.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 12:55

Test - Yamaha Tracer 700 2020 - Ιδανικές ισορροπίες

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Τέσσερα χρόνια πριν, η Yamaha έκανε την επίθεση της στην μεσαία κατηγορία Street Touring. Και έκτοτε, το Tracer 700, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιλογές. Το βελτιωμένο 2020 μοντέλο, απλά θα είναι μονόδρομος.

Ωραίες αναμνήσεις

Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια από τότε που βρεθήκαμε στις Ιταλικές Άλπεις, για την παρουσίαση της νέας τότε Tracer 700. Η μικρή αδελφή της τρικύλινδρης 900, με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα CP2, χτισμένη πάνω στο ήδη δημοφιλές MT07, αποτελούσε την καλύτερη βάση αλλά και το εισιτήριο για μία πολύ δημοφιλή – ειδικά στην χώρα μας – κατηγορία. Αυτή των μεσαίων adventure, που βάση τον χαρακτηριστικών τους, κατατάσσονται στις Street Touring - έτσι άλλωστε την ονομάζει και η Yamaha. Πρόκειται για ψηλές μοτοσυκλέτες δρόμου, με fering και κάλυψη από τον αέρα, με μικρές διαδρομές αναρτήσεων, πολύ καλές επιδόσεις, φιλικότητα, χρηστικότητα σε καθημερινή χρήση, αλλά και άνεση για ταξίδια με δύο άτομα.

Μέχρι την έλευση του Tracer 700, η Yamaha είχε ένα μεγάλο κενό στην κατηγορία των μεσαίων Street Touring, έχοντας μόνο εκπροσώπους από τα σαφώς πιο βαριά και δυσκίνητα τετρακύλινδρα Fazer /XJ6,, αφού το τρικύλινδρο Tracer 900 είχε καλύψει την κατηγορία, στο άνω της σημείο. Τα 115 άλογα του τρικύλινδρου 900, κόντρα στην ευκολία των μικρότερων κυβισμών, και ένα MT-07 που ήρθε και έδωσε την δική του χαρισματική νότα στην καθημερινή μετακίνηση. Χωρίς όμως δυνατότητες για τουρισμό, όντας ένα απίστευτα παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό naked. Στην ίδια βάση, όπως ήταν λογικό, η Yamaha έχτισε το μικρό Tracer, κερδίζοντας με τη μία το κοινό στην μικρή αυτή κατηγορία τουρισμού. Οι λόγοι; Ευχρηστία, ροπάτος κινητήρας, απόδοση, οικονομία, λογική τιμή, ποιότητα, υποστήριξη.

Όπως και το Tracer 900, έτσι και το μικρότερο 700 φλέρταρε με τις στροφές στο όριο, γι’ αυτό και η διαδρομή ανάμεσα στα ιταλικά ‘’πάσα’’, με την ατσαλάκωτη άσφαλτο, ήταν ο καλύτερος λόγος για να αφήσουμε τα μακριά μπιλάκια από τα μαρσπιέ, στην Ιταλία. Οριακές κλίσεις, χάραγμα της ασφάλτου με τα μαρσπιέ, παιχνίδι με τα φρένα στις εισόδους των στροφών, διασκέδαση στο άνοιγμα του γκαζιού, σε κάθε ‘’έξοδο’’. Ο ροπάτος κινητήρας με τα 74,8 άλογα ήταν ο καλύτερος λόγος για να χαζεύουμε το τοπίο, επιλέγοντας μία σχέση και παίζοντας μόνο με το γκάζι, αφού η διαθέσιμη ροπή από τις πολύ χαμηλές στροφές, έκανε την βόλτα απόλαυση.

Η σύντομη ιστορία

Κι έτσι γράφαμε στροφές στο μενού, γυρνάγαμε όλη μέρα, έτσι άρχισαν και οι πωλήσεις να γράφουν νούμερα στην Ελλάδα, να παίρνουν μερίδιο από καταξιωμένες μοτοσυκλέτες του χώρου. Όπως τα Kawasaki Versys 650 και Suzuki V-Strom 650. Τα οποία, κι ας είναι ελαφρώς πιο μεγάλα σε διαστάσεις, κι ας έχει 19άρη μπροστινό τροχό το Suzuki με κάποιες δυνατότητες εκτός δρόμου οδήγησης, ουσιαστικά, στο ίδιο κοινό στοχεύουν: Το κοινό που επιλέγει μία μοτοσυκλέτα με κριτήριο την απόλαυση σε κάθε διαδρομή που θα κινηθεί. Από το σπίτι και την δουλειά, τις κοντινές βόλτες μόνος ή δικάβαλο, τους επαρχιακούς ή την παραλιακή, την εθνική και τα μικρά ή μεγάλα ταξίδια. Και φυσικά, την οδηγική απόλαυση. Την οποία το ‘’μικρό’’ Tracer, αύξησε αρκετά.

Οπότε, τι ακριβώς μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις το ήδη πετυχημένο μοντέλο που έχει ήδη καταξιωθεί στην αγορά και συνεχίζει ακάθεκτο; Αυτά που άκουσες από το κοινό σου, από τους δημοσιογράφους, από τους πελάτες.

Σε πρώτη φάση, η Yamaha πρόσθεση δική του ταυτότητα στο νέο Tracer 700, διαχωρίζοντας το τελείως από τον μεγάλο του εαυτό. Το νέο αιχμηρό και όμορφο fering με τα προβολάκια LED χωμένα στο κάτω τμήμα, θυμίζουν φυσικά έντονα R1, το μεγάλο superbike της εταιρίας, απ' όπου έρχονται τα γονίδια. Τα φώτα; Μιλάμε για ΤΗΝ δέσμη, από αυτά τα δύο μικρά προβολάκια που προσφέρουν εξαιρετική δέσμη σε όλο το πλάτος του δρόμου, ακόμη και με την μοτοσυκλέτα υπό κλίση.

DBS_6922-web.jpg

Τα πλαϊνά του fering είναι νέα, ενώ η ζελατίνα, παραμένει ίδια, αλλά με νέο μηχανισμό ρύθμισης με το ένα χέρι. Θα λέγαμε ότι στο ύψος μας, 1.80μ, δεν ήταν τόσο αποδοτική στην ψηλή θέση, δημιουργώντας θορύβους, ενώ στην χαμηλή, ο αέρας πέρναγε πιο εύκολα από τον λαιμό απροβλημάτιστα. Βολευτήκαμε στις καθημερινές μετακινήσεις αλλά και στις γρήγορες βόλτες σε ανοιχτές οδούς, στην χαμηλή ρύθμιση. Η Yamaha προσφέρει ούτως ή άλλως ψηλότερη τουριστική ζελατίνα για τους απαιτητικούς ή για διαφορετικά ύψη αναβατών.

Το ρεζερβουάρ, είναι ίδιας χωρητικότητας, διαφορετικής σχεδίασης, χωρίς την ''γραβάτα'' στην μέση, ούτε τα αντιολισθητικά pads που συναντήσαμε στο προηγούμενο μοντέλο και διατίθενται ως έξτρα.

Εργονομίας συνέχεια

Η εργονομία, ήταν το επόμενο βήμα για τους μηχανικούς της Yamaha, και το στενό τιμόνι που θύμιζε αυτό του TDM και έφερνε τα χέρια σχεδόν παράλληλα, για το οποίο είχαμε αρνητική αίσθηση στο παρελθόν, πήγε στο ράφι. Στην θέση του τοποθετήθηκε ένα φαρδύτερο κατά 38 χιλιοστά αλλά και ψηλότερο. Μετρώντας το ύψος του τιμονιού σε σχέση με του προηγούμενου Tracer 700 διαπιστώσαμε πως το ύψος έχει αυξηθεί κατά δύο (14,5εκ από 12,5) εκατοστά, και το πλάτος στην περιοχή της συνδετικής μπάρας, 3 εκατοστά (22,5εκ από 19,5).

Το νέο μεγαλύτερο τιμόνι που έρχεται πιο κοντά στον αναβάτη και ανοίγει πιο σωστά τα χέρια στις λαβές, σε κάνει να κάθεσαι όρθιος πιο άνετα. Προσφέρει καλύτερους μοχλούς για έλεγχο, δεν κουράζει τα χέρια, τα οποία βρίσκονται σε φυσική στάση αμέσως. Η σέλα, είναι επίσης νέα, πιο στενή στα πλαϊνά της, αλλά και και ψηλότερη κατά 5 χιλιοστά, στα -ακόμη χαμηλά-, 840mm. Όλα αυτά συνθέτουν μία νέα στάση σώματος για τον αναβάτη, ο οποίος κάθεται αναπαυτικά, πατάει εύκολα κάτω μιας και δεν ανοίγουν πολύ τα πόδια, ενώ μπορεί να χειριστεί την μοτοσυκλέτα με λιγότερη δύναμη.

Η νέα οθόνη TFT με τις απαραίτητες ενδείξεις - χωρίς όμως υπολειπόμενα χιλιόμετρα με το διαθέσιμο καύσιμο, τα νέα πλαστικά που την περιβάλουν, και τα LED φλας, συμπληρώνουν την εικόνα μίας ανανεωμένης μοτοσυκλέτας .

Τα υπόλοιπα που άλλαξαν, δεν φαίνονται - τουλάχιστον όχι εύκολα.

Οι μηχανικοί της Yamaha ασχολήθηκαν με σημεία που είχαν ακούσει παράπονα στο παρελθόν, και πιο συγκεκριμένα, με τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων. Έτσι, στο νέο μοντέλο έχουν τοποθετηθεί νέες αναρτήσεις, ίδιας φιλοσοφίας, οι οποίες όμως διαθέτουν ρυθμίσεις. Το νέο μπροστινό σύστημα ρυθμίζεται πλέον ως προς την προφόρτιση ελατηρίων και την απόσβεση επαναφοράς, ενώ το αμορτισέρ, διαθέτει επιπρόσθετα και ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς, με την προφόρτιση ελατηρίου να παραμένει μηχανική.

Οι διαδρομές τους ανέρχονται στα 130 / 142 χιλιοστά για μπροστά και πίσω, ενώ το μεταξόνιο, έχει αυξηθεί κατά 10 χιλιοστά - κάτι που μπορεί απλά να οφείλεται σε ρύθμιση της αλυσίδας, μιας και το ψαλίδι δεν έχει αλλάξει.

Στην πράξη;

Οι νέες αναρτήσεις έδειξαν αμέσως την διαφορά από τις παλιές, προσφέροντας βελτιωμένη άνεση σε κάθε δρόμο. Κατά την διάρκεια της δοκιμής, ποτέ δεν χρειάστηκαν ρύθμιση, αφού σε κάθε περίπτωση, σε βόλτα ή γρήγορο ρυθμό, δούλευαν προοδευτικά, ποιοτικά, με το αμορτισέρ ίσως να ήθελε ένα-δυο κλικ πιο σφιχτή επαναφορά. Η λειτουργία του δεν ήταν ενοχλητική ώστε να πιάσουμε το κατσαβίδι στο χέρι, ενώ μόνο σε ακραίες περιπτώσεις το αμορτισέρ συμπιεζόταν περισσότερο απ' ότι έπρεπε, μεταφέροντας χτυπήματα στα μαλακά μόρια του αναβάτη. Το βασικότερο όμως ήταν η συμπεριφορά στην οδήγηση, αφού με την μοτοσυκλέτα να πιέζεται λιγότερο στις κλίσεις, τα μαρσπιέ έβρισκαν δυσκολότερα στο έδαφος. Οι τροχοί παρέμεναν με περισσότερη εμπιστοσύνη στον δρόμο, με τα ελαστικά της Michelin να διατηρούν την πρόσφυση ακόμη και σε μέτριας ποιότητας άσφαλτο. Αυτό είναι και ένα από τα δυνατά σημεία του Tracer 700, το οποίο μπορεί να δείξει τα δόντια σε γρήγορες μοτοσυκλέτες, ακόμη και να βάλει τα γυαλιά σε γρήγορους αναβάτες, σε σφιχτό στροφιλίκι. Στην παρούσα μορφή, χωρίς ψάξιμο στις ρυθμίσεις.

DBS_6974-web.jpg

Η ευκολία στην αλλαγή κατεύθυνσης, οι μοχλοί που προσφέρει το τιμόνι, το εξαιρετικό ζύγισμα και η στιβαρότητα του πλαισίου, συμβάλλουν στο πολύ καλό αποτέλεσμα.

Και φυσικά, ο αψεγάδιαστος σε λειτουργία δικύλινδρος κινητήρας CP2 - Crossplane, που πλέον έχει εναρμονιστεί με τις προδιαγραφές Euro5 αποδίδοντας πλέον 74 ίππους σε χαμηλότερες στροφές, στις 8.750σ.α.λ. αντί για 9.000, και ροπή 6,93 χιλιόγραμμων, στις 6.500σ.α.λ. Με νέα χαρτογράφιση, και νέα τελική μετάδοση, με το πίσω γρανάζι να έχει αυξήσει τα δόντια του από 43 σε 45, μειώνοντας την τελική σχέση, ο κινητήρας εμφανίζει ελαστικότητα στο άνοιγμα του γκαζιού, προσφέροντας την ροπή του, αλλά και αμεσότητα στην επιτάχυνση.

Χαρακτηριστικά ιδανικά για καθημερινή μετακίνηση, όπου ζητούμενο είναι η ευχρηστία, και όχι οι απόλυτες επιδόσεις. Με τα νέα γρανάζια, η διαθέσιμη καμπύλη ροπής και δύναμης ταιριάζει καλύτερα στο στυλ της μοτοσυκλέτας, η οποία δεν έχει χάσει σε επιδόσεις - το αντίθετο μάλιστα, είναι πιο σβέλτη. Η κατανάλωση μάλιστα, δεν έχει επηρεαστεί, αφού μπορείς να κινηθείς με 5,5 έως 7 λίτρα, αναλόγως "όρεξης" και στυλ οδήγησης.

Φιλική καθημερινότητα

Φιλικός χαρακτήρας, εκδρομικός, αλλά και απόλυτος όπου χρειαστεί, μία ιδανική λύση για τον παιχνιδιάρη τουρίστα. Ευελιξία σε ορεινές διαδρομές, ροπή και απροβλημάτιστη λειτουργία για τον δικύλινδρο 700άρη που απέδωσε 68 άλογα στον τροχό, από τα 74 ανακοινώσιμα, με μία μικρή υστέρηση από το προηγούμενο μοντέλο στις χαμηλές στροφές, ελέω Euro5 φιμώματος. Καθόλου δεν μας χάλασε όμως, αφού περιορίζει κάπως και το σπινάρισμα, αφού Traction Control δεν υπάρχει – κακώς αφού είναι εύκολο πλέον να μπει.

 

DBS_7067-web.jpgΤα φρένα του εξαιρετικά, το μπροστινό πολύ δυνατό και προοδευτικό σε λειτουργία, το πίσω πολύ μαλακό, ενεργοποιεί άμεσα το ABS με αρκετή ανάδραση στο πόδι, ενώ μάλλον θα ήθελε ένα πιο γερό πεντάλ, για να νιώθεις περισσότερη σιγουριά πιέζοντας το.

Τίποτα εξεζητημένο πάνω του που θα προκαλούσε ηχητικές εξάρσεις, με την Yamaha προφανώς να επιλέγει τον δρόμο όσο-λιγότερα-τόσο-λιγότερα-προβλήματα. Και πραγματικά, όλα δουλεύουν σωστά και απροβλημάτιστα. Δεν έχει να ασχοληθείς με κάτι, απλά να οδηγήσεις.

Και αυτό, πραγματικά είναι ένα θετικό πρόσημο στην απόλαυση της οδήγησης με το Tracer 700, αφού απλά βάζεις μπροστά και φεύγεις, χωρίς να σετάρεις κάποιο ηλεκτρονικό – μας φαίνεται περίεργη η απλότητα πλέον!

Το εκπληκτικότερο δε, είναι ότι μπορείς να το κυκλοφορείς άνετα στην καθημερινότητα σου, να απολαμβάνεις πολύωρη οδήγηση χωρίς περιορισμούς, να κάνεις τις σούζες σου ή τα ταξίδια σου με δύο επιβαίνοντες, όλα, με χαρακτηριστική ευκολία.

Και για το 2020, τίποτε από αυτά δεν αλλάζει στην ευχρηστία του, απλά προστίθενται επιπρόσθετα λόγοι για να συνεχίζει την ανοδική πορεία.

Έτσι, θερμαινόμενα γκριπ, προβολάκια ομίχλης, σχάρα, βαλίτσες, tank bag, βάση GPS, και άλλα, υπάρχουν διαθέσιμα από τα επίσημα αξεσουάρ της Yamaha για να το φέρεις απολύτως στα μέτρα σου, ότι τύπος αναβάτη και αν είσαι.

Οπότε τα 8.890euro παραμένουν μία απολύτως λογική επιλογή για μία μοτοσυκλέτα που βελτιώθηκε στα σημεία, συνεχίζει να αποτελεί ιδανική πρόταση και απειλή για τους αντιπάλους, και προσφέρει ότι θα χρειαστεί ο καθημερινός αλλά και απαιτητικός αναβάτης μαζί. Σε συνδυασμό με την αξιοπιστία που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής τα προηγούμενα μοντέλα, μάλλον η επιλογή του συνδυασμού θετικών χαρακτηριστικών, είναι μονόδρομος.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 21:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Yamaha Tracer 900GT 2020 Test - Yamaha Ténéré 700 Rally Edition 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon