.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 15:43

TEST – KTM 790 Adventure R – Αποστολή στο Μαρόκο

 

Το πλοίο της ερήμου

 

Του Thierry Sarasyn

Φωτό: Marco Campelli, Sebas Romero

Η οικογένεια των μεσαίων Adventure μοτοσυκλετών κρατούσε έναν διακριτικό χαρακτήρα για πολύ καιρό. Τώρα όμως μια σειρά νέων μοντέλων προστίθεται στην εξίσωση και το KTM 790 Adventure R είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό εξ αυτών. Βρεθήκαμε για την πρώτη επαφή μαζί του στις πιο ακραίες συνθήκες, στην έρημο Σαχάρα.

ktm790advr sarasyn 12

Σύμφωνα με την, όχι πάντα μετριοπαθή, άποψή μας, το 790 Adventure R είναι η μοτοσυκλέτα που η ΚΤΜ έπρεπε να φτιάξει. Το επιβάλλει η ιστορία της. Τόσα πολλά χρόνια εμπειρίας στην οδήγηση εκτός δρόμου σε συνδυασμό με την προσφάτως αποκτημένη τεχνογνωσία στις μοτοσυκλέτες δρόμου σημαίνει πως όλα τα κομμάτια του παζλ ήρθαν να ταιριάξουν ιδανικά.

Ας προχωρήσουμε άμεσα στο ζουμί της ημέρας, την οδήγηση του Adventure R στη βορειοαφρικανική έρημο. Μεταξύ των πόλεων Efroud και Merzouga, με τους αμμόλοφους Erg Chebbi ως δωράκι. Η Σαχάρα σε όλη της την ομορφιά και σκληρότητα.

Ραντεβού με το ράλι

Πιστέψτε μας, οι αμμόλοφοι δεν είναι απλώς όμορφοι, αλλά και εξαιρετικά επίπονοι να τους διασχίσεις. Είναι κάτι που φυσιολογικά θα δοκίμαζες μόνο με ένα enduro 450. Τώρα όμως έπρεπε να το κάνουμε με το 790 Adventure R, χάρη κυρίως στον καινοτόμο χαρακτήρα του.

Μιλάμε για το στεγνό βάρος των 189 κιλών, το ρεζερβουάρ που απλώνεται χαμηλά στα πλαϊνά του κινητήρα, την ανάρτηση με το πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι WP 48 mm και τα ηλεκτρονικά που περιλαμβάνουν και Rally mode. Έχουμε επίσης off-road ABS, όπου ο έλεγχός του περιορίζεται μόνο στον μπροστινό τροχό, αλλά και πολλά υψηλής ποιότητας εξαρτήματα που δικαιολογούν την τιμή του.

ktm790advr sarasyn 22

To Rally riding mode είναι ένα εκ των τριών διαθέσιμων, μαζί με τα Rain και Street, και απλά ρυθμίζεις το επίπεδο επεμβατικότητας του traction control για να απομακρυνθείς πολύ από τους στρωμένους δρόμους.

Ήταν η τέλεια ρύθμιση για να οδηγήσουμε στους μεγάλους αμμόλοφους. Η διατήρηση της ταχύτητας και ένα ποσοστό σπιναρίσματος του τροχού είναι η κατάλληλη τεχνική για να μείνεις πάνω από την άμμο – ή να σερφάρεις πάνω της στην ουσία. Αν πας πιο αργά θα σε καταπιεί και να βυθιστείς μέσα της. Αυτό το mode με το traction στη θέση 1 ήταν φτιαγμένο για αυτές τις συνθήκες. Αν κολλήσεις, σβήνεις εντελώς το traction control και με λίγη καλή θέληση απελευθερώνεσαι με μια κουρτίνα άμμου να γεμίζει τον αέρα από το πίσω λάστιχο. Ο κινητήρας του ΚΤΜ έχει παραπάνω από αρκετή δύναμη γι’ αυτό.

Κινητήρας διπλής χρήσης

Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι 95 ίπποι είναι μάλλον λίγοι για μια περιπέτεια. Δε μοιραζόμαστε αυτήν την άποψη. Αυτή η ισχύς επιτρέπει στην ΚΤΜ να διαθέτει και μια έκδοση της μοτοσυκλέτας για κατόχους διπλωμάτων Α2 και, παρά τις όσες αντιξοότητες αντιμετωπίσαμε, ούτε μια φορά δε νιώσαμε πως θα θέλαμε περισσότερα άλογα. Γνωρίζοντας πως στους αναβάτες της ΚΤΜ περιλαμβάνονται ονόματα όπως ο Chris Birch και ο Marc Coma, εύκολα εκτιμήσαμε τι είδους διαδρομές θα είχαν επιλέξει και σε τι ρυθμό θα κινούμασταν. Κάναμε πράγματα με το 790 Adventure R που θα τα διπλοσκεφτόμασταν ακόμη και με ένα καθαρόαιμο enduro.

ktm790advr sarasyn 20

Από την άλλη, οδηγήσαμε και σε απλές διαδρομές και γρήγορες πλαγιές που δε συμβαδίζουν με την εικόνα μιας δύσκολης περιπέτειας. Ο συνδυασμός χαμηλού βάρους με ισχύ ισοδύναμη με αυτή των ανταγωνιστών του εξασφαλίζει μια άριστη αναλογία βάρους και ιπποδύναμης. Και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν την οδήγηση του 790 τόσο απολαυστική. Τα πάντα είναι πανεύκολα μαζί του, σχεδόν γίνονται από μόνα τους και αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός καλού κινητήρα. Δεν είναι η απόλυτη δύναμη, αλλά η ευκολία με την οποία μπορείς να τη διαχειριστείς που κάνει τη διαφορά.

ktm790advr sarasyn 8

Αυτό είναι κάτι που το έχουν καταλάβει πολύ καλά στην ΚΤΜ και αποδεικνύεται πολύ καλύτερα σε αυτήν την περίπτωση, παρά με το 790 Duke. Όχι γιατί το Duke μειονεκτεί σε κάτι, αλλά επειδή είναι μια γυμνή μοτοσυκλέτα δρόμου, μια κατηγορία που έχει εκ των πραγμάτων πιο περιορισμένο εύρος χρήσης.

Η πολυχρηστικότητα του Adventure αυτού αναδεικνύει πολύ καλύτερα όλες τις αρετές του κινητήρα του. Απαλή και καλά απλωμένη ροπή στον δημόσιο δρόμο, πιπεράτη και ενίοτε επιθετική απόδοση όταν βρεθείς εκτός δρόμου ή στην εκάστοτε σούζα.

Βάζοντας ένα R στο Adventure

Το Adventure R είναι ψηλότερο από το απλό μοντέλο και διαθέτει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος. Η θέση οδήγησης είναι κάπως διαφορετική εξαιτίας της ψηλότερης σέλας, αλλά τα στάνταρ της κατηγορίας παραμένουν με τα πόδια σε σχετικά μικρή γωνία. Η έκδοση R έχει επίσης χαμηλότερη ζελατίνα για περισσότερη ελευθερία κινήσεων στο χώμα – και αυτή είναι πραγματικά μεγάλη ελευθερία, ειδικά χάρη και στο σχήμα του ρεζερβουάρ.

ktm790advr sarasyn 6

Σχεδιασμένο να είναι πολύ στενό στο πάνω μέρος του, βάζει όλον τον όγκο χαμηλά, εκεί που δεν εμποδίζει τη μετακίνηση του σώματος πάνω στη σέλα και σχεδόν δεν το προσέχεις καν ότι υπάρχει.

Η καλή οδηγική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας συνδέεται έντονα με το χαμηλό κέντρο βάρους. Παρεμπιπτόντως, τυγχάνει να γνωρίζουμε μια άλλη μοτοσυκλέτα της οποίας οι κύλινδροι βγαίνουν χαμηλά και είναι πολύ φαρδύτερη στο κάτω μέρος της και παρόλα αυτά πουλάει σαν ζεστό ψωμάκι.

ktm790advr sarasyn 3

Ένα ερώτημα παραμένει γύρω από το πόσο ευπαθές μπορεί να είναι το δοχείο καυσίμου σε ενδεχόμενο μιας πτώσης. Ας πούμε επ’ αυτού πως στη διάρκεια της παρουσίασης, διασχίζοντας τη Σαχάρα, είδαμε αρκετά Adventure πεσμένα στο έδαφος, μερικά σε πετρώδεις πλαγιές. Συνολικά δύο συνάδελφοι βρέθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά ούτε ένα ντεπόζιτο δεν έπαθε ζημιά.

Ο εντουράς και η τιμή του

Για όσους αναρωτιούνται αν αυτό είναι καλύτερο από το το 690 Enduro, ας πούμε το εξής: εκτός δρόμου χάνει πολύ λίγο από το 690, επίσης χάρη στον quick shifter δύο δρόμων (ανέβασμα και κατέβασμα σχέσης) που αποδείχθηκε εξαιρετικό σε αυτή τη χρήση. Η τιμή του είναι πολύ ψηλότερη, αλλά αυτή σου εξασφαλίζει μια μοτοσυκλέτα που ισοδυναμεί με ένα 690 Enduro και έναν τουριστικό κινητήρα μαζί. Αναμίξτε ένα 1290 Adventure R κι ένα 690 Enduro μαζί και παίρνετε αυτό. Έτσι η τιμή του δεν είναι πραγματικά και τόσο κακή.

ktm790advr sarasyn 17

Αυτή η σκέψη μας φέρνει στο τελικό συμπέρασμα. Δοκιμάσαμε το ΚΤΜ 790 Αdventure R στις πιο ακραίες συνθήκες, ευτυχώς όμως το οδηγήσαμε και λίγο σε δημόσιους δρόμους. Το ΚΤΜ ήταν μια απόλαυση σε όλες τις περιπτώσεις, τόσο στη σκληρή δουλειά, όσο και στην καθημερινή οδήγηση.

Είναι η απτή απόδειξη πως μια adventure μοτοσυκλέτα δε χρειάζεται να έχει 1,000 και παραπάνω κυβικά και η ΚΤΜ τονίζει με έμφαση αυτή τη θεώρηση. Το κάνει σε τέτοιο βαθμό που προσφέρει νέα πνοή στη μεσαία κατηγορία που ως τώρα παρέμενε διακριτικά στο υπόβαθρο των μεγάλων μοντέλων και μπορεί στο μέλλον να την εξυψώσει ακόμη περισσότερο.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

KTM 790 Adventure R

Αντιπρόσωπος / Εισαγωγέας

ΚΤΜ South East Europe

Τιμή (€)

14,950

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4Τ, 2Κ, 2ΕΕΚ, 8Β

Χωρητικότητα (cc)

799

Ισχύς (hp/rpm)

94

Ροπή (kg.m/rpm)

9

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Συμπλέκτης

Μηχανικός πολύδισκος με PASC (μονόδρομος)

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Σωληνωτό από χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι, αφαιρούμενο υποπλαίσιο

Μεταξόνιο (mm)

1,420

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Γωνία κάστερ (ο)

26.3

   

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

Μήκος (mm)

Δ.Α.

Πλάτος (mm)

Δ.Α.

Ύψος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

880

Απόσταση από έδαφος (mm)

263

Βάρος (kg)

189 (κενό)

Ρεζερβουάρ (l)

20

   

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι WP Xplor 48 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Διαδρομή (mm)

240

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WP-PDS Monoshock, πλήρως ρυθμιζόμενο

Διαδρομή (mm)

240

   

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS Bosch 9.1 MP

Πίσω

Δίσκος 260, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS Bosch 9.1 MP

   

ΤΡΟΧΟΙ

 

Εμπρός

90/90-21” Metzeler Karoo 3

Πίσω

150/70-18” Metzeler Karoo 3

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 21:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – KTM 1290 Super Adventure S 2017 TEST - KTM 790 Adventure R 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon