.
Κατηγορία KTM
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 19:54

Test - KTM 250 EXC Six Days 2015

Παχνιδομηχανή!

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Ντίνος Μανωλάς

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αν θες να παίζεις σε δύσβατα μονοπάτια, αν έχεις ανάγκη από ροπή στις χαμηλές στροφές, κορυφαίο ζύγισμα και ευχρηστία, αλλά και άμεση απόκριση, παίρνεις δίχρονο 250. Και αν θες το καλύτερο από αυτά, παίρνεις ΚΤΜ EXC 250 Six Days.

Ελαστικότητα και ευχρηστία


Ροπή. Ροπή παντού, από τις πολύ χαμηλές στροφές, όταν ανοίγεις ελαφρώς το γκάζι. Ένα μικρό γύρισμα του δεξιού γκριπ, σε στέλνει δέκα μέτρα μακριά, κι έτσι, η οδήγηση σε ανηφορικά μονοπάτια γίνεται κάτι παραπάνω από παιχνίδι. Η λειτουργία του δίχρονου κινητήρα των 250 κυβικών εκατοστών είναι κάτι περισσότερο από γραμμική, σε σημείο που σε εκνευρίζει με την απλότητα που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν. Οδηγάς σε δύσκολα ανηφορικά σημεία χωρίς χρήση συμπλέκτη, με τον κινητήρα να οδεύει προς το σβήσιμο, και λίγο πριν αυτό συμβεί, ανοίγεις λίγο το γκάζι, και νιώθεις πάλι την ροπή να σε ανεβάζει στο μονοπάτι, λες και σε έχει τραβήξει ένας αόρατος γάντζος από τον ουρανό. Και αν παλιά, αυτό ήταν πλεονέκτημα που διέθετε περισσότερο το EXC 300, σημείο που αποτελούσε και κύριο λόγο για την επιλογή του ανάμεσα στα δύο μοντέλα, πλέον και το 250, είναι τόσο γραμμικό που σε εκπλήσσει.

Η ηρεμία με την οποία λειτουργεί στις χαμηλές στροφές, ο μαλακός και ακούραστος συμπλέκτης, σου δίνουν την άνεση να οδηγάς με απόλυτο κοντρόλ σε δύσβατα σημεία, λες και έχεις μοτοσυκλέτα trial. Και να πεις ότι είναι μικρό σε μέγεθος; Όχι, το EXC 250 Six Days, είναι αρκετά μεγαλύτερο από ένα 125, πιο φαρδύ, με τιμόνι πλατύ και χαμηλό – αυτό το τελευταίο, δεν ταιριάζει με τα προσωπικά μας γούστα και θα το αλλάζαμε με ένα πιο ίσιο και ψηλότερο. Αλλά το EXC 250 Six Days, “πάει μόνο του” παντού, και ζητάει από τον αναβάτη ελάχιστα. Κάτι που τα δίχρονα, δεν συνηθίζουν. Είναι ο κυβισμός; Είναι το λιγοστό βάρος στα 101,9 κιλά; Είναι ο συνδυασμός των παραπάνω και ο εξοπλισμός που διαθέτει η έκδοση Six Days που συνηγορούν σε ένα άριστο σύνολο;

Ένας διαφορετικός αγώνας


ISDE - International Six Days Enduro. Ένας εξαήμερος αγώνας endurο που δοκιμάζει μοτοσυκλέτα και αναβάτη. Ένας αγώνας στον οποίο η αντοχή παίζει σημαντικό ρόλο, κι έτσι, η μοτοσυκλέτα θα πρέπει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες αυτές συνθήκες των 300 χιλιομέτρων την ημέρα, και να προσφέρει ταυτόχρονα την μέγιστη άνεση στον αναβάτη. Και κάθε χρόνο, που το ISDE γίνεται σε διαφορετική χώρα, η KTM παρουσιάζει μία έκδοση την οποία ονομάζει Six Days, η οποία διαφέρει από την απλή σειρά enduro, με έξτρα εξοπλισμό που έρχεται από τα Power Parts της εταιρίας, και χρωματισμούς στα χρώματα εκάστοτε χώρας. Όπως η φετινή έκδοση Six Days Argentina, με βασικό χρωματισμό το λευκό σε όλα τα πλαστικά, γαλάζια γραφικά, στο χρώμα της σημαίας, και το “Argentina” σε σκούρα απόχρωση για να ξεχωρίζει. Δεν είναι όμως μόνο τα γραφικά που αλλάζουν ώστε να βαπτιστεί η 250 EXC Six Days. Είναι πολλά πράγματα που αλλάζουν στα περιφερειακά, πολλά στις ρυθμίσεις των αναρτήσεων, αφού η μοτοσυκλέτα βελτιώνεται με βάση το τερέν της κάθε χώρας.

Σε σχέση με τα απλά μοντέλα, το EXC 250 Six Days διαφέρει στο μπροστινό σύστημα που είναι της WP, αλλά το 4CS, κλειστού φυσιγγίου, το οποίο στηρίζεται σε πλάκες κατεργασμένες σε CNC, με τριπλό δέσιμο, και πορτοκαλί χρώμα. Το μπροστινό σύστημα της WP, 4CS, έχει δεχθεί νέες εσωτερικές ρυθμίσεις για βελτίωση της απόσβεσης κατά την συμπίεση. Το αμορτισέρ, έχει αντίστοιχο σετάρισμα και επιπρόσθετα, διαθέτει πλαστικό κοχλία για την ρύθμιση προφόρτισης του ελατηρίου. Αλλαγές που θα θέλαμε να δούμε και στις απλές μοτοσυκλέτες της υπόλοιπης γκάμας, αφού, ειδικά το μπροστινό σύστημα, αναβαθμίζει σημαντικά την EXC 250. Οπτικά, η μοτοσυκλέτα είναι ίδια με το προηγούμενο μοντέλο, αφού τα πλαστικά περιφερειακά δεν άλλαξαν για το 2015.

 Αλλαγές 2015


Στα Six Days μοντέλα, το πλαίσιο παραμένει ίδιο με τις απλές εκδόσεις, αλλά πορτοκαλί, όπως και το γρανάζι της Supersprox που είναι διαιρούμενο, από αλουμίνιο και ατσάλι. Υπάρχει πλαστική προστατευτική ποδιά για προστασία του κάτω τμήματος του πλαισίου και του κινητήρα, ενώ η έκδοση Six Days χρησιμοποιεί πλευστό δίσκο floating στο μπροστινό φρένο, αλλά και πίσω δίσκο της Galfer χωρίς τρύπες, για αποβολή λάσπης.

Στο μπροστινό φρένο συναντάμε πλαστικό προστατευτικό στον δίσκο που προέρχεται και αυτό από τα Power Parts. Το κάλυμμα της σέλας είναι διαφορετικό με υλικό camel με αντιολισθητικό σημείο στο πίσω τμήμα, για να μην γλιστράει ο αναβάτης. Το τιμόνι είναι της Neken σε μαύρο χρώμα, με λογότυπο Six Days, και τα γκριπ νέα, πιο μαλακά. Χρησιμοποιεί επίσης αλουμινένια προστατευτικά ψυγείων, πορτοκαλί σίτες, carbon προστατευτικό για το μπροστινό τμήμα της εξάτμισης, και το τελικό εξαγωγής είναι ανθρακί, με το λογότυπο Six Days. Το ίδιο Logo συναντάμε και στα στεφάνια της Giant, ενώ υπάρχει πείρος ταχείας απελευθέρωσης στον μπροστινό τροχό, για γρήγορες αλλαγές ελαστικών. Σε αντίθεση με τα ελαστικά των απλών EXC που προέρχονται από την Maxxis, το EXC 250 Six Days χρησιμοποιεί Metzeler Six Days Extreme - τα μαύρα στεφάνια της Giant με το λογότυπο Six Days υπήρχαν από το 2013.

Οι προαναφερθείσες, είναι οι αλλαγές που ξεχωρίζουν το απλό μοντέλο από τo Six Days. Σαν μοντέλο 2015 όμως, έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με αυτό του 2014, αφού η KTM προτίμησε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις και μικροβελτιώσεις, και να κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά για το μέλλον. Η βαλβίδα εξαγωγής, Power Valve, έχει ρυθμιστεί ώστε να ανοίγει 200 στροφές αργότερα σε σχέση με το περσινό μοντέλο, ενώ η κεντρική μονάδα CDI, ρυθμίστηκε ανάλογα για να συνεργάζεται. Το πλαϊνό καπάκι της ανάφλεξης είναι νέο, ενώ το καπάκι του συμπλέκτη διαθέτει νέα τσιμούχα για στεγανοποίηση. Για μείωση βάρους, η KTM άλλαξε την μπαταρία των 4Ah με μία των 3Ah ενώ η μίζα πλέον μπορεί να χρησιμοποιείται πιο συχνά, αφού έχει μικρότερη σχέση μετάδοσης – τα γρανάζια είναι νέα και δεν την ζορίζουν.

 Ομορφιά και λειτουργικότητα 


Κοιτώντας το νέο KTM 250 EXC Six Days, δύσκολα δεν θα σου αρέσει. Η ποιότητα είναι εμφανής παντού, ενώ μέχρι και ο διακόπτης των φώτων στην αριστερή πλευρά, ο οποίος έρχεται από την Leonelli, είναι νέος και ποιοτικός. Πινελιά αποτελεί η διχρωμία του οδηγού της αλυσίδας που έχει νέα σχεδίαση, με στόχο να είναι πιο ανθεκτικός. Αλλά στην πράξη, αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η λειτουργία, με το καρμπυρατέρ να έχει ρυθμιστεί εκ νέου για να συνεργάζεται με τις αλλαγές του κινητήρα.

Και το καταφέρνει μια χαρά, προσφέροντας δύναμη από τις χαμηλές στροφές, γεμάτες μεσαίες και ξέσπασμα ψηλά για τις ανοιχτές διαδρομές. Η ευκολία με την οποία κινείται στις αργές διαδρομές με τις αναρτήσεις να απορροφούν τις λακκούβες και τις φυτευτές πέτρες είναι μεγάλη. Οι αναρτήσεις είναι προοδευτικές και το μπροστινό σύστημα, “διαβάζει” σωστά, αποσβένει ακόμη καλύτερα, χωρίς να τερματίζει. Χαρακτηριστικά, δεν ασχοληθήκαμε με τις ρυθμίσεις, αφού, η μοτοσυκλέτα, απλά πέρναγε απ’ όλα, με άνεση. Αλλά αυτό που εκπλήσσει, είναι ο τρόπος με τον οποίο στρίβει στα κλειστά κομμάτια: Στρίβεις το τιμόνι και η μοτοσυκλέτα μπαίνει με άνεση στην στροφή, χωρίς να σου ανοίγει την τροχιά. H ΚΤΜ έχει κάνει εκπληκτική δουλειά σε αυτό το σημείο, και μάλιστα, χωρίς η μοτοσυκλέτα να υστερεί σε σταθερότητα.

Ακόμη και στις γρήγορες παρατεταμένες στροφές, η απόδοση έρχεται γλυκά και δεν στέλνει τον πίσω τροχό στο εξωτερικό της στροφής, αλλά σου δίνει την αίσθηση ότι μπορείς με γκάζι να διαγράψεις όλη την καμπή άφοβα. Και στις γρήγορες ευθείες, στα νεροφαγώματα και στα σαμάρια; Κανένα πρόβλημα, μιας και το σφιχτό πλαίσιο και οι σωστά σεταρισμένες αναρτήσεις, διατηρούν την ευστάθεια και την πρόσφυση, χωρίς να μεταφέρουν χτυπήματα στον αναβάτη. Γεγονός το οποίο, λόγω της δίχρονης φύσης του 250 EXC, γίνεται πραγματικά δύσκολο αν στο σύνολο κάτι δεν δουλεύει σωστά.

 Έτοιμη για Six Days


Τα δίχρονα μοντέλα χρειάζονται την συμβολή του αναβάτη περισσότερο απ’ ότι ένα τετράχρονο, για να διατηρήσουν την πορεία τους, να περνάνε ανετότερα από λακκούβες, αλλά και να έχουν πρόσφυση σε γλιστερά εδάφη. Η δουλειά που έχει γίνει στις αναρτήσεις του EXC 250 Six Days, είναι τόσο καλή, που ο ιδιοκτήτης της, Ντίνος Μανωλάς, δεν θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των αναρτήσεων με βελτιωμένες, όπως θα έκανε για τις δικές του απαιτήσεις, σε μία μοτοσυκλέτα παραγωγής. Η KTM EXC 250 Six Days, είναι μία μοτοσυκλέτα παραγωγής, προορισμένη για έναν μεγάλο και δύσκολο αγώνα, έτοιμη όσο γίνεται καλύτερα, για να τα βγάλει πέρα και να βγάλει ασπροπρόσωπο τον αναβάτη της. Και τελικά, αν η KTM έχει ως moto της το Ready to Race, με την έκδοση Six Days του EXC 250, αυτό γίνεται ποιο ready από ποτέ και δικαιολογεί τα παραπάνω χρήματα που κοστίζει.

Ευχαριστούμε τον Ντίνο Μανωλά για την παραχώρηση της προσωπικής του μοτοσυκλέτας για τις ανάγκες της δοκιμής.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής  KTM
Μοντέλο 250 EXC Six Days 2014
Αντιπρόσωπος  KTM SEE
Τιμή 9.300euro - αγωνιστική 8.690euro
Εγγύηση 3 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, με βαλβίδες εισαγωγής Reed και ρυθμιζόμενη βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (c.c.) 249
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 66,4 x 72
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ της Keihin διαμέτρου 38mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική της Kokusan
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ / μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος DDS της Brembo
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 26:72
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:50 (13:50 εναλλακτικά)
Πλαίσιο
Τύπος  Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο 
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος σέλας (mm) 960
Απόσταση εδάφους (mm) 355
Βάρος (kg) 101,9
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (Lt) 9.5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4860 4CS διαμέτρου 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, close catridge, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS  5018 DCC πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 335mm
Ελαστικά 
Μπροστά Maxxis 90/90-21’’
Πίσω Maxxis 140/80-18’’
Φρένα
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 20:20

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM 350 EXC-F 2014 KTM Enduro 2011 – Οδηγάμε όλα τα νέα μοντέλα »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon