.
Κατηγορία Ευρώπη
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 13:37

European Heritage Tour – Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R 18 Transcontinental – Μέρος 5ο

Στον μακρύ δρόμο για το ευρωπαϊκό Νότο, οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) επωμίσθηκαν την μετέπειτα πορεία του European Heritage Tour. Αρκετά σύντομο (χιλιομετρικά) αποδέχθηκε ωστόσο το πέρασμα της μαύρης BMW R 18 Transcontinental από τις 3 βαλτικές χώρες: 195 χλμ στην Εσθονία, 190 χλμ. στην Λετονία και 320 χλμ. στην Λιθουανία.

Βαλτικές παραστάσεις

Για τον Γιώργο ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόταν τις τρεις πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ και δικαίως τον διακατείχε μεγάλη ανυπομονησία γι’ αυτά που θα κατέγραφαν οι τεταμένες αισθήσεις του. Μετά την ευχάριστη έκπληξη της Εσθονίας, ήταν η σειρά της Λετονίας και της Λιθουανίας να “συστηθούν” στο νεαρό συνεπιβάτη μου.

HILL OF CROSSES LITHUANIA

Η Λετονία μάς κοίμισε στην ελκυστική πρωτεύουσα Ρήγα και μας ξενάγησε στα ατμοσφαιρικά σοκάκια του πανέμορφου ιστορικού κέντρου της. Λίγο πιο δίπλα, η επίπεδη Λιθουανία. Επιτακτικός προορισμός ο ιερός «Λόφος των Σταυρών» (12 χλμ. βόρεια της πόλης Siauliai), που συνιστά ένα σημαντικό τόπο προσκυνήματος των Καθολικών στη Λιθουανία. Περίπου 100.000 σταυροί –όλων των μεγεθών– έχουν τοποθετηθούν εδώ από τους ντόπιους για την ειρήνη και για τους ανθρώπους τους που χάθηκαν στους πολέμους.

Τον επίλογο των Βαλτικών χωρών έγραψε η λιθουανική πόλη Kaunas με το κοκκινωπό κάστρο της – μεσαιωνικές παραστάσεις και καταστάσεις!

WARSOWA POLAND 5

Γνωριμία με την Πολωνία

Και μετά το πέρασμα των συνόρων, Πολωνία! Ήταν η 17η κατά σειρά χώρα του European Heritage Tour που θα μας “δάνειζε” τους δρόμους της για να κυλήσει τους τροχούς της η ακούραστη BMW R 18 Transcontinental. Δύο ήταν οι προκαθορισμένες στάσεις μας στην επικράτεια της Πολωνίας: η πρωτεύουσα Βαρσοβία και η μνημειακή πόλη της Κρακοβίας…

Το ταξιδιωτικό κεφάλαιο “Πολωνία” άνοιξε με την Βαρσοβία (315 χλμ. νοτιοδυτικά των λιθουανικών συνόρων). Η πολωνική πρωτεύουσα είχε ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και η ανοικοδόμησή της (ειδικά το ιστορικό κέντρο της) ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Και εντέλει, το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν εκπληκτικό: όλα τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά αρχιτεκτονήματα της παλιάς πόλης ξανακτίστηκαν σε πιστά αντίγραφα, αποτελώντας ένα ρεαλιστικό σκηνικό εποχής που μας κατέπληξε...

Ένας υποδειγματικός αυτοκινητόδρομος ανέλαβε να μας οδηγήσει κατόπιν στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, εκεί όπου μας καρτερούσε η πάλαι ποτέ βασιλική πρωτεύουσα της Πολωνίας. Αντιπροσωπεύοντας ένα αριστουργηματικό μνημείο μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, η Κρακοβία μας ταξίδεψε πίσω στον χρόνο –τουλάχιστον χίλια χρόνια πίσω– και άφησε την αύρα της ένδοξης τοπικής Ιστορίας να μας τυλίξει, χάρη στα αυθεντικά γοτθικά και αναγεννησιακά κτίσματά της που έχουν μείνει ανέγγιχτα από τον χρόνο.

SKOPIA 4

Στην τελική ευθεία

Από την Αθήνα μάς χώριζαν πλέον 1.900 χλμ. για την ολοκλήρωση του πανευρωπαϊκού οδοιπορικού μας. Ο χρόνος σημάδευε την 35η ημέρα του European Heritage Tour και ο ολικός “χιλιομετρητής” είχε καταγράψει περί τα 13.000 χλμ. από την αρχή του ταξιδιού...

Διατρέχοντας αυθημερόν την διαδρομή Krakov–Novi Sad (690 χλμ.), η BMW R 18 Transcontinental πέρασε τράνζιτ την Σλοβακία και την Ουγγαρία. Όλη η πορεία μας στην Σλοβακία (210 χλμ.) ήταν μια δαντελωτή διαδρομή μέσα στα καταπράσινα δάση των ορέων Τάτρα! Στην Ουγγαρία, ξεκούραστα κύλησαν τα χιλιόμετρα στους ουγγρικούς αυτοκινητοδρόμους (275 χλμ.), ενώ η πρωτεύουσα Βουδαπέστη δεν επιλέχθηκε για στάση.

Στη Σερβία καταλύσαμε στη γεμάτη ζωή και χρώματα Novi Sad. Η καρδιά της παραδουνάβιας πολιτείας κτυπούσε στην κεντρική πλατεία Slobode, εκεί που σπαταλήσαμε τον περισσότερο χρόνο μας. Για πολλούς, η Novi Sad θεωρείται η πιο ελκυστική σέρβικη πόλη. Εμείς πάντως ψηφίσαμε Βελιγράδι.

Στη Βόρεια Μακεδονία, η πρωτεύουσα Σκόπια μάς συστήθηκε με το ανατολίτικο παζάρι της και με τα πομπώδη αγάλματα και τις κιτς αρχιτεκτονικές κατασκευές της κεντρικής πλατείας. Μια αδιάφορη ταξιδιωτική εμπειρία.

HELLAS

Στην Ελλάδα που αγαπάμε

Και μετά Ελλάδα, ύστερα από 40 ημέρες ταξιδιού και 14.826 χλμ. στο κοντέρ! Επιστροφή στη βάση μας, με έντονη ακόμα την μυρωδιά της καμένης γης και τις καταρρακτώδεις βροχές να ξεκινούν το καταστροφικό τους έργο. Οργή και θλίψη ταυτόχρονα, για την Ελλάδα που αγαπάμε!

Μόλις ανοίξαμε την πόρτα του σπιτιού, πέσαμε κατευθείαν στην ανοιχτή αγκαλιά της Όλγας, που μας περίμενε εναγωνίως. Ακολούθησαν πολύωρες αφηγήσεις με πολύ γέλιο και πειράγματα εκατέρωθεν. Κάπου εδώ, όλη η ένταση, η κούραση και η προσμονή των προηγούμενων ημερών, βρήκαν λυτρωτικά διέξοδο – το ταξιδιωτικό όνειρο European Heritage Tour είχε πια ολοκληρωθεί. Πατέρας και γιός, ταξιδευτές στην ίδια σέλα της ζωής, είχαμε ενώσει με τη μαύρη BMW R 18 Transcontinental τα τρία γεωγραφικά άκρα της Ευρώπης.

SLOVAKIA

Στη σέλα της BMW R18 Transcontinental

Σχεδιασμένη αποκλειστικά για ταξίδια με πολυτέλεια και απολαυστικό cruising, η εμβληματική Cruiser BMW R18 Transcontinental αποδείχτηκε μια σχετικά ευκολοδήγητη μοτοσυκλέτα, παρά τον μεγάλο όγκο και τα κιλά της (τα οποία είναι κατανεμημένα όπως πρέπει). Για 40 ημέρες η BMW R18 Transcontinental μάς ταξίδεψε με άνεση και ασφάλεια, καταγράφοντας συνολικά 14.826 χλμ. Στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους ήταν μια δίτροχη “λιμουζίνα”, ενώ στους επαρχιακούς δρόμους έστριβε με απρόσμενη ευκολία.

Ο «Big Boxer» κινητήρα διέθετε κτηνώδη ροπή (τραβούσε δυνατά από τις 1.500 στροφές) και το σύστημα φρένων της Brembo ανταποκρινόταν άψογα στην ακινητοποίηση της μοτοσυκλέτας. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η κατανάλωση καυσίμων, αφού με ταχύτητες ταξιδιού 110–120 km/h κυμαινόταν γύρω στα 5,3 lt/100km.

Πλήρως λειτουργικός αποδείχθηκε ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας, που περιλάμβανε φαίρινγκ με ψηλή ζελατίνα και αεροδυναμικό σχεδιασμό (απόλυτη ήταν η προστασία από βροχή και αέρα), τέσσερα αναλογικά όργανα μαζί με μια TFT οθόνη 10,25'', δύο επιπλέον στρογγυλούς προβολείς, ηχοσύστημα Marshall, προστατευτικά κάγκελα για τον κινητήρα και 3 βαλίτσες (δύο πλαϊνές και top case).

Όσον αφορά τον Γιώργο, στο τέλος της κάθε ημέρας –ακόμα και μετά από 12 ώρες ταξιδιού– κατέβαινε ξεκούραστος και ευδιάθετος από την άνετη σέλα της BMW R18 Transcontinental, σαν να ταξίδευε με αυτοκίνητο. Χάρη στην εργονομική σχεδίαση της θέσης του συνοδηγού, ο Γιώργος απολάμβανε κάθε μέρα το EEuropean Heritage Tour, μέχρι την ολοκλήρωση του.

SKOPIA 2

Χορηγοί & Υποστηρικτές

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς και υποστηρικτές που συμμετείχαν στο ταξιδιωτικό εγχείρημα European Heritage Tour:

1) BMW MOTORRAD HELLAS (παραχώρηση BMW R18 Transcontinental)
2) MOTOREX (Λιπαντικά μοτοσυκλετών)
3) MOTO MARKET (Στον συνοδηγό χορηγήθηκαν ένδυση NORDCΟDE, μπότες REVIT, κράνος CABERG, γάντια & αδιάβροχα NORDCΟDE).
4) GIVI (Dry bag)
5) HELMET HOME (Καθαρισμός–πώληση κρανών & μοτοσυκλετιστικής ένδυσης)
6) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας ΒΙΚΕΙΤ
7) Περιοδικό μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟ
8) PHOTOAGORA. GR (Κατάστημα φωτογραφικών ειδών)
9) CANON (εταιρία φωτογραφικών ειδών)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 13:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon