.
Κατηγορία Ευρώπη
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 07:34

Στη Σικελία με Suzuki GSX-S 1000 GT - Α' Ανταπόκριση

Ταξίδι στο νησί του ήλιου


Με μια γαλάζια SUZUKI GSX-S 1000GT και προορισμό ταξιδιωτικής εξερεύνησης την Σικελία, σας προσκαλώ να συνταξιδέψουμε στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, εκεί όπου ο ήλιος συναντά τη θάλασσα, οι τοπικές κοινωνίες χαρακτηρίζονται για τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και παραδόσεις τους, η Ιστορία “μπλέκεται” με το μύθο και ο ελληνισμός παραμένει ακόμα ζωντανός μέσα στους επιβλητικούς ναούς των αρχαίων προγόνων μας.

Απόβαση στην Τρινακρία

Το δίτροχο οδοιπορικό της Σικελίας ξεκίνησε από το λιμάνι της Πάτρας με το υδάτινο δρομολόγιο Patra–Bari. Ένα σύγχρονο πλοίο της Superfast Ferries με μετέφερε με άνεση και ασφάλεια στην αντίπερα ιταλική ακτογραμμή, απ’ όπου ξεκίνησε η κατά νότο πορεία μου. Διατρέχοντας κάτω από άστατες καιρικές συνθήκες την διαδρομή Bari–Taranto–Villa San Giovanni (446 km), η γαλάζια Suzuki GSX-S 1000 GT (ευγενική παραχώρηση της Suzuki Σφακιανάκης Α.Ε.) με οδήγησε με γρήγορους –και αρκετά ξεκούραστους– ταξιδιωτικούς ρυθμούς στο πορθμό της Messina. Εκεί, ένα άλλο πλεούμενο ανέλαβε να μεταφέρει κατόπιν μοτοσυκλέτα και αναβάτη στις απέναντι ακτές της Σικελίας – διάρκεια ταξιδιού περίπου 25’ της ώρας και κόστος εισιτηρίου 15,40 Ευρώ.

Ο μεγάλος “πονοκέφαλος” του ταξιδιού στη Σικελία ήταν η επιλογή των προορισμών – λίγος ο διαθέσιμος χρόνος, πάμπολλα τα εξαιρετικά θέλγητρα του νησιού! Η ηλιόλουστη Τρινακρία –το νησί με τις τρεις άκρες, κατά τους αρχαίους– διαθέτει μια ποικιλόμορφη πολιτιστική ταυτότητα, της οποίας τα επιμέρους χαρακτηριστικά καθορίζονται άμεσα από τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χώρου. Κάθε τμήμα του νησιού διαθέτει τη δική του Ιστορία και ατμόσφαιρα: στο ανατολικό τμήμα είναι εμφανείς οι αρχαιοελληνικές πολιτιστικές επιρροές, στο δυτικό μέρος υπερισχύουν οι αντίστοιχες αραβικές, ενώ στο βόρειο τμήμα οι ιταλικές. Ωστόσο, αρκετά συχνό είναι το φαινόμενο της συνύπαρξης διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων στον ίδιο χώρο.

 MGT2.jpg

Από τη Naxos στην Catania

Κι επειδή προτεραιότητά μου είχαν οι αρχαιοελληνικές μαρτυρίες της Σικελίας, κατευθύνθηκα αμέσως στη πόλη Giadrini–Naxos. Η παραθαλάσσια Giadrini–Naxos είναι η αρχαιότερη ελληνική αποικία της Σικελίας, καθώς κτίστηκε το 734 π.Χ. και στον αποικισμό της έλαβαν μέρος Χαλκιδείς, Μεγαρείς και Νάξιοι. Σε ένδειξη σεβασμού για το αρχαίο παρελθόν της Giadrini, οι Αρχές πρόσθεσαν την λέξη “Νάξος” στην σύγχρονη ονομασία της πόλης και έδωσαν στην κύρια παραλιακή λεωφόρο της Giadrini το όνομα Via Calcida Eubea (Οδός Χαλκίδα της Εύβοιας).
Και φυσικά, αντικρίζοντας το λιτό μνημείο που ήταν αφιερωμένο στους Έλληνες ιδρυτές της πόλης, ένιωσα εθνικά περήφανος για την εξερευνητική διάθεση και την δυναμική εξάπλωση που χαρακτήριζαν τους αρχαίους προγόνους μας, οι οποίοι όργωναν κάποτε τις θάλασσες, φτάνοντας στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου.

Μόλις 45 χλμ. νοτιότερα με καρτερούσε η Catania (Κατάνια), η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, που συνιστά την επιτομή του μπαρόκ στυλ καθώς τα περισσότερα δημόσια κτίρια και οι εκκλησίες της έχουν κτιστεί μ’ αυτό τον αρχιτεκτονικό ρυθμό. Απλωμένη στη σκιά της Αίτνας, με αυθεντικούς μεσογειακούς κατοίκους, η Catania ήταν μια πόλη δυναμική, που διέθετε παλμό και ζωντάνια και με “έβαλε” κατευθείαν στο πνεύμα της Σικελίας…

 MGT3.jpg

Στις Συρακούσες του Αρχιμήδη

Μετά την Catania, σειρά είχε η πατρίδα του Αρχιμήδη να με καλωσορίσει. Οι Συρακούσες ιδρύθηκαν το 734 π.Χ. από Κορίνθιους αποίκους και ήταν η πλουσιότερη αποικία της Μεγάλης Ελλάδας – κατά το Ρωμαίο ρήτορα Κικέρωνα ήταν, όχι μόνο η μέγιστη, αλλά και η ωραιότερη ελληνική αποικία.

«Μη μου τους κύκλους τάραττε». Τα λόγια του μαθηματικού Αρχιμήδη, τα ύστατα που ειπώθηκαν από τον μεγάλο Συρακούσιο επιστήμονα πριν πέσει νεκρός από το σπαθί ενός Ρωμαίου στρατιώτη κατά την κατάληψη των Συρακουσών (212 π.Χ.), ηχούσαν οικεία όσο ποτέ όταν βρέθηκα στον αρχαιολογικό χώρο των Συρακουσών. Οι Συρακούσες είναι σήμερα ένα από τα πιο πολυσύχναστα αρχαιολογικά κέντρα της Σικελίας, ενώ σημείο αναφοράς του εκτεταμένου αρχαιολογικού χώρου των Συρακουσών (που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το βωμό του Ιέρωνα Β΄, το «Αυτί του Διονύσου» και πλήθος υπόγειων κατακομβών) αποτελεί το καλοδιατηρημένο ελληνικό θέατρο, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δείγματα αρχαίου θεάτρου σ’ όλο τον κόσμο. Παρεμπιπτόντως, στο χώρο του συγκεκριμένου θεάτρου αναβιώνουν από το 1914 παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών, οι οποίες πρωτοπαίχτηκαν εδώ πριν από περίπου 2.500 χρόνια.

 MGT4.jpg

Τα λάφυρα της Ορτυγίας

Αφού περιηγήθηκα στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο των Συρακουσών, η γαλάζια Suzuki GSX-S 1000 GT κατευθύνθηκε κατόπιν στο νησί Ορτυγία, που αποτελεί τμήμα της παλαιάς πόλης των Συρακουσών και συνδέεται με την μικρή γέφυρα Ουμπερτίνι. Το νησάκι Ορτυγία κρύβει μια πλούσια ιστορία, η οποία μπερδεύεται γλυκά και ακαθόριστα με τη μυθολογία, καθώς, σύμφωνα με το ομηρικό έπος της Οδύσσειας, στο νησί αυτό παρέμεινε φυλακισμένος για επτά χρόνια ο Οδυσσέας στα χέρια της Καλυψούς.

Αφού παρκάρισα σ’ ένα υπαίθριο πάρκινγκ την μοτοσυκλέτα, ξεκίνησα περπατώντας τη γνωριμία με το κόσμημα των Συρακουσών: επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα, μπαρόκ θρησκευτικοί ναοί (Καθεδρικός ναός), πλατείες με περίτεχνα σιντριβάνια και ερείπια αρχαιοελληνικών ναών αποτέλεσαν τα «λάφυρα» που κούρσεψα από την ονειρική Ορτυγία. Κάθε σοκάκι, κάθε γωνιά, κάθε πλατεία και μνημείο που άγγιζε το βλέμμα μου, εξιστορούσε την πορεία της σαγηνευτικής Ορτυγίας μέσα στο χρόνο και στην Ιστορία. Και μόνο όταν ο ήλιος βούτηξε στα νερά της Μεσογείου, ανέβηκα στη σέλα της μοτοσυκλέτας και επέστεψα στη πεζή πραγματικότητα της σύγχρονης πόλης…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 07:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon