.
Κατηγορία KTM
Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017 09:00

Test - KTM 1290 Super Adventure R 2017 - Αποστολή στο Peru!

 

Εξωπραγματική εμπειρία οδήγησης!

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Sebas Romero, Marco Campelli

Είναι εξωπραγματική. Τέτοια που δεν μπορείς να τις βρεις μειονέκτημα, αδυναμία ή έστω συγκρίσιμο μέγεθος.

Είναι εξωπραγματική. Τέτοια που από την βιτρίνα, οδηγιέται απευθείας στις πιο άνυδρες ερήμους του πλανήτη. Χωρίς καμία ουσιαστική επέμβαση.

Είναι η νέα 1290 Super Adventure R!

Πρόσκληση με υπονοούμενα


''Αναβάτες με μεγάλη χωμάτινη εμπειρία, με χωμάτινο εξοπλισμό, και camelbak για νερό" - Η πρόσκληση ήταν ξεκάθαρη και... με πολλά υπονοούμενα! Πενήντα αυστηρά επιλεγμένοι δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο, και μόνο το BIKEIT από την Ελλάδα. Και όταν φτάναμε στο Paracas, σε αυτό το τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται στην αρχή του εθνικού δρυμού Ica στην Νότιο ανατολική πλευρά του Peru, αρχίσαμε να σχηματίζουμε άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι... αύριο κιόλας!

Οι νέες ΚΤΜ 1290 Super Adventure R παραταγμένες, έτοιμες, με τα αξεσουάρ που έκρινε απαραίτητα η οργάνωση για την οδήγηση μας, με χωμάτινα ελαστικά της Continental, TKC, στους νέους ακτινωτούς ''χωμάτινους'' τροχούς 21/18 ιντσών. Τα ελαστικά αυτά τοποθετήθηκαν (με σαμπρέλες) για τις ανάγκες της παρουσίασης ενώ η μοτοσυκλέτα θα πωλείται στην Ευρώπη με τα ''ασφάλτινα'' ελαστικά της Continental, Conti Attack 2 (Tubeless παρά τις ακτίνες).

Διέθεταν επίσης αλουμινένια προστατευτική ποδιά η οποία κουρμπάρει στο πλάι για να μην "σκαλώνει" η μοτοσυκλέτα στο χώμα, αλλά και quick shifter για αλλαγές ταχυτήτων (up&down) χωρίς χρήση συμπλέκτη. Στις δικές μας μοτοσυκλέτες είχε τοποθετηθεί και το νέο προστατευτικό φίλτρο αέρα στην είσοδο του αέρα στους αεραγωγούς, ώστε να διατηρούν το κυρίως φίλτρο αέρα (κάτω από το ρεζερβουάρ) καθαρό. Αυτό καθαρίζεται αυτόνομα χωρίς να χρειαστεί να επέμβεις στο φίλτρο αέρα, και είναι μία καλή λύση για γρήγορο καθάρισμα στην περίπτωση σκόνης στην βόλτα, χωρίς να περιμένεις την περιοδική συντήρηση.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια μοτοσυκλέτα με αυτήν που οδηγήσαμε και μας εξέπληξε στην Ισπανία, KTM 1290 Super Adventure S, με αλλαγές για να γίνει περισσότερο χωμάτινη: Ψηλότερες διαδρομές αναρτήσεων κατά 20 χιλιοστά, με αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 30 χιλιοστά, με αλλαγή στο ίχνος στα 123 χιλιοστά από 120, με μεταξόνιο στα 1580 από 1560, με διαφορετικές αναρτήσεις, πλήρως ρυθμιζόμενες μηχανικά και όχι ημι-ενεργητικές όπως στο S μοντέλο. Διαθέτει επίσης κοντύτερη ζελατίνα φέρινγκ η οποία ρυθμίζει με τον ίδιο τρόπο με κοχλία, αλλά και ενιαία σέλα με alcantara υλικό στο μπροστινό τμήμα - η οποία όμως δεν ρυθμίζει ως προς το ύψος (890 χιλιοστά από 860/875 του S).

Η έρημος μπροστά μας


Με το καλημέρα στα βαθιά. Όχι πως δεν θέλαμε βεβαίως, αφού με πλοηγό τον ''πολύ'' Chris Birch, η 1η "hard" ομάδα στην οποία βρισκόμασταν, χώθηκε στους παράδρομους του εθνικού δρυμού μέσα στα επόμενα λεπτά. Λίγα χιλιόμετρα ασφάλτου - με λακκούβες που θύμιζαν περισσότερο χωματόδρομο με στρώσεις ασφάλτου αραιά και που, τα οποία δεν ήταν ικανά να μας δείξουν τις δυνατότητες της νέας μοτοσυκλέτα σε αυτό το τερέν. Άλλωστε δεν ταξιδέψαμε στο Peru για την άσφαλτο, αλλά για την έρημο.

Και στα πρώτα χιλιόμετρα, μπορέσαμε να διακρίνουμε την ευκολία στην αλλαγή κατεύθυνσης της μοτοσυκλέτας λόγω μικρότερων διαστάσεων (πλάτους) ελαστικών στα 90/90 και 150/70, όπως και φυσικά, την ελαστικότητα που προσδίδει ο 21'' μπροστινός τροχός. Οι ακτινωτοί τροχοί είναι περισσότερο ενδοτικοί στις λακκούβες από τους χυτούς αλουμινένιους, και συμβάλουν στην απορρόφηση κραδασμών με την ελαστικότητα που οι ακτίνες επιτρέπουν στα στεφάνια τους.

Μπορέσαμε να δούμε επίσης την άνετη αν και σκληρή σέλα, η οποία επιτρέπει μεταφορά του σώματος μπροστά και πίσω χωρίς ενόχληση από το ''σκαλοπάτι'' του συνεπιβάτη, όταν μεταφέρεις το σώμα προς τα πίσω. Και αν είσαι έως και 1,80μ, δεν χρειάζεσαι ψηλότερη - εκτός αν τα πόδια σου σχηματίζουν μεγάλη γωνία όταν σηκώνεσαι. 

Από εκεί και πέρα, η μέρα μας θα πέρναγε στα νέα φαρδύτερα μαρσπιέ που ήρθαν απευθείας από τα power parts της KTM, τα οποία προσφέρουν άριστο πάτημα με τις μπότες πάνω τους. Όταν βρίσκεσαι όρθιος στην μοτοσυκλέτα, τα πόδια πατούν λες και είσαι στο έδαφος, χωρίς να λυγίζουν και να κουράζονται τα πέλματα.

Και το τιμόνι, βρίσκεται εκεί ακριβώς που θες για επιθετική οδήγηση - έχεις δύο επιλογές άλλωστε στα καβαλέτα, για μετακίνηση του προς τα εμπρός ή πίσω, συν τις γωνίες που μπορεί να ρυθμιστεί ούτως ή άλλως. Το τιμόνι μαζεμένο σε μέγεθος, όσο χρειάζεται για τις ανάγκες της μοτοσυκλέτας σε πλάτος, με σωστές γωνίες, χωρίς να σε κάνει να νιώθεις ότι οδηγείς νταλίκα - περισσότερο παραπέμπει σε μικρότερου κυβισμού off road μοτοσυκλέτα. Όπως και η συνολική αίσθηση που αποκομίζεις από την στάση του σώματος άλλωστε, μιας και το 23λιτρο ρεζερβουάρ, δεν ενοχλεί σε καμία μετακίνηση του αναβάτη.

Αυτά, και έτοιμοι για έρημο!


Όλες οι ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα ήταν standard - όπως ακριβώς πωλείται από το εργοστάσιο. Οι άνθρωποι της KTM ήθελαν να δοκιμάσουμε πρώτα τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας όπως παράγεται, και έπειτα αν χρειαστεί, να αλλάξουμε ότι θέλουμε.

Αναρτήσεις standard, ρύθμιση του mode απόδοσης του κινητήρα στο Off Road όπου αποδίδει 100 ίππους και με ηπιότερη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού. Ρύθμιση του ABS στο Off Road το οποίο απενεργοποιεί την επέμβαση στο πίσω φρένο καταργώντας το συνδυασμένο σύστημα, για μπλοκάρισμα και έλεγχο του πίσω τροχού, και πιο αραιή εμπλοκή του ABS στο μπροστά. Και το Traction Control στο Off Road, απενεργοποιημένο φυσικά ή καλύτερα, ημιενεργοποιημένο, με πιο χαλαρή εμπλοκή.
Οι προοδευτικές και μαλακές αναρτήσεις του R Super Adventure προέρχονται από το 1190 Adventure και έχουν δεχθεί νέες ρυθμίσεις.

Στη μαλακή άμμο, θέλεις σκληρά ελατήρια, και το 1290 Super Adventure R τα έχει, διατηρώντας την μοτοσυκλέτα σταθερή. Οι standard αποσβέσεις όμως ήταν αρκετά μαλακές και όταν άρχισε να ανεβαίνει ο ρυθμός, έδειχναν να πιέζονται ανάλογα. Σε αυτό φυσικά και παίζει ρόλο το στυλ οδήγησης του κάθε αναβάτη, καθώς και τα κιλά του. Οδηγήσαμε στην αρχή σε σβέλτους ρυθμούς και το δούλεμα των αναρτήσεων δεν μας ενοχλούσε - θα λέγαμε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αναρτήσεις ήταν ξεκούραστες, και μπορούσαμε να καθόμαστε στην σέλα για ξεκούραση, χωρίς να φτάνουν χτυπήματα στο σώμα μας.

Στους συνδετικούς χωματόδρομους που οδηγούσαμε με ταχύτητες έως 80 - 100χ.α.ω., αλλά και εκτός δρόμου, στην έρημο που κινούμασταν έως αυτές τις ταχύτητες, οι μαλακές αναρτήσεις συντρόφευαν την βόλτα με μία απαλή και ξεκούραστη λειτουργία. Ένα θαυμάσιο κιβώτιο ταχυτήτων με σωστά κλιμακωμένες σχέσεις, διοχέτευε την δύναμη των 100 - ρυθμισμένων - ίππων στο χώμα, με το quick shifter να επιτρέπει συνεχείς ''βουτυρένιες'' αλλαγές σχέσεων στις 4.000σ.α.λ. χωρίς συμπλέκτη - και προς τα πάνω, και προς τα κάτω.

Αίσθηση μικρότερης


Η συνολική αίσθηση ήταν μίας μοτοσυκλέτας ραφιναρισμένης που περνάει άνετα από παντού με ευκολία, που ελέγχεται πανεύκολα παρά τα 217 κιλά της (δύο περισσότερα από το S), με άριστο ζύγισμα και αίσθηση πολύ μικρότερης σε κυβισμού - τι κάνουν οι διαφορετικοί τροχοί, οι διαφορετικές αναρτήσεις και αυτά τα ελαφρύτερα έμβολα στον V δικύλινδρο κινητήρα 1290cc! Και φυσικά, τα νέα ρουλεμάν στον λαιμό του πλαισίου, που πρόσθεσαν βαθμούς στην ευκολία οδήγησης, που είχαμε συμπεράνει άλλωστε και στην άσφαλτο, στην περίπτωση του S που οδηγήσαμε στην Ισπανία.

Μόνο που στο χώμα, όπου οι δυνάμεις που ασκούνται διαφοροποιούνται σε κάθε εκατοστό της χωμάτινης διαδρομής, το φαινόμενο παίρνει μεγαλύτερη αξία, και η ευκολία στην οδήγηση της 1290 Super Adventure R, απλά σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε πολύ μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτα. Τεράστια διαφορά σε αίσθηση ακόμη και από την προηγούμενη 1190 Adventure R! Η νέα 1290 Super Adventure R αλλάζει κατεύθυνση πανεύκολα, στις αλλαγές κλίσης δεν ζητάει δύναμη από τον αναβάτη και ξεχνάς γρήγορα ότι οδηγάς μοτοσυκλέτα 1290 κυβικών εκατοστών (1301cc στην πραγματικότητα)!

Ακολουθούμε τις ροδιές του Birch περνώντας από τον εθνικό δρυμό, και τα χωμάτινα ελαστικά με τις standard πιέσεις βρίσκουν εύκολα το πάτημα. Γλιστρήματα δεν έχουμε, οι αναρτήσεις αποσβένουν ομαλά όποια ανωμαλία, και στις πέτρες που αραιά - πυκνά συναντάμε, τις χτυπάνε, τις διώχνουν από την πορεία μας και διατηρούν την σταθερότητα χωρίς να νιώθουμε απώλεια πρόσφυσης στον μπροστά ή πίσω τροχό. Όλα τέλεια. Ο κινητήρας λειτουργεί εξαιρετικά. Γεμάτος από τις χαμηλές στροφές, με δύναμη 100 ίππων στο off road mode που δεν κουράζει και έρχεται ομαλά όποτε χρειαστεί.

Ιδανικός για βόλτα, αλλά και για να ανοίξεις όλο το γκάζι άφοβα χωρίς να δεις τον πίσω τροχό να σε προσπερνάει. Τόσο ελαστικός που μπορείς να κινείσαι άνετα βάζοντας ''πάνω'' σχέσεις, και ανοίγοντας το γκάζι, ώστε να ανέβεις κάπου με άνεση εκμεταλλευόμενος την ροπή, ή να "ξελασπώσεις" σε ένα σημείο με βαθιά άμμο - ή μια ανηφόρα με άμμο. Ο κυβισμός δεν αντικαθίσταται με τίποτα είναι η αλήθεια, και το δεξί γκριπ του 1290 Super Adventure R, είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την μάχη με την άμμο.

Όταν σε τρώει ο καρπός


Στις αργές ταχύτητες και στην βόλτα, εκδρομική ή μη, πραγματικά δεν χρειάζεσαι καμία αλλαγή στην μοτοσυκλέτα. Όταν όμως σε τρώει ο καρπός, και έχεις και τον Chris Birch όλη μέρα στα πέντε μέτρα μπροστά σου, ε τότε κάτι παραπάνω ζητάς, κάτι παραπάνω θες να σου δώσει η μοτοσυκλέτα, κάτι θα σου "φταίξει" για να το "βελτιώσεις".

Για την ακρίβεια, αν θέλεις να παραμείνεις θεατής και να σε πάει "βόλτα" η μοτοσυκλέτα σε μαγικές διαδρομές, άφοβα, ξεκούραστα, με αξιώσεις, διασκεδαστικά, δεν πειράζεις τίποτα. Αν αρχίσεις την επιθετική οδήγηση, το πρώτο που θα σε ενοχλήσει είναι το Off Road Traction Control. Επηρεάζει ηλεκτρονικά την περιστροφή του πίσω τροχού, και όταν εσύ θέλεις να ντριφτάρεις με γκάζι, περιορίζεσαι.

Όταν θέλεις να περάσεις ένα εμπόδιο με σούζα, να ελέγξεις το μπροστινό μέρος για να ''απογειώσεις'' τον μπροστινό τροχό περνώντας εντυπωσιακά μεν, αναγκαία δε, ένα νεροφάγωμα που είδες ξαφνικά στην διαδρομή, να διαγράψεις μία καμπή με ατελείωτο ντρίφτ, τότε αρχίζει και σε προβληματίζει. Εύκολα πράγματα: Αριστερός διακόπτης, menu/traction control/off, και είσαι έτοιμος, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Η απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού εμφανίζεται πλέον πιο άμεση. Οι σούζες γίνονται με περισσότερη άνεση και τα 100 άλογα δείχνουν πιο άγρια. Όχι όμως και απόλυτα, αφού έχουμε και άλλο κρυφό χαρτί: Menu/riding modes/street ή Sport, και έχεις όλα τα 160 άλογα στην πίστα!

Αφαιρούμε και το ABS τελείως, ώστε να έχουμε εμείς πλήρη έλεγχο - στην άμμο άλλωστε τα μπλοκαρίσματα των τροχών έρχονται απλά με το... κλείσιμο του γκαζιού! Και τότε, αρχίζει το πραγματικό παιχνίδι! Μην ξεχνάμε ότι αυτές οι παράμετροι μπορούν να ενεργοποιούνται ακόμη πιο εύκολα, αν ρυθμιστούν στο έξυπνο menu του αριστερού διακόπτη, έχοντας πιο άμεση πρόσβαση πατώντας τον διακόπτη πάνω ή κάτω.

Η παιδική χαρά


Τι αλλαγές μας έφεραν όλα αυτά όμως στην οδήγηση; Αφού αποκτήσαμε ''πρόσβαση'' σε όλη την παιδική χαρά που λέγεται KTM 1290 Super Adventure R, αφού ανεβάσαμε αρκετά ρυθμό μαθαίνοντας συνεχώς την οδήγηση στην άμμο, την επιλογή γραμμών, την χρήση του γκαζιού, την τοποθέτηση του σώματος και τις ανάγκες της, φάνηκαν οι αδυναμίες της ανάρτησης. Στην δική μας περίπτωση, στα δικά μας κιλά και επιθετικό στυλ οδήγησης, χρειάστηκε επέμβαση. Το μπροστινό σύστημα ήταν μαλακό και βουτούσε αρκετά στα άλματα - βρίσκαμε συνεχώς διάφορα λοφάκια ώστε να εκτιναχθούμε λίγο ή πολύ σε ύψος. Το μπροστινό σύστημα βουτούσε και τερμάτιζε και όταν το πιέζαμε στα ''σαμάρια'' της ερήμου που μοιάζουν με κύματα - δημιουργημένα από τον αέρα.

Αυτά έφταναν σε πολλές περιπτώσεις και ξεπερνούσαν ακόμη και τα 50 εκατοστά, νούμερο ιδιαίτερα μεγάλο για τέτοιου είδους μοτοσυκλέτα. Σε τέτοιες διαδρομές το μπροστινό τερμάτιζε και η μοτοσυκλέτα έχανε την ισορροπία της, χτύπαγε και έφτανε τερματισμένη από διαδρομές στο επόμενο σαμάρι - ενοχλητικά, αλλά ποτέ δίχως ασφάλεια. Το άνοιγμα του γκαζιού βοηθούσε - αναγκαστικό επακόλουθο άλλωστε - αλλά το χτύπημα στα χέρια δεν ήταν και ότι καλύτερο. Το αμορτισέρ από την άλλη, ήταν και αυτό μαλακό από ελατήριο και συμπιεζόταν αρκετά, και ήταν γρήγορο σε επαναφορά, με αποτέλεσμα να "τινάζει" και να δυσκολεύει την επιθετική οδήγηση.

Το καλό στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πως τα "σαμάρια" της ερήμου, δεν είναι ίδια με τα σαμάρια που γνωρίζουμε -ενδεχομένως από πίστες motocross - με το σκληρό χώμα. Όταν η βαριά μοτοσυκλέτα χτυπάει στην άμμο, το σαμάρι ''ανοίγει'' σαν κύμα και χάνει ύψος, από τα 60 εκατοστά, γίνεται 30, οπότε περνάς πιο άνετα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αν μπορείς να περάσεις ακόμη πιο άνετα και με περισσότερη ασφάλεια, δεν θα το κάνεις.

Οι ρυθμίσεις


Έτσι προχώρησα σε κάποιες εύκολες ρυθμίσεις σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Προφόρτισα δύο στροφές τα ελατήρια του μπροστινού συστήματος και πρόσθεσα (έσφιξα δεξιόστροφα) τέσσερα κλικ την απόσβεση συμπίεσης στο δεξί καλάμι ώστε να είναι πιο σκληρό. Την απόσβεση επαναφοράς δεν την πείραξα καθόλου, ήταν βολική. Και οι δύο αποσβέσεις βρίσκονται στο άνω μέρος των καλαμιών, συμπίεση αριστερά, επαναφορά δεξιά.

Στο αμορτισέρ, προφόρτισα πέντε στροφές το ελατήριο ώστε να στέκεται πιο άνετα στο ύψος της η μοτοσυκλέτα κατά την οδήγηση, και έσφιξα (δεξιόστροφα) 4 κλικ την απόσβεση επαναφοράς, στο κάτω τμήμα του αμορτισέρ, ώστε να γίνει πιο αργή. Το αποτέλεσμα των ρυθμίσεων ήταν εκπληκτικό. Η 1290 Super Adventure R μεταμορφώθηκε και λειτουργούσε σαν καθαρόαιμη motocross μοτοσυκλέτα στην άμμο! Μία μοτοσυκλέτα 217 κιλών η οποία πέρναγε πλέον άνετα από τα σαμάρια χωρίς καμία προσπάθεια, με το άνοιγμα του γκαζιού τα ισοπέδωνε, ήταν σταθερή σε όλες τις ανωμαλίες, παρέμενε στιβαρή σε κάθε προσπάθεια για στροφή, διατηρούσε την ευστάθεια με περισσότερη άνεση στα πολλά χιλιόμετρα.

Μπορούσα να πιέζω όσο και όπου ήθελα ώστε να την ελέγχω με ασφάλεια και χάραζα τις δικές μου γραμμές στην άμμο άφοβα. Η συμπεριφορά στο χώμα και την άμμο ήταν απίστευτη. Μάλιστα παρατηρούσα την μοτοσυκλέτα του Chris Birch όταν κινούμασταν δίπλα - δίπλα, η οποία με τις standard ρυθμίσεις, εμφανώς κοπανιόταν σε αυτούς τους ρυθμούς. Ακόμη και με 150-160χ.α.ω. που είδα στο κοντέρ, η 1290 Super Adventure R ήταν βράχος.

Μπορούσα να κινούμαι ακόμη και με το ένα χέρι στην άμμο, χωρίς να νιώσω την ανάγκη για τοποθέτηση ισχυρότερου stabilizater. Το υδραυλικό stabilizater που διαθέτει κάτω από τις πλάκες λειτουργεί τόσο καλά στα αργά αλλά και στα γρήγορα κομμάτια, που πρέπει να δεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά για να καταλάβεις ότι... όντως υφίσταται! Δεν καταλαβαίνεις την λειτουργία του στα αργά, ενώ συμβάλλει στην σταθερότητα στα ''πολλά'', χωρίς να νιώθεις καν την στιγμή που ενεργοποιείται - το τιμόνι ποτέ δεν φτάνει να κουνήσει ώστε να αισθανθείς την παρεμβολή του.

Η επιβεβαίωση


Να θυμίσω ότι η οδήγηση στην άμμο δεν έχει καμία σχέση με αυτή στο στιβαρό ή ακόμη και σαθρό ή λασπωμένο χώμα. Ακόμη και αν έχεις περπατήσει σε άμμο και σε χώμα, με παπούτσια, μπορείς να δεις την διαφορά. Φανταστείτε με 150 χιλιόμετρα σε μαλακή άμμο της ερήμου που δεν έχει καμία σχέση σε σύσταση με την δική μας τύπου ''Καϊάφα" ας πούμε. Και η 1290 Super Adventure R, μας εξέπληξε με τις δυνατότητες της!

Η επιβεβαίωση των ρυθμίσεων μου και αλλαγών που έκανα στις αναρτήσεις και ηλεκτρονικά, ήρθε όταν οδήγησα την μοτοσυκλέτα του Jochi Sauer, υπεύθυνου του R&D, αναβάτη παγκοσμίου επιπέδου enduro της δεκαετίας του '80. Αυτός είχε παραπλήσιες ρυθμίσεις με τις δικές μου στις αναρτήσεις, full power στα modes και off όλα τα ηλεκτρονικά. Οδήγησα σε κλειστό κύκλο για τις ανάγκες της φωτογράφισης την μοτοσυκλέτα του "Yokki", η οποία μου έκατσε ακριβώς όπως ήθελα - για την ακρίβεια ξεσάλωσα! Έβαζα μία ταχύτητα πάνω, άνοιγα όλο το γκάζι και ξήλωνα την έρημο, έγραφα ατελείωτες γραμμές από παντιλίκια, έκανα σούζες και άλματα και διαχειριζόμουν την δύναμη όπως ήθελα. Για έναν μέτριου επιπέδου αναβάτη όμως, οι επιλογές Off Road της μαμάς KTM, πιστεύω πως είναι η καλύτερη λύση.

Οδηγώντας γρήγορα όμως, είδα και αρνητικά: Το shifter που μου άρεσε στην αρχή της διαδρομής σε ρυθμούς βόλτας, έκανε αρνητική εντύπωση στα αργά και σφιχτά κομμάτια της διαδρομής. Όταν μετακινούσα συνεχώς το σώμα μου σε ανηφορο-κατηφόρες, επιτόπου στροφές, σε off road διαδρομές, ακούμπαγα κατά λάθος με την μπότα τον λεβιέ ταχυτήτων και το shifter έκοβε το ρεύμα, νομίζοντας ότι πάω να αλλάξω ταχύτητα. Ήθελα ροπή και συχνές αλλαγές σχέσεων σε πολύ χαμηλές σ.α.λ. αλλά με την χρήση συμπλέκτη, για να έχω περισσότερη ροπή και να ''βγαίνω'' από την άμμο. Και δεν το πετύχαινα. Το κιβώτιο ''μπερδευόταν" και ήταν σκληρό, ενώ πάνω από τις 4.000σ.α.λ., ήταν "βούτυρο" στην λειτουργία του με το shifter.

Travel Pack και αξεσουάρ


Το σύστημα του Shifter ανήκει στο Travel Pack του έξτρα εξοπλισμού και αν το έχεις επιλέξει, καλό θα είναι να το απενεργοποιείς στις off road διαδρομές για πλήρη έλεγχο. Επίσης, διαπίστωσα πως κάποιοι αναβάτες δυσκολεύτηκαν να μετακινήσουν προς τα πίσω τις μοτοσυκλέτες σε δύσβατο κομμάτι της διαδρομής - έχοντας ταχύτητα στο κιβώτιο και πατημένο συμπλέκτη. Το Hill Holder Control (ανήκει στο extra Travel Pack) το οποίο διατηρεί πιεσμένο το σύστημα φρένων όταν έχεις πατημένο συμπλέκτη και ταχύτητα στο κιβώτιο, ώστε να βοηθάει στις εκκινήσεις σε ανηφόρα, χρειάζεται απενεργοποίηση στο χώμα. Για να μπορείς να κινείς την μοτοσυκλέτα όποτε θες προς τα πίσω.

Τα προαναφερθέντα ''προβλήματα'' ανήκουν στον προαιρετικό εξοπλισμό, και άλλωστε για έναν αναβάτη μέτριου επιπέδου που δεν ψάχνει την λεπτομέρεια, θα αποτελέσουν τον σύμμαχο στην βόλτα. Όλα είναι μελετημένα για τον αναβάτη περιπέτειας, με την KTM να έχει σχεδιάσει μία πλήρη σειρά αξεσουάρ που θα διατίθεται από τα Power Parts. Αυτή περιλαμβάνει Tank Bag με δική του βάση, αλουμινένιες βαλίτσες της Touratech με την δεξιά μικρότερη σε όγκο για να χωράει η εξάτμιση. Αλουμινένια ποδιά - που όπως διαπιστώσαμε έκανε εξαιρετική δουλειά στο "γλίστρημα" της μοτοσυκλέτας στην άμμο. Υπάρχουν και πλαϊνά τσαντάκια τα οποία τοποθετούνται στα προστατευτικά κάγκελα που διαθέτει από το εργοστάσιο η 1290 Super Adventure R - όπως και το διπλό stand.

Στην χρήση της μοτοσυκλέτας διαπιστώσαμε ότι η μεγάλη και άνετη για φόρτωμα σχάρα διαθέτει χρηστικότατες λαβές για να σηκώνεις την μοτοσυκλέτα. Δεν είδαμε την απόδοση των νέων LED φώτων και των Cornering Lights (ξέρουμε από την οδήγηση της S ότι είναι εκπληκτικά), αλλά διαπιστώσαμε ότι το νέο φανάρι, παρά τις πέτρες που έφαγε, δεν έσπασε/ράγισε/γρατζουνίστηκε - η KTM δουλεύει πάνω σε ένα νέο προστατευτικό που θα είναι σύντομα διαθέσιμο ούτως ή άλλως.

Το κολλημένο μπουτόν - προφανώς από την άμμο - που ενεργοποιεί το ηλεκτρικό κύκλωμα της μοτοσυκλέτας ξεκόλλησε με ξέσφιγμα του διακόπτη. Το ανάφερα στους ανθρώπους της KTM και το εξετάζουν - άλλωστε οι συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες ήταν προπαραγωγής.

Μεγάλη βοήθεια στην οδήγηση ήταν η οθόνη TFT η οποία δίνει την δυνατότητα να την ρυθμίζεις για να την βλέπεις καλύτερα όταν οδηγάς όρθιος. Αυτό ακριβώς κάναμε και την είχαμε όλη την ημέρα υπό γωνία, με αποτέλεσμα να βλέπουμε όλες τις ενδείξεις χωρίς κόπο.

Ready to Race


Η οδήγηση της νέας 1290 Super Adventure R ήταν μία εμπειρία ζωής, σε μοναδικές συνθήκες, σε μία εκπληκτική παρουσίαση της οποίας το μέρος δεν επελέγη κατά λάθος. Η KTM ήθελε να μας δείξει πως η νέα adventure μοτοσυκλέτα της είναι Ready to Race ''out of the box''. Την αγοράζεις, βάζεις λάστιχα και πας απευθείας να γυρίσεις τον κόσμο από χωμάτινες διαδρομές. Και αυτό, αν μη τι άλλο το κατάφερε και με το παραπάνω! Βρισκόμασταν στις ακραίες συνθήκες του πλανήτη, με θερμοκρασίες 38-42 υπό σκιάν, με την θερμοκρασία της 1290 Super Adventure R να μην ξεπερνάει ποτέ την μέση.

Στις πιο ακραίες συνθήκες όπου θα μπορούσε να οδηγηθεί αυτή η μοτοσυκλέτα από άποψη εδάφους, θερμοκρασιών, διαφορετικών χωμάτων, οδηγικών απαιτήσεων. Σε ένα μέρος όπου δύσκολα κάποια εταιρία θα επέλεγε για να κάνει μία παρουσίαση μοτοσυκλέτας που είναι φτιαγμένη για να πατάει και χώμα, και όχι μόνο χώμα. Η νέα 1290 Super Adventure R κινήθηκε αξιοπρεπέστατα λες και είναι μία αγωνιστική κατασκευή, δεν έκανε "κιχ" όλη μέρα, μας έδωσε την απόλυτη ευχαρίστηση κατά την οδήγηση, με αίσθηση μικρότερης σε κυβισμό μοτοσυκλέτας.

Οδηγώντας στην τελευταία μέρα της ειδικής του Rally Dakar με τερματισμό στην Lima, σκεπτόμουν ότι δεν κατάφερα απλά να οδηγήσω με μία μεγάλη adventure σε τέτοια διαδρομή, και να καταφέρω να την διεκπεραιώσω. Με την 1290 Super Adventure R οδήγησα σε πραγματικά ακραίες και γρήγορες διαδρομές, δίπλα σε έναν πολύ έμπειρο και γρήγορο πλοηγό, δείχνοντας ''λίγος'' πάνω σε αυτή την εκπληκτική μοτοσυκλέτα.

Μία μοτοσυκλέτα η οποία είναι σύμμαχος και σε κάνει να περνάς καλά, και όχι απλά τα καταφέρνει.
Αν είναι τόσο καλή στην έρημο και στις διαδρομές του Dakar, είναι σίγουρα μία Ready to Race out of the box. Και το κυριότερο, για κάθε επιπέδου αναβάτη, και στα 17.980 euro που κοστίζει στην Ελλάδα, πραγματικά δεν έχει ανταγωνισμό!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΚΤΜ 1290 Super Adventure R
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (euro) 17.980
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 1301
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 108 x 71
Συμπίεση (:1) 13,1
Τροφοδοσία Ψεκασμός της Keihin EFI με σώματα διαμέτρου 52mm και σύστημα Ride by Wire
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 1.9 (76/40)
Τελική μετάδοση 2.470 (42/17)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.337
Πλάτος (mm) 899
Ύψος  (mm) 1.413
Μεταξόνιο (mm) 1.580
Γωνία κάστερ (°) 26
ίχνος (mm) 123
Ύψος σέλας (mm) 890
Απόσταση εδάφους (mm) 250
Βάρος (kg)  217
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 23 / 3,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP, διάμετρος 48mm, διαδρομή 220mm, πλήρως ρυθμιζόμενο (απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων)
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP, διαδρομή 220mm, πλήρως ρυθμιζόμενο (απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου)
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo και Cornering ABS / Off Road mode
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και και Cornering ABS / Off Road mode
   
Τροχοί  
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 150/70/18
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 160 / 8.750
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  14 / 6.750

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon