.
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 15:28

ΚΤΜ Αdventure Series – 390, 790, 1290

Υπάρχει κάποια εταιρεία που δικαιούται περισσότερο από κάθε άλλη να “ομιλεί” περί Adventure μοτοσυκλετών; Ναι και αυτή είναι η KTM! Μπορεί την εποχή που ο θρύλος του Paris – Dakar θεμελιωνόταν να ήταν απούσα αλλά στην συνέχεια εδραίωσε την παρουσία της καλύτερα από κάθε άλλη κατασκευάστρια! Δεκαοκτώ νίκες έχει καταφέρει η KTM στον διάσημο αγώνα, με ένα απίστευτο σερί από το 2001 μέχρι και το 2019, γεγονός που την ανάγει στην πλέον πολυνίκη επίσημη ομάδα, ανεξαρτήτως κατηγορίας, στην ιστορία του Paris-Dakar (και μετέπειτα απλά, Dakar).


Το 2003, η KTM “εξαργύρωσε” την ήδη επιτυχημένη παρουσία της στον αγώνα, παρουσιάζοντας το 950 Adventure, μια μοτοσυκλέτα που έπεσε με βουτιά - “μπόμπα” μέσα στην πισίνα όπου παλτσούριζαν νωχελικά τα τότε Mega On-Off μοντέλα. Αν δεν το καταλάβατε, αυτή ήταν μια αποτυχημένη παρομοίωση για το πως τάραξε τα νερά και τι αντίκτυπο είχε η παρουσίαση της μοτοσυκλέτας στην συγκεκριμένη κατηγορία. Το 950 Adventure επαναπροσδιόρισε τα πάντα, με εξαιρετικό στήσιμο, super περιφερειακά και πραγματικές εκτός δρόμου δυνατότητες. Η πρώτη έκδοση ήταν πολύ δυναμική και “πολεμική” με μια “τραχύτητα” που δεν ταίριαζε σε όλους, τα επόμενα χρόνια όμως, οι Αυστριακοί εξομάλυναν κάπως τον χαρακτήρα του και η εμπορική επιτυχία δεν άργησε να έρθει

. Η ΚΤΜ “πολλαπλασίασε” τα Adventure, φθάνοντας σε κάποια στιγμή να έχει 3 μοντέλα πάνω από το λίτρο, το 1090, το 1190 και το 1290, σε διάφορες μάλιστα εκδόσεις αλλά ευτυχώς φρόντισε γρήγορα να ξεδιαλύνει τις καταστάσεις και να δημιουργήσει μια γκάμα πολύ πιο ξεκάθαρη.

Στις μέρες μας, τα βασικά μοντέλα Adventure είναι τρία: Το -πρόσφατο- 390, το 790 και το 1290, με τα δύο τελευταία να διατίθενται σε δύο εκδόσεις, την “Standard” και την “R”, όπου “R” σημαίνει πιο off-road” προσανατολισμός.

KTM 390 Adventure

DBS 7409 web


H μοτοσυκλέτα δημιούργησε μεγάλη ανυπομονησία από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκαν οι αρχικές πληροφορίες για αυτή και δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες: Ένα “μικρό” και προσιτό Adventure από την KTM, με τον πολύ καλό κινητήρα του Duke 390, ελαφρύ, με αρκετά καλά περιφερειακά και το “παραδοσιακό” αυστριακό στήσιμο των δυναμικών χαρακτηριστικών στην οδήγηση! Η μοτοσυκλέτα φώναζε με τον τρόπο της “Ελλάδα”, αν και -ας μην τρέφουμε αυταπάτες- η αγορά μας λαμβάνεται από ελάχιστα ως καθόλου υπόψη κατά το σχεδιασμό των νέων μοντέλων. Ας πούμε λοιπόν ότι το 390 Adventure ήταν μια ευτυχής συγκυρία για εμάς! Οι πρώτες εντυπώσεις από την δημοσιογραφική παρουσίαση της μοτοσυκλέτες στην Τενερίφη, πολύ ενθαρρυντικές, ήταν όμως η πρόσφατη δοκιμή στα πάτρια εδάφη που έδωσε την οριστική... “ετυμηγορία”. Ναι, το 390 Adventure, ανταποκρίνεται σε όλες τις προσδοκίες και εκπληρώνει στο ακέραιο όλα όσα “οφείλει” μια μοτοσυκλέτας της κατηγορίας και ακόμη παραπάνω! Φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ευκολία και τον
πολυχρηστικό χαρακτήρα των μονοκύλινδρων On-Off 650, που τόσο αγαπήθηκαν στην χώρα μας, χωρίς να υπολείπεται σε επιδόσεις, αφού οι 44 ίπποι στις 7.000 αρκούν για τα πάντα. Από καθημερινή μετακίνηση στην πόλη μέχρι κοντινές εκδρομές και από fun στα στροφιλίκια, μέχρι φόρτωμα και πολυήμερες αποδράσεις στα απίθανα βουνά της χώρας μας. Αλήθεια σας λέμε, δεν χρειάζεστε απαραίτητα 1000+ κ.εκ. για να κάνετε όλα αυτά! Αυτα που χρειάζονται είναι ένας καλός κινητήρας, καλά περιφερειακά και στιβαρό πλαίσιο και το 390 Adventure τα προσφέρει όλα αυτά, μαζί με ένα υψηλό επίπεδο εξοπλισμού, που περιλαμβάνει TFT έγχρωμη οθόνη με δυνατότητα διασυνδεσιμότητας, LED προβολέα, Cornering δικάναλο ABS απενεργοποιούμενο στον πίσω τροχό κατ΄επιλογή, Traction Control, πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις WP Apex και ride-by-wire γκάζι. Καθόλου άσχημα, και όλα αυτά, στην ρεαλιστική τιμή των 6.490 ευρώ! Mάλλον πρόκειται -δικαίως- για ένα από τα επόμενα best – seller της ελληνικής αγοράς!

Πλήρες TEST ΚΤΜ 390 Adventure

790 Adventure / R

ktm 790 adventure 2019 test bikeit 47

Μέχρι την έλευση του 390 Adventure, η έκδοση 790 θεωρούταν η “μικρή” της γκάμας και αυτό αποτελεί μια ένδειξη του πόσο έχουν αλλάξει τα standard στην κατηγορία... Γιατί με 95 ίππους από τον -πολύ καλό- δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα των 799 κ.εκ. δεν τίθεται θέμα έλλειψης ισχύος! Και τα ταξίδια σου τα κάνεις άνετα δικάβαλος και φορτωμένος στην εθνική με υψηλές μουαγιέν και κάλυψη από τον αέρα, και το γκάζι σου το έχεις για να “εκτοξεύεσαι” στις εξόδους των στροφών και γενικά, με μια ρεαλιστική προσέγγιση, δεν θα σου λείψουν τα άλογα. Πόσο μάλλον, όταν τα 189 “στεγνά” κιλά του 790 είναι μια πολύ χαμηλή τιμή και η μοτοσυκλέτα φέρει εξαιρετικό πλαίσιο χωροδικτύωμα και υψηλής απόδοσης περιφερειακά. Γιατί, όπως είναι γνωστό, τι να τα κάνεις τα άλογα αν η μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να να τα υποστηρίξει; Το 790 Adventure είναι απόλυτα ισορροπημένο λοιπόν και φέρει την φιλοσοφία του γεννήτορα 950/990 στο σήμερα, μαζί με ένας υψηλό επίπεδο εξοπλισμού: TFT έγχρωμη οθόνη, 3 Χ Riding modes (Street, Rain & Off Road), Cornering ABS (με δυνατότητα απενεργοποίησης στο πίσω τροχό για το χώμα), Traction Control, Ανεστραμμένο πιρούνι WP APEX 43 χλστ. αμορτισέρ WP APEX και δύο δίσκους 320 χλστ. με δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης μπροστά. Η μοτοσυκλέτα αποδίδει αρκετά πάνω από το μέσο όρο σε άσφαλτο και χώμα, αν ωστόσο σας ενδιαφέρει μια πιο στοχευμένη προς το off-road πεδίο υλοποίηση, διαθέσιμη είναι και η έκδοση “R”, με ψηλό μπροστινό φτερό, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με αυξημένες διαδρομές (R: 240mm, απλό: 200mm), μπροστινό διαμέτρου 48mm έναντι των 43mm του απλού, ενιαία δίχρωμη σέλα με σκαλοπάτι για τον συνεπιβάτη χαμηλή ζελατίνα fairing και διαφορετική γεωμετρία με τιμές προσαρμοσμένες για να ευνοούν την εκτός δρόμου οδήγηση. Διαφορές επίσης εντοπίζονται στο ύψος της σέλας (R: 880 mm, απλό: 830/850  mm), στην απόσταση εδάφους (R: 263 mm, απλό: 233 mm) και στα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης. Οι τροχοί παραμένουν ακτινωτοί και στα δύο μοντέλα, 21/18 ιντσών, αλλά στην περίπτωση του R έχουμε Karoo 3 χωμάτινα ελαστικά της Metzeler, αντί για Avon Trail Rider της απλής έκδοσης.

Πλήρες TEST ΚΤΜ 790 Adventure 

Πλήρες TEST ΚΤΜ 790 Adventure R 

1290 Adventure S / R

ktm 1290 super adventure s 2017 test bikeit 12


Εδώ πλέον μιλάμε για Touring μοτοσυκλέτες, σε δύο εκδόσεις. Η μια (S) προορίζεται για χρήση σε άσφαλτο, όσο κατεστραμμένη και αν είναι αυτή, και εκτός δρόμου περάσματα. H άλλη (R ) θα σας μεταφέρειστις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, τουλάχιστον σε αυτές που φτάνει υποτυπώδης χωματόδρομος – κατσικόδρομος – καρόδρομος. Αυτού του είδους ο τουρισμός, ενέχει το στοιχείο της περιπέτειας, εξ ου και ο χαρακτηρισμός τους ως Adventure από την KTM, αν και το Advneture – Touring, θα ήταν πιο ταιριαστό. Ξεκινάμε από το S, το οποίο έχει έναν πιο πολυδιάστατο χαρακτήρα σε σχέση με το R. Η μοτοσυκλέτα αυτή είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει τα εξής σενάρια, δικάβαλο ταξίδι σε εθνική με ταχύτητες που σε πάνε αυτόφωρο, πέρασαμα από κάποιο ορεινό πάσο με κολασμένη χάραξη και άσφαλτο – γυαλόχαρτο, και χωματόδρομος που οδηγεί σε εκπληκτική τοποθεσία. Και όλα αυτά, με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους! Τον κινητήρα – κτήνος των 160 ίππων τον έχει, την άνεση την προσφέρει και επίσης εξοπλίζεται και με ημιενεργητικές αναρτήσεις της WP, για να προσαρμόζει κανείς τέλεια την απόδοση ανξεαρτήτως του οδηγικού πεδίου. Από εκεί και έπειτα, μια πολύ μεγάλη λίστα με ηλεκτρονικά συμπληρώνουν τον hi-tech εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας που ο στόχος της είναι σας μεταφέρει με απίστευτη ταχύτητα και ασφάλεια, όπου και να πέσει το μάτι σας στον χάρτη. Traction Control, Riding Modes, Cornering ABS, Cornering Lights, Quick Shifter, Cruise Control, Hill Hold Control, Motor Slip Regulator, Κeyless εκκίνηση, Ένδειξη πίεσης ελαστικών. Η προσαρμοστικότητας της μοτοσυκλέτας με την κατάλληλη ρύθμιση και την χρήση όλων αυτών των συστημάτων, είναι μοναδική και το εντυπωσιακό είναι πως παρά την εκεταμένη “ψηφιοποίηση” το 1290 Adventrure παραμένει “αναλογικό” σε αίσθηση και αρκούντως δυναμικό στον δρόμο, όπως κάθε μοτοσυκλέτα της KTM άλλωστε. Η πληροφόρηση για όλα αυτά τα στοιχεία, γίνεται δια μέσου μιας 6.5'' σε διαγώνιο, έγχρωμης TFT οθόνης. Προχωρώντας στο R, αυτό απευθύνεται σε πιο “εξειδικευμένο” κοινό, για αυτούς που ανοίγουν χάρτες και σχεδιάζουν διαδρομές αγνοώντας επιδεικτικά την άσφαλτο και τα σύνορα, φυσικά ή γεωπολιτικά. Είναι μια 100% μοτοσυκλέτα ταξιδιωτικής περιπέτειας και έρχεται έτοιμη από την κούτα της, για να επιδοθεί σε κάτι τέτοιο. Οι ημιενεργητικές αναρτήσεις έχουν δώσει την θέση τους σε συμβατικές, όσο “συμβατικό” μπορεί να θεωρηθεί ένα USD, πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι της WP διαμέτρου 48 χλστ. με διαδρομή 220 χλστ. και ένα WP επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο και 220 χλστ. διαδρομής μονό αμορτισέρ πίσω. Οι τροχοί είναι ακτινωτοί και ενισχυμένοι, σε διαστάσεις 21/18 (S: 19/17) και φέρουν “τακουνάτα” ελαστικά πρώτης τοποθέτησης σε διαστάσεις 90/90-21 και 150/70-18 (S: 120/70-19, 170/60-17 ελαστικά διττής χρήσης). Η γεωμετρία του πλαισίου έχει επίσης αλλάξει, ευνοώντας, όπως στο 790 Adventure R την εκτός δρόμου χρήση, ενώ όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός, παραμένει στα υψηλά επίπεδα της S έκδοσης.

Πλήρες TEST ΚΤΜ 1290 Adventure S

Πλήρες TEST ΚΤΜ 1290 Adventure R 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 15:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon