.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 19:46

TEST - Yamaha Tenere 700 2019

Η νέα Tenere 700 επαναφέρει το θρυλικό όνομα στις μεσαίου κυβισμού adventure μοτοσυκλέτες και με έντονη διάθεση για περιπέτεια, σε κάθε είδους δρόμο, σε προκαλεί να βρεθείς στη σέλα της και να ξεκινήσεις βόλτα ή ταξίδι χωρίς απαραίτητα να γνωρίζεις τον προορισμό. Μπορείς να της αντισταθείς;

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος, Κώστας Γαμβρούλης, Θ.Ξ.

Συνεργάστηκε: Κώστας Γκαζής

Θρυλική ιστορία με άρωμα ερήμου

Το όνομα Tenere, που σημαίνει κυριολεκτικά “έρημος” στην γλώσσα των Βερβέρων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις εκτός δρόμου αναζητήσεις της Yamaha για περιπέτεια αλλά και δόξα στους αγώνες τύπου Rally Raid. Αυτές οι αναζητήσεις ξεκίνησαν για την ιαπωνική εταιρία πριν το όνομα Tenere κοσμήσει με το ρεζερβουάρ του οποιοδήποτε μοντέλο παραγωγής: Η αρχή έγινε με την θρυλική πλέον XT500 του 1976. Η XT500 ήταν και η πρώτη διπλής χρήσης μοτοσυκλέτα της Yamaha που γνώρισε τρομερή εμπορική επιτυχία και στις δύο όχθες του Ατλαντικού και αγαπήθηκε από τους λάτρεις της περιπέτειας όσο λίγες αφού μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθημερινά και έπειτα να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κάθε είδους διαδρομή με την φιλικότητα να την διακρίνει.

Η XT500 πήρε διαστάσεις θρύλου όταν το 1979, με αναβάτη τον τεράστιο Cyril Neveu ο οποίος συμμετείχε ως ιδιώτης, κέρδισε για την ιαπωνική εταιρία το πρώτο Dakar που διοργανώθηκε ποτέ. Ο Neveu τερμάτισε πρώτος γενικής, ξεπερνώντας και τα αυτοκίνητα που συμμετείχαν τότε ως ενιαία κατηγορία (!) αλλά και τις εργοστασιακές συμμετοχές των Ιαπώνων – o Gilles Comte τερμάτισε στην δεύτερη θέση! Ο Γάλλος κέρδισε και το επόμενο Dakar με XT500 βάζοντας οριστικά την σφραγίδα του στον θεσμό τόσο για τον ίδιο (κέρδισε άλλες τρεις φορές τα επόμενα χρόνια) όσο και για την ιαπωνική εταιρία.

Και εγένετο η Tenere

1983 yamaha xt600 tenere

Το όνομα Tenere το βλέπουμε για πρώτη φορά το 1983 ως XT600 Tenere. Η μοτοσυκλέτα που βασιζόταν στο προηγούμενο XT550 έφερε υπερκυβισμένο κινητήρα στα 600 κ.εκ., το χαρακτηριστικό και τεράστιο ρεζερβουάρ των 30 λίτρων, το πρώτο δισκόφρενο που έφερε χωμάτινο Yamaha παραγωγής αλλά και αλουμινένιο ψαλίδι με μοχλικό.

Εξελίχθηκε από την Yamaha κατόπιν παράκλησης του ενεργού τότε αναβάτη και μετέπειτα διευθυντή Ευρώπης της εταιρίας, Jean-Claude Olivier αλλά και της ομάδας Sonauto που συμμετείχε στο Dakar. Στόχος της πρώτης Tenere να αντιμετωπίσει τον ολοένα και ισχυρότερο ανταγωνισμό.

Ο ανταγωνισμός (βλέπε BMW και Honda) με τους δικύλινδρους κινητήρες του ήταν και εκείνος που οδηγούσε την Yamaha σε ολοένα και μεγαλύτερες σε κυβισμό εκδόσεις που έφτασαν για τις αγωνιστικές έως και τα 750 μονοκύλινδρα κυβικά εκατοστά (0W93 και 0W94) αλλά και σε πειραματισμούς πριν από αυτές που είδαν τον Olivier να αγωνίζεται ακόμη και με μία 4κύλινδρη Tenere με μοτέρ από FZ750 (!). Εις μάτην όμως καθώς η νίκη διέφευγε από τους αναβάτες της ιαπωνικής εταιρίας.

1991 XTZ660 Tenere LC

Το πιο σημαντικό από όλη αυτή την περίοδο είναι ότι η γνώση που αποκοτούσε η Yamaha από τους αγώνες περνούσε και στα μοντέλα παραγωγής με την XT600 Tenere να μεταμορφώνεται σε ΧΤ600Ζ, να αποκτά φέρινγκ και έπειτα να αλλάζει ξανά, να γίνεται υγρόψυκτη και 5βάλβιδη και να μπαίνει στην παραγωγή ως XTZ660 Tenere παραμένοντας στην παραγωγή με αλλαγές από το 1991 έως και το 1996.

Η πρώτη δικύλινρη Tenere έφερε τον επιθετικό προσδιορισμό “Super” μπροστά από το όνομά της ώστε να διαχωρίζει σαφώς την θέση της από τις μονοκύλινδρες και η εξέλιξη για το μοντέλο παραγωγής ξεκίνησε το 1987 με πολλά στοιχεία από την αγωνιστική 0W93. Παρουσιάστηκε ως XTZ750 Super Ténéré στο Σαλόνι του Παρισιού το 1988.

1989 XTZ750 Super Tenere

Κάπου εκεί μπήκαν και οι βάσεις για την μετέπειτα αγωνιστική επιτυχία της Yamaha στο Dakar με την μοτοσυκλέτα παραγωγής να αποτελεί με την σειρά της την βάση για τις αγωνιστικές. Στη σέλα τους ο μεγάλος Stéphane Peterhansel έδωσε τη νίκη στους Ιάπωνες το 1991 και παρέμεινε πρώτος και τα επόμενα δύο χρόνια. Η Yamaha θριάμβευσε με τον Peterhansel το 1995 και το 1996 πήρε τη νίκη με τον Edi Orioli. Ο Peterhansel επέστρεψε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου  το 1997 και το 1998, την τελευταία χρονιά επίσημης συμμετοχής των Ιαπώνων με την XTZ850TRX. Αυτή η μοτοσυκλέτα έφερε εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα με στρόφαλο 270 μοιρών ή CP2 όπως το ονομάζει η Yamaha σήμερα με τον χαρακτηριστικό τρόπο απόδοσης του να προσφέρει τις υπηρεσίες του πρώτα από όλα στους αγώνες (πρόσφερε περισσότερη πρόσφυση στο πίσω ελαστικό ειδικά σε σαθρό έδαφος), ενώ σήμερα τον χαιρόμαστε όλοι... παντού!

Μετά από μια μακρά περίοδο αποχής το όνομα Tenere έκανε ξανά την εμφάνισή του το 2008 με την μονοκύλινδρη ΧΤ660Ζ Tenere, ενώ η XT1200Z Super Tenere ήρθε στο προσκήνιο το 2010 για να παραμένει μαζί μας μέχρι και σήμερα.

IMG 0443

Η πρώτη ένδειξη ότι η Yamaha ανέπτυσσε μια νέα adventure μοτοσυκλέτα ήταν η πρωτότυπη T7 που έκανε την εμφάνισή της το 2016 και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των απανταχού φίλων της δίτροχης περιπέτειας. Την επόμενη χρονιά είδαμε την Yamaha να το βαφτίζει επίσημα Tenere 700 World Raid με την πρωτότυπη να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή από πλευράς προδιαγραφών. Η μοτοσυκλέτα εξελισσόταν εντατικά και υποβάλλονταν σε ακραίες συνθήκες οδήγησης έχοντας ανάμεσα στους αναβάτες εξέλιξης -καλά μαντέψατε!- τον Stephane Peterhansel με την τεράστια εμπειρία του αλλά και τους εργοστασιακούς αναβάτες της επίσημης ομάδας ράλι Yamalube της Yamaha, Adrien van Beveren και Rodney Faggoter.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην παρουσίαση της νέας δικύλινδρης μεσαίου κυβισμού Tenere που πλασάρεται με το “καλημέρα” ως το ιδανικό δίτροχο παντός εδάφους από την Yamaha έτοιμο από το εργοστάσιο για την επόμενη μικρή η μεγάλη περιπέτεια σας.

Μηχανή παραγωγής... σάλιου

Λοιπόν, μην κοροϊδευόμαστε, ένας από τους κύριους λόγους που ξεροσταλιάζετε μπροστά στην οθόνη είναι για να χαζέψετε με την ησυχία σας την Tenere 700, για άλλη μια φορά. Δείχνει και είναι κούκλα η Tenere 700, με το racing look της να μην πρωτοπορεί αλλά να δείχνει άμεσα την συγγένειά του με τα αγωνιστικά πρωτότυπα της εταιρίας που συμμετέχουν σε αγώνες Rally Raid. Αυτό ήθελε ο κόσμος, αυτό του έδωσε η Yamaha. Πάλι καλά γιατί στα μεσαία κυβικά μια adventure μοτοσυκλέτα με τέτοια εμφάνιση έλειπε από την αγορά είναι η αλήθεια. Μπορεί να τους πήρε λίγο παραπάνω -ή τουλάχιστον έτσι να φάνηκε σε όσους την περίμεναν- αλλά, το τμήμα μάρκετινγκ άφησε τους σχεδιαστές ήσυχους και εκείνοι έδωσαν στο κοινό αυτό που ήθελε, χωρίς ρετρό ή μεταμοντέρνες πινελιές που μπορεί να χαλούσαν το τελικό αποτέλεσμα.

IMG 0439

Η σιλουέτα είναι λεπτή και αθλητική και η μακριά και στενή στην όψη σέλα οδηγεί το βλέμμα στην καμπούρα του ρεζερβουάρ και έπειτα στον κάθετης φιλοσοφίας ψηφιακό πίνακα πληροφοριών.

Η ζελατίνα μαζί με τους πλαϊνούς εκτροπείς αέρα, επίσης διάφανους, διαμορφώνει το επάνω μέρος του φέριγκ και χαρίζει στο Tenere αυτή την ανάλαφρη όψη που τόσο λείπει από τα περισσότερα σημερινά on-off, adventure, ή όπως αλλιώς θέλετε να πείτε τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες διπλού ρόλου με φέρινγκ. Από μπροστά το racing look συνεχίζει να δίνει “πόνο” κάνοντας το σαλάκι να τρέχει με τους τέσσερις LED προβολείς να κάνουν την μοτοσυκλέτα της Yamaha να  ξεχωρίζει μέρα-νύχτα. Το Tenere 700 έχει μια εμφάνιση που ταιριάζει τέλεια στο τώρα, είναι γνωστή σε όσους παρακολουθούν Dakar και κάτι μας λέει ότι δεν θα παλιώσει ποτέ. Αν το σκεφτείτε και η προηγούμενη μονοκύλινδρη XTZ660 Tenere είχε ενσωματώσει τέτοια στοιχεία στην σχεδίασή της και καταφέρνει ακόμη και σήμερα να μην δείχνει ξεπερασμένη.

Από θέση... ισχύος

Η θέση οδήγησης της νέας Tenere σε βάζει αμέσως στο τριπάκι και την χωμάτινη φιλοσοφία της. Η μονοκόματη σέλα με το καλό πλάτος σου επιτρέπει να κινείσαι εμπρός πίσω με ιδιαίτερη άνεση και μόνο το προστατευτικό χαμηλά και δεξιά του κινητήρα που βρίσκει ελαφρώς στο καλάμι σου μπορεί να ενοχλήσει. Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής έφερε την μεσαίου ύψους σέλα, η οποία μου φάνηκε σωστή. Κάτι μου λέει πάντως ότι η έξτρα ψηλότερη σέλα θα βόλευε τα 1.84 εκατοστά και θα με τοποθετούσε ακόμη καλύτερα πάνω στην Tenere 700. Η μεσαία πάντως σε αφήνει να πατάς κάτω με άνεση και να μην φοβάσαι στους ελιγμούς μέσα στην πόλη, αν και μάλλον θα την έκανα αυτή τη θυσία προς χάριν μιας ακόμη πιο σωστής θέσης οδήγησης.

Yamaha Tenere 700 2019 bikeit 5

Το μεταβλητής διατομής τιμόνι "στέκεται" ψηλά και τα χέρια το πιάνουν σε μια άνετη και ελαφρώς επιθετική γωνία που διευκολύνει είτε κινείσαι εντός των τειχών είτε εκτός. Παράλληλα, όπως θα περίμενε κανείς βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και όταν οδηγείς όρθιος.

Ο ψηφιακός πίνακας πληροφοριών δονείται σύμφωνα με τον παλμό που παράγει ο κινητήρας με τον στρόφαλο των 270 μοιρών όταν το γκάζι ανοίγει καθώς οι βάσεις του είναι ελαστικές. Μπορεί να προκαλέσει μια σχετική δυσφορία σε μερικούς αναβάτες που θέλουν ανά πάσα στιγμή να βλέπουν το τι και πώς αλλά επί της ουσίας δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στην ανάγνωση των πληροφοριών και οι όποιοι παραγόμενοι κραδασμοί βρίσκουν ένα σημείο για να εκτονωθούν. Ούτως ή άλλως όταν οδηγούμε δεν κοιτάζουμε το καντράν όλη την ώρα για ευνόητους λόγους. Από την άλλη αυτό που δεν κουνιέται καθόλου είναι το μπαράκι ακριβώς από πάνω με το οποίο έχει εφοδιάσει η Yamaha την Tenere 700. Ένα μπαράκι ιδιαίτερα χρήσιμο για να στηρίξετε το GPS ή το road book σας, αυτό που σίγουρα θέλετε να βλέπετε πιο συχνά, το οποίο έρχεται παράλληλα και σε πολύ καλό ύψος όταν οδηγείται όρθιοι.

Yamaha Tenere 700 2019 bikeit 9

Ο ψηφιακός πίνακας πληροφοριών έχει υιοθετήσει την πιο “παραδοσιακή” πλέον τεχνολογία LCD σε αντίθεση με τις TFT οθόνες που κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο και περισσότερα δίτροχα, ακόμη και σημαντικά χαμηλότερης τιμής. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα μάτια του αναβάτη διαβάζονται πολύ εύκολα και στο “μενού” περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες ενδείξεις, αλλά και μέση και στιγμιαία κατανάλωση και ένδειξη θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Αυτό που απουσιάζει ουσιαστικά είναι η ένδειξη αυτονομίας  που θα ήθελα να την δω να ενσωματώνεται στις πληροφορίες. Οι ενδείξεις ελέγχονται τόσο από κουμπιά στο πίνακα, όπου υπάρχει και εκείνο που απενεργοποιεί το ABS, όσο και από το δεξί γκριπ που σου επιτρέπει να αλλάζεις τις ενδείξεις αλλά και να μηδενίζεις εκείνες που το επιτρέπουν. Η θέση των χειριστηρίων συνηθίζεται πολύ γρήγορα και είναι θέμα λεπτών να ξέρεις πιο κουμπί βρίσκεται πού, χωρίς να κοιτάς το τιμόνι. Η μανέτα του φρένου ρυθμίζεται και έρχεται εύκολα στα μέτρα σου, κάτι που δεν ισχύει για εκείνη του συμπλέκτη που έχει και σχετικά μεγάλη απόσταση από το γκριπ. Είναι κάτι που θα ήθελα να δω να αλλάζει στο άμεσο μέλλον.

Yamaha Tenere 700 2019 bikeit 11

Συνεπιβάτης φυσικά και θα κάτσει στη σέλα της Tenere 700. Τα μαρσπιέ βρίσκονται σε καλή θέση για να νιώθει άνετα. Ωστόσο, δεν έχει να κρατηθεί από κάπου και κάτι μας λέει ότι το λεπτό σε αυτό το σημείο αφρώδες, σε συνδυασμό με την κατηφορική κλίση, δεν θα ευνοήσουν την άνεσή του συνεπιβάτη σε πολύωρα ταξίδια. Για μικρότερης διάρκειας βόλτες πάντως δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα πόσο μάλλον σε περιβάλλον πόλης.

Στα θετικά της εργονομίας της Tenere 700 συγκαταλέγονται και οι τέσσερις “άγκυρες” που βρίσκονται σε εμφανές σημείο στο κομμάτι της σέλας του συνεπιβάτη. Θα σας επιτρέψουν να δέσετε με ευκολία σάκο, σχεδόν ανεξάρτητα από το μέγεθός του, με τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη να φέρουν επίσης τις δικές τους τρύπες εφόσον χρειαστείτε έξτρα σημεία πρόσδεσης.

Είναι ανθεκτική και φαίνεται

Κατασκευαστικά τη Yamaha Tenere 700 στέκεται στο ύψος των περιστάσεων αλλά και της τιμής της. Τα λιγοστά πλαστικά ταιριάζουν σωστά μεταξύ τους και το φινίρισμά τους βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως και εκείνο του κινητήρα. Η μοτοσυκλέτα των Ιαπώνων που κατασκευάζεται στην Γαλλία για τις αγορές της Ευρώπης, σου δίνει και με το παραπάνω αυτή την γεροδεμένη αίσθηση που ψάχνεις από μια μοτοσυκλέτα με την οποία θα περάσεις ουκ ολίγες ώρες στα όρη και τα άγρια βουνά -αν είσαι τέτοιος τύπος. Σου δίνει παράλληλα την αίσθηση ότι θα την βγάλει καθαρή και στην αναμενόμενη χωμάτινη πτώση, πόσο μάλλον αν έχει εξοπλιστεί και με τα εργοστασιακά προστατευτικά κάγκελα.  Προφανώς η ανθεκτικότητα τη σε τέτοιες συνθήκες ήταν μέσα στις προτεραιότητες της Yamaha κατά την εξέλιξή της και ήταν ένα γνώρισμα και των προηγούμενων Tenere.

Yamaha Tenere 700 2019 bikeit 43

Απολαυστικός κινητήρας και σούπερ οικονομικός

Ο εν σειρά δικύλινδρος κινητήρας των 689 κ.εκ. που έχουμε γνωρίσει τόσο στο MT-07 όσο και στο Tracer 700 είναι εκείνος που επιλέχθηκε για την Tenere 700. Το μοτέρ έχει δεχτεί αλλαγές στην τροφοδοσία του με στόχο να ταιριάξει σωστά στον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, με την απόδοση στο χαμηλό και μεσαίο φάσμα να φουσκώνει και την απόκριση να γίνεται πιο άμεση, ενώ αλλαγές βλέπουμε και στο κιβώτιο με την κοντύτερη τελική μετάδοση (γρανάζια 15/46 από 16/43). Παράλληλα, η Yamaha προχώρησε και σε άλλες τροποποιήσεις με στόχο την... επιβίωση του κινητήρα σε πιο ακραίες συνθήκες, όπως   είναι το ψηλότερα τοποθετημένο φιλτροκούτι, για να μην αντιμετωπίζετε πρόβλημα σε υδάτινα περάσματα, και το μεγαλύτερο ψυγείο που εγγυάται την σταθερότητα στην απόδοση και στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Yamaha Tenere 700 2019 bikeit 6

Το δυναμόμετρο της Powerhouse έδειξε 64 ίππους στον τροχό, μια απόδοση που ταιριάζει απόλυτα στη Tenere 700 για κάθε χρήση. Αυτό που δεν φαίνεται στο δυναμόμετρο, αλλά γίνεται άμεσα αντιληπτό από το πρώτο κιόλας άνοιγμα του γκαζιού, είναι πως όλα τα χαρίσματα αυτού του κινητήρα που τα έχουμε γνωρίσει πολύ καλά τόσο στο MT-07 όσο και στο Tracer 700 έχουν περάσει αυτούσια και στην τελευταία μετενσάρκωση του. Άμεση, γλυκιά απόκριση από τις χαμηλές στροφές, εξαιρετική ελαστικότητα ακόμη και με 6η στο κιβώτιο και λιγότερα από 40 χλμ./ώρα στο κοντέρ και διάρκεια μέχρι... μεθαύριο με το κόφτη να βρίσκεται πάνω από τις 11.000 σ.α.λ. Ευχάριστη συντροφιά ως αίσθηση αλλά και ακουστικά και ο χαρακτηριστικός παλμός του κινητήρα χάρη στον στρόφαλο των 270 μοιρών.

Η νέα πιο κοντή τελική μετάδοση σε κάνει να ψάχνεις μία επιπλέον ταχύτητα στο εξάρι κιβώτιο, όταν κινείσαι στον αυτοκινητόδρομο, αλλά αυτό επί της ουσίας απαιτεί μόνο συνήθεια για τα αυτιά σου και τίποτα άλλο τη στιγμή που το μοτέρ μπορεί να στείλει το ταχύμετρο πάνω από τα 210 χλμ./ώρα. Το μόνο που θα ενοχλήσει λίγο με την τροφοδοσία είναι η ελαφρώς απότομη απόκριση όταν το γκάζι ανοίγει από κλειστό. Αυτή η αμεσότητα στο άνοιγμα του γκαζιού θα σας απασχολήσει κυρίως στα αρχικά στάδια εξοικείωσης με την Tenere 700 και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων στο αστικό περιβάλλον. Η ελαφρώς απότομη απόκριση αρχικά γίνεται πιο αισθητή και λόγω των μικρών τζόγων στην μετάδοση, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να ενοχλήσει και να χαλάσει την εξαιρετική εικόνα που παρουσιάζει ο κινητήρας οπουδήποτε αλλού, ενώ συνηθίζεται πολύ γρήγορα και δεν σε απασχολεί ότι και αν κάνεις έπειτα. Πέρα από αυτό η τροφοδοσία είναι αψεγάδιαστη όπως και το ιδιαίτερα σαφές και ακριβές κιβώτιο με τις ελάχιστες δυνατές διαδρομές για το λεβιέ των ταχυτήτων. Η εξαιρετική λειτουργία του κιβωτίου σου επιτρέπει ακόμη και να καταργήσεις τον συμπλέκτη στα ανεβάσματα και στα κατεβάσματα, όταν κινείσαι χαλαρά αν μάθεις να συγχρονίζεις σωστά το γκάζι παρά την απουσία quickshifter. Φυσικά αυτή την πράξη δεν την συνιστούμε απλά το αναφέρουμε σαν γεγονός για να καταλάβετε πόσο καλό είναι το κιβώτιο του Tenere 700.

Τέλος, στα χαρίσματα του κινητήρα που γνωρίζουμε και από τις άλλες δύο εκδόσεις του παραμένει και η εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση με την μέση τιμή της να μην ξεπερνά τα 5,3 λίτρα ανά 100 χλμ. Μάλιστα, με σταθερές ταχύτητες στα 130-140 χλμ. στον αυτοκινητόδρομο μην παραξενευτείτε αν δείτε την κατανάλωση να πέφτει εύκολα και κάτω από τα πέντε λίτρα. Με ακόμη μικρότερες δε θα δείτε ανά 100 χλμ ακόμη και 4,5 λίτρα! Ποιός είπε ότι η απολαυστική απόδοση δεν μπορεί να συνδυαστεί με οικονομία;

Ηλεκτρονική λιτότητα

Η νέα Yamaha Tenere 700 είναι μια σοφιστικέ μοτοσυκλέτα, σίγουρα όμως όχι έτσι όπως έχουμε συνηθίσει να εννοούμε τις μοτοσυκλέτες που παρουσιάζονται σήμερα. Οι εργατοώρες που πέρασαν οι μηχανικοί της εταιρίας σχεδιάζοντας και εξελίσσοντας την τελευταία τους adventure δεν φαίνονται στα ηλεκτρονικά βοηθήματα, τα οποία λάμπουν δια της απουσίας τους. Δεν υπάρχουν διαφορετικοί χάρτες ανάφλεξης παρά μόνο ένας και Καλός. Το γκάζι δεν είναι ηλεκτρονικό και η κλασική ντίζα βρίσκεται εκεί σε πείσμα των καιρών. Διαφορετικά προγράμματα δεν υπάρχουν για το ABS, το οποίο ωστόσο απενεργοποιείται και όταν είναι ενεργοποιημένο δουλεύει εξαιρετικά τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα. Το Traction Control απουσιάζει και για αυτό υπάρχει πολύς σοβαρός λόγος. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ! Η μοτοσυκλέτα δεν πρόκειται να χαζοσπινάρει ποτέ και θα διώξει τον πίσω της τροχό μόνο κατόπιν απαίτησης του αναβάτη ο οποίος έχει παράλληλα… αναλυτικό πρόγραμμα για το πόσο θα γλιστρήσει ο πίσω τροχός και προς τα πού θα πάει. Οι επιλογές της Yamaha σημαίνουν λιγότερο βάρος και ακόμη πιο σημαντικά χαμηλότερη πολυπλοκότητα, κάτι που μετράει πολύ όταν βρίσκεσαι στη μέση του πουθενά και κάτι μπορεί να έχει πάει στραβά.

Yamaha Tenere 700 2019 bikeit 40

Φρένα ικανά για όλα

Στον τομέα της πέδησης η Yamaha έχει εξοπλίσει την Tenere 700 με δύο εμπρός δίσκους και μία διπίστονη δαγκάνα της Brembo για τον καθένα που έχει διάμετρο 282 χλστ. Στον πίσω τροχό υπάρχει δίσκος 245 χλστ. και δαγκάνα επίσης δύο εμβόλων. Τα φρένα έχουν χωμάτινο προσανατολισμό και αυτός είναι ο λόγος που το όποιο αρχικό δάγκωμα απουσιάζει, κάτι όμως που δεν ισχύει για την συνολική πέδηση που παράγουν. Η απόδοση τους είναι σχεδόν απόλυτα γραμμική και η αίσθηση που δίνουν παραδειγματική για να κινηθείτε γρήγορα στην άσφαλτο και ακόμη περισσότερο στο χώμα. 

Yamaha Tenere 700 2019 bikeit 16

Απέχω έτη φωτός από το επίπεδο του Μανιάτη που οδήγησε την Tenere 700 στην παγκόσμια παρουσίασή της (διαβάστε περισσότερα εδώ) αλλά τα φρένα δεν μου μπλόκαραν ούτε μια φορά από λάθος εντός αλλά και εκτός δρόμου. Αυτό λέει πολλά για αίσθηση και την προοδευτικότητα που προσφέρει το σύστημα πέδησης του Tenere ειδικά για τους αναβάτες που γουστάρουν χώμα, βρίσκονται ακόμη σε χαμηλό ή μέτριο επίπεδο και θέλουν να εξελιχθούν χωρίς να φοβούνται. Αυτός είναι και ο λόγος που η Yamaha προσφέρει την δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησης του ABS και στον εμπρός τροχό, αν και ιδανικά θα ήθελα να υπάρχει ένα ενδιάμεσο στάδιο με την επέμβαση στον εμπρός τροχό να παραμένει.  Παράλληλα τα φρένα δεν υπολείπονται σε δύναμη και αυτό το καταλαβαίνεις περισσότερο στην άσφαλτο όπου τα χιλιόμετρα πέφτουν χωρίς προσπάθεια από τα φρένα και χωρίς να νιώθεις ότι χρειάζεσαι περισσότερη δύναμη.

Η περιπέτεια θέλει φιλικότητα και η Tenere 700 την έχει

Η αγωνιστική εμπειρία και τεχνογνωσία της Yamaha είναι διάχυτη στον τρόπο που συμπεριφέρεται η νέα Tenere 700 και δεν ήταν απλά ένα διαφημιστικό τρικ που χρησιμοποίησε η εταιρία για την προώθηση της μοτοσυκλέτας της. Αυτό που χρειάζεται ο αγωνιζόμενος για να γράφει χρόνους στους αγώνες Rally Raid είναι εξίσου σημαντικό και για τον καθημερινό αναβάτη, εκείνον που θα πάρει τα όρη και τα βουνά με την πρώτη ευκαιρία, θα χρησιμοποιήσει την μοτοσυκλέτα καθημερινά και θα ταξιδέψει με άνεση και ασφάλεια και στον αυτοκινητόδρομο.

Yamaha Tenere 700 2019 bikeit 2

Στόχος της νέας Tenere 700 και μάλιστα επιτυχημένος είναι να μην απασχολεί τον αναβάτη της με κανενός είδους ιδιοτροπίες και να τον γεμίζει με αυτοπεποίθηση ώστε να μπορεί να κάνει εκείνο που επιθυμεί είτε κινείται στο χώμα είτε στην άσφαλτο.

Στην άσφαλτο όλα συνεργάζονται υποδειγματικά πάνω στην Tenere 700 και τόσο αρμονικά που πραγματικά σου προκαλεί εντύπωση πώς μια ψηλή μοτοσυκλέτα με 90άρι εμπρός ελαστικό για τον ακτινωτό τροχό των 21 ιντσών και μεγάλες διαδρομές για τις μαλακές αναρτήσεις της μπορεί και στρίβει τόσο καλά, τόσο απλά και τόσο γρήγορα. Η μοτοσυκλέτα της ιαπωνικής εταιρίας σε αφήνει γρήγορα-γρήγορα να την εμπιστευτείς και να την πιέσεις ακόμη περισσότερο φτάνοντας σε σημείο να κάνεις πλάκα στις στροφές σε μοτοσυκλέτες με αμιγώς ασφάλτινο προσανατολισμό. Και μάλιστα με χωμάτινα ελαστικά (!), τα Pirelli Scorpion Rally  STR που έρχονται ως πρώτη τοποθέτηση και ταιριάζουν ταμάμ με την adventure της Yamaha.

Yamaha Tenere 700 2019 bikeit 49

Το ίδιο συμβαίνει και στο αστικό περιβάλλον όπου θα κινηθείς με ιδιαίτερη ευκολία ανεξάρτητα από τις συνθήκες που έχεις να αντιμετωπίσεις. Η ψηλή θέση οδήγησης προσφέρει εξαιρετική εποπτεία του δρόμου, το τιμόνι περνά συνήθως εύκολα πάνω από από τους καθρέπτες των αυτοκινήτων και η Tenere 700 σχεδόν “εξαφανίζεται” κάτω από τα πόδια σου χάρη στο εξαιρετικό της ζύγισμα που αφαιρεί αρκετά κιλά από τα 205 “γεμάτα” που ανακοινώνονται επίσημα. Το ύψος της μοτοσυκλέτας μπορεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στους γρήγορους επιτόπιους ελιγμούς για τους κοντύτερους αλλά όταν την συνηθίσετε, κάτι που δεν αργεί να γίνει, θα σταματήσει να σας απασχολεί. Μέσα στην πόλη είναι με λίγα λόγια ένα ψηλό παπί που δεν θα προβληματίσει κανένα ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας του.

Yamaha Tenere 700 2019 bikeit 38

Οι θετικές εντυπώσεις συνεχίζονται και στον αυτοκινητόδρομο με την Tenere 700 να δείχνει τις ταξιδιωτικές τις ικανότητες άμεσα. Η προστασία από το μαζεμένο φέρινγκ είναι ικανοποιητική και οι αναβάτες πάνω από 1,80 μ. θα νιώσουν το στήθος τους να προστατεύεται επαρκώς από τον αέρα. Από εκεί και πάνω η σχεδίαση του φέρινγκ και ακόμη περισσότερο της ζελατίνας μειώνει σημαντικά τον αέρα με την ένταση να φτάνει στο κράνος με σημαντικά χαμηλότερη ένταση από ό,τι θα περιμένατε κοιτάζοντας την μίνιμαλ σχεδίασή της. Αυτά εφόσον οδηγείτε όρθιοι με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου στα 130-140 χλμ. ώρα. Για να ταξιδέψετε πιο γρήγορα (η μοτοσυκλέτα σαφώς και μπορεί) θα πρέπει να σκύψετε ελαφρώς πίσω από την ζελατίνα για να αποφύγετε κυρίως το βουητό που φτάνει στα αυτιά σας στις υψηλότερες ταχύτητες. Η adventure της Yamaha μπορεί να ταξιδεύει ακόμη και κοντά στην τελική της αν το επιθυμείτε μέχρι να αδειάσει το ρεζερβουάρ της επιδεικνύοντας αξιοζήλευτη σταθερότητα και ευθυβολία στις καμπές του αυτοκινητόδρομου. Αν βέβαια... καρυδώσετε το γκάζι και μείνετε έτσι για αρκετή ώρα, στην στάση για ξεκούραση και ανεφοδιασμό θα νιώσετε τα δάκτυλά σας ελαφρώς μουδιασμένα, κάτι αναμενόμενο για τον τρόπο λειτουργίας του μοτέρ με τον στρόφαλο των 270 μοιρών.

Yamaha Tenere 700 2019 bikeit 28

Όσο για το χώμα, τι να πω για την Tenere 700; Το ομώνυμο μουσικό φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε και φέτος στο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας ήταν η τέλεια αφορμή για να πάρω και γω τα όρη και τα βουνά και να γνωρίσω ακόμη καλύτερα την έντονη ροπή προς την περιπέτεια που εμπνέει αυτή η μοτοσυκλέτα. Τα πανέμορφα τοπία της ορεινής Κορινθίας δεν δυσκολεύονται καθόλου να σου βγάλουν μια έντονη διάθεση για εξερεύνηση και η μοτοσυκλέτα της Yamaha, που έρχεται... “συντονισμένη” από το εργοστάσιο για τέτοιες καταστάσεις, απλά πετά την σκούφια της και περιμένει τις οδηγίες σου. Οι άπειροι χωματόδρομοι σε προκαλούν να τους ακολουθήσεις και πάνω στη σέλα της Yamaha θα το κάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Από αυτούς θα περάσεις όχι μόνο άνετα και με ασφάλεια αλλά θα αρχίσεις και να το ευχαριστιέσαι και μάλιστα σύντομα. Οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις καταπίνουν τις ανωμαλίες χωρίς δεύτερη κουβέντα, το σύνολο έχει πολύ ελαφριά αίσθηση και ο ρυθμός ανεβαίνει, χωρίς να το καταλαβαίνεις τις περισσότερες φορές. Η φιλικότητα της Tenere είναι έκδηλη και ο απολαυστικός σε απόδοση κινητήρας με την φιλική ιπποδύναμη σε προκαλεί να αρχίσεις τα παιχνίδια με το γκάζι. Η Tenere όχι μόνο δεν σου κόβει φόρα αλλά σου επιτρέπει να πάρεις και άλλη και να αρχίσεις να κάνεις πράγματα που ίσως και να μην περίμενες ούτε εσύ ο ίδιος. Το σημαντικότερο είναι ότι τα κάνεις χωρίς να φοβάσαι και χωρίς να έχεις την αίσθηση ότι παλεύεις με κάποιο θεριό που απαιτεί τον σεβασμό σου. Τον σεβασμό σου η Tenere δεν τον απαιτεί αλλά τον κερδίζει με το σπαθί της, ενώ σου βγάζει παράλληλα τον καλύτερο εαυτό και σου δείχνει ότι είναι εκεί για να σε βοηθήσει να πας λίγο παραπέρα, λίγο πιο γρήγορα, λίγο πιο διασκεδαστικά και πάντα το ίδιο ευχάριστα επιδεικνύοντας παντού ίδια εξαιρετικά επίπεδα φιλικότητας. Την επόμενη φορά σίγουρα!

IMG 0535

Σχέση στοργής και περιπέτειας

H νέα Tenere 700 είναι ένα τέλειο “εργαλείο” για να τα κάνεις όλα, ταιριάζει αριστοτεχνικά με το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρα μας και στους "εξαιρετικής" ποιότητας δρόμους μας θυμίζει έντονα το παλιό, καλό και αερόψυκτο XT σε φιλικότητα απέχοντας παράλληλα έτη φωτός από αυτό σαν σύνολο αλλά και στα επί μέρους τμήματά της. Δείχνει παράλληλα κούκλα με την στενή αθλητική σιλουέτα της και αυτό το φέρινγκ που θυμίζει εργοστασιακό αγωνιστικό πρωτότυπο έτοιμο να τρέξει στο επόμενο Dakar.

Δεν θέλω να κάνω χαλάστρα στο μάρκετινγκ της ιαπωνικής εταιρίας αλλά εγώ μεγάλωσα όταν αυτές οι μοτοσυκλέτες λέγονταν από όλους on-off και όχι adventure όπως έχει επικρατήσει σήμερα. Ε, λοιπόν η Tenere 700 είναι μια γνήσια on-off η οποία κοιτάζει σαφώς περισσότερο προς το off αν την κρίνει κανείς μόνο τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές της. Το εκπληκτικό είναι ότι παρουσιάζεται κάτι παραπάνω από ικανή και ευχάριστη και στην άσφαλτο και γι αυτό το λόγο οι μηχανικοί των Ιαπώνων αξίζουν συγχαρητήρια.

Η τιμή της Tenere 700 μοιάζει αρχικά λίγο τσιμπημένη, αν σκεφτεί κανείς ότι το ηλεκτρονικό οπλοστάσιο περιορίζεται στο υποχρεωτικό από το νόμο ABS και για τα σημερινά δεδομένα είναι φτωχό. Από την άλλη όμως όπως είπα και νωρίτερα όλη η εξέλιξη, όλα τα λεφτά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχει πάει σε πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα. Η αγαστή συνεργασία αυτών των τριών, μαζί με τον απολαυστικό και οικονομικό σε βενζίνη κινητήρα είναι παρούσα ό,τι και αν κάνετε στη σέλα της: από το πέταγμα για αναψυκτικά στο περίπτερο μέχρι και τον γύρο του κόσμου, ό,τι δρόμο και αν βρείτε μπροστά σας.

Το τελειωτικό χτύπημα, εκείνο που ρίχνει και το τελευταίο ψυχολογικό τείχος αντίστασης, σα να πετάς κοτρόνα σε τζαμαρία, μπαίνει φυσικά από το θρυλικό όνομα που φέρει η μοτοσυκλέτα της Yamaha, ένας λόγος από μόνος του για να την κάνετε δική σας χωρίς να έχετε καμία αμφιβολία για την επιλογή σας και χωρίς να νιώθετε κανενός είδους ενοχή. Ακόμη κάθεστε;

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο Ténéré 700
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 10.490
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 689
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80x68,6
Συμπίεση (:1)  11,5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο, διπλής ραχοκοκκαλιάς
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.590
Ύψος σέλας (mm) 880
Μήκος (mm) 2.365
Πλάτος (mm) 915
Ύψος (mm) 1.455
Απόσταση εδάφους (mm) 240
Βάρος (πλήρες, kg)   205
Ρεζερβουάρ (lt)  16
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι KYB διάμετρος καλαμιών 43mm, διαδομή 210 χλστ., πλήρως ρυθμιζόμενο 
Πίσω  Αμορτισέρ SACHS με μοχλικό, διαδρομή 210mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21''
Πίσω  150/70-18''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο κυματιστοί δίσκοι διαμέτρου 282mm, δαγκάνες Brembo 2 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm,  δαγκάνα ενός εμβόλου Brembo, ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακή οθόνη, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός, δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης, καυσίμου, ένδειξη θεθμοκρασίας περιβάλλοντος, επιλεγμένης ταχύτητας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, ενδείξεις για, χαρτογράφηση, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  72,4/9.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  6,9/6.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 21:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon