.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 10:30

Test – Yamaha Tracer 900GT 2020

Ανατομία ενός best seller

Του Σπύρου Τσαντήλα
Φωτό: Τάκης Μανιάτης

Όταν μια μοτοσυκλέτα έχει ήδη πετύχει στον εμπορικό στίβο, λίγα μπορεί κανείς να προσθέσει σε αυτά που ήδη γνωρίζουν οι χαρούμενοι ιδιοκτήτες της. Η σειρά των Tracer και ΜΤ είναι ένα απτό παράδειγμα, διακρινόμενα σε μια αγορά που οι πωλήσεις μοτοσυκλετών μοιάζουν με υποσημείωση μπροστά στις αντίστοιχες επιδόσεις παπιών και σκούτερ.

IMG 6418

Η Yamaha επέλεξε μια στρατηγική που απέδωσε άμεσα καρπούς καθώς το ΜΤ-09 μπορεί να μας εισήγαγε στον κόσμο του τρικύλινδρου CP3 κινητήρα ως η «Σκοτεινή Πλευρά της Ιαπωνίας», φώτισε όμως εξόχως τις πωλήσεις της εταιρείας. Συνδυάζοντας ένα καλοστημένο και διασκεδαστικότατο πακέτο με προσιτή τιμή, βρήκε γρήγορα το κοινό του και σύντομα έστρωνε κόκκινο χαλί στην ανάλογη επιτυχία και των νέων του συγγενών.

Πιο κοντινός εξ αυτών είναι η Sport Touring εναλλακτική που ακούει στο όνομα Tracer 900. Πρόκειται για άλλη μια άμεση επιτυχία της Yamaha, καθώς και εδώ το δίπτυχο διασκέδαση και λογική τιμή δούλεψε αποδοτικότατα.

IMG 6401

Οπλισμένος τουρίστας

Η έκδοση GT έρχεται να προσφέρει το κάτι παραπάνω στο ήδη γεμάτο οπλοστάσιο ικανοτήτων του Tracer 900. Διακρίνεται από τον πλουσιότερο εξοπλισμό του, με έγχρωμη TFT οθόνη, cruise control, quickshifter (ανέβασμα σχέσης) καθώς και πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι (επαναφορά στο ένα καλάμι και συμπίεση στο άλλο).

Επιπλέον, προσθέτουμε κάμποσα στοιχεία που εξυπηρετούν καλύτερα την τουριστική πλευρά, όπως ενισχυμένο υποπλαίσιο, φαρδύτερη ζελατίνα, απομακρυσμένη ρύθμιση προφόρτισης πίσω, κεντρικό σταντ στον βασικό εξοπλισμό, θερμαινόμενα γκριπ και σκληρές βαλίτσες 22 λίτρων στο χρώμα της μοτοσυκλέτας.

Οι αναρτήσεις έχουν δεχτεί μικρές επεμβάσεις για να σφίξουν ώστε να ανταπεξέλθουν καλύτερα στον ταξιδιωτικό ρόλο τους που συχνά συνοδεύεται από βαρύ φορτίο, παρότι δίχως τις βαλίτσες η ονομαστική διαφορά του απλού μοντέλου από το GT είναι αμελητέα – οι βαλίτσες όμως άδειες και μόνο με τις βάσεις τους προσθέτουν άλλα 12.

Είναι μάλλον προφανές πως όλα τα παραπάνω στοχεύουν στην ανετότερη κάλυψη μεγάλων τουριστικών αποστάσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα περισσότερα δεν θα τα χαρεί κανείς και οπουδήποτε αλλού, ακόμη και στην καθημερινή κίνηση.

IMG 6281

Υβρίδιο με δόντια

Ο τρικύλινδρος σε σειρά κινητήρας με την κωδική ονομασία CP3 είναι ένα γλυκύτατο κόσμημα με καλά ακονισμένα δόντια. Ξεχειλίζει από εύχρηστη ροπή, όχι σε ποσότητες που απειλούν να ξεριζώσουν χέρια, αλλά πάντως τόση όση χρειάζεται για να σπάει την πρόσφυση όπου θέλει ο αναβάτης του ή να επιταχύνει γρήγορα και αδίστακτα χωρίς να χρειάζεται κατέβασμα. Η λέξη «κρέμασμα» δεν είναι και πολύ γνωστή σε αυτόν τον κινητήρα.

Εκ φύσεως τόσο αυτός εδώ ο τρικύλινδρος, όσο και οποιοσδήποτε άλλος έχω δοκιμάσει έχει μια αύρα υβριδίου, κάτι από δικύλινδρο στις χαμηλομεσαίες, με διάρκεια που θυμίζει τετρακύλινδρο ψηλά. Σε καμιά από τις δύο περιπτώσεις δεν αριστεύει, αλλά και σε καμία δεν απογοητεύει. Το αποτέλεσμα ωστόσο, αυτό που σου μένει από μια βόλτα μαζί του είναι ένα μοτέρ που έχει δύναμη παντού και αυτό σημαίνει όμορφα πράγματα.

Πρώτον, δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβάζεις διαρκώς σχέσεις, αφού έχεις σχεδόν όλο το εύρος του στροφομέτρου ως ωφέλιμη περιοχή. Έπειτα έχεις εύκολα επιτεύξιμη οικονομία καυσίμου, τουλάχιστον όταν δεν το ξεζουμίζεις. Τέλος, έχεις αμέτρητα περιθώρια για διασκέδαση, όχι μόνο ψηλά όπου μοιραία έχεις φορτώσει και χιλιόμετρα στο κοντέρ.

Η διαθέσιμη ισχύς του είναι όση χρειάζεται – και λίγη παραπάνω. Επαρκεί για μια τελική ταχύτητα άνω των 220 km/h, σερβίρει πολύ δυνατές επιταχύνσεις και ρεπρίζ παντού και πάντοτε, μπορεί να ταξιδεύει για πάντα με ο,τιδήποτε από 120 ως 160 γουργουρίζοντας στις μεσαίες.

IMG 6266

Αμετανόητος έφηβος

Αφαιρώντας τις βαλίτσες, το Tracer 900GT είναι όσο ευέλικτο και μαζεμένο είναι και το βασικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει ένα ζωηρό παιχνίδι στην πόλη, μια μοτοσυκλέτα που δεν στερείται ευελιξίας.

Η θέση οδήγησής του έχει ένα περίεργο σημείο που απαιτεί εξοικείωση: ο κορμός μπαίνει σε μια πολύ όρθια θέση, αλλά ξαφνικά τα μαρσπιέ είναι πολύ πίσω. Στην αρχή φαίνεται αταίριαστο, στην πράξη απλά απαίτησε 2-3 βόλτες για να το συνηθίσω και τίποτε άλλο. Καμιά αρνητική επίδραση στην οδήγηση, κανένα πρόβλημα από κούραση.

Στην πόλη όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε πρακτικότητα και ευχρηστία. Καλό οπτικό πεδίο, όρθιος κορμός και ένα τιμόνι που απλά κουμπώνει στα χέρια με φυσικότητα. Μίζα και φύγαμε.

Αυτό που δεν κρύβεται ό,τι και να κάνει η Yamaha είναι ο χαρακτήρας του Tracer 900. Κατά βάθος είναι ένα ψηλό ΜΤ-09 και αυτό σημαίνει πως η σπορ πλευρά κυριαρχεί στο DNA του. Το νιώθεις στις αναρτήσεις του, το χαίρεσαι σ τα αποδοτικότατα φρένα του.

Η μοτοσυκλέτα αγαπά το στροφιλίκι και στο δείχνει από την πρώτη στροφή. Εκεί αναδεικνύει το ουδέτερο ζύγισμα του πλαισίου της, τις καλές αναρτήσεις που καθοδηγούν στην είσοδο με πληροφόρηση και, φυσικά, το ροπάτο γκάζι της που στρώνει με ροδοπέταλα την έξοδο κάθε στροφής.

Αυτό που προσθέτει η Yamaha στην έκδοση GT με τη μορφή επιπλέον εξοπλισμού λειτουργεί εξισορροπιστικά ταΐζοντας την touring πλευρά του sport touring. Και το κάνει εξαιρετικά, κατ΄αρχήν διότι το αποτέλεσμα εξυπηρετείται δίχως να επιβαρύνεται η κεντρική συνιστώσα, η Sport.

Το Tracer 900GT παραμένει ο αμετανόητος έφηβος της κατηγορίας, παιχνιδιάρικο, ισχυρό και μονίμως έτοιμο για παρασπονδίες, ωστόσο ενδεδυμένο καταλλήλως για την περίσταση.

IMG 6382

Αναμνήσεις μιας μούρης

Οδηγώντας ξανά ένα Yamaha Tracer 900 δύο χρόνια από την τελευταία μου φορά, θυμήθηκα πολύ καλά γιατί αυτή η μοτοσυκλέτα με είχε κερδίσει από την πρώτη μέρα της σύντομης γνωριμίας μας.

Δεν είναι ούτε η πιο γρήγορη, ούτε έχει τις ακριβότερες αναρτήσεις της αγοράς. Είναι πρωτίστως ένα αρμονικό σύνολο ποιοτικών μερών που καταφέρνει να σε ξεσηκώσει σερβίροντας με ολοκληρωτικό τρόπο το υπέρτατο προσόν μιας μοτοσυκλέτας: διασκέδαση. Ακόμη κι όταν η διαδρομή είναι βαρετά διεκπεραιωτική, αυτός ο τρικύλινδρος θα βρει τον τρόπο να την πασπαλίσει με αλατοπίπερο.

Η γνωριμία μου τώρα με την έκδοση GT δεν αλλάζει σε τίποτα τα συμπεράσματα που έβγαζα το 2018. Απεναντίας, τα ισχυροποιεί.

Το ότι η προσθήκη ταξιδιωτικού εξοπλισμού δεν επιβάρυνε ούτε στο ελάχιστο τις παραδοσιακές αξίες του μοντέλου είναι ένα πρώτο σπουδαίο αποτέλεσμα. Μόνο οι βαλίτσες χαλούν λίγο την οδηγική εικόνα - όπως γίνεται με όλες τις μοτοσυκλέτες και όλες τις πλαϊνές βαλίτσες του κόσμου - καθώς η σκιά τους είναι ορατή στη δυναμική συμπεριφορά, τις νιώθεις να επιδρούν στην ουρά της μοτοσυκλέτας.

Η τιμή του παραμένει σε λογικά επίπεδα, όπως τουλάχιστον αυτά περιγράφονται από τις μοτοσυκλέτες που στελεχώνουν την κατηγορία και συνιστούν τον ευρύτερο ανταγωνισμό. Ξεκινά από τα €12,990, κάτι λιγότερο από δύο χιλιάρικα επιπλέον του άριστα τιμολογημένου βασικού μοντέλου. Το αν αξίζει κάποιος να τα δώσει για το έξτρα πακέτο εξοπλισμού είναι καθαρά προσωπική εκτίμηση.

Το μόνο που μπορώ αντικειμενικά να προσθέσω είναι πως όλα δουλεύουν υποδειγματικά, όπως πρέπει. Αν τα χρειάζεσαι ή αν τα γουστάρεις και μπορείς να τα πληρώσεις, τότε μεγειά,καλοτάξιδο και πάντα από πάνω.

Η Yamaha Tracer 900GT είναι μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα που κάνει όλα όσα υπόσχεται. Έχει τη μούρη και όλη τη δύναμη για να την υποστηρίξει και, το βασικότερο, είναι έτσι όπως βγαίνει από τη βιτρίνα, έτοιμη για τον γύρο του κόσμου - κατά προτίμηση από στροφιλίκι.

IMG 6407

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο Tracer 900GT
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή 12,990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 3Κ σε σειρά, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 847
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 x 59.1
Συμπίεση (:1)  11.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  3 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος, υποβοήθηση
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο
Κάστερ (°)  24
Ίχνος (mm) 100
Μεταξόνιο (mm) 1,500
Ύψος σέλας (mm) 850-865
Μήκος (mm) 2,160
Πλάτος (mm) 850
Ύψος (mm) 1,375-1,430 (ανάλογα με θέση ζελατίνας)
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος (kg)   214 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  18
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm, προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή 137 mm
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου (απομακρυσμένο χειριστήριο), απόσβεση επαναφοράς, διαδρομή 142 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17 Dunlop Sportmax D222
Πίσω  180/55-17 Dunlop Sportmax D222
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 298 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 245 mm, δαγκάνα 1 εμβόλoυ, ABS
   
Εξοπλισμός  
  Έγχρωμη οθόνη TFT, traction control (ρυθμιζόμενο και με απενεργοποίηση), cruise control, ABS, D-Modes, quickshifter, θερμαινόμενα γκριπ, χούφτες, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, κεντρικό και πλαϊνό στάντ, παροχή ρεύματος 12V, πλαϊνές σκληρές βαλίτσες με βάσεις
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  115 / 10,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 8.9 / 8,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 13:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon