.
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 17:19

To Top 5 των best seller μοτοσυκλετών – Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας τους;

Έχουν μόνιμη παρουσία στις κορυφαίες θέσεις των στοιχείων ταξινομήσεων του ΣΕΑΑ αποτελώντας τα λεγόμενα best seller μοντέλα. Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας τους και τι ακριβώς προσφέρει κάθε μοντέλο  από αυτά;
Γίνεται τόσοι πολλοί αναβάτες να κάνουν λάθος; Μάλλον όχι...

Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΑΑ για το πρώτο διμήνου του 2020, οι best seller μοτοσυκλέτες είναι οι εξής, ξεκινώντας από την θέση 5 προς την κορυφή: 

5. ΒMW R 1250 GS Adventure

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 45


Η BMW αποτέλεσε μια από τις... “ιδρυτικές” εταιρείας της κατηγορίας των Adventure και μάλιστα ήταν η πρώτη που τόλμησε να βγάλει ένα δικύλινδρο μοντέλο μεγάλου κυβισμού στην παραγωγή, παρουσιάζοντας το θρυλικό R 80 G/S το 1980. Πέραν αυτού, η συμμετοχή στο Dakar και οι τέσσερις νίκες που έχει κατακτήσει σε αυτό, δίνουν κάθε δικαίωμα στην BMW να “ομιλεί” και να “πράττει” στην κατηγορία αυτή. Και η αλήθεια είναι πως οι Βαυαροί καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση των Adventure, με τους υπόλοιπους κατασκευαστές να ακολουθούν σε πολλές περιπτώσεις τα χνάρια τους, σχεδιαστικά και όχι μόνο. Τα μεγάλα R – GS του σήμερα, είναι αποτέλεσμα 40 χρόνων εξέλιξης και φέρουν στους ώμους τους το βάρος μιας τεράστιας κληρονομίας, είναι λοιπόν κάτι κάποιο τρόπο “υποχρεωμένα” να αποδίδουν καλά. Και το κάνουν!

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 55

Ο boxer  με τις υγρόψυκτες κεφαλές και τις μεταβλητού χρονισμού βαλβίδες, προσδίδει χαμηλό κέντρο βάρους και απρόσμενα ελαφριά αίσθηση στην θηριώδους παρουσιαστικού έκδοση adventure, ενώ η απόδοση του, χωρίς να κυνηγά την κορυφή της κατηγορίας, είναι υπεραρκετή. Ο εξοπλισμός είναι πολύ πλούσιος και η προαιρετική λίστα αυτού, ατελείωτη, με το πακέτο των ηλεκτρονικών να λειτουργεί άψογα και να προσφέρει πολύ μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης, ώστε το R 1250 GS Adventure να προσαρμόζεται ιδανικά σε κάθε οδηγικό σενάριο και σε κάθε τερέν.

bmw r 1250 gs adventure 2019 test 60

Τέλος, και δεν γίνεται να παραληφθεί αυτό, τα GS της BMW έχουν το μεγαλύτερο συντελεστή κύρους στην κατηγορία, και αν πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα ανούσιο χαρακτηριστικό, δεν θα διαφωνήσουμε, από την άλλη όμως θα επισημάνουμε και θα αναγνωρίσουμε, ότι χρειάζονται 40 χρόνια συνέπειας για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. 

Διαβάστε την πλήρη δοκιμή της μοτοσυκλέτας ΕΔΩ

4. Yamaha Tenere 700

c1de3dc165588bbd8dc5ef86a085f54c XL

Μιλώντας για θρύλους και αμμόλοφους, το Tenere της Yamaha δεν θα μπορούσε να απουσιάζει σε καμία περίπτωση από την λίστα, έχοντας χτίσει την δική του ιστορία στον χώρο. Η επιστροφή του ονόματος στην γκάμα της Yamaha, μετά από ένα “ψήσιμο” μεγάλης διάρκειας, προκάλεσε μεγάλο  ενθουσιασμό στους φίλους της περιπέτειας και όχι μόνο. Τελικά η αναμονή άξιζε, αφού το Tenere 700 τιμά και με το παραπάνω το όνομα που φέρει στα πλαστικά του. Πρόκειται για μια πραγματική Adventure μοτοσυκλέτα με μοιρασμένες δυνατότητες μεταξύ ασφάλτου και χώματος.

Yamaha Tenere 700 2019 bikeit 2

Ο δικύλινδρος σε σειρά CP2 κινητήρας της Yamaha με την ανάφλεξη των 270 μοιρών, είναι ένας από τους καλύτερους της κατηγορίας, με ομοιόμορφα απλωμένες καμπύλες ροπής και ισχύος. Η μοτοσυκλέτα έχει την ισχύ και την σταθερότητα, παρά τις μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων, για να ταξιδέψει γρήγορα στους αυτοκινητόδρομους, προσφέροντας επίσης καλή προστασία από το fairing. Όταν το σκηνικό αλλάξει και βρεθεί κανείς σε στροφιλίκια ή στο χώμα, η αίσθηση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό αυτή ενός μονοκύλινδρου, με το Tenere να υπακούει άμεσα στις εντολές και το μικρό του βάρος (για τα δεδομένα των Adventure) να αποτελεί σύμμαχο σε κάθε περίπτωση.

IMG 0439

Οδηγώντας την μοτοσυκλέτα εκτός δρόμου καταλαβαίνεις ότι αυτή σχεδιάστηκε από την Yamaha λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη αυτό το πεδίο. Το να σηκωθείς όρθιος στα μαρπιέ μοιάζει με κάτι απολύτως φυσιολογικό, το τιμόνι έρχεται ιδανικά στα χέρια και οι μεγάλες πλαϊνές επιφάνειες του ρεζερβουάρ, που σχηματίζουν μια λεπτή σιλουέτα, ευνοούν τον έλεγχο και την στήριξη με τον εσωτερικό των ποδιών του αναβάτη. Σε ικανά χέρια, η μοτοσυκλέτα έχει την δυνατότητα να περάσει ακόμα και πολύ δύσκολα και κακοτράχαλα σημεία, αλλά και να “καταπιεί” εκτός δρόμου τμήματα ταχύτατα. Αντικειμενικά, το Tenere 700 της Yamaha, είναι μια μοτοσυκλέτα που ταιριάζει απόλυτα στην ελληνική πραγματικότητα, των μικρών σχετικά αποστάσεων στις εθνικές, των μέτριων σε ποιότητα επαρχιακών και του αχανούς δικτύου χωματόδρομων.

Διαβάστε την πλήρη δοκιμή της μοτοσυκλέτας ΕΔΩ 

3. Yamaha Tracer 900 GT 

e6386da9674a3be00818e5ea030ebf86 XL

To Tracer 900 της Yamaha σημείωσε από μεγάλη εμπορική επιτυχία, όντας μια ικανότατη και προσιτή πρόταση στην κατηγορία των Street Adventure. Και όταν ένα μοντέλο σημειώνει καλές πωλήσεις, το επόμενο βήμα είναι φυσικά  είναι περισσότερες εκδόσεις. Κάπως έτσι προέκυψε η έκδοση GT, η οποία φέρει βελτιώσεις και πρόσθετο εξοπλισμό που υποστηρίζουν τον τουρισμό. Τον γρήγορο τουρισμό, να προσθέσουμε, αφού ο τρικύλινδρος κινητήρας της Yamaha είναι ικανός να “τρέχει” το GT δικάβαλο και φορτωμένο, με ταχύτητες που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή εξόρμηση.   

IMG 6401

Η συγκεκριμένη έκδοση φέρει έγχρωμη TFT οθόνη, cruise control, quickshifter (ανέβασμα σχέσης) καθώς και πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι (επαναφορά στο ένα καλάμι και συμπίεση στο άλλο). Επιπλέον, το ενισχυμένο υποπλαίσιο, η φαρδύτερη ζελατίνα, η απομακρυσμένη ρύθμιση προφόρτισης πίσω, το κεντρικό σταντ, τα θερμαινόμενα γκριπ και οι σκληρές βαλίτσες 22 λίτρων, προσθέτουν αρκετούς πόντους στην τουριστική υπόασταση της μοτοσυκλέτας, χωρίς όμως να τινάζουν την μπάνκα στον αέρα, όπως συμβαίνει με τα αμιγώς touring μοντέλα. Μπορεί το Tracer 900 GT να μην φτάνει τα επίπεδα ταξιδιωτικής νιρβάνας αυτών των μοτοσυκλετών, ωστόσο είναι πιο εύχρηστο στην πόλη και πολύ πιο δεκτικό στην δυναμική οδήγηση, όπου η ποιότητα και η χάραξη της ασφάλτου το επιτρέπουν.

IMG 6407

Μάλιστα ο χαρακτήρας του Tracer 900 GT, προτρέπει για ζωηρή οδήγηση γενικότερα, με τον κινητήρα να δίνει το γενικό πρόσταγμα και το πλαίσιο, οι αναρτήσεις και τα φρένα, να μπορούν σε κάθε περίπτωση να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Το μοτέρ συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της δικύλινδρης, ・γεμάτης・απόδοσης στις χαμηλομεσαίες, με την τετρακύλινδρη διάρκεια ψηλά,  οπότε μπορεί να προσαρμοστεί άνετα σε ότι του ζητήσει ο αναβάτης, με bonus την ελαστικότητα του που βοηθά πολύ στις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη. Το Tracer 900 μια μοτοσυκλέτα που αυξάνει το πεδίο δράσης της street φιλοσοφίας και σε αυτή την GT έκδοση, προσθέτει και τουριστικές αρετές σε όλο αυτό. Καθόλου άσχημα! 

Διαβάστε την πλήρη δοκιμή της μοτοσυκλέτας ΕΔΩ 

2. Daytona T310 by Ζοntes  

DSC 8565

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα Daytona by Zontes μοντέλα έσκασαν σαν... τσουνάμι στην ελληνική αγορά. Σε αντίθεση βέβαια με τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτού του φυσικού φαινομένου εδώ είχαμε κάτι εξίσου ・σαρωτικό・αλλά θετικό. Για πρώτη φορά τόσος πολύς εξοπλισμός προσφερόταν σε τόσο χαμηλή τιμή, συνοδευόμενος από έναν μικρομεσαίο κυβισμό που υποσχόταν οικονομία στην χρήση, χωρίς όμως να αφαιρεί δυνατότητες. Προφανώς στην χώρα μας, από όλες τις εκδόσεις των Daytona by Zontes μοντέλων, οι αναβάτες δείχνουν σταθερά την προτίμηση τους στην πολυχρηστική T310 έκδοση, που αναπαράγει το Street Adventure αφήγημα, στα 312 κ.εκ.

DSC 8497

Εν τάχει, για μια τιμή λίγο ψηλότερη από αυτή των sport παπιών, το T310 προσφέρει τα εξής: LED φώτα, εκκίνηση χωρίς κλειδί, κάλυμμα ρεζερβουάρ που ανοίγει με κουμπί από το τιμόνι, ηλεκτρομαγνητική και αυτόματη κλειδαριά λαιμού, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ψηφιακή οθόνη, φωτιζόμενους διακόπτες στο τιμόνι και κάγκελα προστασίας. Στη λίστα προσθέτουμε σύστημα ABS Bosch 9.1M με δυνατότητα απενεργοποίησης, καθώς και επιλογή μεταξύ δύο χαρτογραφήσεων (S και Τ, εκ των Sport και Touring). Οι δύσπιστοι, βιάστηκαν να βγάλουν φιρμάνι ότι με όλα αυτά, σε αυτή την τιμή, αποκλείεται το T310 και όλα τα άλλα μοντέλα της Daytona by Zontes να απέδιδαν καλά στον δρόμο, γιατί κάπου θα έπρεπε να γίνουν ・εκπτώσεις・ Αμ δε! Γιατί το T310 μπορεί να ταξιδεύει αδιαμαρτύρητα με το γκάζι κλειδωμένο στα 140 χλμ./ώρα, μπορεί να προσφέρει διασκέδαση σε ένα στροφιλίκι στρίβοντας πειστικά και με ασφάλεια και μπορεί να κινείται καθημερινά στην πόλη με κατανάλωση κάτω από τα 4 λίτρα άνα 100 χιλιόμετρα.

DSC 8491

Θέλετε και χωματάκι; Θα περάσει άνετα, διασχίζοντας σχετικά ήπια εκτός δρόμου κομμάτια και με λίγη προσοχή θα σας πάει σε παραλίες το καλακαίρι και σε ξέφωτα μέσα στα δάση. Προσθέστε τώρα σε όλα αυτά και μια μοναδική φουτουριστική εμφάνιση και έχετε την συνταγή της επιτυχίας του T310, που για το πρώτο δίμηνο του 2020 αναδείχτηκε παρά μια μοτοσυκλέτα δεύτερο στις πωλήσεις, ενώ στο σύνολο του 2019 ήταν η πιο δημοφιλής μοτοσυκλέτα!

Διαβάστε την πλήρη δοκιμή της μοτοσυκλέτας ΕΔΩ 

1. Honda CB500X 

175f43a4a7ecb6857e32078c4858feac XL

Δεν υπάρχει άλλο μοντέλο που να του αρμόζει περισσότερο ο χαρακτηρισμός ・πασπαρτού・ όσο το CB500X. Η κίνηση της Honda να το ανανεώσει, εφαρμόζοντας του τροχό 19 ιντσών μπροστά και προσδίδοντας του ένα πιο adventure ύφος, ήταν ότι ακριβώς χρειαζόταν για τα δικά μας, ελληνικά δεδομένα. Το CB500X, αν και δικύλινδρο είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει αυτή την στιγμή σε μια κατηγορία που διέπρεψε -και όχι τυχαία- στην χώρας μας, τα μονοκύλινδρα 650άρια On-Off, που δυστυχώς τα έφαγε η ・μαρμάγκα・των Euro ・προδιαγραφών. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν η δημοφιλία του CB500X, καθώς αυτό γεμίζει ένα κενό της αγοράς, που πολύς κόσμος περίμενε εναγωνίως να συμπληρωθεί.

honda cb 500x test 2019 39

Το μεγαλύτερο προσόν της μοτοσυκλέτα, δεν είναι κάποιο τεχνικό χαρακτηριστικό, ο εξοπλισμός της ή η απόδοση της σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Είναι η μαγική ισορροπία με την οποία η Honda προικίζει τα μοντέλα της και το CB500X, είναι αυτή την στιγμή το μοντέλο στην γκάμα του Big-H που αυτό το χαρακτηριστικό είναι πιο έκδηλο. Ότι και αν ζητήσει κανείς από την μοτοσυκλέτα (σε λογικά πλαίσια φυσικά) αυτή θα ανταποκριθεί με απόδοση άνω του μέσου όρου. Θες πόλη; Θες ταξίδι; Θες fun σε δρόμους με στροφές; Θες να μπεις στο χώμα; Θες οικονομία σε βενζίνη; Τα έχεις όλα και το μαγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η Honda τα έχει καταφέρει όλα αυτά με κάθε άλλο παρά εντυπωσιακά περιφερειακά, τα οποία όμως ως σύνολο δουλεύουν αρμονικότατα και αποδίδουν μια χαρά.

honda cb 500x test 2019 41

Άψογη εργονομία, ευκολία στην οδήγηση και φιλικότητα είναι αυτά που προσφέρει το CB500X όπου και αν κινείται, ενώ ακόμα και αν πιεστεί   περισσότερο από αυτό που ορίζει η κατηγορία και η φύση του, η διαδικασία θα εξακολουθήσει να είναι εύκολη και ασφαλής. Το CB500X είναι αυτό που λέμε ・ταμάμ・για το μέσο Έλληνα αναβάτη και τα διαμετρικά αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις θέλω του. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας του!

Διαβάστε την πλήρη δοκιμή της μοτοσυκλέτας ΕΔΩ 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 17:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon