.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 10:34

Test - KTM 250 EXC-F 2014

 

Ένα τρελό – τρελό παιχνίδι!

 

 


Του Τάκη Μανιάτη

Η ευκολία οδήγησης μίας μοτοσυκλέτας Enduro, είναι αυτή που οδηγεί τελικά τον αναβάτη στο επιθυμητό αποτέλεσμα, μετά από ώρες στο τιμόνι. Το νέο EXC – F 250, μπορεί να καυχιέται ότι σίγουρα θα προσφέρει απόλαυση και αδρεναλίνη, σε ένα πακέτο που θα εκτιμηθεί από κορυφαίους αγωνιζόμενους, αλλά το κυριότερο, από κορυφαίους ερασιτέχνες!

Το μυαλό στον κόφτη


Μην αρχίσουμε με το αν ένα τετράχρονο 250 μπορεί να σου προσφέρει ευχαρίστηση κατά την οδήγηση, γιατί, και μόνο η γνώση ότι η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία Ε1 με αναβάτη τον Antoine Meo, φτάνει για να βάλει στη θέση της τους πιο θρασύς. Πάντα τα 250 της KTM – ειδικά από το 2006 και μετά, με τον κινητήρα με τους δύο εκκεντροφόρους, είχαν την δύναμη και την διάρκεια στην απόδοση για να σε “τρελάνουν”. Να σε βάλουν στην διαδικασία να ανοίγεις το γκάζι στο τέρμα για ώρα, να μην σε κουράζουν, να παίρνεις το 100% της δύναμης, και να κινείσαι εκπληκτικά γρήγορα, χωρίς τελικά να κουράζεσαι όπως με τους μεγαλύτερους κυβισμούς. Ένας λόγος παραπάνω με το νέο EXC-F 250 του 2014, το οποίο έχει ανανεωθεί και διαθέτει τον κινητήρα του SX-F, με δύναμη και διάρκεια που φτάνει μέχρι και τις 14.000 στροφές περιστροφής!

Ο κινητήρας του αποδίδει γραμμικά από τις χαμηλές στροφές, ωστόσο, αν και διαθέτει περισσότερη δύναμη από τον προκάτοχο, πάλι θα χρειαστεί “κυνήγι” με τον συμπλέκτη για να ξεφύγει από την χαμηλή περιοχή των στροφών και να σε εντυπωσιάσει. Είναι πιο θετικός στο άνοιγμα του γκαζιού, ενώ ακόμη και χωρίς χρήση συμπλέκτη, μπορείς να επιταχύνεις γρήγορα, αφήνοντας την ικανοποιητική πρόσφυση να κάνει τη δουλειά της. Με το νέο 250, δεν θα χρειαστεί να παλέψεις με το τιμόνι και με το σώμα σου για να βάλεις κάτω την δύναμη. Αυτή θα φτάσει στο έδαφος άνετα, το οικολογικό ελαστικό της Maxxis θα βρει πρόσφυση και θα επιταχύνεις άνετα. Χωρίς υπερβολικά σπιναρίσματα και χασίματα του πίσω μέρους από την δύναμη – ακόμη και συμπλέκτη να του “χώσεις”, το EXC-F θα ντριφτάρει όσο χρειαστεί για να διαγράψει την καμπή με ασφάλεια. Και ένα λυσσαλέο ουρλιαχτό, θα σε συντροφεύει μέχρι την μέση της ευθείας, όπου με την ίδια σχέση στο κιβώτιο θα ντριφτάρεις, με τον κινητήρα να δουλεύει ακόμπιαστα στις 14.000σ.α.λ. Και αυτό, σίγουρα σου δίνει την δυνατότητα να κινηθείς γρήγορα, όπου θες, αρκεί να “οδηγάς”, και όχι να κοιμάσαι στο τιμόνι.

Σημαντικές αλλαγές

Για την νέα χρονιά, η KTM προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στο νικηφόρο 250 EXC-F, το οποίο διαθέτει νέο πλαίσιο, ελαφρύτερο λόγω των λεπτότερων σωλήνων του. Έχει νέες βάσεις κινητήρα, νέο γκρι χρωματισμό, αλλά και καινούρια κάτω πλάκα έδρασης του μπροστινού συστήματος, με αντίστοιχα νέα βάση για το φτερό. Αυτό είναι τελείως νέας σχεδίασης με ορατά νεύρα για αντοχή – ειδικά με λάσπη από κάτω, και βελτίωση της σταθερότητας - + 50% αυξημένη ακαμψία υποστηρίζει η KTM. Νέα είναι και τα πλαστικά περιφερειακά και τα γραφικά τους, ενώ πλέον τα καπάκι των ψυγείων αποτελούνται από δύο τμήματα, διαιρούμενα μεταξύ τους, με διαφορετικό χρωματισμό. Ανανέωση έχουμε και στην μάσκα, με μεγαλύτερο φανάρι και λάμπα HS1 για ισχυρότερη δέσμη φωτός.

Άλλαξε και το αφρώδες της σέλας για άνεση σε πολύωρη οδήγηση, όπως και ρυθμίστηκαν εκ νέου οι αναρτήσεις. Στο μπροστινό σύστημα, έχουμε νέες βαλβίδες, όπως και στο αμορτισέρ, που είναι ίδιες με του μεγαλύτερου αδελφού, 350. Το 250 EXC-F διαθέτει νέα τάπα μισής στροφής στο ρεζερβουάρ για ταχύτερο άνοιγμα – κλείσιμο, και μία σειρά από μικρές βελτιώσεις αναφορικά με τον ελαφρύτερο οδηγό αλυσίδας κατά 120 γραμμάρια, το φιλτροκούτι, που είναι κατασκευασμένο από δύο υλικά, ενώ διαθέτει και νέο αναπνευστήρα, όπως και το φίλτρο αέρα, που έχει νέο βελτιωμένο τρόπο συγκράτησης. Η εξάτμιση, είναι ίδια με του 350, με διπλούς κώνους, όπως νέος είναι και ο λαιμός εξαγωγής καυσαερίων.
Η KTM ασχολήθηκε φέτος και με το σύστημα φρένων και συμπλέκτη, με το πρώτο να διαθέτει νέα τρόμπα για το μπροστινό, με το δοχείο υγρών να βρίσκεται τοποθετημένο σε οριζόντια θέση. Διαθέτει νέα μανέτα, και μεγαλύτερη διάμετρο εμβόλου στα 10mm από 9mm. Τα τακάκια είναι επίσης νέα, της Toyo - B169, τα οποία ταιριάζουν καλύτερα με τα νέα χαρακτηριστικά, ενώ πλέον οι τρόμπες φρένου και συμπλέκτη, έχουν φυσικό χρώμα αλουμινίου, με μαύρο καπάκι.

Η μεγαλύτερη αλλαγή όμως αφορά στην αλλαγή της τρόμπας συμπλέκτη με μία της Brembo, έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα χασίματος υγρών ή μειωμένης πίεσης του παρελθόντος. Το “πακέτο” αλλαγών ολοκληρώνεται στα περιφερειακά με την νέα περιέλιξη της πλεξούδας των ηλεκτρικών για προστασία, την νέα μονάδα ECU για ισχυρότερο ρεύμα στην ανάφλεξη, αλλά και το νέο κουτί-βάση των ηλεκτρικών κάτω από την σέλα, με την μικρότερη ασφαλειοθήκη.

Κορυφαίος κινητήρας


Οδηγάς συνέχεια στο όριο, πιέζεις τον συμπλέκτη DDS - Damped Diaphragm Steel ο οποίος διαθέτει νέο ελατήριο και μεταφέρει ακούραστα την δύναμη στην δευτερεύουσα μετάδοση και στον πίσω τροχό. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι νέο, βασισμένο σε εκείνο του 350 EXC-F με μόνες αλλαγές τις σχέσεις 4η, 5η, και 6η, που είναι κοντύτερες, ενώ η τελική μετάδοση έχει γρανάζια 13/52, προκειμένου να ταιριάξει με την νέα κλιμάκωση. Εκ τούτου, συνδυάζεται άριστα με την καμπύλη απόδοσης και η δύναμη μεταφέρεται στο έδαφος χωρίς δισταγμό. Ο νέος κινητήρας, που βασίζεται στον περσινό του SX-F, έχει 5% μεγαλύτερη μάζα στροφάλου, προκειμένου να προσφέρει καλύτερη πρόσφυση, και νέα ρουλεμάν, για αύξηση της αντοχής – η μπιέλα πλέον έχει μέταλλα και όχι ρουλεμάν.

Τα κάρτερ είναι ελαφρύτερα κατά 600 γραμμάρια λόγω νέας κατεργασίας που έδωσαν μικρότερο πάχους υλικού, ενώ, οι περισσότερες αλλαγές, που μοιράζονται και με το 350, έχουν στόχο την βελτίωση της ροπής, μεταξύ 6.000 και 7.000 στροφών περιστροφής, με αποτέλεσμα τα + 4 Nm στην πράξη. Οι εσωτερικές διαστάσεις άλλαξαν, με την διάμετρο x διαδρομή να βρίσκεται πλέον στα 78.0 mm x 52.3mm αντί για 76x54.8mm του 2013 μοντέλου, με νέο και ελαφρύτερο έμβολο, με ελαφριά και ανθεκτική σχεδίαση. Η κεφαλή είναι σχεδιασμένη εκ νέου, με σύστημα DOHC και νέο προφίλ εκκεντροφόρων, πιο ήπιο σε σχέση με αυτών του SX-F. Προκειμένου να πετύχουν αυξημένη ευστροφία, οι μηχανικοί της KTM τοποθέτησαν μεγαλύτερης διαμέτρου βαλβίδες (32.5mm αντί για 30.9mm) και μεγαλύτερες εισαγωγές καυσίμου, με αποτέλεσμα να καταφέρουν 10% περισσότερη ροή και ταυτόχρονη αύξηση της απόδοσης.

Ο ψεκασμός της Keihin με το σώμα τεραστίων διαστάσεων – διαμέτρου 42mm, λειτουργεί εκπληκτικά. Η μοτοσυκλέτα παίρνει μπροστά άνετα, λειτουργεί αβίαστα και απροβλημάτιστα από τις χαμηλές στροφές, “ακούεi“ πολύ καλά στο συμπλεκτάρισμα, οι στροφές στέλνονται στο θεό όταν κρατάς το γκάζι στο τέρμα. Η δύναμη του έρχεται χωρίς ξεσπάσματα για να γίνει επιτάχυνση ομαλά, δίνοντας ταχύτητα μέσα στην ειδική διαδρομή. Ο τροχός βρίσκει πρόσφυση, το γκάζι αρκεί, η διάρκειά του είναι εξαιρετική, και σε αφήνει να το οδηγάς συνέχεια στο τέρμα, χωρίς να κουράζεσαι. Από το “τέρμα κλειστό”, στο “τέρμα ανοικτό” γκάζι, το 250 EXC-F δεν θα σε κουράσει, ενώ θα σου δώσει την δύναμη που χρειάζεσαι για να κινηθείς γρήγορα, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό, μία motocross μοτοσυκλέτα. Δεν έχει τέτοιο ξέσπασμα, για να σου κόψει τα χέρια, όντας εύκολο στην οδήγηση, και λίγοι είναι αυτοί οι αναβάτες που θα το φτάσουν στο τέρμα και θα θέλουν κι άλλο γκάζι.

Ντριφτάροντας στο όριο


Οδηγώντας στο όριο το νέο 250 EXC-F, βλέπεις ότι το πλαίσιο συνεργάζεται άριστα. Οι αναρτήσεις δεν χρειάζονται κάποια ρύθμιση για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μίας άριστα στημένης ειδικής διαδρομής, αφού η πρόσφυση βρίσκεται πάντα σε επιθυμητά επίπεδα. Το πλαγιάζεις, ανοίγεις το γκάζι, και πλαγιολισθαίνει όσο χρειάζεται, χωρίς να κινδυνεύεις. Το πας στο τέρμα και δεν κουνάει, ακόμη και σε σαμάρια ή λακκούβες, ακόμη και στο κλείσιμο του γκαζιού, παραμένει σταθερό, και οι αναρτήσεις του το κρατάνε στο έδαφος, απορροφώντας τις ανωμαλίες άριστα. Είναι μαλακό και μου αρέσει που συμπιέζεται αβίαστα, με τις αναρτήσεις να λειτουργούν συνεχώς, και να με κρατούν ξεκούραστο.

Μου αρέσει που σε κάθε αλλαγή κλίσης το νιώθω πανάλαφρο, και νιώθω ότι η δύναμή του, ακόμη και στο “τέρμα γκάζι”, δεν θα επηρεάσει αρνητικά το πλαίσιο. Ποτέ δεν έχασα την γραμμή μου, ούτε το πίσω μέρος στο γκάζι, αλλά ούτε το μπροστινό σύστημα στα φρένα, διατηρώντας σταθερά τις γραμμές και την ταχύτητά μου, για ώρα. Αυτό, είναι και το μεγαλύτερο επίτευγμα για την KTM, αφού οι ερασιτέχνες που θα επιλέξουν αυτή την μοτοσυκλέτα, θα μπορούν να οδηγούν ξεκούραστα, ελέγχοντας πλήρως το νέο αυτό 250, καταφέρνοντας να κινούνται συνεχώς στο ρυθμό που θέλουν, με ασφάλεια. Το ίδιο νιώθεις ακόμη και σε σφιχτές διαδρομές, σε δύσβατα μονοπάτια με αργές ταχύτητες, όπου η λειτουργία του μονοκύλινδρου σε εκπλήσσει με την ελαστικότητά του, η δύναμη που έρχεται ομαλά και σε βοηθά να σκαρφαλώνεις παντού με άνεση, ενώ η ελαφριά αίσθηση, δίνει την δική της διάσταση στην έννοια “βαρύ τετράχρονο”.

Με τα φρένα του να συμβάλλουν και αυτά στην ακούραστη οδήγηση, αφού δεν απαίτησαν ποτέ πάνω από ένα δάκτυλο στην μανέτα, με την ακρίβεια στην επιθετική οδήγηση και την άνετη μετακίνηση σώματος πάνω του, το 250 έδειξε κάποια στιγμή ότι για τον γρήγορο ερασιτέχνη, μπορεί και να είναι “λίγο”. Λίγο, όχι γιατί δεν πάει, αλλά αν θες να κινηθείς σε σβέλτους ρυθμούς, ένα σετ σκληρότερα ελατήρια στις αναρτήσεις – για τα δικά μου κιλά, και η εξάτμιση και οι εκκεντροφόροι του SX-F, θα απογείωναν το τερατάκι, για να σταθεί καλύτερα σε πρωταθληματικό επίπεδο. Για όλα τα άλλα επίπεδα, βενζίνη και έφυγες!

Ιδανικό παιχνίδι


Ακόμη μία χρονιά το 250 EXC-F παραμένει ένα εργαλείο για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αναβάτες. Είτε είσαι προπονημένος, και κυνηγάς το χρονόμετρο και την 1η θέση, είτε πας βόλτα με τους φίλους σου, θα το απολαύσεις στο έπακρο.

Στην μορφή που πωλείται, δεν χρειάζεται κάτι για να σε ανταμείψει, αρκεί να μπορείς να καταβάλεις τα χρήματα που κοστίζει, τα οποία στα 9.700euro (9.100euro αγωνιστική), περιλαμβάνουν όλη την τεχνογνωσία και ποιότητα της KTM, όπως και την αξιοπιστία που έχει επιδείξει αυτός ο κινητήρας, με νέα πιο αραιά διαστήματα service, από τις 105, στις 135 ώρες. Και αν θέλεις να πάρεις πρωτάθλημα, εύκολα θα το στήσεις στα μέτρα σου, τοποθετώντας πράγματα από τα Power Parts, με πρώτο και κύριο το μπουτόν της διπλής ηλεκτρονικής ανάφλεξης, που θα σου δώσει και άλλη πρόσφυση στα σφιχτά μονοπάτια – στα οποία το 250 EXC-F παραμένει παιχνίδι!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο KTM
Μοντέλο 250 EXC-F
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 9.700euro (9.100 αγωνιστική)
Εγγύηση 2 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (c.c.) 249,91
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78x52,3
Τροφοδοσία Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος DDS με τρόμπα της Brembo
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 24:73
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:52 (13:52)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος σέλας (mm) 970
Απόσταση εδάφους(mm) 345
Βάρος (kg) 105.5
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9.5
Χωρτικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 335mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-19’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 10:39

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρώτο test - KTM 125 EXC Six Days Sardinia 2014 Test - KTM 350 EXC-F 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon