.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 09:00

TEST – KTM 1090 Adventure 2017

 

Επαναπροσδιορίζοντας την χρυσή τομή

 

Του Κώστα Γαμβρούλη
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η ευρύτερη κατηγορία στην οποία ανήκει η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, δεν έχει καν μια “επίσημη” ονομασία, κάτι που να χρησιμοποιείται σύμφωνα απ' όλους, για να χαρακτηρίσει τα μοντέλα αυτά.

Κάποιοι τα λένε On-Off, άλλοι βάζουν και το πρόθεμα Mega- μπροστά από αυτό, μερικοί τα λένε Adventure και υπάρχει επίσης πολύς κόσμος που διαφωνεί με τα ανωτέρω, εγείροντας ενστάσεις και κάνοντας λόγο για διαφορά μεταξύ των πραγμάτων που υπαινίσσονται οι προσδιορισμοί αυτοί και της πραγματικής χρήσης στην πράξη. Θα συμφωνήσουμε με τους τελευταίους!

Αυτό που μοιάζει στις μέρες μας ως μια κατηγορία, εμπεριέχει στους κόλπους της μοτοσυκλέτες που διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να προσδιοριστούν εκ νέου ορισμένα πράγματα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει επιτέλους η ταξινόμηση.

Ήρθε για να βάλει τα πράγματα σε σειρά…



Ανατρέχοντας πίσω στο παρελθόν και στο γενεαλογικό δέντρο αυτών των μοτοσυκλετών, οι γραμμές συγκλίνουν όλο και πιο πολύ, για να περιοριστούν τελικά σε δύο – τρία μοντέλα που γεννήθηκαν ως οι πολιτικές εκδόσεις των αγωνιστικών που έτρεχαν στο Dakar. Aυτοί είναι οι κοινοί πρόγονοι.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως, πολλά άλλαξαν, ο χαρακτήρας και η φύση των μελών της οικογενείας πήρε πολλούς διαφορετικούς δρόμους και πλέον έχουμε φτάσει σε ένα εξελικτικό στάδιο, όπου κατά περιπτώσεις οι ιπποδυνάμεις πλησιάζουν επίπεδα superbike, οι κυβισμοί φθάνουν τα 1300 κ.εκ., το βάρος τα 250+ κιλά, η σχέση με το off-road είναι αντίστοιχη των street μοντέλων, κάποια μοντέλα έχουν 17άρες ζάντες, ενώ μερικά άλλα επιμένουν σε μια hard core χωμάτινη φύση.

Πρόκειται με λίγα λόγια για την πιο πολυσχιδή υπερ-κατηγορία της εποχής μας, με τους κατασκευαστές να δοκιμάζουν συνεχώς νέα πράγματα ανιχνεύοντας τις τάσεις του κοινού. Πραγματική ανάγκη ή πλασματικές φαντασιώσεις που επιτάσσει το marketing; Αυτό θα κληθείτε να το απαντήσετε εσείς!

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια μοτοσυκλέτα της KTM, που αποπειράται να τοποθετηθεί στην δική της ξεχωριστή θέση μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα τεχνικών χαρακτηριστικών, δυνατοτήτων και υποσχέσεων. Πάμε να δούμε τι καταφέρνει λοιπόν.

+31 άλογα!

  

Έκδηλη η πρόθεση της ΚΤΜ να “μαζέψει” την γκάμα της σε αυτή την κατηγορία. Αντί για τρεις κυβισμούς έχουμε πλέον δύο, ενώ οι εκδόσεις αυτών είναι ξεκάθαρες. τα “standard” μοντέλα και τα “R”…  τα “αγριεμένα” που αρέσκονται στα χώματα και στις λάσπες. Απλό και κατανοητό από όλους. Το 1090 αντικαθιστά επί της ουσίας το 1050 αλλά μπορεί επίσης να προσελκύσει και κόσμο που θα επέλεγε το 1190.

Το σίγουρο είναι όμως ότι απέχει αρκετά από το 1290 σε specs και τιμή, έχοντας ένα διακριτά ξεχωριστό χαρακτήρα από αυτό. Ο κινητήρας του, είναι σε μεγάλο ποσοστό ίδιος με αυτόν του 1050, ωστόσο με νέους εκκεντροφόρους και αλλαγή στην χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης έχει κερδίσει 31 ίππους (!) φθάνοντας τους 125 στις 8.500 (έναντι 94) με την ροπή να κορυφώνεται στα 11,1 kg-m στις 6.500.

Η ισχύς αυτή ελέγχεται μέσω ride-by-wire συστήματος γκαζιού, ενώ ο οδηγός έχει στη διάθεση του τρία διαφορετικά modes απόδοσης: Sport, Street και Rain ιεραρχημένα από το πιο άμεσο και ισχυρό προς το πιο φιλικό και ασφαλές. Πόντους στον τομέα της ασφάλειας προσφέρουν επίσης το δικάναλο ABS της Bosch (9Μ+ μονάδα), όπως και το Traction Control, ενώ αμφότερα τα συστήματα ασφαλείας αυτά, προσφέρουν την δυνατότητα απενεργοποίησης.

Η KTM διαθέτει στον extra εξοπλισμό το “πακέτο” Off Road, το οποίο προσθέτει από μια επιπλέον ρύθμιση στο ABS, στο Tractio Control και τα Riding Modes, για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο για το χωμάτινο πεδίο.

Πλαίσιο & περιφερειακά: Οτί πρεπει!



Σε ότι αφορά στο πλαίσιο και στα περιφερειακά, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το 1050. Το ατσάλινο χωροδικτύωμα παραμένει ως συνδετικός κρίκος όλων των επί μέρους στοιχείων της μοτοσυκλέτας, ενώ οι αναρτήσεις είναι οι ίδιες μονάδες της WP, USD πιρούνι 43χλστ. χωρίς δυνατότητα ρυθμίσεων και μονό αμορτισέρ WP με διαδρομή 190 χλστ. (προφόρτιση και επαναφορά) με διαφορετικά όμως εργοστασιακά settings.
 
Ίδια εικόνα και στα φρένα, δύο δίσκοι 320 χλστ. με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες μπροστά και μονός δίσκος 267 χλστ. με διπίστονη δαγκάνα πίσω. Σε ότι αφορά στους τροχούς, η μοτοσυκλέτα φέρει 19άρη μοροστά και 17άρη πίσω, με ελαστικά Metzeler Tourance Next σε διαστάσεις 110/80 και 150/70 αντιστοίχως. Από το 1050 έχει “κληρονομηθεί” η δυνατότητα ρύθμισης της ζελατίνας, με 25 εκατοστά διαφοράς από “τέρμα κάτω”σε “τέρμα πάνω”.

Στο standard εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται προστατευτικές χούφτες, ενώ με τις ρυθμίσεις σε μανέτες και μαρσπιέ, ο αναβάτης έχει την δυνατότητα να φέρει το 1090 ακριβώς στα μέτρα του. Τα όργανα αποτελούνται από ένα αναλογικό και κεντρικά τοποθετημένο στροφόμετρο, πλαισιωμένο εκατέρωθεν από δύο ψηφιακές LCD οθόνες που περιλαμβάνουν... τα πάντα από ενδείξεις! Ενδιαφέρον και χρήσιμο στην πράξη στοιχείο, το σύστημα αυτόματης ακύρωσης των φλας, στα 10 δευτερόλεπτα ή στα 150 μέτρα διανυθείσας απόστασης. Οι “αφηρημένοι” αναβάτες αλλά και οι συνοδοιπόροι τους, θα το εκτιμήσουν πολύ!

Αίσθηση και ευελιξία… μονοκύλινδρου!



Με την σέλα στα 850 χιλιοστά να στενεύει στο μπροστινό της μέρος, ακόμα και τα πόδια των αναβατών που δεν θα  ήταν επιλογή για 5άρια σε ομάδα μπάσκετ, φθάνουν εύκολα στο έδαφος. Το έργο τους είναι σε κάθε περίπτωση πολύ μικρό, αφού το 1090, έχει πολύ ελαφριά αίσθηση, πολύ ελαφρύτερη από αυτή που καταμαρτυρούν τα 228 κιλά του με πλήρως γεμισμένο το ρεζερβουάρ των 23 λίτρων. Στα πρώτα μέτρα η αίσθηση αυτή όχι μόνο παραμένει αλλά βελτιώνεται κατά πολύ με την μοτοσυκλέτα να θυμίζει... μονοκύλινδρό!

Με αυτό το χαρακτηριστικό, το να τραβήξεις ευθεία ρότα προς την καρδιά του κυκλοφοριακού χάους δεν θεωρείτε απονενοημένη πράξη. Η μοτοσυκλέτα ελίσσεται με πολύ μεγάλη ευκολία μέσα στην κίνηση, κιβώτιο, συμπλέκτης και απόκριση κινητήρα αποτελούν φίλιες και συμμαχικές δυνάμεις, το τιμόνι κοιτάει...αφ υψηλού την κατώτερη κοινωνική τάξη των καθρεπτών στα αυτοκίνητα και οι αναρτήσεις “καταπίνουν” και “χωνεύουν” άμεσα όλες τις εργολαβικές σουρεαλιστικές πινελιές των δρόμων μας.

Πόλη με το 1090 λοιπόν; Αβίαστα και χωρίς δεύτερη σκέψη, κάθε μέρα, όλη μέρα! Σε αυτές τις διεκπεραιωτές συνθήκες, το mode του KTM είναι βέβαια ένα κλικ πριν το κώμα... δεν διαμαρτύρεται αλλά αν θες να διαπιστώσεις την πραγματική του αξία, θέλει πιο ανοικτό πεδίο. Ας είναι και στην πόλη δεν πειράζει. Κυκλοφορίας και δρόμου επιτρέποντος λοιπόν, ανοίγεις το γκάζι και ναι, τα άλογα είναι εδώ και καλπάζουν!

Πολύ δύναμη, από πολύ χαμηλά και σε όλο το φάσμα των στροφών, μέχρι ψηλά, όπου και εντοπίζεται η μεγαλύτερη ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το 1050. Εκεί, στις 6.000 σ.α.λ. που το 1050 “φλάταρε” την απόδοση του, το 1090 συνεχίζει πολύ δυναμικά μέχρι διψήφιο αριθμό στροφών, επιταχύνοντας αδιάκοπα! Δεν υπάρχει αντίτιμο σε αυτή την συμπεριφορά του υπέροχου κινητήρα, δεν είναι πιο αδύναμος χαμηλά ή ανελαστικός, είναι παντού καλύτερος και ας συμμορφώνεται με τις Euro4 προδιαγραφές!

Τώρα λοιπόν αρχίζει και δουλεύει το σύνολο, ξυπνάει! Στιβαρότατο πλαίσιο με πολύ ισορροπημένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, αναρτήσεις που απλά αποδίδουν παντού καλά, φρένα με δύναμη και αίσθηση και φυσικά το… αλεξίπτωτο των ηλεκτρονικών συστημάτων ABS και Traction Control, να επαναφέρουν την τάξη, αθόρυβα, διακριτικά, αλλά και πολύ αποτελεσματικά.

“Πολυεργαλείο!”



Το 1090 είναι ένα πολυεργαλείο που προσαρμόζεται σε κάθε οδηγική συνθήκη εξαιρετικά. Χωρίς να είναι υπερβολικό, δεν θα προβληματίσει σε όποια δοκιμασία και αν το φέρει αντιμέτωπο ο ιδιοκτήτης του. Στη εθνική θα ταξιδέψει διατηρώντας υψηλή μέση ωραία, παραμένοντας σταθερό σε κάθε περίπτωση. Με έναν ή με δύο και αποσκευές, στην ευθεία ή σε παρατεταμένες. Η προστασία από τον αέρα, χωρίς να είναι η καθολική που προσφέρουν τα μοντέλα με διπλάσιο εκτόπισμα, είναι ικανοποιητική, ενώ η σέλα με το καινούργιο αφρώδες υλικό, δεν θα κουράσει ακόμα και σε πολύωρη παραμονή επάνω της.

Βγαίνοντας από την εθνική προς το επαρχιακό δίκτυο, το 1090 έχει δύο modes: το απροβλημάτιστα σβέλτο σε γλιστερούς δρόμους με κακοτεχνίες, ξεραμένες λάσπες από γεωργικά μηχανήματα και όλο αυτά τα ωραία και το πολύ γρήγορο, στην περίπτωση που βρεθεί κάποιο καλό στροφιλίκι κάτω από τις ρόδες του. Σε κάθε περίπτωση η ελαφριά του αίσθηση και η προθυμία του στο να εκτελεί άμεσα και με ακρίβεια τις εντολές του οδηγού είναι στοιχεία που εκτιμώνται πολύ σε τέτοιες καταστάσεις.

Οι αναρτήσεις, αν και έχουν μεγάλες διαδρομές δεν είναι υπερβολικά ενδοτικές, ώστε να προκαλούν μεγάλες μετατοπίσεις βάρους στα φρένα και στο γκάζι, ενώ το πλαίσιο… στην κοσμάρα του, ούτε που ιδρώνει το αυτί του, όσο και αν πιέσει κανείς. Το μοτέρ ολοκληρώνει την πολύ καλή εικόνα με απρόσκοπτη παροχή δύναμης όποτε και όπου την ζητήσει ο αναβάτης. Απλά ανοίγεις το γκάζι και… έχεις γκάζι!

Τι μένει στο φάκελο “υποχρεώσεων” του 1090; Το χώμα φυσικά… το οποίο το 1090 απλά θα διασχίσει, σίγουρα καλύτερα από ότι ένα street αλλά χωρίς  να σε προκαλεί για κάτι παραπάνω, ειδικά με αυτά τα ελαστικά που φέρει. Αν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, παρακαλούμε όπως περάστε στην έκδοση “R”. Απλά πράγματα. 

Σε ότι αφορά στην κατανάλωση, τα 6,6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα είναι μια πολύ λογική τιμή για κινητήρα 1000+ κάτι κ.εκ., πόσο μάλλον για κινητήρα αυτής της απόδοσης!

Προαιρετικός εξοπλισμός



Η ΚΤΜ διαθέτει φυσικά κάποια εξτρά στοιχεία εξοπλισμού για το 1090, όπως:

  • Ζελατίνα fairing (131 €)
  • Τελικό εξάτμισης Akrapovic μαύρο (1015 €)
  • Τελικό εξάτμισης Akrpaovic μεταλλικό (995 €)
  • Πλαϊνές Βαλίτσες (1011 €)
  • Tank Bag (192 €)
  • Προβολάκια (477 €)
  • Bάση GPS (70 €)
  • Προστατευτικά κάγκελα (294 €)
  • Προστατευτική ποδιά (284 €) 
  • Κεντρικό stand (202 €)
  • Χούφτες πορτοκαλί χρώματος (60 €)

Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής έφερε από τα ανωτέρω τα κάγκελα προστασίας, τα προβολάκια, το μαύρο τελικό της Akrpapovic και τις πορτοκαλί χούφτες.

Ακριβώς στο κέντρο!



Το 1090 Adventure της KTM είναι η μοτοσυκλέτα που επαναπροσδιορίζει την χρυσή τομή σε αυτή την φορτωμένη με δεκάδες προτάσεις κατηγορία. Είναι η εξέλιξη της κλασικής φιλοσοφίας των On-Off, μια μοτοσυκλέτα ικανή να κάνει τα πάντα με τρόπο πολύ άνω του μέσου όρου. Κρατά ίσες αποστάσεις από όλες τις ακραίες εκφάνσεις που υιοθετούν άλλα μοντέλα, όντας μετρημένο –αλλά όχι μετριοπαθές- σε όλα του.

Είναι λοιπόν το σύνολο των χαρακτηριστικών του που το κάνουν τόσο καλό και όχι μονάχα ένα στοιχείο εντυπωσιασμού. Το κυρίοτερο όμως είναι ότι πρόκειται για KTM, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε θέματα fun και οδηγικής συμπεριφοράς. Οδηγώντας το, νοιώθεις κάτι από την κληρονομία των πρώτων 950 Αdventure, χωρίς όμως την τραχύτητα και την μόνιμα πολεμική διάθεση αυτών. Εξέλιξη λοιπόν και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα, όχι μόνο εντός των πλαισίων την γκάμας των Αυστριακών αλλά γενικότερα, σε όλη την κατηγορία.

Μια μοτοσυκλέτα που προσδιορίζει ξανά την χρυσή τομή και η οποία εφ εξής, θα χρησιμοποιείται ως σημείο αναφορας!

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικές

Δυναμομέτρηση

Στο δυναμόμετρο του PowerHouse Engineering, το KTM 1090 Adventure 2017 έβγαλε 108,61hp στον τροχό.

ktm 1090 adv dyno

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΚΤΜ 1090 Adventure 
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (euro) 13.880
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(c.c.) 1050
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 103 x 63
Συμπίεση (:1) 13
Τροφοδοσία ψεκασμός της Keihin EMS με σύστημα Ride by Wire και διπλή ανάφλεξη
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  αντλία λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 1.9 (76/40)
Τελική μετάδοση 2.470 (42/17)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.560
Γωνία κάστερ (°) 26
ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 850
Απόσταση εδάφους (mm) 220
Βάρος (kg)  205
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 23 / 3,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP, διάμετρος 43mm, διαδρομή 185mm, καμία ρύθμιση
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP, προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς, διαδρομή 190mm
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης 4 εμβόλων με ABS της BOSCH 9M+ δύο καναλιών
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, με ABS της BOSCH 9M+ δύο καναλιών
   
Τροχοί  
Μπροστά 110/70-19 Metzeler Tourance Next
Πίσω 150/70 -17 Metzeler Tourance Next
   
Εξοπλισμός Traction Control ρυθμιζόμενο σε τρεις θέσεις με Off Road Mode ως έξτρα, ABS δύο καναλιών απενεργοποιούμενο με Off Road Mode ως έξτρα, τρία Riding Modes - Sport, Road, Rain και Off Road ως έξτρα 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς (hp/rpm) 125 / 8.500
Ροπή (kg/rpm)  10,9 / 6.500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 16:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon