.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 13:46

Test - KTM 350 EXC-F 2014

Πετυχημένη συνταγή

 



Του Τάκη Μανιάτη

Δυναμικό, εύχρηστο, αλλά και απόλυτο ταυτόχρονα, το νέο KTM 350 EXC-F ανανεώνεται για το 2014, δύο χρόνια μετά την πρώτη του παρουσία, και οδεύει προς την κορυφή της κατηγορίας E2.

Από το Motocross στο Enduro


Η ιστορία του 350 σύντομη, και περιεκτική: Πήρε παγκόσμιο τίτλο ως motocross στην κατηγορία MX1 το 2011 με τον Antonio Cairoli, και ένα χρόνο μετά, παρουσιάστηκε το 2012 ως Enduro. Και όντας τόσο μαζεμένο σε διαστάσεις, αλλά και τόσο εκρηκτικό σε απόδοση, δημιούργησε ένα σύνολο που άλλαξε τα δεδομένα σε μία κατηγορία που μέχρι τότε, μόνο η Beta είχε προλάβει να εμφανιστεί, με το 350RR. Το νέο 350 EXC-F, δύο χρόνια μετά την πρώτη του παρουσία, αλλάζει οπτικά ακολουθώντας όλη την σειρά EXC, με τα πλαστικά περιφερειακά του να είναι νέα, πιο στενά, με νέα γραφικά, ενώ τα καπάκια των ψυγείων, όπως και οι χούφτες, να είναι διαιρούμενα από δύο υλικά διαφορετικού χρωματισμού. Η μάσκα με το φανάρι είναι νέα, και αν την δεις από γωνία θυμίζει έντονα number plate motocross μοτοσυκλέτας, ενώ τοποθετήθηκε νέα λάµπα HS1 για ισχυρότερη δέσµη φωτός.

Το αφρώδες της σέλας άλλαξε και αυτό και είναι πιο ομοιογενές, για βελτιωμένη αίσθηση και άνεση σε μεγαλύτερες διαδρομές. Αλλαγές όμως έχουμε και στο πλαίσιο, το οποίο ελάφρυνα κατά 300 γραμμάρια λόγω των λεπτότερων τοιχωμάτων των σωλήνων που το αποτελούν στο κάτω τμήμα, ενώ οι βάσεις του κινητήρα είναι νέες, όπως και το χρώμα του. Βελτιώσεις έχουμε στις αναρτήσεις τόσο μπροστά, όσο και πίσω, που δέχτηκαν νέες εσωτερικές ρυθμίσεις. Η κάτω πλάκα έδρασης του μπροστινού συστήματος, είναι νέα, σφυρήλατη, µε επιπλέον µηχανουργική κατεργασία ενώ διαθέτει και νέα βάση για το επίσης νέο φτερό, το οποίο διαθέτει νεύρα στο άνω τμήμα του που το καθιστούν 50% πιο άκαμπτο. Το φιλτροκούτι, είναι κατασκευασμένο από δύο υλικά, ενώ διαθέτει νέο αναπνευστήρα για ταχύτητερη εισαγωγή αέρα. Αναβαθμισμένο είναι και το σημείο συγκράτησης του φίλτρου αέρα. Στο ρεζερβουάρ, συναντάμε ξανασχεδιασμένη τάπα για ευκολότερο άνοιγμα.

 Έσω και έξω

Οι αλλαγές στα περιφερειακά συνεχίζονται με τον ελαφρύτερο κατά 120gr οδηγό αλυσίδας, ο οποίος οδηγεί καλύτερα την αλυσίδα. Το σύστημα ψύξης επίσης έχει δεχθεί νέο διακόπτη βεντιλατέρ – για όσα μοντέλα το διαθέτουν. Αναβαθμισμένα είναι και τα φρένα με νέα τρόμπα της Brembo για μπροστά, με το δοχείο υγρών να έρχεται σε οριζόντια θέση. Νέα είναι και η μανέτα, ενώ η διάμετρος του εμβόλου της τρόμπας αυξήθηκε στα 10mm από 9mm. Τοποθετήθηκαν και νέα τακάκια της Toyo - B169 μπροστά, τα οποία είναι καλύτερης ποιότητας. Οι τρόμπες φρένου και συμπλέκτη, έχουν φυσικό χρώμα αλουμινίου, με μαύρο καπάκι, ενώ αυτή του συμπλέκτη, προέρχεται πλέον από την Brembo, με νέα εξωτερική εμφάνιση. Νέο είναι το κουτί-βάση των ηλεκτρικών κάτω από την σέλα, και μικρότερη η καινούρια ασφαλειοθήκη.


Η KTM δεν σταμάτησε με μικρές βελτιώσεις στα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας, αλλά προχώρησε και σε συγκεκριμένες αλλαγές στα ενδότερα του κινητήρα του 350. Στον κινητήρα, ο συμπλέκτης DDS, που προϋπήρχε, έχει δεχθεί νέο ελατήριο διαφράγματος, εξαιρετικά στιβαρή καμπάνα, ενισχυμένο κέντρο, και ενσωματωμένο μηχανισμό απόσβεσης, για αντοχή. Αλλά οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ, αφού ο κινητήρας του 350 EXC-F έχει νέο στρόφαλο και μπιέλα που εδράζεται σε κουζινέτο αντί για ρουλεμάν, νέο κάλυμμα αντλίας νερού, νέο free wheel για το γρανάζι της μίζας, νέο κάλυμμα αντλίας νερού, νέο εκκεντροφόρο εξαγωγής, νέες ασφάλειες βαλβίδων, νέα φλάντζα καύσης τριών στρωμάτων, αλλά και διαφορετικό μπεκ λαδιού για την ψύξη του εμβόλου. Όλες αυτές οι αλλαγές συντελούν σε μία αρκετά βελτιωμένη μοτοσυκλέτα κατά την οδήγηση, ενώ ακόμη και στα διαστήματα service, έχουν προστεθεί 20 ώρες στα προβλεπόμενα – από τις 115, στις 135 ώρες.

 Ανεβάζει την αδρεναλίνη

Το πρώτο που σε εξιτάρει αμέσως με την 350 EXC-F είναι… το μπέρδεμα που σου προκαλεί αναφορικά με την μικρότερη 250 EXC-F. Έχοντας ως βασική διαφορά μεταξύ τους το αυτοκόλλητο του κυβισμού, στο πίσω φτερό, αλλά και ίδιες ακριβώς διαστάσεις με μόλις 2,5 κιλά διαφοράς, και εκατό κυβικών, αρχίζει να σε γαργαλάει το γκάζι.

Το 250 είναι ιδανικά στημένο για τον κυβισμό του, και συνηδητοποιείς αμέσως ότι το 350 δεν “παίζει.” Εκεί που στο 250 ανοίγεις το γκάζι και απολαμβάνεις την οδήγηση σε σβέλτο ρυθμό, το ελέγχεις και στρίβεις ξεκούραστα με τον πίσω τροχό να σπινάρει, στο 350 έχεις νέα δεδομένα. Ο παραπανίσιος κυβισμός και δύναμη στο ίδιο “πακέτο”, θέλει πιο προπονημένο αναβάτη για να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα. Έχεις περισσότερη δύναμη σε όλη την καμπύλη, μία μοναδική ελαστικότητα και απόκριση από τις πολύ χαμηλές στροφές περιστροφής, και κάθε άνοιγμα του γκαζιού, σε οδηγεί σε τρελές επιταχύνσεις. Ο τροχός δυσκολεύεται να κάτσει στο έδαφος, σπινάρει και η μοτοσυκλέτα θέλει αρκετή δουλειά από το σώμα του αναβάτη για να την κουμαντάρει.

Η δύναμή του, δεν είναι σαν του 500, ωμή, ούτε έρχεται “βαριά” από τις χαμηλές στροφές σαν του 450. Ανεβάζει γρήγορα στροφές, αλλά ο κινητήρας είναι γεμάτος από πολύ νωρίς, τόσο που θα πρέπει να προσέχεις τις κινήσεις του δεξιού χεριού. Αν το παρακάνεις, θα νιώσεις το 350 EXC-F να επιταχύνει με τρομερό τρόπο αποκτώντας απότομα πρόσφυση, αλλά στρίβοντας, θα έχεις υπερστροφές, που θα χρειαστούν κόπο και χέρια για να μαζευτούν. Ένας πολύ πιο δυνατός κινητήρας, σε ένα μικρότερων διαστάσεων πλαίσιο, που τονίζει ότι θα χρειαστεί έναν προπονημένο αναβάτη για να το κάνει καλά. Εκτός αν…

 Επιθετική θέση

Ο ψεκασμός του έχει βελτιωθεί αισθητά από την πρώτη έκδοση και τα βηξίματα και σβησίματα του παρελθόντος, έχουν παραμείνει εκεί. Ο κινητήρας λειτουργεί εξαιρετικά ομαλά από το ρελαντί, και όσο ανοίγεις το γκάζι, τόση δύναμη θα πάρεις, με άριστη απόκριση. Η καταγωγή από το motocross συνεχίζει να μην κρύβεται και το 350 δείχνει ότι προτιμά τις σταθερές γραμμές, δηλαδή, τα ανοιχτά ή κλειστά μπερμ, τις ανοιχτές γραμμές στριψίματος, και όχι τα στραμπουλήγματα τύπου enduro. Προτιμά να βρίσκεται όρθιο παρά πλαγιασμένο, γιατί μόλις το πλαγιάσεις, θα χρειαστεί και αντίστοιχος έλεγχος από το γκάζι ή το σώμα, για να μην σε κουράσει με πλαγιολίσθηση.

Πιθανότατα με ένα μοχλισμό στο αμορτισέρ, θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα εδώ, κάτι στο οποίο η motocross εκδοχή, έχει αποδείξει την σταθερότητά της – και πλέον και τα νέα Husqvarna θα πλεονεκτούν. Το συγκεκριμένο πλαίσιο, δείχνει να μην τα πηγαίνει τόσο καλά με τον εκπληκτικό κινητήρα των 350 κυβικών, και πιστεύουμε ότι οι διαστάσεις του 450, θα ταίριαζαν καλύτερα με αυτό το μοτέρ. Ωστόσο, οι αναρτήσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά, και το μπροστινό σύστημα, δεν βυθίζεται τόσο όσο παλιά, διατηρώντας μάλιστα την εμπιστοσύνη σε υψηλά επίπεδα, κατά το φρενάρισμα.

Ανωμαλίες και προσγειώσεις από άλματα αποσβένονται αμέσως, ενώ και το αμορτισέρ, που είναι κάπως σκληρό στην αρχική του συμπεριφορά, ταιριάζει με το σύνολο. Η οδήγησή του σε ανοιχτές, τύπου motocross διαδρομές το κάνουν να νιώθει σαν το σπίτι του, και όσο πιο γρήγορα και ίσια το πας, ή το τοποθετείς σε μπερμ, τόσο περισσότερο το απολαμβάνεις. Οδηγώντας το, βλέπεις ότι η σταθερότητα βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα απ’ ότι στο αρχικό μοντέλο και σίγουρα δίνει πόντους στο νέο 350.

 Εύχρηστο στα δύσκολα

Οι μαζεμένες διαστάσεις του όμως, του δίνουν το πλεονέκτημα να οδηγιέται με μικρές ταχύτητες σε δύσβατες διαδρομές. Έχει κάποια χαρακτηριστικά που κρίνοντας ως απολύτως θετικά – και σε σχέση με τον αντίπαλο αδελφό, στα 250 κυβικά, εκτιμούνται δεόντως. Έχει τις ίδιες διαστάσεις, μικρή διαφορά σε βάρος, τεράστια διαφορά σε ροπή. Αυτό του δίνει την δυνατότητα να λειτουργεί άνετα σε δύσβατες διαδρομές, να το οδηγάς συνέχεια με μία σχέση πάνω, χωρίς να ζορίζεις τον μονοκύλινδρο, και να κάνεις την βόλτα σου ξεκούραστα. Ανεξάρτητα με την διαδρομή, ο κινητήρας λειτουργεί ξεκούραστα με μία ή δύο σχέσεις πάνω, και η ροπή έρχεται αβίαστα όποτε ανοίξεις το γκάζι. Χωρίς μπουκώματα, χωρίς σκορτσαρίσματα, η endure μοτοσυκλέτα, απλά επιταχύνει γραμμικά. Αν θέλεις να το οδηγήσεις γρήγορα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις τον συμπλέκτη και να συνδυάσεις την επιθετική οδήγηση ενός μικρότερου τετράχρονου με την δύναμη ενός μεγαλύτερου, παρά να κινηθείς προς μία μόνο κατεύθυνση.

Η ροπή αυτή είναι επίσης υπεύθυνη για την ομαλότητα που σου δημιουργεί το σύνολο στις κλειστές διαδρομές: Μπορείς να κινείσαι για ώρα σε αργά μονοπάτια βασιζόμενος στις χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα που θα σου δώσουν καλή πρόσφυση για “αναρρίχηση” ενώ και ο νέος συμπλέκτης της Brembo, θα συμβάλλει με την προοδευτική και ακούραστη λειτουργία του. Από την άλλη, οι διαστάσεις του 250, που μπορεί να σε μπερδεύουν στα ανοιχτά κομμάτια, ξεδιπλώνουν τις αρετές τους στα δύσκολα. Το κάνεις ότι θέλεις, το κουμαντάρεις εύκολα, αλλάζεις γραμμή με την σκέψη, και αισθάνεσαι τυχερός που – τελικά, χρησιμοποιήθηκε το πλαίσιο του 250 γι’ αυτή τη δουλειά. Κάπου κερδίζεις, κάπου χάνεις, αλλά τελικά, στην enduro χρήση, το 350 είναι εκπληκτικό και σε κερδίζει αμέσως.

 Μονόδρομος

Με την εμφάνισή του να έχει έρθει όσο γίνεται πιο κοντά στο motocross – μιας και μέχρι και η ύπαρξη του λασπωτήρα, περνάει απαρατήρητη, το νέο 350 EXC-F παραμένει σταθερή αξία σε μία κατηγορία την οποία η KTM υποστηρίζει σημαντικά. Το νέο μοντέλο είναι φθηνότερο από την πρώτη εμφάνιση του 2012 κατά 340€, στα 10.150€, ενώ και η αγωνιστική του πέφτει στα 9.450€. Είναι ένας κορυφαίος συνδυασμός ανάμεσα στο 250 και στο 450 ενώ μόνος αντίπαλος στην ενδοοικογενειακή μάχη φαίνεται να είναι ένα 250 EXC-F που κοστίζει 200€ λιγότερο. Μόνο που αν είσαι επιθετικός και προπονημένος αναβάτης, σίγουρα θα σου λείψει η απόδοση. Μονόδρομος πάλι!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Κατασκευαστής KTM
Μοντέλο 350 EXC-F
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 10150 € (9.450€ αγωνιστική)
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (cc) 349,7
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 88x57,5
Τροφοδοσία Ψεκασμός Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 24:73
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:52 (13:52)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος σέλας (mm) 970
Απόσταση εδάφους (mm) 345
Βάρος (kg) 107.2
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 335mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-19’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 13:56

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM 250 EXC-F 2014 Test - KTM 250 EXC Six Days 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon