.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 18:25

Adventure: Η Κλάση του 2023

Η δημοφιλέστερη κατηγορία μοτοσυκλετών σε όλον τον κόσμο βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης άνθησης, όπως επιβεβαιώνεται και από τα 33 νέα ή ανανεωμένα μοντέλα που θα διεκδικήσουν μερίδιο πωλήσεων στην αγορά του 2023.

Εδώ και αρκετά χρόνια τα μοτοσυκλετιστικά ανάλογα των SUV αυτοκινήτων, οι μοτοσυκλέτες περιπέτειας, έχουν καταστεί απόλυτες πρωταγωνίστριες της παγκόσμιας αγοράς σε μια πορεία που έχει σχεδόν σβήσει από τον χάρτη τις sport touring και έχει περιορίσει σε ρόλο ακριβού παιχνιδιού τις σπορ μοτοσυκλέτες.

Όταν βλέπεις την MV Agusta να λανσάρει δύο νέες μοτοσυκλέτες σε μια κατηγορία που ουδέποτε την είχε απασχολήσει στο παρελθόν, και μάλιστα απλώνοντας τις χάρες της ως τα χωρικά ύδατα της Α2 μέσω Κίνας, τότε ξέρεις πως ο κόσμος της Μοτοσυκλέτας έχει αλλάξει άρδην.

Και επιπλέον ξέρεις πως έχουμε φτάσει στην ωριμότητα όταν παρατηρείς τον βαθμό ομογενοποίησης που σημειώνεται στην κλάση αυτή, με 19 εκ των 33 να φορούν δικύλινδρους σε σειρά κινητήρες, αλλά και τόσο κοινή σχεδίαση που οι περισσότερες adventure του 2023 δύσκολα ξεχωρίζουν μεταξύ τους από απόσταση.

Η μεγάλη είδηση του 2023 βέβαια αφορά στην ταυτόχρονη εμφάνιση δύο νέων γενιών Honda Transalp και Suzuki V-Strom. Δύο ινδάλματα της κατηγορίας, η πρώτη γεννημένη σε μια εποχή που το όνομα adventure δεν υπήρχε ούτε καν ως σκέψη (στο μυαλό κάποιου Γερμανού), επιστρέφουν με ολοκαίνουργιους δικύλινδρους κινητήρες κοντινής χωρητικότητας και απόδοσης, αμφότερα κραδαίνοντας τη σημαία της νέας εποχής για την κατηγορία: μπροστινός τροχός 21 ιντσών.

Το άλλο ισχυρό σημάδι που όλοι πρέπει να έχουν αντιληφθεί ως τώρα, που κλείνει η περίοδος των βροχών νέων μοντέλων, είναι η κινέζικη εισβολή. Δεν είναι ακριβώς κάτι νέο, μα αυτό που εισπράξαμε από τη φετινή σοδειά νέων μοντέλων είναι πως πλέον η ασιατική δύναμη δεν περιορίζεται στον χώρο έως την Α2. Μετά την εμπροσθοφυλακή που βλέπαμε τα τελευταία χρόνια, τώρα έρχεται ομοβροντία μεγάλων μοτοσυκλετών, με μια σειρά από λαχταριστές adventure στην πρώτη γραμμή.

Αν μάλιστα κρίνουμε από την τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησαν μέχρι τώρα οι εταιρείες που έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στα μέρη μας (Daytona, CFMOTO, Voge), προβλέπεται να αλλάξει σημαντικά ο χάρτης της ευρωπαϊκής αγοράς, σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία για τους Κινέζους – καθώς δηλαδή τα πορτοφόλια μας χάνουν καθημερινά την αγοραστική τους ισχύ, κάνοντας τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου να φαντάζουν ολοένα και πιο δυσπρόσιτες.

Το γεγονός πως οι QJ Motor και Kove έρχονται επίσημα στην Ευρώπη - και έχουν ήδη ανακοινώσει και την Ελλάδα στα πλάνα τους - κάνει την προσμονή ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε πως το 2023 σημαδεύεται και από την άφιξη των δύο πρώτων ηλεκτρικών adventure, προερχόμενες από τις δύο εταιρείες που πρωτοπορούν στον χώρο της Ηλεκτροκίνησης και διαθέτουν μεγάλες μοτοσυκλέτες ικανών επιδόσεων, Energica και Zero.

Πάμε να δούμε αναλυτικά, σε αλφαβητική σειρά κατασκευαστών, όλες τις adventure μοτοσυκλέτες που είτε παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ή ανανεώθηκαν με κάποιον τρόπο ενόψει της σεζόν του 2023:

Benelli TRK702

benelli trk702

Το νέο TRK702 παρουσιάστηκε στην Κίνα και βασίζεται στη σχεδίαση του 800, με μερικές πινελιές που το διαφοροποιούν σε σημεία όπως η εξάτμιση και η ουρά.

Ο κινητήρας του είναι δικύλινδρος σε σειρά με χωρητικότητα 693 cc, ενώ με βάση τις διαστάσεις, την απόδοσή του του, αλλά και τον εξωτερικό του σχεδιασμό, όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτούσια τη μονάδα του CFMOTO 700 CL-X.

Η απόδοσή του κορυφώνεται με 75 hp στις 8,500 rpm και 7 kgm στις 6,250 rpm, για υγρό βάρος 220 κιλών – που γίνονται 238 με την προσθήκη των εργοστασιακών αλουμινένιων βαλιτσών και των βάσεών τους.

Θα είναι διαθέσιμο ακριβώς όπως και το TRK502, δηλαδή σε έκδοση ασφάλτινη TRK702 με τροχούς 17 ιντσών, καθώς και σε διπλού προσανατολισμού TRK702X με μπροστινό τροχό 19 ιντσών (110/80-19).

Δεν μας είναι γνωστό ακόμη αν θα έρθει στην Ελλάδα και πότε.

Benelli BKX 250 / S

benelli bkx250

Τα BKX είναι η νέα πρόταση της Benelli στα μικρά κυβικά, με τον μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο, υγρόψυκτο κινητήρα που κινεί και τα Leoncino 250 και TRK 251 και αποδίδει 25,8 ίππους στις 9.250 σ.α.λ. και 2,1kgm στις 8.000 σ.α.λ.

Το ατσάλινο πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα, οι αναρτήσεις και τα φρένα είναι επίσης κοινά και στις δύο μοτοσυκλέτες, με τη βασική τους διαφορά να εντοπίζεται στους τροχούς, όπου στο on-off μοντέλο είναι με ακτίνες, 19 ίντσες εμπρός και 17 πίσω, ενώ στο ασφάλτινο μοντέλο είναι χυτοί 17 ιντσών και οι δύο.

Η LCD ψηφιακή οθόνη οργάνων, η θύρα USB και το ρεζερβουάρ χωρητικότητας 13,5 λίτρων, το οποίο κατά την Benelli δίνει 400 χιλιόμετρα αυτονομία, είναι κοινά και για τις δύο.

BMW R 1250 GS

bmw r1250gs

Η BMW Motorrad έδωσε στην δημοσιότητα τις πληροφορίες του νέου R 1250GS για το 2023, με πολύ λίγες επεμβάσεις στη γνωστή βάση. Σημειώνουμε την απενεργοποίηση του Comfort Turn Indicator από την οθόνη οργάνων, καθώς και αισθητήρες πίεσης ελαστικών (RDC) σε όλες τις εκδόσεις με Keyless Ride.

Στην έκδοση GS Trophy, συναντάμε χρωματισμό Gravity blue metallic με ακτινωτές ζάντες cross-spoke, σέλα Rally, ανεμοθώρακας Sport, σίτα ψυγείου, προστατευτικά πλαισίου, μαρσπιέ Enduro κ.ά.

BMW R 1250 GS Adventure

bmw r1250gs adventure

Για το 2023 οι αλλαγές που έχει δεχθεί η R 1250 GS Adventure είναι η απενεργοποίηση του Comfort Turn Indicator από την οθόνη οργάνων και ο αισθητήρας πίεσης ελαστικών (RDC) που περιλαμβάνεται σε όλες τις εκδόσεις με Keyless Ride.

Υπάρχει έκδοση GS Trophy, σε χρωματισμούς Gravity blue metallic με ακτινωτές ζάντες cross-spoke, σέλα Rally, ανεμοθώρακας Sport, σίτα ψυγείου, προστατευτικά πλαισίου, μαρσπιέ Enduro κ.ά.

BMW F 900 XR

bmw f900xr

Αισθητικές παρεμβάσεις, εξοπλισμό και νέα χρώματα για το F 900 R του 2023, με την απενεργοποίηση του Comfort Turn Indicator να γίνεται από την οθόνη οργάνων,
ο αισθητήρας πίεσης ελαστικών (RDC) να είναι standard σε όλες τις εκδόσεις με Keyless Ride.

Το νέο μοντέλο θα διαθέτει αλυσίδα M Endurance Chain στο comfort package. Στον χρωματισμό Sport Racing blue metallic θα υπάρχει και ποδιά κινητήρα ενώ καταργείται το Racing red χρώμα.

BMW F 850 GS Adventure

bmw f850gs

Μία νέα έκδοση με την ονομασία Rallye παρουσιάζει η BMW για την F 850 GS Adventure του 2023, που ουσιαστικά, πρόκειται για νέο χρωματισμό με ονομασία Rallye Kalamata metallic matt με προστατευτικό ψυγείου σε Mineral grey metallic matt.

Δεν υπάρχουν άλλες ουσιώδεις αλλαγές ως προς το όνομα, ενώ όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα, η απενεργοποίηση του Comfort Turn Indicator γίνεται από την οθόνη οργάνων. Διαθέτει ως standard αισθητήρα πίεσης ελαστικών (RDC) σε όλες τις εκδόσεις με Keyless Ride και η αλυσίδα M Endurance Chain εντάσσεται στο comfort package.

BMW F 750 GS

bmw f750gs

Νέα ηλεκτρονικά, βελτιώσεις και χρωματισμοί για το νέο F 750GS του 2023. Συγκεκριμένα, απενεργοποιείται το Comfort Turn Indicator από την οθόνη οργάνων, ο αισθητήρας πίεσης ελαστικών (RDC) διατίθεται σε όλες τις εκδόσεις με Keyless Ride, η αλυσίδα M Endurance Chain εντάσσεται στο comfort package.

Neο Στυλ Sport σε χρώμα Lightwhite uni / Racing blue metallic 2 / Racing red, ενώ καταργείται ο χρωματισμός San Marino Blue metallic.

BMW G 310 GS

bmw g310gs

Τις χρωματικές επιλογές αφορούν οι αλλαγές των BMW G 310GS για το 2023. Τα νέα χρώματα είναι τα Basic Cosmic black 3, Sport Polar white / Racing blue metallic, Rallye Kalamata metallic matt.

Brixton Storr 500 Concept

brixton storr

Η Brixton παρουσίασε στην EICMA 2022 ένα νέο μοντέλο ως πρωτότυπο, ονομασμένο από ένα σχηματισμό βράχου στο Isle of Skye στα βόρεια της Σκωτίας.

Εντός, συναντάμε τον δικύλινδρο κινητήρα του Crossfire 500 με 47 ίππους, ενώ στα του εξοπλισμού οπωσδήποτε ξεχωρίζει και η χορταστική TFT οθόνη στα όργανά του.

Το Storr 500 φαίνεται όχι μόνο “έτοιμο για όλα”, αλλά και έτοιμο για παραγωγή, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και μέσα στο 2023.

CFMOTO 700CL-X Adventure

cfmoto 700clx adventure

Μπορεί να ονομάζεται adventure, μα στην ουσία είναι περισσότερο μια scrambler παραλλαγή παρά μια ψηλή μοτοσυκλέτα περιπέτειας, ή, όπως λέει η ίδια η CFMOTO, είναι μια “νεο-ρετρό με ελαφριά (mild) ικανότητα εκτός δρόμου”.

Η έκδοση adventure χτίζεται πάνω στη βάση του Heritage μοντέλου, με τον τροχό 18 ιντσών μπροστά.

Οι τεχνικές διαφορές από το Heritage είναι λιγοστές, με την ίδια ακριβώς απόδοση από τον κινητήρα (69 hp/8,500 rpm, 6.2 kgm/6,500 rpm), αλλά και μια διαφορετική χαρτογράφηση Off-Road δίπλα στη Street.

Έχουμε τις ίδιες ακριβώς αναρτήσεις, η θέση οδήγησης είναι ψηλότερη κατά 30 mm, στα 830, ενώ και το τιμόνι είναι 300 mm πιο ψηλό και 15 mm πιο κοντά στον αναβάτη, προφανώς για να βολέψει στην όρθια οδήγηση.

Στον εξοπλισμό το 700 CL-X Adventure έχει κάμποσα επιπλέον στοιχεία: ανεμοθώρακας, ψηλό φτερό μπροστά, μια προέκταση πίσω από τη σέλα ως πολύ μικρή σχάρα, πλαϊνές βάσεις για βαλίτσες και ένα νέο αφιερωμένο χρώμα, το Aurora Blue.

Τέλος, οι ακτινωτές ζάντες του Adventure έχουν τις ίδιες διαστάσεις με του Heritage (3.5x18 μπροστά, 5.5x17 πίσω), ντύνονται όμως με τα εκλεκτά λάστιχα Pirelli Scorpion Rally STR με μια διάσταση πιο στενό πίσω, 170/60-17.

Ducati Multistrada V4 Rally

ducati multistrada rally

Η ακόμη πιο ταξιδιάρικη έκδοση του Multistrada V4 ονομάζεται Rally και θέλει να κάνει το “Strada” ακόμα πιο “Multi”.

Η ηλεκτρονική ανάρτηση Skyhook DSS Evo δίνει εδώ μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, στα 200 πλέον χιλιοστά και Auto Leveling, δηλαδή αυτόματο σετάρισμα ανάλογα με τον αριθμό επιβαινόντων και αποσκευών. Ακόμα η μοτοσυκλέτα μπορεί να χαμηλώνει σε στάση αλλά και σε αργές ταχύτητες, ενώ υπάρχει και το «Easy Lift» που συμπιέζει τις αναρτήσεις κατά το γύρισμα του διακόπτη στο On, ώστε να κατεβαίνει πιο εύκολα από το διπλό –στάνταρ- σταντ.

Καλύτερη είναι και η αεροδυναμική κάλυψη από την μεγαλύτερη και επανασχεδιασμένη ζελατίνα που μειώνει αναταράξεις και ροή αέρα, ενώ το κερασάκι που θα δώσει ακόμα πιο μακρινή θέση για τον προορισμό είναι τα 30 λίτρα χωρητικότητας του ρεζερβουάρ.

Ο ερχομός του στις εκθέσεις αναμένεται για τον Φεβρουάριο του 2023.

Ducati DesertX

ducati desertx

H εμπνευσμένη από τους αγώνες ράλι μοτοσυκλέτα, αποκτά για το 2023 ένα ενδιαφέροντα και αναμενόμενο μάλλον χρωματισμό.

Πρόκειται για αυτό που η Ducati αποκαλεί RR22, τα γραφικά που αρχικά προορίζονταν αποκλειστικά και μόνο ως χρώμα για τη συνύπαρξη με το Audi RS Q e-tron στην περσινή τελετή παρουσίασης της μοτοσυκλέτας.

Το νέο οπτικό πακέτο που «ντύνει» το DesertX αποτελείται από μαύρο, γκρι και κόκκινο χρώμα με γραφικά που αναφέρονται στο RS Q e-tron.

Energica Experia

energica experia

Η πρώτη ηλεκτρική τουριστική μοτοσυκλέτα της Energica προσθέτει στη γκάμα της μια διαφορετική επιλογή, πιο ψηλή και όρθια, σχεδιασμένη για ταξίδια.

Η Energica μας λέει πως φορά τις μεγαλύτερες μπαταρίες που έχουν τοποθετηθεί ποτέ σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, με ονομαστική χωρητικότητα 19.6 kWh και μέγιστη 22.5. Παράλληλα δηλώνει πως παρότι μεγαλύτερη η μπαταρία της ζυγίζει λιγότερα κιλά από τις προηγούμενης γενιάς μπαταρίες και τοποθετείται λίγο χαμηλότερα στο πλαίσιο.

Επίσης, όσο προηγμένη κι αν είναι η νέα της μπαταρία, το σύνολο στη ζυγαριά δείχνει 260 κιλά, όχι δηλαδή μια τιμή ξένη στη λογική των μεγάλων adventure, σίγουρα πάντως δεν αφήνει περιθώριο να την αποκαλέσει κανείς “ελαφριά”.

Ο νέος ηλεκτροκινητήρας τοποθετείται κοντά στην έδραση του ψαλιδιού και έχει σταθερή απόδοση 80 hp με κορύφωση στους 102 hp. Η αποδιδόμενη ροπή ανακοινώνεται στα 11.7 kgm, το μέγιστό της ωστόσο μπορεί στιγμιαία να ανέλθει ως τα … 92 kgm!

Η τελική ταχύτητα είναι περιορισμένη στα 180 km/h και η Energica ανακοινώνει μερικές απίστευτες αυτονομίες από τη μεγάλη της μπαταρία: από 208 χιλιόμετρα στον ανοικτό δρόμο, ως 420 στην πόλη.

Η νέα μοτοσυκλέτα της Energica κυλά σε τροχούς 17 ιντσών μπροστά και πίσω, πατώντας σε μια σχεδίαση που φέρνει σαφώς δείγματα έμπνευσης από μοτοσυκλέτες όπως οι Ducati Multistrada και Honda Crosstourer.

Η Energica Experia είναι ήδη διαθέσιμη για προπαραγγελία στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Honda XL 750 Transalp

honda transalp

Η αναβίωση ενός ακόμα ιστορικού ονόματος έγινε από την Honda στην EICMA, με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα στα 755 κυβικά εκατοστά, απόδοση 90 ίππων στις 9.500 σ.α.λ. και ροπής 7,6 χιλιόγραμμων στις 7.250 σ.α.λ.

Εξοπλίζεται με την πλήρη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων που έχουμε ήδη δει στα Africa Twin με 4 προρυθμισμένες Riding Modes (Sport, Standard, Rain, Gracel) και μια User, οι οποίες ελέγχουν μια σειρά παραμέτρων και συστημάτων όπως φρένο και απόδοση κινητήρα, traction control και ABS.

Οπτικά η μοτοσυκλέτα, θυμίζει έντονα το παλιό Transalp 600, ειδικά στους χρωματισμούς λευκό με μπλε γραφικά και χρυσαφί τροχούς, ενώ οι ακτινωτοί τροχοί έχουν διαστάσεις 21/18 με ελαστικά της Metzeler Karoo Street, και χρησιμοποιούν σαμπρέλες.

Οι αναρτήσεις της Showa περιλαμβάνουν ανεστραμμένο μπροστινό 43mm SFF-CA (Separate Function Fork-Catridge), με διαδρομή 200 mm και προφόρτιση ελατηρίων. Ομοίως το αμορτισέρ της Showa, με σύστημα pro-link και προφόρτιση ελατηρίου, επίσης δε διαθέτει άλλες ρυθμίσεις.

Η μοτοσυκλέτα δείχνει να έχει διαστάσεις ικανές για καθημερινή χρήση με την διπλή σέλα να βρίσκεται στα 850 χιλιοστά και το βάρος στα 208 κιλά, δηλαδή μέσα στα δεδομένα του ανταγωνισμού.

Θα είναι διαθέσιμο σε τρεις χρωματισμούς, γκρι, μαύρο και το τρίχρωμο που θυμίζει την πρώτη γενιά του μοντέλου.

Honda CRF1100L Africa Twin

honda africa twin

Η Honda προέβη το 2020 στην εκτενή αναβάθμιση των Africa Twin με νέο μεγαλύτερο κινητήρα και πλούσια ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ έκτοτε η σειρά συνεχίζει με μικρές βελτιώσεις και κυρίως νέα χρώματα.

Αυτή η τάση δεν αλλάζει ούτε το 2023, καθώς οι δύο εκδόσεις CRF1100L Africa Twin και CRF1100L Africa Twin Adventure Sports συνεχίζουν στην ίδια τεχνική βάση, προσθέτοντας για το νέο έτος μόνο φρέσκιες χρωματικές επιλογές.

Το CRF1100L Africa Twin διατηρεί το κόκκινο Grand Prix Red όπως το γνωρίζουμε από το 2022, ενώ έχουμε δύο ανανεωμένες επιλογές: το μαύρο Mat Ballistic Black Metallic μαύρισε ακόμη περισσότερο καθώς πλέον και το υποπλαίσιό του πέρασε στη σκοτεινή πλευρά, ενώ το τρίχρωμο Glint Wave Blue Metallic Tricolour ανανεώθηκε με μπλε φέρινγκ πάνω από τον προβολέα, μπλε μπροστινό φτερό και νέο συνδυασμό τριχρωμίας μπλε-λευκού-κόκκινου στην ουρά.

Η κορυφαία έκδοση CRF1100L Africa Twin Adventure Sports – στην οποία το 2021 αναλογούσε το 56% όλων των πωλήσεων Africa Twin στην Ευρώπη – θα είναι διαθέσιμη στη γνωστή μας τριχρωμία Pearl Glare White Tricolour με χρυσές ζάντες, ενώ δίπλα του έρχεται ένα νέο γκρι χρώμα, Mat Iridium Gray Metallic colour, με μαύρες λεπτομέρειες.

Honda X-ADV

honda x adv

Δύο χρόνια από την τελευταία του ανανέωση το μοναδικό X-ADV συνεχίζει ως έχει, με ένα νέο λευκό χρώμα.

Εμφανίστηκε ανάμεσά μας το 2016 και έκτοτε, παραμένοντας ένα και μοναδικό σε αυτή τη γωνιά του σκουτερόκοσμου και ειδικά στα κυβικά του, το X-ADV ανανεώθηκε το 2021 σε όλα τα επίπεδα, ενώ απέκτησε και μικρό αδελφάκι στα 350 cc.

Για το 2023 η Honda διατηρεί αναλλοίωτο το X-ADV, προβαίνοντας σε μικρές επεμβάσεις στο φινίρισμα, όπου όλα τα μαύρα στοιχεία των πλαστικών είναι πλέον σε απόχρωση Graphite Black.

Αυτό αφορά όλα τα διαθέσιμα χρώματα, δηλαδή τα προϋπάρχοντα Mat Ballistic Black Metallic (μαύρο), Mat Iridium Gray Metallic (γκρι) και Pearl Deep Mud Gray (γκρι), ενώ καταργούνται από τη γκάμα δύο χρώματα, τα μπεζ και κόκκινο.

Στη θέση τους έρχεται ένα νέο λευκό, το Shasta White.

Honda NC750X

honda nc750x

Βρίσκεται ανάμεσά μας από το 2012, αρχικά ως NC700X, και ως 750 από το 2014 και μετά, ενώ η τελευταία του σημαντική ανανέωση ήρθε το 2021 με ελάφρωμα 6 κιλών, επανασχεδιασμένη εργονομία, αυξημένη απόδοση και πλουσιότερα ηλεκτρονικά.

Σε αυτή τη μορφή θα συνεχίσει το NC750X και για το 2023, με μόνες αλλαγές τα τρία νέα χρώματα: Candy Chromosphere Red (κόκκινο), Pearl Deep Mud Gray (γκρι) και Mat Jeans Blue Metallic (μαύρο) με ασημί λεπτομέρειες στο φινίρισμα, ενώ συνεχίζει το μαύρο Mat Ballistic Black Metallic που πλέον θα έχει και μαύρο φινίρισμα.

Kove 800X Super Adventure

kove 800x

Ένα από τα αστέρια του περιπτέρου της Kove στην EICMA ήταν αναμφισβήτητα η 800X Super Adventure, μια προσεγμένη και κομψή μοτοσυκλέτα περιπέτειας με δικύλινδρο κινητήρα 799 cc και μέγιστη απόδοση 95 hp στις 9,000 rpm και 8.3 kgm στις 7,500 rpm.

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε πως η μοτοσυκλέτα φορά τον ίδιο κινητήρα με το CFMOTO 800MT, δηλαδή τον κινέζικης κατασκευής κλώνο του κινητήρα της KTM 790 Adventure, ωστόσο η Kove δηλώνει πως βασίζεται σε μια “δική της πλατφόρμα κινητήρα”, άρα δε μένει άλλο παρά να υποθέσουμε πως έφτιαξε κάτι που όλως τυχαίως μοιάζει διαβολεμένα πολύ στον LC8c.

Η τελική ταχύτητα του 800Χ ανακοινώνεται στα 218 km/h, το βάρος του στα νοστιμότατα 183 κιλά με όλα του τα υγρά, συμπεριλαμβανομένου του 22λιτου ρεζερβουάρ καυσίμου!

Η Kove φορά στη μοτοσυκλέτα της τροχούς 21 ιντσών μπροστά και 18 πίσω (90/90 και 150/70 αντιστοίχως), με ύψος σέλας στα 830 mm ακούγεται φιλικότατη, ενώ οι διαδρομές των αναρτήσεων στα 210 mm είναι μέσα στα ευρύτερα δεδομένα της κατηγορίας.

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι η τιμή της, που στην Ιταλία ανακοινώθηκε πως θα είναι κάτω από τα €9,000, δηλαδή έχει όλα τα φόντα να βάλει φωτιά στην αγορά. Πλέον γνωρίζοντας πως η Κove έρχεται και στην Ελλάδα, περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τη δούμε από κοντά.

KTM 890 Adventure R

ktm 890adv r

Η ΚΤΜ αποκάλυψε την αναβαθμισμένη έκδοση της 890 Adventure R για το 2023 με νέα στοιχεία εμπνευσμένα από τα Rally και για χρήση εκτός δρόμου.

Οι μηχανικοί εργάστηκαν πάνω στις WP αναρτήσεις, παίρνοντας δεδομένα από το νικητήριο για την ΚΤΜ αγώνα του Dakar. Το πλήρως ρυθμιζόμενο WP XPLOR πιρούνι και οι πίσω WP XPLOR PDS αναρτήσεις επαναρυθμίστηκαν για βελτιωμένη αίσθηση και καλύτερη απόσβεση.

Επίσης η νέα Adventure R έχει επηρεαστεί και εμφανισιακά από την εργοστασιακή μοτοσυκλέτα του Dakar όσον αφορά το σχεδιασμό, με νέο φαίρινγκ, βελτιωμένη αεροδυναμική, αλλά και εργονομία. Επίσης έχουν τοποθετηθεί νέα χαμηλότερου ύψους ζελατίνα, ψηλό εμπρός φτερό και προστατευτικό για τον κινητήρα.

Διατηρεί την οθόνη TFT 5’’, η οποία όμως έχει εντελώς νέα εμφάνιση και γραφικά που επιτρέπουν πιο εύκολη περιήγηση στο μενού, ενώ πλέον διαθέτει πλοήγηση turn by turn, κάτι που επιτρέπει την επιλογή της προτιμώμενης διαδρομής.

Το νέο ABS συλλέγει πληροφορίες από τον 6D σένσορα και μπορεί να απενεργοποιηθεί για οδήγηση στο χώμα. Στη νέα KTM υπάρχει η επιλογή OFFROAD ABS η οποία λειτουργεί στο OFFROAD mode ή η επιλογή Rally Mode, χωρίς να χρειάζεται να επιλέξει κάποιος χωριστά το OFFROAD ABS.

Τέλος, μια νέα ρύθμιση ονομάζεται DEMO MODE και επιτρέπει στον αναβάτη να δοκιμάσει όλες τις ηλεκτρονικές βοήθειες που προσφέρει το σύστημα για τα πρώτα 1.500 χιλιόμετρα. Μετά οι εξτρά λειτουργίες κλειδώνουν και για να ενεργοποιηθούν πρέπει να αγοραστούν από την KTM.

Η μοτοσυκλέτα θα αρχίσει να διατίθεται από τον Δεκέμβριο 2022.

MBP T1002V

mbp t1002v

Διευρύνοντας το κινέζικο κύμα που σημάδεψε τη φετινή EICMA, μια νέα εταιρεία έκανε την πρώτη της εμφάνιση με ένα πολύ ιταλικό όνομα: MBP σημαίνει Moto Bologna Passione (Μοτοσυκλέτα Μπολόνια Πάθος), έχει την έδρα της προφανώς στη Μπολόνια και αποτελεί μέρος του Keeway Motor Group – που, μαζί με τη Benelli, ανήκει στην QJ Motor, που με τη σειρά της υπάγεται στον γιγάντιο όμιλο Geely.

Στο κέντρο της παρουσίασης της ΜΒΡ ήταν η adventure T1002V, η οποία κινείται από έναν V2 κινητήρα 80 μοιρών με μέγιστη απόδοση 93.9 ίππων στις 7,600 rpm και 10.4 kgm στις 6,500 rpm.

Ο εξοπλισμός της περιλαμβάνει ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ με διαδρομή 160 mm, καθώς και αμορτισέρ ΚΥΒ πίσω με διαδρομή 77.4 mm, μια πολύ μικρή τιμή που περιγράφεται ως “διαδρομή ανάρτησης”, όχι τροχού, όπως και μπροστά. Αμφότερες οι αναρτήσεις ρυθμίζονται μόνο ως προς την προφόρτιση ελατηρίων, μπροστά και πίσω.

Κυλά σε τροχούς 19 και 17 ιντσών μπροστά και πίσω αντιστοίχως (120-70, 170-60), φρενάρει με δύο τετραπίστονες ακτινικές J.Juan σε κυματιστούς δίσκους 320 mm με υποστήριξη από δικάναλο ABS της Bosch, ενώ το στεγνό βάρος ανακοινώνεται στα 235 κιλά, με άδειο δηλαδή το 21 λίτρων ρεζερβουάρ καυσίμου.

Η οθόνη των οργάνων είναι μια έγχρωμη TFT 7 ιντσών με στάνταρ συνδεσιμότητα μέσω της εφαρμογής της ΜΒΡ, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από μερικές χρήσιμες λύσεις: πλοήγηση (GPS), εντοπισμός μοτοσυκλέτας, αποθήκευση και διαμοιρασμός δεδομένων διαδρομής, κουμπί πανικού για αυτόματη ειδοποίηση σε περίπτωση ατυχήματος και κάποιες αντικλεπτικές υπηρεσίες, όπως αισθητήρες κίνησης και κραδασμών καθώς και απομακρυσμένο κλείδωμα/απενεργοποίηση της μοτοσυκλέτας.

Η Τ1002V, όπως και όλες οι νέες μοτοσυκλέτες που έδειξε στο Μιλάνο η ΜΒΡ, έχει σχεδιαστεί στην Ευρώπη από το ανάλογο τμήμα Σχεδιασμού και R&D που έχει στήσει η Keeway στη Μπολόνια, το δεύτερο επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά από τη Βαρκελώνη.

Η έμπνευση πάντως από τη Ducati Multistrada είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ειδικά στο κόκκινο χρώμα, για τη μοτοσυκλέτα που αναμένεται να είναι διαθέσιμη στο πρώτο μισό του 2023 στις αγορές της Ε.Ε. Για την Ελλάδα ωστόσο ακόμη δε γνωρίζουμε κάτι σχετικά με ενδεχόμενη αντιπροσώπευση της ΜΒΡ.

MV Agusta Lucky Explorer 9.5

mvagusta lucky 95

Η μοτοσυκλέτα που ηγείται του σχεδίου Lucky Explorerείναι πλέον έτοιμη για παραγωγή, με πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: από την Άνοιξη του 2023 θα κυλά τις ρόδες της δημόσιους δρόμους.

Κατά τους σχεδιαστές της, η μοτοσυκλέτα έχει φτιαχτεί για εκτός δρόμου οδήγηση, με θέση που επιτρέπει την όρθια στάση και με τροχούς 21 και 18 ιντσών (μπρος-πίσω).

Στην καρδιά της είναι ένας τρικύλινδρος σε σειρά κινητήρας 931 cc που έχει προέλθει από τον αντίστοιχο 800 της MV Agusta μεγαλώνοντας τόσο τη διάμετρο όσο και τη διαδρομή των πιστονιών, με αντίστροφα περιστρεφόμενο στρόφαλο και εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων τύπου κασέτα (αφαιρούμενο).

Η απόδοσή του φτάνει στους 124 hp / 10,000 rpm και 10.4 kgm / 7000 rpm, φιλτραρισμένη μέσα από τρεις χαρτογραφήσεις (urban, touring και off-road).

Η μοτοσυκλέτα είναι εξοπλισμένη με αδρανειακή μονάδα ελέγχου, η οποία καθοδηγεί και το Continental Cornering ABS, το οποίο ρυθμίζεται αναλόγως με κάθε mode του κινητήρα, αλλά και απενεργοποιείται εντελώς ή μόνο στον πίσω τροχό για χωμάτινη χρήση.

Η οθόνη των 7 ιντσών κλέβει την παράσταση στο οπτικό πεδίο του αναβάτη, με συνδεσιμότητα Bluetooth και Wi-Fi για να επικοινωνεί με την εφαρμογή MV Ride που προσφέρει διάφορες υπηρεσίες όπως σχεδιασμό διαδρομής, αποθήκευση δεδομένων τηλεμετρίας και αντικλεπτική προστασία με γεωεντοπισμό.

MV Agusta Lucky Explorer 5.5

mvagusta lucky 55

Μαζί με το 9.5, η ιταλική εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα και την τελική μορφή της μεσαίου κυβισμού adventure της που έρχεται στις αρχές του 2023.

Εμφανισιακά και η μικρότερη εκδοχή έχει την ίδια σχεδίαση με το 9.5, αν και εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά: ο μπροστινός τροχός στο 5.5 είναι 19 ιντσών και όχι 21, όπως στο μεγάλο.

Ο κινητήρας είναι ο νέος δικύλινδρος σε σειρά της QJ Motor με χωρητικότητα 554 cc και απόδοση που στοχεύει στην κατηγορία διπλωμάτων Α2, με ισχύ 47 ίππων.

Εξοπλισμένη με αναρτήσεις της ΚΥΒ και ένα εντυπωσιακό μπροστινό σύστημα φρένων με δύο δίσκους 320 mm και τετραπίστονες ακτινικές Brembo υποστηριζόμενο από δικάναλο ABS της Bosch, η Lucky Explorer 5.5 δηλώνει 220 στεγνά κιλά στη ζυγαριά και τελική ταχύτητα 160 km/h.

Όπως και μεγάλη της αδελφή, διαθέτει έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth για την εφαρμογή της MV Agusta και έρχεται να προσφέρει μια νότα πολυτέλειας σε μια κατηγορία με πολύ μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον και πανίσχυρο ανταγωνισμό.

Ίσως η σπουδαιότερη είδηση ωστόσο να είναι αυτή: η νέα MV Agusta Lucky Explorer 5.5 αναμένεται να είναι κοντά μας πολύ σύντομα, από τον Φεβρουάριο 2023.

QJ Motor SRT800 / Χ

qj srt800x 5

Το SRT800 είναι ένα adventure μοντέλο που σε πολλούς θα φανεί γνώριμο, καθώς αποτελεί ουσιαστικά την ίδια μοτοσυκλέτα από την οποία χτίστηκε το Benelli TRK800 που είχε παρουσιαστεί πέρυσι στην EICMA.

Φορά τον δικύλινδρο σε σειρά 754 cc που γνωρίζουμε ήδη από το Leoncino 800, με μέγιστη απόδοση 75.1 hp / 8,500 rpm και 6.8 kgm / 6,500 rpm, για μια μάζα 254 κιλών με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 18.5 λίτρων.

Διαθέτει τον αναμενόμενο επώνυμο εξοπλισμό, ήτοι αναρτήσεις ΚΥΒ, φρένα Brembo, δικάναλο ABS της Bosch και μια οθόνη έγχρωμη TFT 5 ιντσών ως διεπαφή με τον αναβάτη.

Παράλληλα, η QJ Motor διαθέτει το SRT800 σε δύο εκδόσεις, τη βασική με τροχούς 17 ιντσών μπρος και πίσω, καθώς και την SRT800X που αλλάζει το μπροστινό με 19ιντσο και φορά να ανάλογα υποδήματα διπλής χρήσης.

Στα χαρτιά, η μόνη διαφορά που εντοπίζουμε μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι τη ζυγαριά, με το ψηλότερο Χ να ζυγίζει 260 κιλά γεμάτο, και φυσικά στο ύψος σέλας που διαμορφώνεται στα 835 mm για το ψηλό μοντέλο, έναντι 810 για το βασικό.

 

QJ Motor SRT700 / X

QJ SRT700 grau

Το SRT700 είναι η βάση πάνω στην οποία η Benelli παρουσίασε πριν λίγο καιρό στην Κίνα τα TRK702 και TRK702X, με την ίδια ακριβώς εμφάνιση και τεχνολογία.

Η μητρική εταιρεία της Benelli, QJ Motor, αποκάλυψε στην EICMA 2022 τη δική της adventure σε δύο ανάλογες εκδόσεις, SRT700 και SRT700X, με βασική διαφορά μεταξύ τους τους τροχούς, καθώς η πιο ασφάλτινη εκδοχή φορά 17ιντσες ζάντες μπροστά και πίσω, ενώ η Χ προτιμά ένα 19 ιντσών μπροστινό.

Αμφότερες εκδόσεις διαθέτουν ρεζερβουάρ 19.5 λίτρων και σχεδιαστικά, αλλά και εξοπλιστικά, δείχνουν πολύ κοντά στα δεδομένα των SRT800, ενώ η ίδια εικόνα ισχύει και στην απόδοση των κινητήρων τους.

Η διαφορά τους δηλαδή συμπυκνώνεται σε 56 cc και κάτι λιγότερο από 3 ίππους, καθώς τα SRT700 αποδίδουν 72.4 hp / 8,500 rpm και την ίδια ακριβώς μέγιστη ροπή με τα 800άρια, 6.8 kgm / 6,500 rpm.

QJ Motor SVT 650 Adventure

qjmotor svt650

Η SVT650 παρουσιάστηκε στην έκθεση EICMA και φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τις Yamaha Tenere 700 και Aprilia Tuareg 660. Κάτω από το πλαστικά της βρίσκεται ο κινητήρας του Suzuki V-Strom 650 ο οποίος αποδίδει 71 ίππους στις 8.000 σ.α.λ. και και 6,3 kgm ροπής στις 6.500 σ.α.λ.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν υπάρχουν ακόμη από την κινέζικη εταιρεία. Αυτό που βλέπουμε ωστόσο είναι μία μοτοσυκλέτα αισθητικής rally, με μπροστινό τροχό 19 ιντσών, κοντό ανεμοθώρακα και όλα τα απαραίτητα προστατευτικά, όπως αλουμινένια ποδιά και χούφτες.

Rieju Aventura Legend 500

rieju aventura 500

Στον κόσμο της περιπέτειας έχει μπει και η ισπανική Rieju, η οποία παρουσίασε το Aventura Legend 500, που διαθέτει δύο ρεζερβουάρ συνολικής χωρητικότητας 39 λίτρων! Για να το καταφέρει αυτό η Rieju έβαλε ένα ρεζερβουάρ 20 λίτρων, πίσω από το τιμόνι εκεί που συνήθως είναι τα ρεζερβουάρ στις μοτοσυκλέτες και ένα 19 λίτρων, στην ουρά της μοτοσυκλέτας κάτω από τη σέλα.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η μοτοσυκλέτα καταναλώνει 5 λίτρα καυσίμου, κάθε 100 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι η αυτονομία της θα είναι “ατελείωτη”, ευχόμαστε το αφρώδες της σέλας να έχει πέσει γενναιόδωρα.

Ο κινητήρας της είναι υγρόψυκτος δικύλινδρος σε σειρά 500cc, με απόδοση που δεν έχει ανακοινωθεί μα προφανώς θα βρίσκεται γύρω στους 47 ίππους της Α2. Οι τροχοί είναι με ακτίνες, 21 ιντσών εμπρός και 18 πίσω, διαθέτει δύο δισκόφρενα 298mm εμπρός και ένα πίσω και όλη της η αισθητική θυμίζει Africa Twin.

Στον στάνταρ εξοπλισμό θα περιλαμβάνονται ηλεκτρονικά όργανα ελέγχου με ένδειξη πίεσης ελαστικών, ενώ στον έξτρα εξοπλισμό προβλέπονται δύο κάμερες εμπρός και μία πίσω, καθώς και χωμάτινο κουστούμι με προστατευτική ποδιά.

Η μοτοσυκλέτα αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023 με τιμή περίπου €8.000 (στην Ισπανία).

Suzuki V-Strom 800 DE

suzuki vstrom800de

Με το νέο V-Strom 800DE η Suzuki μας συστήνει τον νέο της κινητήρα, δικύλινδρο σε σειρά με στρόφαλο χρονισμένο στις 270 μοίρες με 776 cc, 83 hp στις 8,500 rpm και 7.9 kgm ροπής στις 6,800 rpm.

Το νέο V-Strom 800DE έρχεται με χωμάτινες βλέψεις, φορώντας τροχούς 21 και 17 ιντσών μπροστά και πίσω, με διαδρομές 220 mm στις αναρτήσεις και ισόποση απόσταση από το έδαφος.

Ο κινητήρας εδράζει σε ατσάλινο πλαίσιο, μια επιλογή που επίσης δείχνει προς το χώμα, ή τη διπλή χρήση για να είμαστε πιο ακριβείς, με προστατευτικό εξοπλισμό στο βασικό πακέτο που περιλαμβάνει χούφτες, σίτα ψυγείου και ποδιά κινητήρα.

Στα ηλεκτρονικά του συναντάμε ρυθμιζόμενο traction control, με τρία επίπεδα εμπλοκής για την άσφαλτο και μια G mode για το χώμα. Διαθέτει επίσης δύο επίπεδα επέμβασης του ABS, συν τη δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησής του.

Ένα quickshifter δύο δρόμων (ανέβασμα-κατέβασμα σχέσης) ανήκει επίσης το στάνταρ πακέτο του V-Strom 800DE, όπως και τα γνωστά βοηθήματα low rpm assist, για να μη σβήνει το μοτέρ στην εκκίνηση από στάση, και Suzuki Easy Start System με το οποίο αρκεί ένα πάτημα της μίζας για να εκκινήσει ο κινητήρας.

Εμφανισιακά η Suzuki δεν ξεμακραίνει ιδιαίτερα από το γνωστό σουλούπι της οικογένειας, ενσωματώνοντας και το νέο μοντέλο στην αισθητική DR Big που χαρακτηρίζει το 1050.

Το νέο Suzuki V-Strom 800DE θα είναι διαθέσιμο σε κίτρινο με μπλε-μωβ λεπτομέρειες (μπλε το λέει η Suzuki, μωβ βλέπουμε εμείς), σε γκρίζο ματ με κίτρινες λεπτομέρειες και μαύρο με χρυσές ζάντες και μπλε-μωβ ανταύγειες.

Suzuki V-Strom 1050DE

suzuki vstrom1050de

Το V-Strom 1050XT ήταν η ναυαρχίδα της σειράς που διεκδικούσε τις χωμάτινες δάφνες του μοντέλου. Η έκδοση DE έρχεται στη θέση του με ένα πλήρες ηλεκτρονικό οπλοστάσιο και όχι μόνο.

Η νέα έκδοση 1050DE απολαμβάνει όλο το ηλεκτρονικό πακέτο που καθοδηγείται από μια αδρανειακή μονάδα (IMU) έξι αξόνων, με εξοπλισμό που ακόμη περιλαμβάνει νέα έγχρωμη οθόνη TFT και quicκshifter δυο κατευθύνσεων.

Στα ηλεκτρονικά καλούδια συναντάμε ακόμα Slope-dependent control, Load-dependent control, Hill hold, συνδυασμένα φρένα, Cruise control, τρία power modes, Τρεις επιλογές ρυθμίσεων traction control. Στην περίπτωση του 1050DE, το ABS είναι δύο ρυθμίσεων με τη δυνατότητα απενεργοποίησης του πίσω. Ακόμα, υπάρχει η έξτρα –«G mode»- επιλογή στο traction control για οδήγηση στο χώμα (Gravel Mode).

Η έκδοση DE ξεχωρίζει χάρη στον 21-ιντσών τροχό μπροστά με τα ελαστικά Dunlop TrailMax Mixtour (με σαμπρέλα), την αυξημένη διαδρομή αναρτήσεων (πλήρως ρυθμιζόμενη της KYB), το ύψος από το έδαφος (190χλστ.) καθώς και την επανασχεδιασμένη γεωμετρία πλαισίου και εργονομίας της.
Η οπτική και όχι μόνο προίκα του V-Strom 1050DE περιλαμβάνει ακόμα σέλα με νέο εργονομικό σχεδιασμό (χωρίς ρύθμιση ύψους) που όχι μόνο μειώνει το βάρος κατά 706gr (37% ελαφρύτερη από του V-Strom 1050) αλλά επιτρέπει στον αναβάτη να κινείται πιο άμεσα κατά την αλλαγή στάσης οδήγησης στο χώμα.

Η μικρότερη ζελατίνα ενδείκνυται για καλύτερη οπτική (ρυθμιζόμενη κατά ύψος), ενώ νέος είναι και ο λασπωτήρας εμπρός. Τέλος, έχουμε ποδιά αλουμινίου, κάγκελα προστασίας και φαρδύτερα ατσάλινα μαρσπιέ, που δένουν τη συνταγή του εκτός δρόμου γλυκού.

Όλες οι ανανεωμένες εκδόσεις V-Strom 1050 θα εμφανιστούν στη χώρα μας στις αρχές του 2023.

SYM NH-T 300

sym nht 300

Η καινούρια μικρή adventure μοτοσυκλέτα της SYM μεγαλώνει το ταβάνι κυβισμού της οικογένειας NH-T με έναν νέο, υγρόψυκτο, μονοκύλινδρο κινητήρα που αποδίδει 24 ίππους στις 7.500 στροφές και 22,5 Nm στις 7.000.

Σχεδιασμένο από μεγάλο ευρωπαϊκό σχεδιαστικό οίκο (που δεν κατονομάζεται), το NH-T 300 εξοπλίζεται με φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, οθόνη LCD και και θύρα φόρτισης USB.

Η νέα μοτοσυκλέτα της SYM διαθέτει επιπλέον προστασία στο κάτω μέρος του κινητήρα και προστατευτικά κάγκελα, παραμένοντας πάντα φιλική και εύκολη στους χειρισμούς, με το ύψος της σέλας να μην ξεπερνά τα 812 mm και βάρος στα 166 κιλά (πλήρης υγρών).

Χτίζεται γύρω από ένα ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου "διαμάντι", με πιρούνι 37mm με διαδρομή 140mm και monoshock πίσω ανάρτηση.

Ο μπροστινός τροχός έχει διάμετρο 19 ιντσών, ενώ ο πίσω 17, αμφότεροι είναι ακτινωτοί με ελαστικά διπλής χρήσης 100/90-19 μπροστά και 130/80-17 πίσω.

Το σύστημα πέδησης αποτελείται από δύο δισκόφρενα με διάμετρο 288mm μπροστά και 222mm πίσω με δαγκάνες δύο εμβόλων. Το πακέτο συμπληρώνεται από το δικάναλο ABS της γερμανικής Continental.

Η νέα ΝΗ-Τ 300 διατίθεται ήδη στην Ελλάδα μέσα από το επίσημο δίκτυο συνεργατών της ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε.

Triumph Tiger 850

triumph tiger 850

Για το 2023 το Tiger 850 Sport θα κυκλοφορήσει σε τρία χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμών Graphite / Caspian Blue και Graphite / Diablo Red, συν τον νέο συνδυασμό Graphite / Baja Orange, με ρεζερβουάρ σε γκρι (Graphite) χρώμα και πορτοκαλί (Baja Orange) λεπτομέρειες σε φτερό, ρύγχος, ρεζερβουάρ και προστατευτικά ψυγείου.

Triumph Tiger 900 GT / GT Pro

triumph Tiger 900 GT

Για το 2023, τα Tiger 900 GT και Tiger 900 GT Pro έρχονται σε τρία χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των ήδη γνωστών μας Sapphire Black και Pure White, μαζί με ένα πιο έντονο χρωματικό συνδυασμό Caspian Blue / Matt Graphite.

Ο νέος αυτός χρωματικός συνδυασμός συμπεριλαμβάνει ρεζερβουάρ, πλαινά πλαστικά, ρύγχος και φτερό σε μπλε (Caspian Blue) χρώμα με γκρι προστατευτικά ψυγείου.

Triumph Tiger 900 Rally / Rally Pro

triumph Tiger 900 Rally Pro

Tα Tiger 900 Rally και Rally Pro για το 2023 θα διατεθούν σε τρία χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών μας Pure White και Matt Khaki Green με λευκό πλαίσιο, συν ένα νέο Sandstorm.

Ο συνδυασμός Sandstorm αφορά σε ρεζερβουάρ και ρύγχος με μαύρες (Jet Black) λεπτομέρειες σε ρεζερβουάρ και προστατευτικά ψυγείου.

Voge 525 DSX

voge 525ds

Η Voge παρουσίασε στο Μιλάνο τη νέα γενιά της μεσαίας της adventure, στην οποία φορά τον μεγαλύτερο κινητήρα που αύξησε τη χωρητικότητά από τα 471 στα 494 cc. Αυτή η αλλαγή δεν επηρεάζει τη μέγιστη ισχύ, η οποία (για λόγους Α2) παραμένει προφανώς στα 47 άλογα, ωστόσο ο τρόπος που αυτή αποδίδεται πιθανώς να έχει αλλάξει με τόνωση της ροπής στις μεσαίες. Η μέγιστη ροπή του νέου κινητήρα ανακοινώνεται στα 5.1 kgm στις 7,000 rpm.

Η έκδοση που παρουσιάστηκε είναι η DSX με τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, στην οποία συναντάμε τον ίδιο περίπου εξοπλισμό που γνωρίσαμε στην Ελλάδα με το 500 DSX, δηλαδή αναρτήσεις ΚΥΒ και φρένα Nissin, ενώ η χωρητικότητα σε καύσιμο είναι 18 λίτρα.

Με βάρος 190 κιλών και τη σέλα σε ύψος 830 mm, το νέο 525DSX φορούσε στην EICMA μια νέα έγχρωμη οθόνη 7 ιντσών με συνδεσιμότητα, η οποία πλέον μπορεί να υποστηρίξει και προβολή πλοήγησης.

Η μοτοσυκλέτα θα διατεθεί σε δύο χρώματα, αμφότερα με βάση το ασημί και λεπτομέρειες σε είτε κίτρινο ή μπλε.

Voge 900DS

voge 900ds

Με την παρουσίαση του 900DS, η Voge εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των premium On/Off μοτοσυκλετών. Ξεκινώντας με το πρώτο δυνατό χαρτί, συναντάμε τον εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα που παράγει η Loncin για λογαριασμό της BMW. Για την ακρίβεια, ο εν λόγω κινητήρας των 895 κ.εκ. είναι ίδιος με του F 900 R/XR (!), με την ισχύ να φτάνει τους 96,5 ίππους και τη μέγιστη ροπή στα 91 Nm. Δεύτερο -εντός κινητήρα- δυνατό χαρτί, είναι το αμφίδρομο quickshifter που δίνει το παρών στο κιβώτιο των έξι σχέσεων. Μιας και είπαμε για κιβώτιο, βάλτε στη λίστα και το συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης.

Το μεγάλο καλάθι του 900DS συνεχίζεται και στα ηλεκτρονικά βοηθήματα, αφού είναι εξοπλισμένο με ride by wire γκάζι, κάτι που επιτρέπει την προσαρμόσιμη απόκριση του γκαζιού με βάση το Riding Mode. Ακόμα, παρόντα είναι το Traction Control και το δικάναλο ABS, αμφότερα με δυνατότητα απενεργοποίησης (του πίσω τροχού για το ABS), εξασφαλίζοντας ασφάλεια στο δρόμο και πιο ελεύθερο παιχνίδι στο χώμα. Μιας και είμαστε στα ηλεκτρονικά, ας δούμε και εκείνα που φέρνουν τον πιο “premium” που προείπαμε χαρακτήρα, όπως η μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT στη θέση του πολυοργάνου που πληροφορεί τον αναβάτη μέχρι και για τη μέγιστη γωνία κλίσης.

Παρούσα είναι και η συνδεσιμότητα με το smartphone για τη διαχείριση τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων και πλοήγησης, με ενδείξεις που προβάλλονται απευθείας στην οθόνη του 900DS. Άπαντες οι φωτισμοί είναι Led, ενώ στην πρωτότυπη έκδοση υπάρχουν και προβολείς ομίχλης, κεντρικό σταντ, cruise control, θερμαινόμενα γκριπ και επίσης θερμαινόμενη σέλα!

Μπροστά έχουμε ένα ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα, ενώ στη μέση το ρεζερβουάρ των 20 λίτρων προστάζει για αποστάσεις με τους ακτινωτούς, tubeless τροχούς με τα Michelin Anakee III ( 90 / 90-21 "μπροστά και 150 / 70-17" πίσω) να έρχονται για να κάνουν τα χωμάτινα χιλιόμετρα σχετικά απροβλημάτιστα, αν και το το βάρος στα 220 “στεγνά” κιλά ίσως αποτελέσει σημείο προβληματισμού για τα πιο «rally» τερέν.

Το Voge 900DS μοιάζει περισσότερο με ένα πρωτότυπο προπαραγωγής παρά με κάποιο concept του «θα». Από τις λεπτομέρειες μέχρι και το βασικό εξοπλισμό της τριβάλιτσης εκθεσιακής μοτοσυκλέτας, βλέπουμε ένα μοντέλο που θα μπορούσε άνετα να είναι στους δρόμους την επόμενη χρονιά. Ίδωμεν!

Yamaha Tracer 9 GT+

yamaha tracer9gt plus

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό πως η Yamaha ετοίμαζε ένα σύστημα ραντάρ για το Tracer 9, και η εμφάνισή του ήρθε μια μέρα πριν ανοίξει η διεθνής έκθεση EICMA 2022 στο Μιλάνο, με την αποκάλυψη του Tracer 9 GT+ για το 2023.

Η μεγάλη είδηση είναι φυσικά η προσθήκη του συστήματος ασφαλείας που επιτρέπει τη χρήση Adaptive Cruise Control (ACC)μ, το οποίο εδώ είναι ενεργά συνδεδεμένο με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης του Tracer 9, ώστε να ενορχηστρώνονται αναλόγως και η απόδοση του κινητήρα, και η λειτουργία των ηλεκτρονικών αναρτήσεων, αλλά και τα φρένα.

Επιπλέον διαθέτει cornering assist, ένα ηλεκτρονικό βοήθημα που προσαρμόζει την ταχύτητα στη διαδικασία του στριψίματος. Συγκεκριμένα, η Yamaha περιγράφει πως “περιορίζει την αύξηση της ταχύτητας όταν διαπιστώνει πως η μοτοσυκλέτα στρίβει και, αν το ραντάρ ανιχνεύσει ένα όχημα μπροστά τότε επίσης περιορίζει το επίπεδο επιτάχυνσης”.

Διαθέτει ακόμη ένα σύστημα passing assist που ομαλοποιεί την επιτάχυνση κατά τη διάρκεια προσπέρασης.

Στο Tracer 9 GT+ οι οδηγίες του ραντάρ συμπεριλαμβάνουν και τα φρένα, καθώς η Yamaha έχει ενσωματώσει ένα σύστημα Unified Brake System (UBS), δηλαδή αυτό που γνωρίζουμε ως συνδυασμένο. Σε πρώτη φάση κάνει το προφανές, δηλαδή κατανέμει την πίεση των φρένων μπροστά και πίσω κατά τον βέλτιστο τρόπο, μα δε μένει μόνο εκεί.

Στο νέο GT+ μοντέλο με το ραντάρ τα φρένα μπορούν και να ενεργοποιηθούν αυτόνομα εφόσον το ACC κρίνει πως υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης.

Το UBS έχει και μια ακόμη συνιστώσα, το σύστημα Cornering Brake Control που ρυθμίζει την πίεση στο κύκλωμα φρένων και κατά τη διάρκεια της στροφής με βάση τα δεδομένα που λαμβάνει από την κεντρική αδρανειακή μονάδα (IMU) της μοτοσυκλέτας με στόχο να αποφευχθεί η απώλεια πρόσφυσης σε οποιονδήποτε τροχό.

Στη νέα έκδοση Tracer 9 GT+ η Yamaha χρησιμοποιεί μια νέα έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών, εξοπλισμένη με κιτ συνδεσιμότητας Bluetooth, μέσω της οποίας διευκολύνεται ο έλεγχος των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά και τονίζεται η μοναδικότητα του πλουσιότερου αυτού μοντέλου.

Η νέα οθόνη εξοπλίζεται από το εργοστάσιο με ένα σύστημα πλοήγησης (GPS) της Garmin, το οποίο προβάλλεται σε πλήρη οθόνη (full screen) και συνεργάζεται με τη δωρεάν εφαρμογή της Yamaha, MyRide, και την επίσης δωρεάν εφαρμογή Garmin Motorise.

Μαζί με τη νέα οθόνη, οι απαραίτητοι νέοι διακόπτες φροντίζουν για τον χειρισμό των μενού της χωρίς το χέρι να αφήσει το γκριπ.

Οι D-Modes πλέον δεν περιορίζονται στη ρύθμιση της απόδοσης του κινητήρα, μα επεκτείνονται συμπεριλαμβάνοντας ακόμη τα traction control, slide control, lift control και φυσικά την ηλεκτρονική ανάρτηση.

Η οποία ανάρτηση, δηλαδή το πακέτο KYB Actimatic Damper System, έχει επαναρυθμιστεί για να συνεργάζεται με τα νέα δεδομένα που θέτει το ACC και το UBS, καθώς πλέον όλα μαζί τα ηλεκτρονικά συστήματα δουλεύουν και προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο πλήρως ενορχηστρωμένα για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ανανεωμένο είναι και το quick shifter δύο δρόμων της Yamaha, αλλαγή βρίσκουμε και στα φρένα, όπου πίσω φορέθηκε μεγαλύτερη δισκόπλακα 267 mm, δηλαδή με 9% μεγαλύτερη διάμετρο από πριν, με επανασχεδιασμένη δαγκάνα, πετάλι και φιμέ δοχείο υγρών φρένου.

Ξανασχεδιασμένη είναι και η σέλα, η οποία ρυθμίζεται καθ’ ύψος και ντύνεται με νέο κάλυμμα.

Και, για να ξεχωρίζει, το Tracer 9 GT+ θα διατίθεται σε δύο αποκλειστικές χρωματικές επιλογές με διχρωμία και γραφικά: Icon Performance (μαύρο και ασημί με μπλε ζάντες) και Power Grey (γκρι-μαύρο).

Η οικογένεια Tracer 9 θα αρχίσει να διατίθεται στο δίκτυο της Yamaha από τον Ιανουάριο 2023 (απλό και GT) και από τον Μάιο 2023 το GT+.

Yamaha Tracer 7 / GT

yamaha tracer7

Τα Tracer 7 του 2023 έχουν αναβαθμιστεί με νέο πολυόργανο με τη μορφή TFT οθόνης που παρέχει συνδεσιμότητα με smartphone. Η εν λόγω νέα, έγχρωμη οθόνη 5 ιντσών, παρέχει στον αναβάτη βασικές πληροφορίες με δυνατότητα επιλογής δύο θεμάτων οθόνης, Touring ή Street.

Παρούσα είναι η μονάδα ελέγχου επικοινωνίας (CCU) που επιτρέπει στους αναβάτες να συνδέσουν το smartphone τους με τη μοτοσυκλέτα χρησιμοποιώντας τη δωρεάν εφαρμογή MyRide της Yamaha.

Σημαντική αναβάθμιση εντοπίζεται στο μπροστινό σύστημα, με μεγαλύτερους δίσκους 298 mm για ισχυρότερο φρενάρισμα, ενώ η ανάρτηση έρχεται με αναθεωρημένες ρυθμίσεις για πιο ισορροπημένη και ευέλικτη οδήγηση και ένα νέο ενοποιημένο σύστημα πλήρους προσαρμογής διευκολύνει τη ρύθμιση τους.

Στην έκδοση Tracer 7 GT ξεχωρίζει ο επιπλέον εξοπλισμός, με σκληρές πλαϊνές βαλίτσες 20 λίτρων, ανεμοθώρακα 92 χιλιοστά ψηλότερο και 70 χιλιοστά πιο φαρδύ από πριν, ειδικά σχεδιασμένη σέλα που παρέχει βελτιωμένη οδηγική άνεση για τον αναβάτη και τον επιβάτη, πλαϊνά pads στο ρεζερβουάρ κατασκευασμένα από καουτσούκ υψηλής πυκνότητας και πίσω σχάρα ως στάνταρ για μεγαλύτερη ακαμψία.

Οι χρωματισμοί της απλής έκδοσης είναι οι Midnight Black, Icon Performance και Redline, ενώ της GT είναι Icon Performance, Phantom Blue και Midnight Black με γραφικά με το χαρακτηριστικό GT.

Yamaha Ténéré 700 / Rally Edition

yamaha tenere700

Οι βελτιώσεις και αναβαθμίσεις που θα φέρει η επόμενη χρονιά στις δύο βασικές εκδόσεις, Ténéré 700 και Ténéré 700 Rally Edition περιλαμβάνουν μερικές επεμβάσεις που απλά θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή του αναβάτη τους.

Η πρώτη και πιο εμφανής αλλαγή αφορά στα όργανα, όπου αμφότερες οι εκδόσεις εξοπλίζονται με μια νέα οθόνη, έγχρωμη TFT με διαγώνιο 5 ιντσών, ξανά όρθια τοποθετημένη, στη θέση της LCD που φορούσε ως και το μοντέλο του 2022.

Η νέα οθόνη διαθέτει δύο επιλογές εμφάνισης, στημένες ανάλογα με τις ανάγκες χρήσης. Η Explorer mode εστιάζει περισσότερο στο στροφόμετρο βάζοντάς το σε πρωταγωνιστική θέση στο μέσο της, ενώ η Street επιστρέφει σε μια πιο συμβατική εργονομία με στρογγυλά ρολόγια για τις ενδείξεις ταχύτητας και στροφών.

Ένα ακόμη νέο στοιχείο που έρχεται με την καινούργια οθόνη είναι η συνδεσιμότητα με τηλέφωνο μέσω Bluetooth και της δωρεάν εφαρμογής MyRide, καθώς το κιτ επικοινωνίας Communication Control Unit (CCU) είναι ενσωματωμένο στον βασικό εξοπλισμό και των δύο εκδόσεων Ténéré 700.

Αλλαγές συναντάμε στη διαχείριση του συστήματος ABS, όπου η απλή δυνατότητα απενεργοποίησης έχει πλέον εμπλουτιστεί με μια τριπλή επιλογή: ενεργό παντού, μόνο μπροστά και απενεργοποίηση.

Ακόμη, η Yamaha κάνει στα Ténéré 700 και Ténéré 700 Rally Edition του 2023 ό,τι και στο ανανεωμένο ΜΤ-07 που αποκάλυψε πριν μερικές μέρες, προεγκαθιστώντας την καλωδίωση του quickshifter ώστε να είναι πολύ πιο απλό για τον ιδιοκτήτη να το προσθέσει εκ των υστέρων, εφόσον το επιλέξει από τη συλλογή Yamaha Genuine Accessories.

Οι επεμβάσεις της Yamaha συνεχίζονται με επανασχεδιασμένη μανέτα μπροστινού φρένου ώστε να είναι ανθεκτικότερη σε ενδεχόμενο πτώσης.

Τέλος, ο εξοπλισμός των δύο Ténéré 700 εμπλουτίζεται με μια χρήσιμη παροχή ρεύματος USB και LED φλας.

Στα εμφανισιακά η Yamaha παρουσιάζει δύο νέα χρώματα για τη βασική έκδοση Ténéré 700, τα Icon Blue (μπλε) και Tech Kamo (γκρι/μαύρο), ενώ η Ténéré 700 Rally Edition παραμένει ως τη γνωρίζουμε, αποκλειστικά με το Heritage White (λευκό) χρώμα και τα Speed Block γραφικά.

Zero Motorcycles DSR/X

zero dsr x

Η ιταλική Energica έκανε πρώτη την κίνησή της με την Experia και λίγους μήνες μετά ήρθε η απάντηση της αμερικανικής Zero Motorcycles.

H DSR/X παρουσιάστηκε με το μεγάλο power pack της Zero, τη μπαταρία Z-Force με χωρητικότητα 17.3 kWh, τροφοδοτώντας με ηλεκτρική ενέργεια τον κινητήρα Z-Force 75-10X που αποδίδει μέγιστα 100 hp ισχύος και 23 ατελείωτων kgm ροπής μέσω κιβωτίου μιας σχέσης, χωρίς συμπλέκτη. Με την προσθήκη της προαιρετικής αναβάθμισης Power Tank, η χωρητικότητα φτάνει σε εντυπωσιακά επίπεδα 21 kWh, ξεπερνώντας και την ονομαστική χωρητικότητα και της Energica.

Η μοτοσυκλέτα στήνεται γύρω από ένα ατσάλινο χωροδικτύωμα, με γεωμετρία και διαστάσεις adventure λογικής, όπως είναι τα 190 mm διαδρομής των πλήρως ρυθμιζόμενων αναρτήσεων Showa (μπροστά και πίσω). Κυλά σε τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, ντυμένους με λάστιχα Pirelli Scorpion Trail II από το εργοστάσιο.

Η Zero συνεργάστηκε με τη Bosch για να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης που συνδυάζει το λειτουργικό Cypher III+ με τη σουίτα Bosch Motorcycle Stability Controls που διαθέτει ειδικές ρυθμίσεις για εκτός δρόμου οδήγηση.

Στα ηλεκτρονικά της DSR/X ξεχωρίζει το cornering ABS με επιλογή off-road ρύθμισης, ενώ διαθέτει ακόμη Bosch Vehicle Hold Control για εύκολες εκκινήσεις σε μεγάλη κλίση, αλλά και Park Mode, που επιτρέπει την όπισθεν κίνηση με πολύ αργή ταχύτητα.

Αυτή θα είναι οπωσδήποτε χρήσιμη, καθώς η Zero DSR/X ζυγίζει όσο οι πιο ακριβές και εξοπλισμένες συμβατικές adventure, φτάνοντας εδώ στα 247 κιλά (με τη στάνταρ μπαταρία 17.3).

Με το στάνταρ πακέτο μπαταριών η αυτονομία του DSR/X φτάνει έως τα 290 χιλιόμετρα στην πόλη, ενώ στον αυτοκινητόδρομο (με 113 km/h) η μέγιστη απόσταση ανά φόρτιση μπορεί να φτάσει ως τα 137 χιλιόμετρα. Συνδυαστικά, η μέση αυτονομία ανακοινώνεται στα 185 χιλιόμετρα.

Η νέα Zero DSR/X θα διετεθεί και στην Ελλάδα από την αποκλειστική αντιπρόσωπο της αμερικανικής εταιρείας, Electromove, με λιανική τιμή €27,590.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 16:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon