.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 19:20

TEST – KTM 1290 Super Adventure S 2017

 

Το τερμάτισε!

 

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Κώστας Γαμβρούλης, ΚΤΜ

Συνεργάστηκε: Τάκης Μανιάτης

Το KTM 1290 Super Adventure S, η φυσική εξέλιξη της προηγούμενης γενιάς είναι εδώ για να μας δείξει πού μπορούν να φτάσουν οι μοτοσυκλέτες της συγκεκριμένης κατηγορίας απευθυνόμενη παράλληλα στους αναβάτες που τα θέλουν όλα χωρίς συμβιβασμούς. Αλήθεια, μετά από αυτό, πόσο ακόμη μπορούν να βελτιωθούν τα μεγάλα adventure;

Με άλματα προς τα μπροστά

Το πρώτο 1190 Super Adventure ο πρόγονος δηλαδή του 1290, ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα στον κόσμο που έφερε στον εξοπλισμό της το MSC της Bosch, το ηλεκτρονικό σύστημα ασφάλειας που έβαλε το cornering ABS, στη ζωή μας, το οποίο και εξελίχθηκε σε συνεργασία Αυστριακών και Γερμανών.

Το 1190 ήταν ένα πραγματικό άλμα προς τα μπροστά σε σχέση με το μοντέλο που αντικατέστησε. Μιλάμε φυσικά για το all time classic πλέον 950/990 Adventure, μια μοτοσυκλέτα σταθμό για την εποχή που παρουσιάστηκε σχεδόν εξωτική σε σχέση με τον τότε ανταγωνισμό, λόγω του προσεκτικά εξελιγμένου πλαισίου, των κορυφαίων περιφερειακών και φυσικά χάρη στην εξωτική εμφάνισή του που θύμιζε κάτι παραπάνω από έντονα πρωτότυπο του Dakar . Το 950/990 ήταν και εξακολουθεί να είναι τόσο καλό που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις ακόμη και σήμερα στην αγορά παρά τον συγκριτικά σπαρτιάτικο εξοπλισμό αλλά και τα απαρχαιωμένα με τα σημερινά στάνταρ ηλεκτρονικά της συστήματα ασφάλειας –μόνο ABS είχε και αυτό προαιρετικό.

Η KTM όμως δεν συμφωνεί με αυτό και η ώθηση των ορίων σε νέα επίπεδα είναι ένα από τα αγαπημένα της “παιχνίδια”. Και σε εμάς αρέσει αυτό. Με το πρώτο 1190 Super Adventure η KTM μας έδωσε να καταλάβουμε για τα καλά ότι δεν έχει καμία διάθεση να κλείσει το γκάζι στην εξέλιξη των μοτοσυκλετών της πηγαίνοντας την ναυαρχίδα της αυστριακής εταιρίας ένα (ίσως και δύο) βήμα παραπέρα, σε επιδόσεις βάζοντας και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας στο παιχνίδι, ενώ τα έφερε σε ίδια επίπεδα από πλευράς σημαντικότητας με τα μηχανικά μέρη και τα περιφεριακά. Με το 1290 Super Adventure, σε εκδόσεις S και R, ο πήχης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο και έρχεται παράλληλα και η ολοκλήρωση με τη μοτοσυκλέτα να φέρει στη φαρέτρα της όλα τα βέλη που διαθέτουν οι Αυστριακοί.

Πόσο ολοκληρωμένο είναι το νέο 1290 Super Adventure S;. Φανταστείτε ότι οι δοκιμές που πραγματοποίησε η KTM για την εξέλιξή της νέας τους μοτοσυκλέτας πραγματοποιήθηκαν σε διαμετρικά αντίθετες συνθήκες και περιοχές: από τις Άλπεις (για την απόδοση του μοτέρ σε μεγάλα υψόμετρα αλλά και των υπόλοιπων συστημάτων σε υψόμετρο και χαμηλές θερμοκρασίες) μέχρι τις ερήμους της Αφρικής σε συνθήκες οδήγησης με αυξημένη σκόνη, για να εξασφαλίσει έτσι την αμετάβλητη λειτουργία της σε όλες τις συνθήκες αλλά και έναν πραγματικό all round χαρακτήρα.

Διαχρονικά μοντέρνο

H νέα σχεδίαση του Super Adventure το κάνει σίγουρα super και αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο χαρακτηριστικές μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν. Ο οίκος KISKA που επιμελήθηκε και αυτό το σχέδιο για λογαριασμό της KTM έδωσε τα ρέστα του με την αναθεώρηση στη σχεδίαση του 1290 κάνοντάς το, πέρα από εντυπωσιακά επιβλητικό και ενδιαφέρον. Στο εμπρός μέρος, κυρίαρχο στοιχείο είναι πλέον ο Full LED προβολέας που καθορίζει ουσιαστικά την ταυτότητα της μοτοσυκλέτας και την κάνει να ξεχωρίζει τη νύχτα αλλά και την ημέρα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το ίδιο το φωτιστικό σώμα είναι εντυπωσιακό αλλά και τεχνολογικά προηγμένο καθώς στηρίζεται σε αλουμινένια βάση για να αποβάλλει γρήγορα την περιττή θερμότητα από τα κυκλώματα των LED ενώ ενσωματώνει έντεχνα στη σχεδίασή του τόσο τα LED ημέρας όσο και τα cornering lights που κάνουν παπάδες όσον αφορά τον φωτισμό του εσωτερικού της στροφής και κλιμακώνουν την έντασή τους ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας.

ktm 1290 super adventure s 2017 test bikeit 3

Σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά, η νέα δείχνει να έχει τα απαραίτητα συστατικά στην εμφάνισή της που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού ψηλά για πολύ καιρό με στοιχεία διαχρονικότητας στις μοντέρνες γραμμές της.

Η αισθητική πηγαίνει χέρι-χέρι με την ποιότητα κατασκευής, έναν τομέα από τον οποίο περιμένουμε πάντα πολλά από την KTM. Το Super Adventure 1290 S δεν αποτελεί εξαίρεση τόσο στα γενικά πολύ υψηλά επίπεδα κατασκευαστικής αρτιότητας όσο και στις επιμέρους λεπτομέρειες που δεν αφήνουν περιθώρια για παράπονα.

Άνεση και έλεγχος για όλους

Μεγάλη προσοχή, όπως πάντα, έδωσε η KTM στο εργονομικό κομμάτι καταφέρνοντας να συνδυάσει τον έλεγχο που απαιτεί ένας αναβάτης σε κάθε συνθήκη από μία all round μοτοσυκλέτα με τα υψηλά επίπεδα προσφερόμενης άνεσης.

ktm 1290 super adventure s 2017 test bikeit 7

Στο “πιλοτήριο” του Super Advnenture κυριαρχεί η τεράστια TFT οθόνη των 6,5 ιντσών. Η εντυπωσιακή οθόνη ρυθμίζεται σε κλίση (για να βλέπετε πάντα είτε όρθιοι είτε καθιστοί) ενώ η πρόσοψή της φέρει επίστρωση που μειώνει τις αντανακλάσεις του ήλιου σε πολύ μεγάλο βαθμό για ευκολότερη ανάγνωση των πληροφοριών ακόμη και με κόντρα ήλιο. Ρυθμίζει αυτόματα τη φωτεινότητά της και αλλάζει από λευκό σε μαύρο φόντο όταν το φως πέσει κάτω από ένα όριο. Αντιστέκεται και στις δακτυλιές αν και δεν κάνει την ίδια καλή δουλειά με τις αντανακλάσεις. Τουλάχιστον καθαρίζεται πανεύκολα. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα μάτια αφορούν τα ΠΑΝΤΑ και για αυτό το λόγο πολύ χρήσιμη είναι η δυνατότητα που δίνει η KTM στον αναβάτη να επιλέξει αυτά που θέλει να βλέπει ο ίδιος, με την επιλογή του μενού “Aγαπημένα” που δείχνει επιλεγμένες έως και 8 πληροφορίες της προτίμησής σας. Οι διακόπτες είναι φωτιζόμενοι, ενώ υπάρχει αδιάβροχη θήκη για το κινητό στα δεξιά του λαιμού με θύρα USB για την παροχή ρεύματος. “Κύριε Πρέσβη μας κακομαθαίνετε” που έλεγε κάποτε και ένα τηλεοπτικό σποτ.

ktm 1290 super adventure s 2017 test bikeit 9

Η θέση οδήγησης είναι άρτια για κάθε χρήση με τιμόνι και μαρσπιέ σε σωστές θέσεις για να κινηθείτε ξεκούραστα σε όλες τις συνθήκες αλλά και να έχετε το απαραίτητο κοντρόλ όταν τα πράγματα “αγριέψουν”.

Το ρεζερβουάρ κάνει πολύ καλή δουλειά στην απομάκρυνση του αέρα και οι χούφτες που έχουν μελετηθεί και ως προς την αεροδυναμική τους συμπεριφορά αποτελούν ουσιαστικά προέκταση του φέρινγκ συνεισφέροντας ενεργά στην προστασία του αναβάτη. Σε συνδυασμό με την ψηλή ζελατίνα που ρυθμίζεται πανεύκολα με το ένα χέρι, ακόμη και εν κινήσει, έχετε μπροστά σας ένα ικανό τείχος προστασίας ακόμη και αν ταξιδεύετε με ταχύτητες για ηλεκτρική καρέκλα. Σε μια απολύτως φυσιολογική ταχύτητα ταξιδιού της τάξης των 160 χλμ./ώρα η κάλυψη είναι υποδειγματική με τον συνεπιβάτη να απολαμβάνει επίσης μέρος της προστασίας. Τα μαρσπιέ είναι ρυθμιζόμενα σε δύο θέσεις, η δεύτερη διαγώνια κάτω με 10 χλστ. διαφορά από την πρώτη. Και το τιμόνι ρυθμίζεται από τα καβαλέτα και αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με τη σωστή σχεδίαση της σέλας προσφέρουν πολλές επιλογές για ένα ευρύτατο φάσμα σωματότυπων. Από τον συνεπιβάτη δεν πρόκειται να ακούσετε παράπονα ούτε στα μακρινά ταξίδια αφού η προσφερόμενη άνεση, συναγωνίζεται στα ίσια την μεγάλη αυτονομία του 1290 Super Adventure S.

ktm 1290 super adventure s 2017 test bikeit 10

Υπάρχον και προ-εγκατεστημένες πλευστές βάσεις για τις βαλίτσες. Κρίμα που δεν είχαμε και τις βαλίτσες μαζί για να τις δοκιμάσουμε, αν και η σχάρα άφησε πολύ χώρο για να δέσω με ασφάλεια ένα σχετικά μεγάλο σάκο με χώρο και για άλλα πράγματα.

Ηλεκτρονικό οπλοστάσιο

Δεν υπάρχει κάτι που να έχει μείνει εκτός μενού από τα ηλεκτρονικά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, άνεσης ή πληροφοριών της ναυαρχίδας της KTM, ειδικά αν συμπεριλάβει κανείς και εκείνα που βρίσκονται στον έξτρα εξοπλισμό.

Ride Modes

Τα προγράμματα οδήγησης, όπως είναι η ελεύθερη μετάφρασή τους, είναι τέσσερα για το 1290 Super Adventure S: Sport, Street, Rain και Off-Road.

Κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα αποτελεί ουσιαστικά έναν ιστό, και η επιλογή ενός από αυτά επηρεάζει όχι τον τρόπο ή/και την απόδοση του κινητήρα, αλλά και το πώς λειτουργούν, το ABS, το Traction Control και φυσικά η ημι-ενεργητική ανάρτηση της WP.

Η επιλογή Sport δίνει πιο άμεση απόκριση στο γκάζι, ενώ επιτρέπει παράλληλα στον πίσω τροχό και γλιστρήματα… άξια σεβασμού, πάντα όμως εντός των ορίων που έχουν θέσει οι μηχανικοί από το Mattighofen.

Στο πρόγραμμα Street η προσέγγιση είναι σαφώς πιο συντηρητική με την πρόσφυση να έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα και την πλαγιολίσθηση να έχει σαφώς μεγαλύτερο έλεγχο.

Στο Rain η μέγιστη δυνατή πρόσφυση ειδικά σε συνθήκες όπου αυτή είναι μειωμένη είναι και το πρώτο ζητούμενο, ενώ ανάλογα προσαρμόζεται και η λειτουργία του ABS.

Τέλος στο πρόγραμμα off-road, για οδήγηση στο χώμα, η ισχύς που φτάνει στον πίσω τροχό μειώνεται ενώ αισθητά πιο ήπια γίνεται και η απόκριση του γκαζιού.

MTC (Motorcycle Traction Control)

Το MTC, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης του πίσω τροχού παρουσιάζεται ιδιαίτερα προηγμένο καθώς η λειτουργία του προσαρμόζεται και όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση, όπως και με το ABS. Όπως το ABS έτσι και το MTC, έχει ρύθμιση Off-Road, η οποία επιτρέπει στο πίσω τροχό να ολισθήσει σημαντικά, για την ακρίβεια μέχρι και με τη διπλάσια ταχύτητα από εκείνη της μοτοσυκλέτας. Αυτό στην περίπτωση που νιώσετε την ανάγκη για ένα μικρό… παντιλικάκι ή την πραγματική ανάγκη του να αναρριχηθείτε σε μια πλαγιά. Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα απενεργοποίησής του, μόνο όμως αν ενεργοποιηθεί το MSR που ακολουθεί που είναι προεραιτικός εξοπλισμός. Όπως μας έχει συνηθίσει η KTM, η λειτουργία του συστήματος είναι υποδειγματική. Σε ολισθηρό οδόστρωμα ακόμη και όταν το γκάζι χτυπά στο στοπ του, το μόνο που αντιλαμβάνεται ουσιαστικά ο αναβάτης είναι η… άρνηση της μοτοσυκλέτας να υπακούσει στις εντολές του και να αρχίσει τις πιρουέτες! Ούτε ενοχλητικά κοψίματα, ούτε εκνευριστική και απότομη παροχή δύναμης, παρά μόνο μία ομαλή ροή διαρκώς αυξανόμενης επιτάχυνσης που ανεβαίνει μόνο όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Motor Slip Regulator

Ένα ακόμη ηλεκτρονικό σύστημα που έχει σαν στόχο να μειώσει τα ανεπιθύμητα μπλοκαρίσματα του πίσω τροχού. Αυτό το πετυχαίνει ανεβάζοντας αυτόματα τις στροφές του κινητήρα, στα κατεβάσματα για να τις ταιριάξει με τις περιστροφές του πίσω τροχού. Έτσι υποβοηθά και  τον μονόδρομο συμπλέκτη, ενώ κατά τη διαδικασία λαμβάνει υπόψη του και την κλίση της μοτοσυκλέτας!

Hill Hold Control

Το εν λόγω σύστημα που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα τετράτροχα βρίσκει σιγά-σιγά το δρόμο του και στις μοτοσυκλέτες. Πολύ απλά δεν αφήνει την μοτοσυκλέτα να κυλίσει προς τα πίσω ακόμη και αν αφήσετε τα φρένα. Αναγνωρίζει την κλίση του δρόμου σε σχέση με τη μοτοσυκλέτα και στο άφημα των φρένων κράτα τα πιστόνια από τις δαγκάνες σε επαφή με τις δισκόπλακες έως ώτου ξεκινήσει η σύμπλεξη.

KTM my Ride

Πρόκειται για την multimedia πλατφόρμα της KTM η οποία επιτρέπει τη σύνδεση ενός smartphone με τον πίνακα πληροφοριών αλλά και τα χειριστήρια της μοτοσυκλέτας, μέσω Bluetooth. Έτσι μπορείτε να ελέγχετε τη μουσική που ακούτε από το κινητό σας, να δέχεστε και να απορρίπτετε κλήσεις κ.α.

(Tire Pressure Monitoring System) TPMS

Σιγά που θα έλειπε από το Super Adventure! Το σύστημα που παρακολουθεί την πίεση των ελαστικών και προειδοποιεί τον αναβάτη στην περίπτωση που αυτή πέσει κάτω από ένα όριο, όχι μόνο δεν απουσιάζει αλλά βρίσκεται στον στάνταρ εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας.

Immobilizer

To Immobilizer, ως αντικλεπτικό σύστημα ασφάλειας δεν κόβει μόνο το ρεύμα στην ανάφλεξη, αλλά και στη μίζα και την αντλία της βενζίνης. Ακόμη δηλαδή και αν καταφέρει ένας επίδοξος μακρυχέρης καταφέρει να παρακάμψει ένα ή και δύο από τα τρία προαναφερθέντα, πάλι δεν θα μπορέσει να εκκινήσει τη μοτοσυκλέτα.

Quickshifter+

To shifter των Αυστριακών που επιτρέπει ανεβάσματα και κατεβάσματα χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη. Ένας αισθητήρας πίεσης εσωτερικά του μοτέρ “νιώθει” το άγγιγμα του αναβάτη στο λεβιέ ταχυτήτων και στιγμιαία κόβει την ανάφλεξη στα ανεβάσματα, ενώ στα κατεβάσματα στροφάρει και τον κινητήρα για να ισορροπήσει τυχόν διαφορά στις στροφές και να αποτρέψει το μπλοκάρισμα του τροχού

Cruise Control

Το cruise control των Αυστριακών, λειτουργεί ακριβώς όπως θα έπρεπε και δεν σε απασχολεί ποτέ. Ενεργοποιείται πανεύκολα από το αριστερό γκριπ, ενώ το ίδιο εύκολα σετάρεται και η επιθυμητή ταχύτητα. Τίθεται εκτός λειτουργίας με ελαφριά χρήση των φρένων ή με το εκούσιο κλείσιμο του γκαζιού κλείνοντάς το πέρα από το φυσικό του στο στοπ του.

Εκκίνηση χωρίς κλειδί

Με το νέο κλειδί πομποδέκτη η KTM κατήργησε το παραδοσιακό κλειδί στα Super Adventure. Για να ενεργοποιηθεί η μοτοσυκλέτα αρκεί να το έχετε πάνω σας και να είστε κοντά της. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να κλειδώσετε και να ξεκλειδώσετε ηλεκτρικά το τιμόνι αλλά και την τάπα βενζίνης, η οποία παραμένει ξεκλείδωτη για ένα ακόμη λεπτό αφού σβήσετε εντελώς τη μοτοσυκλέτα. Στην περίπτωση που ξεκινήσετε χωρίς το κλειδί η μοτοσυκλέτα σας προειδοποιεί σχεδόν άμεσα για την απουσία του με σχετική ένδειξη στην TFT οθόνη. Σε περίπτωση που τελειώσει η μπαταρία του, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να βάλετε μπροστά είναι να το ακουμπήσετε αριστερά και εσωτερικά του φέρινγκ στο σημείο που υποδεικνύει η KTM.

Ο κολοσσός της ΚΤΜ

Πάνω από 11 κιλά ροπής στις 2.500 σ.α.λ. Αυτό είναι ίσως το μόνο πράγμα που χρειάζεται πραγματικά να ξέρετε για το συγκεκριμένο δικύλινδρο μοτέρ των 1.301 κ.εκ. Με τέτοια ροπή, άπιαστο όνειρο για τις περισσότερες μοτοσυκλέτες, σε στροφές μάλιστα που λειτουργούν οι… turbo diesel κινητήρες των αυτοκινήτων, κανένα άλλο νούμερο δεν κλέβει τόσο απλόχερα την παράσταση, ούτε οι 160 ανακοινώσιμοι ίπποι, ούτε καν τα 14,27 (!) κιλά της μέγιστης τιμής της ροπής.

ktm 1290 super adventure s 2017 test bikeit 6

Για τους λάτρεις των τεχνικών λεπτομερειών να πούμε ότι ο εν λόγω κινητήρας βασίζεται σε εκείνον του 1290 Super Duke (φέρει νέες κεφαλές για τους κυλίνδρους αλλά και διαφορετικό στρόφαλο) που με τη σειρά του προέρχεται από εκείνον του superbike των Αυστριακών 1190 RC8 R, καταφέρνοντας να ξεπεράσει σε λεπτομέρειες ακόμη και αυτόν. Πάρτε για παράδειγμα τα δύο μπουζί που έχει ο κάθε κύλινδρος τα οποία ελέγχονται το καθένα ξεχωριστά από την κεντρική μονάδα για βέλτιστη καύση ανεξάρτητα από στροφές λειτουργίας, άνοιγμα γκαζιού και επιλεγμένη ταχύτητα στο κιβώτιο. Ή τα τεράστια σφυρήλατα πιστόνια (διάμετρος κυλίνδρου 108 χλστ!) που ζυγίζουν έκαστο 47 γραμμάρια λιγότερα, σε σχέση με τα σαφώς μικρότερα του RC8 R. Με επίστρωση γραφίτη (Grafal το ονομάζει η Mahle) στις φούστες τους για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τριβής και απώλειας δύναμης.

Δύναμη και ροπή υπάρχουν παντού και στους γυαλισμένους δρόμους της πόλης είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσεις χωρίς να δεις το λαμπάκι του traction control να διαμαρτύρεται στην TFT οθόνη. Στον αυτοκινητόδρομο ακόμη και η overdrive 6η αρκεί για να προσπεράσετε γρήγορα... οτιδήποτε, ενώ στον επαρχιακό η επιλογή ταχύτητας εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θέλετε να φτάνετε στην επόμενη στροφή. Εντυπωσιακά είναι και τα επίπεδα κατανάλωσης για τον κυβισμό του μοτέρ. Αν το γκάζι ανοίγει σε λογικά πλαίσια και ο δρόμο είναι ανοιχτός τότε η κατανάλωση πέφτει κάτω από τα 6,5 περίπου λίτρα ανά 100 χλμ., όσο δηλαδή καίει περίπου και ένας κινητήρας με τα μισά του κυβικά, προσπαθώντας όμως να πάει το ίδιο γρήγορα.

Άγκυρες κορυφής

ktm 1290 super adventure s 2017 test bikeit 4

Αντίστοιχο με τα υπόλοιπα κορυφαία περιφερειακά της μοτοσυκλέτας είναι και το σύστημα πέδησης του Super Adventure S. H αυστριακή μοτοσυκλέτα φέρει την κορυφαία μονάδα της Bosch, 9ΜΕ, που χρησιμοποιεί αισθητήρα πίεσης και συνδυάζει ηλεκτρονικά το εμπρός με το πίσω φρένο, στο τράβηγμα της μανέτας. Η παρουσία IMU “ευαισθητοποιεί” τη λειτουργία του ABS και όταν φρενάρετε υπό κλίση προσαρμόζοντας ανάλογα την πίεση στα φρένα και σε αυτή την περίπτωση. Το κομμάτι της ασφάλειας το έχει αναλάβει η Bosch, εκείνο όμως της μηχανικής πέδησης ανήκει σε έναν άλλο κορυφαίο κατασκευαστή στον τομέα του, την Brembo. Οι δίσκοι των 320 χλστ. συνεργάζονται με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων που κάνουν τη δουλειά βρισκόμενα υπό τις “εντολές” μίας ακτινικής τρόμπας φρένου, επίσης από την ιταλική εταιρία. Το σύστημα που μπορεί να απενεργοποιηθεί, έχει και λειτουργία Off-Road, κατά την οποία το ABS απενεργοποιείται στον πίσω τροχό, για σωστότερο έλεγχο της μοτοσυκλέτας σε σαθρό έδαφος. Στην πράξη το σύστημα λειτουργεί αψεγάδιαστα είτε κινείσαι στο χώμα είτε στην άσφαλτο. Η δύναμη κατεβαίνει στο δρόμο με αποφασιστικότητα και το μεγάλο KTM καταφέρνει μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος, προσφέροντας αίσθηση και γραμμικότητα.

Στον αυτόματο

Οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της WP ταιριάζουν γάντι στο μεγάλο Super Adventure αλλά και στο πανάλαφρο και στιβαρότατο ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα βάρους μόλις 9,8 κιλών. Το ανεστραμμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών 48 χλστ. και το αμορτισέρ, με διαδρομές 200 χλστ. και για τα δύο, φέρουν τέσσερα επίπεδα ρύθμισης, Comfort, Street, Sport και Off Road, ενώ για τη σταθερότητα της μοτοσυκλέτας στα πολλά χιλιόμετρα φροντίζει ένα σταμπιλιζατέρ. Παράλληλα, το αμορτισέρ ρυθμίζεται ηλεκτρικά ως προς την προφόρτισή του σε τέσσερις θέσεις (μόνος, μόνος με αποσκευές, δύο, δύο με αποσκευές) δίνοντας έτσι 16 διαφορετικές ρυθμίσεις με το πάτημα δύο κουμπιών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Χωρίς εμπόδια παντού

Το 1290 Super Adventure σε κάνει να φαίνεσαι ήρωας στα μάτια των άλλων πηγαίνοντας παντού αέρα πατέρα. Η πραγματική όμως αποκάλυψη για μένα ήρθε οδηγώντας βράδι. Ποτέ ξανά δεν έχω οδηγήσει στη ζωή μου τόσο γρήγορα νύχτα, όπως με το KTM, είτε το έχω επιδιώξει είτε όχι. Νομίζεις ότι πηγαίνεις χαλαρά αλλά στην πραγματικότητα, σε μια άγνωστη διαδρομή, μπορείς να πας σχεδόν το ίδιο γρήγορα σαν να είναι μέρα. Το καταλαβαίνεις μόνο από την… αφύσικη διαφορά στην ταχύτητα με την οποία πλησιάζεις ΟΛΑ τα προπορευόμενα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Η επιτυχία σε αυτό βρίσκεται φυσικά στα φώτα της αυστριακής μοτοσυκλέτας που θέτουν τα στάνταρ, τουλάχιστον όσον αφορά τη χρήση και εφαρμογή LED, κάνουν τη νύχτα μέρα, ενώ κάνουν τη χρήση της μεγάλης σκάλας σχεδόν περιττή.

ktm 1290 super adventure s 2017 test bikeit 1

Μερίδιο σε αυτή την επιτυχία φέρει φυσικά και ο εντυπωσιακά εύκολος τρόπος που μπορείς να κινηθείς γρήγορα πάνω στη σέλα του KTM με τη φιλικότητα να κυριαρχεί. Ξέρεις ότι μάλλον δεν θα μπορέσεις να το “στύψεις” ποτέ αλλά αυτό ουδόλως σε απασχολεί και υπάρχει λόγος για αυτό. Το KTM κολακεύει την οδήγησή σου σε τέτοιο βαθμό που σου δίνει την εντύπωση ότι όντως το έχεις φτάσει στα όριά του. Μόνο που αυτά τα όρια είναι τα δικά σου, αυτό μπορεί και άλλο.

Παλιότερα αυτή την αίσθηση την έδιναν καλές αλλά “γήινες” μοτοσυκλέτες, με ιπποδυνάμεις “καθημερινές”, αδύναμα φρένα και αναρτήσεις σομιέδες, όπως το all time classic και πάντα αγαπημένο Honda Transalp 600/650.

Τώρα αυτή η αίσθηση “ξεζουμίσματος” ή ίσως πιο σωστά πλήρους υποταγής στις ορέξεις του αναβάτη το κάνουν και διαστημόπλοια τύπου Enterprise όπως το 1290 Super Adventure. Μόνο που η ταχύτητα που γίνονται όλα με το KTM είναι πολλαπλάσια, παρότι η ηρεμία μυαλού παραμένει στα ίδια επίπεδα και χωρίς φυσικά την παρουσία ταλαντώσεων.

Αυτή είναι ίσως και η μεγαλύτερη επιβράβευση, ό,τι πιο πολύτιμο μπορεί να πάρει ένας αναβάτης από μια μοτοσυκλέτα (βολεύομαι πάνω της, την “έχω” και μπορώ να πάω τάπα), χωρίς μάλιστα να νιώθει ότι ζορίζεται ψυχολογικά. Αυτός είναι και ο λόγος να δεθεί κανείς με μια μοτοσυκλέτα με ισόβια δεσμά…

Σε αυτό φυσικά βοηθούν στο μέγιστο και τα ηλεκτρονικά συστήματα με τη λειτουργία τους να περνά σχεδόν απαρατήρητη δίνοντας μια αίσθηση στον αναβάτη σχεδόν οργανική. Στρίβεις και τα ABS/Traction Control δουλεύουν στο παρασκήνιο, καρυδώνεις το γκάζι και νιώθεις ώθηση χωρίς διακοπές και τσαλίμια από την ούρα με τις αναρτήσεις να βιδώνουν τους τροχούς στο έδαφος και να μετατρέπονται έπειτα σε ιπτάμενο χαλί στην ευθεία. Έτσι “απλά”

Πέρα από την ζέστη που αναδύεται από τον πίσω κύλινδρο και ζεσταίνει τη σέλα, η οποία ενοχλεί μέσα στην κίνηση τις ζεστές ημέρες αλλά είναι καλοδεχούμενη όταν έχει δροσιά, ενώ δεν γίνεται αισθητή σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση, δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να προσάψεις στο 1290, σκεπτόμενος τι είδους μοτοσυκλέτα είναι και για ποια χρήση προορίζεται.

ktm 1290 super adventure s 2017 test bikeit 17

Βασικά το Super Adventure S έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ολοκλήρωσης που κάνει τις πιο εξειδικευμένες μοτοσυκλέτες να ψάχνουν να βρουν λόγους για τη δική τους ύπαρξη. Είναι πανίσχυρο. Σε οδήγηση στο δρόμο, σε πραγματικές συνθήκες, είναι πιο σπορ από πολλές αμιγώς σπορ μοτοσυκλέτες, σαφώς πιο άνετη και απολαυστική από τα σημερινά και διαβολεμένα γρήγορα superbikes. Είναι σχεδόν το ίδιο άνετο με τα super tourers, τις αμιγώς τουριστικές μοτοσυκλέτες δηλαδή των 300+ κιλών, με τις διαφορές υπέρ των δεύτερων να γίνονται αισθητές μόνο σε εκείνους που έχουν περάσει άπειρες ώρες πάνω στη σέλα τους, σε συνθήκες ταξιδιού.

Στο χώμα μπορεί να πάει με όρεξη και ρυθμό πολύ πάνω από τις δυνατότητες του μέσου αναβάτη, χωρίς να προβληματίζει καθόλου τον τελευταίο σε ρυθμό βόλτας.

Αν είστε πάντως από τους τυχερούς που μπορούν να κάνουν ένα 1290 Super Adventure S δικό τους τότε κάντε ένα ακόμη εξίσου σημαντικό δώρο στον εαυτό σας και πηγαίνετε και σε μια σχολή για οδήγηση εκτός δρόμου (έχουμε και εδώ πλέον, βρείτε μία εδώ) και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Στην πόλη η ναυαρχίδα των Αυστριακών είναι, ανάλογα με τις συνθήκες, από απλά υποφερτή (βαρβάτο μποτιλιάρισμα) έως και απολαυστική (βραδινή βολτούλα με το έτερο ήμισυ κανείς;). Α, υπάρχουν και κάποιοι παλμοί από τον κινητήρα που γίνονται πιο αισθητοί από όσο θα θέλαμε σε ταχύτητες ταξιδιού (τις νόμιμες ταχύτητες ή τις διαστρικές που μπορείτε να πετύχετε με τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα). Είναι αισθητοί αλλά όχι και ενοχλητικοί και υπάρχουν και πολλοί αναβάτες που βρίσκουν τέτοιου είδους “λεπτομέρειες” ελκυστικές και επιθυμητές.

Όλα αυτά το 1290 Super Adventure S τα κάνει απαιτώντας από τον αναβάτη του να έχει την εμπειρία αλλά και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται κανείς για να οδηγήσει ένα οποιοδήποτε... commuter των 125-250 κ.εκ. και αυτό το λέω χωρίς υπερβάλλω –εντάξει υπερβάλλω λίγο, πολύ λιγότερο από όσο φαντάζεστε. Αυτό είναι και το κερασάκι στην τούρτα που λέγεται τεχνολογική πρόοδος για την KTM, αλλά και τους υπόλοιπους κατασκευαστές, μια τούρτα που με την έλευση της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας έφτασε σε ύψη “Άντε γεια”.

Game over με high score

Η ολοκλήρωση, το integration, που λένε και η Αγγλόφωνοι, έφτασε πλέον σε νέες κορυφές, αυτή είναι πραγματικά μια μοτοσυκλέτα όλα-σε-ένα χωρίς δικαιολογίες, χωρίς “ναι μεν αλλά”. Ταξιδεύει όσο άνετα μπορείς να φανταστείς και κάνει και άλλα πράγματα εξαιρετικά που δεν μπορείς να φανταστείς αν δεν είσαι εσύ ο ίδιος στη σέλα της. Στρίβει διαολεμένα γρήγορα σα να είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, το άνοιγμα το γκαζιού την μεταμορφώνει σε superbike, ενώ και τα φρένα δεν απέχουν και πολύ σε αποτέλεσμα (δεδομένης της κατηγορίας στην οποία ανήκει το KTM) παρέχοντας δύναμη και αίσθηση σε όλες τις συνθήκες. Και όταν τελειώσει ο δρόμος, η περιπέτεια απλά –απλά; Ναι απλά!- συνεχίζεται.  Είναι όλα εκεί, είναι η ίδια εκεί και σε περιμένει. 

ktm 1290 super adventure s 2017 test bikeit 13

Πραγματικά εγώ δεν περιμένω να δω την επόμενη γενιά των κορυφαίων adventure μοτοσυκλετών. Προς το παρόν δεν με ενδιαφέρει. Για πρώτη φορά νιώθω ότι τα έχω δει όλα και μάλιστα σε ένα πακέτο. Είναι βλέπετε και οι προσδοκίες που δημιουργούνται για τις επόμενες γενιές με την έλευση κάθε καινούριου. Λοιπόν, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους και για να μείνω εξίσου εντυπωσιασμένος από αυτά που επιφυλάσσει το μέλλον, το επόμενο Adventure θα πρέπει να είναι υβριδικό, να ίπταται μισό μέτρο πάνω από το έδαφος και να δέχεται μόνο φωνητικές εντολές. Εκεί που το έφτασε η KTM με το σημερινό 1290 Super Adventure S όχι μόνο το τερμάτισε αλλά το έκανε και με high score που δεν αφήνει περιθώρια για κάτι διαφορετικό στο μέλλον για την ίδια αλλά και τον ανταγωνισμό.

Φωτογραφίες Κίνησης-Στατικές

Φωτογραφίες Λεπτομερειών Ι

Φωτογραφίες Λεπτομερειών ΙΙ

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM
Μοντέλο 1290
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 17.580
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 1.301
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 108x7156
Συμπίεση (:1)  13,1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος, με λειτουργία υποβοήθησης στη μανέτα
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1
Δευτερεύουσα μετάδοση 17/42
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) 120
Μεταξόνιο (mm) 1.560
Ύψος σέλας (mm) 860-875
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 865
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) 220
Βάρος (χωρίς υγρά, kg)   215
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  23/3,5
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ημι-ενεργητικές αναρτήσεις WP, ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών 48mm, διαδρομή  τροχού 200mm. Πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω  Ημιενεργητικές Αναρτήσεις WP. Αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή τροχού 200mm. Πλήρως ρυθμιζόμενο 
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR19''
Πίσω  170/60-ZR17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης, ABS Bosch 9ME
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS Bosch 9ME
   
Εξοπλισμός  
  Έγχρωμη TFT οθόνη 6,5 ιντσών, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας, καυσίμου, ένδειξη  θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αυτονομίας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, δυνατότητα σύνδεσης με κινητό, ενδείξης για λειτουργία ανάρτησης
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  160/8.750
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  14,27/6.500

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 23:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon