.
Κατηγορία Ευρώπη
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 21:43

Ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη - Ride the Classic Way, με BMW R18 Classic First Edition

Δεν είχε καλά–καλά κατακάτσει η σκόνη από το ταξιδι του Βόλγα (Volga Route) με την πράσινη BMW F 850 GS και βρέθηκα στην αναπαυτική σέλα μιας εμβληματικής cruiser BMW R 18 Classic First Edition, έτοιμος να γράψω νέες ταξιδιωτικές ιστορίες στους δρόμους της Κεντρικής & Δυτικής Ευρώπης (Ιταλία, Ελβετία, Λίχτενσταιν, Γερμανία, Γαλλία).

Με νοσταλγική σχεδίαση περασμένων εποχών, αυστηρή τήρηση της παράδοσης BMW, μοντέρνα τεχνολογία, μεγάλη ζελατίνα, όπισθεν, μαλακές βαλίτσες, 16αρη μπροστινό τροχό και με τον μεγαλύτερο boxer κινητήρα στον κόσμο (1.802 cc), τον αποκαλούμενο «Big Boxer», η BMW R 18 Classic μού έκλεισε πονηρά το μάτι και υποσχέθηκε να μου χαρίσει μια εντελώς διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία, γεμάτη πρωτόγνωρες συγκινήσεις και απολαύσεις.

Η BMW R 18 Classic First Edition ήταν καινούργια –με μηδέν χιλιόμετρα στο κοντέρ– και μού παραχωρήθηκε από τη BMW Motorrad Hellas. Χρειάστηκε λοιπόν να την “στρώσω” –τα πρώτα 1.000 χλμ. έγιναν μέσα σε μόλις 2 μέρες– για να ακολουθήσει κατόπιν το απαραίτητο service των πρώτων 1.000 χλμ.

Κι αφού γέμισα τις αποσκευές της BMW R18 με τα εντελώς απαραίτητα και την ψυχή μου με πάμπολλες προσδοκίες και επιθυμίες, βρέθηκα στο λιμάνι της Πάτρας «κοιτώντας» κατευθείαν μέσα στη ρότα του ταξιδιού “Ride the Classic Way”. On the road again, με αρχικό προορισμό την Ιταλία και οικοδέσποινα την ειδυλλιακή λίμνη Como.

BELLAGIO

Στη λίμνη Como

Μετά από ένα ήρεμο ταξίδι στα νερά της Αδριατικής, η BMW R18 Classic αποβιβάστηκε στην Ancona και χάραξε αμέσως πορεία για την λίμνη Como (490 χλμ. βόρεια), ρολάροντας με υποδειγματική σταθερότητα στην ιταλική Autostrada.

Η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας, χάρη στο γαλήνιο τοπίο, την ρομαντική ατμόσφαιρα και το φυσικό κάλλος της, αποτέλεσε διαχρονική πηγή έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς, ποιητές και συνθέτες. Στις όχθες της Como, τα ερωτευμένα ζευγάρια ανταλλάσουν όρκους αιώνιας αγάπης, οι επώνυμοι στεγάζουν τον έρωτά τους σε αριστοκρατικές βίλες κι εγώ –στην σέλα της BMW R18 Classic– ξεκινούσα με ενθουσιασμό ένα διήμερο περιήγησης στον μαγευτικό κόσμο της διάσημης ιταλικής λίμνης.

Άτυπη πρωτεύουσα της λίμνης Como θεωρείται η ομώνυμη πόλη, που θεμελιώθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα (49 π.Χ.). Η πλατεία Piazza Cavour, ο καθεδρικός ναός Duomo, οι επαύλεις Villa Olmo και Villa d’ Este και ο λόφος Brunate με το εκπληκτικό πανόραμα της πόλης, υπήρξαν οι κυριότερες στάσεις της BMW R 18 Classic στη γνωριμία μου με τον αστικό ιστό της Como.

Ξεκίνησα τον περίπλου της λίμνης από την δυτική πλευρά της, με τον στενό και στριφτερό παραλίμνιο δρόμο να με οδηγεί στις κοσμοπολίτικες κωμοπόλεις Argegno, Tremezzo και Menaggio. Γραφικά λιμανάκια, πλακόστρωτα σοκάκια, ατμοσφαιρικά wine-bars και cafes, υπέροχα κτίσματα εποχής και η διάσημη βίλα Villa Carlotta «εξέπεμπαν» μια ακαταμάχητη γοητεία και μοιραία ξύπνησαν τη ρομαντική διάθεσή μου. Στο τέλος της ημέρας, δείπνο και διανυκτέρευση στη Menaggio.

MENAGGIO 1

Καταφύγιο ερωτευμένων

Το οδοιπορικό στη λίμνη Como με την BMW R18 Classic συνεχίστηκε την επομένη στη ανατολική πλευρά της. Από την Menaggio κατευθύνθηκα (μέσω της πόλης Como) στη παραλίμνια κωμόπολη Βellagio, που για πολλούς θεωρείται η ομορφότερη ευρωπαϊκή πόλη.

Η διαδρομή Como–Bellagio (32 χλμ.) με άφησε άφωνο με τις μαγευτικές εικόνες της, καθώς πρόκειται για μια από τις ωραιότερες παραλίμνιες διαδρομές της Ευρώπης. Ο στριφογυριστός δρόμος πρόσφερε πανοραμικές παραστάσεις της λίμνης και των παρακείμενων αλπικών βουνοκορφών, ενώ μικρές κωμοπόλεις κρυμμένες μέσα στην πυκνή βλάστηση έδειχναν να «σέβονται» απόλυτα τη φύση που τις φιλοξενούσε.

Κτισμένη στο κεντρικότερο σημείο της λίμνης, η Bellagio χαρακτηριζόταν από αριστοκρατική φινέτσα περασμένων εποχών και δικαιολογούσε απόλυτα την φήμη της ως το «Μαργαριτάρι της Λίμνης». Η εκλεπτυσμένη ομορφιά της με ξάφνιασε ευχάριστα και ταυτόχρονα μ’ ενθουσίασε: πολύχρωμα αρχοντικά, εντυπωσιακές βίλες (Villa Melzi, Villa Serbelloni), στολισμένα μπαλκόνια, πλακόστρωτα καλντερίμια, ρομαντικά wine–bars, επώνυμα καταστήματα, αντικερί και μια ανθοστόλιστη προκυμαία.

Η Bellagio είναι το «καταφύγιο» των ρομαντικών ψυχών. Στο παραλιακό πεζόδρομό της, οι ερωτευμένοι αντάλλασαν όρκους αιώνιας αγάπης με φόντο το γαλάζιο πέπλο της λίμνης, ενώ οι λιγότεροι ρομαντικοί –όπως εγώ– προτιμούσαν να γευτούν την ιταλική κουζίνα σε κάποια τρατορία. Και λίγο πριν ο ήλιος κοιμηθεί, ένα μικρό πλοιάριο που εκτελούσε το δρομολόγιο Bellagio–Menaggio, με μετέφερε πίσω στο ορμητήριό μου. Την επομένη, οι Άλπεις θα σφραγίσουν το διαβατήριο για την είσοδό μου στην κοντινή Ελβετία, που με καρτερά μόλις 21 χλμ. μακριά από τις όχθες της λίμνης Como.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 09:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon