.
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 19:45

Αφιέρωμα Sena – Η εξειδίκευση στην επικοινωνία

Με κεντρικό σύνθημα Ride Connected, η Sena απολαμβάνει ηγετική θέση στον τομέα των συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας για μοτοσυκλετιστική χρήση.

Ιδρύθηκε το 1998 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια έχτισε τη φήμη της ως πρωταγωνιστικό όνομα στον χώρο των Bluetooth συστημάτων επικοινωνίας, ακριβώς την εποχή που αυτή η αγορά άρχιζε να ανθίζει. Καθοδηγούμενη από μια ομάδα ανθρώπων που, πέραν των αρμοδιοτήτων τους, δηλώνουν όλοι μοτοσυκλετιστές – ως τον διευθύνοντα σύμβουλο – διαθέτει σήμερα μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων επικοινωνίας για μοτοσυκλετισμό, ποδηλασία, σκι και άλλες δραστηριότητες, καθώς και επαγγελματικά συστήματα για βιομηχανικές εφαρμογές.

Δραστηριοποιείται παγκοσμίως, με την ευρωπαϊκή αγορά μοιρασμένη σε δύο θυγατρικές, μια στη Γερμανία και μια στη Γαλλία, με την Ελλάδα στον χώρο ευθύνης της δεύτερης.

SMH5 1 

Ride Connected

Στα καθ’ ημάς τώρα, δηλαδή στις μοτοσυκλετιστικές της εφαρμογές, η Sena ανήκει στους πρωτοπόρους της σύγχρονης γενιάς επικοινωνιών που βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth Mesh. Πρόκειται για μια μεθοδολογία ομαδικής σύνδεσης σε ένα κανάλι επικοινωνίας που επιτρέπει απρόσκοπτη λειτουργία ακόμη κι αν ένα μέλος αποσυνδεθεί ή βγει εκτός εμβέλειας. Η λογική είναι πως η ομάδα δεν συνδέεται σε αλυσίδα, ώστε ένας κρίκος να μπορεί να την αχρηστεύσει, αλλά σε ένα πλέγμα (mesh) ώστε κάθε μέλος να μπορεί να παραμένει συνδεδεμένος στην ομάδα μέσω όλων των πλησιέστερων μελών.

Ενισχυμένο με διαδικτυακές λειτουργίες μέσω του τηλεφώνου, το Mesh της Sena μπορεί να φιλοξενήσει στην ομάδα που ταξιδεύει συνδεδεμένα ακόμη και φίλους που βρίσκονται αλλού, παίρνοντας μέρος στην παρεΐστικη πλευρά της βόλτας κι ας είναι στην άλλη άκρη του κόσμου. Η νέα γενιά Mesh 2.0 που πλέον εξοπλίζει τα καινούργια μοντέλα της Sena βελτίωσε δραστικά τη μεταφορά δεδομένων (ως 80%), ενισχύοντας την καθαρή σύνδεση όλων των μελών μιας ομάδας.

Παράλληλα, η Sena βρίσκει διαρκώς φρέσκους τρόπους να χρησιμοποιεί τα συστήματα επικοινωνίας της, λ.χ. ενσωματώνοντας μια action camera με το κιτ επικοινωνίας Bluetooth σε μια συσκευή, 10C Evo ή 10C Pro.

Τέλος, η απόλυτη ενσωμάτωση είναι φυσικά με το κράνος, καθώς η Sena διαθέτει εδώ και λίγα χρόνια τη δική της γκάμα κρανών διαφόρων τύπων – για μοτοσυκλέτα, ποδήλατο ή σκι – με κοινό παρονομαστή τα συστήματα επικοινωνίας της.
Και αυτό δεν το κάνει μόνο με τα δικά της κράνη, καθώς έχει ήδη συμφωνίες με αρκετούς κατασκευαστές κρανών για ΟΕΜ συστήματα σχεδιασμένα ειδικά για συγκεκριμένα μοντέλα κρανών.

Ας δούμε στη συνέχεια τις οικογένειες προϊόντων Sena που διατίθενται στην ελληνική αγορά από την αντιπρόσωπό της, Moto Market.

Σειρά 50: 50S/50R

50s 1
Η ναυαρχίδα της Sena διατίθεται σε δύο εκδόσεις, S και R, οι οποίες διαφέρουν κυρίως στη στόχευση, καθώς η R εξελίχθηκε ως η πιο ανθεκτική στην ταλαιπωρία έκδοση της S, έχοντας δοκιμαστεί σε απαιτητικές εκτός δρόμου συνθήκες καθώς εξόπλισε τους συμμετέχοντες στο BMW GS Trophy 2020.

Έτσι αντικαθιστά το περιστροφικό χειριστήριο με αδιάβροχα κουμπιά, ενώ μια ακόμη διαφορά της αφορά στην ικανότητα του 50R να δεχτεί και εξωτερικά ακουστικά ανεξαρτήτως κατασκευαστή προς εξυπηρέτηση της προσαρμοστικότητας. Διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο εκδόσεων ακόμη συναντάμε στα μικρόφωνα που προσφέρονται για κάθε μια και στους τρόπους τοποθέτησης στο κράνος.

Στη βάση της η σειρά 50 έχει προσαρμοστεί στο πιο σύγχρονο Bluetooth 5, αλλά κυρίως ξεχωρίζει από την ικανότητα να λειτουργήσει με τρεις διαφορετικούς τρόπους: ως ένα παραδοσιακό Intercom για τους δύο επιβαίνοντες μιας μοτοσυκλέτας, ως Group Mesh Intercom, αλλά και στο πρωτοποριακό Multi-Channel Open Mesh Intercom.

Το Open Mesh είναι το πρώτο του είδους του στην αγορά, προσομοιάζοντας τη λειτουργία ασυρμάτου ή CB radio καθώς επιτρέπει στον χρήστη να συνδεθεί με έως εννιά διαφορετικά κανάλια που καθένα τους μπορεί να είναι μια ολόκληρη ομάδα και με εμβέλεια που φτάνει στα 8 χιλιόμετρα! Πρόκειται για μια επαναστατική λειτουργία που εξυπηρετεί μεγάλες ομάδες μοτοσυκλετιστών, καθώς κάθε Group Mesh δίκτυο μπορεί να φιλοξενήσει έως 24 συσκευές-μέλη.

Τιμή: €359 50S 50R

Σειρά 30: 30K

30k 

Είναι η προηγούμενη κορυφαία έκδοση της Sena, με τα ίδια χαρακτηριστικά και ικανότητες με τη σειρά 50. Αυτό που άλλαξε με την έλευση του 50S είναι βελτιώσεις στα σημεία: καλύτερα ηχεία για πλουσιότερο μπάσο και μεγαλύτερη ένταση ήχου, αναβάθμιση σε Bluetooth 5 ενώ η 30Κ δουλεύει με το πρωτόκολλο 4.1, καθώς και λίγο καλύτερη αυτονομία στη μπαταρία.

Τιμή: €299 30K

Σειρά 20: 20S Evo

 20S EVO

Το βασικό κιτ επικοινωνίας Bluetooth και κορυφαίο στη γκάμα πριν φτάσουμε στην τεχνολογία Mesh των σειρών 30 και 50. Αναβαθμίστηκε από το αρχικό σχέδιο 20S σε Evo χάρη στη νέα σχεδίαση με μια καινούργια κεραία σε σχήμα πτερυγίου καρχαρία.

Πρόκειται για ένα τυπικό σύστημα της Sena που μπορεί να συνεργαστεί με μια ομάδα έως 8 συσκευών και διακρίνεται από τις τεχνολογίες που τη βοήθησαν να ξεχωρίσει στην παγκόσμια αγορά:

Audio Multitasking – Η συνομιλία με άλλους δεν διακόπτει την όποια άλλη ηχητική δραστηριότητα (μουσική, GPS κ.ο.κ.), αλλά τα επικαλύπτει με τέτοιο τρόπο ώστε οι συνομιλίες να είναι καθαρές και σαφείς.

Φωνητικές εντολές – Για χρήση χωρίς να φύγουν τα χέρια από το τιμόνι

Advanced Noise Control – Πατενταρισμένη τεχνολογία της Sena για μείωση του θορύβου από τον αέρα ώστε να προκύπτουν καθαρές, ευδιάκριτες ομιλίες.

Τιμή: €269 20S Evo

Σειρά 10: 10C Pro

10c pro 1

Η εξέλιξη ενός από τα πιο εμπορικά και διαχρονικά συστήματα επικοινωνίας της Sena, SMH10, έχει πλέον περάσει σε μια νέα εποχή με τέσσερεις επιλογές.

Βασισμένο στις κεντρικές τεχνολογίες της Sena, το πακέτο αυτό εξυπηρετεί ιδανικά την επικοινωνία μεταξύ δύο επιβαινόντων, αλλά και συνδέεται με έως και 4 συσκευές.

Ωστόσο η απλότητα και η αποδεδειγμένη του ευχρηστία είναι και ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε ως η βάση για τα πιο γνωστά μέλη αυτής της σειράς, των 10C, που ενσωματώνουν μια κάμερα δράσης στην ίδια συσκευή που χειρίζεται την επικοινωνία.

Τιμή: €399 10C Pro

Σειρά SF: SF4

sf4

Ένα απλό και διαχρονικό σύστημα επικοινωνίας Bluetooth που έχει σχεδιαστεί ειδικά για μικρές ομάδες μοτοσυκλετιστών.

Εξοπλίζεται με βασικές ικανότητες της Sena, όπως προηγμένη ακύρωση θορύβου, ταχεία φόρτιση, αλλά και τη λειτουργία Audio Overlay που επιτρέπει συνομιλία χωρίς διακοπή της αναπαραγωγής άλλου περιεχομένου (λ.χ. μουσικής) στο υπόβαθρο.

Τιμή: €185 SF4

Σειρά 3: 3S-B

3s b

Το εμφανισιακά πιο απλό μοντέλο είναι ιδανικό για χρήση σε κράνη ανοικτού τύπου (jet), χάρη στον σχεδιασμό που ενσωματώνει τα κουμπιά χειρισμού πάνω στο μικρόφωνο αφήνοντας ελάχιστο ίχνος στην εμφάνιση του κράνους.

Παράλληλα, μπορεί να δεχτεί ένα universal πάνελ χειρισμού που τοποθετείται όπου βουλεύει τον καθένα στο κράνος του, full face ή ανοικτό.

Βασίζεται σε πρωτόκολλο Bluetooth 3.0, με εμβέλεια έως 200 μέτρα.

Τιμή: €109 3S-B

Σειρά SMH: SMH5-Univ

SMH5 

Αυτό είναι το πιο οικονομικά προσιτό μοντέλο της Sena, με πλούσιο ρεπερτόριο ικανοτήτων για την τιμή του.

Βασισμένο στο πρωτόκολλο Bluetooth 3.0, προσφέρει εμβέλεια ως 400 μέτρα και μπορεί να συνεργαστεί με άλλες τρεις συσκευές για ένα μικρό γκρουπ τεσσάρων.

Διαθέτει software ακύρωσης θορύβου και υποστηρίζει φωνητικές εντολές.

Τιμή: €99 SMH5

 

ΚΡΑΝΗ

Momentum BT

momentum black 1 

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως πρόκειται απλά για ένα κράνος με ενσωματωμένο ένα σύστημα Bluetooth της Sena, όμως αυτή η περιγραφή βλέπει μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας. Οι Αμερικανοί βρήκαν εδώ μια δεύτερη χρησιμότητα στην εγκατάσταση του συστήματος επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας την πατενταρισμένη τεχνολογία τους για ακύρωση θορύβου ώστε να προσφέρουν αυτή τη λειτουργία σε μόνιμη βάση με το κράνος Momentum.

Έτσι υπόσχονται ένα από τα πιο ήσυχα κράνη της αγοράς, χωρίς περιορισμό της κυκλοφορίας του αέρα στο εσωτερικό του – που είναι η βασικότερη πηγή θορύβου.

Επιπλέον, η λειτουργία Ambient Mode με το πάτημα ενός κουμπιού μεταφέρει καθαρά στο αυτί κάθε συνομιλία με κάποιον κοντά, ώστε να μη χρειάζεται η αφαίρεση του κράνους για να γίνει μια απλή συνεννόηηση, λ.χ. στο βενζινάδικο.

Όσο για την επικοινωνία, αυτή ανατίθεται στην τεχνολογία του 20S, ενσωματωμένη πλήρως στον σχεδιασμό του κράνους.

Βάρος: 1,750 γραμμάρια

Τιμή: €395 Momentum BT

Econo

econo white

Το ανοικτό κράνος της Sena εξοπλίζεται με ενσωματωμένο Bluetooth σύστημα επικοινωνίας που υποστηρίζει μέχρι δύο χρήστες σε εμβέλεια έως 800 μέτρα, με έλεγχο θορύβου και FM ραδιόφωνο με μνήμες για 10 σταθμούς.

Το κράνος διαθέτει ακόμη εσωτερική φιμέ ζελατίνα που κατεβαίνει συρταρωτά, ενώ ο χειρισμός του συστήματος επικοινωνίας γίνεται από περιστροφικό κομβίο στη δεξιά πλευρά του κράνους.

Τιμή: €199.90 Econo

 

ACTION CAMS

Prism SCA-M10

prism 

Κάμερα δράσης που μπορεί να τραβήξει βίντεο ανάλυσης 1080p/30fps, 720p/30-60fps, 480p/120fps.

Διαθέτει δυνατότητες φωτογραφίας 5 ΜΡ και λειτουργία time lapse, ενώ βασίζεται σε ένα σύστημα στήριξης που επιτρέπει εύκολη και γρήγορη μεταφορά της κάμερας σε διαφορετικά σημεία στη μοτοσυκλέτα ή τον εξοπλισμό του αναβάτη.

Συνεργάζεται με συσκευές επικοινωνίας της Sena που διαθέτουν περιστροφικό κουμπί, από το οποίο μπορεί να χειριστεί και η κάμερα, ή εναλλακτικά απευθείας μέσω φωνητικών εντολών.

Τιμή: €229 Prism

Prism Tube WiFi

prism tube 

Η απλούστερη κάμερα δράσης 2Κ της Sena επικοινωνεί με το τηλέφωνο μέσω wi-fi για να διευκολύνει τον έλεγχο και προεπισκόπηση της βιντεοσκόπησης.

Τιμή: €149.90 Prism Tube

 

Αντιπρόσωπος Sena στην Ελλάδα: Moto Market

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 00:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon