.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 16:30

Test - Yamaha Ténéré 700 Rally Edition 2020

Ξυπνάει μνήμες!

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής

Με νέο σημαδιακό χρωματισμό και αξεσουάρ που ενισχύουν τον adventure χαρακτήρα, η νέα Ténéré Rally Edition έρχεται για να προσφέρει έξτρα αδρεναλίνη στους απαιτητικούς χωμάτινους εξερευνητές.

IMG 1872 web

Πέρασαν 41 χρόνια από την πρώτη νίκη της Yamaha στο Rally Paris-Dakar – πριν μετακομίσει στην λατινική Αμερική και μείνει σκέτο το Dakar – με τη θρυλική XT500 και τον Ciryl Neveau, νίκη που ήρθε ξανά το 1980 για να δείξει την κυριαρχία της Yamaha στον δύσκολο αυτό αγώνα.

Λίγα χρόνια μετά, το 1983, είχαμε την τύχη να απολαμβάνουμε την XT 600Z Ténéré σε γαλάζιο - κίτρινο χρωματισμό, μοντέλο που παρήχθη σε αυτή τη διχρωμία για να τιμήσει τις νίκες του Neveau, αλλά κυρίως την έκδοση που συμμετείχε τις δύο πρώτες χρονιές της στο Dakar, με αναβάτες τους Serge Bacou και Jean Claude Olivier. Ο τελευταίος, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα τον Ιανουάριο του 2013, ήταν ένας από τους πρώτους αναβάτες που συμμετείχε με XT στο Dakar, με καλύτερο αποτέλεσμα την 2η θέση στον αγώνα του 1985 πίσω από τον Gaston Rahier. Ο επί 44 χρόνια υπάλληλος αλλά και πρόεδρος της Yamaha Motor France, ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τις επιτυχίες της εταιρίας στο Dakar, από την οποία αργότερα κερδήθηκαν 6 τίτλοι πάνω σε μία Super Ténéré 750 με τον Stephane Peterhansel.

Εμείς, κρατάμε τον χρωματισμό που παραπέμπει σε εκείνη την XT 600Z Ténéré του '83, διχρωμία που είδαμε στις δίχρονες enduro ΙΤ της εποχής και αργότερα στο δίχρονο DT 200 του '91. Όλο θρυλικές μοτοσυκλέτες σε αυτόν τον χρωματισμό, που η Yamaha επαναφέρει σε μία έκδοση Rally Edition, της ήδη τιμημένης με Red Dot Design Award του γερμανικού ινστιτούτου Design, Zentrum Nordheim Westfalen, αναγνωρισμένο ως ένα από τα πιο έγκυρα βραβεία design του κόσμου.

Ο εκπληκτικός προβολέας με τα τέσσερα φωτιστικά σώματα, το στυλ που θυμίζει αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του Rally Dakar και η προσοχή στο design στην παραμικρή λεπτομέρεια ήταν οι λόγοι.

IMG 1928 web

Και εδώ που τα λέμε, η μοτοσυκλέτα θυμίζει αγωνιστική Rally όπως βγαίνει από το εργοστάσιο. Μπορεί η εμφάνιση με το χαμηλό πίσω τμήμα, την ίσια σέλα και το ανηφορικό ρεζερβουάρ να ξενίζει αρχικά, ωστόσο συνηθίζεται, και στους χρωματισμούς Rally Edition αποκτά ουσία.

Η Yamaha δεν έμεινε μόνο στους χρωματισμούς, αλλά τοποθέτησε μία σειρά αξεσουάρ στην Rally Edition ώστε να είναι έτοιμη για τους απαιτητικούς αναβάτες λάτρεις του χώματος και των δασικών διαδρομών.

Μία ποδιά αλουμινίου πάχους τεσσάρων χιλιοστών έχει αναλάβει να προστατέψει τον κινητήρα από πέτρες και χτυπήματα σε extreme συνθήκες, ενώ διαθέτει και έδραση για προσθήκη εργαλειοθήκης αν κάποιος το επιθυμεί. Μία σίτα αλουμινίου θα προστατέψει το ψυγείο από ό,τι ''ιπτάμενο'' μπορεί να το βλάψει.

Το προστατευτικό της αλυσίδας είναι και αυτό αλουμινένιο, κομμένο με laser.

Υπάρχει πιο ψηλή κατά 20 χιλιοστά ίσια σέλα Rally με διαφορετικό κάλλυμα, σε σχέση με την εργοστασιακή του βασικού μοντέλου.

Τοποθετηθήκε τελικό εξαγωγής slip-on της Akrapovic με ανθρακονημάτινα προστατευτικά θερμότητας για αύξηση της απόδοσης - και μοναδικό στυλ.

Τα LED φλας μπροστά και πίσω, οι αντιολισθητικές επιφάνειες στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ για σταθερότερο κράτημα με τα γόνατα αλλά και τα νέα γκριπ τιμονιού για off-road χρήση, συμπληρώνουν την εικόνα της Rally Edition έκδοσης, η οποία προσφέρεται και σε έκδοση Α2 με ισχύ περιορισμένη στους 47 ίππους.

IMG 1933 web

Ε, αν πεις ότι αυτή η έκδοση δεν είναι εντυπωσιακή, αν μη τι άλλο δεν θα πρέπει να σου αρέσουν οι μοτοσυκλέτες περιπέτειας, γιατί είναι αλήθεια, ότι ένας τέτοιος χρωματισμός, με τόσα αξεσουάρ, δεν δημιουργεί μία μοτοσυκλέτα που ''φοριέται'' με κοστούμι.

Πάει όμως άριστα με μπότες, κράνος και ρουχισμό adventure, έτοιμη να ταξιδέψει σε κάθε είδους χωματόδρομο, ή στην καφετέρια - όπου επιθυμεί ο καθένας, την απόλαυση, αλλά και την εντύπωση, θα την έχεις και στις δύο περιπτώσεις!

Γνώριμη από την πρώτη παρουσίαση της στην Ισπανία, όπου είχαμε φάει τα λυσσακά μας να την οδηγήσουμε έπειτα από δύο χρόνια video teasers του πρωτότυπου T7, είχαμε μείνει εντυπωσιασμένοι από την πρώτη επαφή: πάνω από 500 χιλιόμετρα σε δύο μέρες οδήγησης, σε άσφαλτο και χώμα, με το 60% σχεδόν να αφορά χωματόδρομους και διαδρομές όπου θα ήθελε να κινηθεί ο κάθε αναβάτης adventure.

Από επαρχιακές οδούς με άσφαλτο και στροφιλίκι για να πλαγιάζουμε οριακά, να κυνηγιόμαστε και να ταλαιπωρούμε τα εξαιρετικάς διπλής χρήσης Pirelli Scorpion Rally STR, σε δασικούς χωματόδρομους με κάθε βαθμό δυσκολίας, πολλά γκάζια, "dakarικές" ευθείες, σφιχτά μονοπάτια για το μέγεθος της, αλλά και ταξίδι στην εθνική οδό με 150 χ.α.ω. σταθερά.

Και πραγματικά απολαύσαμε βόλτα, με ξεκούραστη θέση οδήγησης, εξαιρετική προστασία από τον αέρα, άνεση, και πολύ μικρή κατανάλωση, με την αυτονομία μας να ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα σε μεικτή διαδρομή.

Λίγο απ' όλα, σε μία παρουσίαση που ήθελε να μας ξεκαθαρίσει ότι αυτή η μοτοσυκλέτα δεν είναι Tracer και στοχεύει σε διαφορετικό κοινό - έτσι δεν θα υπήρχε ενδοοικογενειακή κόντρα.

IMG 1931 web

Ούτως ή άλλως, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, διαφοροποιούν τις δύο αυτές μοτοσυκλέτες που μοιράζονται τον δικύλινδρο εν σειρά CP2 κινητήρα των 689 κυβικών εκατοστών και απόδοσης 72 ίππων στις 9,000 σ.α.λ. που γνωρίσαμε αρχικά στο MT-07.

Ψηλότερο, πιο άγριο σε εμφάνιση, μεγαλύτερο σε μέγεθος, το Ténéré, διαχωρίζει την θέση του από το Tracer με το οποίο τα συνδέει μόνο ο κινητήρας. Τα πάντα, είναι διαφορετικά.

Και στην έκδοση Rally Edition, ο αναβάτης θα ζοριστεί περισσότερο να ανέβει, αφού η ψηλότερη σέλα δυσκολεύει την άνοδο, ενώ είναι και πιο σκληρή σε αίσθηση - αυτό θα περιορίσει κάπως το ταξίδι σε σχέση με την σέλα της βασικής έκδοσης. Επίσης, ο συνεπιβάτης θα βρει το χώρο του, αλλά λίγο η σκληρότητα και το μικρό μερίδιο, λίγο η απουσία χειρολαβών - δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις χειρολαβές το πλαστικά εκατέρωθεν κάτω από το φτερό- θα περιορίσουν τη βόλτα.

Άρα, μόνο χόρευε και όσο θέλεις πήδα! Και με το Ténéré 700 Rally Edition, μπορείς να χορεύεις και να πηδάς όσο θες, όσο αντέχεις, όσο προγραμμάτισες να οδηγήσεις και άλλο τόσο, και άλλο τόσο!

Η θέση οδήγησης είναι καθαρά χωμάτινη, η νέα σέλα σε βάζει στο ύψος που θέλεις και βρίσκεσαι στο τιμόνι επιθετικά, έχοντας πλήρη έλεγχο. Η μετακίνηση του σώματος μπροστά και πίσω γίνεται ανετότατα, η αίσθηση παραμένει ανάλαφρη, παρά το ψηλό ρεζερβουάρ που θεωρητικά μεταφέρει ψηλότερα το κέντρο βάρους. Το αμορτισέρ συμπιέζεται ίσως λίγο περισσότερο απ' ότι θα έπρεπε στην αρχική του διαδρομή, και με δύο άτομα θα νιώσεις το πίσω τμήμα να ''κάθεται''.

Οδηγικά δεν επηρεάζεται, αν και θα συστήναμε ρύθμιση του στατικού sag της πίσω ανάρτησης για καλύτερο αποτέλεσμα.

IMG 1787 web

Πάντως η σταθερότητα στις γρήγορες διαδρομές στο χώμα είναι κορυφαία και το μεταξόνιο των 1,590 χιλιοστών αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Πλαγιολισθήσεις με άφοβο άνοιγμα του γκαζιού, μιας και ο δικύλινδρος δεν σε τρομάζει, παρά την ελαφρώς αυξημένη απόκριση που προσφέρει η Akrapovic και τη διάρκεια στους υψηλούς ρυθμούς περιστροφής, είναι απλά το κερασάκι μίας τούρτας που έχουμε δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια.

Η δύναμη αυξήθηκε ελαφρώς, κατά 0.6 ίππους, νούμερο ελάχιστο για την Akrapovic που υπόσχεται περισσότερα, αλλά μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα με μόλις 1,000 χιλιόμετρα στο κοντέρ, που προφανώς και έχει να δώσει περισσότερα όταν το μοτέρ ''ανοίξει''.

Ένα μικρό κόμπιασμα στο πρώτο άνοιγμα του γκαζιού και κανένα άλλο ψεγάδι, μία γλυκύτατη λειτουργία που προσφέρει ο δικύλινδρος σε όλη του την καμπύλη. Ροπή και ευστροφία από τις χαμηλές στροφές, τέτοια που μπορείς να ξεκινάς ακόμη και με 3η σχέση στο κιβώτιο αν έχεις ξεχαστεί, χωρίς μπέρδεμα, μπούκωμα, σβήσιμο.

Ένα πακέτο που με τις αναρτήσεις με διαδρομές 210/200 mm για μπροστά και πίσω, φρένα για τα οποία δεν θα νοιαστείς ποτέ, είναι εκεί να σε μεταφέρει στους πιο μαγικούς προορισμούς που έχεις στο μυαλό.

IMG 1732 web

Η Yamaha θέλησε να διαχωρίσει τους δύο κόσμους των Ténéré και των Tracer, πιέζοντας πολύ την προβολή του Ténéré στο χώμα - έχει και το όνομα βέβαια, έχει και τη χάρη.

Όμως μία μοτοσυκλέτα που στρίβει με άνεση σε κάθε λογής στροφιλίκι, ταξιδεύει ξεκούραστα με 140-160 χ.α.ω. σε εθνικές οδούς, βολεύει εξίσου καλά στην μετακίνηση μέσα στην πόλη καθημερινά - ειδικά αν είσαι άνω του 1.80 μ., δεν μπορεί παρά να είναι πρώτη επιλογή του αναβάτη που έχει στο μυαλό του ''λίγο απ' όλα''.

Καθημερινότητα με απίθανο παιχνίδι και σούζες που μας ''βγήκαν'' θυμίζοντας άλλες εποχές, άνεση σε λακκούβες, παιχνίδι στους τοπικούς χωματόδρομους, ταξίδι στην εθνική, βατό ή απαιτητικό χωματόδρομο, για κάθε επίπεδο αναβάτη.

Η Ténéré 700 ήταν εύκολη και βολική για τον καθένα και ιδιαίτερα προσιτή οικονομικά στα €10,490 ως βασική έκδοση. Η Rally Edition έρχεται στα €12,190 με όλη της την προίκα να προσφέρει μία έτοιμη εναλλακτική στους adventure riders, με χρώματα εποχής που ''γράφουν'' πολύ ωραία. Αλλά να μην διατηρείται το ABS στο ''off''' όταν σβήνεις τη μοτοσυκλέτα για λίγο; Πάμε πάλι....

IMG 1751 web 

Προστασία αναβάτη

Κράνος Airoh Commander, Jacket Dane Reykholt 02 , παντελόνι Dane Nyborg Air 00, γάντια Five RS-C, μπότες Forma Adventure Dryαπό το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο Ténéré 700 Rally Edition
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 12.190
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K, Υ/Ψ, DOHC, 4B/Κ
Κυβισμός (cc) 689
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80 x 68.6
Συμπίεση (:1)  11.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο, διπλής ραχοκοκκαλιάς
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.595
Ύψος σέλας (mm) 895
Μήκος (mm) 2.370
Πλάτος (mm) 910
Ύψος (mm) 1.455
Απόσταση εδάφους (mm) 240
Βάρος (kg)   204 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  16
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι KYB διάμετρος καλαμιών 43 mm, διαδομή 210 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο 
Πίσω  Αμορτισέρ SACHS με μοχλικό, διαδρομή 210 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά Pirelli Scorpion Rally STR
Μπροστά 90/90-21''
Πίσω  150/70-18''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο κυματιστοί δίσκοι διαμέτρου 282 mm, δαγκάνες Brembo 2 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 245 mm,  δαγκάνα ενός εμβόλου Brembo, ABS
   
Εξοπλισμός Ψηφιακή οθόνη, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός, δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης, καυσίμου, ένδειξη θεθμοκρασίας περιβάλλοντος, επιλεγμένης ταχύτητας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, ενδείξεις για, χαρτογράφηση, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  72.4 / 9,000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  6.9 / 6,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 21:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon