.
Κατηγορία Ευρώπη
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 08:51

Ταξιδιωτικό - Russia / Volga Route, Μέρος 4ο - Δυο τελευταίες στάσεις

Έχοντας διανύσει πάνω από τα 2/3 των 3.530 υδάτινων χιλιόμέτρων του Βόλγα, ο χρόνος και ο δρόμος μ’ έσπρωξαν κατόπιν στις παρόχθιες πολιτείας Νίζνι Νοβογκορόντ και Γιάροσλαβλ. Ήταν οι δυο τελευταίες πόλεις του μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης, στην πορεία μου προς τις πηγές του.

Η Νίζνι Νοβογκορόντ θεωρείται από τους Ρώσους ως η «Τρίτη πρωτεύουσα της Ρωσίας», καθώς αντιπροσωπεύει μια εξέχουσα μητρόπολη του ρώσικου πολιτισμού και της κουλτούρας. Εδώ γεννήθηκε ο διάσημος συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι και ο Ρώσος πυρηνικός επιστήμονας Αντρέι Ζαχάρωφ, ο οποίος βραβεύτηκε το 1975 με το Νόμπελ Ειρήνης.

niz.jpg

Με περισσότερα από 600 ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, η ατμοσφαιρική Νίζνι Νοβγκορόντ με εξέπληξε με την μαγευτική σκηνογραφία της και τον αριστοκρατικό αέρα της. Μπορεί η κάθε της γωνιά να έκρυβε μια μικρή έκπληξη ομορφιάς, όμως, η πανοραμική θέα του Βόλγα από τον χώρο του Nizhny Novgorod Kremlin, ο ιστορικός πεζόδρομος Bolshaya Pokrovskaya και οι κλίμακες-σκάλες Chkalov Stairs ήταν όλα τα λεφτά. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η Νίζνι Νοβγκορόντ ήταν η δεύτερη ομορφότερη πόλη του Βόλγα, μετά την Καζάν.

Μόλις 370 χλμ. βορειοδυτικά της Νίζνι Νοβγκορόντ άπλωνε τον αστικό της ιστό η πόλη Γιάροσλαβλ, που μετρούσε πάνω από χίλια χρόνια ζωής (ιδρύθηκε το 1010). Εδώ την Γιάροσλαβλ μπήκα στην διαδικασία να επισκεφθώ –για τρίτη φορά– μια κρατική τράπεζα προκειμένου να αλλάξω χρήματα, αφού το απόθεμα μου σε ρούβλια τελείωνε δραματικά. Ωστόσο, χρειάστηκε να πάω σε 3 τράπεζες, μιας και οι δυο πρώτες αρνήθηκαν να ανταλλάξουν Ευρώ και ζητούσαν επίμονα μόνο δολάρια.

Το ιστορικό κέντρο της Γιάροσλαβλ (έχει κηρυχθεί Μνήμειο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) ήταν αναμενόμενο να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μου. Το κυριότερο λόγο στα αξιοθέατα της πόλης είχαν οι πάμπολλες εκκλησίες της, ενώ το πανόραμα του ποταμού Βόλγα από τον χώρο της εκκλησίας Uspenskiy Kafedral'nyy Sobor ήταν εντυπωσιακό και με υποχρέωσε σε πάμπολλα φωτογραφικά κλικ. Με σημείο εκκίνησης την Γιάροσλαβλ, οι πηγές του Βόλγα απείχαν μόλις 587 χλμ. δυτικά. Το δίτροχο οδοιπορικό “Volga Route” είχε μπει πλέον στην τελική του ευθεία κι εγώ –συνεπαρμένος και ενθουσιασμένος– ήμουν έτοιμος να αγγίξω την ολοκλήρωση ενός ακόμα υπέροχου ταξιδιωτικού ονείρου.

niz2.jpg

Άφιξη στις πηγές του Βόλγα

Όλη εκείνη την ημέρα, μια χαρούμενη αναστάτωση με “συνόδευε” Λογικό ήταν, αφού διέτρεχα τα τελευταία χιλιόμετρα που με χώριζαν από τις πηγές του Βόλγα, του μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης – το υδάτινο οδοιπορικό “Volga Route” μετρούσε ώρες πλέον για να ρίξει αυλαία. Σύμφωνα με τα “κιτάπια” μου, οι πηγές του Βόλγα βρίσκονταν στην καταπράσινη περιοχή Valdai Hills (225 χλμ. βορειοδυτικά της Μόσχας), στο χωριό Volgoverkhovye, σε υψόμετρο 228 μ. Η συγκεκριμένη περιοχή των πηγών λογίζεται ως φυσικό μνημείο και χαρακτηρίζεται αυστηρώς προστατευόμενη.

βολγ41.jpg

Τα τελευταία 20 χλμ. ήταν χωμάτινα και με ταλαιπώρησαν λίγα, αλλά η άφιξή μου στον οικισμό Volgoverkhovye συνοδεύτηκε από ένα παρατεταμένο–πανηγυρικό πάτημα της κόρνας. Εδώ, στις πηγές του Βόλγα, «έκοβα» την κορδέλα τερματισμού του “Volga Route” , με το κοντέρ της ακούραστης μοτοσυκλέτας να έχει καταγράψει 6.300 χλμ. από την εκκίνηση. Θα ακολουθούσαν φυσικά και τα χιλιόμετρα της επιστροφής.Στο σημείο που ανέβλυζε ο Βόλγας υπήρχε κτισμένο ένα ξύλινο παρεκκλήσι, ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά από το χώρο του, είχε ήδη σχηματιστεί μια μικρη κοίτη, την οποία «στεφάνωνε» μια ξύλινη γεφυρούλα.

Ο εθνικός ποταμός της Ρωσίας μόλις ξεκινούσε το μεγάλο ταξίδι του προς την Κασπία Θάλασσα, τ’ οποίο είχα ακολουθήσει –σε αντίστροφη πορεία– με την πράσινη BMW F 850 GS όλες τις προηγούμενες μέρες. Επτά παραποτάμια αστικά κέντρα της Ρωσίας (Αστραχάν, Βόλγογκραντ, Σαράτοφ, Σαμάρα, Καζάν, Νίζνι Νοβορορόντ, Γιάροσλαβλ) αποτέλεσαν τις στάσεις μου καθοδόν προς τις πηγές του Βόλγα, αντιπροσωπεύοντας μια ταξιδιωτική περιπέτεια αναζήτησης και εξερεύνησης στη γεωγραφική καρδιά της Ρωσίας.

niz3.jpg

Αφού περιηγήθηκα στον οικισμό Volgoverkhovye και επισκέφθηκα την κοκκινωπή επιβλητική εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αποχαιρέτησα συγκινημένος το μικρό παρεκκλήσι του Βόλγα και αναχώρησα με προορισμό την Μόσχα. Μπορεί το “Volga Route” τυπικά να ολοκληρώθηκε, όμως, στο μυαλό μου είχαν ήδη «δρομολογηθεί» τα κατοπινά ταξιδιωτικά πλάνα για Ρωσία. Πάμε Μόσχα και βλέπουμε. Διότι έχουμε και συνέχεια…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 19:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon