR ολοκληρώνονται με την πανάλαφρη μπαταρία λιθίου, τη θύρα usb, το Hill Control, τον «κόφτη» για την πίστα, τα οδηγικά Modes και τα ανανεωμένα γραφικά στην οθόνη των 6,5’’, με τη διάθεση του μοντέλου να είναι σε τρεις χρωματισμούς, μαύρο, κόκκινο αλλά και το -και πάλι πιο «Μ»- λευκό.

G 310 RR

bmw g310rr

Ξέρεις ότι ο κόσμος της Μοτοσυκλέτας έχει αλλάξει πολύ όταν η BMW Motorrad παρουσιάζει τη νέα της μοτοσυκλέτα πρώτα στην Ινδία. Το νέο G310RR το περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, καθώς η συνεργάτιδά της στην Ινδία, TVS, είχε ήδη παρουσιάσει από το 2018 το Apache RR 310. Πρόκειται για την εταιρεία που κατασκευάζει τη σειρά G310 για τη BMW και με αυτήν ακριβώς τη βάση έφτιαξε και το σπορ μοντέλο της, Apache, με εντυπωσιακή εμφάνιση και δυνατό εξοπλισμό. Πρόσφατα ανανέωσε τη σπορ μοτοσυκλέτα της, αλλά και πάλι ανάλογη κίνηση από πλευράς BMW δεν είχαμε δει ως τώρα.

Το νέο G310RR παραδόξως δεν υιοθετεί την εμφάνιση του S1000RR, όπως θα περίμενε κανείς, καθώς τα κουστούμια του είναι αυτούσια αυτά του Apache, αφήνοντας τα χρώματα (κυρίως το λευκό-κόκκινο-μπλε) και τα σηματάκια να κάνουν τη διασύνδεση με τη γερμανική superbike.

Η μοτοσυκλέτα κινείται από τον γνωστό μας μονοκύλινδρο 313 cc που για την περίσταση διαθέτει τέσσερεις επιλέξιμες χαρτογραφήσεις: Sport, Track, Urban και Rain.

Η μέγιστη απόδοση με τις δύο πρώτες ανέρχεται στους 34 hp στις 9,700 rpm, ενώ για τις δύο δεύτερες πέφτει στους 25.8 hp στις 7,600 rpm, με την τελική ταχύτητα να διαμορφώνεται στα 160 km/h για τους δυνατούς χάρτες και τα 125 για τους πιο ήπιους.

Ο εξοπλισμός του G310RR περιλαμβάνει ηλεκτρονικό γκάζι (ride-by-wire), μονόδρομο συμπλέκτη, δικάναλο BMW Motorrad ABS. Οι αναρτήσεις του δεν εμφανίζονται να έχουν ρυθμίσεις και περιλαμβάνουν ανεστραμμένο μπροστινό 41 mm και ένα αμορτισέρ πίσω, ενώ στα φρένα ξεχωρίζει η τετραπίστονη ακτινική Bybre σε δίσκο 300 mm.

Το G310RR ζυγίζει 174 κιλά με όλα τα του τα υγρά, με το δοχείο καυσίμου να χωρά 12 λίτρα.

Στα όργανά του βρίσκουμε την ίδια έγχρωμη TFT οθόνη με διαγώνιο 5 ιντσών που φορά και το TVS Apache RR 310, και η οποία αναμένεται να διαθέτει ενσωματωμένη συνδεσιμότητα Bluetooth.

Προς το παρόν η μοτοσυκλέτα υπάρχει μόνο στην ινδική ιστοσελίδα της BMW Motorrad, αν και υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να το δούμε και πιο δυτικά, καθώς καλύπτει κανονικότατα προδιαγραφές Euro 5.

BROUGH-SUPERIOR

Aston Martin/ Brough Superior AMB 001 Pro

brough AMB001 PRO 1

Το άκρως περιορισμένης έκδοσης AMB 001 Pro είναι η πιο πρόσφατη σχεδιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών, συνδυάζοντας τη σχεδίαση της Aston Martin με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας της Brough Superior.

Ο διάδοχος του AMB 001 συνδέεται σχεδιαστικά με το hypercar Valkyrie AMR Pro της Aston Martin, προσφέροντας αύξηση ισχύος κατά 25% σε σχέση με τον προκάτοχό του, με τους 225 ίππους να παράγουν αναλογία ισχύος προς βάρος 1,28 ίππων/κιλό, παρόμοια με αυτή ενός αυτοκινήτου της Formula 1!

Κοιτώντας πίσω, η πρώτη μοτοσυκλέτα της Aston Martin αποκαλύφθηκε το 2019. Η συνεύρεση της Aston Martin και της Brough Superior, δύο εμβληματικών και ιστορικών βρετανικών εταιρειών επιδόσεων, δημιούργησε ένα μοναδικό, μοντέρνο, ελαφρύ και ισχυρό σύνολο, περιορισμένο σε μόλις 100 μονάδες που γρήγορα εξαντλήθηκαν.

Το νέο AMB 001 Pro βασίζεται στα διδάγματα από το AMB 001, με την αύξηση της ισχύος να προέρχεται από ένα δικύλινδρο κινητήρα κατεργασμένο μέσω CNC στα 997 κ.εκ., Το υλικό κατασκευής είναι κράμα αλουμινίου AL5000, με τις ιδιότητες του να βελτιώνουν την ακαμψία του κινητήρα, ενώ η νέα σχεδίαση του κυλίνδρου συμβάλλει στη βελτίωση της ψύξης.

Η κάθετη δύναμη αυξάνεται μέσω της μπροστινής αεροτομής και των πλαϊνών φτερών, ενώ η ροή αέρα εισέρχεται μέσω μιας μεγάλης εισαγωγής ενσωματωμένης στο μπροστινό φτερό, και στη συνέχεια περνά μέσα από το νέο μπροστινό κάλυμμα.

Το AMB 001 Pro προσφέρεται σε μία μόνο έκδοση, σε αγωνιστικό χρώμα που συνδυάζει το Aston Martin Verdant Jade με σατινέ φινίρισμα από τα ανθρακονήματα. Κινητήρας και ανάρτηση είναι βαμμένα μαύρα με κεραμική μάλιστα επίστρωση. Όπως και με άλλα πολυτελή μοντέλα ακραίων επιδόσεων της Aston Martin, το AMB 001 Pro διαθέτει το σήμα Aston Martin 'lacewing'.

Σχεδιασμένο για το πρόγραμμα Aston Martin Valkyrie, η χημικώς χαραγμένη κορδέλα αλουμινίου είναι 99,4% ελαφρύτερη από το κανονικό σήμα σμάλτου της μάρκας και με πάχος μόλις 70 microns είναι 30% πιο λεπτή από ανθρώπινη τρίχα!

Έχουν ήδη γίνει οι πρώτες παραγγελίες για την AMB 001 Pro, η οποία θα κατασκευαστεί στο χέρι στο εργοστάσιο Brough Superior στην Τουλούζη της Γαλλίας. Οι πρώτες παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν το 4ο τρίμηνο του 2023.

DUCATI

Panigale V4

ducati panigale v4

Μετά από μια χρονιά (2022) που έφερε σημαντικές αλλαγές στην Panigale V4 σε όλα τα επίπεδα – αεροδυναμική, εργονομία, κινητήρας, πλαίσιο και ηλεκτρονικά – η Ducati συνεχίζει με πολύ επιλεκτικές επεμβάσεις στα ηλεκτρονικά της οικογένειας, και συγκεκριμένα στα μοντέλα Panigale V4, Panigale V4 S και Panigale V4 SP2.

Οι επεμβάσεις αφορούν στο λογισμικό των Ride by Wire, Engine Brake Control, Ducati Traction Control, Ducati Quick Shift και στο βεντιλατέρ του ψυγείου, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αυτές οι αναβαθμίσεις να περάσουν και στα μοντέλα του 2022, μέσω μιας απλής διαδικασίας που μπορεί να γίνει στα επίσημα Ducati Service.

Το λογισμικό του Engine Brake Control (EBC) EVO 2 απέκτησε νέο καλιμπράρισμα στις τρεις επιλογές που προσφέρει, με βασική διαφοροποίηση το λιγότερο φρένο κινητήρα στο πρώτο στάδιο του φρεναρίσματος, το οποίο αυξάνεται όσο η μοτοσυκλέτα πλησιάζει στην κορυφή της στροφής.

Στο Ducati Quick Shift (DQS) η αλλαγή στον προγραμματισμό του υπόσχεται να κάνει πιο ομαλές τις αλλαγές σχέσεων εισάγοντας μια διαφορετική στρατηγική στη διακοπή της ανάφλεξης, ώστε να προσαρμόζεται καλύτερα η διαδικασία σε διαφορετικές συνθήκες, όπως είναι οι αλλαγές με τέρμα γκάζι ή με μισοανοιγμένο γκάζι.

Αλλαγές έχουμε και στο πρόγραμμα που ελέγχει το βεντιλατέρ στο ψυγείο της μοτοσυκλέτας, για καλύτερη διαχείριση της θερμοκρασίας, με οφέλη τόσο στη μακροζωία του κινητήρα, όσο και στην άνεση του αναβάτη, ειδικά στην πόλη.

Τέλος το Ducati Traction Control (DTC) και το ηλεκτρονικό γκάζι Ride by Wire επίσης έχουν ανανεωμένο λογισμικό για ακριβέστερη λειτουργία τόσο στον δρόμο όσο και στην πίστα.

Κατά τα λοιπά, τα Ducati Panigale V4, V4 S και V4 SP2 δεν έχουν άλλες αλλαγές ούτε σε εμφάνιση, ούτε σε μηχανικά μέρη, συγκριτικά με τα μοντέλα του 2022.

Panigale V4 R

ducati panigale v4r

Το νέο Ducati Panigale V4 R είναι αναγνωρίσιμο από την πρώτη ματιά χάρη στην παρουσία φτερών από άνθρακα και το χρώμα εμπνευσμένο από το MotoGP, με τον αριθμό «1» ως σήμα κατατεθέν. Για πρώτη φορά, η μοτοσυκλέτα θα παραχθεί σε αριθμημένη σειρά με τον αύξοντα αριθμό και το όνομα του μοντέλου να εμφανίζονται χαραγμένα στο τιμόνι.

Αφήνοντας λίγο την εικόνα στην άκρη όμως, εντός του Panigale V4 R είναι ο νέος Desmosedici Stradale R των 998 κ.εκ., ένας κινητήρας ικανός να φτάσει τις μέγιστες στροφές κινητήρα στις 16.500 σ.α.λ. στην έκτη ταχύτητα (16.000 στις υπόλοιπες σχέσεις) αποδίδοντας μέγιστη ισχύ 218 ίππων στις 15.500 σ.α.λ. και φυσικά παραμένοντας εντός του Euro5. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε μια μικρή μείωση της τάξης των -3 ίππων σε σχέση με τον πολιτικώς ορθό προκάτοχο. Μην ανησυχείτε ωστόσο, καθώς με την τοποθέτηση της αγωνιστικής εξάτμισης, ο κινητήρας φτάνει τους 237 ίππους, 3 ίππους περισσότερους από το προηγούμενο μοντέλο. Ακόμα, η εξέλιξη του κινητήρα του νέου Panigale V4 R περιλάμβανε την παραγωγή ενός ειδικού λαδιού που αναπτύχθηκε από τη Shell σε συνεργασία με την Ducati Corse. Το νέο λιπαντικό απόδοσης εγγυάται 10% μείωση της μηχανικής τριβής και οδηγεί σε αύξηση της μέγιστης ισχύος κατά επιπλέον 3,5 ίππους.

Η σύνθεση αυτού του λαδιού βασίζεται στη χρήση πρόσθετων αγωνιστικού τύπου, ειδικά για κινητήρες υψηλών στροφών με ξηρό συμπλέκτη, όπως στους κινητήρες MotoGP και SBK. Αυτά τα χημικά στοιχεία προστίθενται στο βασικό λάδι σε ειδικές ποσότητες και ποσοστά για να διασφαλιστεί η σωστή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και προστασίας κινητήρα. Με τον συνδυασμό αγωνιστικής εξάτμισης και αποκλειστικού λαδιού λοιπόν, η μέγιστη απόδοση ισχύος του Panigale V4 R μπορεί να φτάσει τους 240,5 ίππους!

Όπως είναι αναμενόμενο, το ανανεωμένο Panigale V4 R βρίθει ηλεκτρονικών βοηθημάτων με την υιοθέτηση όλων των ηλεκτρονικών λύσεων που έχουν ήδη εισαχθεί στα Panigale V4 του '22 και του '23, αλλά και με την επέκταση και την εξέλιξη των Power Modes, προσθέτοντας το «Track Evo» που αναπτύχθηκε από τους αναβάτες του MotoGP . Επίσης, νέα είναι η εμφάνιση στον πίνακα οργάνων, αλλά και οι χάρτες του κινητήρα με εκ νέου βαθμονόμηση για κάθε ταχύτητα. Βελτιώσεις υπάρχουν και στο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης της Ducati αλλά και στο σύστημα Ride By Wire. Παρούσα είναι και η υιοθέτηση της στρατηγικής όπως λένε οι Ιταλοί, «Engine Brake Control EVO 2», ενώ αναβάθμιση μεταξύ άλλων έχει δεχθεί και το... σύστημα ελέγχου ανεμιστήρα ψύξης.

Στα των λειτουργιών του κινητήρα, υπάρχουν τέσσερις επιλογές: Full, High, Medium, Low. Το Full και το Low είναι πρόσφατα σχεδιασμένα, ενώ οι διαμορφώσεις High και Medium έχουν αναθεωρηθεί. Η λειτουργία Full Power επιτρέπει στον κινητήρα να εκφράζει το πλήρες δυναμικό του με καμπύλες ροπής χωρίς ηλεκτρονικά φίλτρα, εκτός από την πρώτη ταχύτητα. Για τις λειτουργίες μεσαίας και υψηλής ισχύος, έχει αναπτυχθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης χάρτη Ride by Wire με ειδική βαθμονόμηση για καθεμία από τις έξι ταχύτητες, που διασφαλίζει ότι ο αναβάτης έχει πάντα τη βέλτιστη κίνηση κάθε φορά που ανοίγει το γκάζι. Το Low Power Mode, από την άλλη πλευρά, έχει σχεδιαστεί για οδήγηση στο δρόμο ή για επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης, περιορίζοντας τη μέγιστη ισχύ της μοτοσυκλέτας στους 160 ίππους και προσφέροντας ιδιαίτερα διαχειρίσιμη απόκριση στο γκάζι.

Λογικό είναι όλα τα περιφερειακά να είναι από το ψηλότερο ράφι. Μπροστά συναντάμε την Öhlins και το NPX25/30, το οποίο αυξάνει τη διαδρομή του κατά 5 mm σε σύγκριση με το προηγούμενο "R". Αυτή η τεχνική λύση, σε συνδυασμό με το πίσω αμορτισέρ -και πάλι Öhlins- το TTX36 του οποίου η κεντρική απόσταση κυμαίνεται από 312 έως 316 χλστ. και μια τυπική ρύθμιση του άξονα περιστροφής του ψαλιδιού στη θέση +1, αυξάνει το πίσω ύψος κατά 20 χλστ. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται υψηλότερο κέντρο βάρους και επομένως μεγαλύτερη ευκινησία στην είσοδο στη γωνία και αλλαγές κατεύθυνσης.

Η λίστα των αλλαγών συνεχίζεται ελαφρώς και στην εικόνα, με το ρεζερβουάρ να είναι διαφοροποιημένο αποκτώντας +1 λίτρο καυσίμου, ενώ και η αεροδυναμική με τα εκ των αγώνων ερχόμενα βοηθήματα έχει επίσης αναθεωρηθεί, όντας κατά τη Ducati 40% πιο συμπαγή και 50% πιο λεπτά, κρατώντας ίδια επίπεδα κάθετης δύναμης με το προηγούμενο μοντέλο.

Οι έξτρα επιλογές ως προς τα αξεσουάρ είναι σε πληθώρα, όπως αντίστοιχα πολλές είναι και τεχνικές λεπτομέρειες που μαρτυρούν την αγωνιστική τεχνολογία που έχει μια τέτοια μοτοσυκλέτα.

Panigale V4 2022 World Champion Replica

ducati PanigaleV4 2022 WorldChampion Replica

Με δυο περιορισμένης παραγωγής εκδόσεις της Panigale V4 S τιμά η Ducati τους δύο νέους παγκόσμιους πρωταθλητές της σε MotoGP και WorldSBK.

Φέτος η Ducati σάρωσε όλους τους τίτλους στις κορυφαίες κατηγορίες αγώνων ταχύτητας, MotoGP και WorldSBK, με τους Pecco Bagnaia και Alvaro Bautista αντιστοίχως. Το γεγονός προσφέρει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τη δημιουργία δύο ρεπλικών των αγωνιστικών μοτοσυκλετών τους, η καθεμία από τις οποίες θα κατασκευαστεί σε αυστηρά 260 κομμάτια – ως αναφορά στο έτος ίδρυσης της Ducati, 1926 – και θα φέρει υπογραφή του κάθε αναβάτη στο ρεζερβουάρ της, προστατευμένη κάτω από μια στρώση διάφανου βερνικιού.

Αμφότερες ρέπλικες είναι στημένες ως ακριβή αντίγραφα των μοτοσυκλετών των δύο πρωταθλητών όπως ακριβώς έτρεξαν φέτος στα πρωταθλήματά τους και θα συνοδεύονται από πιστοποιητικό αυθεντικότητας, μοναδικό τεχνικό εξοπλισμό και συσκευασία δώρου.

Η βάση και για τις δύο ρέπλικες είναι η έκδοση Panigale V4 S, στην οποία το πρώτο που ξεχωρίζει είναι τα γραφικά των Pecco Bagnaia #63 και Álvaro Bautista #19.

Αμφότερες θα είναι διαθέσιμες μόνο ως μονόσελες, ενώ η αλουμινένια billet πάνω τιμοπνόπλακα της καθεμιάς φέρει εγχάρακτη αναγραφή του ονόματος του μοντέλου και του αριθμού παραγωγής.

Εκτός αυτών όμως, η Ducati τις προικίζει και με μερικά εκλεκτά κομμάτια, όπως ο ξηρός συμπλέκτης STM-EVO SBK με εννιά δίσκους, νόμιμο για χρήση δρόμου τελικό εξάτμισης Akrapovič (που κόβει 2 κιλά ως προς το εργοστασιακής τοποθέτησης εξάρτημα), μπροστινές δαγκάνες Brembo Stylema R συνοδευόμενες από την τρόμπα MCS με απομακρυσμένο ρυθμιστήρι, billet αλουμινένια ρυθμιζόμενα μαρσπιέ της Rizoma και αγωνιστικό ανεμοθώρακα.

Επιπλέον φορούν αρκετά κομμάτια από ανθρακόνημα σε διάφορα σημεία του κορμιού τους, όπως το προστατευτικό εξάτμισης, το καπάκι του εναλλάκτη, φτερά μπρος-πίσω και εισαγωγές αέρα, ενώ το προστατευτικό του μονόμπρατσου ψαλιδιού είναι κατασκευασμένο από συνδυασμό ανθρακονήματος με τιτάνιο.

Ειδικά δε για τη ρέπλικα του Bautista (#19), η Ducati προσθέτει και το ρεζερβουάρ σε βουρτσισμένο αλουμίνιο όπως αυτό που ο Ισπανός χρησιμοποιούσε όλη τη χρονιά στο WorldSBK.

Όλες οι μοτοσυκλέτες παραδίδονται σε ειδική συσκευασία με αποκλειστικά γραφικά, πιστοποιητικό γνησιότητας, ένα μοναδικό κάλυμμα μοτοσυκλέτας και εξοπλισμένες με το σύστημα τηλεμετρίας Ducati Data Analyser+.

Μαζί οι νέοι ιδιοκτήτες θα παραλάβουν και ένα κιτ προορισμένο αποκλειστικά για την πίστα, με ανθρακονημάτινο διάτρητο καπάκι συμπλέκτη, κιτ αφαίρεσης βάσης πινακίδας και καθρεπτών, καθώς και billet αλουμινένια τάπα καυσίμου.

Και οι δύο συλλεκτικές αυτές ρέπλικες εξαντλήθηκαν σε λίγες ώρες από τη στιγμή που άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική διαδικασία κρατήσεων.

HONDA

CBR 1000RR-R Fireblade SP Special Livery John McGuiness 100th TT Start Replica

honda-cbr1000rr-r-fireblade-sp-john-mcguinness.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">honda-cbr1000rr-r-fireblade-sp-john-mcguinness.jpg" alt="honda cbr1000rr r fireblade sp john mcguinness" width="960" height="640" />

Μόλις 30 μονάδες αυτής της μοναδικής μοτοσυκλέτας θα κατασκευαστούν με γνήσια ανταλλακτικά Honda, στα χρώματα της Fireblade που ήταν στη γραμμή εκκίνησης του 100στού TT αλλά και τις πινελιές του ίδιου του McGuiness.

Η Honda Fireblade είναι μία θρυλική μοτοσυκλέτα και ο John McGuinness ένας θρυλικός οδηγός. Μαζί όλα αυτά τα χρόνια στο Isle of Man TT έχουν δημιουργήσει απόλυτα μαγικές αγωνιστικές στιγμές.

Ο McGuinness δήλωσε: “Τα άστρα ευθυγραμμίστηκαν για μένα ώστε να βρίσκομαι πάνω στη Honda Fireblade για την εκατοστή μου εκκίνηση στο TT. Είναι μία καταπληκτική μοτοσυκλέτα και σημαίνει τόσα πολλά για την καριέρα μου αλλά αν το σκεφτείς και για τις καριέρες πολλών άλλων οδηγών τα περασμένα 30 χρόνια. Δεν υπάρχει άλλο event σαν το Isle of Man TT, σε όλο τον κόσμο και αυτή η μοτοσυκλέτα είναι αφιερωμένη σε αυτόν και το δικό μου ρόλο στην ιστορία αυτή. Αυτό με κάνει και αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία. “

Ο Neil Fletcher, Επικεφαλής της Honda UK προσθέτει: “Είμαστε πολύ ευτυχείς να τιμούμε αυτά τα ινδάλματα και φέρνουμε αυτά τα δύο ονόματα θρύλους του John McGuinness και της Fireblade μαζί ώστε να φτιάξουμε αυτή την ειδική έκδοση της μοτοσυκλέτας. Κι έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε σε αυτούς τους λίγους ανθρώπους ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι. Η CBR1000RR-R Fireblade SP του 2022 είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία από τα MotoGP, έχει τέσσερις κυλίνδρους εμπνευσμένη αεροδυναμική, Öhlins Smart Electronic Control (SE-C) 43mm NPX πιρούνι και and TT-36 πίσω αμορτισέρ, τα φρένα είναι Brembo. Ο John McGuinness είναι ο δεύτερος πιο επιτυχημένος οδηγός του ΤΤ, όλων των εποχών, μετά από τον μεγάλο Joey Dunlop.”

CBR 650R

honda-cbr650r.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">honda-cbr650r.jpg" alt="honda cbr650r" width="960" height="719" />

Το Honda CBR650R προσφέρεται με δύο χρωματικές επιλογές που βελτιώνουν την εμφάνισή της, κάνοντάς την ακόμη πιο ποθητή. Mat Gunpowder και Black Metallic με μπλε λεπτομέρειες και κόκκινο ελατήριο πίσω ανάρτησης, καθώς και κόκκινο λογότυπο της Honda.

Οι αναβαθμίσεις που έγιναν από το 2021 το ακολουθούν και σήμερα: πιρούνι 41mm της Showa SFF-BP (Separate Function Fork - Big Piston), HSTC traction control, υποβοηθούμενος συμπλέκτης.

Εκτός της εμπρός ανάρτησης, η μοτοσυκλέτα είναι EURO5, χωρίς όμως να χάσει σε επιδόσεις, καθώς ο τετρακύλινδρος σε σειρά των 649 cc αποδίδει 93.8 ίππους 6.4 kgm.

CBR250RR

honda-cbr250rr.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">honda-cbr250rr.jpg" alt="honda cbr250rr" width="960" height="499" />

Παρουσιάστηκε επίσημα στην Ινδονησία η τρίτη γενιά του δικύλινδρου CBR250RR. Η μικρή supersport μοτοσυκλέτα, που μπήκε στη γκάμα της Honda το 2017 με χώρα κατασκευής την Ινδονησία και προορισμένη για τις ασιατικές αγορές, είχε αποκαλυφθεί για πρώτη φορά στα πλαίσια του ιαπωνικού GP στην πίστα Twin Ring Motegi το 2022.

Στο μοντέλο του 2023 η Honda ξεκινά τις αλλαγές από την εμφάνιση, η οποία διατηρεί τις γνώριμες γραμμές του απερχόμενου μοντέλου με αλλαγές στο μπροστινό φέρινγκ και στην ουρά, μα η ουσία βρίσκεται στον εξοπλισμό.

Εκεί ξεχωρίζει το νέο πιρούνι Showa SFF-BP άνευ ρυθμίσεων, με ένα αμορτισέρ monoshock με μοχλικό Pro Link και ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου.

Το νέο CBR250RR θα διατεθεί σε δύο τύπους, τον απλό (Standard) με απόδοση 38.2 hp στις 12,500 rpm και τον SP QS (SP με quick shifter δύο δρόμων) με απόδοση 42 hp στις 13,000 rpm, δύο παραπάνω από το τρέχον μοντέλο. Η επιπλέον δύναμη στην περίπτωση του SP QS προέρχεται από αυξημένη σχέση συμπίεσης στον κινητήρα, με 11.5:1 στο στάνταρ CBR250RR και 12.5:1 στο CBR250RR SP QS.

Η ροπή διατηρείται στο ίδιο μέγιστο, 2.6 kgm στις 11,000 rpm και η δύναμη αποδίδεται και στις δύο εκδόσεις μέσω τριών διαφορετικών επιλέξιμων χαρτογραφήσεων.

Το CBR250RR ζυγίζει 166 κιλά στη στάνταρ έκδοση και 168 στην SP QS με όλα του τα υγρά, με ρεζερβουάρ 14.5 λίτρων.

Δίχως να γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο, δε θα δίναμε και πολλές πιθανότητες να ξεφύγει από τα ασιατικά της όρια η μικρή supersport της Honda, και ακόμη μικρότερες να φτάσει ως την ήπειρο των Euro 5.

KAWASAKI

Ninja ZX-4R

kawasaki ninja zx4r 1

Η Kawasaki έδωσε τέλος στο «σήριαλ» του μικρού τετρακύλινδρου supersport μοντέλου, αποκαλύπτοντάς το!

Είχαν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από το ύστατο πράσινο 400άρι που γεφύρωνε πίστες και δρόμους, το ZXR400 και τώρα ήρθε η ώρα της αναγέννησης του με τη σύγχρονη μορφή της γνωστής οικογενείας των Ninja.

Ο τετρακύλινδρος, υγρόψυκτος, εν σειρά κινητήρας των 399 κ.εκ. αναφέρεται πως αποδίδει κάτι λιγότερο από 80 ίππους -78,9 για την ακρίβεια- με τη βοήθεια του Ram Air, «ουρλιάζοντας» ως τις 15.000 και πλέον στροφές! Το στιβαρό χωροδίκτυωμα από ατσάλι του ZX-25R είναι και το πλαίσιο που φιλοξενεί το πολυαναμενόμενο και προαναφερθέν μηχανικό σύνολο.

Όμως τα περιφερειακά αναμένεται να έχουν ανώτερα χαρακτηριστικά, όπως οι αναρτήσεις της Showa (SFF-BP εμπρός ενώ η πίσω ανάρτηση είναι όμοιας συμπεριφοράς με το ZX-10R!). Στα φρένα έχουμε ακτινικές δαγκάνες για τους δυο εμπρός δίσκους στα 290 χλστ.,με το πίσω δισκόφρενο να είναι αντίστοιχα στα 220 χλστ. Στα ελαστικά, οι επιλογές θα είναι μπόλικες καθώς οι διαστάσεις είναι 120/70×17 εμπρός και 160/60×17 πίσω.

Η εμφάνιση φωνάζει ZX από μακριά με τους Ιάπωνες σχεδιαστές να μη βάζουν φωτιά στα μολύβια τους καθώς όλες οι σχεδιαστικές γραμμές και γραφικά έχουν συντηρητικά θα έλεγε κανείς την ταυτότητα της σειράς. Άπαντα τα φωτιστικά σώματα είναι τεχνολογίας LED, με τα γκάτζετ να δίνουν το παρών στην έγχρωμη LCD οθόνη 4,3’’ που επέχει θέση πολυοργάνου με την επιλογή της προβολής της πληροφορίας για πίστα. Το δε πολυόργανο είναι συνεργαζόμενο με την εφαρμογή «Rideology» της Kawasaki, φέρνοντας τις ανέσεις του smartphone όπως το GPS, μπροστά στα μάτια του αναβάτη. Φυσικά δε λείπουν το Traction Control και τα δέοντα Riding Modes, με τις επιλογές Sport, Road, Rain και Rider - κοινώς κατά το δοκούν του αναβάτη.

Το Ninja ZX-4R θα διατίθεται σε δυο εκδόσεις πλέον της βασικής, SE και RR. Στην SE έχουμε τα αγωνιστικά χρώματα της πράσινης ομάδας στα WSBK, φιμέ ζελατίνα, θύρα USB, προστατευτικά πλαισίου και Quickshifter για ανεβάσματα και κατεβάσματα. Η RR έκδοση έχει επιπλέον τον ίδιο τύπο πίσω ανάρτησης με το ZX-10R, το BFRC-Lite της Showa.

Κερασάκι στην τούρτα του μικρού πυραύλου εδάφους-εδάφους, είναι ενδεικτικά το βάρος της «βαριάς» SE στα 189 κιλά πλήρης υγρών -άρα και των 15 λίτρων καυσίμου του ρεζερβουάρ.

Μακάρι το ZX-4R να ήρθε για να μείνει καθώς αναμένεται στην Ευρώπη το φθινόπωρο του 2023 συνιστώντας μια κατηγορία μόνο του.

Ninja ZX-25R

kawasaki ninja zx25r

Όσο ντόρο είχε προκαλέσει όταν πρωτοεμφανίστηκε το 2020 το τετρακύλινδρο Ninja ZX-25R των 250 κυβικών και 51 ίππων, άλλο τόσο αναμένεται να κάνει η νέα έκδοση των 400 cc, ZX-4R, ωστόσο η Kawasaki παρουσίασε στο μεταξύ την ανανεωμένη έκδοση του ZX-25R για το 2023, στο οποίο οι αλλαγές είναι πολύ περιορισμένες και αφορούν εξ ολοκλήρου σε χρώματα και εξοπλισμούς.

Η μεγάλη είδηση για το μοντέλο του 2023 είναι η συνδεσιμότητα, καθώς έχουμε μια νέα έγχρωμη TFT οθόνη που διαθέτει πακέτο Bluetooth για να συνδέεται με την εφαρμογή Kawasaki Rideology.

Επιπλέον αυτής, η Kawasaki απλώς ολοκλήρωσε το πακέτο φωτισμού LED προσθέτοντας και τα φλας σε αυτήν την τεχνολογία, ενώ έχουμε και μια νέα εξάτμιση.

Για το νέο έτος το Ninja ZX-25R θα προσφέρεται πλέον σε τρεις εκδόσεις, ξεκινώντας από τη βασική Ninja ZX-25R STD (εκ του standard) με όλες τις προαναφερθείσες αλλαγές και διαθέσιμο μόνο σε μαύρο χρώμα.

Στη συνέχεια έχουμε την έκδοση Ninja ZX-25R SE που διαφέρει μόνο σε χρώματα – σκούρο γκρι (γραφίτης) με πράσινες λεπτομέρειες ή κόκκινο με μαύρες λεπτομέρειες.

Τέλος η κορυφαία έκδοση Ninja ZX-25RR φορά αποκλειστικά τα χρώματα της KRT όπως και τα μεγαλύτερα αδέλφια του και επιπλέον ξεχωρίζει καθώς διαθέτει ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, με προφόρτιση στο μπροστινό Showa και πλήρεις ρυθμίσεις πίσω.

Ninja ZX-10R / ZX-10RR

kawasaki ninja zx10r

Δεν αλλάζει το superbike δίδυμο της Kawasaki για το 2023, παρά μόνο προσθέτει ένα νέο λευκό χρώμα στο ZX-10R.

Με απόδοση 203 hp από το βασικό μοντέλο ZX-10R και 214 από το σπεσιαλάκι ομολογκασιόν ZX-10RR με το ανώτερο όριο περιστροφής του κινητήρα και τα εξωτερικά εξαρτήματα, οι δύο Ninja της Kawasaki δεν αλλάζουν σε τίποτα για το 2023.

Το κορυφαίο ZX-10RR παραμένει στο ένα και μοναδικό Lime Green χρώμα του δίχως γραφικά σχέδια, ενώ το ZX-10R κρατά το πράσινο (Lime green/ebony) και αλλάζει το μαύρο του 2022 με ένα παρόμοιο μοτίβο σε άσπρη βάση (Pearl robotic white/metallic diablo black).

Ninja 400

kawasaki ninja 400

Για ένα μικρό διάστημα έμειναν εκτός βιτρίνας τα δύο δικύλινδρα 400άρια της Kawasaki, Ninja 400 και Ζ400, για να επιστρέψουν το 2023 ξαναρυθμισμένα και δίχως άλλες αλλαγές.

Αμφότερα φορούν έναν υγρόψυκτο δικύλινδρο σε σειρά με χωρητικότητα 399 cc, ο οποίος κρέμεται από ένα ατσάλινο χωροδικτύωμα και η μέγιστη απόδοσή του ανακοινώνεται ακριβώς ίδια με πριν και στο νέο περιβάλλον ευρω-προδιαγραφών: 44.4 hp στις 10,000 rpm και 3.8 kgm στις 8,000 rpm, περνώντας μέσω ενός συμπλέκτη slip & assist, μονόδρομο με υποβοήθηση δηλαδή.

Ninja 125

kawasaki ninja 125

Χωρίς αλλαγές συνεχίζει η Α1 σπορ μοτοσυκλέτα της Kawasaki, με μικρή ανανέωση στις χρωματικές επιλογές, ενώ ο τετράχρονος μονοκύλινδρος κινητήρας των 125 cc αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων, όπως και πριν.

Αυτό που θα διαφοροποιήσει το Ninja 125 τη νέα χρονιά είναι μια λεπτομέρεια στα χρώματα, καθώς συνεχίζει μεν αποκλειστικά στο πράσινο χρώμα, αλλά πλέον δίχως τη λευκή καρίνα που είχε το 2022.

KOVE

400RR

kove 400rr

Μπορεί το τετρακοσάρι supersport να το περιμέναμε από την Kawasaki, αλλά δεν εμφανίστηκε μόνο του! Για την ακρίβεια, η κινεζική Kove Moto παρουσίασε στην EICMA το 400RR, δηλώνοντας πως όχι μόνο θα το διαθέσει στην Κίνα από τον Ιούνιο 2023, αλλά το προορίζει και για τις διεθνείς αγορές.

Βάσει ορισμένων αρχικών εικόνων που κοινοποιήθηκαν, το Kove 400RR θα διατηρήσει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του πρωτότυπου μοντέλου που είχε παλιότερα εμφανιστεί, εκτός από το ψαλίδι που έχει αντικατασταθεί με ένα συμβατικό σε σύγκριση με το προηγούμενο μονόμπρατσο.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο σχεδιασμός του Kove 400RR φαίνεται να κάνει τη διαφορά, ειδικά στο μπροστινό μέρος που φιλοξενεί φώτα LED σε σχηματισμό τετραπλής διάταξης. Ανάμεσα στα εμπρός φώτα βρίσκεται η εισαγωγή αέρα που αναδεικνύει την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας. Ακόμα, το Kove 400RR έρχεται με ένα αεροδυναμικά «φτερά» στο φέρινγκ.

Όμως, το χαρακτηριστικό που τραβάει την προσοχή δεν είναι άλλο από τον κινητήρα, με το Kove 400RR να τροφοδοτείται από έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 400 κ.εκ. που φέρεται να αναπτύχθηκε από την ίδια την Kove. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αποκαλύφθηκαν, αποδίδει 67 ίππους στις 13.500 στροφές και 29,3 Nm στις 12.000 στροφές. Η ισχύς είναι αρκετά εντυπωσιακή για έναν κινητήρα τέτοιας χωρητικότητας θυμίζοντας άλλες εποχές, ενώ ενδιαφέρον είναι ακόμα και το ό,τι η Kove ισχυρίζεται πως το 400RR ζυγίζει μόνο 159 κιλά και είναι ικανό να καταγράφει μέγιστη ταχύτητα 220 χλμ./ώρα.

Το αν τα παραπάνω καταφέρουν να έρθουν στα μέρη μας και με τι κόστος είναι δυο βασικά ερωτήματα, ειδικά εν όψει του εμποδίου ονόματι «Euro5».

321RR

kove 321rr

Η Kove, που εξέπληξε άπαντες στην έκθεση EICMA με την παρουσία της, διαθέτει στη γκάμα της και ένα σπορ μοντέλο στα 300cc, το 321RR.

Για την ακρίβεια, με κυβισμό στα 322 κυβικά εκατοστά που προκύπτουν από διαστάσεις 68x44,2mm, ο μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει 41 ίππους στις 11,000σ.α.λ. και 2.9 χιλιόγραμμα ροπής, με αποτέλεσμα να πετυχαίνει, σύμφωνα με την εταιρία, 170 χιλιόμετρα τελικής ταχύτητας, με την ανακοινώσιμη κατανάλωση στα 4,1 λίτρα.

Ξεκινά πολύ θετικά λοιπόν την παρουσία της αυτή η sport μοτοσυκλέτα που βασίζεται σε ένα πλαίσιο ανοιχτό τύπου διαμάντι κατασκευασμένο από σωλήνες στρογγυλής διατομής, με γωνία κάστερ 24,5 μοίρες, ίχνος 95 χιλιοστών, μεταξόνιο 1370 χιλιοστών, μήκους 1975 και πλάτους 743 χιλιοστών.

Το βάρος βρίσκεται στα 146 κιλά χωρίς υγρά με το ρεζερβουάρ να έχει χωρητικότητα 13 λίτρα.

Οι αναρτήσεις του αφορούν ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα με διαδρομή 125 χιλιοστά και ένα αμορτισέρ με διαδρομή εμβόλου 52mm - δεν ανακοινώνονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ρυθμίσεις. Παρατηρούμε πλευστό δίσκο τεραστίων διαστάσεων στο μπροστινό φρένο με δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων, και δίσκο αρκετά μεγάλο για πίσω με δαγκάνα ενός εμβόλου, και οι δύο με σχεδίαση τύπου μαργαρίτα.

Η εμφάνισή του φυσικά και προκαλεί με τα πλαστικά περιφερειακά να έχουν αεροδυναμικό και αιχμηρό σχήμα, τους καθρέπτες να είναι αναδιπλούμενοι, τους χρωματισμούς σε ασημί και πορτοκαλί να προκαλούν, με το πλαστικό κάλυμμα του πλαισίου να συμπληρώνει την πολύ όμορφη εικόνα.

Την παράσταση βέβαια κλέβουν οι χυτοί αλουμινένιοι τροχοί και το μονόμπρατσο ψαλίδι, το πρώτο στην κατηγορία!

ΚΤΜ

RC 8C

KTM_RC_8C.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_RC_8C.jpg" alt="KTM RC 8C" width="960" height="745" />

Το Καλοκαίρι του 2021 η ΚΤΜ αποκάλυψε μια πολύ ξεχωριστή μοτοσυκλέτα, τη δική της οπτική στο ζήτημα Supersport, αν προτιμάτε. Το KTM RC 8C, βασισμένο στον δικύλινδρο κινητήρα LC8c του 890 Duke R, είχε προκύψει σε συνεργασία με τη γερμανική Krämer Motorcycles και το αγωνιστικό της σπεσιαλάκι GP2 890 R.

Τα 100 κομμάτια που ανακοίνωσε πέρυσι η ΚΤΜ εξαντλήθηκαν μέσα σε 4 λεπτά από τη στιγμή που άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική φόρμα παραγγελιών, παρά την αρκετά αλμυρή τιμή που στην Ελλάδα κυμαινόταν στα επίπεδα των €35,000. Μετά από αυτήν την επιτυχία ήταν μάλλον αναμενόμενο πως η ΚΤΜ θα επέστρεφε στο ζήτημα, όπερ και εγένετο.

Για το 2023 η αυστριακή εταιρεία ανακοινώνει την επιστροφή του RC 8C, ανανεωμένου και δυνατότερου.

Η αρχή γίνεται από τον κινητήρα, ο οποίος πέρασε από το χειρουργικό τραπέζι για να αποκτήσει νέες ελαφρύτερες μπιέλες και βαλβίδες τιτανίου, νέα πιστόνια με δύο δαχτυλίδια για τη στεγανοποίηση του θαλάμου καύσης, υψηλότερη σχέση συμπίεσης, μεγαλύτερα σώματα ψεκασμού, ενισχυμένη τρόμπα καυσίμου, νέα σετάρισμα στα ελατήρια του συμπλέκτη, νέο ψυγείο λαδιού της PANKL και επαναρυθμισμένο αντικραδασμικό άξονα.

Αυτά εσωτερικά, γιατί και εξωτερικά ο κινητήρας ενισχύθηκε με μια νέα εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic, η οποία συνεισφέρει στο να κρατηθεί χαμηλά το βάρος, που χωρίς υγρά ανακοινώνεται στα 142 κιλά.

Με όλες τις αλλαγές το νέο RC 8C αποδίδει επτά περισσότερους ίππους από πριν, 135 hp στις 11,000 rpm, με τη ροπή να μεγιστοποιείται στα 10 kgm στις 8,250 rpm.

Οι αναρτήσεις WP APEX PRO μπροστά και πίσω έχουν νέες ρυθμίσεις, λίγο μαλακότερες για να προσφέρουν περισσότερη προβλεψιμότητα και εμπιστοσύνη, ενώ το πακέτο ηλεκτρονικών του διατηρείται ως είχε, με πληθώρα συστημάτων για να φέρεις την απόδοση στα μέτρα στου επηρεάζοντας παραμέτρους όπως τη χαρτογράφηση της ανάφλεξης, η απόκριση γκαζιού, το φρένο κινητήρα και το traction control.

Οι δυνατότητες προσωπικοποίησης της μοτοσυκλέτας επεκτείνονται και στη γεωμετρία της, καθώς προβλέπεται δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας κάστερ και του όφσετ (offset), ενώ η παραμετροποίηση φτάνει ως τις δαγκάνες φρένων Brembo Stylema με τη ρυθμιζόμενη τρόμπα RCS19 Corsa Corta.

Ο πίνακας οργάνων είναι εξοπλισμένος με GPS data-logger (καταγραφέας τηλεμετρίας), ελεγχόμενους από διακόπτες στο τιμόνι, ενώ υπάρχει φυσικά στον βασικό εξοπλισμό και το Quickshifter+, στημένο να δουλεύει με ανάποδο, αγωνιστικό κιβώτιο.

Τέλος η εμφάνιση έχει ανανεωθεί, καθώς έχουμε νέα αεροδυναμικά φτερά εξελιγμένα από την ομάδα MotoGP και για το 2023 η μοτοσυκλέτα θα διατίθεται σε μαύρο χρώμα, σε αντίθεση με το πορτοκαλί του προηγούμενο μοντέλου.

Δοθείσης της επιτυχίας της προπέρσινης παρτίδας των 100 κομματιών που εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού, φέτος το μοντέλο του 2023 θα παραχθεί σε 200 κομμάτια για όλον τον κόσμο και οι 30 πρώτοι θα έχουν ένα υπέροχο δωράκι: στις 26 Απριλίου 2023 στην πίστα Circuito Ricardo Tormo στη Βαλένθια της Ισπανίας θα τους υποδεχτούν πρώην αναβάτες Grand Prix (δεν αναφέρονται ονόματα προς το παρόν) καθώς και μια πλήρης ομάδα τεχνικών των KTM και WP Suspension για να τους βοηθήσουν να βρουν τι ιδανικό στήσιμο για μια μέρα στην πίστα. Η ΚΤΜ μας λέει πως το μόνο που έχει να κάνει κάθε ένας από τους τυχερούς 30 που θα απολαύσουν το δωράκι της είναι να πάνε με τη μοτοσυκλέτα τους στο Mattighofen και από εκεί όλα τα έξοδα μεταφοράς (Αυστρία-Ισπανία και πίσω), διαμονής και διατροφής τα αναλαμβάνει η ίδια η εταιρεία.

RC 125 / RC 390

KTM_RC390.jpg" class="jcepopup" data-mediabox="1">KTM_RC390.jpg" alt="KTM RC390" width="960" height="640" />

Η οικογένεια των RC δεν αλλάζει για τη νέα χρονιά, πλην φρέσκων χρωματικών επιλογών.

Αμφότερα τα μοντέλα, 125 και 390, φορούν τα πορτοκαλιά τους και συγκεκριμένα το KTM GP Orange, συνοδευόμενα από μαύρη εξάτμιση και φιμέ ζελατίνα από το εργοστάσιο.

KYMCO

SuperNEX

kymco SUPERNEX

Η εταιρεία από την Ταϊβάν παρουσίασε ένα ζεύγος σπορ ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στην έκθεση του Μιλάνου, τις SuperNEX και RevoNEX, δηλαδή τη supersport και τη γυμνή παραλλαγή της.

Επίσημα τεχνικές λεπτομέρειες δεν υπάρχουν, μπορεί να μην γνωρίζουμε το βάρος τους ή χρόνους φόρτισης, αλλά αυτά που έχουν ανακοινωθεί είναι από μόνα τους ικανά να μας βάλουν στην πρίζα.

Το SuperNEX μπορεί να επιταχύνει 0-100 km/h σε 2.9 δευτερόλεπτα, 0-200 σε 7.5 και 0-250, που είναι και η τελική του ταχύτητα, σε 10.9. Διαθέτει εξατάχυτο κιβώτιο, με συμπλέκτη ώστε ο αναβάτης να μπορεί να επιτύχει τις καλύτερες επιδόσεις από το ηλεκτρικό της μοτέρ. Επίσης διαθέτει Launch control, Traction control και Lift control.

Το δε μοτέρ θα ακούγεται μέσω ηχοσυστήματος που θα προσομοιάζει τον ήχο κινητήρα βενζίνης, τον οποίο η KYMCO ονομάζει The electric sound of a beast (ο ηλεκτρικός ήχος ενός τέρατος).

Όσο για το εμπορικό τους μέλλον, η δήλωση του προέδρου της KYMCO, κ. Allen Ko, στην παρουσίαση της EICMA δε μας έκανε σοφότερους, είναι όμως ενδεικτική της στρατηγικής του: “Τα ηλεκτρικά οχήματα θα γίνουν η πιο εκρηκτική παγκόσμια αλλαγή στην ερχόμενη δεκαετία. Για τους αναβάτες μοτοσυκλετών και σκούτερ, η KYMCO δείχνει τον δρόμο, προετοιμάζοντας τον κόσμο για την ηλεκτρική εποχή που πλησιάζει ταχύτατα. Στην KYMCO το κίνητρό μας είναι μία μοναδική και απόλυτα συγκεκριμένη ιδέα, Win My Heart. Και θα συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους ώστε να φέρουμε τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στην εποχή του ηλεκτρισμού.”

MV AGUSTA

Superveloce 1000 Serie Oro

mvagusta superveloce oro

Η Superveloce που γνωρίζαμε ως σήμερα, σε όλες τις εκδόσεις που έχει κατά καιρούς παρουσιαστεί, γεννήθηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται γύρω από τον τρικύλινδρο κινητήρα 800 cc της MV Agusta. Τώρα όμως, το νέο χρυσό σπεσιαλάκι που εμφανίστηκε στην EICMA μεταμοσχεύει τον τετρακύλινδρο κινητήρα, το πλαίσιο και το μονόμπρατσο ψαλίδι της Brutale 1000 RR για να τα ντύσει στο γνωστό πια σχέδιο που παραπέμπει στις θρυλικές MV 500 που πριν μισό αιώνα μεγαλουργούσαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και το 1972 έγιναν οι πρώτες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που φόρεσαν αεροδυναμικά φτερά.

Η αεροδυναμική έχει την τιμητική της στη Superveloce 1000 Serie Oro, καθώς εκτός από τα φτερά υπάρχουν και άλλα στοιχεία όπως τα ανθρακονημάτινα καλύμματα των δίσκων που θυμίζουν στο μάτι ταμπούρα από άλλες εποχές.

Ομοίως και οι εισαγωγές αέρα εκατέρωθεν του προβολέα, εκτός από το να τροφοδοτούν τον κινητήρα με οξυγόνο, λειτουργούν και ως αεροδυναμικά βοηθήματα με διπλό ρόλο. Χάρη στο σχήμα των εσωτερικών αυλών τους, δημιουργούν κάθετη πίεση που συνεισφέρει στην εύρεση πρόσφυσης από το μπροστινό λάστιχο, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζουν ένα κενό αέρα πίσω από το ψυγείο λαδιού, βοηθώντας να το ψύξει αποτελεσματικότερα το λιπαντικό μέσο.

Όλα τα στοιχεία του φέρινγκ είναι κατασκευασμένα από ανθρακόνημα, εκτός από δοχείο καυσίμου που φτιάχτηκε από θερμοπλαστική ρητίνη.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 998 cc αποδίδει 208 hp στις 13,000 rpm (212 με το αγωνιστικό κιτ) και 11.9 kgm στις 11,000 rpm.

Το πλούσιο πακέτο της Superveloce 1000 Serie Oro περιλαμβάνει quickshifter MV EAS 3.0 ειδικά ρυθμισμένο για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, ABS Cornering Continental MK100 με ενσωματωμένο σύστημα αποφυγής ανύψωσης πίσω τροχού (Real Wheel Lift-up Mitigation), traction control που ρυθμίζεται σε οκτώ επίπεδα αλλά και wheelie control – φυσικά όλα ενορχηστρωμένα υπό τη μπαγκέτα μιας αδρανειακής κεντρικής μονάδας ελέγχου.

Στη Superveloce η κατανομή μάζας είναι διαφορετική απ’ ότι στη Brutale 1000 RR, στο πλαίσιο που εξοπλίζεται με ηλεκτρονικές αναρτήσεις της Öhlins, δηλαδή το πιρούνι Nix EC με αντιτριβική επίστρωση TiN και το αμορτισέρ EC TTX, καθώς και σταμπιλιζατέρ τιμονιού, επίσης ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο.

Στα φρένα η υπογραφή Brembo Stylema monobloc είναι μάλλον αναμενόμενη.

Οι ζάντες της Serie Oro είναι αποκλειστικό σχέδιο που κατασκευάζεται εντός έδρας από τη CRC, ενώ η εξάτμιση τιτανίου προέρχεται από την Arrow.

Στα όργανα πρωταγωνιστεί μια έγχρωμη οθόνη 5.5″ TFT με νέα γραφικά, σύνδεση με την εφαρμογή MV Ride App που επιτρέπει εκτενή επικοινωνία του τηλεφώνου με την οθόνη της μοτοσυκλέτας.

F3 RC

<a target=mv agusta f3 rc" width="960" height="640" />

Η σειρά των RC μοντέλων είναι αυτό ακριβώς που φωτογραφίζει το όνομά τους, προϊόντα που έχουν προκύψει με τη φροντίδα του αγωνιστικού τμήματος της MV Agusta, Reparto Corse.

Οι νέες εκδόσεις RC αφορούν τρία γνωστά μοντέλα της ιταλικής εταιρείας και καθένα εξ αυτών θα παραχθεί σε πολύ περιορισμένο αριθμό: 200 F3 RC, 300 Dragster RC και Turismo Veloce RC, όλα με τον αύξοντα αριθμό παραγωγής τους σκαλισμένο στην άνω τιμονόπλακα, συνοδευόμενα από πιστοποιητικό γνησιότητας και ένα αγωνιστικό κιτ για τα F3 RC και Dragster RC, που περιλαμβάνει εξάτμιση, μανέτες και όλα όσα ακόμη χρειάζονται για να στήσεις μια μοτοσυκλέτα δρόμου για την πίστα.

Βαμμένη στα χρώματα των αγωνιστικών ομάδων της MV Agusta, η νέα F3 RC έχει σχεδιαστεί για μέγιστη απόδοση στην πίστα.

Αντιτριβική επίστρωση TiN (νιτρίδιο τιτανίου) και αγωνιστικό κιτ με ολόσωμη Akrapovič από τιτάνιο, παρέα με μια ειδική κεντρική μονάδα ελέγχου (ECU) με αγωνιστικές χαρτογραφήσεις, αλλά και ανθρακονημάτινα προστατευτικά.

H RC έκδοση διαθέτει ακόμη μανέτες από αλουμίνιο κατασκευασμένες σε CNC.

YAMAHA

YZF-R1 GYTR

yamaha r1 gytr

H Yamaha φέρνει με το νέο R1 GYTR μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα που θολώνει πολύ τη διαχωριστική της γραμμή από τον κόσμο των WSBK.

Η έκδοση αυτή είναι απαλλαγμένη από όλα τα «περιττά», καθώς διατίθεται μόνο με τα απαραίτητα για την πίστα, εφοδιασμένη με περισσότερα από 25 προσεκτικά επιλεγμένα εξαρτήματα GYTR και με τελικό εξάτμισης της Akrapovic.

Ο τετρακύλινδρος CP4 κινητήρας των 200+ ίππων, έρχεται με βελτιωμένη διαχείριση ισχύος ενώ διατίθεται και μεγάλη ποικιλία επιλογών για τη ρύθμιση της ECU διευκολύνοντας την οδήγηση στο όριο του κάθε αναβάτη, με τον βελτιστοποιημένο εξοπλισμό και την ευελιξία που εξασφαλίζει η ευρεία σειρά ελαφριών εξαρτημάτων. Ακόμα, σύμφωνα με τους κανονισμούς FIM Stock 1000, η R1 GYTR προσφέρει βελτιωμένο φρενάρισμα και αεροδυναμική συμπεριφορά.

Η λίστα των αγωνιστικών χαρακτηριστικών που μας δίνει η Yamaha είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή καθώς συναντάμε τα ακόλουθα:

• Akrapovic αγωνιστικό τελικό & κεντρικό σύστημα σύνδεσης σωλήνων
• Τάπες AIS
• Σετ καλυμμάτων κινητήρα
• GYTR ECU
• Πλεξούδα καλωδίων
• Καλώδιο διασύνδεσης PC
• GYTR εξομοιωτής ABS
• GYTR Διακόπτης On/Off
• 15/42T 520 γρανάζια
• GYTR R-Series 520 αγωνιστική αλυσίδα
• BS R11 ελαστικά
• GYTR Αγωνιστική Τάπα Ρεζερβουάρ
• GYTR Σετ Σωλήνων Φρένου από Ανοξείδωτο Ατσάλι
• Δαγκάνες με κιτ Ατσάλινων Εμβόλων GYTR
• Brembo Z04 τακάκια φρένου
• Αγωνιστικό τιμόνι
• Στοπ τιμονιού
• Shark Fin Οδηγός Πίσω Γραναζιού
• Προστατευτικό Μανέτας Μπροστινού Φρένου Billet
• Αγωνιστικά Μαρσπιέ με επιλογή αντίστροφης αλλαγής ταχυτήτων
• Άγκιστρα πίσω σταντ
• R-Series Αγωνιστικό Πίσω Σταντ
• Ολοκληρωμένο Αγωνιστικό Φέρινγκ σε λευκό αστάρι
• Αγωνιστικός ανεμοθώρακας
• GYTR Αγωνιστική σέλα

Οι επιλογές όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς η Yamaha έχει προτάσεις για τους ακόμα πιο απαιτητικούς, με τη σειρά GYTR Pro, που φέρνει το R1 στα μέτρα του WSBK. Αρχής γενομένης με το R1 GYTR PRO VR46 που δώθηκε στον Valentino Rossi το 2021, στο οποίο είδαμε ένα συνδυασμό εξαρτημάτων από τους μελλοντικούς καταλόγους των GYTR και GYTR Pro, καθώς και ορισμένα εξαρτήματα υψηλών προδιαγραφών των Öhlins και Brembo, με την πλήρη σειρά GYTR PRO να περιλαμβάνει 400 εξαρτήματα.

Ορισμένα από τα κύρια εξαρτήματα της σειράς GYTR PRO είναι τα εξής:

• GYTR PRO ψαλίδι
• Ρεζερβουάρ μεγάλης χωρητικότητας και χαμηλής βαρύτητας GYTR PRO
• Υποπλαίσιο από ανθρακονήματα GTTR PRO
• Τριπλή βάση τιμονιού GYTR PRO
• Φέρινγκ από ανθρακονήματα GYTR Pro
• Ανεμοθώρακας GYTR PRO
• Πίνακας οργάνων GYTR PRO
• Στήριγμα πίνακα οργάνων GYTR PRO Dash
• Τιμόνι GYTR PRO
• Διακόπτες τιμονιού GYTR PRO
• Ηλεκτρονικά συστήματα GYTR PRO Marelli (προσαρμοσμένα)
• Αεραγωγοί για τις δαγκάνες των φρένων GYTR PRO
• Σωληνάκια φρένων GYTR PRO
• Αποστάτες τροχού GYTR PRO Brembo (μπροστά και πίσω) για τοποθέτηση στο πιρούνι Öhlins FGR400 και το ανεστραμμένο ψαλίδι
• Συμπλέκτης GYTR PRO
• Πλευρικό αμορτισέρ τιμονιού με βραχίονα και βάση GYTR PRO
• Ψυγείο GYTR PRO
• Σύστημα GYTR PRO Akrapovic
• Προστατευτικό μανέτας φρένου GYTR PRO

Τέλος, ο προαναφερθείς «λευκός αγωνιστικός καμβάς» ονόματι R1 GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing), υπάρχει σε ειδικά διαμορφωμένα καταστήματα, αποκλειστικά απευθυνόμενα σε αγωνιζόμενους με αξιώσεις.

Ο λόγος για τα GYTR Pro Shops, τον πρώτο και μοναδικό χώρο, στον οποίο μπορούν να πηγαίνουν όλοι οι επαγγελματίες οδηγοί αγώνων και οι φίλοι των track-days, για όλες τις αγωνιστικές τους ανάγκες. Σε αυτό το σημείο μπορούν να έρθουν σε επαφή με ειδικούς και τεχνικούς αγώνων, να προμηθευτούν εξαρτήματα υψηλών προδιαγραφών και να κάνουν υψηλού επιπέδου ρυθμίσεις στις μοτοσυκλέτες τους.

YZF-R125

yamaha r125

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2008, γεμίζοντας το κάτω άκρο της supersport οικογένειας R της Yamaha και έκτοτε πέρασε από δύο ανανεώσεις, το 2013 και το 2019. Στην πιο πρόσφατη μορφή του το R125 φόρεσε τα καλύτερά του, με κινητήρα εξοπλισμένο με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVA και ανεστραμμένο πιρούνι KYB 41 mm, ενώ τώρα πάνω σε αυτήν η Yamaha εμπλουτίζει τη μοτοσυκλέτα της με ακόμη περισσότερα καλούδια.

Η αρχή ωστόσο γίνεται από την εμφάνιση, καθώς το μπροστινό μέρος αποχαιρετά τους δίδυμους προβολείς για να καλωσορίσει ένα πιο “αγωνιστικό” σχέδιο με έναν προβολέα κρυμμένο στο κέντρο του μπροστινού μέρους και δύο σώματα LED DRL στα πλαϊνά του.

Η δεύτερη σημαντική είδηση μας πάει στα όργανα της μοτοσυκλέτας, όπου ήρθε μια νέα έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών, ρυθμιζόμενη σε δύο σχέδια εμφάνισης: Street, με ένα κεντρικό ταχύμετρο και μια μπάρα στο πλάι ως στροφόμετρο, και την Track, που τοποθετεί στο κέντρο το χρονόμετρο (lap timer) με μνήμη 25 γύρων και από πάνω μια μπάρα με το στροφόμετρο.

Σε όλες τις εκδοχές η οθόνη έχει ρυθμιζόμενο shift light, ενώ στην επιλογή Track ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει και το εύρος του στροφομέτρου.

Ένα ακόμη νέο στοιχείο που φέρνει η καινούργια οθόνη είναι η συνδεσιμότητα, καθώς έρχεται με ενσωματωμένο το Communication Control Unit (CCU) που επιτρέπει τη σύνδεση με τηλέφωνο μέσω Bluetooth και της δωρεάν εφαρμογής MyRide. Όπως συμβαίνει σε όλες τις σχετικές εφαρμογές συνδεσιμότητας της Yamaha, η συνεργασία με την εφαρμογή επιτρέπει προβολή ειδοποιήσεων του τηλεφώνου στα όργανα της μοτοσυκλέτας, την καταγραφή δεδομένων τηλεμετρίας από κάθε βόλτα, αλλά και ειδοποίηση για τεχνική βλάβη εφόσον κάτι τέτοιο έχει διαγνωστεί από τους αισθητήρες της μοτοσυκλέτας.

Μια σημαντική αναβάθμιση στο νέο R125 είναι η προσθήκη συστήματος traction control, το οποίο έρχεται να εμπλουτίσει ένα ήδη πλούσιο πακέτο που διέθετε από πριν συμπλέκτη μονόδρομο με υποβοήθηση, ενώ μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με την επιλογή του έξτρα quick shifter – η καλωδίωση του οποίου είναι πλέον προεγκατεστημένη στο R125 για να είναι πια απλούστατη και γρήγορη η τοποθέτηση του εξαρτήματος εκ των υστέρων. Για όποιον θέλει, το traction control προσφέρει και δυνατότητα απενεργοποίησης.

Οι αλλαγές στο μοντέλο του 2023 ολοκληρώνονται με νέους διακόπτες, σχεδιασμένους μεταξύ άλλων και για τον χειρισμό της καινούργιας οθόνης, καθώς και μιας νέας πάνω τιμονόπλακας με σχεδίαση εμπνευσμένη από τον πατριάρχη της οικογένειας, R1.

Το νέο Yamaha R125 θα είναι διαθέσιμο στις ευρωπαϊκές αγορές από τον Φεβρουάριο του 2023 σε δύο χρώματα: μπλε (Icon Blue) και μαύρο (Tech Black).

YZF-R7 / YZF-R3

yamaha r3

Δίχως τεχνικές αλλαγές φαίνεται πως θα συνεχίσουν το 2023 τα YZF-R7 και YZF-R3, αν κρίνουμε από την ενσωμάτωση των μοντέλων 2023 στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Yamaha.

Όπως ωστόσο συμβαίνει πολύ συχνά με μοντέλα που δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της ανανέωσής τους, ο κατασκευαστής φροντίζει να τα φρεσκάρει λίγο με νέους χρωματισμούς και στην περίπτωση των δύο supersport μοντέλων αυτό περιλαμβάνει μιαν έκπληξη.

Η προσθήκη του λευκού R7 με τις κόκκινες ζάντες δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη ή απρόσμενη, ερχόμενη να προσφέρει μια ανοικτόχρωμη εναλλακτική στα υπάρχοντα μπλε και μαύρο.

Ωστόσο στην περίπτωση του R3, η Yamaha μας χαρίζει μια αρκετά αναπάντεχη νέα επιλογή σε μωβ χρώμα.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν αυτά τα χρώματα θα διατεθούν και στα ευρωπαϊκά μοντέλα. Παρότι σε μια πρώτη ανάγνωση δεν υπάρχει λογική στο να περιοριστούν μόνο στην αμερικανική αγορά, δε θα είναι η πρώτη φορά που συναντάμε διαφορετικές επιλογές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού.

yamaha r7

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 17:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon