.
Κατηγορία Διάφορα
Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 10:36

Energica Experia 2023 – Ηλεκτρικό adventure touring

Η ιταλική εταιρεία παρουσιάζει την πρώτη ηλεκτρική τουριστική μοτοσυκλέτα της με τη φερόμενη ως μεγαλύτερη μπαταρία της αγοράς.

Μπορεί να μην αντιπροσωπεύεται καν στην Ελλάδα, μα η Energica πιθανότατα είναι γνωστή στους περισσότερους και γι’ αυτό μπορούμε ελεύθερα να κατηγορήσουμε την ηλεκτρική της superbike, Ego, που εδώ και λίγα χρόνια τροφοδοτεί κατ’ αποκλειστικότητα την ηλεκτρική κλάση των MotoGP, τη MotoE.

Η Energica στην ουσία όσα χρόνια είναι στην αγορά διαθέτει δύο μοντέλα, καθώς εκτός του Ego έχουμε τις γυμνές εκδόσεις της, δηλαδή τη streetfighter Eva και την κλασικότερης εμφάνισης γυμνή EsseEsse9.

energica experia 8

Η έλευση του Experia προσθέτει μια διαφορετική επιλογή, πιο ψηλή και όρθια, σχεδιασμένη για ταξίδια.

Η Energica μας λέει πως φορά τις μεγαλύτερες μπαταρίες που έχουν τοποθετηθεί ποτέ σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, με ονομαστική χωρητικότητα 19.6 kWh και μέγιστη 22.5. Παράλληλα δηλώνει πως παρότι μεγαλύτερη η μπαταρία της ζυγίζει λιγότερα κιλά από τις προηγούμενης γενιάς μπαταρίες που φορά η υπόλοιπη γκάμα της και τοποθετείται λίγο χαμηλότερα στο πλαίσιο.

Αυτό το τελευταίο ακούγεται πολύ θετικό, καθώς το κέντρο βάρους θα είναι πάντα ένα ζήτημα σε μια ψηλότερη μοτοσυκλέτα, και η Experia έτσι ακούγεται με ύψος σέλας στα 847 mm.

Επίσης, όσο προηγμένη κι αν είναι η νέα της μπαταρία, το σύνολο στη ζυγαριά δείχνει 260 κιλά, όχι δηλαδή μια τιμή ξένη στη λογική των μεγάλων adventure, σίγουρα πάντως δεν αφήνει περιθώριο να την αποκαλέσει κανείς “ελαφριά”.

energica experia 11

Νέος είναι και ο ηλεκτροκινητήρας που τοποθετείται κοντά στην έδραση του ψαλιδιού και έχει σταθερή απόδοση 80 hp με κορύφωση στους 102 hp. Η αποδιδόμενη ροπή ανακοινώνεται στα 11.7 kgm, το μέγιστό της ωστόσο μπορεί στιγμιαία να ανέλθει ως τα … 92 kgm!

Η τελική ταχύτητα είναι περιορισμένη στα 180 km/h και η Energica ανακοινώνει μερικές απίστευτες αυτονομίες από τη μεγάλη της μπαταρία: από 208 χιλιόμετρα στον ανοικτό δρόμο, ως 420 στην πόλη. Ακούγονται όντως πολύ μεγάλες τιμές, πιθανότατα εφικτές οδηγώντας πολύ ήρεμα και με οικονομική επιλογή απόδοσης.

Η Experia διαθέτει 4 riding modes (eco, urban, rain, sport), 4 επιλογές ρύθμισης της ανάκτησης ενέργειας (regenerative braking) και συνολικά 7 προφίλ απόδοσης που χωρίζονται σε 4 προκαθορισμένα και 3 προς ρύθμιση από τον αναβάτη.

energica experia 1

Σε αυτά επιλέγονται τιμές για απόδοση ισχύος, ανάκτηση ενέργειας (δηλαδή πρακτικά φρένο κινητήρα), traction control (σε 6 επίπεδα) και ABS, με τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας να βασίζονται σε αδρανειακή μονάδα 6 αξόνων που τους δίνει cornering χαρακτηριστικά.

Η νέα μοτοσυκλέτα της Energica κυλά σε τροχούς 17 ιντσών μπροστά και πίσω, πατώντας σε μια σχεδίαση που φέρνει σαφώς δείγματα έμπνευσης από μοτοσυκλέτες όπως οι Ducati Multistrada και Honda Crosstourer.

Η Energica Experia είναι ήδη διαθέσιμη για προπαραγγελία στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ωστόσο δεν γίνεται προς το παρόν καμιά αναφορά σε τιμή και χρόνους παράδοσης.

Δείτε τη στην επίσημη ιστοσελίδα της Energica, καθώς και στο βίντεο που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 11:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Sunra Robo-S – Ηλεκτρική ισχύς Sunra Miku Max »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon